呢间冰室兵仔系因为佢嘅樽仔奶茶慕名而来,之前都听过呢度嘅奶茶好出名,作为冰室来讲其实佢个装修都几靓😆!而且嘢食仲令兵仔同娘娘好惊喜添!💂🏻‍♀️《葱油土鱿肉饼大碗饭》$60真系大大碗饭而且土鱿肉饼亦都煎到好香,出面有少少脆边,入面嘅肉肥瘦夹杂又弹牙。葱油捞埋落啲饭度再加一啖肉饼🥹,超级满足超好食!评分: 95/100💂🏻‍♀️《鱼香茄子花胶煲》$80呢啲咁多汁嘅餸捞饭绝对一流!呢个鱼香茄子有佢独特嘅香味,唔算好有镬气但系个汁调得好好送饭🍚,而且花胶大大旧,娘娘食完都即刻又靓咗!评分: 90/100💂🏻‍♀️《避风塘生炸髀》$35听到避风塘口味就知道佢有几香,只鸡髀大过兵仔块面呀!!超抵食😍果皮系非常脆不过硬咗啲啲咁多~但入面嘅肉都系又入味又多汁,唔使惊得出面有味道😚评分: 88/100💂🏻‍♀️《榛子酱西多士》$32兵仔淋左大量枫糖浆上去,西多士厚度啱啱好,加埋入面满满嘅榛子酱,锺意食甜品嘅一定唔可以错过!!评分: 90/100💂🏻‍♀️《喇沙海南鸡米线》$58呢个喇沙汤配上米线🍜,完全食到停唔到口,尸第一样食晒嘅就系佢!个汤有鲜味亦有椰香味,加上海南鸡再提升左个浓郁度,碗汤真系会令人想系咁饮🤤

💂🏻‍♀️《葱油土鱿肉饼大碗饭》$60

评分: 88/100

💂🏻‍♀️《榛子酱西多士》$32
评分: 90/100

💂🏻‍♀️《喇沙海南鸡米线》$58
呢个喇沙汤配上米线🍜,完全食到停唔到口,尸第一样食晒嘅就系佢!个汤有鲜味亦有椰香味,加上海南鸡再提升左个浓郁度,碗汤真系会令人想系咁饮🤤~

💂🏻‍♀️《阿华田曲奇》+$9
成个造型完全冇谂过$9就可以饮到,大大嚿嘅cream再加埋下面嘅阿华田,然後笃烂块Oreo捞埋一齐饮,超超超邪恶!

💂🏻‍♀️《樽仔奶茶》+$15
呢个奶茶饮落去唔系得个甜字,佢反而甜味唔系好出,而系茶香味浓!通常呢啲我都会叫做高质嘅香港正宗奶茶~

总结:
太多嘢食相想叫真系咩都食唔晒!下次一定会再嚟试其他,样样都无伏更有惊喜,价钱完全系大件夹抵食!环境好服务态度亦都超级好,冇嘢可以挑剔😂😂

颁发军阶:元帅🎖🎖🎖🎖🎖
葱油土鱿肉饼大碗饭
鱼香茄子花胶煲
喇沙海南鸡米线
  • 避风塘生炸脾
行行下长沙湾谂紧食咩好,见到依间冰室就求其入去食个晏,点知劲惊喜😂😳上网睇番先知原来佢位於深水埗既总店有60年几年历史,冰室之中都几有人气😳❗️而且坊间流传仲有必食推介list🤤包括芝蛋牛肉汉堡🍔、避风塘生炸髀🍗、榛子酱西多士🍞、椒盐猪扒饭(炒底)🍚。除左港式口味之外,餐厅仲提供海南鸡饭、南洋咖喱等菜式,都好抵食🤤。-💕 椒盐猪扒饭(炒底)$65👅好味指数:9/10不愧系必食之选‼️ 椒盐猪扒大概有5大件,每件都啖啖肉冇乜骨,炸得唔乾有轻脆感觉,肉质松软多汁😍椒盐味重。炒饭底偏湿润,微辣惹味🥰。-💕 爆馅蛋牛治(烘底) $28👅好味指数:8/10果然爆馅☺️❗️蛋属於炒蛋与滑蛋之间,对我黎讲炒得刚好🤣质感实在又香滑。面包烘底真系好正,超香脆😍-💕 樽仔咖啡 +$9 👅好味指数:8/10香浓咖啡味,饮後留系口腔中既余韵好正😚-💕 樽仔奶茶 +$15 👅好味指数:8/10茶味香浓 口感顺滑☺️甜度适中,奶茶味均匀-环境:7/10服务:9/10整体味道:8.5/10回头率:8.5/10

