前日路過香港仔入咗去食餃子真係好凍所以就眼部10分好味了!我諗我都會錫你㗎啦但我朋友親戚屋企人因為真係好抵呀尤其是係冬天啊又多汁就好食將令人愛不釋手真係嚟到香港服務又好
2021-11-15 840 浏览
特登上來靠得住整返碗雲吞麵,下午茶時間,雲吞麵跟一碟迷你油菜,一碟星州炒米,跟杯熱奶茶,雲吞麵雲吞麵先上,試啖湯,唔熱,溫的,超失敗。。奶茶到,够熱,茶味有,收貨。星米到,唔熱唔香,虾有五隻,肉絲數條,味道OK,做食物業,唔熱是大忌,希望各位師兄師姐住意。
雲吞麵

雲吞麵先上,試啖湯,唔熱,溫的,超失敗。
2021-03-28 1007 浏览
幾年來,談到這小店都是聞風喪膽。太貴了!一碗粥動輒六、七十,就算米芝蓮是我的親媽,我也不會聽她的推介。今晚約了人,對方想食粥,我又想挑個環境好些的店,且碰上香港疫情好轉…一大堆理由,咱們來了!小店乾淨企理,因只有三、四枱客人,所以服務很好。服務員主動推介茗茶,一壺$6,超級化算,便隨意點了鐵觀音,水滾茶靚,真心不俗。和老友點了碎牛肉粥$28,加配咸肉粽+$18;心肝寶貝粥$70,加配混醬腸粉+$12,再後加一客招牌雲吞麵$40。埋單$191,未算堅離地。吃過覺得「還可以」,粥品出名不出色;小食平價亦平凡,主要欣賞小店的環境、衞生和服務。在糧頭月初,銀根鬆動的美好時刻,去威吧!
幾年來,談到這小店都是聞風喪膽。太貴了!

心肝寶貝粥
2021-03-27
心肝寶貝粥
混醬腸粉
2020-09-29 922 浏览
今日有幸去到香港仔中心的靠得住吃午餐,食物質數還可,下次不會選擇午飯時間來,坐了45分鐘午餐才來,還有15分鐘要上班,如何解鎖決?公司不許吃飯盒,坐下來又不夠時間,兩難局面
2020-06-23 879 浏览
寫呢個食評唔係讚間野好食,係讚間野呢個價錢都可以有咁高私隱的用餐環境,低密度環境食野嗰種感覺係好愉快的。已經變成熟客了。講返野食,無論粥或麵呢度個水平都係中上。分量也足,味道也好。例如粥的料,底部總是放滿滿的,做到一啖粥一啖料。雖然唔會有最出名的粥面店程度,但一定食得舒服過貴夾一般名過於實的麥派麵。
及第粥
2020-05-17
及第粥
2019-08-21 1495 浏览
平時都有食開靠得住,但係今日令我非常之失望。首先我哋叫左一個鯪魚球粥。黎左嘅時候,我真係當堂下一跳,然後得啖笑。我夾起一條條嘅鯪魚肉條。我即刻叫個侍應過黎,佢話雖然個樣唔一樣,但構造都是一樣。完全唔合格!鯪魚球個口感同鯪魚肉條完全冇得比。千其唔好食香港仔分店。

2019-06-25 1079 浏览
今次又係同同事嚟食 呢間都唔需要等太耐時間, 原本係求其揀一間黎食,點知一入嚟坐低先知原來係咪芝蓮推介嘅餐廳。我叫咗個鹽酥排骨菜飯, 份量好夠足,仲要外脆內軟,排骨入面仲好juicy. 叫咗杯熱豆漿,都唔錯,唔會太甜。 佢隔離仲有啲類似泡菜嘅冷盤都幾開胃。

2019-04-11 788 浏览
今一次光顧吃早餐:一份西式早餐,一碗粥。味道尚可,不過不失。但說不出有米之蓮水準,可能是早餐吧。但環境和服務就非一般。 商場是封閉的,收不到手機信號,食肆又沒有提供wifi, 好像在密室裏吃食物 ,哪有年青年人去幫襯?還有食早餐都要有加一服務,你估你係酒店?

還有食早餐都要有加一服務,你估你係酒店?
2019-04-05 731 浏览
今日下午同朋友過來食下午茶餐. 本人點了乾炒牛河跟熱袖子蜜, 朋友點了星洲炒米跟凍袖子蜜.. 等咗一陣, 先上咗兩杯飲品, 再過不久就點了星州炒米.. 落咗單差唔多 20分鐘, 見我朋友都已經差唔多食完, 我就叫個侍應幫我追一追個乾炒牛河.. 搞咗一輪, 原來乾炒牛河一早賣晒, 但係冇侍應通知我..我見我朋友已經食完, 我就叫佢幫我取消, 準備埋單走... 跟住收銀過來, 問我轉唔轉其他食物, 並叫廚房立即煮畀我.. 我拒絕... 最後個收銀同我講, 話我杯熱袖子蜜要收返正價.... 跟住就埋單走人...
题外话/补充资料: 其實本人跟朋友入座的時候, 侍應都已經知冇乾炒牛河.. 點解仍然可以落單... 仲要唔通知返個客人?? 如果我知道冇乾炒牛河, 我可以即刻轉食其他, 或者去其他地方食... 另外, 其實我叫係下午茶餐, 我並冇散叫乾炒牛河另加袖子蜜.. 因為食肆自己內部做錯, 而將錯誤嫁媧於客人上, 這是否正確?? 本人付款並不代表妥協這次的交易, 只因為本人的確享用了熱袖子蜜, 所以付款是必須的.. 但食肆不懂酌情處理, 亦令本人非常失望...
2019-04-04
2019-02-10 1138 浏览
年初五晚上,本打算和家人食pizza 意粉,但我得了傷風,吃了傷風藥,便沒有胃口。於是家人提議去離屋企不遠的「靠得住」食米芝蓮推介的粥品。由於家人沒有吃過這間食肆,所以對他們來說是沒有抱有期望,但我幾年前試過「靠得住」另一間分店,便一試難忘,還記得那碗粥非常綿。今次到香港仔分店沒有令我失望,點了肉丸粥配銀芽炒麵,牛腩撈麵配混醬腸粉,可惜混醬腸粉賣完了,改點了油炸鬼。肉丸粥:粥很綿,肉丸味道濃,易咬開,還感覺到肉汁牛腩撈麵:家人說牛腩很軟,牛肉味濃郁,他很喜歡油炸鬼:很脆,放進粥內吃,讚!還有一提,店內提供蘋果茶,都幾清新

