2025-04-24 0 浏览
#MC帶你去旺角.今晚嚟到旺角食晚飯,揀咗依間川菜館,位置方便之外,環境又寬敞舒適。➖✨ 風雲排檔.餐廳主打新派四川菜,店內環境光潔明亮,以木系裝潢為主,搭配通花燈籠、鏤空花格及古代涼亭,充滿傳統中式格調,古色古香。➖🥢 炸饅頭|$58.一客六件炸饅頭放在木船上,從外觀上已見心思,船身滲出淡淡白煙形成仙景,打卡程度滿分而且氣勢十足!饅頭炸得金黃酥脆,外脆內軟,清爽不油膩,搭配邪惡煉奶,簡單又好味!➖🥢 豉椒炒蜆|$108.必嗌港式小炒!蜆肉鮮嫩不韌,而且無沙,搭配香濃豆豉汁,用上原粒豆豉,味道鹹香而且豉味濃厚,大牌檔風味!➖🥢 乾煸肥腸|$108.川館小炒!肥腸煸炒得夠惹味,麻辣乾香,表皮焦脆肉質軟腍,辣度可以自行選擇,麻麻辣辣好滋味!➖🥢 酸菜魚(2人份)|$168.一上枱已經香氣撲鼻,花椒、芝麻及辣椒乾灒上滾油後,味道更香更突出!魚片鮮嫩滑溜,而且份量十足,搭配酸菜、薯粉、芽菜、萵筍、菇及豆卜,惹味又開胃。而且設有二人及四人份量,更可選酸度/辣度/麻度,超貼心!➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

#MC帶你去旺角

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2025-04-23
  • 鑊氣豉椒炒蜆
  • 招牌酸菜魚
🌶️ 風雲排檔• 必點打卡度超高創意菜式🌶️ 常常羨慕嗜辣的人吃辣卻面不改容,感覺就像一項小小的個人成就,也是「神之祝福」。小編喜歡吃辣,但總會「念天地之悠悠,獨愴然而涕下」, 這次到訪位於旺角的風雲排檔,餐廳集合惹味川菜及港式風味菜式,有辣有不辣,當中更有打卡度極高的創意菜式,喜歡中菜的朋友要留意了!🍤 荔枝蝦球 $78荔枝樹上掛滿外層紅紅有著荔枝紋理的蝦枝蝦球,像真度極高,加上乾冰加持,散發陣陣仙氣...超級打卡able!蝦球蘸上淡淡酸甜口味醬汁,香口美味,是到店必點的菜式。🐟 酸菜魚(2人份) $168酸菜魚設2人/4人份,可選辣度/麻度/酸度,更可以選少油。以黃小米椒、海南黃燈籠椒以及乾辣椒配上酸菜烹調出足料的酸辣湯底,再灒上滾燙熱油及菊花瓣。湯酸味美,微辣惹味,鮮嫩的魚片與酸菜的酸辣味道相互襯托,形成了獨特的風味,開胃好吃。🥠 炸饅頭 $58擺盤極盡心思,諸葛亮站在船頭,加上麻辣風雲的旗幟,氣派十足。炸饅頭放在小船內,旁邊輕煙飄逸,如詩如畫。饅頭炸得金其香脆,外脆內軟,蘸上煉奶吃,簡單卻美味。🐔 宮保雞丁 $98一道經典帶甜辣的川菜,鮮嫩雞肉配上、花生、青紅辣椒,色澤誘人,香辣味
🌶️ 風雲排檔• 必點打卡度超高創意菜式

🍤 荔枝蝦球 $78

🐟 酸菜魚(2人份) $168

🥠 炸饅頭 $58

🐔 宮保雞丁 $98
一道經典帶甜辣的川菜,鮮嫩雞肉配上、花生、青紅辣椒,色澤誘人,香辣味道突出。

🌼 菊花蜜$48
菊花蜜用上古色古香的小埕,備有淺口小碗,清涼微甜,解辣必備。

@fengwanrestaurant
🍽餐廳:風雲排檔
🌐 地址:旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

