This ‘century old’ store is grossly overrated. Quality of their food is so so, prices are so so expensive. I am very prepared to pay for great things. Chan yee jai is far from what good food is. One thing that I have noticed repeatedly from their central store is their staff are extremely rude. Not just one of them, but sadly ALL. They make you think why are paying for degradation!I wouldn’t think it will be that hard to find a replacement for their food, but even better quality and value. Not t
I wouldn’t think it will be that hard to find a replacement for their food, but even better quality and value. Not to mention better customer service! I’ll rate this store as a no no no. Don’t bother!
I don’t think they deserve any stars at all. Shame for Hong Kong traditional businesses!
2023-05-24 1184 浏览
幫襯源自報導推介,加上外地朋友將來港問我有咩手信可買,仲諗住得堂食奶茶菠蘿油旦撻同焗豬。真心有眼不識泰山,居然有間過去十年返工放工都過門不入既小食老字號。今日第一次食遊客推介既札蹄同燕窩糕,前者皮薄夠煙韌,蝦子好足唔搶味,腐皮好香冇油益除。燕窩糕外面糖粉幼滑,內層分明涵料甜度剛好,本身唔食甜品,仍可接受呢款口味。另外杏仁餅直頭遠勝澳門咀x園同巨x。。。。。一定要推介俾朋友,特別係港人添
2023-05-24
  • 蝦子扎蹄
  • 燕窩糕
店面低调却大有来头的怀旧零食店,不搜不知道,快有百年历史了,不少本地名人都光顾过,通关之后人气更是肉眼可见地高起来。·主打传统派凉果蜜饯肉干茶点……种类很丰富,想想繁复的工艺,价格我觉得完全能接受。包装质朴,但能靠味道取胜,食材品质和调味都能轻松吊打一众网红零食。后悔没早点来,买了一堆都很喜欢。·【鸭润牛肉干】有点特别的一款,造型黑不溜秋,有点像巧克力片,但吃着才觉厉害。两片牛肉中抹进细腻的鸭肝酱,咸香中点缀着内脏的点点腥香,极好的下酒零食。嚼劲太足了,甚至有点磨牙的程度。·【果汁牛肉球】口感紧致,比一般牛肉粒的润度更高,用豉油调味,回味悠长鲜美。幸好没买大包,因为一开袋根本停不下来。·【燕窝糕】保质期短,因此每天都是限量供应,毫不夸张要靠抢。质地柔润细腻,舌尖稍用力抿一抿就能微微化开的那种,甜度比薏米饼淡雅。·【薏米饼】口感更酥脆挺立,在口中化开甜蜜的香气。做成方方正正的薄块,每块都印上陈意斋的字样,是手工糕点才有的精致。·【虾子扎蹄】有素扎蹄和虾子扎蹄两个版本,强烈推荐虾子的,用料扎扎实实,虾子裹了一圈又一圈,真鲜!第一次吃扎蹄,口感也很神奇,腐皮紧致咸鲜,本以为弹韧程度跟面筋差不
【虾子扎蹄】有素扎蹄和虾子扎蹄两个版本,强烈推荐虾子的,用料扎扎实实,虾子裹了一圈又一圈,真鲜!第一次吃扎蹄,口感也很神奇,腐皮紧致咸鲜,本以为弹韧程度跟面筋差不多,结果嚼劲多了不是一点半点。
【川贝杏仁露】我称之为川贝念慈庵的饮料版,杏仁香气还要更上一个层次。用热水很好冲开,配比自己决定,喝起来甜而不腻,极适合干燥天气的滋润暖饮。
【无糖杏仁霜】据说是南杏仁和北杏仁的拼配,甜味和苦味十分平衡。有含糖和无糖两个版本,冲出来有着不输糖水店杏仁露的丝滑质地,杏仁香浓郁而不冲鼻。但就是没有冲调说明,加多少水全凭感觉。
  • 虾子扎蹄
  • 燕窝糕
  • 鸭润牛肉干
  • 杏仁露
2022-10-24 2271 浏览
話說我都係上網見啲人推介呢間嘅杏仁餅於是老遠跑來上環去買啲返去第一次買,唔識野,問下原粒杏仁餅同粒粒杏仁餅有咩分別,職員已經不耐煩咁講,又無提供建議,所以我亂買,點知真係買錯咗周圍行下都好合理,職員好似當我地係賊咁🙄最後埋單俾錢,個職員超無禮貌,收完錢掉張收據落枱面,而唔係交俾我,連一句多謝都無講,完全無出聲好似啞咁😥😥😥仲話百年老店?街坊生意?完全唔會想再幫襯~食物方面都唔好食嘅,個雞仔餅又硬又唔好食!好普通,唔會專登去佢度買另外個杏仁餅都係硬到石頭咁,又無咩杏仁味,澳門鉅x都好食過佢!真係唔值得去買!
話說我都係上網見啲人推介呢間嘅杏仁餅
於是老遠跑來上環去買啲返去

