2022-06-11 1146 浏览
陳儀興飯店 (崇齡街) (新蒲崗)新蒲崗崇齡街40號地舖特登搭車去新蒲崗食飯 好彩book咗位 超級多人等位 食物係好食 但成晚不斷催我哋張枱走 好趕客 如果想坐耐少少就唔建議食呢間🐾🐾🐾蠔餅 🫓🫓- My favour- 好卜卜脆 - 好多蠔仔喺入邊避風塘炒蜆🥢- 成本嘢好多辣椒- 但係唔算好辣嘅滷水豬腸🐖- 幾好食好多肥膏- 都係幾爽口- 但係就唔係太入味 四季豆肉鬆🥢- 有驚喜麻油味好重- 四季豆非常爽脆 甜甜哋滷水拼盤🥢- 八爪魚仔都爽爽地水煮魚魚雲🌶🌶🌶🐟- 個人幾鍾意食- 主要係辣味- 魚頭位 - 配左少少薯粉啫啫雞煲🥘- 雞幾滑 都幾入味- 入邊有好多豬潤鑊氣小炒王🥢- 都幾大碟人均:200
陳儀興飯店 (崇齡街) (新蒲崗)
新蒲崗崇齡街40號地舖

鑊氣小炒王🥢
- 都幾大碟

人均:200
2022-06-03 721 浏览
端午節快樂!除咗有假放,當然要應節食粽啦❤潮州粽球你又食過未?😉「粽球」( 潮州讀音:增嬌)比一般糭細圓 , 唔會太過膩滯😋細細一隻入面已經勁足料!鹹肉、蝦干、鹹蛋、栗子、豆沙等,同你開心賀端午~雙拼口味,一半係鹹嘅炒糯米飯,一半係甜嘅豆沙白糯米,好欣賞佢有埋潮州獨有玻璃肉同橘餅🤤潮州糭用炒生糯米方式包製,同其他粽嘅米身軟綿綿唔同,食起嚟米身爽;鹹口部分同台灣糭相似,蝦干濃厚海鮮味💕口味正宗,屋企潮州人食完都大讚❣️建議食法:⭐拆開真空袋,水滾加熱45分鐘。⭐熱食凍食皆可呢兩日應節/送禮,記得要試!@chanyeehingsheungchiulau @chanyeehing_tko @yeehingchan @rose_yee_hing_chan📍太子/新蒲崗/將軍澳

口味正宗,屋企潮州人食完都大讚❣️

建議食法:
⭐拆開真空袋,水滾加熱45分鐘。
⭐熱食凍食皆可

呢兩日應節/送禮,記得要試!

@chanyeehingsheungchiulau
📍太子/新蒲崗/將軍澳
2022-05-28 850 浏览
同朋友行完山後直接去左呢間位於新蒲崗食晚飯😋我地去到嘅時候已經8點,但都仲係有唔少人係外面排隊等位,相當好生意。好彩朋友有預先訂定枱,冇幾耐就有得入。✨豉汁蒸大白鱔($138)每次同呢班fd食飯都會叫蒸白鱔😂但令人有少少驚喜嘅係餐廳連白鱔都有好多款唔同嘅煮法,而且價錢唔貴,但保守起見我地都係叫左最經典嘅豉汁蒸白鱔。可能因為價錢嘅關係所以白鱔唔算話好大條,但味道非常唔錯,鱔肉鮮嫩😋✨潮州蠔仔粥($128)潮仔粥有一碗同一鍋揀,我地4個人所以就叫左一鍋。餐廳嘅份量都比得幾慷慨,入面加滿左大大粒嘅蠔仔。✨鹵水鵝片拼鵝肝($178)食打冷當然唔可以錯過佢地嘅鹵水喇,我地就叫左鵝片拼鵝肝。佢地嘅鵝肝煮得非常入味,而且口感細滑,可惜只係得4片🤧完全唔夠喉。鵝片就相當普通啲,口感有少少鞋。✨潮州蠔餅($80)佢地嘅蠔餅真係必點,$80有兩大件非常抵食!而且入面落足蠔,蠔仔嘅火喉控制得岩岩好唔會縮晒水,非常好味😋✨薑蔥啫筒蠔($178)最後呢款筒蠔我同朋友都一致話好食,大推!大大隻嘅筒蠔以薑蔥爆香,外面鍋氣十足,而蠔肉亦保持到鮮嫩,薑蔥亦都係精華❤️$178有八大隻,都幾抵!