#cowing吃在旺角

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #hkfoodblogger #旺角美食 #風雲排檔
2025-04-09
就快聖誕節,風雲排檔推出左精緻嘅二人餐,令您喺節日的氛圍中,享受一場美味的饗宴🥰餐單融合了傳統與創新的元素,讓每一道菜都充滿驚喜☺️價錢都只係$328,人均$150左右,勁抵食🤤12月1日開始星期日至四晚市(12月24-26、31日除外 ),消費滿$300送香辣雞煲 1 份,好吸引🥰涼拌雲耳呢道菜以新鮮的雲耳為主料,搭配特製的醬汁,清爽可口,口感滑嫩,為接下來的菜品鋪陳了完美的基調☺️口水雞口水雞係經典的川菜,以嫩滑的雞肉為主,淋上香辣的醬汁,帶有微微的麻味,讓人一試成主顧,垂涎欲滴🤤酸菜魚超級推介佢哋嘅酸菜魚👍湯底酸中帶辣,鮮香四溢,令人感受到冬季的溫暖與舒適🥰呢道菜的酸辣口感,正好能夠喚醒味蕾,讓人食慾大開,而且魚肉真係又嫩又滑又冇骨🤤紅燒鮑魚配蘆筍以鮑魚的鮮美和蘆筍的清脆相結合,醬汁濃郁,每一口都充滿了鮑魚嘅鮮香,搭配蘆筍的清新,形成了完美的口感對比,讓人回味無窮🤤避風塘龍蝦新鮮的龍蝦,搭配香脆的蒜蓉和香料,外酥內嫩,風味獨特,讓人感受到海鮮的奢華與美味,無疑是這頓餐的亮點之一🤤聖誕荔枝樹呢道甜品以荔枝為主題,造型獨特,好岩打卡🥰外層香脆內裏蝦滑彈牙,為整個餐點畫上完美的句號🥰蔥爆牛

涼拌雲耳

口水雞

酸菜魚

紅燒鮑魚配蘆筍

避風塘龍蝦

聖誕荔枝樹

蔥爆牛肉
食完佢哋嘅酸菜魚同開胃菜,簡直胃口大開中🤣即刻嗌嗰個蔥爆牛肉,牛肉爆炒到勁香,份量好多,勁惹味☺️

Christmas Punch
這款聖誕特調飲品,色彩繽紛,口感清新,讓您在享受美食的同時,感受到節日的歡樂氛圍❤️而且超大一壹,好夠飲🤭

📍 風雲排檔 (旺角)
旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
12月營業時間:11:30am -11:00pm

2024-12-18
  • 招牌酸菜魚
  • 荔枝蝦球
  • 鮑魚蘆筍
  • 聖誕二人餐
2025-04-30 0 浏览
呢間舖頭除咗港式香味,都有唔少川味菜式🌶️所以就叫咗個宮保雞丁🐣碟菜嘅感覺好特別,一開頭舌尖係先感覺微麻、淺辣,而後衝擊味蕾既係甜意同酸酸,可以緩解刺激辣感🌶️啲雞一粒一粒送飯食啱啱好 冇骨 啱晒懶人食避風塘鮮蝦 有好多炸蒜🦐蝦嘅份量都唔少 夠爽口彈牙😛仲帶點微辛惹味蝦係有蝦殼嘅,但係都好輕易可以分到出嚟 所以食用嚟講都係算方便嘅菜心炒鮮魷 炒得夠甜🥦鮮魷都幾爽口🐙除此以外都仲有好多唔同款式嘅菜嗌多支醇滑嘉士伯就啱啱好啦
呢間舖頭除咗港式香味,都有唔少川味菜式🌶️
所以就叫咗個宮保雞丁🐣

