2022-03-01 1102 浏览
《高质外卖住家菜🏡》———————————————-#陈家菜 🥬-最近夜晚无得堂食,我又唔系好识煮嘢食,无饭家庭可以点算好🤨咁就一定要叫外卖啦,每晚谂食咩都系一大难题,狂碌手机就唔知叫咩好,附近餐厅都食到烂,就比我发现咗原来有间叫freshlane嘅kitchen,里面有唔同嘅小店,完全系虚拟嘅food court😎-手机点完菜就可以去外卖自取,又或者可以经外卖app 喺网上外卖平台外送到屋企,非常方便😙 我哋拣咗自取,上到去好似去左顺丰站咗,喺ipad登记咗就可以喺locker无接触直接拎取食物🥡-🐠 红烧金鲳鱼原条套餐原条金鲳鱼够哂正,估唔到外卖返到去水准仍然咁高,我哋拎入蒸焗炉翻热咗鱼片仍然肉质嫩滑,又无咩骨,好易入口,辣味适中,带点麻香,配埋宽粉十分惹味😆-🍍 鲜凤梨咕噜肉份量都算抵食,糖醋汁酸酸甜甜,味道非常开胃,令人忍唔住食指大动,捞饭一流😚-⭐价钱参考:红烧金鲳鱼原条套餐:$93鲜凤梨咕噜肉跟饭:$90🍌抵deal 指数:7/10💰人均消费:$90
《高质外卖住家菜🏡》
🍌抵deal 指数:7/10
💰人均消费:$90
2022-02-27
外卖自取
智能顺丰柜相信即使大家未用过,都听过原来而家买外卖都有智能自取柜😮全新体验令🐻大开眼界,梗系急不及待同大家分享啦😎.位於上环嘅Freshlane,系一间专做智能外卖柜嘅平台,入面进驻咗好多餐厅🍴只要用主流外卖app 落单,餐厅就会制作好外卖放喺智能柜🗃然後你可以凭住app落单记录去智能柜自取外卖,或者由外卖速递员拎完再送俾你都得🛵取餐过程快捷又方便,同埋减少人与人之间嘅接触,保持社交距离👥.当然最重要系食物嘅质素啦👅今次食嘅「陈家菜」好有住家菜feel,水准亦非常高✨.🌟 秘制麻辣鸡煲 二人餐 包麻辣鸡煲、蚝油生菜、汤、白饭💰$215.🍴秘制麻辣鸡煲🐓酱汁够麻辣,食完条脷真系好麻,爽🤪鸡肉嫩滑,同埋份量都几多下😆三色椒、云耳吸收左麻辣酱汁好惹味😋如果食唔到辣嘅朋友仔就要留意啦,因为都几辣下未必啱🌶.🍴花胶鸡汤🍲无味精,入口有花胶煲溶咗张口嘅感觉冬天饮好滋润,够哂暖身🥰.住港岛西嘅朋友仔,如果有时唔想煮饭但又想食无味精住家菜陈家菜就啱晒你,用app 落单简单快捷🙂转个头就有人送上嚟屋企,慢慢叹😚记得Bookmark阿🥴.——————————————————
智能顺丰柜相信即使大家未用过,都听过
原来而家买外卖都有智能自取柜😮
全新体验令🐻大开眼界,梗系急不及待同大家分享啦😎
只要用主流外卖app 落单,餐厅就会制作好外卖放喺智能柜🗃

当然最重要系食物嘅质素啦👅
今次食嘅「陈家菜」好有住家菜feel,水准亦非常高✨

🌟 秘制麻辣鸡煲 二人餐
包麻辣鸡煲、蚝油生菜、汤、白饭
💰$215

🍴秘制麻辣鸡煲🐓
酱汁够麻辣,食完条脷真系好麻,爽🤪
鸡肉嫩滑,同埋份量都几多下😆
三色椒、云耳吸收左麻辣酱汁好惹味😋
如果食唔到辣嘅朋友仔就要留意啦,因为都几辣下未必啱🌶

🍴花胶鸡汤🍲
无味精,入口有花胶煲溶咗张口嘅感觉
冬天饮好滋润,够哂暖身🥰

住港岛西嘅朋友仔,如果有时唔想煮饭但又想食无味精住家菜
陈家菜就啱晒你,用app 落单简单快捷🙂
转个头就有人送上嚟屋企,慢慢叹😚
记得Bookmark阿🥴
—————————
—————————
2022-06-06 144 浏览
呢排虽然话疫情冇咁严重,餐厅都开返晒堂食,但外卖自取得多都叫做养成左个习惯,得闲食吓方便唔使等又好食既外卖系点都要既😂咁呢间陈家菜系上环好方便啦,近C出口,中上环放工拎完搭地铁返屋企食都好方便,因为佢系即制,返到去仲热👍🏻呢度设计有趣,门口一格格方便自取水煮鱼-同类水煮菜式嚟讲唔算太spicy,岩返一般香港人口味,但好够香👍🏻鱼劲大旧又够滑,系足料既!鸡煲-同样口味浓淡合适,鸡肉入味同唔会鞋口,餸饭一流👍🏻