💕 椒盐猪扒饭(炒底)$65
👅好味指数:9/10

💕 爆馅蛋牛治(烘底) $28

💕 樽仔咖啡 +$9
👅好味指数:8/10
香浓咖啡味,饮後留系口腔中既余韵好正😚

💕 樽仔奶茶 +$15
👅好味指数:8/10
茶味香浓 口感顺滑☺️甜度适中,奶茶味均匀

环境:7/10
服务:9/10
整体味道:8.5/10
回头率:8.5/10
椒盐猪扒饭(炒底)
爆馅蛋牛治(烘底)
2022-05-10
椒盐猪扒饭(炒底)
爆馅蛋牛治(烘底)
2022-04-25 542 浏览
今日经过长沙湾雪山冰厅当然要入去朝圣,食返个靓下午茶。三人行叫咗3个茶餐,仲叫咗碟猪扒饭同浸菜share。始祖椒盐猪扒饭(炒底) $65猪扒饭一定要食,椒盐猪扒腍嫩惹味,而且份量都唔少,大大块。重点当然系个炒饭底,炒饭粒粒分明食落有口感,镬气十足又够香口。避风塘生炸髀 (茶餐) $42生炸鸡脾大大只,外皮炸到香脆,入面肉嫩juicy,一d都唔乾。另外加咗$8配埋海苔薯条,炸到金黄香脆,绝对系超邪恶组合。榛子酱西多士(茶餐) $35西多士唔算好厚身,但已经内藏玄机。见到金黄嘅颜色已经流哂口水,香甜榛子酱做馅,加少少糖浆,岩哂锺意食甜嘅朋友。经典芝蛋牛肉汉堡(茶餐) $38 汉堡入面夹咗芝士、煎蛋同牛肉汉堡扒,加埋个芝麻酱,系怀旧经典滋味。上汤香菇浸白菜 $35食咗咁多邪恶嘢,叫返个清清哋嘅上汤浸菜,除咗有菜之外仲有菇菌。港式茶走红豆冰(跟餐+$9)红豆冰不过系用茶走去整,非常特别,嘅可以饮到香滑奶茶又食到粒粒红豆,双重享受。樽仔奶茶(跟餐+$9)奶茶嘅茶奶比例岩岩好,入口顺喉幼滑,茶味香浓,唔会太甜。。。雪山冰厅 (长沙湾)长沙湾青山道413号东景大厦地下4-5号舖。。

始祖椒盐猪扒饭(炒底) $65

避风塘生炸髀 (茶餐) $42

榛子酱西多士(茶餐) $35

经典芝蛋牛肉汉堡(茶餐) $38

上汤香菇浸白菜 $35

港式茶走红豆冰(跟餐+$9)

