2013-03-19 509 浏览
18/3/2013(一)晩六點半, 我同阿媽落銅鑼灣搵嘢食,經過灣仔謝菲道,見到陳勤記鹵水鵝,中式高雅裝修,窗明幾淨,咦!係米芝蓮食肆噃!睇下門口個餐牌,潮洲嘢都幾啱食,價錢唔算貴,於是入去,由於阿媽平時都鐘意入廚,所以出街只點D佢整唔到或麻煩整嘅餸,於是叫左杏汁豬肺湯一客(兩份飲)湯料,杏味十足,招牌鹵水鵝脾一碟,肉質嫩滑鮮味,果然名不虛傳,第三味蠔仔烙,香酥軟,正當我地都讚好,果位唔知廚定待應話「一DD人口味架咋,有D嫌唔夠脆架」我媽打趣話「家鄉鷄咩?!」。仲有一人一碗白粥,埋單三百鬆D。值得一提:我媽心大心細改單三次,侍應依然態度良好,D侍應們都好有舊式香港人情味,今時今日係好難得。下次會黎食蠔仔粥。總結:食物、環境、價錢、服務、地點各一星,共五星。
2013-03-18
  • 滷水鵝,蠔餅,豬肺湯
2013-02-25 447 浏览
躋身「米芝蓮」行列的陳勤記,以潮州鹵水鵝聞名,但從來都沒有嘗試。剛巧踫到有團購,立即買下2張,$100可當$200使用,即半價!原本想幫襯上環老店,可惜已滿;改幫襯灣仔分店。之後查看灣仔分店食評,有多個哭臉,有少少擔心;但相信拆自己個招牌。陳勤記位於謝菲道,四週都是餐廳,但是謝菲道在內街,行人也相對較少。星期五晚飯旺巿時段到達,但只有2丶3枱食客,生意真難做。餐廳不太大,大約放下十張枱,所以枱與枱之間的距離𣎴太多。但是客人𣎴太多,所以不太嘈雜,可以慢慢食及𣈱談。餐廳以中式裝修為主,木枱木櫈;本人比較欣賞中式傳統的吊燈,十分優雅。大部分潮州店的都會把花蟹、滷水鵝、大眼雞等潮州食物掛於門口吸引途人,但陳勤記相反地放於店較入的位置,只在門口低調地掛了兩隻滷水鵝。平時去潮州店都食鵝片,但menu中的「陳勤記十大推介名菜」找不到鵝片,只有鵝脾肉。決定試一下!鹵水鵝脾肉$138鵝種方面,陳勤記用以體型較大的獅頭鵝。現在堅持用獅頭鵝的潮州店越來越少,所以雖然價錢唔算特別便宜,但一試無妨。鵝的肉質好,可以見到肉好似係一層層,好有咬感。肉身肥瘦均勻,脂肪略嫌太多,略帶蘇味。鹵水切忌死鹹,陳勤記鹵水汁名不

星期五晚飯旺巿時段到達,但只有2丶3枱食客,生意真難做。
鹵水鵝脾肉$138
鹵水切忌死鹹,陳勤記鹵水汁名不虛傳,好入味;味道較傳統的淡一點,切合香港人口味。陳勤記自1948年開業至今,已翻滾了64年,其間不斷加入新鮮材料,保留鹵水汁的味道與精華。除了採用一般常見的桂皮、八角、花椒和南薑外,還有高粱酒,可使鵝肉味道更醇香厚實。果然名不虛傳!

另外,滷水豆腐也𣎴錯!
平時食的比較厚身,而且口感實。陳勤記的滷水豆腐切得薄薄,軟綿綿的口感。因為較薄身,比其它潮州店的豆腐更能吸收滷水味。正!

