雞功房 (威非路道)

雞功房 (威非路道) (已結業)

Hakka Shop (Whitfield Road)
雞功房 (威非路道) (已結業)
1K
Wishiwolly Bo
雞,全部都係雞
Wishiwolly Bo
2022-09-23
关注
早上office 冷到飛起,路面成30度,但手腳總是冰冷,咁啱附近有黃酒雞,真係諗都冇諗就衝入去試。成個餐牌都係雞,不過你入到舖頭都會俾藥材味所吸引,所以是日Lunch 就order 黃酒雞。而我d 同事好像為我既食評著想,一人order 一款雞。醬油雞- 顏色就好充足,不過醬油就未入到雞肉內。客家黃酒雞 味就不太濃,但有傳統既濃邊蛋,除此仲有好多配菜。午餐來說很飽肚的,不過以$60 的價錢,真的抵到爛。不過,午餐來也來也匆匆去也匆匆,老闆親切的招待,其實都在食物以外,另一個吸引人光顧的地方。查看更多
+ 2
居然讚嘅係佢個浸雞水
Satchi hui
2022-09-20
关注
第一次想到要寫食評,4點幾諗唔到食乜,見佢有海南雞飯,酸酸地幾開胃,無乜人都幾好坐,就試試佢。一入到去拖緊地,濃烈嘅廸露氣息,喺疫情下除罩都特別有安全感,嗌咗個海南雞油飯凍啡,雞同啡都無乜特別,油飯幾香,但啖湯真係唔講得笑,一飲落去,強烈嘅藥材味,但又幾滋味,藥湯其實唔係咁多人欣賞,咁啱我又幾鍾意,見佢貼牆介紹係用黃酒雞湯嚟浸雞,原來個例水就係浸雞水,再經開呢頭都會反嗲啖湯。查看更多
ElizaChan4662
有期望有失望
ElizaChan4662
2022-07-05
关注
偶然發現這家特別的餐廳,叫雞🐔功房,是否用特別的功夫煮雞🐔?🤔我很喜歡食雞,很希望食到整得好食的雞。但往往期望越高,失望😔越大。睇食評說頭抽雞一定要試,於是我們揀左頭抽雞飯,又想試下其他菜式,老板介紹豬頸肉飯幾好,於是又點來試試。兩個餐都包一碗黃酒雞湯,是這裡的賣點菜,果然不錯,好香雞酒味,但不夠熱,扣了分。頭抽雞調味不錯,可惜雞肉無鮮味,皮厚肉鬆,完全沒有咬口,豬頸肉還好些,至少有豬肉的鮮味,還有半只蛋和幾條菜,算是比較健康,而頭抽雞飯就沒有菜,有失平衡。最好食是碗白飯,用珍珠米煮,而且好大碗,份量十足,一讚👍。頭抽雞🐔就失望了。😮‍💨查看更多
+ 3
anniebaby215
Protein 全部都係 Protein
anniebaby215
2022-05-27
关注
每日lunchtime 都趕頭趕命,好多時成點幾先放飯,通常呢啲時侯我會叫雞功房,出餐超快,又好味。叫得做雞功房,一定係食雞出名。佢個海南雞好滑,食咁多次都KEEP到水準,唔易架。最近有個海南雞蝦頭油撈麵,真心推介。蝦頭油喎!蝦喎!蝦頭喎!油喎!實好食!唔SURE幾個卡路里,但一定有Protein 囉哈哈。客家黃酒雞湯又係EPIC,OFFICE 凍冰冰飲係會覺得佢救你一命架。開飯~~~~~~查看更多
amylai618
😋再續未了緣😋
amylai618
2022-03-10
关注
