2020-10-01 119 浏览
星期日喺旺角睇戏之前,先去726食个「面面🍜」,其实我一直想试呢间餐厅好耐,但又无兴趣晚市食,呢日就啱哂。好耐都无试过餐厅要等位,呢日竟然要之余,人流仲Keep住继续咁高企,犀利!目测多数嚟食都系女生👭。餐厅两点半开始做下午茶餐,星期六日亦唔例外。另外仲有大大本餐牌,花多眼乱🙈。西班牙烟燻黑毛猪浓鱼汤鱼面($85),黑毛猪片同汤面系分开上,所以唔惊会互相影响味道。成个组合几丰富😍,而且主餐牌嘅面食系包埋饮品的!汤底要咗花胶豚骨浓鱼汤,味道偏清淡,麻辣汤可能惹味啲。面底有得拣鱼面、鱼乌冬或者稻庭乌冬,由於另外已经点咗鱼乌冬,所以就试下鱼面。两者原来真系有分别,🐟鱼面明显地幼身啲,而且口感超级弹牙,弹牙到有点不敢相信、唔似食紧食物😂。我根本就系食紧面条状嘅鱼蛋,好特别。西班牙烟燻黑毛猪🐷算整得唔错,因为真系有烟燻香味,如果食落咸香味能够再重啲会更佳。虽然每片猪唔大片,但胜在有好多片👍。特色前菜小食亦不乏惊喜,三款前菜包括麻酱海带、甜蕃薯仔同腌萝卜,其中最後者系用柚子腌的🍊。麻辣牛肉泡菜拌鱼乌冬(下午茶餐$58),鱼乌冬个面质比起鱼面似面好多,哈哈。捞面味道浓郁兼且香口,如果泡菜多啲、成个面
西班牙烟燻黑毛猪浓鱼汤鱼面
鱼面
西班牙烟燻黑毛猪
特色前菜小食
麻辣牛肉泡菜拌鱼乌冬
麻辣牛肉泡菜拌鱼乌冬(下午茶餐$58),鱼乌冬个面质比起鱼面似面好多,哈哈。捞面味道浓郁兼且香口,如果泡菜多啲、成个面再辣啲就无敌!🐮牛肉份量唔会因为系下午茶餐而变少。
戒指鱼皮云吞
戒指鱼皮云吞($50),一口鱼皮饺有六粒🥟,配以黑松露忌廉汁食,惹味得嚟唔会腻。鱼皮饺外皮比一般饺子爽口,唔错。
虾兵蟹将
虾兵蟹将($52),即系虾饼配蟹籽和风酱,虾饼同泰式嗰啲无乜分别,主要系酱汁唔同。虾胶弹牙,食得出有虾肉🍤。
冻水果红茶
饮品方面,两个面都有跟饮品,加钱可以配以特饮,加配价几抵。我哋要咗冻海盐焦糖咖啡(+$13)同冻水果红茶(+$25)。後者超抵饮,水果茶劲大壶,又多水果🍎,味道亦唔会过甜。
总括嚟讲,呢日终於一嚐面面,菜式果然新颖,味道都过得去。不过份量偏少,始终鱼面淀粉质含量较低,男仔就应该要嗌多份小食先够饱😜。
2020-09-20
西班牙烟燻黑毛猪
麻辣牛肉泡菜拌鱼乌冬
冻水果红茶
2020-09-28 175 浏览
第二次来这间餐厅吃鱼面,平时吃得太多浓味的食物,每次来到这里都有种清新的感觉!门口位置有大大个招牌霓虹灯,十分抢眼。餐厅主要以食鱼面为主,而且鱼面亦较平时吃到的面健康!一坐下便有店员为我们送上一小杯他们的鱼汤给我们品嚐,非常鲜甜!鱼之恋浓鱼汤鱼乌冬,汤底是鱼汤,很鲜甜,鱼肉乌冬弹牙,配有鱼蛋、鱼片头、鱼皮饺、鱼腐、鱼肉春卷和墨鱼春卷。鱼蛋和鱼片头弹牙,春卷外皮脆脆地,很适合喜欢淡淡地的朋友。另外还附有三款小食,包括酸萝卜、海带和蕃薯仔。四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬,这款拌鱼乌冬不算很辣,鱼乌冬爽口弹牙,牛肉为薄切,整体感觉很像吃辣的意粉,很特别!Fish Nachos on the Boat,鱼片用上西式的酱汁,想不到原来也很match!加入牛油果酱和蕃茄,而且鱼皮脆卜卜,好像吃薯片般,十分惹味!水果红茶、荔枝椰果绿茶,前者好有茶的涩味,不算很甜,内里有橙、士多啤梨、荔枝,很清新的感觉!而荔枝椰果绿茶很香荔枝味,清清地,十分解渴!
2020-09-25
2020-09-02 1830 浏览
🌶四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬 烟韧弹牙面面系全港首创鱼乌冬餐厅 系旺角店面空间感大 坐得几舒服😌鱼乌冬同鱼面有少少分别鱼乌冬鱼肉含量有50% 比较粗身口感烟韧鱼面鱼肉含量就有70%个人觉得鱼乌冬比较弹牙 几过瘾㗎除咗我拣嘅捞乌冬仲有汤乌冬选择添🌶四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬$92食落麻香但辣味bb辣到 唔食辣嘅都食到😂牛肉份量多 肉味都几浓 捞埋青瓜丝同椰菜丝中和咗麻辣酱嘅重口味 带点清爽口感🥒🍳辛辣•瀛太子拌鱼乌冬$78呢个味道比较清新 似日式冷面嘅味因为加咗木鱼汁同木鱼丝嘅关系🌱加埋微微咸辣嘅明太子酱 捞埋只温泉蛋食🍳配咗鱼皮饺感觉都几得意🥑Fish Nachos on the boat$58呢个超好味😂系用炸鱼皮代替墨西哥脆片加咗劲多芝士🧀蕃茄🍅牛油果酱🥑点嚟食非常惹味 又焗到好热好脆 推介👍🏻🐟Twins鱼之脆卷$38叫得twins就知有2款鱼卷😍食落好脆 深色个款系有少少似南记春卷浅色但款就食到墨鱼🦑粒粒 几冇口感📍 面面 (旺角)旺角弥敦道726号1楼@noodlenoodle.nn

