2015-07-03 845 浏览
想搵間餐廳,食飯之餘又可以傾下計,甘啱搵到依間就試試啦可能早既關係無咩人,加上係walk in,侍應就安排我地坐係中間位置,正正冷氣下面,凍之餘,食完又成身油煙味我地叫左個2人set,有兩個前菜,湯,同兩個主食首先,係三文魚沙律(三文魚好好味,但沙律菜就有D苦,好幼身同面果幾條)薯蓉焗青口 (青口都ok,薯蓉味道可以再重少少,整體都不錯)普通什菜湯(無特別)帶子扁意粉(帶子彈牙,意粉味道啱啱好,讚)蟹肉大蝦闊條面(大蝦好鞋,其他都尚可)最後叫左兩個普洱茶(兩個普洱味唔太勁,玫瑰紅棗只有玫瑰味,比較清)(菊花羅漢果有少少甘甘地,比想像中好飲)坐都坐得幾舒服係凍左D,但價錢略嫌貴左少少,如果個茶唔洗再加錢包埋就差唔多
想搵間餐廳,食飯之餘又可以傾下計,甘啱搵到依間就試試啦

我地叫左個2人set,有兩個前菜,湯,同兩個主食

三文魚沙律

薯茸焗青口

普通什菜湯(無特別)
普通什菜湯

帶子扁意粉(帶子彈牙,意粉味道啱啱好,讚)
帶子扁意粉

蟹肉大蝦闊條面(大蝦好鞋,其他都尚可)
蟹肉大蝦闊條面

最後叫左兩個普洱茶
(兩個普洱味唔太勁,玫瑰紅棗只有玫瑰味,比較清)
玫瑰紅棗普洱茶

(菊花羅漢果有少少甘甘地,比想像中好飲)
菊花羅漢果普洱茶

2015-07-02
帶子扁意粉
菊花羅漢果普洱茶
2015-06-21 1023 浏览
同朋友試新開樓上cafe。兩日前預先訂位。時間為星期日下晝兩點, 我們被安排坐在收銀對出的二人枱(即係COVER PICTURE中間的那張)。朋友一心希望試5個CHOICES嘅All Day Breakfast, 而我就想食大蝦扁意粉。落單時, 店員表示因為今日只有一個CHEF返工, 所以食All Day Breakfast要等一個鐘! 食Pasta類就會快啲, 因為個CHEF會出哂啲Pasta先。朋友唯有改食意大利飯。 落單後我哋環顧四週, 其實大部份客人都食緊嘢, 甚至係食完。我哋決定再問下其實個All Day Breakfast係咪真係要等咁耐, 同一店員俾相同回應, 但考慮到我哋話見到好多人都已經食緊嘢, 佢將時間修改為45mins至一個鐘.......咁我哋問佢其實宜家有幾多份All Day Breakfast未出, 佢走去廚房問, 返嚟話有4-5份, 朋友就決定等, 改返食5個CHOICES嘅All Day Breakfast。最後........個All Day Breakfast只係等咗10mins就嚟, 仲快過我個扁意粉@#$%^&?????????另外, 我哋坐個張

另外, 我哋坐個張枱係喺冷氣風口下面。而且, 一坐低就聞到好大陣油煙味, 同坐咗入廚房未乜分別@________@''''''''''食完返到屋企啲衫褲都仲有陣味!

飲品方面, 我哋叫咗凍普洱奶茶同凍普洱檸檬茶, 但係無普洱味。
All Day Breakfast
2015-06-21
食評:九龍以北的太子,攘来熙往,要是想停下來享受下慢活生活,原來並不是惘想,於港鐵太子站C1出口旁的「藍馬之城」最近新開了間樓上Cafe「難得糊塗 Folly Bliss Tea Cafe」,主攻精品咖啡及茶藝,茶館的設計簡約而舒適,大幅的玻璃牆成功地採入大量自然光,絕對是鬧市中的靜土。若對喫茶品茶有興趣的話,駐場資深茶藝師可介紹合適您個人口味的茶種選擇,讓您對品茶藝術文化有更深的得著。而咖啡沖調也同樣出色,店長籌備年多才開店,便體會到對品質的執著與認真。至於在這炎夏時份,冰凍拿鐵 (Iced Latte) 絕對是消暑極品。食物方面,由資深名廚主理,餐單選擇多,菜色健康美味。漢堡包肉味豐富、外脆內軟,配以秘製香料的薯條,一吃便停不了口。自家製韓式炸雞翼,即叫即做,保證新鮮熱辣。不同時段提供不同組合的套餐,早餐有All Day Breakfast,下午茶有香蕉班戟及cake set,午晚餐又有多款意粉選擇,全部足料炮製。