沙爹牛肉炒河$62
牛肉薄切,肉質嫩滑,入口鬆化,份量也有𣎴少。
河粉炒得幾好,炒到條條分明,沒有黏在一起。加上沙爹汁味道相當濃郁,十分惹味!
夾起時,每條河粉都被沙爹汁包著,重點是:炒河粉時加了雞蛋「兜亂」來炒。很多潮州館子的沙爹牛河就是欠了這一程序,失了真!!好食!
另外,芥蘭也不錯,沒有苦澀味。

椒鹽鮮魷 $62
比較失色的小菜。賣相不夠金黃,而且份量偏小。
好吃的炸鮮魷的關鍵當然在於新鮮的魷魚,還有包着魷魚的麵糊及炸功。
可惜陳勤記的鮮魷的麵糊皮熟度不好,厚身,而且炸得太黑。
胡椒粉和鹽味不足,令惹味程度大大減少。
食椒鹽鮮魷,始終都是大排檔做得出色

食飽飽。結果只用了一張團購
免小食花生,只收每位$8茶錢,埋單$288。
扣回一張團購,補回$117。實際付出$217。。都算合理!

留下的一張團購,下次食完再寫~下集
2013-02-22
用餐优惠
團購
  • 沙嘜牛肉炒河,滷水鵝
哈哈... 真係無諗過自己都會上泥留食評, 但今次真係好有興致學人寫下, 因為真係好值得推介一下...尋日星期日, 好開心終於約到班好朋友出去泥行街, 因為銅鑼灣D野野偏貴, 平嘅又無咩好揀, D朋友仔又想 "試 新 野", 一講試新野我已深感不妙, 因為最近試親都中招...我地由CWB行到去灣仔, 因為行左成日街已經好攰, 米諗住是旦搵間野坐底食下野傾下計算, 原本諗住食pizza,點知朋友仔話見到間門面好靚, 食滷水嘅餐廳, 係出面見到又真係好似幾OK, 咁好啦都係想搵個位坐低傾下計者, +上已經好攰, 所以都無諗咁多咁就鐘左入去.一坐底見到個裝修好似好grand咁, 幾驚會係好貴嗰D餐廳, 好在打開餐牌都係正常價錢...呢餐我地一行4個女仔, 佢有下午茶嘅, 但又唔係咁想食飯麵個D, 個時又差唔多5點半, 所以都係散叫當晚飯算, 我地叫左一個蠔仔粥、一個滷水鵝片、一個菜脯蛋白炒飯同一個芋茸鴨一共4樣食品, 原先想要蠔仔餅, 但又未食過芋茸鴨, 米叫左個泥食, 心入面就一直為自己祈禱, 希望唔會太難食啦....D野食上嘅速度唔算係好快, 不過都ok....可能係人多啦, 佢地又唔係
D野食上嘅速度唔算係好快, 不過都ok....可能係人多啦, 佢地又唔係有好多侍應, 都明嘅E+飲食業難請人, 睇電視都話呢行有工無人做...
第一樣上嘅係滷水鵝片...唔知點形容, 同以前食嘅滷水好唔同, 唔知係因為平時食滷水雞翼/脾多, 無點食滷水鵝? 還是其他原因? 以前食D滷水好咸, 又唔入到D肉度, 上碟又好少滷水, 一碟滷水飯要叫佢再比左D滷水先可以食晒, 但又會好很咸, 之後要勁飲水... 但佢呢度唔洗, 就咁食/送飯都岩岩好, 又唔會話好乾, 好似每咬一下都仲有D汁出泥咁, 好鐘意咁 juice 嘅口感, 咸得泥又好過癮咁... 總之好好味
之後佢嘅蠔仔粥同個菜脯炒飯都好好食, 係出面D蠔仔粥D蠔仔唔係細細粒, 就係砌碎左, 一D都唔知自己食緊咩, 但係E間野D蠔仔好大隻, 真係喜出望外
, 不過個炒飯就差D, 係好食嘅... 不過略縑少左D鑊氣, 可能下午茶時間大廚落左場, 小C父火喉未到啊... 呵呵, 其實係太多人啦, 煮唔切... 我又諗多左啦 XD
最後仲有芋茸鴨, 未食過唔知算唔算得上好好食, 但係佢表面炸到酥脆, 好香口, 再加鴨肉, 個質感好豐富
食完所有野, 我地先發現原來佢有甜品架... 女仔又點會放過, 但可惜食得太飽了, 所以都無試到, 好想試佢個返沙芋頭, 好似好得意, 唔知咩泥, 淨係知係芋頭, 不過用芋頭整嘅甜品, 相信應該都會好好味, 希望下次再有機會試下啦!
間舖頭裝修雅緻帶有中國風, 坐得舒服, 食物又好, 又能同朋友暢所欲言, 唔怕大聲少少話野都好似會唔好意思, 總之尋日係呢間舖頭過左個好開心嘅下午,
最衰無點影相, 唔係都學人post出泥啦
2012-12-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
$85 (其他)
見到陳勤記在灣仔區開分店,和同事一直蠢蠢欲動,希望感受Michelin食肆的威力。4個女仔,嗌左3個滷水鵝飯lunch set(包熱飲),另加一個滷味拼盤。滷水鵝飯:完全食唔到滷水和鵝肉香,鵝肉很“鞋”,唯一可取的是其中一碟飯是鵝脾飯。唔算大碟,男仔可能唔夠食。滷味拼盤:呢個就好食好多,至少有味道。鵝翼、鵝掌都好香。食飯食到一半就嗌餐飲,點知到食完飯都未黎野飲,就叫左個阿姐話仲有3杯餐飲未到。點知遠處個阿姐好大聲咁嗌:得喇得喇,整緊架喇! 我地其實一D催促既意思都冇,個阿姐竟然以咁既態度對客,原因只有兩個:1)水吧一直做野都慢,好多客人追過野飲;2)阿姐本身脾氣就唔好。點都好,本身對食物已經冇乜好感,加上俾阿姐喝一喝,真係唔會特登再黎了。