🌶四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬 烟韧弹牙

🐟Twins鱼之脆卷$38
叫得twins就知有2款鱼卷😍
食落好脆 深色个款系有少少似南记春卷
浅色但款就食到墨鱼🦑粒粒 几冇口感

📍 面面 (旺角)
旺角弥敦道726号1楼
@noodlenoodle.nn
2020-08-29
1K
2020-08-21 2078 浏览
前之前朋友带过我食主打鱼面嘅面面,唔单止健康,鱼面比普通嘅面更加弹口好食,原来而家外卖仲有八折,扣埋平时堂食个加一,真系平左几多,冇饭开所以就买外卖返去慢慢食。面面而家6:30pm就last order,放工即刻黎啱啱赶得切。大约等左10分钟倒就执齐啲外卖。汤面都系汤同面分开上,唔怕途中浸腍啲面。鱼之恋浓鱼汤鱼乌冬($72) - 鱼之恋面底可以拣鱼乌冬或者鱼面都得,乌冬同鱼汤系分开装,食之前先将鱼汤倒入鱼乌冬入面,鱼乌冬好弹口,鱼汤好浓鱼鲜味,但饮完又唔会觉得口渴。鱼之恋入面有鱼肉春卷、墨鱼春卷、鱼皮饺、鱼蛋同鱼片头,面量我觉得比堂食少左,不过8折後$60唔洗算系咁。所有鱼面都包三款前菜,有白萝卜、番薯仔同胡麻海带。四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬($92) - 乌冬上面都几多牛肉,牛肉几大块,搅匀麻辣酱先食,乌冬辣辣地几惹味,不过食到底就比较油,如果怕油嘅朋友建议点鱼汤乌冬。流心芝士墨鱼波($48) - 墨鱼波几弹牙,不过外卖关系,唔单止炸皮腍左,入面嘅流心芝士都已经近乎凝固,如果堂食应该唔错。Twins鱼之脆卷($38) - 脆卷外皮系腐皮,所以即使外卖返黎,脆度都影响不大,蘸埋另附嘅泰式甜

大约等左10分钟倒就执齐啲外卖。
汤面都系汤同面分开上,唔怕途中浸腍啲面。

鱼之恋浓鱼汤鱼乌冬

所有鱼面都包三款前菜,有白萝卜、番薯仔同胡麻海带。
前菜

流心芝士墨鱼波
流心芝士墨鱼波

Twins鱼之脆卷($38) - 脆卷外皮系腐皮,所以即使外卖返黎,脆度都影响不大,蘸埋另附嘅泰式甜辣酱,味道唔错。
Twins鱼之脆卷

Fish Nachos on the Boat($68) - Fish Nachos即系用炸鱼皮代替栗米片,上面预先放左半融芝士,牛油果蓉同番茄粒就系分开装,食之前先倒上去。炸鱼皮外卖返黎只系腍左少少,仲几脆口,因为有芝士同牛油果蓉,所以比想像中饱肚。
Fish Nachos on the Boat

