Food Lab
推薦雞白湯💓
菇獨的美食家
2025-05-29
关注
第一次試呢間餐廳,我地係嗌外賣,包裝得好密實,湯底係獨立包裝🥰特濃雞白湯拉麵 $100本身都鍾意雞白湯湯底,呢間拉麵嘅湯底相當濃郁,雞肉煮得好嫩滑🥢麵條煮得啱啱好🍴另外,特別係半熟蛋,蛋黃流心嘅狀態完美🍳!芝士燒雞肉軟骨棒(2串) $32雞肉軟骨味道正常🍢外脆內嫩,口感豐富,燒得啱啱好,搭配的醬汁都好夾😙建議可以考慮加啲香草或辣椒粉,會令味道更有趣!總結整體而言,呢碗特濃雞白湯拉麵幾好味,值得一試!如果你鐘意雞白湯拉麵,一定要來試下,絕對唔會失望!查看更多
Ching72444
好難食,唔值呢個錢
Ching72444
2025-03-19
关注
價錢唔係好貴,6,70蚊埋單lunch,但佢又冇得坐,拉麵質素衰過味千,個麵係同自己煮差唔多,個湯係味精湯。至於份量方面,男同事唔夠食,食完仲想買嘢食,冇下次!查看更多
zxcasdyou
性價比極高外賣餐廳
zxcasdyou
2024-11-03
关注
呢間係我好推介嘅石門外賣店,京瑞廣場呢個地方入邊好多都係我認為唔好食嘅小店,而且啲嘢食又賣到好貴。依間係唯一一間我係推薦嘅。一間感覺上好似拉麵比較主打,但係一直我都未有機會去試,因為佢個拉麵比較貴。所以我多數都係食慢煮去骨雞腿丼飯。慢煮雞胸對比起一般雞胸更加廢時去完成。而依一個價錢有慢煮雞胸食,我覺得非常之抵。再配埋溫泉蛋撈埋落去食,非常之完美。而且佢當飯入面個汁都係好好食。另外就係佢外賣袋好靚,成個飯都擺到好靚,顯得依間餐廳十分之有心思。好推薦大家去食。查看更多
ylxjay
雞白湯拉麵、小食都非常高質!🤩
ylxjay
2024-10-30
关注
石門京瑞廣場開咗好多小店,食拉麵嘅餐廳真係少,呢間Food Lab有雞白湯拉麵好吸引,今次就試吓呢間拉麵店。.Menu除了有拉麵、撈麵、涼麵,還有滑蛋飯及咖哩飯,加$18就可以轉套餐,包一份小食/甜品及飲品。.我哋叫了雞白湯拉麵,小食就揀了油揚龍蝦沙律及章魚小丸子;而飲品則是罐裝或支裝飲品。.雞白湯拉麵身為主角,真係無令我哋失望!湯底超正!!!好好飲,飲完唔會口渴。湯底濃郁鮮甜,好出色👍🏻另外,我好欣賞呢碗拉麵有好多配料!包括糖心蛋、秋葵、粟米仔、荀、蘆筍、京蔥,而雞肉亦有4大片,非常豐富,而且每塊雞肉都好嫩滑。.油揚龍蝦沙律 —油揚包住好多餡,口感好爽,配埋沙律醬一齊食,又凍又甜好開胃!.章魚小丸子 —我大愛呢度嘅小丸子,因為我鍾意佢無薑粒!亦有大大粒章魚喺入面,每啖都唔會有太多粉漿的口感;表面灑了好多紫菜碎、木魚碎,沾埋佢個章魚燒汁好惹味呀!.雖然店舖細細,座位只有3張摺檯,但食物真係非常高質,下次會再嚟試埋其他菜式😋查看更多
+ 6
kiutau
性價比高嘅拉麵小店
kiutau
2024-10-20
关注
平時嘅我都幾中意食唔同嘅野食不過當我遇到一間滿意嘅 我間唔中就會食佢今次呢間小店都幾啱我心水今年食咗3次都依然keep到個水準希望佢可以keep住做落去!.個特濃雞白湯拉麵個湯底夠濃 越飲越想飲 但佢又唔係得味精味啲雞夠淋 又有溏心蛋 配料多唔同款式.個人黎講最中意佢個芝士燒雞肉軟骨棒入面有細細粒嘅雞軟骨啱哂中意有咬口嘅我第一次食呢個係叫外賣嘅覺得唔錯第二次係堂食會覺得趁熱食真係好食啲😂.拉麵+小食+飲品都只係$78完全係性價比之選希望大家都可以多多支持小店❤️查看更多
ellellie
撈面好食過拉麵
ellellie
2024-07-14
关注
特登黎石門試佢個雞白湯拉麵,同行朋友叫咗個特色撈麵,點知個撈麵竟然好食過拉麵,出乎意料!個拉麵個湯OK但係啲肉冇乜味,但勝在份量夠多!下次再試吓其他麵先!不過堂食個環境就一般查看更多
CwingWing8225
炒蛋飯(?)
