餐厅: 阿甘虾餐厅
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2020-10-08 2449 浏览
又来HSBC的餐厅周,去年我都有吃过这间,因为景色太美,食物也不错所以再来一次因为餐厅周的关系,$148包前菜,主食和甜品,超值订位时希望坐window seat,店员没令我失望,且全程都很有礼蕃茄汤就像一般店里的罗宋汤,味道不错蒜蓉包很香蒜蓉和牛油味,烤得香脆,好吃Shrimper's Heaven 另+$50包含4种口味和造法的虾,重点是没有壳有:炸椰子碎虾,天妇罗虾,炭烧虾和普通炸虾全部都刚炸起,热辣辣很出色,虾肉弹牙,特别是炭烧虾有很香的炭烧味,正另外亦配有薯条,可是份量很大,我们吃不完Seafood Pasta 另+$30蕃茄海鲜意粉,有青口,虾和蚬肉等,蕃茄味香浓,不错,但仍是虾料理出色一点Peach Tea+$30和Strawberries Lemonade+$30饮品一般,Strawberries Lemonade有点偏酸,我下次会试别的Tiramisu层次分明的Tiramisu,不错,咖啡味再浓一点会更好Brownies这个更好吃,暖暖的Brownies很香朱古力味每款的份量都很大,而且味道不错,加上美丽的景色,实在值得我一来再来

因为餐厅周的关系,$148包前菜,主食和甜品,超值

蕃茄汤
就像一般店里的罗宋汤,味道不错

蒜蓉包
很香蒜蓉和牛油味,烤得香脆,好吃

Shrimper's Heaven 另+$50
包含4种口味和造法的虾,重点是没有壳

有:炸椰子碎虾,天妇罗虾,炭烧虾和普通炸虾

另外亦配有薯条,可是份量很大,我们吃不完

Seafood Pasta 另+$30

Tiramisu
层次分明的Tiramisu,不错,咖啡味再浓一点会更好

Brownies
这个更好吃,暖暖的Brownies很香朱古力味

• Shrimper's Heaven
4天前 0 浏览
阿甘正传做主题嘅主题餐厅, 电影道具及服饰都用咗嚟点缀间餐厅。成间餐厅所有菜式都以虾为主,碟碟都虾,不过好似比较多炸物。枱上面有个牌,需要侍应就转一转个牌,跟住就有人过嚟服侍你㗎啦!叫咗一个杂锦拼盘,有白汁焗菠菜/墨西哥片/辣鸡/炸虾/炸鱿鱼圈/炸虾丸。个辣鸡真系有啲咸,肉又好似梅梅地咁,又整得唔似韩国啲辣鸡酸酸甜甜咁好食,食咗一嚿就放弃咗!炸鱿鱼圈又系唔掂,冇弹怕冇质感,街边档个炸鱿鱼须好食好多。可以赞下就真系嗰墨西哥片,完全无添加,纯天然粟米定系麦香味,拌个乳酪酱或者白汁食都可以嘅。另外仲有个香蒜柠檬虾意粉,个味道好创新,古怪但我中意,唔中意系只意粉好似天使面咁幼!唔啱我,我中意食粗面!老实讲,喺冇味道㗎!不过有浪漫feel咋,因为餐厅就位於凌霄阁3楼,可以睇住夜景谈心!

成间餐厅所有菜式都以虾为主,碟碟都虾,不过好似比较多炸物。

2021-02-12 0 浏览
疫情中最享受的户外活动应是行山,今天相约好友选了简单方便的路缐,由半山出发步行上山顶,花了不少气力斜路上山,再在山顶走了个圈看看风景;又是时候吃午饭了,好友选了这间以虾为主食的「阿甘餐厅」。餐厅地理位置优越,拥无敌山景和维港两岸美景,落地玻璃令风景一览无遗,居高临下景色份外优美,如疫情过後一定要多来一趟欣赏夜景。餐厅室内设置甚具美式风格,墙壁挂满与阿甘相关的画和「甘句」,食客可回味当年红极一时的「阿甘正传」。啤酒灼鲜虾桶(garlic recipe) - 以小金属桶盛载,茄红色的酱汁,入口不觉有啤酒味,反而带点辣。虾肉有质感不会"梅",连壳煮吃起来有点不便,但整体味道不错。猪仔骨配烧虾串 - 猪仔骨肉质软熟不乾身,烧烤酱汁惹味,份量比想像中大;烧虾串没有配合酱汁,所以味道较清淡,入口有质感不会"梅"。Caesar Salad - 蔬菜新鲜爽脆,沙律酱份量刚好,面包糠也香脆,如果洒点烟肉碎更能提升味道。Louisiana Lemonade - 冰冻清新,偏甜,不吝啬加入酒精。Bubba’s blue Hawaiian - 朋友赞好,清新带甜,重洒味。