荔枝沙冰(跟餐加22) & 士多啤梨沙冰(跟餐加22) - 沙冰打得够滑冇碎冰,味道偏甜,荔枝沙冰入面有一粒荔枝。
士多啤梨沙冰 & 荔枝沙冰

总结,鱼乌冬好弹口,鱼汤浓甜,冇另人失望,其他小食味道都可以,不过相比之下就冇鱼乌冬咁出色。
2020-08-19 2255 浏览
之前偶尔经过已试过一次佢既鱼乌冬同汤,真系一试难忘🥰 今次再战试下其他野食餐牌加左啲新野,我地两个人叫左颇多食物🤭1️⃣咖哩鱼皮饺浓鱼汤乌冬 $72 + $8 冻斑兰咖啡鱼汤好浓,一啲都唔腥,饮落好鲜甜。鱼乌冬质感弹牙,非常特别。怕食鱼有腥味真系可以一试,佢可以补充下维他命A 同D、DHA 同蛋白质。另外佢咖哩辣味适中,鱼皮饺数量多。2️⃣辛辣.瀛太子拌鱼乌冬 $78 + $8 冻海盐焦糖咖啡之前冇试过鱼乌冬捞其他汁,作为明太子控必定要试一试。佢面份量多,汁都好多,加埋只温泉蛋中和下明太子既辛辣味。 每个面都会送上三款前菜,有酸酸地既萝卜,好开胃,仲有迷你甜薯仔同最爱既麻酱海带😋3️⃣Fish Nachos on the Boat $68第一眼见到呢个fushion已经觉得特别,以鱼皮代替nachos,即叫即焗芝士,加埋牛油果同蕃茄好开胃。鱼皮就算有芝士盖住都唔会林,依然好脆👍4️⃣明太子鸡翼 $45好的骰, 已去骨,入面塞满晒辛辣明太子,捞埋鸡肉,口感唔错👍👍😋5️⃣流心芝士墨鱼波 $48热辣辣,一咬啲流心芝士出晒黎。喜欢既点埋酸辣酱可以减低腻度。

餐牌加左啲新野,我地两个人叫左颇多食物🤭

1️⃣

5️⃣
流心芝士墨鱼波 $48
2020-08-17
2020-10-10 6 浏览
只是早几天还在帮衬这间美味鱼乌冬, 还未来得及写openrice, 已经见他在网上表示结业了🙄🙄, 真是非常可惜, 希望他只是搬到别的地方。安格斯牛肉 鱼乌冬安格斯牛肉肥瘦适中, 肉味香浓, 鱼乌冬烟韧弹牙, 一向是我的最爱。twins鱼卷鱼乌冬鱼卷香脆, 食极都唔厌, 每次来必点嘅食物, 都系继续选择鱼乌冬。避风塘炸鸡翼非常惹味的香蒜粒粒, 鸡翼炸得金黄酥脆, 唔错嘅选择。蟹籽炸虾饼真材实料, 虾胶比例纯度够高, 烟烟韧韧非常弹牙。😀😀每次来必点嘅饮品, 呢度嘅热茶系真系无械可击, 饮晒之後仲可以帮你加水, 实在不错。雪梨桂花茶and热水果茶。

安格斯牛肉 鱼乌冬

twins鱼卷鱼乌冬

避风塘炸鸡
非常惹味的香蒜粒粒, 鸡翼炸得金黄酥脆, 唔错嘅选择。

蟹籽炸虾饼
真材实料, 虾胶比例纯度够高, 烟烟韧韧非常弹牙。😀😀

2020-10-10 3 浏览
美味:🌕🌕🌕🌑🌑呢间独创嘅鱼乌冬都几好食 口感好轻盈感觉好健康 食落好似食紧一条条嘅鱼蛋咁 有啲弹牙 都几得意😚😋🙁不过佢嘅配菜就有啲失望罗譬如个鱼卷佢话系推荐菜式 但系就唔好食 而且非常油啱啱炸完又唔吸番少少油 亦好细条 所以其实都系普通😟至於个猪手就不过不失 但同鱼乌冬食好似真系唔系几夹😰😖整体面同配菜嘅份量都好少 唔太抵食😐如果食我净系会想食鱼乌冬🤔😂😂
美味:🌕🌕🌕🌑🌑

