2021-02-20 1907 浏览
之前去屯门行山顺便支持下啲特色小店,呢间隐啡bookmark咗好耐喇,主打唔同特色咖啡饮品,将咖啡加唔同嘅ingredients变成好多款好有创意嘅饮品,有诚意。呢度位置对我呢啲港岛人嚟讲真系够晒隐世🤣🤣系何福堂轻铁站附近。舖头入面有售卖咖啡豆同相关嘅products,仲会有啲良心嘅产品寄卖,而且佢哋系坚持唔恢复晚市堂食架,要支持下💛💛。隐啡桂花酿。黑咖啡呢款咖啡系seasonal menu其中一款,听个名就好有特色,系一杯black coffee再加啲桂花酿,面头有少少桂花花瓣,饮落味道好特别!系未试过嘅味道😂😂甘苦嘅咖啡撞上桂花嘅香味,原来系冇违和感,饮罢会有啲甘甘哋但油又唔系咖啡嘅aftertaste,创新得嚟系算几好饮。冻姜汁红糖牛奶咖啡另一款seasonal嘅饮品,用咗新鲜嘅姜磨成汁,令到杯咖啡饮落好重姜味,好特别,坊间一般嘅姜汁latte系无得比,锺意姜味嘅人一定要试下。😗😗血橙卷蛋Daily special嘅其中一款蛋糕,卖相都几正,真系成大旧血橙系中间😂😂原汁原味,卷蛋食落有少少奶香味,口感都算松软,配埋酸酸甜甜好juicy嘅血橙,估佢唔到又几夹喎。杂莓芝士蛋糕Dail

隐啡桂花酿。黑咖啡

冻姜汁红糖牛奶咖啡

血橙卷蛋

杂莓芝士蛋糕
Daily special另一款蛋糕,整体酸度较高,我自己就几锺意,好开胃,无论面头定cream cheese入面都有啲蓝莓粒,cream cheese几软滑,饼底好松化。

人均消费:$90
推介指数(10分为满分):9分
2021-02-20
2021-07-24 0 浏览
外面很热,店内的温度刚好。店员在你下单时,会很详细告诉你咖啡的资料,像用什麽豆,味道会是如何,该如何饮用.......单是这一点,已知道这店是认真制作咖啡的。📍冰摇咖啡(蜜瓜味)先来是细致绵密的泡沫,再来是有层次的酸味,混集淡淡的果香,而随冰融化後,又尝到新的味道,我不懂咖啡,但觉得是有趣的咖啡体验。饮完後,凉快多了。📍Ice Red Velvet latte红丝绒牛奶咖啡,友人喜欢红菜头,所以点了这一杯。📍提拉米苏听见邻座女生紧张地问是日有没有提拉米苏,於是跟风试一试,我觉得不过不失,个人口味问题,我喜欢吃酒味和咖啡味再重点的。📍焦糖燕麦奶鸡蛋布甸呢个好好味,推荐。焦糖酱甜度刚好,布甸软滑,仲有淡淡鸡蛋香!吃到一啖接一啖,停唔到。喜欢这里的温度,无形的那种。
外面很热,店内的温度刚好。

📍冰摇咖啡(蜜瓜味)

📍Ice Red Velvet latte

红丝绒牛奶咖啡,友人喜欢红菜头,所以点了这一杯。

📍提拉米苏

📍焦糖燕麦奶鸡蛋布甸

喜欢这里的温度,无形的那种。
2021-07-17 0 浏览
𝑪𝒂𝒇𝒆 ☕ 🍮・其实屯门都有不少的Cafe 我不是每间都踏足过但有些总会去的次数较多自从有好几间新Cafe 开业後好像都冷落了一些老店今次就来探探这间实力店店是用上La Marzocco拉杆式咖啡机喜欢意式咖啡的你们不妨试试与平日的味道有何不同・这次点了这款暗黑系特调饮品使用了食品级竹炭竹炭原是无任何味道只是在咖啡上加点黑色的玩味元素功能性上是活性炭能吸附肠胃内的杂质帮助身体排毒 (餐牌上有所说明)当然你问我分量要多少才有效果那我就无法回覆 🤭🤭🤭・另外最近在轻食方面都推出了很多是日精选都标明手工制作 售完即止而我今次就试了原味scone及 燕麦奶焦糖布丁在咖啡胜於一切的情况下甜点都是中规中矩希望下次有机会试到他们的Tiramisu・⭐暗黑系牛奶咖啡⭐原味松饼⭐燕麦奶焦糖布丁
𝑪𝒂𝒇𝒆 ☕ 🍮