周圍行下都好合理,職員好似當我地係賊咁🙄
仲話百年老店?街坊生意?完全唔會想再幫襯~
真係唔值得去買!
2022-10-09 1752 浏览
每逢新年都要去搵一啲全盒上面嘅小食,最出名嘅就一定係去陳意齋佢裏面有哂各式各樣傳統高點小食,其中最出名嘅就一定係佢個習題同埋蝦子集體啦去到每次都會買少幾夠你食不過今次唔係講呢樣,今次係難得經過唔係新年行入去買,見到每次都售罄嘅燕窩糕今次終於比我買到, $50有6條。店員已經即刻講只可以存放六日,仲要唔可以擺雪櫃。佢入邊真係有燕窩,雖然係水但係50幾蚊有燕窩你食仲想點佢味道係會偏甜咬落去佢冇想像中咁遠,佢係硬身嘅,不過佢入口即化,食完之後有一股嘅空氣咁好似食疏乎厘咁消失得無影無蹤但係佢試吓依啲傳統小食,如果唔係都第日都唔會有機會食得番唔好好似其他小店到執笠先至去,到時搵唔到你食,所以趁佢喺度就要支持下

但係佢試吓依啲傳統小食,如果唔係都第日都唔會有機會食得番

2022-06-11 1434 浏览
某日喺office同同事吹水講起陳意齋,話蝦籽紮蹄好好食,咁岩今日過開黎就買黎上朋友屋企試下啦買左2條紮蹄,一切開已經發現有勁多蝦籽喺入面,吉一舊放入口先傳來少少豆味,腐皮口感滑溜,唔會好似之前喺其他齋鋪買嘅紮蹄咁實咁硬同乾身,之後傳黎蝦籽嘅香味,每食完一舊都會覺得口腔入面仲留存大大陣蝦籽味。除左蝦籽紮蹄之外,我仲買左包蝦子花生,諗住拎黎睇波一流,fit晒今晚睇歐聯決賽。未開波就梗係先偷食,粒粒脆口又有蝦子味,正~! 不過感覺比較熱氣,有朋友食左幾粒之後已經話feel到好熱氣,不過我都係冇停口,熱氣咪之後飲涼茶囉。PS: 敬請大家食蝦籽紮蹄嘅時候千萬要小心,好似我咁切開一舊舊之後拎黎食的話,D蝦籽好易跌到周圍都係,點解我會知? 你明啦。
2022-05-28
2021-12-09 1372 浏览
~蝦子扎蹄途經陳意齋,當然就要進店買我喜歡吃的蝦子扎蹄。陳意齋的蝦子扎蹄真是百吃不厭。扎蹄扎得結實,好有口感,蝦子惹味,一點也不會有腥味。這手功製的出品已買少見少,不能不吃。~薏米餅 這懷舊小食已經很難見到,所以既然來到陳意齋,便不能不買。薏米餅材料簡單:糕粉、糖、薏米、准山、梳打粉,味道是淡純的,但口感極好,令人感覺健康。個人覺得,這薏米餅是零食的一個好選擇。~蝦子花生懷舊蝦子花生亦已經很難買到,今天遇上,便買了一小包。花生被蛋麵粉包裹著變得酥脆,味道恰到好處,令人吃個不停。脆口花生用來送啤酒更是一流。
~蝦子扎蹄
途經陳意齋,當然就要進店買我喜歡吃的蝦子扎蹄。