肉丸粥:粥很綿,肉丸味道濃,易咬開,還感覺到肉汁

牛腩撈麵:家人說牛腩很軟,牛肉味濃郁,他很喜歡

油炸鬼:很脆,放進粥內吃,讚!

還有一提,店內提供蘋果茶,都幾清新
牛腩撈麵
肉丸粥
銀芽炒麵
牛腩撈麵
肉丸粥
2019-02-08 367 浏览
我去過灣仔(總行)那間, 不錯。還滿意,這間在香港仔,就很不滿意。叫了一個蝦球雞粥,稀得很,像粥水。裏面的雞是斬件雞,不是滑雞片,連皮連骨,認真倒胃。配油條,還不錯,一個風城水餃麺配鹹肉粽,一個麺配菜,兩樣都不錯。但我去這處是想食粥,所以很失望。粥底煲得不好,就任何粥都不会好吃。太失望,以後都不会再去這間靠得住。假期 20%服務費,但服務麻麻,也相當慢。餐房都幾乾淨,比灣仔總行方便一点。
太失望,以後都不会再去這間靠得住。
题外话/补充资料: 不推薦粥類,但麺还好
2019-02-08
  • 粽及油條
2019-01-25 309 浏览
我諗普通粥鋪都唔會起粥度落咁多味精碗粥入口好鹹 我諗落左好多味精 完全食唔到豬潤味同魚味唔值78蚊一碗粥佢會收3蚊茶位 標榜蘋果紅茶 但杯茶都係無味 沖到淡晒咦間連鎖粥店好失敗 連粥底都搞唔掂
我諗普通粥鋪都唔會起粥度落咁多味精

碗粥入口好鹹 我諗落左好多味精

完全食唔到豬潤味同魚味

唔值78蚊一碗粥

佢會收3蚊茶位 標榜蘋果紅茶 但杯茶都係無味 沖到淡晒

咦間連鎖粥店好失敗 連粥底都搞唔掂
2019-01-25
如果靠得住係米之蓮推介,呢一間香港仔分店就一定唔係。我大愛灣仔總店的一切,馳名魚腩粥,鹹肉糭,鯇魚皮。不過呢一間分店,由開舖到現在,都超唔得!叫咗個魚腩粥。一開店時,個粥係冇味!現在再試多一次,個粥係太多味精!食完包口渴。魚腩貫徹始終,係唔新鮮!腥臭味唔約,就算喺香港仔,都唔代表啲魚可以新鮮運到!叫咗兩條油炸鬼,一條過夜,一條即炸。真係要睇你運氣。其實唔係好明,叫得魚腩粥,佢都唔識自動比碟豉油。仲要叫先郁。滷水雞翼和凈雲吞,一般。冇驚喜,正常貨色。

叫咗兩條油炸鬼,一條過夜,一條即炸。真係要睇你運氣。

滷水雞翼和凈雲吞,一般。冇驚喜,正常貨色。
魚腩粥(睇圖已知唔新鮮)
油條(有機會試涷油條)
淨雲吞
滷水雞翼
2019-01-02
2018-11-23 455 浏览
lunch time去左食靠得住,見佢門口貼住灣仔分店攞過米之蓮推介,所以就叫左個推介既心肝寶貝粥配鹹肉粽($86),另外order一個魚香茄子菜飯配柚子蜜($58)心肝寶貝粥,其實即是豬膶帶子粥,豬膶四大片,帶子三粒帶子唔算大粒,但都算彈牙,但豬膶就唔得,豬膶有腌過,但重手左,好鹹,煮落碗粥度成碗都好鹹,唔好食,我好相信呢碗粥應該係無下次。反而咸肉粽就做得唔錯,糯米好綿,咸蛋黃漏油,好食魚香茄子味道都唔錯,但如果茄子再煮淋少少會仲好,最後柚子蜜就甜左d,小菜反而比主打既粥好,而且粥既價錢偏貴,建議食小菜會好d。
lunch time去左食靠得住

心肝寶貝粥,其實即是豬膶帶子粥,豬膶四大片,帶子三粒
反而咸肉粽就做得唔錯,糯米好綿,咸蛋黃漏油,好食
魚香茄子味道都唔錯,但如果茄子再煮淋少少會仲好,

2018-11-16 367 浏览
上一次光顧沒放相,今次再吃影多相補數,本人喜歡吃炸醬麵,可惜除七喜麵食個炸醬麵好吃外,自搬離土瓜灣後已找不到代替品,今次在靠得住吃算可以有一半水準啦,份量偏少吃不太飽要再小吃及一碟豬手撈麵才覺得滿足小吃腸粉及陳醋黑木耳好吃,其他一般…下次再試下d小菜,價錢偏貴現在香港吃粥麵也變得高级了
炸雲吞,南乳豬手及腸粉,
  • 腸粉,炸雲吞,黑木耳,豬手