相約友人到旺角吃飯,想吃大排檔但又想環境好,於是來到了這家樓上排檔,裝修是中國風格,坐位寛闊酸菜魚 2人份 $168可自選麻度,酸度和辣度,很喜歡可以完全自選,我點了中麻中酸少辣,無骨魚肉非常足料,酸湯惹味,下面很多蓮藕、萵筍、海鮮菇和寬粉,非常大滿足鑊氣豉椒炒蜆 $108熱騰騰上桌,蜆肉帶點微辣,完全無沙,份量不少香辣鴛鴦雞煲 $118鴛鴦雞是指田雞加雞件,雞肉嫩滑入味,上桌時以小鍋熱著,保持熱度,很貼心

酸菜魚 2人份 $168

鑊氣豉椒炒蜆 $108
熱騰騰上桌,蜆肉帶點微辣,完全無沙,份量不少

香辣鴛鴦雞煲 $118

• 鑊氣豉椒炒蜆
  • 招牌酸菜魚
2025-04-08 138 浏览
黎左呢間環境清幽的中國風餐廳用餐🥢,涼亭設計古色古香,令人心曠神怡🏞️。地方寬敞舒適,而且位置仲可以望到樓景感覺開揚,樓底好高。我點左霸王雞,肉質鮮嫩多汁,呢度既雞肉係凍食既,食落口感比較彈牙,雞肉份量都幾大碟同配左特色既豉油調味,讓人回味無窮。酸菜魚,湯底酸辣開胃,魚肉滑嫩可口,魚片份量都好多,非常岩配白飯🍚。最後是經典川菜麻婆豆腐🍲,豆腐入口嫩滑。餐廳:風雲排檔地址:旺角瓊華中心10樓

餐廳:風雲排檔
地址:旺角瓊華中心10樓
平日夜晚冇book枱想食小菜就諗起呢間餐廳~上到去得幾枱客雖然唔洗等位又可以靜靜地傾偈食飯但都真係覺得香港食肆好難做希望佢哋可以頂住唔好隔一排就唔見咗🥹嗌咗個二人份嘅招牌水煮魚可以加30蚊有扁平彈牙嘅粗寬薯粉喺底份量十足~啲魚食極都有完全冇骨水煮嘅味道夠麻夠辣食得好過癮另外嗌咗個豉椒鵝腸同干煸四季豆上菜速度快加上啲餸嘅溫度又夠熱可以話係香港人熟悉嘅味道~鍾意呢啲川菜撘配大排檔小菜嘅餐廳選擇種類多而且啱香港人口味~見個餐牌仲有其他小炒同避風塘系列好啱同朋友過嚟聚餐各有各嗌~想舒舒服服食餐飯嘅話記得支持吓!
平日夜晚冇book枱想食小菜

份量十足~啲魚食極都有完全冇骨
水煮嘅味道夠麻夠辣食得好過癮
另外嗌咗個豉椒鵝腸同干煸四季豆
上菜速度快加上啲餸嘅溫度又夠熱
可以話係香港人熟悉嘅味道~

鍾意呢啲川菜撘配大排檔小菜嘅餐廳
選擇種類多而且啱香港人口味~
見個餐牌仲有其他小炒同避風塘系列
好啱同朋友過嚟聚餐各有各嗌~
想舒舒服服食餐飯嘅話記得支持吓!
2025-04-03 199 浏览
今次再訪「麻辣風雲」食川菜,點知原來餐廳已經搖身一變變咗港式大排檔「風雲排檔」!除咗有原本嘅惹味川菜之外,仲多咗好多款港式鑊氣小炒啊!環境依舊闊落舒適,真係好適合同朋友們聚餐~✨黃金酥炸脆蠔餅蠔餅個size超巨大!餅嘅部份口感酥脆,內裡嘅蠔肉新鮮又多汁!係進店必食嘅菜式之一👍🏻~✨椒鹽九肚魚九肚魚外皮酥脆,內裡肉質嫩滑細膩,惹味嘅椒鹽仲為九肚魚增添咗微辣咸香嘅味道,令人回味無窮~✨蔥爆牛肉牛肉柔軟多汁,仲帶有淡淡嘅蔥香味,鑊氣十足~✨雜果賓治雜果賓治充滿果香,底層仲有口感豐富嘅粒粒椰果,係相當經典嘅港式特飲~

