话说之前系佢旧舖已经食过两三次 记得以前好旺同埋都几好食。今次经过 门口有个姐姐叫我地试下只鸡,虽然最後无选择 但就选择左食个椒盐鳝片同豉椒炒鹅肠😍好好食啊个鳝片,外卖都好好食,如果即场食真系不得了,仲有鹅肠都几好食,又够辣,我一定会再去
话说之前系佢旧舖已经食过两三次 记得以前好旺同埋都几好食。
2020-12-28 1177 浏览
唔好睇佢个装修好似好新,但系入边嘅嘢食质素绝对有大排档嘅风味。嗰日去到我食咗佢嘅小炒王,豉椒炒蚬,仲有佢嘅四川麻辣鸡煲。老实讲,佢嘅小炒王真系有啲失望,因为冇咗我最锺意食嘅韭菜,变咗做西芹,不过反而变咗西芹个口感变得更加丰富。可能因为个人喜好,冇得食韭菜,会有啲失望。佢个豉椒炒蚬就值得一赞,蚬肉入边一啲沙都冇,而且仲有海水味,以我所知有啲餐厅会博烂个蚬壳,务求令到小菜可以快啲上碟,但系呢一间舖头绝对冇马虎,剩系得一两只蚬系冇开到壳,其余嗰啲全部都开晒壳。佢个四川麻辣鸡煲,好有风味,如果你系一个锺意食辣嘅朋友,咁就啱晒你,因为麻同辣嘅味道都10分充足,而且渗晒入鸡肉入边,就连鸡煲入边嘅洋葱亦都有鸡肉味同埋麻辣味,呢一样嘢系令到我有惊喜嘅。
嗰日去到我食咗佢嘅小炒王,豉椒炒蚬,仲有佢嘅四川麻辣鸡煲
  • 豉椒炒蚬
  • 四川麻辣鸡煲
2020-12-06 986 浏览
今晚仍然未改为两人一台,一於即庆去石门搵食每次嚟到呢度,实在太多选择, 今次朋友提议不如食小炒,怀缅一下大排档!所以就试吓陈根记,唔知系咪以前佢喺沙角邨嗰间大排档,火候十足,其中黄金头油鸡,肉质鲜嫩非常入味而XO赖尿虾, 虽然好细只, 胜在好大碟,而且非常新鲜,有几只而且有好厚嘅虾膏,价钱合理,并且不太浓,味道啱啱好啱晒我呢啲无饭主妇!至於椒盐白鳝片,好有惊喜!可以保持肉质爽口,加上啱啱冚咗腥味,下次可以再试另外叫咗菜心炒鲜鱿,菜心软硬适中,不太油腻, 但鲜鱿不够新鲜,不够爽口
今晚仍然未改为两人一台,一於即庆去石门搵食
2020-11-30
  • XO  赖尿虾
  • 黄金头油鸡
  • 椒盐白鳝片
只可惜不是跟大夥儿在一起,点一些大菜好像也浪费了点🤔也只好只点了两个甜品😅说起来,以前一直也听大家说陈根甜品很不错机缘巧合吧,小妹竟然是第一次嚐到陈根记的甜品🙈嗯,真系几好食平时的我其实不太喜欢芒果和他的甜品,今天确没拒绝芒果很甜🥭,最怕那种酸的有渣的一口脆的外脆内软外热内冰冻真的不错,果然是招牌只是觉得睇下抹的生忌廉好像没必要了🤔芒果肠粉也很厉害,冰冰冻冻还真的满爽的🤤前:芒果肠粉後:芒果一口脆
只可惜不是跟大夥儿在一起,点一些大菜好像也浪费了点🤔
也只好只点了两个甜品😅
说起来,以前一直也听大家说陈根甜品很不错
机缘巧合吧,小妹竟然是第一次嚐到陈根记的甜品🙈

嗯,真系几好食
平时的我其实不太喜欢芒果和他的甜品,今天确没拒绝
芒果很甜🥭,最怕那种酸的有渣的
一口脆的外脆内软外热内冰冻真的不错,果然是招牌
只是觉得睇下抹的生忌廉好像没必要了🤔
芒果肠粉也很厉害,冰冰冻冻还真的满爽的🤤

前:芒果肠粉
後:芒果一口脆
甜品
2020-11-22
甜品
2020-11-11 852 浏览
个咕噜虾,皮劲厚,冇肉嘅好难食。鱼香茄子等咗九个字都未到,啲饭都等到冻洒。追咗佢几次侍应十问九唔应,重要侍应服务态度好差,追佢第五次嗰时先话漏咗先话帮我整完全冇谂过系佢哋有问题,伏到一个点。
咕噜虾球
  • 没有
2020-11-07 928 浏览
陈根记搬去沙田石门後一直都想再试,但每一日都咁多人,真系好难的起心肝用粒几钟等位。疫情下,好多餐厅都少咗堂食客,所以决定趁「人少少」嘅时候帮衬返一次。放工後以最快嘅速度赶到餐厅攞位。到达陈根记时大约6:35,可以自行入座,但目测已七成满。然後喺不足10分钟内,余下嘅三成枱亦已经坐满。餐厅装修刻意营造以前大排档喺禾輋邨嘅感觉,但始终系有分别,营造不来。我哋叫咗招牌蚝饼、孜然棒棒骨、椒盐白鳝片及白菜仔炒鸡柳。嗰期仲要系每叫一个餸就送一罐汽水或者啤酒,去大排档食就啱晒。感觉系每碟餸无乜点加价,但份量就少咗啲。餸整体都系好味,但就好似比以前少咗气,我个人觉得仲系唔错。而且出餸好快,餸又够热。可能舖个比以前大排档时细,再加上客人都几多,所以繁忙时间限时80分钟,如果同朋友倾计系唔够喉嘅,要留意下。不过其实我又唔觉得好严格执行,因为我哋食咗个半钟又唔系太赶我哋。

