2019-10-21 2096 浏览
风车的名字听落像文青cafe,但实际上是间酒吧,虽然今晚冇波睇,但先试试这里的食物质素,ok下次可组团再访。一入内店员安排我们坐在场内中间位置,近窗位置挂了一台超大电视,在这里睇波应该好正(不过今晚就睇住新闻先😂😂😂)。望另一边有盏大吊灯,比一般酒吧更具奢华格调。餐牌中英文俱备,亦有相片以便顾客参考。今晚大家都不想吃太饱,点了两个前菜,一个主食,再加两杯饮料。三文鱼凯撒沙律 (8/10): 凯撒沙律是笔者最爱的一款沙律,罗文生菜爽脆好吃,三文鱼亦被卷成玫瑰花形,状甚美观。大虾多士 (8/10): 偏爱重口味的顾客应该会很喜欢这个!大量的葱蒜作调味,虾肉爽口,多士加了蒜茸一起烘焗,香脆惹味。法式烧春鸡 (7/10): 春鸡份量适中,除了鸡腿鸡翼这些juicy的必食位外也有大大块鸡胸肉,用刀叉吃也能轻松吃的乾净,女生不必担心。饮品点了iced mocha以及店家的特色mocktail Strawberry Colada,两者味道都不俗,可以一试。

望另一边有盏大吊灯,比一般酒吧更具奢华格调。

餐牌中英文俱备,亦有相片以便顾客参考。

2019-10-21
  • 凯撒沙律
2019-09-05 975 浏览
今日突然间有灵感,想买一张六合彩彩票。 这里投注站附近有很多餐厅,於是就随便找了间酒吧吃晚饭。这里旺中带静,餐厅环境有格调,很舒服。老公发板点了两款小食,一个主菜及两杯饮品。小食是香煎鹅肝配焦糖苹果,鹅肝煎得很香,入口充满油脂,下面夹着脆脆的多士,最底是用焦糖煎香的苹果。苹果有几块,切得薄薄,味道甜甜的带点酸,整体感觉很好。另一款小食是蒜香大虾多士,这款小食蒜蓉味比较浓,多士香脆,大虾爽口,是一个很好的头盘。主菜是西班牙脆皮乳猪配彩椒汁, 旁边有一些沙律菜及粗薯条。沙律菜感觉新鲜,粗薯条很香口,乳猪的皮炸得很脆,配上彩椒汁一起吃感觉特别,好味。我点了一杯mocktail叫 strawberry Colada,颜色很美,它是用士多啤梨,菠萝汁,椰子奶及牛奶组成。味道是甜甜的,有士多啤梨的味道,奶味亦比较重,我觉得好饮。老公想饮cocktail,他点了Bay Breeze,是由伏特加,菠萝汁及小红莓汁组成。这杯酒味比较重,甜甜地,他很喜欢。放工後饮两杯,这间酒吧是一个不错的选择,食物味道好,环境不错,经过会再去的。

2019-09-05
2020-02-06 0 浏览
今次平日放工食饭,拣左去呢间《风车》餐厅食饭,店内枱櫈阔落舒适。我们是二人用餐,BAR & RESTAURANT灯光比较暗,方便不想让对方看清自己样子的人来用餐😛🔶香煎阿拉斯加蟹肉饼 $99(Alaska Crab Cake)蟹肉十分足料,另配上两块香脆的多士,是令人满足的前菜。菜式上碟卖相与餐牌几乎一样。.🔶法式烩羊膝 $199(Braised Lamb Shank in French Style)羊膝卖相非常吸引,有配上薯蓉、蕃茄、芦笋,色彩丰富。羊膝入味而且非常嫩,是完全没有强烈的羶味,酱汁味道配合,吃不停口。连平时不吃羊的人亦大赞!.🔶波士顿龙虾意大利粉 $179(Baked Boston Lobster Spaghetti)龙虾意粉会令人流口水🤤 龙虾上面配有芝士,炒意粉软硬适中、入味。.🔶Mocktail 2杯(无酒精饮品)1️⃣Apple Mojito - 有薄荷、有气2️⃣Strawberry Colada.
香煎阿拉斯加蟹肉饼