✨黃金酥炸脆蠔餅

✨椒鹽九肚魚

✨蔥爆牛肉
牛肉柔軟多汁,仲帶有淡淡嘅蔥香味,鑊氣十足~

✨雜果賓治

雜果賓治
一鑊干鍋入面最少要5個餸,每個餸都要加錢,其中一個叫左個魷魚+$68蚊但得幾條觸鬚,份量有啲少,菜就特別多另外,田雞鍋加熱過後都係唔夠熟,味道嚟講,每個都唔差既,
,份量有啲少,菜就特別多
另外,田雞鍋加熱過後都係唔夠熟,
味道嚟講,每個都唔差既,
2025-03-25 193 浏览
特意看某红书推荐的香锅过来的,结果上来的麻辣香锅巨咸!完全吃不动的那种咸!而且全程看不到服务员蓄茶水还收10%服务费!不会再来第二次!而且大家不要点他家的菠萝冰,就是冰水加几块菠萝,真的太烂了这家店铺,避雷避雷避雷避雷避雷避雷!!!特意看某红书推荐的香锅过来的,结果上来的麻辣香锅巨咸!完全吃不动的那种咸!而且全程看不到服务员蓄茶水还收10%服务费!不会再来第二次!而且大家不要点他家的菠萝冰,就是冰水加几块菠萝,真的太烂了这家店铺,避雷避雷避雷避雷避雷避雷!!!
2025-03-23
2025-03-21 387 浏览
返工太累要出去食飯舒緩下減下壓食返d 鍾意嘅食物平衡下心情,今次就同謙謙去到風雲排檔到食下小炒。 ✡️ 蔥爆牛肉 ~ 牛肉大片夠嫩又惹味,京蔥入口脆嫩蔥白好清甜。✡️ 避風塘四季豆 ~ 香氣逼人而且鹹香夠味,避風塘四季豆超級適合送酒,絕對可以滿足你嘅味蕾。✡️ 椒鹽豬扒 ~ 豬扒肉質鬆軟入口帶點微辣,同時散發出椒鹽陣陣嘅鹹香。 剛炸好的豬扒肉汁豐富伴隨香脆的炸蒜口感勁正。✡️ 臘味炒飯 ~ 炒飯炒得夠乾身粒粒分明,臘味粒份量十足, 基本上你每一湯匙都有滿滿的材料夠哂豐富吸引。

2025-03-13 438 浏览
幾乎每次同屋企人出街都會食中菜,今次阿爸生日黎到旺角風雲排檔,一入門口已經有個古代風涼亭作打卡位✨-📸荔枝蝦球有一粒粒蝦球掛喺盆栽樹上面,另外放喺船上面登場嘅炸饅頭都好有Gimmick,兩樣都非常適合影相🐟叫咗兩款魚:酸菜魚(2人份)魚片好滑、份量好多,完全足夠一行4個人食,而且裡面有薯粉、蓮藕、菇類等;椒鹽九肚魚十分惹味,皮不會炸到過厚,幾好食🥢小炒方面叫咗菜心炒鮮魷、菠蘿咕嚕肉,兩碟都大大碟,餐廳亦有好多中菜小炒提供,而且上菜速度好快,一班人去食就最好👍🏻

• 椒鹽九肚魚
  • 招牌酸菜魚
  • 炸饅頭
  • 荔枝蝦球
2025-03-04 433 浏览
新一年當然約班朋友出來食飯聚一聚💕咁岩出到旺角行下正當食飯時間就搵到呢間風雲排檔✨呢度環境超舒適 好適合朋友仔聚會😝侍應態度好好,上菜好快好抵讚,而且食物質素相當高🥳酸菜魚最合我口味👍而且份量都唔少架😍😍魚肉好滑好嫩,入面既配菜都好正🙌🏻 仲有有我鍾意食既藕片、萵筍 、而且好適合廣東人口味😀小炒王👑佢同其他餐廳唔同既地方係佢有少少花椒味道👅我地都讚呢道菜好味,好有特色,大家都搶住黎食😋菠蘿咕嚕肉真係超級美味🥰咕嚕肉啖啖肉之餘菠蘿酸酸甜甜 ,超開胃,必點👍🏻金牌炸大腸炸大腸炸到脆卜卜,外脆里嫩,真係令人深深愛上😍臘味炒飯份量好大炒飯夠乾身 ,臘味同炒飯好Perfect match,味道都幾好食🤤真係食完一碗又一碗🍚🍚菠蘿冰🍹超級清爽的菠蘿冰,酸酸地佢開胃👍🏻👍🏻