~薏米餅

~蝦子花生
2021-09-26 1227 浏览
聽聞個扎蹄好好食去試下,入到去個個都買蝦子扎蹄,仲要買幾條,我就買左四條,兩條蝦子,兩條原味試下。嘩~果然好好食,表層好濃既腐皮味,入面有蝦子好香,兩種味都一樣價錢,唔怪之得個個食蝦子,最正係佢唔油,食到停唔到口,正😄$20/條見到呢包豬肉粒流口水買左包試,好好味,但好硬慢慢食,好多汁,無牙建議唔好食。杏仁霜連埋川貝,買左來飲,飲到磨左粉既杏仁,好香杏仁味,結結地,似細個飲既味道,唔錯?😋😋

2021-09-05 734 浏览
以前公司係新紀元,成日會買佢嘅齋燒鵝返公司當零食食。而家每次路過都會忍唔住入去會買返包,每次入去都一定有幾個客人,生意唔錯。今日照舊入去買咗包齋燒鵝$22,正!
大包齋燒鵝
大包齋燒鵝
2021-04-08 1376 浏览
難得經過陳意齋真係會忍唔住要入去掃貨 以前返工經過都會成日買來食 佢哋啲零食真係有一種特別嘅味道非常好食😋出邊買既零食係食唔到呢啲味嘅個人特別鍾意蝦子蹄扎 齋燒鵝 花生糖 鴨潤牛肉乾蝦子蹄扎成日都好快賣晒 賣完忍唔到要即時食 拎上手仲係暖嫁 好香入面勁多蝦子 真才實料齋燒鵝脆卜卜又唔硬 又香又甜又好吃花生糖超級脆 係脆唔係硬 同出面好多都硬到飛起果d冇得比鴨潤牛肉乾除咗呢一度我都唔知邊度可以再買到 超級濃既潤香再配合牛肉乾 次次都一野食晒成包

個人特別鍾意蝦子蹄扎 齋燒鵝 花生糖 鴨潤牛肉乾

齋燒鵝脆卜卜又唔硬 又香又甜又好吃

花生糖超級脆 係脆唔係硬 同出面好多都硬到飛起果d冇得比

2021-04-01 1071 浏览
之前都冇聽過呢間舖頭,可能唔係呢一個年代嘅人。喺網上面士多,買咗一盒蛋捲試吓。蛋捲價錢唔平,大概60多元一盒。有15條,大約$4.1條。包裝懷舊,好有舊香港風情。比起其他喺街買到嘅蛋捲,陳意齌嘅蛋捲用紙盒裝來裝,一袋三條,設計細心,方便食用。講咗咁耐,開嚟食啦終於,蛋捲出奇地鬆脆,唔會太甜,但缺點就是容易散同埋容易碎。蛋捲偏重蛋味,牛油味較淡。個人認為味道不錯,但我自己比較鍾意吃厚實的蛋捲,如果蛋味可以更濃為佳。欠缺個人特色,未必會回購。吃完之後有少少心得,陳意齋相信是本土特產嘅回憶,可能係幾十年前,生活水平比較低,人們對食物質素要求唔好咁高嘅時候,呢間舖頭就比較出名。面對貴鋪租、貴食材、貴人工,全球多國入口零食嘅選擇嘅強大競爭下,本港老字號嘅店舖一定要與時並進,不斷改良,研究出自己嘅獨有嘅風味。若果不是,可能會是下一間被時代淘汰的商店。
蛋捲
蛋捲
老實說,在網上看到專訪之前,熊貓是從來沒聽過這種東西,甚至懷疑熊貓媽那一代都未必知『#蠔油豆』為何物 🤔 其實蠔油豆是6、70年代的窮人零食,後來零食種類愈來愈多,也就愈來愈少人購買,而且製作工序繁複,利錢又少,這款零食已經近乎絕跡。難得 #陳意齋 還堅持少量製作,而且又是素食可吃,所以熊貓就來試試這種『老餅』味道。🥔 蠔油豆 - HK$20440 Kcal/ 1 unit (120g)31.8P / 17.9F / 53.5C 推薦指數 (5分為滿):🐼🐼🐼... 怎樣形容呢?這款豆鹹甜鹹甜的,像極中餐館常備的滷水花生前菜,但口感又很有趙勁,老實說味道沒有特別討好,但咬著咬著又會令人一口接一口。由於用上醬油及砂糖炮製,糖份跟鈉含量比例都挺高,勝在是大豆製品,蛋白質含量很高,飽腹感亦足,而且要花時間咀嚼,$20一包都挺耐吃。結論:行過路過可以再戰,但不會特地去買。📍陳意齋 🇭🇰地址:中環皇后大道中176號B地下太子道西157號別樹華軒地下3號舖