20211224⛅Friday🌹🚇可以在天后遇見你❤️簡直是緣份上環店舖在中午時間經常人山人海,深受中上環打工仔一族歡迎;現在「雞功房」天后開業,晚餐都可以品嘗到頭抽醬油雞,每年12月24號都會選擇西餐,今年想搞搞新意思,特意搵嚟「雞功房」私房菜Wingo幫我安排寫了8款菜式;(1)頭抽雞腸粉及(2)豆苗:📍雞每日早上由雞場直接到達「雞功房」,選擇大約三斤重雞,雞皮呈現瑪瑙紅色澤,雞肉入口嫩滑及留有肉汁,雞下面鋪滿腸粉,吸收了頭抽精華,食到舐舐脷😋豆苗葉身幼嫩,葉身鮮嫩呈深綠色,每年11月至4月最適合食用,最窩心的事玻璃盆下有個小蠟燭🔥可以把頭抽雞保持適當溫度,最後合力整個玻璃盆可以食到乾乾淨淨,可以照鏡😋😋😋(3)海哲燻蹄:📍海蜇爽口, 燻蹄欠缺調味🤔(4)涼拌鮑魚:📍南非鮑魚鮮爽彈牙,蒜頭紅椒涼拌幽微辛😋(5)百花蟹鉗柚子汁沙律:📍蟹肉新鮮,炸至金黃色,爽口彈牙,如多一點柚子汁更好🤭(6)螺片雞湯:📍第一啖,有家的感覺😋螺片有滋陰補腎及健肝益脾的功效,同時亦有助調理身體及腸胃,非常體貼❤️(7)蒜蓉金菇聖子皇:📍聖子皇好肥味,鋪上蒜蓉,十分惹味😋(8)薑茶湯丸:📍好喜歡芝麻湯圓,但薑茶略帶點濃烈🤔🪑座位約38個溫馨提示:私房菜要提早3日前預定,顧客可以自攜美酒,不用收開瓶費。🤩總括好欣賞老闆及廚師用心設計私房菜單Food:❤️❤️❤️❤️Service :❤️❤️❤️❤️❤️Environment :❤️❤️❤️❤️❤️查看更多
+ 6
Renitatam18
2021-10-07
2K 浏览
关注
平時好少同屋企人食私房菜,趁假期就提早預約bookmarked左一段日子嘅雞功房。原來係天后開左個分店專做私房菜,上環只做門市。天后係地舖,樓面唔大,屬於家庭式經營,師傅好著重同食客交流,會親自同我地介紹各款菜式、食材、特別烹調方法等。晚市套餐都幾受街坊歡迎。打頭陣嘅係涼拌鮑魚,師傅話當日嘅南非鮑魚太細隻所以換咗做大連鮑魚,係乾冰effect下被迷霧濃蓋,排場真係夠晒吸睛。鮑魚好彈牙,涼拌嘅雲耳加醋同微辣嘅汁好開胃。芝士焗蟹蓋用左唔少洋蔥釀蟹肉同埋忌廉,所以入口好香甜,好特別,唔錯唔錯。西班牙黑毛豬叉燒口感非常好,軟得嚟又彈口,不過略嫌個叉燒醬鹹左多少少。龍蝦泡沫忌廉湯一個創新嘅菜式,遠睇似cappuccino。泡沫忌廉下係超濃嘅蝦同龍蝦精華,仲有一疏疏嘅龍蝦肉,非常特別!爸媽對玫瑰露頭抽雞讚口不絕,雞大大件而且非常嫩滑,醃得恰到好處,玫瑰露味好香,正!瑤柱金菇扒雙蔬清清地,不過不失。招牌原隻蟹泡飯端上嘅一刻有一霎那震撼,隻蟹好大隻而且有好多蟹膏!師傅話個湯係用好多大頭蝦熬製而成,難怪咁鮮甜,食得出冇味精。蟹好新鮮,珍珠米吸收哂湯嘅精華,真係冇得頂~ 而且分量好多仲食剩一大碗,師傅好好人比多D高湯我地又幫忙pack好,得我地第二朝又有靚泡飯做早餐~食埋個糖水十勝紅豆沙湯圓飽到上心口,非常滿足~佢自家製辣菜甫都好正!雖然冇華麗嘅裝修,但成個experience嘅感覺好好,師傅同他的家族成員店員好親切,食材又新鮮,每位$450唔收加一服務費,仲可以自攜酒水唔收額外酒水費,非常均真。除左同屋企人,同一班朋友gathering食下私房菜都唔錯,期待下次有新menu再戰~查看更多
+ 7
evachi
2021-07-18
2K 浏览
关注