至於个猪手就不过不失 但同鱼乌冬食好似真系唔系几夹😰😖
2020-10-06 1 浏览
面面(旺角)餐厅位於旺角区,地理位置方便见唔少人都试过呢间,评价都唔错Fish Nachos on the Boat以鱼皮取代平日的粟米片。鱼皮炸得毫不油腻,口感松脆,拌上芝士惹味又好食, 配蕃茄他他同牛油果又出奇地夹!野菜本菇安格斯牛肉定食安格斯牛肉片肉味浓鲜味扑出来,没有雪味,弹牙爽口乌冬食完几饱肚, 追加一碗花胶浓鱼汤,汤含骨胶原及不饱和脂肪酸很有益。而入口亦没有腥味炸鱼皮脆卜卜 酥香可口 系理想嘅餐前小食#foodie #hkblogger #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #follow4follow #like4like #look #instalike #igers #food #in
面面(旺角)
餐厅位於旺角区,地理位置方便
见唔少人都试过呢间,评价都唔错

Fish Nachos on the Boat
以鱼皮取代平日的粟米片。
鱼皮炸得毫不油腻,口感松脆,拌上芝士
惹味又好食, 配蕃茄他他同牛油果又出奇地夹!

野菜本菇安格斯牛肉定食
安格斯牛肉片肉味浓
鲜味扑出来,没有雪味,弹牙爽口乌冬
食完几饱肚, 追加一碗花胶浓鱼汤,
汤含骨胶原及不饱和脂肪酸很有益。而入口亦没有腥味

炸鱼皮
脆卜卜
酥香可口 系理想嘅餐前小食

#foodie #hkblogger #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #follow4follow #like4like #look #instalike #igers #food #instafollow #followme #girl
2020-10-02 6 浏览
去开旺角,见呢间餐厅中午免加一之余仲做紧8折🤪即试!呢到主打鱼面,健康有益又好味🥰鱼面决战鱼乌冬:twins鲜竹鱼卷($72)因为想试哂鱼面同鱼乌冬,贪呢个两款都有可以比较下🤪鱼面比鱼好爽口,鱼乌冬就鱼味重d,两者各有千秋 都好味!鲜竹鱼卷啖啖肉,配埋鲜鱼汤,正!咖哩吉列猪扒拌鱼乌冬($82)咖哩系日式咖哩,甜甜之余唔会太辣~咖哩捞埋乌冬劲惹味~而猪扒就不过不失,普通水准流心蛋越南豆腐($24)越南豆腐其实系滑豆腐再配泰式酱,估唔到又几夹,酸酸甜甜好开胃!岩哂夏天食啊~流心蛋就有少少失望,食落较淡斑兰咖啡(+$13)有惊喜啊~甜甜既斑斓味配埋冻咖啡,好有东南亚嘅风味!虽然系糖浆,但呢个价钱超值啊~
去开旺角,见呢间餐厅中午免加一之余仲做紧8折🤪即试!
呢到主打鱼面,健康有益又好味🥰

鱼面决战鱼乌冬:twins鲜竹鱼卷($72)

咖哩吉列猪扒拌鱼乌冬($82)

流心蛋越南豆腐($24)

斑兰咖啡(+$13)
2020-10-01 3 浏览
弥敦道726号栋大厦有好多食肆 今次就去试面面 一间手工鱼面专门店🐟 系全间首创 鱼乌东嘅餐厅🍴鱼面同鱼乌东都系自家制 仲可以有不同嘅配搭☺️.嘻嘻小妹咁为食 当然要叫哂鱼面同鱼乌东嚟试下啦🤣鱼面含有70%鱼肉🐠 而鱼乌东系含有50%鱼肉🐟 小妹最钟意鱼乌东 好弹牙同烟韧 好有口感🤤四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬 $92大大块烧牛肉😋同埋鱼乌冬配上四川麻辣✨味道好香 劲惹味辣度唔算太强❤️但系夹埋一齐食真系好好食小妹觉得怕好辣嘅朋友都可以食得到💛咖哩吉列猪扒拌鱼乌冬 $82以咖哩为鱼乌冬嘅底汁🤓面头铺上 香草忌廉😋 忌廉加上椰汁 更清香捞埋一齐食✨好滑又好香仲有大大块吉到猪扒唔会太乾😋仲好脆脆呢个一定好够饱❤️戒指鱼皮云吞 $50呢个fusion菜其实都几特别用上黑松露忌廉 做 戒指鱼皮云吞酱汁一上枱就闻到香香黑松露味✨沾上黑松露忌廉一齐食❤️真系好香好好味💛Twins鱼之脆卷 $38用两种不同方法去炸👨🏻‍🍳而且外皮好香脆 肉质鲜嫩配埋麻酱一齐食😋👍🏻 .热桂花薏米茶 $22摆放精致 而且 用上小爉烛暖住茶壶小妹最享受呢种做法✨啱哂锺意倾计嘅小妹❤️味道仲好清甜😋薏米都好好味