呢度设计有趣,门口一格格方便自取

鸡煲-同样口味浓淡合适,鸡肉入味同唔会鞋口,餸饭一流👍🏻
2022-06-06 104 浏览
用openrice app下单,app已显示可以取餐,但到了还要等十多分钟,等候取餐地方非常局促,外卖纸袋还在途中穿了,差点没饭吃,至於味道,点了麻辣鸡煲,份量一般,味道很清淡,幸好用上冰鲜鸡而不是雪藏鸡,试一次就够了
外卖自取
真系估唔到原来依家香港有咁自助嘅外卖平台😯🖥👏🏻 我去拎外卖嘅时候,甚至觉得自己好似做紧app咁🤣🤣🤣 正确啲咁讲,Freshlane 系个共用厨房,以比较平嘅价钱分租咗俾唔同餐厅,所以只做外卖,不做堂食👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳👨🏻‍🍳1️⃣ 沙嗲肥牛粉丝煲($79)以小菜价钱黎讲,性价比真系超高😧 呢个沙嗲肥牛粉丝煲虽然望落层红油 & 辣椒仔好吓人,但其实食入口麻而不辣,而肥牛嘅份量绝对够两个人不断夹夹夹都夹唔晒🤣 粉丝食落有少许偏向芋丝嘅质地,白菜仔嘅份量都唔少🥬 味道方面,有明显嘅沙嗲味但唔浓,食落无味精嘅死咸,味道更贴近系屋企煮嘅餸菜,送白饭一流🍲👍🏻2️⃣ 鲜凤梨咕噜肉($84)配角嘅菠萝几鲜甜,而主角嘅咕噜肉系半肥瘦,无论系酸度或者甜味都唔会太浓烈,味道平和😌
真系估唔到原来依家香港有咁自助嘅外卖平台😯🖥👏🏻

1️⃣ 沙嗲肥牛粉丝煲($79)

2️⃣ 鲜凤梨咕噜肉($84)

2022-05-24
  • 沙嗲肥牛粉丝煲
2022-06-03 25 浏览
前几日去开西营盘,路过Freshlane,我记得Freshlane入面有唔同嘅餐厅菜式可以order黎takeaway,於是我望左一阵个menu,就决定order呢间专售中菜嘅陈家菜返屋企做dinner。我地order左半只嘅秘制麻辣鸡煲同埋两碗白饭。半只嘅秘制麻辣鸡煲都差唔多装满左个盒,以百几蚊黎计,份量都算合理。值得欣赏嘅系呢个秘制麻辣鸡煲唔会话太重味,食完都唔算太口渴。辣度唔算太辣,但都几香几惹味,用黎送饭都唔错。另外仲有啲云耳同埋三色椒喺呢盒鸡煲入面,云耳同三色椒煮得好入味,值得一赞。白饭装到满满嘅一盒,压得好实所以其实有好多,每人食完一盒白饭都好够饱。饭粒软硬适中,唔错。

我地order左半只嘅秘制麻辣鸡煲同埋两碗白饭。

2022-05-30 25 浏览
上环陈家菜有多款粤菜,外卖非常方便, 喺freshlane 嘅智能柜拎, 可以先喺网上外卖平台order,节省唔少时间!😄 一人套餐黑椒牛仔骨 $88牛仔骨够入味,食得出系有腌过嘅👍🏻 唔会只系得骨,食到啖啖肉而且够淋,配上黑椒汁,更加吸引😋😋😋 辣子肥肠 $88辣得嚟非常惹味,  辣度适中😋 肥肠份量刚刚好, 好邪恶又美味, 餸饭食一流! ☺️ 每份餐都有白饭,份量适中,而且热辣辣!啱晒晚餐唔想煮饭嘅人可以试下!