使用了食品级竹炭
竹炭原是无任何味道
只是在咖啡上加点黑色的玩味元素
功能性上是活性炭能吸附肠胃内的杂质
帮助身体排毒 (餐牌上有所说明)
当然你问我分量要多少才有效果

⭐原味松饼
⭐燕麦奶焦糖布丁
燕麦奶焦糖布丁
暗黑系牛奶咖啡
题外话/补充资料: 这里的咖啡师会很有礼貌地解释咖啡的味道与出处,可惜有其中一名店员说话较为没有顾及客人感受,造成很大的反差,希望能多加留意。
2021-07-06
暗黑系牛奶咖啡
2021-07-09 29 浏览
青瓜咖啡 十 柠檬cake 我觉得青瓜咖啡好饮之余,仲有份清新的感觉,好啱炎热的夏天饮用,虽然,今次帮衬了第二次,但仍觉得咖啡好好味,价钱比起深水埗咖啡抵饮喔!虽然,咖啡店地方细小,目测座位不多(8-10位),仍不觉得局促,反而,静静地品嚐咖啡的真正味道,蛋糕不流不太甜,配埋咖啡,简直绝配。试了这店的咖啡,一试难忘,会继续支持及帮衬。另外,店舖里有些关於咖啡及饮品的产品,供啡客购买,来到不妨望一望,睇下有咩产品啱我地喇!
青瓜咖啡 十 柠檬cake
青瓜咖啡

黑牛奶咖啡
青瓜咖啡
黑牛奶咖啡
▪️青瓜冰摇咖啡 ($48)  🧊🥒☕️Shakerato - Cucumber🥒闻到好青,大自然既感觉🌴饮落去好Fresh👍🏻 真•青瓜既味道☺️🙅🏻‍♀️🥛不含牛奶 Without Milk.▪️冻❄️红丝绒牛奶咖啡 ($48) ❤️🥛☕️Iced Red Velvet Latte红菜头既天然红色,维生素B12同优质铁质。女生必爱💃🏻又靓又有营养🥰🙅🏻‍♀️🍬不含糖 Without Sugar~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•🔺除左饮咖啡,舖头都会有咖啡豆,同少量精品买,大家不妨饮咖啡之余,再消费下🤓🤓🔺入座起限时60mins🔺得闲可以去支持下💛大家加油💪🏻
▪️青瓜冰摇咖啡 ($48)  🧊🥒☕️
Shakerato - Cucumber🥒
闻到好青,大自然既感觉🌴饮落去好Fresh👍🏻
真•青瓜既味道☺️
🙅🏻‍♀️🥛不含牛奶 Without Milk
青瓜冰摇咖啡 🧊🥒☕️
▪️冻❄️红丝绒牛奶咖啡 ($48) ❤️🥛☕️
Iced Red Velvet Latte
红菜头既天然红色,维生素B12同优质铁质。
女生必爱💃🏻又靓又有营养🥰
🙅🏻‍♀️🍬不含糖 Without Sugar
冻❄️红丝绒牛奶咖啡 ❤️🥛☕️
🔺除左饮咖啡,舖头都会有咖啡豆,
同少量精品买,大家不妨饮咖啡之余,
再消费下🤓🤓
🔺入座起限时60mins
🔺得闲可以去支持下💛大家加油💪🏻
2021-06-23 79 浏览
#pb食在屯门 #pb支持黄店💛屯门叹啡首选☕相信好多人都识呢间咖啡店 又黄又高质 简直系屯门叹啡首选💛 今次 @kcfoodies__ebp 难得黎到屯门 我地就去左呢度饮番杯🥰 店内唔算好大 但系都有8-10张枱👍🏻.除左普通咖啡、手冲咖啡 佢都仲有其他特色咖啡 例如竹炭咖啡、青瓜咖啡等😍 同埋都有几款冷泡茶选择👍🏻 轻食以Scone & Cake为主 价钱$28-$38不等😋🔹Iced Blackccino☕Expresso底加气泡 饮落几爽 好似饮紧啤酒咁🤪 啡底够哂浓👍🏻🔹隐啡 • 黑☕呢杯同Blackccino差唔多🤭 入面加左咖啡花冷泡茶 少左气泡不过多左阵花茶香😍 饮落几清新🥰🔹焦糖燕麦奶布丁🍮蛋香味浓 口感好滑😍 食到少少焦糖味😋 对於唔中意太甜嘅我 呢个甜度刚刚好👍🏻.呢间真系屯门必去💛 饮杯咖啡 食件甜品 咁就可以chill下同朋友倾下计🥰隐啡屯门青山公路新墟段109号好运洋楼地下6号舖
#pb食在屯门 #pb支持黄店💛

