2022-04-16 20 浏览
而家夜晚冇堂食,而星期日夜晚唔想煮,一於叫小菜返屋企食~叫咗呢一間陳家菜,係外賣程式落完order之後,自己去reception度 開櫃取食物提一提嘅係佢嘅recrption其實係喺個大廈側邊,要行一層樓梯上去我哋叫咗酥炸蟹鉗,要咗椒鹽味道丶辣子雞丁丶 秘製啫雞煲 同埋兩碗白飯~果然識叫即做、拎到返去都係新鮮熱辣辣酥炸蟹鉗 非常脆口,配上椒鹽味道,花椒味好香~辣子雞丁,鍾意食川菜嘅人不要錯過,麻辣味道特出、鹹鮮十足另外秘製啫雞煲 惹味、 暖身~雞件夠大 ,配上特製醬汁,非常好送飯~呢間餐廳價錢不太貴,值得再encore!
而家夜晚冇堂食,而星期日夜晚唔想煮,一於叫小菜返屋企食~

我哋叫咗酥炸蟹鉗,要咗椒鹽味道丶

辣子雞丁丶 秘製啫雞煲 同埋兩碗白飯~

果然識叫即做、拎到返去都係新鮮熱辣辣

酥炸蟹鉗 非常脆口,配上椒鹽味道,花椒味好香~

辣子雞丁,鍾意食川菜嘅人不要錯過,麻辣味道特出、鹹鮮十足

呢間餐廳價錢不太貴,值得再encore!

2022-04-15 40 浏览
聽朋友講上環附近有間專門做外賣嘅菜館,除了家常小菜外,滷水都不錯的~原來入面係好多間餐廳一齊在open kitchen,點好餐後ready就去櫃位攞~的確無推介錯,滷水拼盤款式非常多,有牛𦟌、豬大腸、豬腩肉、鵝翼、鵝腎、牛肚,啱曬選擇困難,諗唔到揀咩滷水食嘅我!滷水味道香濃中帶少辣,鹹度適中,而且幾入味。最特別係初初始落去後滿口蒜香,之後川辣味慢慢滲出,辣得幾過癮。特別喜歡鵝腎好有咬口,鵝翼都算多肉。朋友就幾鍾意食牛𦟌另外還點了冷盤,是撈了蒜頭、辣椒、芝麻,幾惹味。而川粉都好彈口~有機會再來食下住家菜

滷水拼盤

的確無推介錯,滷水拼盤款式非常多,有牛

有機會再來食下住家菜

2022-04-14 11 浏览
🍽 Sweet and Sour Pork with Fresh Pineapple💰 HK$98 (Takeaway)🍽 Satay Sliced Beef With Bean Vermicelli💰 HK$93 (Takeaway)During covid outbreak, we work from home and sometimes we are lazy to cook. Today we went to try a new takeaway restaurant called Chan's Kitchen. So basically you ordered the food and you can get it from Freshlane. You can grab your food from the food locker when the food is cooked and ready. How convenient it is!Chan's Kitchen got a wide range of food for you to pick. For examp
💰 HK$98 (Takeaway)
💰 HK$93 (Takeaway)

Chan's Kitchen got a wide range of food for you to pick. For example, numbing and spicy dishes, marinated dishes and cold tossed dishes etc.

🍍Sweet and Sour Pork with Fresh Pineapple
The cuts of pork were nice and crispy with sufficient amount of sour sauce on it. They also put some fresh pineapple which was very impressive.

🥩Satay Sliced Beef With Bean Vermicelli
The vermicelli rice noodles perfectly soaked up all the flavors of satay sauce, beef and vegetables. The beef was nice. It was perfect to eat with steamed rice.🍚

❗❗Chan's Kitchen is offering 15% off for all pick up orders with no minimum spend required. Also, they offer cross district delivery.