✨豉汁蒸大白鱔($138)

✨潮州蠔仔粥($128)

✨鹵水鵝片拼鵝肝($178)

✨潮州蠔餅($80)

✨薑蔥啫筒蠔($178)

2022-03-29 1421 浏览
其實除左日本野之外 我都好鐘意食潮洲野🤤 呢間有得食滷水鵝肝好特別 出面比較少食到鵝肝的味道同西式的好唔一樣 而鵝腸好爽口 推介👍 凍馬友!好!好!味!尤其係底部果層油🤤炒蜆都唔錯 好大隻
其實除左日本野之外 我都好鐘意食潮洲野🤤
凍馬友
鹵水鵝腸 鵝肝 豆腐
  • 凍馬友
2022-02-24 1152 浏览
📍陳儀興飯店______秋天是食蟹的季節,每天都看到不同朋友分享食大閘蟹的相片,令人口水直流。這天經過新蒲崗,想試試從來未吃過的潮州生醃蟹。潮州人本來就擅煮海鮮,有眾多不同吃法,最原始的便是生醃海鮮,可最大程度保留鮮味。其實世界各地都有類似吃法,最有名的當然是韓國醬油蟹,另外寧波鹹熗蟹,上海醉蟹,泰國生醃蟹都各有特色。潮式煮法會用魚露、辣椒、薑蒜、醬油再加獨門配方。一上枱,眼睛再也離不開它!一來份量奇大,足夠二至四人享用,重點是澎湃的蟹膏蟹黃!蟹膏成凝膠狀,蟹肉像啫喱一般,鹹鮮辣香!放入口中一吸,蟹黃蟹肉連同惹味的醬汁盡入口中。敢說絕對比韓國的醬油蟹好吃十倍。剩下的也不浪費,把蟹黃蟹肉挑出配上熱騰騰的白飯攪拌,一口吞掉,人生何求🦀聽說生醃賴尿蝦味道更好,有緣再試~______潮州生醃蟹 HKD 588______📍 陳儀興飯店 (崇齡街) (新蒲崗)新蒲崗崇齡街40號地舖
📍陳儀興飯店
______

聽說生醃賴尿蝦味道更好,有緣再試~

潮州生醃蟹 HKD 588
______

📍 陳儀興飯店 (崇齡街) (新蒲崗)
新蒲崗崇齡街40號地舖
潮州生醃蟹
2021-09-22 2635 浏览
間friend食開話好食,就一於試吓啦!1。潮州蠔餅$80最有驚喜係呢個!因為上一次食蠔餅真係好難食,所以好有陰影😂個menu話夠晒蠔氣,食落去又真係咁!佢會比魚露你點,夾埋真係好好食🥰應該係我食過最好食嘅蠔餅~2。啫啫通菜煲$81佢係用鐵板上,成座山咁高,又香又惹味!又夠汁,唔會太乾,又唔會太老(啲汁真係好好食😭)冇需多言,必嗌!3。水煮牛$108估唔到呢度都有水煮嘢食~但當然就冇專門店咁好食啦,不過都不過不失。4。凍食黃油烏頭 時價$188佢會俾個唔辣嘅豆瓣醬你陪住食,我本身唔係咁鍾意食,但係都覺得OK啦~5。雙拚 潮州炸蝦棗&炸蟹棗 $138好有蟹味同蝦味~每樣有四粒,正正常常臨走前老闆拎咗碟生蟹出嚟俾我哋睇,話好食過醬油蟹,下次可能試吓~
間friend食開話好食,就一於試吓啦!