酸菜魚

小炒王👑

菠蘿咕嚕肉

金牌炸大腸
炸大腸炸到脆卜卜,外脆里嫩,真係令人深深愛上😍

臘味炒飯

菠蘿冰🍹
超級清爽的菠蘿冰,酸酸地佢開胃👍🏻👍🏻

2025-02-10
2025-02-26 518 浏览
天氣陰寒陰寒但又想食大排檔,好彩有朋友介紹我地風雲排檔比我地舒舒服服咁食大排檔鑊氣小炒!雖然我地得兩個人,但睇完個餐牌之後,樣樣野都想試想食!結果嗌左好多野食!仲要樣樣都大大份!都米話唔抵🙊炸饅頭($58)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好老實!呢個係朋友話充滿儀式感既炸饅頭,當我地睇埋呢到啲介紹相,我地即刻嗌左!佢係不過不失既炸饅頭,外脆內軟,但船頭既諸葛亮真係唔簡單🤣!荔枝蝦球($78)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蝦肉唔會有梅既味道!再加埋佢既甜甜果味醬汁,提升左蝦既味道!外脆內爽口彈牙!呢個一定會再番黎食呀!鑊氣豉椒炒蜆($108)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️無改錯名!真係好有鑊氣!唔會太辣!但手非常惹味!真正展現大排檔既味道!呢個絕對係切叫既餸!避風塘茄子($88)⭐️⭐️⭐️⭐️可能食左鑊氣豉椒炒蜆有比較,相對無咁好鑊氣既避風塘茄子,好少既辣味,茄子無好入味,但都好香口,停唔到係咁夾黎食,啲蒜脆脆差啲想搵匙羹刮黎食!瑤柱蛋白菜粒炒飯($88)⭐️⭐️⭐️⭐️可能全部小炒都好惹味,配起上黎個飯會清啲,但配合埋啲小炒,覺得我地揀岩左呢個飯!仲可以拎避風塘茄子既炸蒜黎撈飯!超級好食!水蜜桃雜果茶(壺)($88)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大排檔唔想飲啤酒,食咁香口惹味既野
炸饅頭($58)

炸饅頭
荔枝蝦球($78)

荔枝蝦球
鑊氣豉椒炒蜆($108)

鑊氣豉椒炒蜆
避風塘茄子($88)
⭐️⭐️⭐️⭐️

避風塘茄子
瑤柱蛋白菜粒炒飯($88)
⭐️⭐️⭐️⭐️

瑤柱蛋白菜粒炒飯
水蜜桃雜果茶(壺)($88)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

大排檔唔想飲啤酒,食咁香口惹味既野,嗌番啲清甜既飲品,解一解膩!重點係!我地食完成餐飯,番到屋企唔會覺得口渴口乾,呢個水蜜桃雜果茶真係幫到唔少!同埋大大壺兩個人岩岩好!咁樣斟出黎唔會有冰但又會好冰涼清甜!又係回頭必點!
水蜜桃雜果茶(壺)
總括黎講,食物質素有大排檔既鑊氣,但就唔使風吹雨打,陰陰濕濕咁坐係污污糟糟既街邊食。可以舒舒服服咁享受香口小炒!如果黎開旺角想食有鑊氣既野,又或者成班朋友要搵地方吹水,一定會再黎!
2025-02-18
鑊氣豉椒炒蜆
避風塘茄子
瑤柱蛋白菜粒炒飯
水蜜桃雜果茶(壺)
2025-02-24 447 浏览
☺️前身是麻辣風雲,轉型大排檔「風雲排檔」,一些酸菜餸菜都有保留着。爽快點了避風塘和特色的餸菜來吃。黃金酥炸脆蠔餅外層炸粉薄非常酥脆,大大隻完全冇蠔嘅腥味,洗得好乾淨。避風塘鮮魷超多炸蒜和大粒炸豆豉,鮮魷爽口超有避風塘味道。荔枝蝦球蝦味超重,掛上在裝飾盆景上,還有掛燈閃動着好靚煙霧慢慢升起,仙氣滿滿,完全是相機食先。炸饅頭出場好有派頭,金黃色饅頭用一隻由孔明船承載着,船底有乾冰燃點着很有氣勢,沾煉奶吃滋味。蜜桃雜果茶超級大杯,2個人share都足夠,生果有蘋果橙,飲之餘還可以食😍