隐啡
屯门青山公路新墟段109号好运洋楼地下6号舖
2021-06-13
2021-06-15 80 浏览
Hidden Coffee & Roaster屯门嘅隐啡,确实系一间隐世自己炒咖啡豆嘅小店,佢哋冇好靓嘅装潢同打卡点,佢甚至会张贴告示叫你唔好影佢做咖啡嘅地方(当然我影嘅相,系问过佢哋嘅😅)不过佢哋就真系好用心咁冲咖啡同埋为你解释你叫嘅咖啡豆,亦愿意同你沟通你对咖啡嘅问题,甚至一杯简单外卖嘅冻咖啡佢都会解释俾你知用嘅系咩嘢豆同埋点样饮,佢嘅外卖杯好有趣,做到好似一罐罐装饮品咁😍,令我都忍唔住买咗一杯外卖走😅佢嘅手冲咖啡除咗艺妓咖啡豆要$100,其余都系$60. 咖啡师手势冲得好乾净个人觉得,如果有机会行开附近锺意饮咖啡嘅人,真系好值得去饮杯你锺意嘅咖啡❤️
Hidden Coffee & Roaster

屯门嘅隐啡,

• 手冲咖啡
2021-06-05 75 浏览
隐啡喺正何福堂轻铁站对面,其实唔太难揾。远离烦嚣一点,慢慢细嚐,心情亦好一点!帮衬期间客人不少,又有几单外卖,生意唔错。青瓜冰摇咖啡 $48整到cocktail 咁款,好靓~饮落好fresh, 不过面头泡泡好快消失,要尽快享用。桂花酿·黑咖啡 $48咖啡香醇,桂花味清甜。继续研究特别口味,继续加油!杯垫好靓!p.s. 准时17:59 关门
隐啡喺正何福堂轻铁站对面,其实唔太难揾。
远离烦嚣一点,慢慢细嚐,心情亦好一点!
帮衬期间客人不少,又有几单外卖,生意唔错。

青瓜冰摇咖啡 $48

桂花酿·黑咖啡 $48
咖啡香醇,桂花味清甜。

继续研究特别口味,继续加油!
杯垫好靓!
p.s. 准时17:59 关门
2021-06-02
2021-06-04 110 浏览
呢间小店位於屯门洪福堂轻铁站隔离,落车行3分钟就到嫁喇!都好方便!佢店铺细细间,大约有十几个位左右,因为疫情原因就每枱限时60分钟!Affogato 今次一早11点就黎到,见到有seasonal special ,就叫左佢!今期既雪糕系海盐焦糖雪糕,系小店自家制既!好滑好浓郁!正! 佢既食法系加埋一杯espresso落雪糕一齐食!今次既espresso就用左巴西既豆,好香烘培既味道!加埋落雪糕度真系一流!伯爵茶scone 呢个好香好香Earl grey味!如果你都系Earl grey爱好者就必点呢个呀!加埋热情果果酱,好掂!

