念住去梧桐寨前食個午餐,就揀左大埔熟食市場入面食,本來念住求其食就算。兜左兩個圈,見到椒鹽豬扒同沙薑雞C我同狸米都岩食,仲有奶茶飲。就試呢間!!一黎到,哇!!咁多椒既。。。辣椒好彩椒鹽豬扒系我叫既 (我比較食到辣) ,不過連我食都覺得真心辣同慶咀,豬扒肉幾好!!軟熟,細細件,夠入味,唔會乾柴硬!!味道就肯定好夠啦,不過肯定比外面d食肆辣三成可接受。份量系夠既。無睇距好似得三件,底仲有幾件壓住。狸米食既沙薑雞 (有包例湯飲)沙薑雞上面落左芝麻,仲食落好似有浸麻油味感覺無媽呼煮。雞肉嫩滑,黃色既肥都唔會厚,不過我都無食皮既 。一上菜果下,系覺得咦?細份左dd Wo。但其實系夠食,不過狸米系男生份量,可能份量要多兩件雞肉會更好啦~ 咁就爽飽~*附: 狸米話好扺食!因為岀面食都好貴。岀面一個餐價錢,呢度食兩個餐啦~

一黎到,哇!!咁多椒既。。。辣椒
,豬扒肉幾好!!
可接受。
份量系夠既。無睇距好似得三件,底仲有幾件壓住。
狸米食既沙薑雞 (有包例湯飲
沙薑雞上面落左芝麻,仲食落好似有浸麻油味
感覺無媽呼煮。雞肉嫩滑,黃色既肥都唔會厚,不過我都無食皮既

咁就爽飽~

2016-10-29
2016-10-31 806 浏览
大人呢晚話請食飯,甘我當然就二話不說碌碌碌過去。大人話:「你想食咩就叫啦!」甘作為一個可以一口氣鯨吞十幾件煎釀三寶作為snack的我,無理由唔叫我的至愛。我話:「我要食煎釀三......」(我話都未講完) ,大人:「食返d有菜有肉果d餸! 再甘食落去唔會長到肉」 雖然唔係好明大人的邏輯理論,佢請客即係boss,我唯有叫返d有「肉有菜」的「肉片炒菜心」、(踩下大人底線的) 「魚香茄子煲」、「沙薑雞腳」,仲有黑啤。老老實實,黑啤同中菜真係幾夾,而佢碟咸脆花生話時話又幾好食。呢個就係大人要求的「有菜有肉」餸,肉片肉味唔太濃,好淡味,少少鞋身,反而個菜就有菜心甜味,亦好「淋」,唔會死硬,整個菜味道係屬於甜底(有d餐廳係咸底),我幾喜歡。「沙薑雞腳」上枱時微溫,仲有少少炒香白芝麻鋪面,亦好香沙薑味,咬落「淋」中帶「爽」,雞腳掌心位置唔算好多肉果種,骨感比較重,送酒一流。後來凍左,都唔太乾身,算唔錯。呢個「魚香茄子煲」幾好,唔會死咸 (有d餐廳會落蝦醬,呢度無落,我就比較喜歡),茄子係炸完再落煲,充滿油份,岩要增磅我的,肉碎亦夠多同惹味,撈飯真係一流。加埋白飯,2個人食左$207,好飽,好滿足。呢
大人呢晚話請食飯,甘我當然就二話不說碌碌碌過去。

肉片炒菜心
沙薑雞腳
魚香茄子煲
加埋白飯,2個人食左$207,好飽,好滿足。呢度招呼都唔錯,幾有禮貌。我見到好多人食海鮮同燒鵝,下次要試下先。
2016-10-29
2016-06-13 514 浏览
自來海鮮經佢地煮,價錢公道,椒鹽瀨尿蝦超正,椒鹽好香,蒜蓉粉絲蒸橡𢫨蚌仔,啫啫雞煲雞肉好嫩又入味,下次有機會試下佢個奇味雞煲,最後一定要讚吓老闆娘好有心機提意我地d海鮮點整,同埋我地食食下會問佢地煮得👌🏻唔👌🏻,有咩需要改進,好有heart 😋😋
2016-01-26 641 浏览
香港的交通網絡真的方便,吃過「影子魚肉」後,一下天橋便有車到,不夠一小時已經站在大埔街頭。其實仍只是中午時間,走上人氣集中地的大埔街市熟食中心。無論在任何時段,總是充滿了食客,真替這班刻苦經營的老闆開心。暫時不想食林記的蒸飯,又不想吃豬扒上海麵,反而平實一點,找間從未光顧過的,可能有驚喜。望望餐牌,點了椒鹽套餐。一般套餐都應該送例湯,但食味道卻是要另行加錢,就連轉粉麵之類都不放過,例湯是煲青紅蘿蔔,火喉未足,只是要求不多還可以接受。椒鹽豬扒不會太乾身,乾蔥蒜粒雖然不多,但食落幾香口。只可惜白飯太細碗,相信囝囝食都不夠。
其實仍只是中午時間,走上人氣集中地的大埔街市熟食中心。
望望餐牌,點了椒鹽套餐。
椒鹽豬扒不會太乾身,乾蔥蒜粒雖然不多,但食落幾香口。
只可惜白飯太細碗,相信囝囝食都不夠。
2015-12-20 414 浏览
大埔周圍都係食肆 但呢間開左冇耐既真係真心推界! 由於新開有日坐低就比老細推介我食五款招牌菜!係到推介比大家 舔舔利嫁食到 !1.茄子船!聽個名唔知係乜但見幾得意就試左 個樣好靚又特別 大埔都冇呢款菜式食2.招牌乳鴿!好脆好入味!!3.雞腳!我見枱枱都有碟係枱 結果不負所望 又係勁正4.鴨舌!鴨舌又係唔係周圍有得食喎5.炒蟹!同長州呀、以前大排檔食既風味一樣 呢餐真係好正 食得好開心 聽老細講仲有海鮮加工添呀!下次再試
2.招牌乳鴿!好脆好入味!!
3.雞腳!我見枱枱都有碟係枱 結果不負所望 又係勁正
4.鴨舌!鴨舌又係唔係周圍有得食喎
5.炒蟹!同長州呀、以前大排檔食既風味一樣

• 乳鴿
2015-03-10 245 浏览
農曆年前約朋友在大埔街市食晚飯, 當晚街市大部份大排檔都滿座, 無訂檯的要等位, 晚餐期間上洗手間時行經一個大排檔,發覺呢檔食客唔多, 於是同樓面阿姐吹水, 問下點解無乜客嘅?阿姐話由於大排檔剛開無耐,仲未有太多熟客, 叫我有時間試試, 佢哋招牌燒鵝, 乳鴿。於是年初七就約埋一班朋友去食晚飯,之前已經預訂一只燒鵝,老板問我幾多點鐘人齊,原來佢要預早40分鐘放只鵝入爐燒,燒好之後要等5-10分鐘先至斬得。碟鵝送到來,未放低已經聞到鵝香撲鼻,食落皮脆,肉質結實,味道適中. 當晚另外叫了一些小菜,造得也不錯。昨晚和朋友再去試試老板推介的`黃金狗肚魚', 心想狗肚魚有乜咁特別呀, 碟魚送來時聞到蛋黃香味,賣相吸引,原來先將狗肚魚起骨, 炸完之後再上咸蛋黃, 用來送酒一流。老板話想食呢個菜一定要早,因為工夫多,客多就唔整. 原本想試埋乳鴿,點知手慢,被另一檯客將全部乳鴿要晒,唯有下一次啦。
燒鵝
黃金狗肚