鮮魷都幾爽口🐙
除此以外都仲有好多唔同款式嘅菜

嗌多支醇滑嘉士伯就啱啱好啦
2025-04-30 0 浏览
由麻辣風雲搖身一變就變左做風雲排檔, 環境並無變化, 依然以中古風氣, 保留左本身出色既食物之外, 仲加左大量大排檔經常食到既食物 ☺️ 雖然佢有餐牌, 但建議用QR code睇, 因為有部份食物餐牌有但落單個陣無 🫠炸饅頭同荔枝蝦球都係打卡名物, 小編我二揀其一就揀左柞饅頭, 做到外脆內軟, 唔會有多餘油份, 食落好乾身 👍🏻 隻船仲要噴煙, 要趁有煙個陣打好卡! 避風塘魷魚炸得香口, 魷魚又有咬口。唯一要講麻婆豆腐相對多油, 搞到無得撈飯, 同埋最好多返少少肉粒就更prefect, 但整體都幾好, 尤其座位坐得舒適 🤗

2025-04-09
2025-04-23 0 浏览
旺角風雲排檔嘅裝修好有中國風,一入到去就感受到濃濃嘅文化氛圍🌸餐廳位置闊落,坐得好舒服,真係好適合同朋友聚餐🤤價錢方面,呢度性價比真係高,每個小菜大約幾十蚊到一百頭,完全係茶餐廳價錢,而且仲唔收茶位費,真係好抵💰我哋叫咗荔枝蝦球,賣相特別,好似一棵樹咁,蝦球整到好似荔枝,真係好靚,打卡必備📸另外叫咗香辣鴛鴦雞煲,入面有田雞同雞肉,上碟時仲係用火一路熱住,香氣四溢,辣味啱啱好,食得好開胃🔥蔥爆牛肉就係份量多,牛肉鮮嫩多汁,加埋香蔥炒,口感極佳😎最後,菜心炒魷魚都好正,菜心爽脆甜,搭埋鮮嫩嘅魷魚,味道清新,食完仲想再黎😋總括來講,旺角風雲排檔環境優雅,食物質素高,無論係朋友聚會定係家庭聚餐,都係一個唔錯嘅選擇👍

蔥爆牛肉就係份量多,牛肉鮮嫩多汁,加埋香蔥炒,口感極佳😎

2025-04-22 0 浏览
好鍾意食辣,所以朋友介紹有間樓上川菜餐廳⭐️風雲排檔⭐️,地點方便之餘,味道仲好正宗Tim!餐廳好易搵,店內充滿住中式嘅設計,店員亦非常親切干鍋 $68起鍋底包萵筍、椰菜花、京蔥同埋蓮藕,另加咗五花腩片、午餐肉、蜆、薯粉同芫荽。今次試少辣,味道香口惹味!少辣啱啱好,唔會搶咗食物嘅鮮味,最鍾意係入面有萵筍同椰菜花,食落好爽脆,午餐肉係白豬仔🐷牌,食落特別有質感炸饅頭 $58上枱嘅時候用船仔裝住,船仔底部仲會噴煙,好特別!而饅頭外皮炸得香脆可口,賣相好靚!點埋煉奶一齊食真係好滋味! 蝦仁炒蛋 $88啱哂唔食辣嘅朋友仔!蝦肉爽口彈牙,雞蛋炒得香滑嫩口