滷味拼盤:呢個就好食好多,至少有味道。鵝翼、鵝掌都好香。

1)水吧一直做野都慢,好多客人追過野飲;
2)阿姐本身脾氣就唔好。

题外话/补充资料: 其實本來食完飯都覺得呢一餐不過不失,係價格偏貴,呢個set lunch價錢講真係灣仔仲有好多好食既選擇。真正令我地死心既係阿姐的態度和衛生狀況。D烏蠅周圍飛,要一路食飯一路用手撥。如果衛生狀況同員工態度唔改善,好難會有回頭客。
2012-12-06
  • 滷味拼盤
2012-11-20 176 浏览
小弟是潮州人,以前住德輔道西,也算是吃潮洲巷滷水及果條大的。昨晚朋友回港聚餐,新店,加上灣仔區較方便大家,所以朋友訂了枱一試。同枱9人共有4位潮州人,所以對潮州菜館的餸是有少許要求的。以下簡評,多多指教:1)招牌滷水:掌翼,咸,搶口咸,沒滷水香及骨香,只有咸味。滷鵝肉質還可以,但也沒滷水香味。非常失望,從前自滷水汁去了哪裡?2)四拼盤:炸雙棗,油泡帶子、海浙,還可以,ok 啦。3)(所謂)家鄉煎蠔烙:不知所謂!不用薯粉鴨蛋,不是煎的也沒關係!但也至少不應至這樣吧(相片),蠔仔乾曬縮了,個面像吃炸麵粉一樣,像沒有蛋一樣。劣!4)青瓜烙:餐牌上沒有水瓜烙,只有青瓜烙,算吧,還可以啦(相比起那個所謂烙。)5)石柳雞,味道還可以,但個皮很硬。其他菜(咸肉炒菜、川椒雞、沙嗲牛河),普普通,也算ok啦。6)反而 糖醋麵 及 反沙芋 是最正常。服務及還境是很好的。以前去陳勤記目的只為了吃滷水鵝及其他滷味。但現在的滷汁不好吃,要吃潮州小味,有其他更好的選擇。其實我不喜歡拍攝食物照片,吃前也沒準備寫食評。所以只影低特別差的蠔烙,及只作簡單介紹及感受。

以下簡評,多多指教:

1)招牌滷水:掌翼,咸,搶口咸,沒滷水香及骨香,只有咸味。

2)四拼盤:炸雙棗,油泡帶子、海浙,還可以,ok 啦。

5)石柳雞,味道還可以,但個皮很硬。

其他菜(咸肉炒菜、川椒雞、沙嗲牛河),普普通,也算ok啦。

6)反而 糖醋麵 及 反沙芋 是最正常。

服務及還境是很好的。

2012-10-30 97 浏览
是日落雨,3個同事一齊諗住近近地去公司附近食,呢度新開左冇耐就諗住即管試下。12點半去到唔使等位,坐位都算唔係好迫,但係坐正廚房位置好嘈。3個女子,點左2個蠔仔粥,1個四寶飯,忘記影相。蠔仔粥呢,細碗過屋企個湯碗,我諗D飯加埋都冇半碗,食完之後完全唔覺得有食過野,頂多都係飲左杯蠔仔湯。同事食四寶飯相對飽肚D,但係佢話D米唔好食。蠔仔粥+飲品$45,四寶飯+飲品$48,唔會返轉頭LU。離開後即刻要去附近百佳掃零食,又貴又唔好食仲要唔飽。

3個女子,點左2個蠔仔粥,1個四寶飯,忘記影相。
同事食四寶飯相對飽肚D,但係佢話D米唔好食。

蠔仔粥+飲品$45,四寶飯+飲品$48,唔會返轉頭LU。

離開後即刻要去附近百佳掃零食,又貴又唔好食仲要唔飽。
2012-10-30
2012-10-26 25 浏览
已有一段日子冇寫食評, 今日午餐經過見一家新開的店, 分享一下. (是次感覺一般, 所以都唔記得映相)門外放著午餐餐牌, 一個SET LUNCH要$48, 較附近茶餐廳貴. 可能過了午飯時間, 人不多. 入內坐下冇人理會, OK, 唔緊要. 叫佐一輪先有位亞姐應, 點了個SET LUNCH 鹵味雙拼飯加個凍檬茶, 不一會便到, 碟碟頭尚算OK, 鹵豬頸肉和鹵鴨腎味道都OK, 但份量就比較少佐D咁, 唔算好飽. 有點不滿意的係杯凍飲要我追兩次, 仲到我差不多食晒碟飲先到. 一般貨色.可能新開張不久關係, 整門店舖感覺干干淨淨的又夠光猛舒服, 又可以望入到部份廚房, 感覺幾干淨的, 但樓面得三個人, 仲要係未坐滿情況下, 叫幾次先有反應, 感覺好似係新手入行, ORDER 又耐, 連埋單都要等.未試其他菜色, 整體感覺係一般飯店, 收偏高價位午餐.

未試其他菜色, 整體感覺係一般飯店, 收偏高價位午餐.
2012-10-26
所有菜式價錢比同類高20~30%, 斬鵝$130椒鹽鮮魷$7X, 價錢高自然有期望, 可惜斬鵝 - 味道一般, 鹵水鵝居然沒有鹵水令人費解, 最令人氣憤是底下的豆腐少得可憐, 只有三數片薄薄的, $130元給多少不值錢的豆腐都不為過吧, 令人覺得欠缺誠意煎蠔餅 - 味道淡蠔少粉多鵝肝 - 是已經鹵好, 口感偏粉, 算是令人比較滿意, 上枱仍然沒有鹵水韮菜鵝紅 - 鵝紅淡而無味, 有少量鹵水川椒雞 - 超級欠缺誠意之作!!! 居然用凍肉鋪賣最平宜只有快餐店一般家庭用的雞脾扒?! 我完全無想過晚市花差不多一百元居然食雪藏雞扒感想是同一價錢有很多中上級潮州菜選擇, 我不會再選這裡就是

煎蠔餅 - 味道淡蠔少粉多

韮菜鵝紅 - 鵝紅淡而無味, 有少量鹵水

感想是同一價錢有很多中上級潮州菜選擇, 我不會再選這裡就是