一向有幫襯上環雞功房,小店誠意十足,今年老闆在天后開了分店,私房菜要到分店才有。 六月想起 嘴饞想吃,朋友們一聽立刻成局幫襯。我另外請老闆幫我炮製了冷盤鮑魚 老闆親自去街市選留大隻的鮑魚,用他秘製的蒜辣調汁配雲耳 ,非常惹味好吃,鮑魚非常軟熟。這是我們工作同事間的大愛之一呢~這次私房菜老闆有新品,酸薑皮蛋凍~換了個做法,好像啫喱,松花皮蛋香配上子薑,實在美味,而且充滿新鮮感!😍😍 傳統蝦多士沙律,分量很大,都是自己打的蝦膠啊~鍋貼小棠菜,完全不像小棠菜和鍋貼 非常香口,夾雜蔬菜,減少罪惡感~點些酸甜汁非常下飯,雖然沒有飯,哈哈哈~因為這次同枱的都是初次到雞功房吃飯,我就替她們點了炸魚皮,一大盤超級香脆鬆化不油膩 送酒很好~ 雖然私房菜免開瓶費,不過那晚我們反而沒有喝酒呢菠菜忌廉湯就像一杯泡沫咖啡,很西式,味道香濃,好喝 想不到 在中式小店會上這樣的湯品吧~ 我最喜歡有驚喜~這裏的招牌菜豉油雞配豬腸粉,吊蒸雞非常滑溜,豉油汁很濃郁好吃,腸粉是深水埗著名小店取貨, 一點不馬虎,軟熟。 這裡的菜分量不是一般的,我們女士們吃到這裏已經十分飽但私房菜陸續有來,這個菇扒時蔬 份量已經有點嚇人的地步~😂😂味道不錯,十足料!另一重頭戲就是蟹粥(泡飯),精華在那湯底,老闆自家熬製非常非常鮮甜,配飯的份量真的超大… 相機食先,這個擺盤很吸睛~ 而且老闆很樂意加湯,事實上吃不完還可以帶走呢,作為食客不得不說這真是很化算🙊有蟹膏,蟹肉鮮美,也是街市新鮮買。老闆說當然要碰運氣,看當天街市貨如何,我們那晚是非常好啦~收尾的甜品桃膠燉雪梨,感覺很滋潤,女士非常適合,不會太甜呢~私房菜一位才四百二十元還要免加一,這樣的食物質素和份量,實在性價比很高。店面不大,這裏吃的是老闆的誠意堅持和食物的美味,不是排場裝潢。老闆也是有性格的,服務嘛是家庭街坊小店式,多一點自在,摸清路數自然吃得愉快。最喜歡老闆易話為,想吃的告訴他,可以辦到絕對不托手踭啊~ 查看更多
+ 7
麻辣涼粉
食完冇深刻印象
麻辣涼粉
2021-06-14
关注
食完之後睇返呢間餐廳嘅食評,我食嘅嘢都同之前嘅人食嘅差唔多。係大約$400一位嘅菜單前菜有炸魚皮,係淋嘅,同左職員講魚皮冧咗叫佢收走,佢都冇話表示換過一碟俾你,亦都冇話講句唔好意思,做私房菜單咁嘅態度有啲奇怪。但係我唔係評論佢嘅服務,除咗呢一樣嘢,佢其他嘅服務都ok,感覺到係有誠意做好盤生意嗰種。好可惜佢嘅食物水準真係好普通。豉油雞係幾滑,但係唔入味,腸粉點豉油就係腸粉點咗甜豉油嘅味,冇其他食評講到咁出色,腸粉都好明顯係交貨嘅普通腸粉。叉燒就同普通燒臘檔嘅叉燒一樣,太瘦太甜,同好食有好遠嘅距離,我都食過好多好食嘅叉燒,呢碟真係唔入流。蟹飯就淨係食咗啲飯,蟹…..唔知可以點食,而且睇個樣都知冇肉食。全餐飯最值錢嘅就係有一粒細細的鮑魚,9孔鮑,即係街市$100 有10 隻,自助餐任食果啲。有個泡沫龍蝦湯,算係唔錯,一人一杯,類似Cappuccino咁。其實真係要睇返相先至諗起自己食過啲咩,因為冇一樣食物係出色到你會記得,亦都冇一樣食物係會令到你想再去幫襯。其實食物同埋服務都唔算話差,如果呢餐飯係$200嘅話。$400 就…….環境,絕對係坐得一啲都唔舒服,店舖好細,唔夠冷氣,全部都係四人枱,側面就一條窄窄嘅通道。結論:性價比好低,唔需要用咁嘅價錢食叉燒油雞,黃酒煮雞蛋同埋炸魚皮。查看更多
yu0903
Favorite Hainanese chicken rice
yu0903
2021-06-08
关注