Affogato

伯爵茶scone
早餐
2021-05-23 116 浏览
由屯门西铁站再塔多2个站就到既一间cafe,未算太隐蔽咁系正轻铁站对面。店舖唔大,位子由门口打直伸延到店入边。 *要打卡就唔建议坐太入,自然光同灯光相对太暗。食物方面,当时试左daily selection 既蛋糕,无咩惊喜 但又唔会话差既。咖啡点左竹炭咖啡,咖啡味唔太浓,竹炭味亦都只有少少 所以饮落同latte好似差唔多咁。*总括系不过不失。店员态度好, 会详细讲解咖啡豆既分别令你知道点选择,值得一赞🙆🏻‍♂️呢间会系一间如果咁岩经过附近,不妨一试既cafe。
由屯门西铁站再塔多2个站就到既一间cafe,
*要打卡就唔建议坐太入,自然光同灯光相对太暗。

*总括系不过不失。

呢间会系一间如果咁岩经过附近,不妨一试既cafe。
2021-03-08 420 浏览
小店11点开铺,我同朋友11点黎到一个人都冇😍然後开开心心边吹水边饮咖啡边食野就坐左2个钟🥰超舒服写意!青瓜冰摇咖啡 $48老实我唔识品尝咖啡🤣 系咁岩见openrice好多食评都大推呢样就试下😌 点之真系同啲食评形容既一样🙀好fresh好清新既味道,饮到落底都咁始终如一,再饮都会饮番呢杯😽松饼(伴果酱) $28松饼佢配左个热情果酱,冇咩特别🙈焦糖咖啡蛋糕 $38蛋糕明显食得出好松软😍但冇咩焦糖咖啡味🙈边食cake边饮咖啡真系好休闲既假日活动😀呢间啲咖啡好出名,如果识品尝既人一定要去试下😜
小店11点开铺,我同朋友11点黎到一个人都冇😍
然後开开心心边吹水边饮咖啡边食野就坐左2个钟🥰
超舒服写意!

青瓜冰摇咖啡 $48
点之真系同啲食评形容既一样🙀

松饼(伴果酱) $28
松饼佢配左个热情果酱,冇咩特别🙈

焦糖咖啡蛋糕 $38
蛋糕明显食得出好松软😍
但冇咩焦糖咖啡味🙈

边食cake边饮咖啡真系好休闲既假日活动😀
呢间啲咖啡好出名,如果识品尝既人一定要去试下😜
2021-02-06 497 浏览
系屯门 想搵间又就脚 静静地既coffee shop 我净系谂到呢间 又有d小食蛋糕仔 又有靓啡靓豆卖近年 我次次去coffee shop 点既coffee都系piccolo 我觉得冲一杯靓既piccolo唔易 至少打既奶泡要够绵密 打奶泡既机都要有返咁上下啦 至少我屋企部咖啡机唔够靓 打唔到😂 我唔系专业品啡之人 但都锺意周围去试下咖啡 隐啡既piccolo好够绵滑 佢既houseblend咖啡偏nutty 而且有aftertaste 系一杯好好味既咖啡 不过呢日我无好着眼佢用边几款豆 只系想好chill咁慢慢饮杯啡+scone☺️

2021-02-05 507 浏览
今日男友带我去屯门间咖啡店 「隐啡」,假日下午时段都几多人等位,但多数会唔等,转外卖咖啡,我地等左15mins就可以入座,都唔算好耐,仲可以坐底试埋d蛋糕。homemade 多份暖心嘅感觉,估唔到卖相都好吸引。暗黑系-冻牛奶咖啡特别用左食用级竹炭,有助吸附身体杂质,帮助身体排毒,而且不含糖,加入咖啡度,除左好型格,仲对身体有好处。加左牛奶令咖啡更香更滑,也顺喉易入口,系种几温和的味道,少饮咖啡嘅我都接受到。菠萝反转蛋糕估唔到焗热左,外面微脆内里松软,有菠萝酸酸甜甜嘅味,每啖都咬到菠萝一丝丝的肉,而且个蛋糕好特别,唔系度度有,比较少见。抹茶麻薯卷蛋抹茶味偏淡,颜色也偏深,麻薯唔够烟韧,似糯米团咁软,太痴口,但卷蛋口感不错,中间的cream也香滑,甜度唔高,食完唔腻。姜汁红糖牛奶热咖啡入口温热,姜味几重,饮完个阵热度由口慢慢落到肚,完全feel到的温暖感,仲有红糖香甜,咖啡酸度较高,味道系个种好易入口。

