2021-02-01 236 浏览
今日黎到Mong Kok同girl friend出街行下咁夜晚就要搵嘢食我系上openrice search下搵下有边间嘢好食最後拣咗726号呢栋大厦呢间叫面面嘅食店餐牌如上最後我地叫咗两个乌冬食佢送嘅得一啖嘅汤咖哩吉列猪扒伴乌冬 $82味道都ok嘅猪扒小乾个乌冬捞一捞食得西班牙烟燻黑毛猪浓鱼汤乌冬 $85个黑毛猪更加乾就快乾到猪肉乾咁个汤乌冬就几浓味嘅 算唔错冻柠茶最後想讲 呢间嘢已经结咗业整体食个乌冬80几蚊的确系贵嘅又唔系特别好味
今日黎到Mong Kok同girl friend出街行下
又唔系特别好味
2020-09-13
咖哩吉列猪扒拌乌冬
2020-10-23 116 浏览
十月二号同朋友staycation完打算搵个地方食饭其中一位介绍呢间话食过唔错咁我地就上去食lunch入到去坐低 见到d店员好冷淡 个个都唔笑但知服务业系连假都忙同辛苦就算但最大问题系帮我地落单既女店员一边落单一边黑面 (长发齐阴,身形圆润)因为我地唔知单点可以跟野饮 问佢其中一款冻饮要加几多钱可以串返我地转头:个menu咪有写 自己睇心谂 就系睇唔明 先想问清楚 个女店员"咁好服务"我地都只好自己研究然後佢就好大声咁"接"我地同反白眼 我心谂做咩野开得门做生意 你忙你辛苦 你地就怪你老板 唔加多d人手帮忙唔系要我地做客既受气未食野就已经嬲嬲地谂住朋友话野食ok 就睇下有几好食叫左碗鱼之恋然後就系出面普通鱼蛋粉转左做鱼面好老实讲 个鱼乌冬系好弹牙既 (但无味)个鱼肉春卷都好食既但其他野连埋个汤都炒晒车个汤无味 要加d 辣椒油先叫发现自己系有味觉然後个鱼皮饺完全唔掂好明显系其求搵supplier 入货 个皮连个馅都系唔好食其他料都一般咁我不如去食返d出名又平既鱼蛋粉算数至少我唔洗比d员工成程黑口黑面搞到无晒心情再者 果位好_亲切既女同事上菜仲要一野撞落我朋友个胸到一句sorry都无就走左
十月二号
同朋友staycation完打算搵个地方食饭
其中一位介绍呢间话食过唔错
咁我地就上去食lunch
入到去坐低 见到d店员好冷淡 个个都唔笑
但知服务业系连假都忙同辛苦就算
但最大问题系
帮我地落单既女店员一边落单一边黑面 (长发齐阴,身形圆润)
因为我地唔知单点可以跟野饮
未食野就已经嬲嬲地

谂住朋友话野食ok 就睇下有几好食
叫左碗鱼之恋
然後就系出面普通鱼蛋粉转左做鱼面
好老实讲 个鱼乌冬系好弹牙既 (但无味)
个鱼肉春卷都好食既

如果大家对食完全无要求 又enjoy比人下下黑你脸既
真系欢迎大家上去消费

垃圾鱼之恋
2020-10-10 119 浏览
只是早几天还在帮衬这间美味鱼乌冬, 还未来得及写openrice, 已经见他在网上表示结业了🙄🙄, 真是非常可惜, 希望他只是搬到别的地方。安格斯牛肉 鱼乌冬安格斯牛肉肥瘦适中, 肉味香浓, 鱼乌冬烟韧弹牙, 一向是我的最爱。twins鱼卷鱼乌冬鱼卷香脆, 食极都唔厌, 每次来必点嘅食物, 都系继续选择鱼乌冬。避风塘炸鸡翼非常惹味的香蒜粒粒, 鸡翼炸得金黄酥脆, 唔错嘅选择。蟹籽炸虾饼真材实料, 虾胶比例纯度够高, 烟烟韧韧非常弹牙。😀😀每次来必点嘅饮品, 呢度嘅热茶系真系无械可击, 饮晒之後仲可以帮你加水, 实在不错。雪梨桂花茶and热水果茶。