2020-10-08
  • 香煎蚝饼
2020-11-04 662 浏览
记得以前成日去旧铺陈根记食饭价钱平之余 食物出品亦有水准新铺搬左去石门都帮衬过好几次个人觉得水准依然keep 到今次带埋一家人黎晚饭wasabi 手撕鸡材料好丰富 有火腿 海蜇 蟹子 青瓜丝 同鸡肉今次比平时食既wasabi 味浓左d 食到有d 眼湿湿作为前菜 可以refresh 一下个口先卤水分蹄呢度好特别 系唔同出面d 卤水既分蹄做到爽口弹牙 事必之前需要一番功夫先有既效果蚝饼做到脆口得黎又唔会觉油腻蚝仔都几大只 加上又唔腥五味鱼柳师傅将酱汁调味得好好 味道酸酸甜甜又系一道开胃菜孜然猪仔脾记得以前旧铺果时有得拣美极猪仔脾而家餐牌上又唔多见有咁就唯有食呢个孜然味呢个味都唔差 惹味之余唔会过咸肉质都保持到有小小水份 唔会做到好柴
记得以前成日去旧铺陈根记食饭

呢个味都唔差 惹味之余唔会过咸
肉质都保持到有小小水份 唔会做到好柴

wasabi  手撕鸡
2020-10-14 1461 浏览
有日夜晚谂唔到食乜於是住系沙田既朋友带左我去一间香港老字号大排档就系大名鼎鼎既陈根记啦个日系公众假 我地四个人排队大约排左30mins终於可以入座wasabi手撕鸡($88)wasabi手撕鸡真系好出色除左鸡肉 仲有火腿 蟹籽 同埋海蜇少少攻鼻 但系几好味有特色之余 原来d味可以咁夹香煎蚝饼($88)蚝饼炸得好好又唔厚粉 d皮又唔会同d蚝分开炸到金黄色 淡淡蚝仔肉好香口 好juicy 好味道炒蚬蚬肉都几多 食唔到有沙前期功夫做得好d汁好惹味椒盐鲜鱿正常发挥南乳粉丝杂菜煲($70)d菜好入味 几好味芒果一口脆crepe再包住冰冻既芒果好好味!外脆内冻 唔会话太甜食到最後有个酸酸甜甜既甜品收尾都唔错大家一定要去试
有日夜晚谂唔到食乜
於是住系沙田既朋友带左我去一间香港老字号大排档
就系大名鼎鼎既陈根记啦

个日系公众假 我地四个人排队大约排左30mins
终於可以入座

wasabi手撕鸡
wasabi手撕鸡($88)
wasabi手撕鸡真系好出色
除左鸡肉 仲有火腿 蟹籽 同埋海蜇
少少攻鼻 但系几好味
有特色之余 原来d味可以咁夹
香煎蚝饼

香煎蚝饼($88)
蚝饼炸得好好

前期功夫做得好
d汁好惹味

正常发挥
南乳粉丝杂菜煲

南乳粉丝杂菜煲($70)
d菜好入味 几好味

芒果一口脆
crepe再包住冰冻既芒果好好味!
外脆内冻 唔会话太甜
食到最後有个酸酸甜甜既甜品收尾都唔错

大家一定要去试
wasabi手撕鸡
香煎蚝饼
南乳粉丝杂菜煲
  • Wasabi手撕鸡
2020-09-27 1077 浏览
叫左4碟野牛河,冇获气,食落似捞出黎辣子鸡丁,不如叫辣籽鸡粒,辣籽多到夸张,成碟野唔辣既,重味精味,鸡系鸡扒件切粒姜葱鱼云,有几旧食到炸粉,应该系未捞好粉就上 炸浆豉椒鹅肠,最正常就系呢碟,爽口既
叫左4碟野
牛河,冇获气,食落似捞出黎
姜葱鱼云,有几旧食到炸粉,应该系未捞好粉就上 炸浆
豉椒鹅肠,最正常就系呢碟,爽口既