🌐Food order: http://chanskitchen.oddle.me/en_HK
2022-04-13 15 浏览
臨收工喺上環見客,同事話而家有智能順豐櫃拎食物!咁新奇梗係要去order下!原來叫外賣都有智能自取櫃!喺於上環嘅Freshlane,入面進駐左20間左右嘅餐廳,外賣app 落單,餐廳就會煮好然後放入智能櫃!取餐過程快捷又方便,真係好高智能!眾多餐廳中我揀左有酸菜魚食嘅陳家菜! 🌶️🐟酸菜魚🍲一拎外賣已女經聞倒超香嘅酸菜味!先飲一啖湯,酸酸辣辣清爽而唔油膩!酸度同辣度都剛好刺激味蕾唔會太over!主角魚肉-啖啖魚肉肥美嫩滑仲冇骨,滑到可以唔駛咬咁濟,而且索哂湯嘅香濃酸辣味,超入味!配料有特多酸菜同豆芽等蔬菜🥬好豐富!🍢滷水拼盤陣容頂盛嘅滷水拼盤,包括有金錢肚、牛𦟌、牛腸、雞腎、滷水腩肉等。滷水味道香濃食落唔太油膩,樣樣都好食,我自己最鐘意金錢肚夠柔軟,同埋牛𦟌入味又淋身!送飯一流!

🌶️🐟酸菜魚🍲

• 金錢肚
  • 酸菜魚
  • 滷水拼盤
2022-04-11 28 浏览
陳家菜的廚房在上環,之前回西營盤娘家時試過外買自取,覺得幾好味。最近發現它新出誇區外送,連南區都送,不是住附近的我也可以叫外賣了。https://chanskitchen.oddle.me/en_HK今次點了兩個下酒菜,和家人啤一啤。滷水拚盤($118)秘制滷味好不好吃,關鍵還是滷水汁。陳家秘製滷水香濃不鹹,加上拚盤的種類多:牛肚、牛𦟌、豬大腸、豬腩肉、鵝翼、鵝腎,全都滷得夠腍入味,送啤酒不會單調。牛肉麻辣香鍋($85)麻辣香鍋其實是熱炒菜式,主食材可以依照個人喜好揀選,唔食牛還有其他選擇。牛肉是薄切肥牛,配料有藕片、土豆片、木耳等。牛肉片份量不少,也不會太肥。最贊是味道夠香夠麻,像沒有湯的麻辣火鍋,很過癮。

今次點了兩個下酒菜,和家人啤一啤。

滷水拚盤($118)
秘制滷味好不好吃,關鍵還是滷水汁。
滷水拼盤

牛肉麻辣香鍋($85)
牛肉是薄切肥牛,配料有藕片、土豆片、木耳等。
牛肉片份量不少,也不會太肥。
最贊是味道夠香夠麻,像沒有湯的麻辣火鍋,很過癮。
2022-04-10
外卖送餐
2022-04-11 17 浏览
陳家菜位於Freshlane,個設計就好似一個mini 外賣foodcourt,掃個QR code 或者係平時外賣平台點餐,準備好就會通知,可以係格仔櫃自取,非常方便。選擇眾多但偏向晚餐食中菜多,所以叫左兩個一人小菜套餐,味道都幾好,返到屋企都仲熱辣辣,飯同送分開擺放而且蓋得好實,個索袋設計方便運送,唔會左搖右擺又可重用。沙爹肥牛粉絲煲,肥牛、金菇同粉絲既份量多,亦都有D菜,粉絲吸晒沙嗲汁開胃惹味,用黎送飯幾好,唔算辣,如果有D花生味應該更正。麻辣滷水拼盤有好多唔同部位,鴨翼、金錢肚、腩肉、腎,豬大腸等,滷水入味,麻辣後勁慢慢上黎,兩個送都好送得飯,眨下眼就食晒。雖然話係自取櫃,但有咩問題既話其實都有個客服counter 可以幫手跟跟單,安全唔會漏單,係一個幾新既嘗試。