1。潮州蠔餅$80

2。啫啫通菜煲$81

3。水煮牛$108

4。凍食黃油烏頭 時價$188

5。雙拚 潮州炸蝦棗&炸蟹棗 $138
好有蟹味同蝦味~每樣有四粒,正正常常

2021-09-22
  • 啫啫通菜
2021-09-20 1850 浏览
有個中同搞聚會,幾個中同聚首一堂,係返中學附近食嘢。蠔仔粥比較稀少少,不過都幾鮮甜。炸蠔餅就太多粉,炸得有D油膩,蛋同蠔仔份量比較少。乳香排骨反而幾香口,我幾鍾意。鹵水鵝肉片幾入味,唔太肥,唔太瘦。
同老人家一家人食飯無咩太多選擇,西餐同日本嘢都唔使諗所以就決定book位去打冷前一日先打黎呢間餐廳book接電話既姐姐十分好禮貌電話一響就即刻聽收線冇幾耐之後都收到WhatsApp確認訂坐仲主動send埋個Menu嚟打冷來講服務態度都真係算係數一數二好—去到之後安排咗個四人卡位俾我哋都坐得舒服嘅冷氣都夠大蝦棗蟹棗雙拼唔算太新鮮調味方面都比較清淡但係我哋覺得如果用新鮮嘅肉嚟整呢味野又真係有啲浪費🤣🤣🤣所以一開始就唔應該嗌呢味餸-鵝片鵝肝雙拼期望越大失望越大唔係話唔好食但係就都幾普通肝有啲啲腥味-椒鹽鮮魷都係普通貨色魷魚唔算太新鮮-小炒王大家一致認同呢一碟係最出色嘅啲魚乾仔好香花生同腰果都好新鮮拎嚟送飯一流-因為老人家怕甜後生就怕肥所以就淨係叫咗一碗芋泥食一食個味道就算😂😂😂落單個姐姐有講要等15分鐘結果係差唔多時間上菜呢碗野真係十分之甜嘅不過都好香 好綿-總括而言食物唔算得上十分出色但係服務態度一流食完飯之後都收到多謝幫襯嘅WhatsApp message如果要帶屋企人或者其他人去食飯起碼唔會食到一肚氣服務好都坐得舒服成餐飯係食得開心又舒服嘅
同老人家一家人食飯
無咩太多選擇,西餐同日本嘢都唔使諗
所以就決定book位去打冷

服務好都坐得舒服
成餐飯係食得開心又舒服嘅
2021-08-14
2021-07-28 1260 浏览
上星期去左太子一間出名嘅平民潮州菜館,食完當然....... 心心不憤。所以星期一同朋友去左新蒲崗再搵好野。由細到大住係黃大仙,都唔知呢度有好野,(你估我真係食家咩😂) 咁當然要入去會一會先。一坐底就叫枝大啤同小食啦汁底同墨魚都 不過啲紅腸肉就唔係我杯茶😅再叫蠔餅,佢係我最滿意一碟,外面松脆,裡面仲冧,🔥喉剛好 避風塘炒茄子,好好食,不過如果每件茄子可以厚啲,就更加無得輸。今晚D薄殻細粒D,不過都好味 最後,叫左個黃金反沙芋,就令到我有D失望。總體而言,係值得去。我,就一定會再去試其他野 😋
心心不憤。所以星期一同朋友去左新蒲崗再搵好野。

汁底同墨魚都
不過啲紅腸肉就唔係我杯茶😅

再叫蠔餅,佢係我最滿意一碟,外面松脆,裡面仲冧,🔥喉剛好

今晚D薄殻細粒D,不過都好味

最後,叫左個黃金反沙芋,就令到我有D失望。

總體而言,係值得去。我,就一定會再去試其他野 😋
2021-07-26
  • 蠔餅
  • 避風塘茄子
2021-07-12 902 浏览
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉 𝒻𝑜𝓇 𝒯𝒽𝓇𝑒𝑒·•滷水鵝腸 $118·• 潮州蠔餅 $75·• 客家煎藕餅 $88·• 糯米釀大腸 $88·• 豉油王炒麵 $70·• 黃金雞軟骨💸 $7xx❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.偶爾麻甩食下冷打野送酒🍻。菜單好豐富食100次都未必食得哂。3個人食嗌左6碟好送酒嘅野,埋單都係700幾,而且份量相當大同足料,好抵食。-♡═━┈┈  生浸獅蚶 ✰✰✰✰✰唔係到到都食到嘅獅蚶,有驚喜、非常出色!✨ 好似食刺身咁,好爽好新鮮。有海水鹹味但唔腥,而且咁難處理嘅獅蚶一粒沙都食唔到👍🏽。-♡═━┈┈  滷水鵝腸 ✰✰滷水少失望,滷水顏色望落已經淺色,鵝腸唔入味,太爽口冇咩肥,好似食緊豬肚咁。-♡═━┈┈  潮州蠔餅 ✰✰✰✰正常發揮嘅蠔餅,好足料啖啖都係蠔肉唔會一口炸粉。大大件好抵食。-♡═━┈┈  黃金雞軟骨 ✰✰✰✰蛋黃味好出,炸粉偏厚同油膩但脆卜卜又多汁。送酒一流。-♡═━┈┈  客家煎藕餅 ✰✰✰✰ 正常發揮藕餅~-♡═━┈┈  糯米釀大腸 ✰✰✰淨係食到糯米食唔到大腸味🤣,一
·•滷水鵝腸 $118

