2012-08-02 1090 浏览
哪個二人套餐可以滿足你N個願望?琴日夜晚去食, 靚靚推薦個二人套餐 $188竟然有湯有飯有麵有雲吞又有甜品...o係我唔想諗既情況底下就叫左啦 (車仔麵都有好多配料要揀架嘛) 諗都冇諗過..套餐都有咁多surprise..每次都期待著上菜既心情好耐冇試過啦...唔講咁多..去相飯係任裝既 (冇相)唔好睇少佢..好大碗架..好滑!! 應該係即場包推薦: 椒鹽炸腸, 好有口感, 食落又唔覺得熱氣喎..配甜醬 My LOVE!!!! 腐乳煮過架!!!!個胃request甜品胃幫忙 呢度又平又靜..地方大又舒服..真係好過地鋪多多聲!唔駛加一..同老闆娘say byebye....帶著笑容+滿足感回家**註: Sunday CLOSE
哪個二人套餐可以滿足你N個願望?

琴日夜晚去食, 靚靚推薦個二人套餐 $188

唔講咁多..去相
大滿足!!!!
飯係任裝既 (冇相)
木瓜湯- 超足料
招牌湯麵- 咖哩素魚蛋, 咖哩素尤魚, 蘿蔔, 菇
唔好睇少佢..好大碗架..
小食- 素雲吞 (應該即整)
好滑!! 應該係即場包
左-椒鹽炸腸 (推薦), 右- 素叉燒
My LOVE!!!! 腐乳煮過架!!!!
甜品- 桂花配黑芝麻湯丸
個胃request甜品胃幫忙

呢度又平又靜..地方大又舒服..
真係好過地鋪多多聲!

**註: Sunday CLOSE
2012-08-01
大滿足!!!!
木瓜湯- 超足料
招牌湯麵- 咖哩素魚蛋, 咖哩素尤魚, 蘿蔔, 菇
小食- 素雲吞 (應該即整)
左-椒鹽炸腸 (推薦), 右- 素叉燒
甜品- 桂花配黑芝麻湯丸
  • 招牌車仔麵
  • 煎讓三寶
  • 椒鹽炸腸
2012-07-31 489 浏览
曾在open rice見到這間食肆, 被它的食物賣相吸引, 終於有機會來試試......地點較偏僻, 真係要好細心先搵到佢! 嚟到大汗叠細汗之際, 竟然見到每個位都有把扇係度, 即刻當寶咁狂撥!一坐低, 細心o既服務員就問我哋飲乜, 我哋揀咗羅漢果, 味道甘甘地, OK點咗好多餸, 大家一齊分享呢碗係牛腩大腸芝士腸紅米飯呢碗係午餐肉魚旦蕎麥麵义燒食後評語:芝士腸(入面真係有芝士啊), 魚旦(好彈牙), 午餐肉像真度90%大腸外型好似, 味道都係有啲距離牛腩, 义燒.....有被騙的感覺, 牛腩好明顯係食緊菇類, 义燒完全冇肉感, 感覺係好肥的一pat 嘢不過唔好唔記得呢啲都係素嚟o架咋, 唔好要求咁高啦!

羅漢果
每個位都有把扇
點咗好多餸, 大家一齊分享
呢碗係牛腩大腸芝士腸紅米飯
呢碗係午餐肉魚旦蕎麥麵
义燒

食後評語:

大腸外型好似, 味道都係有啲距離

不過唔好唔記得呢啲都係素嚟o架咋, 唔好要求咁高啦!