樽仔奶茶(跟餐+$9)
奶茶嘅茶奶比例岩岩好,入口顺喉幼滑,茶味香浓,唔会太甜。

雪山冰厅 (长沙湾)
长沙湾青山道413号东景大厦地下4-5号舖

2022-02-19 1248 浏览
呢间餐厅系1956年创立,有接近70年历史,提供港式经典茶餐同东南亚风美食🇭🇰💗避风塘炸鸡脾配红豆冰 ($40)鸡髀大只厚肉,鸡皮焦脆香口,但炸得略为过火,肉汁流失令肉质较乾。洒上一层椒盐辣蒜,食落香辣惹味🍗红豆冰冰凉香甜,红豆质感绵糯软腍,不过奶味较淡🍹💗榛子酱西多士 ($34)西多士炸至金黄,口感松软轻盈,绝不油腻🍞配以牛油同糖浆,可惜中间夹馅嘅朱古力榛子酱略为较少🍫💗樽仔咖啡 (+$9)咖啡浓滑香醇,入口回甘,奶香平衡☕️💗经典芝蛋牛肉汉堡包 ($38)汉堡包质感软熟,搽上牛油烘香🍔牛肉汉堡扒软嫩充满肉汁,牛肉味浓郁。配料仲有半熟太阳蛋同芝士,味道非常丰富。但加入日式芝麻酱反而唔太夹🤔💗樽仔奶茶 (+$9)奶茶香浓幼滑,茶香味突出,奶香充足,甜度适中🧋💗始祖椒盐猪扒饭 ($65)椒盐猪扒肉质爽弹嫩滑🐷炒饭加入彩椒粒、葱花同蛋花,炒得乾爽粒粒分明,镬气十足,味道辛辣刺激🌶💗南洋咖哩牛筋腩捞公仔面 ($45)南洋咖哩汁温和香醇,微辛带甜,有阵阵椰奶香🥘牛腩软嫩松化,牛筋爽弹腍滑,炆得非常入味,拌入弹牙嘅公仔面🍜💗南乳鸡翼 ($33/ 3只)鸡全翼以五香南乳腌制,炸至皮脆内嫩,充满肉汁,
💗避风塘炸鸡脾配红豆冰 ($40)
红豆冰冰凉香甜,红豆质感绵糯软腍,不过奶味较淡🍹
避风塘炸鸡脾配红豆冰

💗榛子酱西多士 ($34)
💗樽仔咖啡 (+$9)
咖啡浓滑香醇,入口回甘,奶香平衡☕️
榛子酱西多士

💗经典芝蛋牛肉汉堡包 ($38)
💗樽仔奶茶 (+$9)
奶茶香浓幼滑,茶香味突出,奶香充足,甜度适中🧋
经典芝蛋牛肉汉堡包

💗始祖椒盐猪扒饭 ($65)
始祖椒盐猪扒饭

💗南洋咖哩牛筋腩捞公仔面 ($45)
南洋咖哩牛筋腩捞公仔面

💗南乳鸡翼 ($33/ 3只)
鸡全翼以五香南乳腌制,炸至皮脆内嫩,充满肉汁,味道香浓惹味🐥
南乳鸡翼
2022-02-10
南洋咖哩牛筋腩捞公仔面
南乳鸡翼
黎开长沙湾想食tea就黎左呢间,见都有好多选择,同埋见到menu有炸脾,望落好正🤤1️⃣避风塘生炸脾配樽仔奶茶HKD42跟餐配樽仔奶茶+HKD92️⃣榛子酱西多士HKD35跟餐配华田曲奇妙趣HKD93️⃣炸鱼薯条HKD32.味道 ★ ★ ★ ★ ☆避风塘生炸脾上布满粒粒炸蒜,睇见都留哂口水🤤佢炸得好好,唔会好厚粉,啲鸡脾肉好嫩滑,就算放左系枱一阵都仲好热,新鲜滚热辣,正呀👍🏼本身茶餐系配红豆冰,但我想饮招牌樽仔奶茶,所以+HKD9转。茶味有,奶味都重,我最爱,似饮珍奶既味道👍🏼榛子酱西多士几特别,而且冇传统用花生酱咁漏,都冇咁甜,而且店员比左支糖浆比我自己倒,甜度可自我控制👍🏼老公叫左杯华田曲奇妙趣,卖相超得,童年回忆返返哂黎🤣唔太甜,好多cream,仲有块Oreo😍另外我地仲叫多份炸鱼薯条。炸鱼柳都几大块,炸鱼睇落好似炸得好燶,但好热好脆,食到索索声,都啖啖鱼肉,炸浆唔厚的。薯条就普通正常啦。值得一赞系佢地既茄汁酱好乾净,个出酱口位乾净的。.环境 ★ ★ ★ ★ ☆店舖好大间,都好多位,感觉好宽敞。.服务 ★ ★ ★ ★ ☆店员有礼貌,送餐都好快👍🏼.价钱 ★ ★ ★ ★ ☆性价比都高,食物质素