♡═━┈┈  滷水鵝腸 ✰✰

♡═━┈┈  潮州蠔餅 ✰✰✰✰

♡═━┈┈  黃金雞軟骨 ✰✰✰✰
黃金雞軟骨

蛋黃味好出,炸粉偏厚同油膩但脆卜卜又多汁。送酒一流。
♡═━┈┈  客家煎藕餅 ✰✰✰✰
客家煎藕餅

正常發揮藕餅~
♡═━┈┈  糯米釀大腸 ✰✰✰
糯米釀大腸

淨係食到糯米食唔到大腸味🤣,一舊硬硬地嘅糯米餅,又唔算煎得香~
2021-06-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
黃金雞軟骨
客家煎藕餅
2021-06-18 916 浏览
講到打冷,陳儀興好似算係幾出名!咁難得嚟到新蒲崗,緊係要試下佢。我冇book到枱,星期五夜晚都真係幾多人,大約8點幾去到都要等最少45mins🥲🥲.潮式滷水鵝片 $138鑊氣小炒王 $98 雙拼蝦棗蟹棗$138潮式蠔仔粥(碗)$65手工芋泥 $88.鵝片算係必食吧🤪鵝片分量唔算好多,但勝在夠冧同入味,佢重有啲豆腐墊係底。小炒皇份量又算幾大份喎,好有鑊氣同好香口!唔會好油,味道有少少辣,好惹味!😋😋雙拼蝦棗蟹棗我覺得係咁多個餸比較冇咁出色嘅🤭炸皮好薄,只係薄薄咁上一層,食得出係真材實料,因為蟹棗咬開見到一絲絲嘅蟹肉,但係味道唔算好出色,同埋蝦棗唔係好彈牙🤭🤭😕蠔仔粥又係另一個必食🤣🤣蠔仔份量幾多,有好多隻同埋重有啲肉碎。粥底食得出好鮮甜,唔係淡茂茂個啲!芋泥見到好多人都有叫😍 自己本身都好鍾意芋泥,所以覺得好好食🤤口感好綿密又滑溜,間唔中會食到啲芋頭粒同白果!不過屋企人覺得佢甜咗少少🤭
潮式滷水鵝片 $138
鑊氣小炒王 $98
雙拼蝦棗蟹棗$138
潮式蠔仔粥(碗)$65
手工芋泥 $88
潮式滷水鵝片

鑊氣小炒王

雙拼蝦棗蟹棗

潮式蠔仔粥(碗)

芋泥

2021-06-18
等候时间
45 分钟 (堂食)
潮式滷水鵝片
鑊氣小炒王
潮式蠔仔粥(碗)
芋泥
2021-06-15 660 浏览
相約朋友在新蒲崗食飯,便一齊去了陳儀興飯店感受一下老式地道飯店的氣氛!來到潮式飯店,就當然要點煎蠔烙試下啦!同典型潮餐一樣,都係要配搭吊味的醬汁,而呢份煎蠔烙則十分美味,蠔肉非常新鮮,火候十足之餘亦沒有煮得過老,非常推薦。另外,朋友同我亦點了避風塘魷魚和焗魚腸。避風塘魷魚亦是十分惹味及有咬口,送飯一流(仲叫左兩碗飯添)。而焗魚腸則在其他地方比較少見(應該不是潮州菜式),所以亦點了一客來試下,味道也有驚喜呢!