2012-07-28
  • 午餐肉
2012-02-05 327 浏览
自從知道這間店後很想光顧。店是在一幢唐樓上的。所以要走樓梯。幸好是1樓。要在大廈外的對話機按樓層和室號,店主才替我們開啟大門。對話機上有指示。桌子和椅子都是深色的木造的。地方小,但也坐得舒服。因木椅上有柔軟的座墊。比外面吃到的車仔麵,其實此店也算是貴的。普通粉麵是$13,特別的粉麵,如我選的綠茶麵、朋友選的菠菜麵、蕎麥麵等是$15。每款食物$6。可選擇的食物有很多,有一些也較特別,不會只是蔬菜。 選4款或以上可加$3要1杯酸梅湯或羅漢果茶。我們倆都選了羅漢果茶。我點選的是芝士腸、咖喱魚丸、咖喱魷魚和鼓油皇豆腐。生菜是隨麵奉送的。湯底也可以自選,如清湯、牛腩汁、辣沙爹汁(朋友說不辣)、冬蔭功湯等。綠茶麵很滑,應該是在日本餐廳吃到的那些麵。吃麵時覺得牛腩汁湯味道很淡。但後來喝了一口,原來也有鹹味,可能是麵和生菜吸收不到那味道吧。羅漢果茶味道濃郁,材料應該很足夠。除了車仔麵,此店還有火鍋提供。外面的露台便是吃火鍋的地方。也是木桌子、木椅子。但椅子是兩座位的,像公園的實木椅子。4人的話,火鍋每人是$100。2人火鍋,每人則是$115。此外,也有私房菜供應。一桌子10人,有10道菜式,每人$15
自從知道這間店後很想光顧。
店是在一幢唐樓上的。
所以要走樓梯。
幸好是1樓。
要在大廈外的對話機按樓層和室號,店主才替我們開啟大門。
對話機上有指示。
桌子和椅子都是深色的木造的。
地方小,但也坐得舒服。
因木椅上有柔軟的座墊。

比外面吃到的車仔麵,其實此店也算是貴的。
每款食物$6。
可選擇的食物有很多,有一些也較特別,不會只是蔬菜。
選4款或以上可加$3要1杯酸梅湯或羅漢果茶。
我們倆都選了羅漢果茶。
我點選的是芝士腸、咖喱魚丸、咖喱魷魚和鼓油皇豆腐。
生菜是隨麵奉送的。
綠茶麵很滑,應該是在日本餐廳吃到的那些麵。
吃麵時覺得牛腩汁湯味道很淡。
羅漢果茶
羅漢果茶味道濃郁,材料應該很足夠。
除了車仔麵,此店還有火鍋提供。
外面的露台便是吃火鍋的地方。
也是木桌子、木椅子。
但椅子是兩座位的,像公園的實木椅子。

4人的話,火鍋每人是$100。
2人火鍋,每人則是$115。

此外,也有私房菜供應。
一桌子10人,有10道菜式,每人$150。
私房菜是在房間中享用。

火鍋最好是預訂。
私房菜是一定要預訂的。
店內亦有很多素食售賣。

2012-02-03
羅漢果茶
  • 綠茶麵
2011-10-05 197 浏览
今日同facebook 素食青年, 去左依間野依間野以前客好多,又平, 可惜鋪組太貴,結業依家見佢轉左樓上店,但人客量大不如前, 我當然唔想依間,咁便宜的素食店再結業今日七個人去,食左3百幾,好飽, 味道ok,第一個炸餃子好ok,第二個燒唔夠甜,其他都幾好個豆腐好好食
要講全素沙拉汁,咁就無蛋
一般
一般
今日同facebook 素食青年, 去左依間野
依間野以前客好多,又平, 可惜鋪組太貴,結業

今日七個人去,食左3百幾,好飽, 味道ok,

第一個炸餃子好ok,第二個燒唔夠甜,其他都幾好

個豆腐好好食
2011-10-05
要講全素沙拉汁,咁就無蛋
(非会员)
2011-09-29 164 浏览
今年舊同學同我慶祝生日, 一行5人, 因為其中有人茹素關係, 所以決定食素菜,有人提議去"靚靚健康素食車仔麵"試下佢地晚市新出既打邊爐+韓式燒烤, 平時佢地既午市套餐就成日食, 但古唔到有素食打邊爐本來諗住都係打下d菜同菇, 點知.......... 出乎意料咁多野食, 仲要好好食tim, $百鬆d~~ 好抵, 美中不足既係無平時打邊爐用既辣椒豉油, 硬係爭dd, 仲有因為佢地人手唔係好夠, 大家有時要self-service, (如攞野飲), 不過反而有好feel既感覺~ 如果大家得閒想食素, 又唔想咁悶, 就真係可以去試一試**ps 呢個老板娘, 佢為左推廣食素同茹素既朋友有無味精既好食物, 好努力支持住間鋪ga~ 所以大家有興趣, 一定要去幫"襯"下

本來諗住都係打下d菜同菇, 點知..........