🔶香煎阿拉斯加蟹肉饼 $99
(Alaska Crab Cake)

🔶法式烩羊膝 $199
波士顿龙虾意大利粉

波士顿龙虾意大利粉

🔶波士顿龙虾意大利粉 $179
Mocktail

🔶Mocktail 2杯(无酒精饮品)
1️⃣Apple Mojito - 有薄荷、有气
2️⃣Strawberry Colada

香煎阿拉斯加蟹肉饼
2020-02-04 0 浏览
为左迎合我男朋友依只食肉兽。都要搵定几间有牛扒食既餐厅。今次就同佢去左大围依间酒吧。去到大约8点几,可能因为酒吧既关系,都唔算好多人。我同男朋友最中意系静静地既餐厅食嘢倾下计。蟹肉饼($99)呢个系蟹肉饼真系几唔错,蟹咪浓之余仲好juicy.一啲都唔乾。白酒煮蚬($89)男朋友特别中意食海鲜,所以专登叫份白酒煮蚬比佢试下。酒味好香,蚬肉既熟度岩岩好。加埋用啲白汁点包食,真系好好味。讲左系食肉兽,又点会少左牛扒呢。我地点左佢地最推介既厚切肉眼扒,足足有成14oz 咁大份。肉质鲜嫩,牛味浓👍🏻真系好正,食到男朋友话下次要再去食多次。

蟹肉饼($99)

白酒煮蚬($89)

2020-01-30 100 浏览
我们经常去大围食饭,交通又方便,其中有几条食街,食店又有特式,去到一间西餐的酒吧餐馆,见到餐牌、红酒和啤酒架都是比人一份兴奋气氛,一定要入去食饭。2个人拍拖食饭,最好叫2人套餐,很有浪漫感觉。 热的龙虾汤,浓缩了龙虾的鲜味,像嘴里吐出都是龙虾香味,真想再饮多次。首先头盘是意式田园沙律配烟薰鸭胸,清新的田园沙律,酱料配以没有肥肉的鸭胸肉,都是我们喜爱的食物。纽西兰肉眼扒配焦糖菠萝,切开厚身的牛扒,肉质幼滑锁住了肉汁,食住甜的糖菠萝,实在食出丰富味道。波士顿龙虾意大利粉,一手一脚起出厚身的波士顿龙虾肉,看得出龙虾肉是结实的,见到都流口水,放入咀内细细品尝,意粉都有应有的水平,很快速食完碟意粉。食饱饭再坐着听音乐,是很写意。

食饱饭再坐着听音乐,是很写意。
2020-01-27 97 浏览
虽然今日系年三十,但既然友人话想Lunch食西餐就带左佢去依间系大围都几出名既风车Windmill。 去到既时候大概1点钟唔算多人,一入到去就见到餐厅中间有顶大吊灯,仲有一个bar枱同两部大电视,夜晚一睇就知系睇波之人既聚脚点。 Lunch既餐单主要系以面包为主,有普通西餐既汉堡包,亦都有意大利同土耳其既三文治,算系够特别。午餐可以拣汤或者沙津,成个餐加埋唔洗100蚊,都叫几经济。 友人话个日式煎鸡扒脆猪睇落几特别所以决定试下,我就普普通通叫左个比较传统既烟肉芝士牛肉汉堡,稳稳阵阵。上菜个阵见到友人个脆猪睇落真系几吸引。个包食落几脆身同好重牛油味,鸡扒个照烧酱甜甜地都唔错,整体黎讲算Okay。而我个牛肉汉堡都叫几Juicy。另外值得一提既系佢d薯角好好食好大旧,依个其实都系我最满意既地方😂饮品我地拣左热咖啡同水果茶。水果茶真系唔错,酸酸甜甜几好入口,值得一试。 跟住我地仲叫左侍应哥哥拎个晚餐既餐牌黎睇下,睇落选择都几多,又有黑毛猪火腿、肠拼盘等等,平时除左可以黎闲闲地食个普通晚餐之外,星期六日仲可以叫埋班Friend黎睇波。 最後我同友人加埋都系食左唔洗200蚊,所以都叫不过不失啦。