Louisiana Lemonade

Bubba’s Blue Hawaiian
2021-01-29
Louisiana Lemonade
Bubba’s Blue Hawaiian
𝕋𝕙𝕖 𝕨𝕠𝕣𝕝𝕕 𝕗𝕒𝕞𝕠𝕦𝕤 𝕓𝕦𝕓𝕓𝕒 𝕘𝕦𝕞𝕡’𝕤 𝕤𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 𝕔𝕠.𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙𝚎𝚛’𝚜 𝙷𝚎𝚊𝚟𝚎𝚗 $𝟸𝟸𝟶The shrimps were underwhelming. Felt like I was only paying for the beautiful view of victoria harbour.There were 4 different styles of shrimps: breaded coconut shrimp, grilled shrimp, crispy golden shrimp and tempura shrimp. My personal preference was the grilled shrimp, but like neither was any better than mediocre. The fries were similar to mcdonalds quality, or maybe worse.In addition to this, none of the three dipping sauces were

𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙𝚎𝚛’𝚜 𝙷𝚎𝚊𝚟𝚎𝚗 $𝟸𝟸𝟶

In addition to this, none of the three dipping sauces were appetising.

🌟 I rate: 3/10.

📍 Bubba Gump Shrimp Co.- The Peak
The Peak, Peak Rd, 100号Shop 304 And 305

2020-12-09
上个月头禁晚市前,系klook搵到山顶🌄阿甘虾餐厅🦐超值既全天餐单!!🍽每人$288就有汤、主菜、甜品仲有埋饮品!ps第一次去个阵系散叫都唔平ga! 虽然价钱平左但份量足且质素keep到!推介大家😋😋不过用餐时间系90mins内🤓1️⃣蕃茄蔬菜汤+妈咪蒜香面包 味道唔错几开胃!比想像中多蔬菜🤩面包都脆😙2️⃣主菜三选一我地4个人拣咗2个海鲜盛宴&2个後肋骨海鲜盛宴卖相好丰富!最钟意炸鱼同炸虾!炸粉唔算太厚,肉质都算新鲜!点埋3个酱好食!他他酱最正!两个人share都差点食唔哂😭後肋骨肉质好淋身!酱汁恰到好处唔会太咸!薯条就中规中矩😛又系好大份!3️⃣奶油朱古力布朗尼反而最失望系甜品,虽然唔系难食,但朱古力味唔浓,唔够moist指定饮品系lemonade soda望落平平无奇,点知几好饮!酸甜味几balance☺️首先喺Klook买左餐券, 再去bubba gump官网网上订位(注明用klook voucher), 去到餐厅reception 讲系用klook 优惠卷就ok!! 网上订位是可以要求坐窗边位🌃,但卡位装饰都靓🤩🤩生日会有几个侍应一齐dem 生日beat几有趣。

1️⃣蕃茄蔬菜汤+妈咪蒜香面包
味道唔错几开胃!比想像中多蔬菜🤩面包都脆😙

2️⃣主菜三选一
我地4个人拣咗2个海鲜盛宴&2个後肋骨

海鲜盛宴

後肋骨

3️⃣奶油朱古力布朗尼

指定饮品系lemonade soda
望落平平无奇,点知几好饮!酸甜味几balance☺️

生日会有几个侍应一齐dem 生日beat几有趣。

2021-01-06 671 浏览
我系上网订咗山顶缆车(来回)+摩天台+阿甘虾野餐package, total $438两个人,系期间限定嘅套票去之前打俾餐厅准备就可以,跟住俾$100 按金就有野餐篮,食完还返野餐篮就可以拎返$100~野餐篮入面会有野餐垫(可以带走,质地唔错),有咸有甜,有埋饮品,望落去感觉几好~嘢食包括:卡真虾伴青瓜,香脆炸虾,芒果沙沙三文鱼卷,鸡翼棒棒,火腿芝士意包,烟肉碎蛋包,蜜糖松饼,青柠挞,提拉米苏,鲜果挞,芒果意大利布甸,芒果&草莓柠檬汽水整体食物质素都ok, 系冻咗少少,可能咁啱呢日大风,影一阵相就吹冻咗不过松饼太硬,麻麻地Overall都几锺意呢个野餐package, 因为可以轻轻松松咁去,乜都唔洗准备,净系去餐厅拎哂成set嘢就可以去野餐,超方便

去之前打俾餐厅准备就可以,跟住俾$100 按金就有野餐篮
,食完还返野餐篮就可以拎返$100~
野餐篮入面会有野餐垫(可以带走,质地唔错
),有咸有甜,有埋饮品,望落去感觉几好~