安格斯牛肉 鱼乌冬

twins鱼卷鱼乌冬

避风塘炸鸡
非常惹味的香蒜粒粒, 鸡翼炸得金黄酥脆, 唔错嘅选择。

蟹籽炸虾饼
真材实料, 虾胶比例纯度够高, 烟烟韧韧非常弹牙。😀😀

2020-10-10 64 浏览
美味:🌕🌕🌕🌑🌑呢间独创嘅鱼乌冬都几好食 口感好轻盈感觉好健康 食落好似食紧一条条嘅鱼蛋咁 有啲弹牙 都几得意😚😋🙁不过佢嘅配菜就有啲失望罗譬如个鱼卷佢话系推荐菜式 但系就唔好食 而且非常油啱啱炸完又唔吸番少少油 亦好细条 所以其实都系普通😟至於个猪手就不过不失 但同鱼乌冬食好似真系唔系几夹😰😖整体面同配菜嘅份量都好少 唔太抵食😐如果食我净系会想食鱼乌冬🤔😂😂
美味:🌕🌕🌕🌑🌑

至於个猪手就不过不失 但同鱼乌冬食好似真系唔系几夹😰😖
2020-10-06 28 浏览
面面(旺角)餐厅位於旺角区,地理位置方便见唔少人都试过呢间,评价都唔错Fish Nachos on the Boat以鱼皮取代平日的粟米片。鱼皮炸得毫不油腻,口感松脆,拌上芝士惹味又好食, 配蕃茄他他同牛油果又出奇地夹!野菜本菇安格斯牛肉定食安格斯牛肉片肉味浓鲜味扑出来,没有雪味,弹牙爽口乌冬食完几饱肚, 追加一碗花胶浓鱼汤,汤含骨胶原及不饱和脂肪酸很有益。而入口亦没有腥味炸鱼皮脆卜卜 酥香可口 系理想嘅餐前小食#foodie #hkblogger #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #follow4follow #like4like #look #instalike #igers #food #in
面面(旺角)
餐厅位於旺角区,地理位置方便
见唔少人都试过呢间,评价都唔错

Fish Nachos on the Boat
以鱼皮取代平日的粟米片。
鱼皮炸得毫不油腻,口感松脆,拌上芝士
惹味又好食, 配蕃茄他他同牛油果又出奇地夹!

野菜本菇安格斯牛肉定食
安格斯牛肉片肉味浓
鲜味扑出来,没有雪味,弹牙爽口乌冬
食完几饱肚, 追加一碗花胶浓鱼汤,
汤含骨胶原及不饱和脂肪酸很有益。而入口亦没有腥味

炸鱼皮
脆卜卜
酥香可口 系理想嘅餐前小食

#foodie #hkblogger #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #follow4follow #like4like #look #instalike #igers #food #instafollow #followme #girl
2020-10-02 15 浏览
去开旺角,见呢间餐厅中午免加一之余仲做紧8折🤪即试!呢到主打鱼面,健康有益又好味🥰鱼面决战鱼乌冬:twins鲜竹鱼卷($72)因为想试哂鱼面同鱼乌冬,贪呢个两款都有可以比较下🤪鱼面比鱼好爽口,鱼乌冬就鱼味重d,两者各有千秋 都好味!鲜竹鱼卷啖啖肉,配埋鲜鱼汤,正!咖哩吉列猪扒拌鱼乌冬($82)咖哩系日式咖哩,甜甜之余唔会太辣~咖哩捞埋乌冬劲惹味~而猪扒就不过不失,普通水准流心蛋越南豆腐($24)越南豆腐其实系滑豆腐再配泰式酱,估唔到又几夹,酸酸甜甜好开胃!岩哂夏天食啊~流心蛋就有少少失望,食落较淡斑兰咖啡(+$13)有惊喜啊~甜甜既斑斓味配埋冻咖啡,好有东南亚嘅风味!虽然系糖浆,但呢个价钱超值啊~
去开旺角,见呢间餐厅中午免加一之余仲做紧8折🤪即试!
呢到主打鱼面,健康有益又好味🥰