2015-06-13
  • 韓式炸雞翼
  • All Day Breakfast
  • 香蕉班戟
  • 漢堡包
2015-06-13 1104 浏览
啲食物就直接睇相啦 講咁多不如信對眼 不過可以加一句:呢間嘢絕對係混水摸魚嘅9流餐廳 完。啲服務真係好差 係canteen service指你埋一角坐 request坐無人坐嘅窗口 又唔比但明明個排窗口位食到走都無人坐 唉我都好少咁糊塗 老貓燒鬚添
2015-06-07 1175 浏览
香港能讓人認真品茶的CAFE唔多,再加上要食物美味的就更少。呢次係我第三次黎呢間CAFE,真係好鍾意,所以決定係度幫屋企人慶祝生日。這間茶室剛開張無幾耐,係花墟附近,上樓,超好陽光,所以最近買完花就會過來嘆下茶食下小食先番屋企。單單睇餐牌已經可以睇好耐,因為由小食至主食至咖啡至茶既選擇,很多都是沒有見過的,所以可以試唔同既新野。我地最鍾意既係炸芝士條同韓式炸雞翼。未食之前驚佢會好滯,不過真係好好味,外面好脆入面又好滑。同埋佢個汁唔係現成野,似係特別調,所以有啲唔同既味道,好清新。好味!所以今次同屋企人黎都味咗呢兩樣。炸芝士黎到,我地一下子就食哂,唔記得影相。因為我地有6個人叫咗個4人餐(包每人一個小食,湯,主菜,茶/咖啡,$500-600)同兩個散叫既主菜+湯。真係食到超飽。因為佢地既一人份啱啱係男士們的份量,所以對女士們來講就有少少多。呢個價錢同呢個質素真係好抵。一坐低就叫定個茶先,因為我自己都沖咗成晚,同咗駐場的茶道師父邊隻茶比較啱夜晚食飯飲。結果我選咗80年代既黃片普洱,呢隻茶飲咗會比較舒綬,所以唔會飲完瞓唔著。沖成晚都沖咗有10泡。勁!我幾鍾意呢隻茶,可能下次過黎試埋水金龜,買

炸雞翼

一坐低就叫定個茶先,因為我自己都沖咗成晚,同咗駐場的茶道師父邊隻茶比較啱夜晚食飯飲。結果我選咗80年代既黃片普洱,呢隻茶飲咗會比較舒綬,所以唔會飲完瞓唔著。沖成晚都沖咗有10泡。勁!我幾鍾意呢隻茶,可能下次過黎試埋水金龜,買番多啲番屋企。
80年代黃片
呢啲係屋企人點既散叫RISOTTO。兩個都好入味。食完呢個加埋之係個湯,兩位男士都話飽咗。
菠菜帶子RISOTTO
三文魚南瓜RISOTTO
除咗雞翼可以選為跟餐小食(竟然同散叫一樣有4隻!),我地選咗焗青口。啲薯蓉好好味。不過,我都係鍾意雞翼同炸芝士多啲!
焗青口
呢兩個湯(黑松露磨菇湯同帶子南瓜湯)係跟餐再加1X蚊。真係好好味!我啲屋企人都話呢兩個湯超正。我自己鍾意磨菇湯多啲。
黑松露磨菇湯
帶子南瓜湯
呢度係其中3個跟餐既主菜,3個都味道啱啱好,唔會太濃/太淡。我試咗一啖黑魚汁飯,好鮮。茄汁意粉係我叫既,有唔少海鮮,好足料,清甜。食完呢3個就已經超超飽。
SCALLOP PESTO SPAGETTI
雞胸墨魚汁RISOTTO
茄汁海鮮意粉
因為係生日飯,所以我地係度訂咗個蛋糕,BLUEBERRY CHEESECAKE。都唔錯。不過真係太飽,幾乎食唔出味。同埋因為有啲大風,未吹臘燭都成日被冷氣啲風吹熄。
BLUEBERRY CHEESECAKE
佢地係出主菜既時候慢咗啲,同埋係cash only,其他都真係好唔錯。佢係藍馬之城,門口有啲難揾,我有啲屋企人搭咗主樓既𨋢,結果走咗去後樓梯個邊。可以搭佢地個專𨋢,一開𨋢門就係喇(好似得3層果個𨋢,地下入口有佢地個牌架)。

下次tea 既時候再過黎慢慢嘆下。

2015-06-06
SCALLOP PESTO SPAGETTI
雞胸墨魚汁RISOTTO
茄汁海鮮意粉
BLUEBERRY CHEESECAKE
  • 中式茶,炸芝士條,炸雞翼
2015-06-04 849 浏览
午餐同一班同事去試菜,上到去時間仲早人唔多,環境裝修令人幾relex,點左個老闆娘介紹嘅set lunch漢堡包, 老實講, 以呢個價位有咁嘅質素係幾難得。burger塊肉煎到外脆內軟,配佢自製甜汁完全唔漏, 薯條上面灑左啲神秘香料非常香脆, 再嘆埋杯凍啡,值得推介!
  • 漢堡包
2015-06-03 768 浏览
一家開咗幾日嘅樓上cafe, 因為我係五點幾上去嘅關係所以重係好光,窗邊好開揚,整體感覺好寛趟,除咗有咖啡嘅選擇,特別在有一位好專業細心嘅茶藝師係到,由我完全唔識中國茶文化嘅人,透過簡單嘅傾談都獲益良多!真係好開心!朋友到了我地就叫個二人嘅set dinner。頭盤揀咗~巴馬火腿伴蜜瓜~煙三文魚沙律超靚!湯~粟米磨菇湯(又係好好飲夠味又唔會太濃!)值得改善跟埋餐包會完美啲之後到主菜~我地揀咗墨魚汁意大利飯伴雞胸~蟹肉蝦闊條面(意大利飯夠濃,但雞胸略乾,不過真係好酒店出品咁,個闊條面汁夠乾身包到啲面條又唔會完全分唔開一餅嘢咁!抵讚!因為稀得滯又會唔好食)最後加錢轉咗個紅棗玫瑰茶,果然有水準新鮮紅棗局嘅!口痕痕重叫咗個lemon muffin !一上枱超香lemon味出奇食落又唔係好甜果啲。。最後除開都係$200一個真係抵嘅。如果個set包埋甜品咁就最好喇!Anyway 整體係ok!^^
朋友到了我地就叫個二人嘅set dinner。
頭盤揀咗~巴馬火腿伴蜜瓜~煙三文魚沙律
超靚!

因為稀得滯又會唔好食)
最後加錢轉咗個紅棗玫瑰茶,果然有水準新鮮紅棗局嘅!
Anyway 整體係ok!^^
2015-06-03