不过松饼太硬,麻麻地

外卖自取
2021-01-03 480 浏览
可能系2020最後一次6pm後堂食🙆🏼‍♀️呢间山顶嘅酒吧餐厅气氛食物都正呀,今次点𠽌一个炸炸海鲜桶,一次可以试晒鱼虾蟹🐠🦐🦀,全部要晒就唔驶头痛啦🐵其中嘅软殻蟹好大只而且特别好食😋炸虾每只都好香口弹牙,而炸鱼柳都香脆好味,虽然好热气,但难得上黎山顶都要试试,薯条都好正呀。味另外点咗虾饭,酱汁捞饭正,虾嘅煮法不同炸虾,但一样好味弹牙。点咗杯香桃味沙冰特饮,酸酸甜甜好消滞,个杯仲会闪闪下,饮完即场洗乾净俾你带返屋企
可能系2020最後一次6pm後堂食🙆🏼‍♀️
2020-12-07
庆祝纪念
之前系OpenRice 买左半价餐饮卷,用$100买左张$200既卷,於是就系bubba gump 既official website book左今日,庆祝anniversary,book既时候仲可以mark 底系庆祝咩日子,如果叫甜品,佢会系碟到写happy xxxx,几贴心。由於18:00 後冇堂食🙄惟有中午13:00 黎食,book到位都要等一等侍应执台,不过都好快,5分钟左右入得,今日系平日中午时间,俾我想像中多人,都差唔多坐满,好好彩我地坐窗边位,个view唔错😊第一碟黎左呢个意粉,意粉正常冇咩特别,个source 就好香牛油柠檬味,仲挂哂系意粉到,唔错,虾冇壳几方便,除左有虾既鲜味,其实都冇咩特别,配左个脆包,以为系蒜蓉包,原来只系牛油包,都好食,但系有蒜蒸会再好d。呢个set我都唔记得叫咩名,要成$2xx,4个筒分别系有4种唔同做法既虾,包括:天富罗、烤、炸、仲有一款甜甜地好似糯米滋咁,做法几特别,但唔系款款都咁好食,个人觉得烤系最差,因为太浓,糯米糍个只最好食,甜甜地口感又特别。仲有一样可惜既地方系,3种酱既味道都好奇怪🙈又甜又酸,同虾好唔夹,得一只类似番茄酱比较正常。

牛油柠檬大虾意粉

另外,每个筒都有配薯条,仲要几多下,有少少似shake shake 薯条,可以配茄汁,几好食。

朱古力曲奇配雪糕

食完2个菜式唔系好饱,再加左个甜品,底个朱古力cookies,非常甜同硬😂好彩唔系太大份,但系都要2个人先食得哂,配vanilla ice cream 可以中和左个甜味,食完呢个即刻饱哂。

最後埋单$500几蚊,其实食物质素一般,但景观唔错,如果锺意个景,可以黎试下,如果只系想黎食野,价值就偏贵。
2020-12-11
纪念日
用餐优惠
优惠券
牛油柠檬大虾意粉
朱古力曲奇配雪糕
现时政府是要求餐厅展示安心出行二维码,但只是呼吁市民使用 安心出行码,但餐厅已经强迫必须扫描安心出行码才能进入餐厅。跟门口的两个职员理论左三四个字,未食已经一肚火。我地已经又肚饿又攰,他们仍声称现时政府已强制市民扫二维码,十分不愉快的一餐。各位注重个人私隐的人请考虑,避免排队後才获通知要扫码才能进入!餐厅内景观环境是不错,window seat 可以看到夜景,但食物的质素也只是普通,山顶附近还有其他选择。
2020-11-21 888 浏览
平日上山顶食晏真系好舒服,今次试阿甘虾,想试咗好耐不过因为之前太多旅客好难Book位,但系今次我之前一晚打电话想订位打咗一晚都唔人听电话都系要上去等位今次三人行叫咗沙律、阿甘虾拼盘、虾意粉同甜品,最好食系个虾芒果沙律其他都oK,而且价钱唔贵,下次一定会再去食沙律
都系要上去等位

其他都oK,而且价钱唔贵,下次一定会再去食沙律
2020-11-20 729 浏览
估唔到平日去尼度午餐都有限时个半钟。好彩除咗近窗边嘅位满座, 都唔系好full, 所以个半钟都冇被赶。 叫咗一个前菜同一个主菜, 估唔到个主菜仲细碟过前菜。 青口唔够热, 有冇乜味道。 主菜超级细碟, 亦都冇乜味道。 原本谂住留肚食甜品, 最後兴趣试。 个风景都ok嘅, 系山顶都系食景多个食味道
2020-10-19 3005 浏览
同男朋友上山顶拍拖庆祝,上网search山顶推荐既餐厅黎黎去去都系个几间🤣一落车即刻冲去呢间医肚,点知佢话我地无book位,要等起码20分钟...但明明我见到入面仲有大把位等左大约十五分钟就比我地入去,staff建议我地食野先好除口罩。入到去好开扬,咁岩坐个位置可以睇风景当你Ready落单既时候就将呢块板由STOP转做RUN,佢地就会过黎serve你。Drink Menu - 成块乒乓球拍🏓️咁🤣$199 - Forrest’s Seafood Feast 阿『甘』海鲜荟炸虾🍤+ fish & chips + 海鲜球一堆炸物,基本上食落去都差唔多味😆$198 - Shrimp New Orleans 特色蒜香牛油辣汁扒大虾配茉莉香饭呢个反而有惊喜,好多虾,个汁送饭好正,忌廉辣汁,如果佢比多d汁会更好!块包一冻左就硬哂唔好食,记得衬热食呀!呢到定价唔算平,但味道质素OK,又有景色睇,拍拖庆祝黎讲系一个唔错既选择

Drink Menu - 成块乒乓球拍🏓️咁🤣

炸虾🍤+ fish & chips + 海鲜球

一堆炸物,基本上食落去都差唔多味😆

$198 - Shrimp New Orleans
特色蒜香牛油辣汁扒大虾配茉莉香饭

块包一冻左就硬哂唔好食,记得衬热食呀!

纪念日
2020-09-29 2242 浏览
bubba gump shrimp co.系美式餐厅, 成件事好美式lol 装修又明显, 格离痴住间纪念品店, 又有人扮的吉祥招牌公仔(?) 而又真系有人会买lol 虽然订左位要九点先有, 不过睇到呢个景都值既!山顶真系几靓, 附近的豪宅日日望呢个景应该冇哂感觉~ 间餐厅好无聊, 有块真个三个酱最左边个个超好味!有种泰式的感觉又mix左蛋黄酱,超好味个香蒜意粉, d粉好好味, 个包冇咩印象,lol 究竟我有冇食呢唔记得d虾冇特别好多地方都整到又爽又实正的所以如果呢间野系食虾出名的睇黎呢个gimmick要转左佢~

虽然订左位要九点先有, 不过睇到呢个景都值既!
山顶真系几靓, 附近的豪宅日日望呢个景应该冇哂感觉~
间餐厅好无聊, 有块真

个三个酱最左边个个超好味!
有种泰式的感觉又mix左蛋黄酱,超好味

d虾冇特别好多地方都整到又爽又实正的
所以如果呢间野系食虾出名的睇黎呢个gimmick要转左佢~
2020-09-28 1939 浏览
疫情关系山顶无哂游客,就算系本地客都唔算多,我系星期日去,预先系klook买咗个set menu,每位$288见到当日餐厅其实都有人龙要等位,但系场地够大都好快入得哂。讲返个set,价钱几吸引,包餐汤餐包、两个main dish、甜品、同埋一杯lemonade食物质素都唔错。但系最重要系环境优美,望到好靓嘅维港夜境
见到当日餐厅其实都有人龙要等位,但系场地够大都好快入得哂。
食物质素都唔错。但系最重要系环境优美,望到好靓嘅维港夜境

Seafood  feast
Baby  rib
Brownie
Seafood  feast
Baby  rib
2020-09-06 2577 浏览
山顶餐厅消费高? 又唔系喎!#我同亚甘有个约会例如呢间 #山顶亚甘虾餐厅 Bubba Gump Shrimp Co.价钱真系唔系贵,但衰在服务差🤦🏼‍♀️叫左四样嘢加四杯饮品,埋单人均$260,有靓景照,性价比都算高。芒果虾沙律味道唔错,蔬菜🥬够新鲜。杂锦炸物头盘🍤🦑🐔都唔错,白汁焗菠菜好好咪😋煎鱼🐟配薯蓉个汁咸左啲,旧鱼都算滑。青口就麻麻地新鲜,overall 可以接受。但waitress就认真好唔耐烦,又漏单,全程黑口黑面👩🏿‍🦳。游客胜地,但而家冇游客啦⋯⋯做生意唔容易,就算逆境都要保持笑容咁过啦!#localtravel #localcustomers #smilehongkong #😊
山顶餐厅消费高? 又唔系喎!
#我同亚甘有个约会
价钱真系唔系贵,但衰在服务差🤦🏼‍♀️

芒果虾沙律味道唔错,蔬菜🥬够新鲜。
杂锦炸物头盘🍤🦑🐔都唔错,白汁焗菠菜好好咪😋
煎鱼🐟配薯蓉个汁咸左啲,旧鱼都算滑。
青口就麻麻地新鲜,overall 可以接受。
游客胜地,但而家冇游客啦⋯⋯
做生意唔容易,就算逆境都要保持笑容咁过啦!
mussels
fried  shrimp