鱼面决战鱼乌冬:twins鲜竹鱼卷($72)

咖哩吉列猪扒拌鱼乌冬($82)

流心蛋越南豆腐($24)

斑兰咖啡(+$13)
2020-10-01 10 浏览
弥敦道726号栋大厦有好多食肆 今次就去试面面 一间手工鱼面专门店🐟 系全间首创 鱼乌东嘅餐厅🍴鱼面同鱼乌东都系自家制 仲可以有不同嘅配搭☺️.嘻嘻小妹咁为食 当然要叫哂鱼面同鱼乌东嚟试下啦🤣鱼面含有70%鱼肉🐠 而鱼乌东系含有50%鱼肉🐟 小妹最钟意鱼乌东 好弹牙同烟韧 好有口感🤤四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬 $92大大块烧牛肉😋同埋鱼乌冬配上四川麻辣✨味道好香 劲惹味辣度唔算太强❤️但系夹埋一齐食真系好好食小妹觉得怕好辣嘅朋友都可以食得到💛咖哩吉列猪扒拌鱼乌冬 $82以咖哩为鱼乌冬嘅底汁🤓面头铺上 香草忌廉😋 忌廉加上椰汁 更清香捞埋一齐食✨好滑又好香仲有大大块吉到猪扒唔会太乾😋仲好脆脆呢个一定好够饱❤️戒指鱼皮云吞 $50呢个fusion菜其实都几特别用上黑松露忌廉 做 戒指鱼皮云吞酱汁一上枱就闻到香香黑松露味✨沾上黑松露忌廉一齐食❤️真系好香好好味💛Twins鱼之脆卷 $38用两种不同方法去炸👨🏻‍🍳而且外皮好香脆 肉质鲜嫩配埋麻酱一齐食😋👍🏻 .热桂花薏米茶 $22摆放精致 而且 用上小爉烛暖住茶壶小妹最享受呢种做法✨啱哂锺意倾计嘅小妹❤️味道仲好清甜😋薏米都好好味