如果大家得閒想食素, 又唔想咁悶, 就真係可以去試一試

雜菜蕃茄湯底
古唔到磨菇可以好好食
  • 炸雲吞
  • 紫菜
  • 磨菇
一向都知道柯士甸路有這樣一家另類的素食車仔麵,但因這地方不太就腳,一直未有往試,這天剛好來到這附近,正好到來一試。這家以全素食為車仔餸料的特色車仔麵店,之所以會以全素食為主打,相信與其老闆娘是佛教徒有關,甫踏進這店子,便發覺這家小店雖然陳設簡單,但也頗有特色。質感粗糙的木造桌椅,店門前的佛教書刊、牆上張貼的警世箴言,在在都顯出這裡的特別一面。第一次到來幫襯,看著桌上擺放讓人剔車仔麵和餸的點菜紙,不要說餸,單是麵款,除了常見的粗麵、幼麵、油麵、公仔麵、烏冬等外,還有紅麴麵、蕎麥麵、綠茶麵、冬菇麵、菠菜麵、黑米麵、番薯粉等,初時真令人感到花多眼亂,不知選什麼吃好。幸好後來聽見有人叫「招牌麵」吃,心想,既然叫得做招牌麵,應該都不錯吧!於是便不作它想,立刻叫來作這晚的晚餐。過不多久,「招牌麵」已經送到。這麵雖然不算很大碗,不過舖在麵上的車仔餸倒也不少,包括有素魚蛋、素咖喱魷魚、腐竹、青菜段、冬菇、蘿白和素牛腩等,每款餸都有兩、三件,分量都算頗多。至於味道,因為自己這晚不想吃辣,所以只是叫了不辣的湯底,可能因為有冬菇的關係,湯味頗為清甜。不過後來聽老闆娘說,原來加了辣的湯底是惹味得多的,那這次可

小店佈置清新

牆上的警語箴言

,初時真令人感到花多眼亂,不知選什麼吃好

多款麵與餸料可揀

過不多久,「招牌麵」已經送到。這麵雖然不算很大碗,不過舖在麵上的車仔餸倒也不少,包括有素魚蛋、素咖喱魷魚、腐竹、青菜段、冬菇、蘿白和素牛腩等,每款餸都有兩、三件,分量都算頗多。至於味道,因為自己這晚不想吃辣,所以只是叫了不辣的湯底,可能因為有冬菇的關係,湯味頗為清甜。不過後來聽老闆娘說,原來加了辣的湯底是惹味得多的,那這次可真是錯過了,希望下次有機會可以試試吧!麵是油麵,普普通通,沒有什麼特別,不過講到車仔餸,這裡的素車仔餸質素就的確不錯
。素魚蛋像真度極高
,腐竹夠腍
,冬菇好味
,蘿白更是清甜無渣,絕對是出色之作
,最特別的是冬菇椗造成的素牛腩,口感特別,甚有嚼頭
。後來看看牆上的雜誌介紹,才知道原來這「招牌麵」只要加$4便可轉為紅麴麵,要是早點看到,相信會一試呢!
真正的招牌麵

雜誌圖片中的招牌麵

吃到半途,忽然發覺店裡其他的食客不少都叫了這裡的套餐作晚餐,於是好奇一望牆上的套餐介紹,原來這裡的晚市套餐包括三款素菜,還有一小碗湯,好像這晚所見,三款素菜便包括「草菇雲耳勝瓜」、「釀節瓜」和「時菜」,還有一小碗「蕃茄薯仔湯」,也只是售$35,可真是既健康,又抵食
要是喜愛素食的話,這款素菜晚餐可是相當不錯的選擇。
是日素菜晚餐牌

雜誌圖片中的招牌麵
多款麵與餸料可揀
  • 招牌麵
2010-08-26 40 浏览
因為我茹素,好難找到素食車仔麴!年初知道有其存在!嘩!流口水了!試了不同款!生日在此吃!心思思會由港島來佐敦為了吃-素翅、素魚肉、泰式也有!牛丸、大腸等等!當然真的不是肉!最合半素半肉朋友聚餐,等佢地易d接受!

ok
好味!流口水!
very good
  • 素翅、素魚肉
2010-03-29 31 浏览
我的女友透過OPENRICE知道有一間很有特式的素食車仔麵鋪於是好奇地去了試一試...當天我們也要茹素~兩個人去食LUNCH, 一人叫左一個車仔麵...一個是芝士腸菠菜麵, 另外一個是豬大腸菜浦蛋蕎麥麵D芝士腸同豬大腸的外觀都好似真的肉類食落口就仲似, 我0地都覺得好神奇~味道也十分好...不錯之後, 我們再加了一個蜜汁叉燒...因為之前有人在OPENRICE介紹過, 所以想試下...真係好好味~D叉燒外脆內軟...好好味~好味過食真的叉燒呀...(我個人認為) 可見製造食物的人花了多少心機落去...食完之後, 老闆娘也很好客...問我0地0岩唔0岩食....傾左幾句~原來可以買D芝士腸返屋企, 有時候在家茹素自己煮, 可以多一款食材用...價格亦很相宜很滿足的一個LUNCH~ THX
於是好奇地去了試一試...當天我們也要茹素~