1️⃣避风塘生炸脾配樽仔奶茶HKD42
味道 ★ ★ ★ ★ ☆
避风塘生炸脾

华田曲奇妙趣

环境 ★ ★ ★ ★ ☆
店舖好大间,都好多位,感觉好宽敞。
服务 ★ ★ ★ ★ ☆
店员有礼貌,送餐都好快👍🏼
价钱 ★ ★ ★ ★ ☆
性价比都高,食物质素高但又唔系贵,下次黎开长沙湾想食tea都会再黎,同埋佢既选择都多👍🏼仲有素菜menu。
2022-02-12
避风塘生炸脾
华田曲奇妙趣
2022-06-19 0 浏览
今日同朋友黎到长沙湾紧系要带佢食地标之一既雪山冰厅呢间历史悠久,水准仍然保持到好难得晚巿有好多小菜选择,全部都好吸引亦可跟套餐,经济实惠炖汤呢个老火汤好入味经过长时间咁炖d精神就系个汤到饮完好醒神开胃椒盐猪扒配炒饭底椒盐猪扒好有风味,肉质松软配上炒饭底,镬气好足好惹味焗猪扒饭猪扒好厚实,有咬牙唔会死松茄汁惹味自然配上炒饭底完全无可挑剔芝士蛋牛肉汉堡呢个平民汉堡有惊喜!咬落去牛肉爆汁蛋浆都跟住流出黎成个口感好丰富推荐!清蒸多宝第一次食多宝鱼原来咁鲜甜清蒸系最好既方式去试到佢既鲜味感激店员推荐
今日同朋友黎到长沙湾
紧系要带佢食地标之一既雪山冰厅
呢间历史悠久,水准仍然保持到
好难得

晚巿有好多小菜选择,全部都好吸引
亦可跟套餐,经济实惠

炖汤

呢个老火汤好入味
经过长时间咁炖
d精神就系个汤到
饮完好醒神开胃

椒盐猪扒配炒饭底

椒盐猪扒好有风味,肉质松软
配上炒饭底,镬气好足
好惹味

焗猪扒饭

猪扒好厚实,有咬牙唔会死松
茄汁惹味自然
配上炒饭底完全无可挑剔

芝士蛋牛肉汉堡

呢个平民汉堡有惊喜!
咬落去牛肉爆汁

原来咁鲜甜
清蒸系最好既方式去试到佢既鲜味
感激店员推荐

2022-06-16 0 浏览
作为我心目中世一既冰室,绝对须要隔一段时间就黎朝圣一下🥰——————🐽 始祖椒盐猪扒饭(炒底)炸猪扒外脆内软,最出色系个椒盐汁,佢同炒左底既炒饭捞埋一齐,创新得黎啖啖都好满足🐽 XO酱海中宝西兰花有带子、班块、鱿鱼等等唔同既海鲜炒埋西兰花,镬气好够,送饭一流🐽 清蒸左口鱼好小地方食到左口鱼,学呀姐甘讲新鲜鱼紧系要清蒸先保留到佢既鲜味同鱼汁!肉质亦都特别肥美😋🐽 雪山焗特厚猪扒饭茶餐厅特色焗猪,猪扒厚厚一块加埋脆浆炸到脆身再吸晒d蕃茄汁😍捞埋炒饭一齐食好正🐽 榛子酱西多士,经典芝蛋牛肉汉堡饱西多士好脆,中间夹住榛子酱邪恶得黎停唔到口🤣芝牛饱亦都好出色,好有港式风味
作为我心目中世一既冰室,绝对须要隔一段时间就黎朝圣一下🥰

——————

🐽 始祖椒盐猪扒饭(炒底)