四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬 $92

小妹最享受呢种做法✨
啱哂锺意倾计嘅小妹❤️
味道仲好清甜😋薏米都好好味
2020-10-01 517 浏览
星期日喺旺角睇戏之前,先去726食个「面面🍜」,其实我一直想试呢间餐厅好耐,但又无兴趣晚市食,呢日就啱哂。好耐都无试过餐厅要等位,呢日竟然要之余,人流仲Keep住继续咁高企,犀利!目测多数嚟食都系女生👭。餐厅两点半开始做下午茶餐,星期六日亦唔例外。另外仲有大大本餐牌,花多眼乱🙈。西班牙烟燻黑毛猪浓鱼汤鱼面($85),黑毛猪片同汤面系分开上,所以唔惊会互相影响味道。成个组合几丰富😍,而且主餐牌嘅面食系包埋饮品的!汤底要咗花胶豚骨浓鱼汤,味道偏清淡,麻辣汤可能惹味啲。面底有得拣鱼面、鱼乌冬或者稻庭乌冬,由於另外已经点咗鱼乌冬,所以就试下鱼面。两者原来真系有分别,🐟鱼面明显地幼身啲,而且口感超级弹牙,弹牙到有点不敢相信、唔似食紧食物😂。我根本就系食紧面条状嘅鱼蛋,好特别。西班牙烟燻黑毛猪🐷算整得唔错,因为真系有烟燻香味,如果食落咸香味能够再重啲会更佳。虽然每片猪唔大片,但胜在有好多片👍。特色前菜小食亦不乏惊喜,三款前菜包括麻酱海带、甜蕃薯仔同腌萝卜,其中最後者系用柚子腌的🍊。麻辣牛肉泡菜拌鱼乌冬(下午茶餐$58),鱼乌冬个面质比起鱼面似面好多,哈哈。捞面味道浓郁兼且香口,如果泡菜多啲、成个面
西班牙烟燻黑毛猪浓鱼汤鱼面
鱼面
西班牙烟燻黑毛猪
特色前菜小食
麻辣牛肉泡菜拌鱼乌冬
麻辣牛肉泡菜拌鱼乌冬(下午茶餐$58),鱼乌冬个面质比起鱼面似面好多,哈哈。捞面味道浓郁兼且香口,如果泡菜多啲、成个面再辣啲就无敌!🐮牛肉份量唔会因为系下午茶餐而变少。
戒指鱼皮云吞
戒指鱼皮云吞($50),一口鱼皮饺有六粒🥟,配以黑松露忌廉汁食,惹味得嚟唔会腻。鱼皮饺外皮比一般饺子爽口,唔错。
虾兵蟹将
虾兵蟹将($52),即系虾饼配蟹籽和风酱,虾饼同泰式嗰啲无乜分别,主要系酱汁唔同。虾胶弹牙,食得出有虾肉🍤。
冻水果红茶
饮品方面,两个面都有跟饮品,加钱可以配以特饮,加配价几抵。我哋要咗冻海盐焦糖咖啡(+$13)同冻水果红茶(+$25)。後者超抵饮,水果茶劲大壶,又多水果🍎,味道亦唔会过甜。
总括嚟讲,呢日终於一嚐面面,菜式果然新颖,味道都过得去。不过份量偏少,始终鱼面淀粉质含量较低,男仔就应该要嗌多份小食先够饱😜。
2020-09-20
西班牙烟燻黑毛猪
麻辣牛肉泡菜拌鱼乌冬
冻水果红茶
2020-09-30 6 浏览
佢地逢星期一下午2:00-6:00😄😄全单有七折呀!尼间系旺角既鱼乌冬🥰🥰地理位置方便之余店门口既花叶墙超吸引❤️原来鱼乌冬既营养好多~无论系鱼面定系鱼乌冬都有超过一半系采用鱼肉造唯一唔好就系位置太窄除左面仲有配搭菜有海带同蕃薯仔😍😍😍面既汤底好够味面食落好弹牙😋😋秘制脆烤鸡扒鱼乌冬($72)鸡扒烤味浓,汤底浓,乌冬够弹牙推介推介人均大概70如果再用埋七折优惠系几掋食既🤣🤣🤣