爽快點了避風塘和特色的餸菜來吃。

黃金酥炸脆蠔餅
外層炸粉薄非常酥脆,大大隻完全冇蠔嘅腥味,洗得好乾淨。

避風塘鮮魷
超多炸蒜和大粒炸豆豉,鮮魷爽口超有避風塘味道。

蜜桃雜果茶

2025-02-12
  • 黃金酥炸翠蠔餅
  • 蜜桃雜果茶
1K
2025-02-23 375 浏览
午餐想環境闊落坐得舒服口痕想食中式鑊氣小菜呢間係唔錯嘅選擇餐廳位於旺角瓊華中心10樓古色古香嘅裝修風格主打川菜同港式大排檔小炒有辣有唔辣~✨洛神花茶份量足夠同朋友開心Share!酸酸甜甜,開胃之選茶壺造型夠晒特別🙂‍↔️✨蔥爆牛肉 $88無論係蔥定牛肉都軟腍入味係白飯小偷,相當下飯!✨椒鹽蝦 $118椒鹽風味突出但唔會過分嗆口醬汁惹味,蝦肉正常發揮✨薑蔥龍蝦 $148是日MVP!!薑蔥香氣濃郁龍蝦啖啖肉,肉質彈牙不乾柴呢個價錢同份量,我覺得合理
午餐想環境闊落坐得舒服
口痕想食中式鑊氣小菜
呢間係唔錯嘅選擇
餐廳位於旺角瓊華中心10樓
古色古香嘅裝修風格
主打川菜同港式大排檔小炒
有辣有唔辣~

✨洛神花茶
份量足夠同朋友開心Share!
酸酸甜甜,開胃之選
茶壺造型夠晒特別🙂‍↔️

✨蔥爆牛肉 $88
無論係蔥定牛肉都軟腍入味
係白飯小偷,相當下飯!

✨椒鹽蝦 $118
椒鹽風味突出但唔會過分嗆口
醬汁惹味,蝦肉正常發揮

✨薑蔥龍蝦 $148
是日MVP!!
薑蔥香氣濃郁
龍蝦啖啖肉,肉質彈牙不乾柴
呢個價錢同份量,我覺得合理

2025-02-19 334 浏览
一路食開嘅麻辣風雲而家轉型香港特色大排檔啦 ‼️《風雲排檔》位於旺角瓊華中心 位置非常方便🥳而且菜單都升級左 有川式、粵式菜單都有齊呀 ✨🍴招牌脆皮BB鴿皮脆肉嫩 入味透骨 另附上淮鹽作調味🫙真的非常惹味 好正! 一定要試試 🥰🍴招牌酸菜魚可以揀2人份/4人份 我地叫左2人份份量都多下🥳酸菜魚全部去晒骨勁嫩滑 豆卜、薯粉吸哂湯底精華 🐟而且辣度唔會太刺激 🔥 好開胃 必叫呀~🍴黃色炸蠔餅金黃色既外層炸到超香脆 包裹着海量飽滿既蠔仔🦪蠔仔新鮮 食落香而不油膩!非常邪惡 用黎送啤酒一流🍺🍴臘味炒飯 炒飯粒粒分明 炒到好乾身 臘肉臘腸的鹹香跟炒飯超級 Match 🍚真係好有獲氣好香口 且口感豐富🫶🏻🥤大大杯水蜜桃雜果茶 大杯到兩個人share都完全夠飲 水蜜桃味道有淡淡果香 十分清新解渴 🍹📍 風雲排檔 @fengwanrestaurant地址: 旺角彌敦道628號瓊華中心10樓#地道美食 #中菜 #港式小炒 #港式 #旺角 #旺角美食 #大排檔風味 #風雲排檔 #打卡餐廳推薦 #瓊華中心#大排檔 #港式美食
一路食開嘅麻辣風雲而家轉型香港特色大排檔啦 ‼️
《風雲排檔》位於旺角瓊華中心 位置非常方便🥳
而且菜單都升級左 有川式、粵式菜單都有齊呀 ✨