🐽 XO酱海中宝西兰花

🐽 清蒸左口鱼

🐽 雪山焗特厚猪扒饭

🐽 榛子酱西多士,经典芝蛋牛肉汉堡饱
西多士好脆,中间夹住榛子酱邪恶得黎停唔到口🤣
芝牛饱亦都好出色,好有港式风味
2022-06-14 0 浏览
晏昼4点有d饿,想搵间茶记食个港式tea,於是就行到黎呢间人气冰厅。呢个冰厅装修都几新净,感觉乾净企理。我地叫左个炸鸡髀,乾炒牛河,红豆冰。生炸鸡髀卖相好吸引,炸皮上面仲加上避风塘粉,十分惹味,鸡肉肉质鲜嫩,皮都算香口,只系略嫌有d地方唔够脆。乾炒牛河色泽偏浅色,味道足够唔会太重口味,炒得乾身,河粉唔会痴埋,牛肉都正正常常,辣椒酱要另外叫侍应提,整体都几好食。红豆冰食到粒粒红豆,都ok, 只不过本人本身不太好。
2022-06-12 15 浏览
第一次嚟老牌冰室雪山冰厅,同往常一样,叫个我最爱嘅沙嗲牛肉面常餐,包鲜奶牛油多士同餐肉炒蛋。呢度嘅沙爹汁系唔错嘅,够浓,偏甜,有少许花生味;牛肉够腍之余松肉粉唔算重手,不过面底就煮得太腍,口感麻麻。另外,想赞下块多士,香香甜甜,味道似丹麦多士,好食😋;至於炒蛋就有啲 hea,斋睇颜色就知冇咩味道。最後系杯冻柠茶,由於我叫咗少甜,呢杯就好似就咁用水沟淡咗,所以的确系少甜,但同时亦都比较淡,唔合格😐。
2022-06-05 19 浏览
是晚要去听个讲座,首要当然系医饱个肚先有力去听讲座学野,好耐冇黎雪山食,开始有D挂住个椒盐猪扒炒底,适逢友人喺荔枝角附近放工,就重临雪山,目标正正就系招牌椒盐猪扒炒底2个人食一个饭当然唔够,但叫多个主食又怕太饱,睇睇下食评就决定试下避风塘炸睥薯条,由於太多食评对依个炸脾大加赞赏,所以expectation系非常好食嘅一坐低就落定order等朋友黎到,友人黎到冇耐就先上椒盐猪扒饭印象中第一次食嘅时候系惊为天人,因而念念不忘可能系expectation太高嘅关系,今次食嘅时候有点儿失望椒盐猪扒味道够香浓,但觉得肉质较老炒底就太咸,而且唔够乾身当食到一半嘅时候就上埋个炸脾薯条炸脾新鲜炸出黎够晒热辣,本身腌得入味,底味足够,加上有少少避风塘香料,整体味道非常好,炸脾炸得香脆但内裹鸡肉仍然嫰滑,值得一赞唯一美中不足系只炸脾冇想像中咁大只,如果大只D再俾我食多D就好喇至於薯条就唔多讲喇,茶记普通货色
印象中第一次食嘅时候系惊为天人,因而念念不忘
椒盐猪扒味道够香浓,但觉得肉质较老
炒底就太咸,而且唔够乾身

当食到一半嘅时候就上埋个炸脾薯条
至於薯条就唔多讲喇,茶记普通货色
2022-05-25
2022-05-31 23 浏览
在长沙湾算是一间着名既茶餐厅,一场来到呢度一於试一试什麽料子,一点半左右入座冇乜人,装修像普通餐厅,点了2个人气碟头饭:海南鸡饭,椒盐猪扒饭。加2杯饮品:樽仔奶茶同冻柠茶。海南鸡饭:油饭冇乜味,鸡件比较少,汁正常,鸡看似切鸡,以$68呢个价钱,不推荐椒盐猪扒饭:个炒饭底,好够诚意,够获气,猪扒都好食樽仔奶茶:味道麻麻,加钱太贵冻柠茶:冇乜味,加钱太贵个人感觉评分:食物味道 - 食物卖相 - 餐厅环境 - 店员服务 - 性价比 -