佢地逢星期一下午2:00-6:00😄😄
全单有七折呀!
尼间系旺角既鱼乌冬🥰🥰
地理位置方便之余
店门口既花叶墙超吸引❤️
原来鱼乌冬既营养好多~
无论系鱼面定系鱼乌冬
都有超过一半系采用鱼肉造
唯一唔好就系位置太窄
除左面仲有配搭菜
有海带同蕃薯仔😍😍😍
面既汤底好够味
面食落好弹牙😋😋
秘制脆烤鸡扒鱼乌冬($72)
鸡扒烤味浓,汤底浓,乌冬够弹牙
推介推介
人均大概70如果再用埋七折优惠系几掋食既🤣🤣🤣
2020-09-29 14 浏览
收工食个午,劲多人🤓,无谂过楼上铺咁多人,要等位推介:焗炸鱼皮,有牛油果酱,芝士,好鬼死香口,出面少见哩种配搭,我觉得好味过玉米片鱼面:爽口弹牙,真系唔错,配埋浓鱼汤,值得一试
鱼面
2020-09-28 349 浏览
第二次来这间餐厅吃鱼面,平时吃得太多浓味的食物,每次来到这里都有种清新的感觉!门口位置有大大个招牌霓虹灯,十分抢眼。餐厅主要以食鱼面为主,而且鱼面亦较平时吃到的面健康!一坐下便有店员为我们送上一小杯他们的鱼汤给我们品嚐,非常鲜甜!鱼之恋浓鱼汤鱼乌冬,汤底是鱼汤,很鲜甜,鱼肉乌冬弹牙,配有鱼蛋、鱼片头、鱼皮饺、鱼腐、鱼肉春卷和墨鱼春卷。鱼蛋和鱼片头弹牙,春卷外皮脆脆地,很适合喜欢淡淡地的朋友。另外还附有三款小食,包括酸萝卜、海带和蕃薯仔。四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬,这款拌鱼乌冬不算很辣,鱼乌冬爽口弹牙,牛肉为薄切,整体感觉很像吃辣的意粉,很特别!Fish Nachos on the Boat,鱼片用上西式的酱汁,想不到原来也很match!加入牛油果酱和蕃茄,而且鱼皮脆卜卜,好像吃薯片般,十分惹味!水果红茶、荔枝椰果绿茶,前者好有茶的涩味,不算很甜,内里有橙、士多啤梨、荔枝,很清新的感觉!而荔枝椰果绿茶很香荔枝味,清清地,十分解渴!
鱼之恋浓鱼汤鱼乌冬
2020-09-25
Fish Noodle🐟🐟🐟🍜 Healthy Choice🥢..旺角手工鱼面🐟🍜专门店,鱼面每日新鲜制造,而且全天然,绝无防腐剂。分别有2种面:Fish Noodle / Fish Udon,同样含有丰富蛋白质🥚,制成营养无腥鱼面。.鱼面 (70% 爽弹) / 鱼乌冬 (50% 烟韧),就因应自己口味,拣选岩自己口味既面面。而且每份套餐均奉送特色前菜 & 饮品:Every Order comes w/ Appetizer & Drink。.ll $68Fish Nachos on the Boat以炸脆鱼皮🐟 替代传统墨西哥🇲🇽玉米片🥙,加上Avocado Tomato Sauce,一款惹味小食。.ll $85Smoked Iberico Pork Fish Noodle in Fish Soup(Signature) Share is Caring 鱼面面🍜,以花胶用9小时以上熬制而成,制成浓鱼汤,特别滋补,面质比一般爽弹。而烟燻猪🐽 真充满烟燻木味,肉身较薄,一款新尝试。.ll $98Italian Tomato Sauce. Shrimp & Crab Meat Craft

l[炸鱼皮Nachos]l $68
Fish Nachos on the Boat

l[西班牙烟燻黑毛猪鱼汤料理]l $85

l[意式茄蓉海虾蟹肉拌鱼乌冬]l $98
Italian Tomato Sauce. Shrimp & Crab Meat Craft Fish Udon

用意式🇮🇹 烹调手法制成既蕃茄鱼面🍜,除面质跟传统有别,味道满满蕃茄味🍅 够开胃。

l[朱古力咖啡]l Mocha +$10
l[斑兰咖啡]l Pandan Coffee +$10

最後喝上一杯热咖啡☕️,Pandan味道💚 平时很少见,甜甜的味道。

吃腻一般面面,就来试试吃个🐟 鱼面面🍜。
×××[面面 -Noodle Noodle]×××
©旺角弥敦道726号1楼
2020-09-25 27 浏览
今日收工过开旺角,突然间好想食鱼面,於是又翻返嚟呢间面面度,好彩早人哋一步行楼梯上嚟,如果唔系等得𨋢嚟嘅话都要排长龙。我自己就嗌左个避风塘鸡翼浓汤鱼面,佢嘅避风塘鸡翼唔辣,鸡翼都炸到外皮脆卜卜,入边嘅鸡肉就好嫩滑好Juicy。不过最正嘅都系佢个鱼面,每一啖都超弹牙,但系又一啲都唔腥,加埋佢个鱼汤,冇腥味之余又好清甜。男朋友就试咗佢个面面围城,因为佢有九样小食围住个鱼乌冬。鱼乌冬比起鱼面来讲冇咁弹牙,但系口感会比较烟韧一啲,食落好似饱肚啲。而佢九样小食入边我最印象深刻嘅系佢个明太子鸡翼,鸡翼入边包住满满嘅明太子,好够味。另外仲有个醉虾,不过佢个虾就冇酒味嘅,啲虾食落都好爽口弹牙。小食我哋叫咗渔人乐脆,入边有普通薯条、番薯条,最重点系佢地嘅自家制墨鱼条同鱼肉条。两种鱼条嘅外层都系腐皮包住,炸到脆卜卜,啱晒啲锺意食香口嘢嘅人。但系我自己就比较锺意食番薯条,外面脆卜卜,入边软得嚟甜甜地,唔错。而嘢饮方面我就试咗佢个泡沫玫瑰奶茶,佢系利用玫瑰蜜糖你做到呢个效果。玫瑰味好出,但系茶味就比较淡少少。而锺意饮咖啡嘅男朋友就试咗佢哋嘅斑斓咖啡,同样地都系用咗斑斓糖浆,所以糖浆嘅味道比较浓。

