細佬放假我地約咗去香港藝術館,去之前好想食台灣嘢,搵咗間近近地喺K11 Musea嘅感覺係簡約嘅台式食堂,店內裝潢以木系為主,氣氛溫馨舒服,感覺清新明亮我哋兩條友仔都揀咗麵加一個小食細佬食-饞,牛肉三寶麵湯底可以揀紅燒/麻香/蔥燒口味,佢揀咗紅燒,湯底顏色濃而透徹,味道鹹淡適中,麵底就揀咗台灣刀削麵,有滷牛腩、牛肚、牛筋,佢話每樣都好足料入味!我食-饞,半筋半肉麵我揀咗麻香湯底,有高雄岡山辣豆瓣好香,帶有少少中藥嘅甘醇味,牛腩夠腍夠大塊,好滿足,牛筋軟腍Q彈,口感一流小食揀咗-最佳拍檔鹽酥雞拼台灣香腸,鹽酥雞係用無骨雞腿,肉質嫩滑,冇油膩感,好香好脆。外層望落去較深色,原來係因為用咗豉油同五香粉同埋中藥香料製作嘅雞肉醃料。台灣香腸呢係用溫體黑毛豬製作㗎,用台灣台畜公司產製,又經過 CAS 認證,所以食得比較安心-蒟蒻球百香果綠茶百香果係我至愛,綠茶清新解渴,蒟蒻球係必須有嘅-蒟蒻球白桃烏龍細佬話白桃烏龍茶香較突出,好香白桃香味,甜度啱啱好✨我見到餐廳係支持環保架,佢哋選用竹製餐具,整體我覺得野食好味,價錢又親民,可以入list

我哋兩條友仔都揀咗麵加一個小食

細佬食-饞,牛肉三寶麵
饞,牛肉三寶麵

我食-饞,半筋半肉麵

小食揀咗-最佳拍檔

-蒟蒻球百香果綠茶
百香果係我至愛,綠茶清新解渴,蒟蒻球係必須有嘅
蒟蒻球百香果綠茶,蒟蒻球白桃烏龍

-蒟蒻球白桃烏龍
細佬話白桃烏龍茶香較突出,好香白桃香味,甜度啱啱好

2023-06-20
午餐
蒟蒻球百香果綠茶,蒟蒻球白桃烏龍
  • 半筋半肉麵
2023-06-23 28 浏览
成日去K11食飯,都未試過呢間!—~饞。台式食堂~—聽講係由台灣90後女仔去創立!而且啲食材係由台灣空運到港~~~厲害厲害,等我試試有幾正宗 !今日叫外賣返公司食~叫左一個塔香鹽酥雞$60 饞米食!份量都幾多 男仔食就啱啱好鹽酥雞超香 炸得啱啱好 一邊咬.肉汁一邊流 真係幾驚喜下啲肉好嫩滑 不錯不錯 側邊有啲沙律菜,等你唔使淨係食肉咁無聊整體來講真係10分有驚喜 下次會再帶女朋友過嚟試吓,因為佢非常鍾意台灣嘅食物!
成日去K11食飯,都未試過呢間!
—~饞。台式食堂~—
聽講係由台灣90後女仔去創立!
而且啲食材係由台灣空運到港~~~
厲害厲害,等我試試有幾正宗 !
今日叫外賣返公司食~
叫左一個塔香鹽酥雞$60 饞米食!
份量都幾多 男仔食就啱啱好
鹽酥雞超香 炸得啱啱好
一邊咬.肉汁一邊流 真係幾驚喜下
啲肉好嫩滑 不錯不錯
側邊有啲沙律菜,等你唔使淨係食肉咁無聊