椒盐猪扒饭:个炒饭底,好够诚意,够获气,猪扒都好食

樽仔奶茶:味道麻麻,加钱太贵
冻柠茶:冇乜味,加钱太贵
海南鸡饭

店员服务 -

性价比 -
2022-05-30
椒盐猪扒饭
  • 椒盐猪扒饭(炒底)
呢排见好多人介绍抵食既冰室 先知原来长沙湾有间60几年历史既冰室😍仲有好多好传统香港茶餐厅既菜式添🤤趁放假就带埋妈妈去试下 估唔到2点几去到都好旺场🤣💕始祖椒盐猪扒饭(炒底) $65黎到嗰阵超大份🤩平时都好少会见到有炒底叫 通常都系配白饭🙈又见佢啲椒盐猪扒整得好好食咁🤤就嗌左个试下 椒盐猪扒份量都好多😍而且全部都大大旧 炸得好香好惹味😋虽然有少少乾 夹埋炒饭底一齐食又啱啱好😚个饭炒得粒粒分明 唔会太湿又唔会大讲 食落仲辣辣地咁 唔错🥳💕榛子酱西多士 $35西多士系tea time邪恶既代表😈平时食亲既西多士未食个碟已经好多油 食完罪恶感大增🥶呢个西多士完全唔会😍睇得出佢系即叫即整 热辣辣🔥出奇地食落去唔觉好油腻既感觉 榛子酱连埋一齐食都好夹 又唔会好甜 好正❤️💕波士顿龙虾叻沙掺掺 $88系冰室竟然可以食到高质既龙虾🦞绝对系物超所值 啲肉都好易起到出黎 食落去好爽口 唔系好霉嗰啲🤤好有惊喜 然後个汤好浓 够多 啲面唔会吸晒啲汤 唔会太多椰奶 啱啱好💕掺掺姐系油面加米粉 呢个配搭唔错😋除左龙虾之外啲配料都好正好足料😍鱼片头 豆卜 芽菜索晒啲汤好正🤤🤤💕港式茶走红豆冰 $9妈妈最爱既红豆冰

💕始祖椒盐猪扒饭(炒底) $65

💕榛子酱西多士 $35

💕波士顿龙虾叻沙掺掺 $88

💕港式茶走红豆冰 $9
妈妈最爱既红豆冰 奶茶既茶香味配上满满既红豆🫘完美配搭 仲话好多红豆好正添🤤

💕樽仔奶茶 $9
我就锺意呢个樽仔奶茶❤️唔会好甜 茶味又好香浓🥳
  • 樽仔奶茶
  • 榛子酱西多士
  • 波士顿龙虾叻沙掺掺
  • 港式茶走红豆冰
2022-05-27 29 浏览
最近系长沙湾搵食,见到呢间雪山冰厅都几出名,虽然位置偏左少少,但繁忙时间都坐爆人!见到佢地Menu几特别就入左去试下🤤榛子酱西多士 $35平时我就好中意食花生酱西多士,今次见到榛子酱!不得了!立即叫左个试下。西多士热辣辣上枱,牛油溶化配榛子酱无得输,食落榛子味好出,邪恶到爆!🥺田园板烧鸡扒潜艇 $37鸡扒煎到脆脆地,单食鸡扒会有少少咸,但加埋酸甜嘅沙律,连埋面包就岩岩好👍🏻上汤香菇浸时蔬 $35成日出街都好少食菜,懒下健康叫咗个菜🥬,蔬菜入左汤底咸香,香菇都有好多,正系食个菜都好饱肚。椒盐猪扒饭炒底$65见到隔离枱都叫左,阵香味搞到我同朋友都忍唔住叫埋🔥,一上菜就觉得卖相好吸引!色泽深邃以为会好咸,但味道岩岩好!猪扒件数都好多,面头再铺满青葱辣椒香蒜🧄🌶️🫑,加埋D椒盐一齐食好香口又好味!🤤樽仔奶茶必试奶茶,樽仔上原汁原味,唔会比冰底沟淡,茶浓奶滑!⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

榛子酱西多士 $35

田园板烧鸡扒潜艇 $37

上汤香菇浸时蔬 $35

椒盐猪扒饭炒底$65

樽仔奶茶

必试奶茶,樽仔上原汁原味,唔会比冰底沟淡,茶浓奶滑!