2021-06-02
等候时间
1 分钟 (堂食)
2021-06-04 857 浏览
社交平台 見到佢在將軍澳開左新店,但評價好差,心想應該是師傅在老店吧!於是今天專程去老店買,特意在佢剛剛開門時間去,希望買到剛出爐最好的鵝,在店舖前看到的感覺真的不錯、點知一食就失望、後悔!何解開飯有咁好評價!成家人食左幾件後都受不了!賣相:天地夠大隻,有吸引力味道:完全無滷水香味、得個鹹字,勁鹹!肉質:鬆軟、唔錯價錢:兩腳兩翼、一個腎,$281(個人覺得有點貴)整體:潮州鵝完全沒有滷水香味,很失望!性價比勁低!

賣相:天地夠大隻,有吸引力
味道:完全無滷水香味、得個鹹字,勁鹹!
肉質:鬆軟、唔錯
價錢:兩腳兩翼、一個腎,$281(個人覺得有點貴)
整體:潮州鵝完全沒有滷水香味,很失望!性價比勁低!
外卖自取
2021-05-24 765 浏览
滷水鵝肝拼鵝腸 $138 鵝肝質感粉嫩、入口即溶🤩味道適中 鵝腸帶肥膏 口感爽脆👏🏻唔算入味  潮州蠔餅 $80 做法、味道正宗蠔仔🦪鮮嫩無腥味 炸粉薄而香脆💯 大漠牛柳粒 $98 有牛柳粒🐮、腰果、四季豆牛柳粒肉質軟淋、帶少肥 腰果香脆 四季豆沾埋炸蒜🧄一齊食,都幾惹味🤤 潮州炸蝦棗 $98 口感彈牙🍤食得出真材實料👍🏻 胡椒豬肚湯 $98 好多料🍲有大量豬肚、酸菜、腐竹、菇等 豬肚有咬口、唔過淋 酸菜偏酸、口感爽脆 腐竹吸曬湯底精華,惹味😋 馳名潮州手工芋泥 $88 芋泥入口細滑💜質地綿密 帶芋頭香氣🥰略嫌甜度高左少少 可以減甜會更好🤔 整體而言, 食物質素唔差夠惹味、有鑊氣🍳性價比中等💰餐廳衛生情況比想像中好雖然係大排檔格局 但都做到乾淨企理✅中意潮州菜既話不妨一試!

滷水鵝肝拼鵝腸 $138
鵝肝質感粉嫩、入口即溶🤩
味道適中

做法、味道正宗
蠔仔🦪鮮嫩無腥味
炸粉薄而香脆💯

大漠牛柳粒 $98
有牛柳粒🐮、腰果、四季豆
牛柳粒肉質軟淋、帶少肥
腰果香脆
四季豆沾埋炸蒜🧄一齊食,都幾惹味🤤

潮州炸蝦棗 $98
口感彈牙🍤
食得出真材實料👍🏻

胡椒豬肚湯 $98
好多料🍲
有大量豬肚、酸菜、腐竹、菇等
豬肚有咬口、唔過淋
酸菜偏酸、口感爽脆
腐竹吸曬湯底精華,惹味😋

馳名潮州手工芋泥 $88

性價比中等💰
餐廳衛生情況比想像中好
雖然係大排檔格局
但都做到乾淨企理✅
中意潮州菜既話不妨一試!
我都好中意鵝腸,但呢個鵝腸味道就比較淡😂 但個鵝件好好食,肥同瘦嘅肉都有🤣 最底仲有豆腐,索哂d汁好好味😍蠔餅真係好正!炸得好好,而且好大塊🥰 另外個蠔仔粥都好大鍋🤤 味道好夠,完全唔腥,啖啖都食到蠔🥰潮州三寶真係好開胃,揀左生咸菜,菜甫粒同蜆仔肉,細細粒可以三款一齊食🥰 真係可以一直一直咁食🤣 通菜好正呀!鐵板真係煮得好香,非常入味🥰全部野都好好食,但個蟹真係完全唔抵食!呢個價錢,但得一隻蟹,仲要一d都唔大隻,肉同膏都唔算多,完全唔值呢個價🤢

滷水鵝件

蠔餅