一人套餐
黑椒牛仔骨 $88

辣子肥肠 $88

2022-05-29 14 浏览
唔想煮嘢食又想有屋企嘅味道!喺西营盘做完嘢,同事就介绍我上网订餐,订完15分钟就可以去攞。佢就喺地铁站A2 斜对面Freshlane。起条横行到入去,上两层楼梯就到啦!系个专做外卖嘅地方。有一个个locker位可以自己取餐。我点咗水煮鱼同茄子肥牛煲得咗会起过告示板度显示,按着号码领取就得啦水煮鱼份量好多,除咗鱼片仲有粉条同埋蔬菜,个汤汁辣中带香,返到屋企仲系热辣辣。茄子肥牛煲有好多茄子,肥牛份量都唔少,唔系太肥食得过。因为份量几多所以可以唔止两个人食。
唔想煮嘢食又想有屋企嘅味道!
系个专做外卖嘅地方。有一个个locker位可以自己取餐。

我点咗水煮鱼同茄子肥牛煲
得咗会起过告示板度显示,按着号码领取就得啦

茄子肥牛煲有好多茄子,肥牛份量都唔少,唔系太肥食得过。

因为份量几多所以可以唔止两个人食。

2022-05-27 24 浏览
第一次玩新野 就系位於上环既Feshlane, 好似一个中央厨房咁 入面有好多唔同餐厅既厨房. 成个感觉比人好乾净 同埋可以减少人与人既接触, 拎外卖直接凭单去个智能柜就可以拎餐✔️“陈家菜” 又真系好有住家菜既feel 所有菜色都系好有home like feel 无华丽既食材 有既系健康无味精 足料既食品🤤🐟水煮鱼片 一人套餐 $$79唔食得辣但又好想食下水煮鱼 所以叫左小辣 一打开成盒都系鱼块 超多旧! D鱼好嫩滑, 鱼肉好充份咁吸满哂水煮既汤汁 每一啖都好鲜同有淡淡既辣味. 本身以为一人套餐就系得鱼同饭一碗咖啦, 点知个水煮鱼入而重有寛粉, 菜同埋木耳. 正! 🐮黑椒牛仔骨 一人套餐 $$79 多黑椒 多甜椒 爆炒牛仔骨 纯对系唔会输既配撘! 一如以往 好多牛仔骨 唔好睇佢细细盒 有成足足8旧牛仔骨! 重要唔系得条骨! 所以份量真系好足 佢D配料都好多 甜椒好新鲜 唔系切定放左好耐系度既感觉! 牛仔骨啖啖肉之余 重要好入味 feel 到佢系有腌过 而唔系就咁加味去炒! 送饭真系一流!佢个外卖袋好靓 系我中遂既简约风~

🐟水煮鱼片 一人套餐 $$79

🐮黑椒牛仔骨 一人套餐 $$79

佢个外卖袋好靓 系我中遂既简约风~
2022-05-26 17 浏览
唔想自己煮饭,叫一叫外卖平台,西环Freshlane 陈家菜的菜色就会出现在屋企的餐桌上,快捷方便之余,其实仲贪佢款式多,价钱仲亲民够贴地。除左辣, 仲有各式卤水卤味, 鸡类肉类菜都有, 总有一款合食。-水煮鱼初夏到食辣也是一个不错的选择,鱼片吸收晒辣辣的汤汁,花椒,乾红椒等材料满满~~食起来有啖啖辣味和麻味,而且鱼肉不会太柴,下低仲有粉皮同娃娃菜小小一碗几唔错吃。-蒜蓉豆豉爆鸡球爆得香口而且仲超惹味,鸡球唔会太柴,鸡汁捞饭好一流啦~而且云耳仲爽口tim-
水煮鱼

初夏到食辣也是一个不错的选择,
鱼片吸收晒辣辣的汤汁,
花椒,乾红椒等材料满满~~

食起来有啖啖辣味和麻味,
而且鱼肉不会太柴,下低仲有粉皮同娃娃菜

小小一碗几唔错吃。
蒜蓉豆豉爆鸡球

爆得香口而且仲超惹味,鸡球唔会太柴,

鸡汁捞饭好一流啦~
而且云耳仲爽口tim
2022-05-26 11 浏览
💖智能柜快递📦就攞得多,拎外卖🥡又试过未呢?上环呢间陈家菜入驻左Freshlane,只要系app📱度落单,再去智能柜自取就🉐️,或者外卖速递🛵都🉐️。佢地仲同唔同外卖平台合作,自取同速递嘅价钱会有啲唔同🤏。1️⃣辣子鸡一人套餐🐔 $79💖一人套餐全部配白饭🍚,辣子鸡配上青红黄椒🫑、云耳、洋葱🧅同辣椒🌶️。辣子鸡肉多骨少🦴,肉质keep到软嫩,仲有Q弹嘅软骨。其他蔬菜吸收左微辣嘅酱汁,惹味又开胃。2️⃣沙爹肥牛粉丝煲一人套餐🍲 $79💖好丰富。底下好多粉丝,配上沙爹肥牛🐂、菜🥬同蒜蓉🧄,好送饭。汤底除左肥牛嘅肉鲜味,更多嘅系蒜香。肥牛都几多块,而且唔柴,菜煮得好软淋,吸收🧽晒汤底嘅蒜香味。粉丝份量多,配埋白饭食够晒饱!💖呢间陈家菜好多餸菜选择,推荐比赶唔切煮饭🔥、想加餸或者附近返工💼嘅朋友仔,嚟呢度买方便又好味🤤!