最後我同友人加埋都系食左唔洗200蚊,所以都叫不过不失啦。
2020-01-24
2020-01-18 96 浏览
今日同女朋友两个衬凉凉地就决定走黎大围食野然後踩单车,由於时间尚早慢慢搵野食,最终就决定食呢间风车既lunch set 午餐餐牌都有几多既选择,all day breakfast、意粉、牛扒、汉堡都有。龙虾汤配田园沙律龙虾汤味道偏浓调教得好岩味,加上清新既田园沙律生菜、青瓜、紫椰菜,不错既前菜配搭香煎老虎虾配龙虾汁烩意粉配水果茶有好多地方意粉会烩得好淡往往入唔到汁既味,但呢间餐厅佢既烩意粉做得相当入味,系越食越开胃,大虾都弹牙爽口,证明食材新鲜!👍🏻流心蓝芝士牛肉汉堡配荔枝梳打配有炸得香脆可口既薯角,牛肉汉堡好juicy, 而且汉堡包都好好食,脆脆地好正!配上特色既荔枝梳打相当有惊喜,而且唔驶加一,非常抵食!

龙虾汤配田园沙律

香煎老虎虾配龙虾汁烩意粉配水果茶

流心蓝芝士牛肉汉堡配荔枝梳打

配有炸得香脆可口既薯角,牛肉汉堡好juicy,
而且汉堡包都好好食,脆脆地好正!
配上特色既荔枝梳打相当有惊喜,而且唔驶加一,非常抵食!

2020-01-13 58 浏览
今日同朋友行开大围,平时好少黎到大围,唔系好熟呢到,咁岩就路过呢间windmill风车,见门面几靓,个名又几得意,就入左去食,点知咁就有惊喜!入门环境气氛都唔错,灯光好舒服,令人好想饮饱食醉。望下menu,选择都多,我地就拣左个二人餐,唔算好贵。首先黎既系前菜,烟鸭胸沙律,鸭胸味道唔错,够咸,好多地方食落去都系无乜味,呢到就整到岩岩好,沙律都唔会好dry,落左少少醋,酸酸地做前菜好开胃。跟住有龙虾汤,饮落好鲜甜,抵赞!不过如果有龙虾肉有多啲咬口就更好。呢个ribeye不得了,一黎摆盘好靓,望落已经好想食。一切开,牛扒好软身,唔会过熟,入口即溶,好有牛味,好有质素,唔错!呢个龙虾意大利粉,一望落已经见到龙虾大大旧肉,食落好鲜甜,完全唔似冰鲜左几日既龙虾咁,好有惊喜!最後仲有甜品,我最中意底层啲蛋糕,好软熟,好有蛋糕,好食!埋单450,食到咁多好野,好满足!

入门环境气氛都唔错,灯光好舒服,令人好想饮饱食醉。

望下menu,选择都多,我地就拣左个二人餐,唔算好贵。

最後仲有甜品,我最中意底层啲蛋糕,好软熟,好有蛋糕,好食!

埋单450,食到咁多好野,好满足!