2022-04-10 14 浏览
這家設於西營盤嘅共享廚房Freshlane內,沒有實體店,採用了新式嘅外賣經營方式,客人只需要係各大外賣app落單,就可以到Freshlane 內設有嘅智能櫃自取外賣,或者由外賣員送俾你都得,取餐十分方便,想試新嘢嘅你不妨去體驗下😛麻辣滷水拼盤|$118|8/10呢個拼盤有齊雞腎、肺片、腩肉及鴨翼,濃郁嘅滷水味同麻辣香味合二為一,係十分開胃嘅下飯菜👍牛肉麻辣香鍋|$73|8/10滿滿牛肉,十分足料!配料有齊薯仔、木耳及蓮藕,加左不少辣椒仔,食落係正宗嘅川菜麻辣味😋牛肉香味濃厚,口感酥脆,蓮藕同木耳都好爽口,送飯惹味又開胃🤩

麻辣滷水拼盤|$118|8/10

牛肉麻辣香鍋|$73|8/10
2022-04-09
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2022-04-07 19 浏览
今日晚餐唔想煮一於外賣, 想食中菜,所以就order 陳家菜! 😋 一共order咗兩個餸及兩個白飯! 陳家菜係用了freshlane嘅自助外賣服務,  各大平台例如openrice food panda 都可以訂!  預先訂嘅餐先再去智能櫃自取好方便! 沙爹肥牛粉絲煲 喺外賣袋入面已聞到香噴噴嘅氣味🤤 而且返到屋企都仲熱辣辣🥰  有大大片肥牛,金菇同粉絲!分量幾多,而且唔辣, 好惹味👍🏻 無骨咕嚕肉外皮好脆口,食得出係廚師即叫即煮嘅!👍🏻 咕嚕肉件數算多, 肥瘦均勻, 肉質夠淋,酸酸甜甜夠開胃!  白飯係同餸分開盒嘅,咁就唔怕白飯太多汁啦!😊

沙爹肥牛粉絲煲
分量幾多,而且唔辣, 好惹味👍🏻

無骨咕嚕肉

白飯係同餸分開盒嘅,咁就唔怕白飯太多汁啦!😊

.📍陳家菜 @ Freshlane📍香港上環德輔道西103號樂基商業中心1樓Kitchen 6今次介紹的takeaway有別於一般外賣店,位於樂基商業中心,1樓全層是各式各樣的外賣店,全部電子點菜,準備好就在格仔櫃自取,方便衛生,我糾結很久,最終選了港式中菜😆沙嗲肥牛粉絲煲(79hkd)這款絕對是必點下飯菜,肉量比我想像中多,粉絲份量也很多,吸飽湯汁,像吃麵一樣😂還有金針菜和綠色蔬菜🌱不愧為下飯之王🙈牛肉麻辣香鍋(73hkd)肉量也是很多,配料有木耳、薯仔🥔、蓮藕,麻麻辣辣,超香而且好惹味,不會過分油膩,辣度很剛好,蓮藕非常爽脆,薯仔木耳好吸汁,連平常不喜歡吃木耳的我也全吃光,絕對會encore👍🏻#foodiblum港式 #foodiblum中式
📍陳家菜 @ Freshlane

沙嗲肥牛粉絲煲(79hkd)

沙嗲肥牛粉絲煲

牛肉麻辣香鍋(73hkd)

#foodiblum港式 #foodiblum中式
2022-04-07
等候时间
10 分钟 (堂食)
沙嗲肥牛粉絲煲
2022-04-06 14 浏览
老公超掛住呢間嘅麻辣野上次試左雞,今次試拼盤🤣估唔到大仔今日要添飯,仲要添2次食物麻辣滷水拼盤有啲鵝、牛𦟌、金錢肚、腩肉、腎….個精華就係個汁到😍我都估唔到大仔鐘意食🤣食到啲鵝肉、腩肉,撈飯!食得勁開心🥳涼拼小食海帶🪸好脆口,配個汁好正!食遲少少都俾老公清晒涼拌粉皮呢個真係估大仔唔到🤣幾乎成個佢食晒,好滑!佢仲話下次要再食🙈麻辣涼拌蓮藕呢個好似有啲醋味😋超爽脆!環境呢到勁多人外賣自取、車手拎外賣,之前真係好隱蔽,不過可能多左人識呢到,好多指示帶你去拎🙈
老公超掛住呢間嘅麻辣野
上次試左雞,今次試拼盤🤣估唔到大仔今日要添飯,仲要添2次

