餐厅: 阿鸿小吃
资讯:

2020-04-23 508 浏览
外卖餐牌左:千层朱大肠中:鹅翼右:鹅掌卤水鹅4份1下庄五香牛展麻香鸡脚筋南乳粗斋由於疫情关系,屋企有老有嫩,真系唔适合外用膳,既然屋企人但想食好嘢,咁就辛苦啲,自己买外卖啦,我自己比较小食中菜,但都欣赏呢度既千层朱大肠,同麻香鸡脚筋,好特别,系其他店都未食过仲有五香牛底超级腍,无牙都啱食
外卖餐牌

左:千层朱大肠
中:鹅翼
右:鹅掌

卤水鹅4份1下庄

五香牛展

麻香鸡脚筋

南乳粗斋

仲有五香牛底超级腍,无牙都啱食

2020-04-19
外卖自取
2020-02-08 1817 浏览
呀鸿小吃中式环境够乾净鹅翼比鹅掌好吃卤水汁捞白饭一留卤豆腐索晒卤水汁好入味凉拌青瓜脆但略嫌唔够入味醉鸭舌 酒味重够juice虫草炖汤 味道清甜足料 暖胃养生
呀鸿小吃
醉鸭舌 酒味重够juice
虫草炖汤 味道清甜
足料 暖胃养生
2019-12-30 1577 浏览
从前於和富中心附近常光顾的阿鸿小吃原来搬了来观塘,今天才被我发现,故此二话不说便决定入内回味一下鸿师傅的巧手造诣。还记得此小店当年已小吃作主打,到今天已经发展至有各式小炒餸菜的小酒家,厉害厉害。虽然菜牌琳琅满目,但我仍然锺情於其小吃,当中首推鸡脚筋、和鸭舌,这两项是我当年必食。久别重逢未有令我失望,鸡脚筋仍然是爽口弹牙,配以芥茉酱,很好;至於鸭舌亦仍然保留当年水准。最後,大家不可不知的就是此店的卤水豆腐,外皮的卤水固然香味十足,更重要的就是内里的豆腐仍然很滑,难得。
  • 鸡脚筋
  • 卤水豆腐
2019-09-29 2770 浏览
阿鸿小吃,十几年前细细个喺北角已经成日帮衬佢,嗰阵时最锺意佢啲卤水野同埋嗰碟免费嘅咸酸菜,不过自从佢搬走左之後都冇再食过。咁啱同朋友揸车经过观塘,见到个招牌即刻谂住落去重拾旧欢,好在附近泊车又几方便。讲返菜色方面,阿鸿最强都系做卤水野,唔系一般市面上嘅可以比拟 - 佢用了好足,尤其是系嗰啲陈皮味同八角味好出。佢经典菜式系卤水鹅片,不过我个人就比较锺意食佢嘅卤水猪腩肉,肥得来又爽口,加埋啲卤水味完全入晒去,食落特别开胃。另外值得一提嘅菜式系南乳粗斋,又系超入味,差不多剩返啲汁都想捞埋!除咗嘢食之外佢嘅汤水同糖水都非常唔错,尤其是而家系秋天最适合整返碗蛋花腐竹糖水滋润吓,价钱超值都系廿零蚊一碗。整体来说,阿鸿小吃系一间保有传统风味,而且价格合理嘅精品小店,绝对地值得一试!

2019-09-28 1721 浏览
食物是不错,可惜垃圾服务!当日好静,得几张枱有客,我地叫左几个餸,食到一半都冇半个钟,侍应已经系咁执枱,已经叫佢暂时唔使执住,唔听,仲要黑面!我哋倾紧计俾你打断几次!到最後差唔多准备埋单,当时未够一个钟,又过黎执,我地讲左句,唔使执住,唔该,我地准备走~ 佢竟然开声闹客!乜野事呀?!食饭未够半个钟,系咁执枱赶客走系咩玩法?仲要閙返个客转头???呢d侍应去到边度做嘢都死。奉劝大家唔好去呢度帮衬 - 当天埋单$5xx~ 唔知以为免费!痴缐
今天中午经过这间阿鸿小食去了午餐食物方面总算可以,味道不错,鸭舌 素鹅 、捞面,麻辣鸡脚筋 、鹅片味道算不错,也过得去,但唔觉佢系米芝莲嘅味道,最重要是待服务态度极非常差,食物味道品质再怎麽好也没有用,服务态度对客人是很紧要的, 服务态度这麽差都会影响食嘢嘅心情与味道!唔知以为唔使钱食霸王餐😂😂😂Order紧嘢食侍应好似唔知要赶去边甘,碗有食物残留渍又洗得不乾净,佢地行来行去好似好忙咁,倒水落水杯时成枱都系水,简直就系贴钱买烂寿,想点啊?真系好似免费食咗佢餐饭,实在真可笑,本人奉劝大家大众食家各位如果要食装修服务态度千祈唔好嚟呢间阿鸿小吃
2019-09-10
  • 素鹅
2019-09-06 1211 浏览
观塘好多工厦餐厅,全都好有特色,不过好多是小店。但当中也有一间大名鼎鼎的米芝莲星级餐厅「阿鸿小吃」。主打系卤水鹅,潮州菜色。午市期间供应烧味卤水碟头饭。今午与两个男同事,共三条麻甩姥一起。三碟碟头卤水饭。滑鸡卤水墨鱼片:鸡件滑,墨片爽!卤水鹅拼滑鸡。卤水鹅不傀为招牌菜式。一定要试!最重要系追加汤。好大碗,好足料!今日系蕃茄薯仔汤。阿鸿小吃是个经典香港人吃苦耐劳,白手起家,从路边小摊而做到扬名世界的真人真事!

主打系卤水鹅,潮州菜色。

最重要系追加汤。好大碗,好足料!今日系蕃茄薯仔汤。

• 卤水墨鱼片
  • 鹅片饭
2019-07-31 1517 浏览
放工约老婆食晚饭,地点选在返工地点观塘。想起阿鸿小吃,问老婆有冇兴趣试试,老婆没有异议,立刻起行。点了自己至爱素鹅,加招牌捞面、鹅片拼掌翼及老火汤。素鹅保持水准,腐皮香滑,加上味道浓浓的卤水汁,不愧为我的至爱。招牌捞面亦不错。面身非常幼细,但咬落非常弹牙。加上葱丝及潮式辣酱调味,食落非常开胃。鹅片拼掌翼则有点失望。鹅片切得不够薄,肉质亦不够滑,加上有点肥,食落有点老,整体勉强合格。老火汤是粉葛煲猪骨,味道不俗。买单约$400 ,以质素来说, CP值尚可接受。

点了自己至爱素鹅,加招牌捞面、鹅片拼掌翼及老火汤。

老火汤是粉葛煲猪骨,味道不俗。

买单约$400 ,以质素来说, CP值尚可接受。

2019-07-28 841 浏览
2019/07/28(晚)家人提议到观塘鸿图道83号地铺的阿鸿小吃晚餐,这里主打菜式以卤水小吃为主。我们三个人,一共点了八份食物:①南乳粗斋 HKD $78②素鹅 HKD $68③招牌捞面 HKD $78④(半)鹅肝 HKD $150⑤醉香鸭舌 HKD $80⑥海蜇拼墨鱼片HKD $188⑦(例)鹅片 HKD $218⑧凉拌青瓜 HKD 38以上各款菜式,对於我的个人口味而言,感觉偏淡,尤其是招牌捞面,几乎系无乜味道,我未能感觉它的特色在哪里?凉拌青瓜调味还行,不过就不够入味。真要推荐的话,我觉得略带酒香鸭舌还可,但不能说是最香。鹅肝入口即溶,点醋食口感更佳。
2019/07/28(晚)

我们三个人,一共点了八份食物:

①南乳粗斋 HKD $78

2019-07-28
  • 鹅肝
  • 醉香鸭舌
2019-07-27 687 浏览
今晚终於去了阿鸿小吃,食物水准不错,只是座位空间有待改善,全晚最得竟然系餐牌没有的「义烧」肉质鲜嫩,甜度适中而且放入口中一㸃也没有肥腻的感觉,今晚真系难得可品嚐,因为这道菜并不是日日有,听闻今日有贵宾所以老板才一展身手不过价钱真的有点贵,除了义烧之外,值得推介系阿鸿捞面,味道适中又有㸃XO酱同虾米味,确实惹味,值得一赞.如果去,我提议一大班人去可以试多些不同食品。
卤味双拼
义烧
2019-07-27
卤味双拼
义烧
  • 招牌捞面
今日我食卤水鹅片饭,肉质唔错坚持跟白醋,有态度。素鹅,我说味太重。食完成口又乾晒...其实我都OK隔离枱就带咗招牌捞面,有啲诈型话无味,问服务员有冇XO酱。其实蔡生原本谂住,可能要食出猪油原味!我呢餐冇诈型。环境可以啦,冇背景音乐,冷气唔系好均匀,其实我要求都好高,服务员阿姐都算亲切,但平时企埋一堆吹水多,卤水鹅饭伴菜喺扁豆,有制歌都是用心,汤系有味得红萝卜粟米粉葛唔系好夹,汤就冇师傅,但其他菜式很多师傅!得闲试吓,冇问题。
2019-06-01 1679 浏览
连续五年米之莲推介 阿鸿小吃非常有幸能一试鸿师傅亲手主理私房菜好酒好菜、齿颊留香。私房菜的位置就在阿鸿小吃旁边的大厦,同时也是他们的工场。叉烧素鹅 - 叉烧无敌,只嫌略肥。冰镇鲍鱼 - 花椒及卤糟味道做得刚刚好,入味爽口好吃。卤水猪大肠 - 肠穿肠,我吃过中的最好的。猪脚筋 - 轻轻有点日本芥辣的味道,很爽口,佐酒一流。卤水鹅肝 - 香中带粉,但我还是稍为喜欢好蔡馆的爽滑。南乳斋 - 简单味美。现年六十六岁的鸿师傅,看起来10分年青,很欣赏他对食物的热情和执着。闻说这里的私房菜是有钱都未必吃得上的,实在是小女子的荣幸。
连续五年米之莲推介 阿鸿小吃
非常有幸能一试鸿师傅亲手主理私房菜
好酒好菜、齿颊留香。