餐廳好易搵,店內充滿住中式嘅設計,店員亦非常親切

干鍋 $68起

炸饅頭 $58

蝦仁炒蛋 $88
啱哂唔食辣嘅朋友仔!蝦肉爽口彈牙,雞蛋炒得香滑嫩口
試食活動
⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧1️⃣ 避風塘炒鮮魷($118)😍 金黃酥脆炸蒜🧄鋪滿鮮嫩彈牙的魷魚🦑充滿咗濃郁既蒜香同勁有鑊氣🔥!魷魚外脆內嫩😝鮮味十足😊完全唔會覺得老或者韌🌶️辣度適中😇就算唔係好食得辣既miss mochi都能夠輕鬆駕馭🤨2️⃣荔枝蝦球($78)一上枱就驚艷全場!🤩晶瑩剔透既「荔枝」掛晒係樹上 😊仙氣飄飄乾冰💨營造出夢幻般的氛圍☺️簡直係打卡神器!📸 唔係得個樣!仲好好食😋外層酥脆既「荔枝殼」包裹著鮮嫩多汁蝦球🍤😍口感豐富🤓酸甜可口荔枝味醬汁更加提升咗蝦既鮮味😋 3️⃣ 瑤柱蛋白菜粒炒飯($98)食咗啲重口味既川菜之後😉食返啲清淡爽口既瑤柱蛋白菜粒炒飯🍚粒粒分明既米飯🍚搭配鮮嫩的瑤柱、蛋白同爽脆既菜粒🥬口感清新😉味道鮮美☺️記得將避風塘炒鮮魷既炸蒜撈落去哦!🧄🍚 味道更上一層樓!😋🌟4️⃣炸饅頭($58)麻辣風雲炸饅頭造型獨特😉以一艘木船⛵️上枱😝非常有創意!💯 又係有乾冰效果!造型好架勢😗炸饅頭🍞同平時坊間既炸饅頭有啲唔同🫣 外層唔會炸得好厚😏係簿簿一層脆皮😳入面好鬆軟😎 配埋煉奶食😏滿滿既幸福感!😍 5️⃣黑糖脆炸糍粑 ($58)新鮮炸起

1️⃣ 避風塘炒鮮魷($118)
避風塘炒鮮魷

2️⃣荔枝蝦球($78)
荔枝蝦球

3️⃣ 瑤柱蛋白菜粒炒飯($98)
瑤柱蛋白菜粒炒飯

4️⃣炸饅頭($58)
炸饅頭

5️⃣黑糖脆炸糍粑 ($58)
新鮮炸起!黑糖脆炸糍粑🍡外層香脆🤓內里軟糯😝甜而不膩🤪雖然冇黑糖醬同黃豆粉😌但黑糖糖粒既點綴增加口感既層次感😋
黑糖脆炸糍粑

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚

📍 旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
🚇 港鐵旺角站E2出口
避風塘炒鮮魷
瑤柱蛋白菜粒炒飯
炸饅頭
有時同朋友聚會,想食大排檔小菜,但又驚太嘈,傾唔到計。今次嚟到位於瓊華中心嘅風雲排檔,成間餐廳感覺好寬敞,有卡位。荔枝蝦球最特別一定係呢一個推介嘅荔枝蝦球,記得上碟嘅時候影相呀,荔枝樹喺煙霧中噴出嚟,好有意境。蝦球係即炸嘅,放咗一陣再食,仍然好脆。香辣雞煲雞煲原來係有分辣同埋唔辣,我哋今次揀咗唔辣,味道又唔錯喎。用火燒住個煲,可以保溫。菠蘿咕嚕肉咕嚕肉無骨,啖啖肉。最鍾意食埋佢啲菠蘿,酸酸地,好開胃。醬燒茄子食茄子唔一定用煲仔上,用醬燒方法都係唔錯。

香辣雞煲

菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉無骨,啖啖肉。最鍾意食埋佢啲菠蘿,酸酸地,好開胃。

醬燒茄子
食茄子唔一定用煲仔上,用醬燒方法都係唔錯。
2025-04-17
2025-04-16 38 浏览
🔹️從網上看到旺角‘’麻辣風雲‘’ 轉了 “風雲排檔” 除了出色川菜外, 還有多款小炒、小食很吸引😍 🥢 一於與朋友們試試😋 食物有水準 ~ 新鮮熱騰騰🔥 服務稱心滿意👨‍💼價錢合宜💰🔸️麻辣鴨血🥘🌶鴨血口感滑溜, 味道香濃, 麻香少辣, 惹味開胃🤤🔸️荔枝蝦球🦐🍇以乾冰效果送來, 仙氣逼人💞 蝦球以荔枝造型掛在樹上 ~ 像真度高🤩 口感面層香脆、蝦肉十分彈牙, 鮮蝦味濃, 加上秘制汁料 ~ 無得彈👍🔸️炸饅頭🧆炸饅頭以風雲船送上, 氣派十足, 口感酥脆鬆軟, 不油膩, 加上煉奶🩷 美味停不了😋🔸️菠蘿咕嚕肉🍲咕嚕肉肉質鬆化, 精萃在於醬汁酸甜度剛好, 配上青椒、菠蘿和洋蔥Yummy🫰🏻🔸️黃金蘇炸脆蠔餅🦪🥨外層炸至金黃酥脆, 蠔仔肉質鮮甜, 加上魚露令味道更加鮮香👍