CwingWing8225
2024-06-24
关注
見咁多人食,晏晝黎食下,我係堂食既落單果時好多人,心諗都要等3、4個字啦,叫左個蛋包飯,佢話多人要等4個字到,咁好啦我等點知等左45分鐘以上都未有,原來佢整緊我之後果啲單(?)我張飛30號,佢整左35號俾外賣等緊果啲人先(???)我問佢我個飯幾時有,佢本身整緊外賣單,我催佢先整俾我因為好多人話呢間好食,所以我都好期待啦,個飯個樣都似模似樣點知一插支匙羹落去,炒蛋面+白飯底,咖哩倒左係旁邊,以為有啲咩工藝要整咁耐tim🙏🏻同埋啲豬扒個樣係炸左一段時間,有啲黑仲有既係,我坐出面堂食,後面垃圾桶黎,成日有人掉垃圾,想食呢度既話建議拎走🙂‍↕️查看更多
Isa33
外賣
Isa33
2024-05-08
关注
去朋友屋企之前買啲外賣, 行到最入見到呢間唔算起眼 睇過食評叫泡菜雞肉冷麵+墨魚丸子+豬軟骨串+白湯豚骨拉麵 (唔信邪冇叫雞白湯拉麵) 白湯豚骨拉麵 配料/豬肉質地ok 最抵讚係個湯 用個保暖袋裝好 不過豬肉有陣味 可能係我哋個口嘅問題 lol 泡菜雞肉涼麵 胡麻沙律汁少咗啲 食到最後好乾 整體ok 咖哩雞扒蛋包飯 墨魚丸子 豬軟骨串 全部ok 呢個價錢 有80分可以encore 下次試埋個雞白湯先 ..............................查看更多
CarlyHKChan
世一高CP雞白湯拉麵
CarlyHKChan
2024-03-10
关注
石門有一間拉麵小店真係好正!佢哋嘅雞白湯拉麵真係令人嘆為觀止!每次飲佢嘅湯都覺得好滿足,湯底好濃厚又好好飲,最正嘅係完全冇用味精,冇負擔啊!😍😍😍而且佢哋用嘅雞胸肉雖然係雞胸,但一啲都唔乾柴,肉質好嫩好多汁,真係令人嘆為觀止。加埋其他新鮮爽甜嘅配菜,同拉麵一齊食真係好夾!店員嘅態度都好好,好友善又好用心。每次去食拉麵都能夠感受到佢哋嘅熱情。對我嚟講,呢個真係好重要,令我更加想再次光臨呢間拉麵小店。總括嚟講,呢間石門小店真係令人驚喜,我好推薦大家去試吓啦!查看更多
雞白湯拉麵
submarinerc
呢個價錢無挑剔
submarinerc
2024-01-18
关注
上次喺附近一直都未諗好lunch食咩就一路行下行下行行下就見到呢間foodlab店面細細以為一定得外賣但外面擺左幾張枱可以堂食見到又有雞白湯拉麵,openrice評價又唔差就一於試下啦叫左個特濃雞白湯拉麵 $60可以跟餐+$18 就有多個自選小食同野飲…咁緊係加啦,簡左章魚燒,有4粒同埋冬瓜茶…係罐裝既野食嚟到…個拉麵湯啲色水似模似樣,味道係幾好既,蛋都好食,仲有條秋葵麵條就唔係平時食開拉麵果啲麵條,不過呢個價錢就 唔執著啦章魚燒意外地好食,感覺係即叫即整,好夠熱全部加埋$78,好唔錯架啦查看更多
IanKwok
超乎預期 👍🏻
IanKwok
2024-01-12
关注
石門算係近年崛起嘅美食天地,兩幢商場有不少大大小小食肆,個人一向較少評價小店,主因近年經濟下滑,現今環境經營困難,未去到太垃圾嘅食店都費事寫,而今次係想讚下FOOD LAB,講真我唔係咁鍾意食拉麵,但老公話想食就陪下佢✿ฺ白湯豚骨拉麵✿ฺ個湯底超濃,直頭有點杰,真係啖啖精華🤤,叉燒夠晒淋,重口味嘅朋友一定啱✿ฺ特濃雞白湯拉麵✿ฺ湯底冇豚骨咁濃,但味道更為鮮甜👍🏻,配以有田雞叉燒,口感似嫩雞胸,✿ฺ章丸燒✿ฺ熱辣辣,外脆內軟,美味可口✿ฺ芝士燒雞肉軟骨棒✿ฺ面層蓋上水牛芝士,yummy😋🎈以上拉麵跟配小食,並送罐裝飲品,一個餐講緊七十幾蚊,仲要唔係揸流攤,得閒路過真係要試吓查看更多
+ 1
陳真
感覺滿意既 Foot Court 式拉麵店
陳真
2023-12-26
关注