2K
同朋友👩🏻‍🦳一齊喺呢個商場底下呢一層,有好多食肆,睇吓邊間啱眼緣,見到呢個「饞」字,好似幾啱眼緣,朋友👩🏻‍🦳話不如入去試吓😆$88「饞・牛肉三寶麵」:三寶係「滷牛腩、牛肚、牛筋」🤩;嚟到嘅時候飲啖湯先,湯底味道濃郁,帶微甜,台灣牛肉麵嘅典型湯底風格🤩;牛腩炆煮得好軟熟😋,牛肚好腍好牛味😋,牛筋軟滑得嚟帶少少煙韌😋;揀咗刀削麵,寬麵身,有啲啲咬頭,我鍾意😊$80「藥膳排骨麵」:店員話排骨用咗當歸同埋其他中藥 煮燉而成,湯底真係幾香當歸味😋,aftertaste 仲有少少微甘;排骨 燉得好軟熟,完全離骨🤩沾特製嘅「排骨調味醬」真係幾惹味🤩$68「鮮蝦紅油抄手」:真係粒粒都有鮮蝦🍤喺裏邊,童叟無欺,貨真價實🤩$20「珍珠奶茶🧋」:珍珠有啲煙韌😋,奶茶唔係好甜幾滑😋$26「泡沫咖啡☕️」:都幾滑😋

沾特製嘅「排骨調味醬」真係幾惹味🤩

$20「珍珠奶茶🧋」:珍珠有啲煙韌😋,奶茶唔係好甜幾滑😋

$26「泡沫咖啡☕️」:都幾滑😋
2023-06-17 72 浏览
尖沙咀店同另外2兩間門店唔同 有台式飲品嘅外賣位置有珍珠奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋、咖啡🧋-🍜饞•半筋半肉麵 💰$86有紅燒、麻香、蔥燒湯底口味選擇 牛腩好大舊 牛筋好Q彈麵底可以揀陽春麵或者刀削麵 刀削麵好掛湯成碗份量都好多 食完超滿足😆-🥩饞•牛肉麵 💰$84-🍡炸物拼盤 💰$68有花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ 球QQ球好煙韌 每款都好惹味😆-🍵鮮奶雪頂抹茶冰沙 💰$40最頂有啲cream 唔太甜的抹茶冰沙唔係好重抹茶味 似食壽司飲嗰種綠茶🤣-🥭芝芝芒芒 💰$40芝士奶蓋夠濃味 芒果味唔假
尖沙咀店同另外2兩間門店唔同 有台式飲品嘅外賣位置
有珍珠奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋、咖啡🧋

🍜饞•半筋半肉麵 💰$86
有紅燒、麻香、蔥燒湯底口味選擇
牛腩好大舊 牛筋好Q彈
麵底可以揀陽春麵或者刀削麵 刀削麵好掛湯
成碗份量都好多 食完超滿足😆
饞•半筋半肉麵

🥩饞•牛肉麵 💰$84
饞•牛肉麵

🍡炸物拼盤 💰$68
有花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ 球
QQ球好煙韌 每款都好惹味😆

炸物拼盤
鮮奶雪頂抹茶冰沙
芝芝芒芒
2023-06-17 46 浏览
今日專登出去尖沙咀同朋友食晚飯,朋友話好想搵人陪佢一齊食呢間台灣嘢,食嘢就梗係一口答應啦! 餐廳裝修以木系為主,清新、明亮,有種溫馨氣氛,令人感覺舒服。 店主親自挑選出部分來自台灣嘅食材及醬料來製作菜式,朋友咁掛住台灣美食,唔怪之得想試吓呢間餐廳啦!這間店舖更特設台式茶飲外賣位置,專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋、各種咖啡飲品等。而且在這商場裡算係價格親民抵食嘅餐廳之一。😋是日選擇:1️⃣酒香花雕麻油雞麵🍽花雕味很撲鼻,湯底材料十足,加埋超香麻油味,味道變得好豐富。2️⃣鮮蝦紅油抄手拌麵🍽 抄手麵皮好薄,內裡包著鮮蝦及細切豬肉餡,淋上特製的紅油醬汁,鮮香微辣。3️⃣炸物拼盤🍽 內裡包括花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ球,炸物不太油膩,食落熱辣辣,好脆,好惹味。特別推介QQ球,甜甜地,煙煙韌韌,好好味!4️⃣蜂蜜金桔檸檬🍽台灣特式飲品之一,飲品裡採用台灣品種四季桔,外面天氣咁熱,飲完會舒服晒。5️⃣蒟蒻球百香果綠茶🍽第一次試蒟蒻球,咬落有點彈口,加上百香果味道,好好飲。
而且在這商場裡算係價格親民抵食嘅餐廳之一。

😋是日選擇:
1️⃣酒香花雕麻油雞麵

2️⃣鮮蝦紅油抄手拌麵

3️⃣炸物拼盤

4️⃣蜂蜜金桔檸檬

5️⃣蒟蒻球百香果綠茶
🍽第一次試蒟蒻球,咬落有點彈口,加上百香果味道,好好飲。

2023-06-16
2023-06-13 56 浏览
今日嚟到尖沙咀,諗住去食台灣嘢睇吓有咩好介紹啦,見到OpenRice話呢間嘢性價比高, K11 MUSEA黎講價錢都真係算平,今日我叫咗麻油雞麵、熱珍珠奶茶,麻油雞麵我係充滿期待的,因為我喺其他台式店食過麻油雞麵係好好食嘅,好啦好啦終於嘢食嚟啦,我一食啖麵凍嘅!!! 又唔可以話係凍微溫囉,但係明明麻油雞麵一定係熱辣辣第一啖飲湯先係最正,佢啲面煮得過淋黐埋一齊,之後佢嘅雞件,肉質比較鞋,成碗麵真心無咩食過! 值得抵讚嘅係佢杯珍珠奶茶好大杯夠熱,珍珠夠Q彈,飲得出佢係用鮮奶沖泡而成的 。 咁就成為$92 我諗我唔會再食佢
我諗我唔會再食佢
  • 珍珠奶茶
2023-06-12 459 浏览
呢間由90 後台灣女生主理嘅親民台式料理餐廳其實我自己係早年幾前係荃灣店食過已經覺得好唔錯!味道好有台灣local味道.佢地嘅食品都係由店主親自挑選來自台灣食材製作,感覺好似去左台灣咁.饞。半筋半肉麵 牛肉湯底濃郁充滿牛骨香湯麵上加入大量蔥碎令湯底更甜整體牛肉湯底唔會油膩牛筋Q彈唔黏牙又充滿膠原感牛肉肉質好腍又吸晒湯麵底可以自由選擇刀削麵或陽春麵今次揀左刀削麵勝左口感更彈牙同時掛湯力更強藥膳排骨麵 藥膳湯底濃郁帶陣陣藥材味藥材味道唔會過濃而令濃底變得苦排骨燉得軟腍又啖啖肉咬開肉質都唔會柴陽春麵充分地索晒藥膳湯精華最佳拍檔 鹽酥雞 l 台灣香腸鹽酥雞係一定係台灣餐廳必食之一炸得香脆金黃又唔油膩入口脆卜卜,內裏仲充滿肉汁外層炸漿又唔會過厚我最鍾意台灣香腸帶甜嘅味道香腸充滿蜜香又彈牙仙草奶茶 仙草Q彈滑溜味道帶點甘甜奶茶烏龍茶底香醇奶同茶底配搭啱啱好朱古力沙冰 朱古力夠濃沙冰夠冰凍飲完成個人涼浸浸好舒服

饞。半筋半肉麵

陽春麵充分地索晒藥膳湯精華

鹽酥雞 l 台灣香腸
鹽酥雞係一定係台灣餐廳必食之一
炸得香脆金黃又唔油膩
入口脆卜卜,內裏仲充滿肉汁
外層炸漿又唔會過厚

沙冰夠冰凍
飲完成個人涼浸浸好舒服

• 饞半筋半肉麵
2023-06-05 47 浏览
這天工作完畢後,有點嘴饞、想吃小食的感覺,所以就來了K11 Musea這間台灣餐廳,其實這間餐廳之前來過兩次,都是吃鹽酥雞的,覺得味道不錯,所以今次又再吃了,但這次就選擇了拼台灣香腸。最佳拍檔(鹽酥雞拼台灣香腸)$68鹽酥雞明顯是即炸的,所以上碟時是熱騰騰,會比較燙口,而且口味偏鹹,比較適合我這種重口味的人士,而台灣香腸的皮弄得好脆口,配上蒜頭一起吃的味道更濃郁,整碟份量是很大的,食完後很飽肚,基本上可以當主餐去食。總括而言,如果是想感受台灣的味道,這間餐廳是不錯的選擇,不過這間餐廳有點像快餐的形式,所以不會期望店舖設計很美,但價錢非常相宜。