2020-09-25
2020-09-24 24 浏览
因为拎月饼,所以出咗旺角一转。发现面面依间餐厅专做鱼乌冬。香港近排出咗好多新奇乌冬,早排有白布乌冬,緐家又有鱼乌冬,可以讲乌冬都算香港人四大面食之一。今次叫咗日式叉烧鱼乌冬,试试後发现相当唔错呀!鱼乌冬非常弹牙,而且鱼汤味浓,同荃湾某鱼汤餐厅有得挥。肉就系日式叉烧,配上煎蛋丝同紫茶。冻柠茶亦都相当唔错,用新鲜柠檬冲,唔似出面茶记咁得个死甜。美中不足嘅系,前菜同叉烧好普通,冇乜特别。如果配菜都做得好嘅话,咁就perfect。
因为拎月饼,所以出咗旺角一转。发现面面依间餐厅专做鱼乌冬。

冻柠茶亦都相当唔错,用新鲜柠檬冲,唔似出面茶记咁得个死甜。

平时搭车经过弥敦道都见到「面面」既Logo而且是香港首创鱼乌冬既专门店🤔感觉吸引👀但可惜一直都未有缘去试直到今日有朋友提出想去食 就当然奉陪环境舒适整洁❤️配上简约的木色设计和花草门面显得休闲并放松心情👾这里不单止供应汤鱼面/汤乌冬🙆🏻‍♂️仲有乾拌的 甚至饭类都可以选择当然少不得多款惹味小食啦😋🐮牛之恋呢个配搭系有齐所有牛类产品包括幼&粗牛丸,牛筋丸以及安格斯牛肉牛丸都好浓郁牛香味😍弹牙,实口,有嚼劲 三重质感同时享受牛肉方面就偏瘦吾肥👏🏻👏🏻但却非常嫩滑并有阵阵羶香味👅🐷西班牙烟燻黑毛猪一上枱就传来淡淡烟燻香气猪肉肥瘦适中♥️不会满口腻感除了脂香还有微微的咸香味道🙌🏻🐟鱼面VS鱼乌冬相信鱼面对於港人来讲都唔陌生因为有啲港式粉面店都有得食💋但「面面」则多了鱼乌冬选择两者的比例亦有所不同🧐鱼面当中会有70% 鱼肉比较弹牙及突出鲜香鱼味而鱼乌冬较低👉🏻是50%所以食起来口感就会较实在🦐虾兵蟹将虾饼表面铺满左沙律酱以及蟹子新鲜热辣🔥即叫即炸质感爽口弹牙而又带有蟹子的鲜美提升了虾饼的口感👍🏻👍🏻🆕黑松露忌廉戒指鱼皮云吞 $50这配搭彷如意式云吞般黑松露味够突出🤤而忌廉底部更有大量洋葱粒令到酱汁增添
平时搭车经过弥敦道都见到「面面」既Logo

仲有乾拌的 甚至饭类都可以选择
当然少不得多款惹味小食啦😋

🐮牛之恋
呢个配搭系有齐所有牛类产品
包括幼&粗牛丸,牛筋丸以及安格斯牛肉
牛丸都好浓郁牛香味😍
弹牙,实口,有嚼劲 三重质感同时享受
牛肉方面就偏瘦吾肥👏🏻👏🏻
但却非常嫩滑并有阵阵羶香味👅