雖然,香港既拉麵熱潮可以說是結束了,但是同珍珠奶茶既命運一樣,日式拉麵既文化,早已經在那個熱潮後,成功地站穩腳,變成香港飲食界不可缺少的一員。在我工作的地方石門,本來有一間好出名既拉麵店,但於早幾個月前,因為一些私人既原因,光榮結業了。然後,某一天,我去到京瑞廣場 Food Court 既地方尋食,遇見了這一間名叫《Food Lab》的小店。細心看一下,原來是一間拉麵店啊。成個感覺雖然好港式,但店內散發出來的香氣,令我覺得,這兒值得我去試一試。這小店,主打是拉麵,亦有日式的丼飯及其他小點供應。可以說是應有的盡有。然而,我是被他們的拉麵出品吸引到的,所以來了兩次,都是食拉麵。第一次來,我先試他們的白湯豚骨拉麵。首先,個湯底真的是非常濃郁,是典型日式豚骨拉麵的濃湯底。麵條是香口的全蛋麵,掛汁能力食好高,所以,當我食晒碗濃濃香香既麵之後,湯水早已經所剩無幾。叉燒的肥肉不多,但也是夠香口的,而個流心蛋當然令人感滿意啦。那天,追加了一個小食。這一個炸雞皮餃子絕對是香口,同食到你成口油的邪惡餃子。雞皮有點脆,也有少少煙韌,包含了雞油同內心的豬肉餡,既香又可口。改日再來,我就試招牌的另一款拉麵,特濃雞白湯拉麵。上次,是豚骨湯加雞白湯,而這一次,因為是一個純雞肉的餐,所以是一個 double 份量的雞白湯。味道同樣地香濃可口,而這一個味道及濃度,剛剛好,食完碗麵之後,值得我去飲埋個湯。再者,雞肉嫩滑,口感也是非常好。這店做的街頭小食也是一流的,相信,除拉麵之外,這些小食會吸引到附近既學生青睞。而這一次,我既跟餐小食是一份章魚小丸子。大大份,真的吃到有滿口的章魚粒,再者,夠多醬,夠多木魚同紫菜,非常之惹味。最後想說一說飲品。雖然我要的,是一罐好普通既汽水,但我可以說,這小店的飲品選擇好豐富,像這一個市面上少見的芬達提子味都可以大量地供應,我兩次來都叫同一個口味既飲料。這小店,看起來好似唔係幾正宗,但佢既出品又令人感到滿意啊。而且,$58 一碗麵,非常之抵食。又抵食,又好食,仲有咩野可以令人覺得不滿意呢? 查看更多
+ 2
joannaso2004
特濃鷄白湯拉麵👍
joannaso2004
2023-08-24
关注
一攞到上手就覺得包裝真係放左好多心機包裝袋是用環保袋料,裏面仲有保溫袋放湯底完全可以保溫,返到去公司食個陣仲係熱辣辣💙特濃雞白湯拉麵 $58 佢地有三種麵條可以選擇:硬,普通,軟💨配料包括:田鷄叉燒,味付竹筍,京蔥絲,溏心蛋,秋葵,玉米芯,BB蘆筍唔洗60蚊嘅拉麵都有咁多配料真係好驚訝😮完全可以以勝價比完勝!!!💚拉麵湯底飲得出無味精,飲落去有小小咸,味道挺特別😙😗麵條硬,都好挂汁,挺有嚼勁😝🤤鷄肉好嫩滑,一點都唔鞋,件件都大大件😍😍有差唔多4件,真係食到停唔到口😇🥳評分:💛💛💛💛💛查看更多
特濃雞白湯拉麵
Viviyenyen
用心的小店
Viviyenyen
2023-08-05
关注
外賣包裝很用心 拉麵湯是密封包裝 還外加保暖袋 小貼紙作區分 挺可愛的 買回家2小時湯還是熱的 很值得一讚 湯底喝完也不會渴 不是味精湯 雖然麵質不是我口味 但整體性價比高 餐具還有大湯匙 可見店家十分貼心冷麵味道也不錯 麵的份量很多 吃得很飽上次還吃過燒八爪魚丸 份量十足 每顆裡面有三粒八爪魚 很難得呢 跟外面吃的只有粉漿差很多雞軟骨棒每口都能吃到一點軟骨 口感不錯炸雞皮餃子也不會太膩個人覺得燒八爪魚丸的性價比也相對高會繼續支持這家小店 希望回頭客也能把袋子循環使用查看更多
拉麵  +  燒八爪魚丸
Fung986
抵食雞白湯拉麵之選
Fung986
2023-07-31
关注
之前已試過堂食,不過地方限制,位置不多較可惜。今日買外賣返公司食,揀左雞白湯味道拉麵。估唔到湯包密封處理之餘仲要用保溫袋幫你袋住。仲畀埋環保袋裝住,非常貼心。返到公司倒出白湯,仍然熱辣辣,雞湯味濃沃。同埋秋葵、筍同雞白湯都幾夾。而且價錢實惠,70幾蚊就食到,非常經濟同值得食過再食。👍🏻查看更多
雞白湯拉麵