🥔 蠔油豆 - HK$20

440 Kcal/ 1 unit (120g)
31.8P / 17.9F / 53.5C

推薦指數 (5分為滿):🐼🐼🐼

結論:行過路過可以再戰,但不會特地去買。

📍陳意齋 🇭🇰
地址:
中環皇后大道中176號B地下
太子道西157號別樹華軒地下3號舖
2020-08-25 2943 浏览
🌹在網絡睇到一間歷史悠久的店,店名陳意齋,名物是燕窩糕,作為女性🧍🏻‍♀️見到燕窩即刻眼閃閃,好想買來試,急不及待,星期六即刻去買!🌹找這間店都幾難,兜兜轉轉終於去到,店子細細,聽聞燕窩糕很難買,當天差不多13:00到達,幸好還有存貨,很開心!老公還買了薏米餅、盲公餅、合桃酥、杏仁餅等....。🌹回家即刻試食燕窩糕,口感真是一般,個人覺得稍甜,燕窩肉眼睇不到,但食晒整件後,會發覺黏住牙齒🦷有它的踪影。🤣🤣個人評分食物🌟🌟服務❌(問燕窩糕什麼味,答燕窩味,薏米餅什麼味,薏米味,問收唔收咭,收八達通,一問一答,無表情無感情,當然多謝都沒有一句🤣)環境🌟🌟衛生🌟🌟抵食🌟回頭率❌不會再去!

個人評分

食物🌟🌟

環境🌟🌟

衛生🌟🌟

抵食🌟

回頭率❌不會再去!

2020-08-15
$133 (其他)
2020-01-10 3904 浏览
好多人覺得好好食,但我買了很多次樣樣都食過覺得一般般。最受歡迎的燕窩糕就是白白的糕,中間夾上少許燕窩,QQ的但我個人感覺有點甜膩。個人覺得蝦子扎蹄比燕窩糕便為食,摺疊腐皮口味清淡清新,蝦卵鹹鹹香香。陳意齋坐落在上環,港鐵上環站A2出口步行大約8分鐘左右。是一間香港老字號優質零食店,甚至還有香港媒體給它「值得驕傲的香港零食」、「天上零食」等這麼浮誇的美譽,其中最是招牌的就屬陳意齋燕窩糕、薏米餅、蝦子扎蹄、杏仁餅這四款鎮店之寶。
好多人覺得好好食,但我買了很多次樣樣都食過覺得一般般。

燕窩糕
齋燒鵝
齋燒鵝
2019-08-13 4278 浏览
陳意齋是許多香港人的回憶,以出售涼果和傳統小吃等而聞名,當中的蝦籽扎蹄是一款可作小吃和餸菜的食品,因製造手工繁複,基本上香港已經買少見少,過多十幾年可能也會吃不到。初認識此食品是透過網上認識,今天有緣經過便買來一嚐。蝦籽扎蹄拿上手是涼的,但可以即買即食,每一口都充滿蝦籽味道,不會太多和太少,搶過了整個扎蹄的味道,作為一款小吃口味是適中的,不會太淡和太濃,吃後有點唔夠喉,下次有機會要買回家和家人分享,亦相信翻熱有機會更好味。推介指數:

初認識此食品是透過網上認識,今天有緣經過便買來一嚐。

蝦籽扎蹄

推介指數: