2020-10-10 68 浏览
无论食过几多间潮洲卤水野,都系觉得陈仪兴最好味!!夜妈妈又唔想食糖水,就会谂起食潮州卤水野。鹅肉片,墨鱼大肠拼盘,招牌蒜香骨,呢三样镇店之宝食几多次都水准依旧!
无论食过几多间潮洲卤水野,都系觉得陈仪兴最好味!!

2020-10-05 0 浏览
友人介绍到这店晚饭,4人晚餐有叫啤酒呀!直接形容蚝的两款真系好味、蚝肥嘟嘟又多和蚝煎炸野不多油、满意的,鹅片不太肥,几好!但鸭舌美极、蚬仔就差d⋯蚬仔不入味、美极鸭舌⋯味觉闻到有用美极cook ,试过不会再试,哈哈!服务生都几好
2020-09-29
2020-07-09 1607 浏览
我哋一行十人去了新蒲岗一间陈仪兴饭店食打冷。我哋知道呢一间饭店晚市好多人喺门外等,所以我哋一早就打电话去预约8:00pm ,去到饭店时候大概等咗10分钟就到我哋入去啦。首先啤酒推销员推介asahi 啤酒,但系我哋饮完一支之後,再order就已经卖晒😭再讲返我哋当晚叫嘅餸,我哋叫咗10个餸,每个餸都喜出望外,蚝饼炸得松脆,蚝仔粥足料;蚝仔又大粒,烩鹅肝松化,咸菜猪肚汤足料炮制,还有辣酒煮花螺,简直系辣到上头顶👍,还有很多很多出名嘅潮州名菜包括鹅片、小炒王、芋泥和猪红韭菜。这餐饭非常之满意。题外话:饭店职员风趣幽默时常和我们开玩笑。整个晚饭食得很开心😃
我哋一行十人去了新蒲岗一间陈仪兴饭店食打冷。
  • 韮菜猪红
  • 潮州蚝仔饼
  • 卤水鹅件
  • 蚝仔粥
2020-06-28 994 浏览
早到十分鈡,还要齐人才可入座,甘样做生意,好似唔休做,坐低饮两枝啤酒都唔可以,什么道理。企系门口等齐人惨过做丐帮,比钱消费仲要大过你,你食就等,唔等就唔好食。一定无下次,唔会再帮衬,服务态度太差,
一定无下次,唔会再帮衬,服务态度太差,
2020-06-23 1027 浏览
父亲节当晚来了食潮州野,人好多,好彩2个人搭台一阵就可以入坐呢度卫生同环境好一般老水鹅肉片,唔太记得价钱,好似$128 or $138!, 底下都是豆腐,实际上鹅片只有十块左右 。做得几入味,肉同片都嚐到老水汁那股味,仲跟辣椒油同白醋汁蘸来食蚬肉汤,重胡椒粉味,仲有菇同小量粉丝,饮完几暖身的,唯蚬肉唔够肥美😳 生腌狮x , 食个个话有酒同豉油腌架,我见到中间血红色就怕怕啦。始终是生的,有肚仔唔舒服的风险,大猪当晚食完就肚仔出事啦!但唔系度度食到

呢度卫生同环境好一般

2020-06-10 1080 浏览
一般我们过来这里吃是因为他的潮式浸狮吟与赖尿虾(赖尿虾比较少一些潮洲菜有做),虽然这里的赖尿虾比较细只冇乜肉食,但味道真的弄得挺不错👌🏻 上次试过生蟹但真系太咸了所以今次唔敢食。这里的卤水鹅肠和潮州鹅肝也不错吃,虽然我还是比较喜欢好蔡馆,他还是比较喜欢大围大排档。今天看了看菜单他们有很多田鸡的菜式,刚好我是一位非常喜欢田鸡的食客,点了椒盐田鸡,这道菜真的有惊喜呀!反而今天的冻乌头不太有鱼油今夜食咗咁多野好想告解 🤦🏻‍♀️
上次试过生蟹但真系太咸了所以今次唔敢食。

反而今天的冻乌头不太有鱼油
今夜食咗咁多野好想告解 🤦🏻‍♀️
  • 卤水鹅肠
  • 椒盐田鸡
  • 冻食赖尿虾
2020-05-30 943 浏览
老实讲! 论食物质素好一般, 但价钱唔贵, 基本上都系一个好选择! 但昨天发生咗一件不愉快事件, 话说我地一行5人未到19:00就到左, 叫左8样野, 十支啤酒左右啦, 本来就食得开开心心! 最紧要去D种饭店食饭紧系会饮下啤酒吹吓水, 但接近20:30左右, 我听到四眼老细用对讲机讲, 话我哋张枱磨烂蓆, 坐咁耐都唔走搞到佢返唔到枱! (食放题都有两个钟啦)我听完之後好嬲, 但我冇同佢嘈, 我哋啲嘢未食晒都即刻埋单走, 只可以说冇下次! 你估得你一间舖头咩!
2020-05-29
2020-04-06 899 浏览
打冷唔怕偏僻,可以去新蒲岗搵陈仪兴。呢度都帮衬过几次,自己几钟意呢度食,今日点个几个餸各有特色。卤水鹅原先系好味㗎,不过碎骨太多而影响咗个口感。蛳蚶基本上有得叫就一定点,上枱时今日有一两只不太新鲜,食完都无肚痛黄金反沙竽,应该系甜品俾佢地搅作成为餸食小菜,又几新奇嘅潮州炒面,面硬而且削,面同蛋又捞唔埋,可能我唔太识食,真系原全唔好食。呢碟系咪神还原一个比较穷嘅潮州人乜都可以食落肚嘅感受?真心见议不要点,但若果想挑战,想感受一下嘅,都可以一试。埋单共368,走时开始多人等位。
打冷唔怕偏僻,可以去新蒲岗搵陈仪兴。

卤水鹅原先系好味㗎,不过碎骨太多而影响咗个口感。

蛳蚶基本上有得叫就一定点,上枱时

今日有一两只不太新鲜,食完都无肚痛

黄金反沙竽,应该系甜品俾佢地搅作成为餸食小菜,又几新奇嘅

呢碟系咪神还原一个比较穷嘅潮州人乜都可以食落肚嘅感受?
真心见议不要点,但若果想挑战,想感受一下嘅,都可以一试。

埋单共368,走时开始多人等位。
2020-04-03
  • 蛳蚶
2020-02-29 571 浏览
今晚有时间,放工就约埋三个旧同学聚下,近其中一个就去左新蒲岗,呢间好旺喎,全场爆满,梗系试下啦!卤水拼盘 生肠爽口,墨鱼爽脆,猪头肉够油香,夹埋卤蛋、红肠够份量,卤得好入味。避风塘九肚鱼九肚鱼最方便啦,鱼肉好滑,炸得好香脆,唔会厚炸粉,外脆内软,加炸蒜同辣椒同食辣得够惹味。香煎莲藕饼呢个送饭一流,啖啖肉,有埋爽脆莲藕粒,口感丰富。炒通菜最紧要保持爽口,蒜头炒下已经好味。最正就系饮酒,饮到半夜2点几都无问题,下次再黎!

避风塘九肚鱼

香煎莲藕饼
呢个送饭一流,啖啖肉,有埋爽脆莲藕粒,口感丰富。

炒通菜最紧要保持爽口,蒜头炒下已经好味。

最正就系饮酒,饮到半夜2点几都无问题,下次再黎!

2020-02-28
$190 (宵夜)
2020-02-27 447 浏览
新蒲岗超级高质打冷潮州菜,系一间老字号,佢有一间系打边炉嘅,就喺隔离街! 除咗高质真系冇嘢可以形容,非常地道,性价比高,店员服务态度非常之好!~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟 打冷必食春菜🉐个人认为打啦一定要叫呢个 「前菜」😆味道很好但略嫌汤底有点太油!🌟 鱼汤蚬 🐟每只蚬得非常大只,汤底#胡椒味比较重,粉丝完全所晒鱼汤同蚬嘅鲜味!🌟 澄海卤水大鹅肝 + 🌟澄海卤水鹅 🈵必点💯 鹅肝非常大块,口感粉粉的,非常好食! #卤水鹅 非常入味,不油腻,肉质鲜嫩!🌟 潮州冻鱼(马友)❗❗睇幅相都见到条鱼非常之靓,好多鱼油,我非常推荐!仲有好多餸想食,我谂要去多几次先可以食晒佢所有嘅餸😆
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

仲有好多餸想食,我谂要去多几次先可以食晒佢所有嘅餸😆

2019-09-26
深夜一时多,途经新蒲岗又肚子饿,快快的找户餐馆落脚。本来,我见到餐馆里面只有一两个客人,不像传统的那些旺区餐馆,深夜仍然爆满,心想难道食物不好味吗?甫走进餐馆,却见到这里装修得整齐乾净,放了七八张酒楼般的大圆台,心想,少人也挺好的,可以享受宁静的一餐。我左右顾望,墙上满是各种美馔的图片,这间餐馆是主打潮州打冷的,有粥,有鱼,有卤味,也有煲仔餸菜和风味小炒的。那些图片看了两三秒也不自禁垂涎欲滴了起来。随即,有个看上去很温文的男服务员行过来,问我总共有多少位客人,介不介意去旁边另外一个间舖内用餐,原来这里是有两间分舖的,只是相隔一间舖位的距离,在那里还有西式餐厅的四人卡位,感觉真的很宽敞,完全没有挤逼的感觉。我点了个卤水拼盘和一个白饭。服务员随即很兴奋地说:「好呀!正。」他似乎对自己的食物充满着自信。我看了看店内的电视屏幕,原来,这间餐馆曾经上过新闻媒体,更做过节目,被推介过的。等了约五分钟,一碟精致芳香的卤水拼盘已上台,看下去,相比起其他打冷餐馆,这道菜的拼凑已经有焕然一新的感觉,排列有序的红肠躺在左右两旁,可爱的蛋蛋前後封着关口大门,肉香扑鼻的猪大肠在内围绕着中间的主人翁,柔弱可怜的鲜

等了约五分钟,一碟精致芳香的卤水拼盘已上台,看下去,相比起其他打冷餐馆,这道菜的拼凑已经有焕然一新的感觉,排列有序的红肠躺在左右两旁,可爱的蛋蛋前後封着关口大门,肉香扑鼻的猪大肠在内围绕着中间的主人翁,柔弱可怜的鲜鱿鱼伏在卤肉之上,好像为肉宝宝披上护甲,豆腐则四四正正得像砖块玉,埋藏在肉堆之内最深处,那几束芫荽是超级的新鲜,像是一个艺术雕塑头顶上的点缀。

吃几口,滋味不断。鸡蛋显然已锁紧了卤水汁,红肠的弹牙也是刚刚好,豆腐外皮硬而内心软,嘴嚼感像自己去炒饭般刺激。来到戏肉,当然要向伴在碟旁的辣椒油和甜酸汁致意,我夹一片肉,点一下酱汁,放入口,牙齿尖刚刺进肉里就已经感受到幸福,霎时间那些酸、辣、甜和嫩肉的四种味道融合了在一起,像首交响乐,在舌头的感触细胞内激荡。更加别忘记了重点,这首交响乐的悦耳之处正是因为在夜幕深垂、人烟稀疏的静寂里奏出来的。

这一夜的小餐,像是陶渊明的游田园吗?是。也像是李白的举杯畅快吗?也是。更像是庄周的精神解放吗?也是!

用餐完毕後,我掏出一百一十元,准备为这次的享乐付帐,心想,如果价钱可以再平民一点,就是完美了。同一时间,老板娘已径自走来,语气像吟歌般道:「夜晚来食个拼盘啊?」为我的一宵夜食结出了诗的味道。

小结:百家餐馆中鹤立,万物繁嚣得宁静。
卤水拼盘
题外话/补充资料: 少少缺憾: 地理位置有少许偏僻,深夜里不易找。
2020-02-23
$110 (宵夜)
2020-02-15 235 浏览
✨ 今日Herm姐约埋成班friend 去打冷,越多人越可以嗌多啲野食🤤🤤 呢间陈仪兴我细细个就听过呢个名啦,但系食就未食过。✨ 潮式狮蚶👧🏻 呢碟狮蚶系陈仪兴嘅secret menu,食开嘅就一定会必点。狮蚶用咗唔同嘅酱料腌制,食落口有少少嘅酒味同辣味,一啲都唔腥,仲要好易上瘾🤤。✨ 卤水鹅肝、鹅肠👧🏻 打冷必点当然会系卤味,Herm姐不嬲都好中意食卤水豆腐,卤水汁唔咸得黎又好入味,调教得几好。再者,鹅肠包满住脂肪,真系食完真系要减肥😂😂。✨ 避风塘炒蚬👧🏻 呢味餸系个friend 特别点嘅,朋友仔最中意食蚬肉。呢个避风塘风味配落蚬肉真系好夹,嗰啲香蒜辣椒再配埋鲜甜嘅海鲜,真系食极唔停。✨ 水煮牛👧🏻 Herm姐最中意就系食辣野,呢个水煮牛就最啱我口味啦。每一块牛都好嫩口好滑,份量仲要好多添。😍✨ 避风塘炒蟹👧🏻 打冷当然要必嗌避风塘风味嘅野食啦,炒蟹超级惹味而且有好多炒蒜放面。炒蟹仲够多肉同蟹膏,真系会食到lamlam脷。
✨ 潮式狮蚶
✨ 卤水鹅肝、鹅肠
✨ 避风塘炒蚬
✨ 水煮牛
✨ 避风塘炒蟹

2020-02-15 230 浏览
今日去新蒲岗探婆婆,婆婆带路去食饭!佢话呢间好多人㗎早啲去!好在有听佢讲六点就过嚟等位,当然就唔使等啦好快就可以入座!呢间餐厅同一个地方附近有几间店舖应该都几受欢迎,主要系食炒小菜,潮州菜!整体来讲炒出嚟嘅小菜都有镬气,绝对有大排档嘅感觉!食物种类比较多选择,也有打边炉!我比较想食潮州菜所以今日主打潮州菜式!卤水鹅件: 味道不错很入味,婆婆都话食到啲肉都够林!豆腐在底更加入味!卤水鹅肠:一样够入味,哦肠够爽口!分量亦都很多,配饭食一流豪仔饼: 食潮州菜亦都系必食嘅菜式,上菜热辣辣,而且大大份!每一啖都食到豪仔,又香又脆!味道不错啫啫铁板通菜:真系铁板上,够晒热!炒得很香,又系跟饭食一流的菜色今次婆婆冇介绍错,街坊可以识得捐窿捐啦搵嘢食!

我比较想食潮州菜所以今日主打潮州菜式!
卤水鹅肠:一样够入味,哦肠够爽口!分量亦都很多,配饭食一流

今次婆婆冇介绍错,街坊可以识得捐窿捐啦搵嘢食!
2020-02-14 184 浏览
话说一直以来都好锺意食打冷,而呢一间打冷菜馆我亦都听过好多次佢个名,今次一於就同两个朋友过嚟试一试佢!见到门口咁典型嘅潮州识摆法就知道一定系一间好怀旧嘅潮州打冷菜馆呀!首先谂都唔谂就叫咗一碟蛳蚶,系我嘅最爱!因为女人食系最好最补血嘅,呢间叶得真系超级入味亦都落咗好多我最爱嘅蒜头,我自己一个人都食咗大半碟配埋啤酒真系一绝!潮州春菜呢咪餸唔系到到都有得食,直情觉得有啲童年嘅味道啊又系我嘅最爱鹅肝,其实好多人都会锺意喺西餐厅食鹅肝,但系我好想话俾你知,其实潮州菜馆嘅鹅肝先系最好食!入口系可以即溶㗎最後就梗系唔少得卤水鹅拼盘啦!呢一餐简直系完美啊,都未食完已经谂紧下次几时要再嚟啦,叫咗咁多味餸埋单先至三百几蚊

潮州春菜
呢咪餸唔系到到都有得食,直情觉得有啲童年嘅味道啊

最後就梗系唔少得卤水鹅拼盘啦!

香港拥有多国多族既特质就好明显,净系中国菜都数死你,配合多年既大排档文化,好多热炒小菜都非常有价值潮州菜当然系热选,除打冷最正几味,特色小炒都正今次食出名潮州菜食店陈仪兴,睇下有咩惊喜店共分三边,旺到一个点,平日夜晚可能都要订,装修,无啦,牌档咁菜式当然以潮式野为骨干,好多款式既小妙、海鲜,期待花多眼乱,拣餸都拣左十几分钟,潮州嘢无理由唔食鱼既,拣左冻马友,马友特色:油分高,较大条够肉,佢完全发挥到佢既特点油分充足既肉再加埋普宁豆酱,无得输份量都好足,好正好满足加个椒盐九肚鱼,卖相一流,外脆既,味道都相当不错不过入面既肉就未算最滑,同埋食食下佢变细左,即系一开始既卖相只系因为炸完,不过味道系ok既豉椒炒大蚬,蚬真系大既蚬肉都几鲜,有咬口既豉椒味道相当不错,非常有风味份量亦好足,系值得一食既原本都够喇但见冬天有豆苗,多口问下可以点整,佢居然答我鸡油!!!!!认真如果你食过鸡油炒豆苗,你对豆苗或者鸡油或者传统大排档菜,应该有啲研究识食豆苗既人必叫:鸡油炒豆苗,佢能够将豆苗既特别味道发挥到极点一试难忘而好多地方已经无,上台即试,系依个味喇魔鬼在细节就系依种,劳苏食会话,你未食过鸡油炒豆苗你唔
潮州菜当然系热选,除打冷最正几味,特色小炒都正
今次食出名潮州菜食店陈仪兴,睇下有咩惊喜
菜式当然以潮式野为骨干,好多款式既小妙、海鲜,期待

油分充足既肉再加埋普宁豆酱,无得输
份量都好足,好正好满足
加个椒盐九肚鱼,卖相一流,外脆既,味道都相当不错

潮州冻马友

马友加普宁豆酱

椒盐九肚鱼

九肚鱼

豉椒炒大蚬,蚬真系大既
蚬肉都几鲜,有咬口既
豉椒味道相当不错,非常有风味
份量亦好足,系值得一食既
一试难忘而好多地方已经无,上台即试,系依个味喇
魔鬼在细节就系依种,劳苏食会话,你未食过鸡油炒豆苗你唔算食过最好味嘅豆苗

豉椒炒大蚬

肥蚬