1️⃣辣子鸡一人套餐🐔 $79

2️⃣沙爹肥牛粉丝煲一人套餐🍲 $79

2022-05-23 10 浏览
今日唔想煮饭又想食有质素的住家饭,见陈家菜口啤好好,就试下去freshlane的智能柜「外卖自取」。外卖流程和去智能柜取货一样,㩒吓平板电脑,就会知道自己的外卖在智能柜的哪一格,打开就可自取,真系好方便,以後无饭煮妇无烦恼了。点了一牛一鱼,都相当惹味,而且份量十足。🔸黑椒牛仔骨~黑椒、甜椒、牛仔骨是最佳配搭。牛仔骨腌得入味,黑椒酱又够香浓,送饭送啤酒都好。🔸水煮鱼~要了小辣。差不多大半个外卖碗都是鱼块,超级多和嫩滑,鱼肉吸收了汤汁,食起来会食到啖啖辣味和鲜味,好过瘾呢。此外还有薯粉和木耳等,味道不错。

点了一牛一鱼,都相当惹味,而且份量十足。
🔸黑椒牛仔骨

🔸水煮鱼
黑椒牛仔骨

2022-05-22 8 浏览
於apps下单,於指定时间就可以去智能柜自取,或者选择送递员送上门!我讲紧嘅系而家全新嘅智能外卖平台~Freshlane👍🏻身为新一代嘅Wfh人士,梗系要试吓😄今次就order左呢间新餐厅,整个流程迅速方便,减少接触,外卖攞到返屋企仲热腾腾,安全又卫生👍🏻拍青瓜~香辣嘅青瓜,入口冻冰冰,作为前菜非常之唔错!酸菜鱼~无骨嘅鱼肉都几入味,少辣配方,酸菜爽口,越食越开胃!麻辣小食拼盘~材料有牛肚牛展鸡肾掌翼,卤水汁入味,外面伴上少辣嘅麻辣汁,连小朋友都食到😎

拍青瓜
~香辣嘅青瓜,入口冻冰冰,作为前菜非常之唔错!

酸菜鱼
~无骨嘅鱼肉都几入味,少辣配方,酸菜爽口,越食越开胃!

麻辣小食拼盘
2022-05-22 14 浏览
经历了两年疫情洗礼之後,叫外卖已成医肚新常态!周末不想做饭,叹过咖啡後决定买个晚餐才回家最近兴起只做外卖、不做堂食的「云端厨房」,刚好经过Freshlane正做外卖自取优惠,决定一试内里有各国美食的餐厅供选择,犹如电子版美食广场个性传统的我最後挑了住家菜!点餐後只需留意萤光幕,餐点准备好会显示取餐柜位,减少不必要的接触,方便卫生外卖胶袋设计方便携带食物包装稳固,坐车回家餸菜汁也没有出溅出蒜蓉豆豉爆鸡球配饭肉香并着豉香,入口软嫩滑爽,用来拌饭简直绝配秘制麻辣鸡煲浓郁惹味
内里有各国美食的餐厅供选择,犹如电子版美食广场
外卖胶袋设计方便携带
食物包装稳固,坐车回家餸菜汁也没有出溅出
蒜蓉豆豉爆鸡球配饭
秘制麻辣鸡煲浓郁惹味
2022-05-21
蒜蓉豆豉爆鸡球配饭
2022-05-20 16 浏览
见到呢间好新奇~系智能外卖🫡原来入面系有好多餐厅进驻我地随心简左一间试下玩~你系可以系app 提早order 之後简时间 到时就系个智能柜自取~减少左人力物力同等时间秘制麻辣鸡煲 系有洋葱三色辣同木耳一齐煮仲有芝麻系上面鸡件都多肉~麻辣酸菜鱼味道好似谭仔三哥仲有冇鱼骨冇鱼皮我钟意 因为我吾食 哈哈有好多酸菜同粉皮~陈家菜 @Freshlane (乐基商业中心) (上环)上环德辅道西103号乐基商业中心1-2楼Freshlane
见到呢间好新奇~
系智能外卖🫡
原来入面系有好多餐厅进驻
我地随心简左一间试下玩~
你系可以系app 提早order
之後简时间 到时就系个智能柜自取~
减少左人力物力同等时间

系有洋葱三色辣同木耳一齐煮
仲有芝麻系上面
鸡件都多肉~

麻辣酸菜鱼
味道好似谭仔三哥仲有冇鱼骨
冇鱼皮我钟意 因为我吾食 哈哈
有好多酸菜同粉皮~

陈家菜 @Freshlane (乐基商业中心) (上环)
上环德辅道西103号乐基商业中心1-2楼Freshlane