最佳拍檔(鹽酥雞拼台灣香腸)$68
最佳拍檔(鹽酥雞拼台灣香腸)

2023-04-14
最佳拍檔(鹽酥雞拼台灣香腸)
去過K11 Musea嘅朋友知唔知道,呢個行貴價路線嘅商場其實都有平民food court呢?我同朋友喺嗰度搵到間價錢合理、味道唔錯、仲要絕對食得飽嘅台灣菜🇹🇼🫡唔少食材源自台灣𠻹!
炸物拼盤 ($68) ●●●●◐ 有花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ球滿足晒我哋食小食嘅心願😋全部都炸得香脆滷牛腱肉拌麵 ($79) ●●●○○牛肉麵喺香港普遍比較貴,呢個嘅價錢算係噉有好幾塊入味嘅牛腱肉💦可惜拌麵方面,個醬汁太淡味 似浸清湯多啲塔香鹽酥雞 轉滷肉飯 ($60) ●●●●◐呢個勁抵🤩鹽酥雞採用無骨雞腿肉,醃料有豉油、五香粉、中藥香料;炸到酥脆後再加惹味嘅九層塔同香蒜~食落唔會好油膩,果然係招牌菜🍗滷肉飯就用咗新鮮五花肉,油脂融化喺個口腔度 鹹度適中🍚芝芝莓莓($40) ●●●●◐芝芝芒芒 ($40) ●●●●◐兩杯都好味👍🏻芝士濃稠成杯質感似稀啲嘅奶昔,有啲水果肉 冇負擔感嘅香甜 冇任何藥水味🍓🥭freshhh📍饞。台式食堂💰: ●●●●◐環境、服務:●●●●◐

炸物拼盤 ($68) ●●●●◐
有花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ球
滿足晒我哋食小食嘅心願😋全部都炸得香脆

滷牛腱肉拌麵 ($79) ●●●○○
牛肉麵喺香港普遍比較貴,呢個嘅價錢算係噉
有好幾塊入味嘅牛腱肉💦
可惜拌麵方面,個醬汁太淡味 似浸清湯多啲

塔香鹽酥雞 轉滷肉飯 ($60) ●●●●◐
呢個勁抵🤩
滷肉飯就用咗新鮮五花肉,油脂融化喺個口腔度 鹹度適中🍚

芝芝莓莓($40) ●●●●◐
芝芝芒芒 ($40) ●●●●◐
兩杯都好味👍🏻芝士濃稠
成杯質感似稀啲嘅奶昔,有啲水果肉
冇負擔感嘅香甜 冇任何藥水味🍓🥭freshhh

📍饞。台式食堂
💰: ●●●●◐
環境、服務:●●●●◐
2023-05-29 41 浏览
呢日想食台灣野🍜係K11行左陣,見到呢間個名好得意,試下先🤭🍜牛肉三寶麵一上枱就聞到好香牛肉味🤤忍唔住試下個湯先,真心唔錯,自選紅燒湯底同刀削麵🍜真係好夾啊🥰面頭分頭有牛肚,牛腩,牛筋,份量頗多🫰全部炆得好入味😋食左第一舊忍唔住接住上😂每種都有4-5舊🫶份量一啲都唔姑寒😂配上台灣酸菜同生菜,成碗食落好飽😆🍚香酥雞排配滷肉飯正常野,個雞排冇乜驚喜,稍為乾左少少😢而且好薄🫠滷肉飯好食😋又香又入味😆小朋友好鐘意,滷肉有肥有瘦👍🏻啱啱好🥰🥤芋香珍珠奶茶唔會死甜,好唔錯🤭珍珠都好煙韌☺️好飲🥤三寶奶茶呢杯好豐富🤭仙草,紅豆,珍珠😂全部都好 ☺️好好飲好鐘意😋
呢日想食台灣野🍜
係K11行左陣,見到呢間個名好得意,試下先🤭