兩個人去食LUNCH, 一人叫左一個車仔麵...
一個是芝士腸菠菜麵, 另外一個是豬大腸菜浦蛋蕎麥麵
D芝士腸同豬大腸的外觀都好似真的肉類
食落口就仲似, 我0地都覺得好神奇~味道也十分好...不錯

之後, 我們再加了一個蜜汁叉燒...
因為之前有人在OPENRICE介紹過, 所以想試下...

可見製造食物的人花了多少心機落去...

很滿足的一個LUNCH~ THX

芝士腸菠菜麵
見刑芝士腸內D芝士~
豬大腸菜浦蛋蕎麥麵
2010-03-27
芝士腸菠菜麵
見刑芝士腸內D芝士~
豬大腸菜浦蛋蕎麥麵
2010-02-05 25 浏览
本來是想去另一家老麵店吃麵的, 但不知是時近打烊還是在搞裝修什麼的, 總之店內沒有人, 轉個彎便見到這家寫著是食素的車仔麵店。車仔麵店是剔紙仔揀麵揀配料的, 紙上什麼葷食都有, 不過我素來都怕那些「扮肉」的素食, 因此對那些什麼豬大腸、芝士腸等, 暫時敬謝不敏。座位的牆上貼了雜誌的介紹文稿, 看見想試的黑米麵是日沒有供應, 結果要了紅麴麵 ($12) + 蕃茄 + 菜心 + 咖哩魷魚 + 紫菜煎蛋 (以上每項 $5)。遵醫囑暫不能吃刺激性食物, 唯有忍口不要馳名的辣沙嗲醬, 要清湯底 (但還是加了辣菜甫! ) 隨餐送豆漿 (還有羅漢果水, 不過剛售罄了)。涼涼的不太甜, 麵未上已喝了半杯。實情是車仔麵要等上好一段時間, 不過這一等也是值得的 - 大家看看麵上的配料排的多麼美麗! 放在煎蛋上的辣菜甫粒粒竟然有點梅粉的酸咪咪, 很是有趣。(煎蛋是貨真價實的雞蛋, 不吃蛋的要留神了。) 其下整齊地擺放了蕃茄、菜心和素咖哩魷魚, 蔬菜相當新鮮爽嫩, 蕃茄也是多肉的貨色。魷魚當然是蒟蒻製品, 像真度 OK, 但原來也頗有咖哩味 (幾辣的)。紅麴麵是圖二紫紅色的那一堆。紅麴俗稱紅糟, 是一種紅色的

放在煎蛋上的辣菜甫粒粒竟然有點梅粉的酸咪咪, 很是有趣。

紅麴麵是圖二紫紅色的那一堆。紅麴俗稱紅糟, 是一種紅色的酵母菌, 一般是加在米飯上釀造成紅糟醬, 但近年因它據說有降膽固醇的功效而被打造成健康食品, 雖然有報告稱長期大量食用紅麴仍會有損健康, 但畢竟加到麵裡去的, 多極都有限啦。麵本身是沒有什麼味道的, 反而
湯頭就非常之好, 帶有椰子的清香 (據雜誌介紹好像還有下腰果、花生等去煲的), 清甜無味精, 給我喝個精光。

餐牌上其實還有很多「疑似葷食」的選擇, 想再試一下又怕堂食吃不完, 就自打嘴巴地外賣蜜汁叉燒 ($19) 一客。

又繼續等~~

此時有不少熟客進店吃飯 (對, 這裡也有飯吃的), 一如所料, 大多是女生。老闆娘邊跟熟客打牙骹, 一邊打電話向供應商訂貨; 農曆年將近, 她還給在座食客一人送了一個桔, 很搞笑。 有一小男孩在店面幫手, 也算有板有眼, 難道是太子爺?