今日星期六咁岩行去大围买啲嘢,时间黎到大概下昼2:00 ,朝早食咗嘢但冇食LUNCH,有啲唔三唔四,但有少少饿,就谂住都系食啲嘢先。行过见到呢度竟然唔知几时开咗间新(?)西餐厅,店出面摆咗好多餐牌,好似都唔错咁,就入咗去食啲嘢喇。唔好讲笑虽然话已经差下昼2:00,但推门入去先发现入面竟然都仲差唔多有八九成满,喺一条咁静嘅街都算几有趣,而且仲见到有外籍人士嚟帮衬添。坐低先望到成间餐厅个感觉系比较有格调,佢系算半BAR半西餐厅咁,天花吊左一盏好大嘅水晶灯,有种低调嘅奢华,算系几落本嘅装修,大围後街街坊小店黎讲有啲估佢唔到。店内有电视播直播球赛,夜晚黑应该几适合一班人嚟睇波或者倾计。睇吓餐牌仲系serve紧午餐,因为唔系十分肚饿嘅关系,所以就叫咗一个全日早餐嚟试一试。午餐包沙律或者餐汤,再加餐饮,都系一百几十蚊有交易。先来餐汤,是日餐汤系南瓜汤,够热,饮到有少少南瓜蓉,唔会太甜,亦都唔会系成口粉,唔错。然後主菜全日早餐就上台,一睇阵容都几鼎盛。有德国香肠、松露炒蛋、烧蕃茄仔、牛角包仲有砌成好靓一朵花咁嘅烟三文鱼。先试一试比较特别嘅黑松露炒蛋,一般来讲我麻麻哋锺意食坊间嘅松露乜乜乜,因为通常嗰

先试一试比较特别嘅黑松露炒蛋,一般来讲我麻麻哋锺意食坊间嘅松露乜乜乜,因为通常嗰阵黑松露嘅味都会好假,有时甚至有刺鼻难闻嘅味道。但呢度嘅松露酱味道唔错,有返菌类嘅香气。蛋炒得几滑好嫩,唔错。然後系细细粒嘅蕃茄又甜又香又好juicy,可以减低油腻感。个烟三文鱼呢,都唔错,食落有鱼油嘅香味,唔会话太咸。

德国香肠系非常脆皮,好正宗,好似喺德国餐厅食到嘅,有肉味亦都有香草味,一咬落去好juicy,系真材实料,应该系比较优质嘅来货。

有惊喜嘅就系佢地嘅牛角包,唔知系佢哋自家制定系来货 ,暖暖的,一咬落去系非常松化,可以见到入面嘅气孔好靓,唔会话好油腻索哂油咁。唔怪之得我听到隔离枱嘅外籍人士都话依间野嘅面包真系好唔错。

最後包连埋一杯热柠水,几十蚊就食咗一个好唔错嘅late lunch。

我见到佢门口出边好多餐牌,研究左一下,好似夜晚嚟食晚餐嘅话,仲有好多更多套餐同埋特色啲嘅西餐可以拣,下次过开嚟一定再要试真下。
  • 全日早餐
2020-01-12 27 浏览
呢间叫风车嘅餐厅虽然系一间酒吧,但日间就好似普通一间西式餐厅咁,有lunch set供应。呢度嘅座位都算坐得舒服,里面有2部大电视,如果夜晚嚟睇波,绝对一流。Lunch set个餐牌有好多选择,大致分为包类及饭面类,每个种类都有6-8项选择,而且包埋餐汤/沙律,同一杯饮品。我同友人都比较锺意食包类,所以分别点咗「烟肉芝士牛肉汉堡」同「酱烧猪扒土耳其三文治」嚟一齐食。先嚟咗跟餐嘅餐汤同沙律,是日餐汤系我至爱嘅南瓜汤,味道唔错,唔会太稀,而沙律都新鲜。「烟肉芝士牛肉汉堡」我特别锺意佢个烟肉煎得几脆口,几好食,牛肉食落有肉汁锁住,唔会乾身「酱烧猪扒土耳其三文治」卖相几讨好,见到芝士溶化喺三文治个包上面,里面夹着2块猪扒,冇错,系2块!配合埋个酱汁,好夹好好味。饮品方面,我同友人都升级做特饮,友人点咗杯爆谷咖啡,而我点咗杯荔枝梳打。爆谷咖啡友人话几好饮,而我杯荔枝梳打有粒荔枝喺入面,都唔错。