2020-09-26
2020-08-29 1845 浏览
以前经常光顾禾輋的陈根记,搬去石门之後,都偶然光顾,多数是外卖,因为堂食有限时。已经2-3个月无光顾,今日特登去买了煎蚝饼及椒盐九肚鱼。椒盐九肚鱼是正常,好食的。但食了十几年的煎蚝饼,今日居然打开个盒已见到有蛋殻,食了几口都食到有蛋殻。真系大感失望......
椒盐九肚鱼是正常,好食的。
煎蚝饼
椒盐九肚鱼
外卖自取
椒盐九肚鱼
2020-06-29 1988 浏览
第一次光顾陈根记应是二十多年前, 当时还在 禾輋邨里面的冬菇亭 ,当时他们永远是那麽多人,水泄不通 。因为当年他的食物的确有水准。 如今 ,他已搬到石门的商场里面, 装修仍然沿用大排档的设计 。摺枱摺凳,当然坐得不舒服 ,但是来吃风味嘛 ...可惜收的绝对不是大排档的价钱。 没问题 ,餐厅最紧要食物的味道 。但是 ,他收的价钱绝对对不起食物的质素 ,更对不起特意前来的顾客 。首先所有枱都限时1.5小时 ,想好好享受一餐绝对没可能。我个人更加讨厌限时限刻的食店 ,不过有两个朋友一起 ,他想回味以前的味道, 所以都没有转地方。今次点了五个小菜, 包括焗鱼肠, 椒盐鲜鱿,豉椒炒蚬, 豉油王炒腩片及烧乳鸽 。先说价钱, 绝对比附近任何一间酒楼更贵 。那个焗鱼肠 ,味道是苦的 ,很明显鱼肠没有洗乾净。 豉椒炒蚬 ,有一半是没有开口的, 我跟待应说里面有一半是没有开口的,他叫我自己打开口, 坚持仍然能吃,不知所谓。 我叫他吃给我看,当然幸幸然走了, 不了了之。 豉油皇腩片, 豉油唔使钱 ,咸到苦 。其他两个食物平平无奇 ,不值一提。 1.5小时准时叫你埋单。 现今香港号称大排档的小菜 ,好吃的已经
现今香港号称大排档的小菜 ,好吃的已经不出三间 ,当然不包括这一间。 我只能够说一句 ,再见陈根记。
2020-06-26
2020-06-21 1756 浏览
陈根记听左佢好耐,好多人都话好好食,终於试到,6点就排长龙,不过吾知系咩原因食物水准系有少少下降,定我期望太高🤣🤣Wasabi手撕鸡好食,几特色,同平时食既手撕鸡味道一样,但佢多左wasabi攻鼻既感觉,几得意,海浙都比得好足料,吾错孜然一条骨都好食既,但如果孜然粉多啲会正啲干炒牛河好食,好有镬气下面呢知吾记得叫咩豆腐煲,同吾同既内脏一齐煮,猪肚有啲硬,其他味道都一般,普通茶记既质素与味道砵仔焗鱼肠,上面既蛋同油炸鬼系好食好脆,但今日啲鱼肠又苦又臭👎🏻👎🏻隔离枱客都系食左几啖就冇食,有啲失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️黎到甜品,芒果佢系雪到冰硬哂,我略嫌太硬,食吾到芒果味,融化多少少会比较好,而榴连奶露就好食既,不过就系等於cream +榴连,太家屋企都会做到,但榴连系足料既

孜然一条骨都好食既,但如果孜然粉多啲会正啲

干炒牛河好食,好有镬气

• WASABI蟹籽手撕鸡
2020-06-21 1063 浏览
久仰大名之陈根记,因为无得订位所以我地一放工就赶去,过到去7:15pm商场入口已见到有几班人等紧位,因为我地只有2个人所以都好快就有位佢既装修真系好大排档感觉,有吊扇,又圆桌,二话不说我地就选择卤水拼盘($146)、香煎蚝饼($82)、砵仔焗鱼肠($48)、白饭2个($24)、现架叫一个小菜就会送啤酒或气水一罐(如此类推)所以好抵有野饮香煎蚝饼不得了,炸到好松脆同蚝仔数量不少,仲要系有3大块、而卤水拼盘个牛展都好入味同软身,系个猪脚有少少失望(有毛)而个焗鱼肠我地就真系唔识食啦,可能系佢既风味只系我地唔识食,有鱼鳞片但无腥味处理得几好呢样,呢餐食得好饱,大满足!

• 香煎蚝饼
2020-06-16 938 浏览
特登揸车入黎食,夜晚10点几都仲有好多人排队等。。。大排挡黎讲,呢间环境系几好及望落宽敞整洁,野食味道好!但贵。椒麻虾一碟都系得4只但都百几蚊,wasabi手撕鸡几fresh同特别,炒面普通得黎好味既,所以吾介意佢贵d既朋友可以一试!间店有做埋糖水铺,试过芒果肠粉确实好滑,其他甜品无试,但样貌不错👍
特登揸车入黎食,夜晚10点几都仲有好多人排队等。。。

• Wasabi手撕鸡
  • 芒果肠粉
2020-06-13 449 浏览
食物选择少全部唔新鲜乳鸽肉质硬九肚鱼粉厚蒜蓉蒸虾梅咕噜虾球水牛肉腌过龙原本好肚饿即刻冇胃口唔想再夹餸服务态度差十年难遇。原本高兴地为陈根记跑到石门现在因陈根记不想再踏足石门
食物选择少
全部唔新鲜