叉燒終於到手, 店家在膠盒蓋上已預先篤了一個通氣小洞, 夠細心。拿回家一試, 真的勁似真叉燒, 隱約還以為有肥叉, 更有少許燶邊的呢! 叉燒汁是豉油底, 但叉燒本身上蜜汁夠出色。腐竹製成的叉燒不像一般齋叉燒般「硬掘掘」, 層層疊疊居然形了脢頭肉的效果。

此店真是做得不錯, 看得出店家是有心推廣素食的, 只是以葷食為主的社會 (尤其是五光十色的尖沙咀區!), 小店經營是相當的艱辛, 齋口不齋心也實屬無可厚非。
雜誌推介
我的車仔麵
紅麴麵
老闆娘送的桔
又是明星食店
(非会员)
2010-01-09 18 浏览
之前喺某一本飲食雜誌介紹過呢間新開張嘅素食車仔麵, 今日晏就咁啱經過, 所以就入左去試下 呢間車仔麵檔, 其實真係好細而且人流都唔算多, 感覺好似D屋企生意, 唔多休做咁. 唔知係咪燈光較暗, 覺得間餐廳好似舊舊地同埋唔係太衛生, 而且空氣亦唔係太流通.食物方面都係一般車仔麵應有嘅嘢, 只不過全部係素食 由於我唔係太食O個D素丸, 所以我今日就試食生菜魚翅同埋另外D小食. 個生菜魚翅價值$19, 主力都係雲耳同冬菇多, 味道同平時食嘅碗仔翅差唔多, 冇乜太大驚喜. 另外想講一講, 餐廳個亞姐無啦啦又唔問人嘅情況之下, 落左好多胡椒粉, 攪到碗翅好辣 我個人認為如果行開見肚餓都可以一試嘅, 不過唔好有太大期望囉.

食物方面都係一般車仔麵應有嘅嘢, 只不過全部係素食

2009-09-19 20 浏览
女友到了尖咀辦點事, 我就過去探一探, 看看什麼情況. 之後她未行得開. 我便獨個兒去食飯. 在金巴利街附近, 心想食素, 就自然想起呢間素食車仔麵. 入到去, 佛學人家開的店通常都比較親切. 大姐安排我坐下, 亦介紹一下今天的特餐. 不過, 我都是朝車仔麵呢個方向去探索. 拿起紙仔, "tick, tick, tick". 如果招牌不是打正做素食. 個車仔麵紙真的可以騙到人. 因為完全是普通車仔麵配料既寫法. 我點了 芝士腸, 炸大腸 同 冬菇, 再加腩汁, 若不是講明我今餐食素, 人人都以為我在食葷.芝士素腸, 口感當然同真正香腸不同. 不過芝士味好夠. 證明來料不差. 素大腸, 其實以前都食過, 是蒟蒻製品. 不知落了些什麼呢, 雖食得出是素, 但那味道就真的似足. 冬菇就非常之靚, 同夠香口夠味. 而且麵底既油麵, 爽爽的, 不錯啊. 素食麵, 來得健康, 味道亦好, 有時發現素食館不用開在繁華鬧市, 茹素的人會自動找來. 今餐味道雖好, 但唯一一個要彈的, 就是豆漿, 水味太重.小店亦播著一些佛教音樂, 而且, 不是那些什麼 呢啦吡吧吽 果D, 而是一首輕快的佛教流行曲. 不

小店亦播著一些佛教音樂, 而且, 不是那些什麼 呢啦吡吧吽 果D, 而是一首輕快的佛教流行曲. 不過, 重覆又重覆地播. 聽了5次, 開始生厭.

食完麵, 回去看看齋妹搞成點, 未掂.......

"夠鐘啦, 你返去返工先啦....." 看一看錶, 差不多兩點了, 不得不走.
2008-11-04 6 浏览
諗住飲野前食定少少野打下底喇, 見到入面無乜人, 可以傾下計, 同埋記得以前都幾出名下既靚靚車仔麵嘛, 點知入到去, 點餸紙上雖然係有"腸仔炒蛋", "火腿炒蛋", "魚蛋", "肉丸"....既肉類, 但原來黎到都係素食, 同埋都頗貴, $5/魚蛋, 黎到係得3粒, 大部份既餸都係$5份, 粉麵$9-12, 一d都唔平, 可能我同友仔都唔係食素, 見到碗粉真係好後悔入左黎, 如果你係信佛or素食者, 呢度係幾o岩你地既, 佢會播"佛經"不過我真係不太滿意佢地既價錢同份量都唔相乎, 男人黎食一定要叫好多, 碗仔翅似冬菇粉絲羮多d, $13/碗