Chicken is my main meat supply ,so far this restaurant’s Hainanese chicken rice is my favorite ! The chicken is soft and full of flavour, and I’m the skin eater , the skin is not jelly at all and super shiny and yummy.This Oil Rice is my absolute love , top with the crispy garlic , I feel like I’m in heaven ! Okay back to starter , which is the marinated egg like the Japanese style , egg smells quite strong alcohol ( but I like it lol), but when you eat it there’s no alcohol taste at all, the running yoke 😍Last is the soup, it taste like ginseng flavour , again absolute my thing Finished with a glass of hot tea , which is quite blend and light , it kills all the oily feeling . The whole set just perfect 👌🏻 查看更多
Hainanese chicken rice
Hainanese chicken rice
Vegetablelee
一試難忘,值得一去再去😋😍
Vegetablelee
2021-05-15
关注
早两日和朋友喺『雞功房』飯聚,食過我覺得真係好掂😋👍,新開只幾個月,環境新淨企理舒服,店員服務態度幾好,两位老板更加係熱情好客😄 我哋先嚟小食炸魚皮、炸蝦餅,我無諗過係即炸熱辣辣脆卜卜,覺得有啲驚喜;之後再上泰式汁鮑魚配雲耳、黃酒煮雞雜,鮑魚好好食,泰汁更令人食慾大開😍 雞雜喺香港好少地方煮得好食,重點係煮過雞雜嘅黃酒,超甜超好味,最後俾我飲到一滴無剩😆中途聽到有人打電話嚟訂位兼訂菜,老板話“你日日落嚟食雞,今晚食黑毛豬叉燒啦”……我聽完就問老板係咪要訂先有得食,老板話:等一陣燒多條俾你😋成餐飯最好係唔會令人好趕急(因為好多地方都一次過堆哂上枱,你想慢慢食傾吓計又攤到凍哂😒),我哋邊飲邊傾邊食,跟住又上豉油雞同蟹拑(我掛住食忘記咗影相😅),豉油雞係即浸,盛盤底仲有小火慶住,雞無咁快凍,雞肉超嫩滑一啲都唔會“鞋”,更特别係有滑滑腸粉典底,點住豉油雞汁食一流👍👍蟹拑好好食👍唔知似係咪加咗蝦滑之類,好鮮蟹味之餘好彈口食完雞之後黑毛豬叉燒就到。。食咗一舊我即刻同老板講 “真係無介紹錯👍👍超好味” ,夠入味有肉汁,有咬口得嚟又軟腍,無渣,帶有少少燶邊最正蟹泡飯和蟹拑是朋友提前預訂才有(only晚市),所以就算飽咗八成都一定要食,蟹我只食咗拑,反而湯飯食2碗(又嗌飽😆),蟹湯實在鮮甜到不得了。。老板話蟹湯餚足幾個鐘一定甜👍😍我和朋友們都大讚 『雞功房』,不論環境、服務和最重要嘅 “食物水準”都係高性價比,非常推介👍👍👍查看更多