食物

麻辣滷水拼盤
有啲鵝、牛𦟌、金錢肚、腩肉、腎….

涼拼小食
海帶🪸好脆口,配個汁好正!食遲少少都俾老公清晒

涼拌粉皮
呢個真係估大仔唔到🤣幾乎成個佢食晒,好滑!
佢仲話下次要再食🙈

麻辣涼拌蓮藕
呢個好似有啲醋味😋超爽脆!

2022-04-06
  • 滷水拼盤
  • 涼拌麻辣粉皮
2022-03-01 59 浏览
今日同個同事一齊買外賣返屋企食佢介紹左我去freshlane呢度原來係專做外賣嘅食廈!勁隱蔽!首先我地黎到一個大堂好多信箱位呢啲就係出食物嘅位置當我地用QR code 揀好想食邊間餐廳揀左食物俾錢就可以拎到號碼喺度等食物我地咁醒當然係一早已經喺網上預訂左餐點啦~拎住號碼,好快就搵到相應嘅位置簡單快捷就拎走熱辣辣嘅美食了!今日我試左間中菜陳家菜揀左兩個一人餐落單簡單直接有咩特別要求可以再寫落remarks價錢唔貴有餸有飯外賣包裝嚴實返到屋企都無漏出嘅情況而且都保持到熱度酸菜魚微辣開胃個湯酸酸辣辣用黎撈飯好正!魚柳無骨嫩口啫啫雞有大半隻雞唔會全係骨雞件配菜全部都入味翻熱返仲聞到好香嘅香料味!簡簡單單兩個餸唔想煮飯都有好味道!
今日同個同事一齊買外賣返屋企食
佢介紹左我去freshlane
呢度原來係專做外賣嘅食廈!
勁隱蔽!

首先我地黎到一個大堂
好多信箱位
呢啲就係出食物嘅位置
當我地用QR code 揀好想食邊間餐廳
揀左食物俾錢
就可以拎到號碼喺度等食物
我地咁醒當然係一早已經喺網上預訂左餐點啦~
拎住號碼,好快就搵到相應嘅位置
簡單快捷就拎走熱辣辣嘅美食了!

今日我試左間中菜

外賣包裝嚴實
返到屋企都無漏出嘅情況
而且都保持到熱度

酸菜魚微辣開胃
個湯酸酸辣辣用黎撈飯好正!
魚柳無骨嫩口

啫啫雞有大半隻雞
唔會全係骨
雞件配菜全部都入味
翻熱返仲聞到好香嘅香料味!