🔸️麻辣鴨血🥘🌶
鴨血口感滑溜, 味道香濃, 麻香少辣, 惹味開胃🤤

🔸️荔枝蝦球🦐🍇

🔸️炸饅頭🧆

🔸️菠蘿咕嚕肉🍲

🔸️黃金蘇炸脆蠔餅🦪🥨

午餐
2025-04-15 27 浏览
以前叫做麻辣風雲,而家改咗名叫風雲排擋,呢度結合咗川菜同港式小炒嘅特色,菜式選擇多,份量仲好大👍🏻 酸菜魚好大份,魚肉夠滑😍 成日食酸菜魚都唔夠酸,但呢個酸味啱啱好👍🏻 湯底我就揀咗麻辣,食落好開胃🤤瑤柱蛋白菜粒炒飯炒到粒粒分明,夠乾身唔會油膩👍🏻份量都好夠,食落好滿足👍🏻✨招牌酸菜魚(2人份) $168✨瑤柱蛋白菜粒炒飯 $88✨風雲小炒皇 $118

✨招牌酸菜魚(2人份) $168
✨瑤柱蛋白菜粒炒飯 $88
✨風雲小炒皇 $118
2025-04-15 31 浏览
呢間之前朋友都試過,今次終於到我去食啦❤️我哋呢次叫左唔少野㗎,款款食落都幾唔錯❤️荔枝蝦球呢個就啱曬大家叫黎打卡啦👍🏻一粒粒掛住係盆栽樹上,夠曬特別😆加上蝦球都唔錯,香口又彈牙❤️炸饅頭佢哋嘅炸饅頭好推薦,炸得好香但又唔膩👍🏻配埋煉奶,真心幾正😚加上佢放係船上面,又係啱曬打卡🔆豉椒炒蜆呢個炒得好夠鑊氣👍🏻又入味,加上蜆肉都好新鮮,啱晒用嚟配飯🔆椒鹽雞中翼呢個雞翼都炸得好脆好香,尤其係佢哋炸蒜,好夠香口,配埋一齊真心唔錯🔆乾煸四季豆四季豆都好唔錯👍🏻又係好夠鑊氣同入味,都幾推薦試

❤️荔枝蝦球

❤️炸饅頭

🔆豉椒炒蜆
呢個炒得好夠鑊氣👍🏻又入味,加上蜆肉都好新鮮,啱晒用嚟配飯

🔆椒鹽雞中翼

🔆乾煸四季豆
四季豆都好唔錯👍🏻又係好夠鑊氣同入味,都幾推薦試

跟🐧 大神到訪旺角,依間做埋大排檔嘅「風雲排檔」❤️ 內裡裝修依舊中國風情十足,大大個風雲亭啱曬打卡👍 大量窗口位卡位又闊又舒服😚 首先㨂咗一路都好出色嘅酸菜魚✅ 可自選辣度、麻度同埋酸度❤️ 好貼心嘅服務🤗 酸菜魚叫二人份都勁大盤😍 另加錢要埋薯粉,真係食到飽到上心口🤣 酸菜魚無骨滑嫩,入味兼惹味👍 另外當然唔少得勁架勢嘅炸饅頭🤗 用大大隻風雲船送上❤️ 一路仲會噴煙🤣 好有睇頭👍 炸饅頭新鮮炸起,油香滿溢,又唔會過份膩滯,整得好好❤️ 沾上香甜嘅煉奶一齊食,更添滋味😋 多選了一道大排檔小菜必點嘅椒鹽鮮魷🤭 大大碟鮮魷上佈滿炸蒜調味,食落香脆無比,味道辣香又刺激,啖啖外脆內彈,嚼感一流✅ 食香口野點少得凍飲🤗 㨂咗打卡一流嘅菊花蜜😎 用粉紅酒壺送上,送埋懷舊十足嘅酒碟子俾你倒黎飲🤣 真係風味十足☺️ 菊花蜜清涼潤喉,用黎解辣消滯真係啱曬❤️