私房菜的位置就在阿鸿小吃旁边的大厦,同时也是他们的工场。

叉烧素鹅 - 叉烧无敌,只嫌略肥。
冰镇鲍鱼 - 花椒及卤糟味道做得刚刚好,入味爽口好吃。
卤水猪大肠 - 肠穿肠,我吃过中的最好的。
猪脚筋 - 轻轻有点日本芥辣的味道,很爽口,佐酒一流。
卤水鹅肝 - 香中带粉,但我还是稍为喜欢好蔡馆的爽滑。
南乳斋 - 简单味美。

闻说这里的私房菜是有钱都未必吃得上的,实在是小女子的荣幸。
叉烧腐皮
  • 南乳粗斋
  • 芥末鸡脚筋
  • 蚝饼
2019-04-21 1908 浏览
人愈大,生日净系想同最爱嘅人,简简单单食餐饭,而我今年选择左潮州菜!😍😍🐚蚝仔粥 $58碗 (4/5)啖啖肉蚝仔加上方鱼咸香嘅汤底,谂起都觉得饿啊!🤤份量啱啱好,啱哂两人食啊!🦢素鹅$68 (4.5/5)依个系我食过最好味嘅素鹅!有别平时食到有涵个啲,佢系斋用好多层腐皮卷得好实,食落去非常有口感!🤤加上炸过外皮,外脆内软,正啊!唯一唔好系个汁,咸左少少,唔系就一有百分!🐖杏汁莲子炖猪肺 $78 (4.5/5)限量供应嘅汤,咪睇佢细细盅,其实都够两个人饮,杏汁味超浓,饮落口好舒服😌好润啊!男友仲话个猪肺,好淋好好食!🦢鹅片拼鹅肉 $218 (4/5)本身我唔特别好卤水鹅,所以我觉得咁多样黎讲,依个惊喜无咁鹅肉同片都好入味,不过有少un,但都不错!系我觉得贵食左啲啫!整体黎讲我十分满意依餐生日饭!觉得好啱一家大细同见客食!下次我会叫一家人黎,可以再叫多啲野!😍😍😍😍

🐚蚝仔粥 $58碗 (4/5)

🦢素鹅$68 (4.5/5)

🐖杏汁莲子炖猪肺 $78 (4.5/5)

🦢鹅片拼鹅肉 $218 (4/5)

2019-04-12 1580 浏览
放工约咗一班朋友晚饭,当中有朋友介绍去阿鸿小吃食,相信如果唔系朋友介绍,我都唔会夜晚行黎呢个位置😅人多自然叫得多😋当中鹅三并,鹅肾,卤水豆腐,煎蚝饼,炒饭,冻乌头都好好食❤️鹅三并嘅主力卤水鹅好入味,肉质唔会太靭。 鹅肾应该系我第一次食,质感同粒鸡肾差唔多😜 其实佢个卤水汁几好食,所以即使系卤水豆腐都已经够晒味😋煎蚝饼脆口唔算油腻,记住点汁呀😀炒饭都好香口因为有细细粒嘅虾仔😊原来个乌头先系最正😘 鱼肉上面布满鱼油💗 如果位置再方便啲,我相信一定会有好多人黎食😎

人多自然叫得多😋

煎蚝饼脆口唔算油腻,记住点汁呀😀
炒饭都好香口因为有细细粒嘅虾仔😊

2019-03-19
2019-04-03 1412 浏览
星期六放假又系周围去搵好嘢食嘅日子啦,今日就拣咗观塘嘅阿鸿小吃,因为听朋友讲佢系米之莲食肆。如果熟观塘嘅话,店舖位置都唔难搵。但真系唔search唔知道观塘有间这样的食肆。铺头门面都几吸引,入到去都几乾净,不过咁岩喷过杀虫水,就有啲异味。旁边嘅客人都系一啲游客,见到周围嘅装饰同介绍,知道阿鸿小吃系由2010年到2014年连续5年夺得米芝莲一星!我都系殭屍叫咗蚝仔粥、素鹅、鹅片捞面!头两样都系店舖推介,蚝仔祝真系好鲜甜好好食,而素鹅就系有腐皮整出嚟嘅好精致!
素鹅
蚝仔粥