🍜牛肉三寶麵
面頭分頭有牛肚,牛腩,牛筋,份量頗多🫰
全部炆得好入味😋食左第一舊忍唔住接住上😂
每種都有4-5舊🫶份量一啲都唔姑寒😂
配上台灣酸菜同生菜,成碗食落好飽😆

🍚香酥雞排配滷肉飯
正常野,個雞排冇乜驚喜,稍為乾左少少😢
而且好薄🫠

🥤芋香珍珠奶茶
唔會死甜,好唔錯🤭珍珠都好煙韌☺️好飲

🥤三寶奶茶
呢杯好豐富🤭仙草,紅豆,珍珠😂全部都好 ☺️好好飲好鐘意😋
2023-05-24
響K11 Musea搵食除左貴價餐廳以及中高檔Food Court,行到篤比我發現到呢間平民台式餐廳。① 饞 · 牛肉三寶麵 $88首先要讚送餐女店員,有禮提醒溫度好熱,隻碗的確幾燙手。揀選了紅燒湯底以及陽春麵,牛筋好大件,夠腍又有膠質,正!牛腩亦都夠腍,未算鬆化但都唔會痴牙。牛肚唔算特別,但都好食。② 塔香排骨酥配白飯 $72轉手工滷肉飯加$12,個飯比較硬身,滷肉唔膩亦唔會太鹹,好味。排骨酥有驚喜!外層酥脆,內裡軟熟,唔會乾身,正!③ 最佳拍檔 $68呢個最佳拍檔其實係鹽酥雞拼台灣香腸,新鮮炸起鹽酥雞,咬開係出煙既,味道唔會太鹹。香腸加蒜片是絕配,好食!④ 芝芝蜜桃 $40 ⑤ 鮮奶雪頂抹茶沙冰 $40雖然飲品無跟餐優惠,但呢兩杯單點都好飲既。第一杯芝士奶蓋濃厚,唔會覺得鹹或太甜,桃味亦出,推介。第二杯抹茶鮮奶甜度剛好,抹茶味唔會澀,好飲。下次去K11 Musea睇戲搵野食可以響呢度食,暫時係我覺得呢個商場性價比最高既一間!

① 饞 · 牛肉三寶麵 $88
首先要讚送餐女店員,有禮提醒溫度好熱,隻碗的確幾燙手。
塔香排骨酥轉配手工滷肉飯
手工滷肉飯

② 塔香排骨酥配白飯 $72

③ 最佳拍檔 $68
芝芝蜜桃 / 鮮奶雪頂抹茶沙冰

④ 芝芝蜜桃 $40
⑤ 鮮奶雪頂抹茶沙冰 $40
雖然飲品無跟餐優惠,但呢兩杯單點都好飲既。
第一杯芝士奶蓋濃厚,唔會覺得鹹或太甜,桃味亦出,推介。
第二杯抹茶鮮奶甜度剛好,抹茶味唔會澀,好飲。