🍴招牌脆皮BB鴿
皮脆肉嫩 入味透骨 另附上淮鹽作調味🫙
真的非常惹味 好正! 一定要試試 🥰

🍴招牌酸菜魚
可以揀2人份/4人份 我地叫左2人份份量都多下🥳
酸菜魚全部去晒骨勁嫩滑 豆卜、薯粉吸哂湯底精華 🐟
而且辣度唔會太刺激 🔥 好開胃 必叫呀~

🍴黃色炸蠔餅

📍 風雲排檔 @fengwanrestaurant
地址: 旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

#大排檔 #港式美食
2025-02-07 409 浏览
羽扇綸巾,談笑間,檣櫓灰飛煙滅 一 蘇軾《念奴嬌‧赤壁懷古》今次小編就帶大家黎到旺角,同大家介紹由麻辣風雲轉形既港式大排檔一 風雲排檔 @fengwanrestaurant🌟炸饅頭 $58風雲排檔打卡名物之一,以赤壁為題,諸葛孔明立於船首,手執羽扇,三分天下之勢,瞭然於胸,以迷霧東風搭配炸得金黃既饅頭 🤤👍🏻🌟荔枝蝦球 $78風雲排檔打卡名物之一,荔枝蝦球口感彈牙,搭配迷璃水霧,真系非常適合打卡😋👍🏻👍🏻🌟菠蘿咕嚕肉 $88醬汁酸酸甜甜,啖啖肉🤤👍🏻🌟孜然炒牛肉 $88孜然既特殊香氣搭配牛肉都幾夾🤤👍🏻🌟黃金蝦仁炒飯 $88炒飯炒得幾有鑊氣,幾乾身,搭配蝦仁同鹹蛋黃🤤👍🏻👍🏻風雲排檔地址:旺角彌敦道628號瓊華中心10樓#旺角 #風雲排檔 #大排檔 #炸饅頭 #咕嚕肉 #留港消費 #支持小店 #覓食旺角 #食在旺角 #鑊氣小炒 #荔枝蝦球 #為食關注組 #旺角食乜好 #菠蘿咕嚕肉 #孜然炒牛肉 #香港美食地圖 #黃金蝦仁炒飯 #九十後行到邊食到邊#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
羽扇綸巾,談笑間,檣櫓灰飛煙滅
一 蘇軾《念奴嬌‧赤壁懷古》

🌟炸饅頭 $58

🌟荔枝蝦球 $78

🌟菠蘿咕嚕肉 $88
醬汁酸酸甜甜,啖啖肉🤤👍🏻

🌟孜然炒牛肉 $88
孜然既特殊香氣搭配牛肉都幾夾🤤👍🏻

🌟黃金蝦仁炒飯 $88
炒飯炒得幾有鑊氣,幾乾身,搭配蝦仁同鹹蛋黃🤤👍🏻👍🏻

風雲排檔
地址:旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2025-02-05 392 浏览
今晚出到旺角,朋友想吃些港式小炒,網上找到這間不少好評的食店,而且鄰近地鐵站十分方便。這店環境舒適且美觀,食物質素也不錯。荔枝蝦球($78)這擺盤十分精緻,蝦球製成如荔枝一樣的形狀,還有凹凸不平的紅色外皮,掛在翠綠的樹上,彷真度極高。而且味道也不錯!瑤柱蛋白菜粒炒飯($88)這炒飯看似普通,但店員送出來時,已散發陣陣的香氣。即叫即炒,粒粒分明的米飯,十分香口而且不會偏咸,味道一流。魚香茄子($88)紅紅的魚香茄子帶有點酸甜的味道,茄子烹製得很軟身、入味,也很開胃。椒鹽豬扒 ($88)這豬扒肉質軟腍,而且很香口,份量也不少。手拍青瓜($48)這碟青瓜份量不少,而且蒜香味充滿每件青瓜,吃到停不了。汽水($18)(需加一服務費)

荔枝蝦球($78)
彷真度極高。而且味道也不錯!

瑤柱蛋白菜粒炒飯($88)

魚香茄子($88)

椒鹽豬扒 ($88)
這豬扒肉質軟腍,而且很香口,份量也不少。

手拍青瓜($48)
這碟青瓜份量不少,而且蒜香味充滿每件青瓜,吃到停不了。

汽水($18)

(需加一服務費)