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
2022-05-23 27 浏览
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 深水埗 - 雪山冰厅 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 创新老志号未食过都一定听过雪山冰厅喺香港屹立超多年 见证住变迁今日嚟到长沙湾附近呢间雪山虽然餐厅已换上新装修 变得现代化但系仍然感受到系有经验嘅茶餐厅🔹椒盐猪扒饭 $65猪扒超大块 煎炸得香口 入面肉质亦唔韧最欣赏系个炒饭底 加咗洋葱粒 爽口又有营养🔹避风塘生炸脾 $35选用避风塘又香脆又有少少辣 份量又系超级大只鸡肉好嫩 仲要多鸡肉汁 炸嘅时间拿捏得啱啱好🔹海鲜:炒花螺 $118香味扑鼻螺肉都有辣酒嘅味 但唔会摭咗螺肉本身嘅鲜🔹咸蛋黄虾球拼四季豆 $85绝对系创新之作 本身以为系咸蛋黄炒埋啲虾球同四季豆点知原来系咸蛋黄炸将包住啲餸好特别 每一旧都好似泡泡咁 比一个黄色大泡沫包围着爱咸蛋黄嘅你千祈唔好错过啦૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :总评其实除咗以上嘅菜式之外 呢度仲有好多好有创意嘅餸菜例如火龙果咕噜肉 黑松露沙拉一字骨特登将本身平平无奇嘅小菜加入咗一啲意想不到嘅配搭就算老志号都咁有心机 抵赞啊💜◆*.◆*.◆*.餐厅资讯◆*.◆*.◆*.📍雪山冰厅 (长沙湾)长沙湾青山道413号东景大厦地下4-5号舖喜欢

创新老志号

其实除咗以上嘅菜式之外 呢度仲有好多好有创意嘅餸菜
例如火龙果咕噜肉 黑松露沙拉一字骨
特登将本身平平无奇嘅小菜加入咗一啲意想不到嘅配搭
就算老志号都咁有心机 抵赞啊💜

◆*.◆*.◆*.餐厅资讯◆*.◆*.◆*.
📍雪山冰厅 (长沙湾)
长沙湾青山道413号东景大厦地下4-5号舖

喜欢我嘅分享:请follow, like and share @elaine.eat

🔎冇头绪:#elaineeat
🔎发掘同区美食:#ee长沙湾
🔎发掘同类美食:#ee港式

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger
2022-05-19 27 浏览
冰室原来已经开咗60年😮冰室嘅坐位都好多🙌🏻见网上评论呢间有好多推荐嘅食物但个日唔系好饿所以净系叫咗两个下午茶餐💫🔺经典芝蛋牛肉汉堡包🍔$38呢个汉堡见好多人推介所以就试吓🙌🏻牛肉感觉系手工整嘅🐮份量都好足😙而蛋系太阳蛋会流心🍳芝士系半溶🧀酱汁系胡麻酱, 整体来讲都唔错好饱肚😝🔺榛子酱西多士🍫$35西多士上面有一大片牛油🧈多士中间系榛子酱,几特别🤍但觉人觉得牛油太多盖过咗榛子味🫢而大家觉得唔够甜可以加糖浆👐🏻🔺樽仔奶茶🧋$9(下午茶加购价钱)奶茶茶味好重😙奶味相对冇咁重💦而奶茶都偏滑🤍🔺华田曲奇妙趣🍪$9 (下午茶加购价钱)本身以为系阿华田加曲奇,点知系下面系华田上面系cream加一块Oreo😶有d失望🤧阿华田同平时嘅茶餐厅都系偏甜🤓

🔺经典芝蛋牛肉汉堡包🍔$38

🔺榛子酱西多士🍫$35

🔺樽仔奶茶🧋$9(下午茶加购价钱)
奶茶茶味好重😙奶味相对冇咁重💦而奶茶都偏滑🤍

🔺华田曲奇妙趣🍪$9 (下午茶加购价钱)