塔香排骨酥轉配手工滷肉飯
手工滷肉飯
芝芝蜜桃 / 鮮奶雪頂抹茶沙冰
2023-05-22 71 浏览
今日去左尖東K11 Musea行街街,入夜就開始搵食~原來呢度B2層有個FOOD COUNRT,都有好多唔同種類嘅食物選擇,我同朋友想研究下呢度到底有幾多野食揀,真係由頭行到尾,然後發現左呢間台灣店,可能佢真係太入既關係,個場都唔算好爆,我地想坐得舒服D,就入左黎食喇~😋 饞 · 半筋半肉麵 $86可以揀要台灣陽春麵定台灣刀削麵,咁我就揀左刀削麵,因為麵條寬身D,唔驚D麵質太冧,而湯底就揀左普通紅燒,帶有小小中藥的甘醇,另外仲有麻香同蔥燒湯底,下次黎可以再試下!牛腩一樣係大大塊好滿足,而且 Q 彈帶脆的牛筋真係yummy!‼️好食指數 8/10‼️推介指數 8/10😋藥膳排骨飯 $78 +左$12轉做滷肉飯,滷肉飯十分香口,汁醬撈飯好正呀!藥膳排骨個湯都好正,濃濃嘅藥膳味,湯底甘甜順口,唔會辣,飲到停唔到口!而且排骨份量好多,點埋特製嘅調味醬,D肉又燜到軟冧冧,入口即溶既感覺,一個人食曬真係飽到呢~‼️好食指數 8.5/10‼️推介指數 8.5/10😋 滷味拼盤 $74拼盤有豆腐、牛筋、筍乾、貢丸、台灣酸菜……筍乾好特別,好爽口而且唔會好大陣青筍味,容易入口~豆腐同牛筋都滷得好入味,醬香帶甘甜

😋 饞 · 半筋半肉麵 $86

‼️好食指數 8/10
‼️推介指數 8/10

😋藥膳排骨飯 $78

‼️好食指數 8.5/10
‼️推介指數 8.5/10

😋 滷味拼盤 $74

拼盤有豆腐、牛筋、筍乾、貢丸、台灣酸菜……
筍乾好特別,好爽口而且唔會好大陣青筍味,容易入口~

豆腐同牛筋都滷得好入味,醬香帶甘甜,完全係台式滷味嘅特色,超正!
台灣酸菜都係好好味,唔會死咸死酸,小小甜,好好味!

‼️好食指數 8/10
‼️推介指數 8/10

😋 紅豆奶茶 $20 + 芝芝莓莓 $30

紅豆奶茶好少地方見到有得飲,佢仲可以揀少甜,好多紅豆而且茶底都好香!
芝士奶蓋係好濃郁既芝士奶蓋,打既士多啤梨奶昔都好滑口,唔甜好好飲!所有奶類飲品,都採用【鮮奶】調製,難怪飲唔出奶精味啦~

‼️好食指數 9/10
‼️推介指數 9/10

🍽️ 饞 · 台式食堂
📌 尖沙咀K11 Musea B2/F, 201- 05
☎️ 2818 6066
⏰ 星期一至日11:30 - 21:00
2023-05-21 47 浏览
饞。台式食堂系一間親民的台式料理店,主打簡約台式料理。饞:貪吃、愛吃的意思。選取來自台灣的原材料,堅持不添加味精。店內裝潢以木系為主,簡約又清新,氣氛溫馨坐得幾舒服。K11新店設有台式茶飲外賣,專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋等飲品。紅燒半筋半肉麵我哋揀咗紅燒湯底,感覺到牛肉的鮮甜味,半筋半肉令口感層次豐富,牛筋入口即化,湯底好濃郁,份量亦都好足夠。紅燒牛肉麵可以揀陽春麵同刀削麵,我哋揀咗刀削麵,麵條偏冧,牛肉夠味,燒得入味夠冧,湯底都算濃郁,有好多蔥花好香,牛肉足夠,味道層次豐富。鹽酥雞拼台灣香腸鹽酥雞新鮮炸好,九層塔好惹味,雞皮好香脆,啖啖肉,台灣香腸口感Q彈, 用咗溫體黑毛豬整香腸,大大一碟好抵食。蒟蒻球白桃烏龍喜歡蒟蒻球的口感,十分Q彈,白桃烏龍香味吸引。蒟蒻球百香果綠茶綠茶清新爽口,好適合夏天飲用,非常爽口。