「烟肉芝士牛肉汉堡」

「酱烧猪扒土耳其三文治」
配合埋个酱汁,好夹好好味。

2020-01-11
食店:风车 Windmill✨张梁点餐👦🏻🧒🏻1)$78《Bay Breeze》评分(10分满分):8⃣食评💬:成份有Vodka、Pineapple juice & Cranberry juice,甜甜地好易入口,饮唔惯酒嘅话可以试下~2)$69《Cool mint》评分(10分满分):7⃣食评💬:呢杯系无酒精嘅,饮落似七喜😝成份有Lychee、Mint、Ginger Ale & Soda~3)$85 《鸭胸沙律》评分(10分满分):7⃣食评💬:沙律菜新鲜爽口,鸭胸量都唔少👍🏻几好!4)$209 《西班牙式烧原只春鸡》评分(10分满分):8⃣食评💬:春鸡肉质好嫩,有椰菜垫底,春鸡隔离亦有椰菜沙律,味道几得意,仲有多粒番茄仔,唔洗担心~两个人都可以食得晒成只架!5)$129 《炸鱼薯条》评分(10分满分):8⃣食评💬:薄薄地一层炸粉,炸得鱼柳好juicy而且一啲都唔腥😍肉质又嫩,再配埋茄汁同sour cream sauce黎食,简直锦上添花~风车 (大围)📍大围积存街50号葵伟楼地舖👉🏼港铁大围站A出口行7分钟👈🏼
食店:风车 Windmill✨

张梁点餐👦🏻🧒🏻
1)$78《Bay Breeze》

2)$69《Cool mint》
评分(10分满分):7⃣

3)$85 《鸭胸沙律》
评分(10分满分):7⃣
食评💬:沙律菜新鲜爽口,鸭胸量都唔少👍🏻几好!

4)$209 《西班牙式烧原只春鸡》

5)$129 《炸鱼薯条》

风车 (大围)📍
大围积存街50号葵伟楼地舖
👉🏼港铁大围站A出口行7分钟👈🏼
2020-01-09 26 浏览
呢间位於大围火车站附近嘅西式餐厅,装修几有气氛,环境昏暗,好似有酒吧嘅感觉午餐嘅set有好多选择,净系包类就已经有几款,如果系扒类,仲可以选择配白饭意粉或者薯菜,啱晒啲无饭不欢嘅朋友。呢个流蓝芝士牛肉汉堡,味道唔错,上下层面包谷到脆卜卜,但系块牛肉就份量有啲细,蓝芝士嘅部份就更加少。另外仲叫咗吉列猪扒意粉,猪扒外层嘅咋皮做得几好,好松脆唔会硬,但系份量就比较少。蘑菇汤非常之真材实料,仲食到一粒粒嘅蘑菇系入面,质感唔似汤,似一碗蘑菇粥。

2020-01-05 67 浏览
之前经过积存街见到原来仲有间餐厅未食过,星期六谂唔到食咩就过黎试下~我地叫左个蒜香大虾多士,好香蒜蓉味,我本身好锺意食蒜蓉,所以好满意,另外多士就好乾身但好彩有虾油沾染左个面。主菜方面,我地拣左墨西哥酱烧黑毛猪扒,见到餐牌张相觉得好特别,感觉有d似泰式前菜,所以就试下,猪扒已经切好一件件,猪扒好淋,但算薄切同有d乾身,反而个个酱汁有惊喜,微辣有香料味,感觉真系似香叶肉碎既味,点黎食层次升级左。另外仲拣左肉眼扒配焦糖菠萝,仲有埋薯角同菜,烧过既菠萝真系好甜又解腻,牛扒只有少量筋,我好怕食好多筋既牛扒,所以都唔错。平时对伴菜冇咩期望,但呢度既西兰花同椰菜花有轻轻炒过有少少蒜蓉味。饮品我地拣左一杯Mojito, 一杯dark rum既cocktail,中规中矩。环境黎讲,呢度以restaurant&bar做定位,所以灯光会昏暗少少,而呢度有部超级大电视可以睇波,唔错~