+ 4
黃酒煮雞雜
豉油雞腸粉
黑毛豬叉燒
蟹泡飯
蟹泡飯、蟹拑、豉油雞腸粉、黃酒雞雜、黑毛豬叉燒
佩佩
必食頭抽豉油雞
佩佩
2021-05-11
关注
一直都響上環食開,可以話係粉絲。估唔到佢哋第一間分店就嚟天后,做我嘅街坊。佢一開張我就好心急去試,本來係private party, 但可能見到我失望嘅表情,竟然俾我crash the party. 當晚食咗最愛嘅豉油雞,下面有腸粉,吸收頭抽精華。個黃酒雞湯依然咁正,另外仲有菜同佢哋自家製炸魚皮。雖然佢哋有海南雞,不過我幾乎次次都食豉油雞。不過,豉油雞限量,有時都會賣曬㗎。老闆員工都好nice. 係一間有人情味嘅鋪頭。查看更多
頭抽豉油雞
炸魚皮
黃酒雞湯
zoeG
母親節晚飯
zoeG
2021-05-10
关注
可能預期太高,現實與理想都係有啲出入。第一次試當然是招牌海南雞飯,沒有海南雞一般的滑,似鹹雞多啲。個飯偏油,唔似平時啲海南雞飯有啲香料香茅嘅香味,唯獨是客家黃酒湯可以一試。查看更多
炸花枝丸
jenney7771522
好味的蟹蓋泡飯
jenney7771522
2021-04-20
关注
同同事一齊來呢度食飯,海鮮好新鮮~一定要試蟹肉泡飯同埋豉油雞加腸粉每一道菜都感受到老闆好比心機整。仲有抬面自家整的辣菜脯配個蟹肉泡飯超夾下次要試埋海南雞飯~聽說好好吃😌查看更多
难吃又欺骗客户
2021-04-05
关注
门口看到餐牌有下午茶套餐,一份小食一杯特饮一份海南鸡饭和黄酒鸡汤才72元,于是进去吃午饭。怎知道原来是骗人的,进去后店员拿了另一个下午茶餐出来,虽然价格便宜了十元,但没有小食也没有特饮,只有普通的奶茶咖啡,这种做生意手法实在非常不厚道。他们推说復活节假期不提供外面的套餐。那为什么外面的餐牌没有写清楚呢?最后点了海南鸡饭+黄酒鸡汤+热柠水。海南鸡饭 实在不敢恭维。一般评价海南鸡饭从三方面考虑,第一黄油饭第二鸡肉第三酱汁。这店铺三方面全部不合格。首先黄油饭味道太淡,明显黄油汤泡饭的时间不足够完全没有入味。另外鸡肉虽然比较滑嫩,但是完全没有海南鸡的味道,鸡肉淡而无味。另外酱油缺少了辣酱做得不够正宗。黄油鸡汤味道还可以,但整个套餐 完全不合格,加上骗客户的服务基本上可以把这家店黑名单了。严格来说已经违反了香港商品说明条例。查看更多
相关食记
30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记
質素一般的新店
2021-04-03
关注
看見家裏樓下開了間新店專賣不同類型的雞,對於喜歡吃雞的我當然第一時間去拔草。由於假期所以全場滿座,一個人吃飯 所以只點了一個 客家黃酒煮雞肉湯米。上菜後先喝一口清湯,湯底算有點功架,放了杞子竹苼木耳蟲草花白菜等材料, 喝上口有一點點葯膳的味道。米粉應該是新竹米粉,但明顯還沒煮熟 導致米粉非常硬,吃了兩口已經有點消化不良。雞肉雖大但有點鞋,唯一竹苼吸了上湯的味道後很鮮甜。服務員的水準一般祇有兩個人忙到唞不過氣。整體質素一般。查看更多
相关食记
30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记