紅燒半筋半肉麵

紅燒牛肉麵

鹽酥雞拼台灣香腸
大大一碟好抵食。

蒟蒻球白桃烏龍
喜歡蒟蒻球的口感,十分Q彈,白桃烏龍香味吸引。

蒟蒻球百香果綠茶
綠茶清新爽口,好適合夏天飲用,非常爽口。

近來發現K11 Musea B2原來好多嘢食,呢間餐廳係台灣料理,裝修風格清新,簡約木系, weekend非繁忙時間嚟,都幾多人~🔘牛肉三寶麵 $88揀咗刀削麵同蔥燒湯底,見到多蔥多酸菜已經開心, 超級足料,牛腩最好食,難得偏瘦得來又肉質鬆軟,牛筋份量好多分咗唔少比朋友食,牛肚就偏爽口,刀削麵幾滑,用筷子夾上嚟都容易sir返落去,着白色衫嘅我要慢慢食先不至於彈汁😂😂🔘滷牛腱肉拌麵 $79麵底係陽春麵,麵條幾爽彈,牛腱肉幾好食,軟腍入味,好似有四至五片,同香辣醬、滷水汁、香蔥芫荽等等一齊撈起嚟食,味道豐富!! 🔘最佳拍檔 $68集齊我最鍾意嘅兩款台灣小食,台灣香腸微微燒到香脆嘅外皮,肥瘦適中好好食,鹽酥雞外脆內軟,一咬落去有肉汁~🔘芝芝芒芒 $30🔘鮮奶雪頂抹茶冰沙 $30跟主食每杯減$10,飲品選擇好似比荃灣店多,標明使用明治鮮奶呢點好重要,用奶精唔健康又唔好飲架🤓沙冰類冇得叫少甜,但甜度都OK嘅唔會太過死甜,芝士奶蓋偏向重牛奶味多啲,如果多啲芝士鹹味會更開心~可能係因為餐廳由台灣人處理,覺得味道幾正宗,感覺好貼近台灣食到嘅口味~

🔘牛肉三寶麵 $88

🔘滷牛腱肉拌麵 $79

🔘最佳拍檔 $68

🔘芝芝芒芒 $30
🔘鮮奶雪頂抹茶冰沙 $30

2023-05-19 35 浏览
尖沙咀K11 Musea親民台式餐廳✨🍀❤️之前吃過灣仔分店,已經覺得好抵吃!這間位於K11 Musea地庫,是一間價錢相宜,又多選擇的台灣料理餐廳,有台灣麵、小食等等,重點是這間分店更以台式飲品及咖啡為主打。餐廳環境感覺清新、明亮,坐位寬敞,店內裝潢以木系為主,簡約而令人舒服。餐廳更特設台式茶飲外賣的位置,專賣台式飲品、水果茶、沙冰、芝士奶蓋及各種咖啡。《藥膳排骨麵》$80排骨以人參、當歸等中藥材料熬製而成,湯底甘甜順口,排骨軟嫩情度恰到好處,配以台灣陽春麵,吃出台灣的風味。《 牛肉三寶麵》$88紅燒牛肉湯湯底,三寶包括了滷牛腩、牛肚和牛筋,每樣都大大件,足料!而且很軟腍,易咀嚼,又入味! 牛筋是很Q 彈而又帶帶爽脆的感覺!湯底帶有中藥的香味,非常甘醇!《滷味拼盤》$74拼盤有五種小吃,包括:豆腐、牛筋、旬亁、貢丸、合灣酸菜。特別要稱讚那豆腐,是台式蜂巢豆腐製成的滷水豆腐,多麼的滋味!《蜂蜜金桔檸檬》$28這是台灣特色飲品,是大部分台灣人從小飲到大的飲品,在天氣炎熱時,它如救星般的存在,證明是多麼的解渴消暑。《芋香珍珠奶茶》$32綿滑的泡泡是多麼的濃密!芋香味多麼的香濃!珍珠是多麼的彈
尖沙咀K11 Musea親民台式餐廳✨🍀❤️

之前吃過灣仔分店,已經覺得好抵吃!

《藥膳排骨麵》$80

《 牛肉三寶麵》$88
紅燒牛肉湯湯底,三寶包括了滷牛腩、牛肚

《滷味拼盤》$74

《蜂蜜金桔檸檬》$28