簡簡單單兩個餸
唔想煮飯都有好味道!
2022-02-23
早餐
2022-03-01 1246 浏览
《高質外賣住家菜🏡》———————————————-#陳家菜 🥬-最近夜晚無得堂食,我又唔係好識煮嘢食,無飯家庭可以點算好🤨咁就一定要叫外賣啦,每晚諗食咩都係一大難題,狂碌手機就唔知叫咩好,附近餐廳都食到爛,就比我發現咗原來有間叫freshlane嘅kitchen,裡面有唔同嘅小店,完全係虛擬嘅food court😎-手機點完菜就可以去外賣自取,又或者可以經外賣app 喺網上外賣平台外送到屋企,非常方便😙 我哋揀咗自取,上到去好似去左順豐站咗,喺ipad登記咗就可以喺locker無接觸直接拎取食物🥡-🐠 紅燒金鯧魚原條套餐原條金鯧魚夠哂正,估唔到外賣返到去水準仍然咁高,我哋拎入蒸焗爐翻熱咗魚片仍然肉質嫩滑,又無咩骨,好易入口,辣味適中,帶點麻香,配埋寬粉十分惹味😆-🍍 鮮鳳梨咕嚕肉份量都算抵食,糖醋汁酸酸甜甜,味道非常開胃,令人忍唔住食指大動,撈飯一流😚-⭐價錢參考:紅燒金鯧魚原條套餐:$93鮮鳳梨咕嚕肉跟飯:$90🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$90
《高質外賣住家菜🏡》
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$90
2022-02-27
2022-02-25 45 浏览
早排天氣凍到懶得出去,係袋鼠叫個外賣食算🥶菠蘿咕嚕肉,講到明係用新鮮菠蘿整,唔係罐頭菠蘿🍍菠蘿分量好多添😎雖然啲肉偏細,一條條咁,但係無咩肥肉,感覺幾健康😬個汁酸酸甜甜,開胃之選之後叫咗個唔辣嘅雞煲(最推薦❣️),分量有半隻雞,雞腳,雞屁股都俾埋你,童叟無欺!😂因為屋企人唔食得辣,所以叫唔辣。個雞肉裏面有好多雲耳,同洋蔥,個汁適合送飯Overall陳家菜 都係偏住家飯風味,懶得煮飯可以叫兩個小菜試試!
早排天氣凍到懶得出去,係袋鼠叫個外賣食算🥶

外卖送餐
2022-02-25 28 浏览
<Hong Kong🇭🇰•Sweet Home>“咬我唷!Jer Jer滑雞煲”喺屋企煮雞煲需要準備好多材料😮‍💨真係需要好多時間㗎!今次都係嗌外賣番屋企好啦🤭朋友介紹呢間中菜外賣店果然幾高水準!▪️啫啫滑雞煲並非冰鮮雞咁膚淺,雞肉非常嫩滑彈牙,有燈籠椒、洋蔥爆香嘅雞特別香!啫啫雞醬汁味道幾惹味,而且唔會好咸!送飯好啱唷😋▪️滷水拼盤滷水拼盤呢邊有雞腎、夫妻肺片、腩肉片、鴨翼!以為滷水咁簡單?竟然仲帶點點麻辣香,認真惹味!食鴨翼嘅時候都忍唔住絕下手指公👍🏻🤪▪️花膠雞湯2 碗花膠雞湯湯汁濃稠,感覺骨膠原滿滿!仲有杞子等材料,係滋潤嘅感覺☺️嗌外賣最開心係乜嘢?識到好味嘅東東外,最緊要係唔使洗野,方便又抵食!陳家菜 📍上環德輔道西103號樂基商業中心1樓Kitchen 6#chantaljj粵菜#chantaljj上環#chantaljj西營盤#西營盤美食 #上環美食 #抵食外賣#上環外賣
<Hong Kong🇭🇰•Sweet Home>

#上環美食
#抵食外賣
#上環外賣
2022-02-23 34 浏览
最近睇到Foodie們介紹陳家菜,知道佢哋喺上環FreshLane取餐,位置係樂基商業中心側面小巷內入口,按指示行,上一層就到。夜晚禁堂食,港島人買外賣又多個選擇。陳家菜標榜不添加味精,食得更鮮味,食得更健康。外賣盒可入微波爐,方便自行加熱。秘製啫雞煲(一人份量)$86唔辣版雞煲,約有1/4隻雞,平時食雞煲起碼二人先食到,呢度有一人份量可點。鮮鳯梨咕嚕肉 $98用偏瘦嘅豬肉製作,食落唔會覺得太膩,加上鮮鳯梨,感覺較健康

秘製啫雞煲(一人份量)$86
秘製啫雞煲
秘製啫雞煲

鮮鳯梨咕嚕肉 $98
用偏瘦嘅豬肉製作,食落唔會覺得太膩,加上鮮鳯梨,感覺較健康