終於有機會試到🙌🏻 成日喺網上面見到人影啲相望落好正咁😙 原來依家除咗川菜, 仲推出咗啲🇭🇰港式撚手小炒😯 餐廳位置方便, 就喺瓊華中心10樓, 啱晒成班朋友reu/聚會🍻 意外發現有一道菜雖然冇乜人講但幾有驚喜🤭▫️炸饅頭 $58 (3.6/5)見個個嚟到都嗌咁緊係要試下啦🤓 口感好鬆軟, 但外面脆啲就更好~ 當然唔少得要點埋煉奶食!▫️荔枝蝦球🌳 $78 (4 /5)上菜時有煙霧噴出嚟好有氣勢😂 掛喺樹上嘅蝦球外型成粒荔枝咁, 包住嘅蝦肉亦有咬口🦐 欣賞成個presentation幾得意▫️三杯雞🐓 $108 (4/5)肉質嫩口, 配料如九層塔🌿、洋蔥、辣椒等都落得好足。 最緊要夠熱🔥▫️蠔餅🦪 $118 (4.2 /5)炸皮做得唔錯, 食落唔會好油膩。切開每件入面嘅蠔份量算多,普遍大粒! 雖然唔係餐牌上推介但又值得試worr ▫️瑤柱蛋白菜粒炒飯🍚 $88 (3.5 /5)炒粉麵飯選擇頗多,今次就試吓個瑤柱蛋白炒飯🥚 味道不過不失, 個人覺得偏淡少少。想揀惹味少少嘅話「黃金蝦仁炒飯」/「臘味炒飯」可能會比較適合📍風 雲 排 檔旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

▫️炸饅頭 $58 (3.6/5)

炸饅頭

▫️荔枝蝦球🌳 $78 (4 /5)

荔枝蝦球🌳

▫️三杯雞🐓 $108 (4/5)

三杯雞🐓

▫️蠔餅🦪 $118 (4.2 /5)

炸蠔餅🦪

▫️瑤柱蛋白菜粒炒飯🍚 $88 (3.5 /5)

瑤柱蛋白菜粒炒飯🍚

📍風 雲 排 檔

旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

三杯雞🐓
炸蠔餅🦪
2025-04-08 131 浏览
想食大排檔小菜,但又想屋企人坐得舒服啲,就搵到呢間餐廳試~-頭盤涼拌四季豆($48)嘅汁酸酸辣辣,配埋爽口嘅四季豆好開胃😋-椒鹽九肚魚($118)食嘅時候要小心啲,一咬開熱到出煙🤭炸漿唔厚,九肚魚夠晒腍~-口水雞($108)叫半隻估唔到都幾多,同埋鋪滿晒辣汁,比想像中辣🥵唔食得太辣嘅,記得要撥開啲汁先🤣-薑蔥蠔($118)炒得夠香,蠔雖然細隻啲,但都好Juicy~-今晚最正嘅係小炒皇($118),韭菜花好靚冇渣,辣辣地再配埋啲腰果食,食到停唔到口🤤-呢度小菜嘅價錢同其他餐廳都差唔多,但勝在環境舒服,唔會好似其他餐廳嘈到傾唔到偈~
想食大排檔小菜,但又想屋企人坐得舒服啲,就搵到呢間餐廳試~