四川麻辣烧牛肉拌鱼乌冬 $92

小妹最享受呢种做法✨
啱哂锺意倾计嘅小妹❤️
味道仲好清甜😋薏米都好好味
2020-09-30 2 浏览
佢地逢星期一下午2:00-6:00😄😄全单有七折呀!尼间系旺角既鱼乌冬🥰🥰地理位置方便之余店门口既花叶墙超吸引❤️原来鱼乌冬既营养好多~无论系鱼面定系鱼乌冬都有超过一半系采用鱼肉造唯一唔好就系位置太窄除左面仲有配搭菜有海带同蕃薯仔😍😍😍面既汤底好够味面食落好弹牙😋😋秘制脆烤鸡扒鱼乌冬($72)鸡扒烤味浓,汤底浓,乌冬够弹牙推介推介人均大概70如果再用埋七折优惠系几掋食既🤣🤣🤣

佢地逢星期一下午2:00-6:00😄😄
全单有七折呀!
尼间系旺角既鱼乌冬🥰🥰
地理位置方便之余
店门口既花叶墙超吸引❤️
原来鱼乌冬既营养好多~
无论系鱼面定系鱼乌冬
都有超过一半系采用鱼肉造
唯一唔好就系位置太窄
除左面仲有配搭菜
有海带同蕃薯仔😍😍😍
面既汤底好够味
面食落好弹牙😋😋
秘制脆烤鸡扒鱼乌冬($72)
鸡扒烤味浓,汤底浓,乌冬够弹牙
推介推介
人均大概70如果再用埋七折优惠系几掋食既🤣🤣🤣
2020-09-29 7 浏览
收工食个午,劲多人🤓,无谂过楼上铺咁多人,要等位推介:焗炸鱼皮,有牛油果酱,芝士,好鬼死香口,出面少见哩种配搭,我觉得好味过玉米片鱼面:爽口弹牙,真系唔错,配埋浓鱼汤,值得一试
鱼面
Fish Noodle🐟🐟🐟🍜 Healthy Choice🥢..旺角手工鱼面🐟🍜专门店,鱼面每日新鲜制造,而且全天然,绝无防腐剂。分别有2种面:Fish Noodle / Fish Udon,同样含有丰富蛋白质🥚,制成营养无腥鱼面。.鱼面 (70% 爽弹) / 鱼乌冬 (50% 烟韧),就因应自己口味,拣选岩自己口味既面面。而且每份套餐均奉送特色前菜 & 饮品:Every Order comes w/ Appetizer & Drink。.ll $68Fish Nachos on the Boat以炸脆鱼皮🐟 替代传统墨西哥🇲🇽玉米片🥙,加上Avocado Tomato Sauce,一款惹味小食。.ll $85Smoked Iberico Pork Fish Noodle in Fish Soup(Signature) Share is Caring 鱼面面🍜,以花胶用9小时以上熬制而成,制成浓鱼汤,特别滋补,面质比一般爽弹。而烟燻猪🐽 真充满烟燻木味,肉身较薄,一款新尝试。.ll $98Italian Tomato Sauce. Shrimp & Crab Meat Craft

l[炸鱼皮Nachos]l $68

l[西班牙烟燻黑毛猪鱼汤料理]l $85

l[意式茄蓉海虾蟹肉拌鱼乌冬]l $98
Italian Tomato Sauce. Shrimp & Crab Meat Craft Fish Udon

用意式🇮🇹 烹调手法制成既蕃茄鱼面🍜,除面质跟传统有别,味道满满蕃茄味🍅 够开胃。

l[朱古力咖啡]l Mocha +$10
l[斑兰咖啡]l Pandan Coffee +$10

最後喝上一杯热咖啡☕️,Pandan味道💚 平时很少见,甜甜的味道。

吃腻一般面面,就来试试吃个🐟 鱼面面🍜。
×××[面面 -Noodle Noodle]×××