暗黑系-冻牛奶咖啡

菠萝反转蛋糕

抹茶麻薯卷蛋

姜汁红糖牛奶热咖啡

2021-01-23
2021-01-27 282 浏览
上OpenRice 睇到呢间café 个menu好特别,有平时系其他地方喝唔到嘅coffee, 所以就去试吓🙋🏻‍♀️环境:铺头长长窄窄,座位唔算多,假日泥就可能要排队非常体贴,每张枱都有消毒用品铺头都有不同嘅咖啡用品卖,咖啡控嘅朋友一定唔好错过饮品:(利申:我嘅咖啡知识唔多)1) 桂花酿黑咖啡 (Osmanthus House Black)呢杯黑咖啡系落咗佢哋自家酿制桂花糖,而且会将桂花同咖啡同一时间萃取,非常有心思喝落有唔同嘅层次,首先系有桂花淡淡嘅清香,再泥就系黑咖啡嘅甘味同香气,最後就带少少酸(唔肯定系糖嘅酸,定系fruity或蕃茄嘅咖啡豆酸🤔)如果你又唔系好受得黑咖啡同奶,我会好推介你喝呢个,甜甜地,又易入口👍🏻2) 青瓜冰摇咖啡 (Shakerato)呢个真系非常特别,喝落非常清新,夏天喝仲正🙋🏻‍♀️第一啖喝落去,竟然系觉得似台湾嘅蜂蜜白苦瓜汁,好fresh, 之後就有淡淡嘅咖啡回甘无谂过,咖啡都会有咁清新嘅感觉🙋🏻‍♀️食物:1) Upside Down Pineapple CakeTexture 有d 似松少少嘅muffin 或者牛油蛋糕,感
环境:
铺头长长窄窄,座位唔算多,假日泥就可能要排队
非常体贴,每张枱都有消毒用品
铺头都有不同嘅咖啡用品卖,咖啡控嘅朋友一定唔好错过
饮品:
(利申:我嘅咖啡知识唔多)

2) 青瓜冰摇咖啡 (Shakerato)

呢个真系非常特别,喝落非常清新,夏天喝仲正🙋🏻‍♀️
无谂过,咖啡都会有咁清新嘅感觉🙋🏻‍♀️
食物:
1) Upside Down Pineapple Cake

Texture 有d 似松少少嘅muffin 或者牛油蛋糕,感觉上菠萝嘅味道唔系太重🤔但甜度就啱啱好👍🏻

⭐️员工好有heart, 送杯咖啡泥嘅时候, 都会讲用咗咩咖啡豆🙆🏻‍♀️
2021-01-18
2021-01-24 218 浏览
系一位住其他区嘅朋友话比我听,我屋企附近原来有间咖啡店,仲要几好饮,有时佢会专程过黎👀虽然我唔系饮开咖啡,无佢咁专业,但系比佢咁讲完都book mark左想搵日试下;呢日同朋友tea time时间,少有地留返喺屯门,就过嚟试下啦朋友点左杯蜜瓜冰摇咖啡,虽然唔太饮得出蜜瓜味,但都几好饮嘅;我就点左杯星空蜜桃柠檬特饮,有蝶豆花成份,所以杯饮品紫紫地色好梦幻,好靓,味道都唔错,唔系好甜;.另外我地都叫左d轻食;伯爵茶松饼、Brownie同三层柠檬芝士冻饼,整体都几好,系三层柠檬芝士冻饼觉得好酸,我同朋友都唔太好