2019-12-16 443 浏览
懷著好奇的心一試,最後一批大閘蟹火鍋。結果是失望到底點。大閘蟹前後叫咗九隻,九隻都不新鮮。火鍋料。其他火鍋料確是非一般,我意思是非一般正常。簡直係難食。原本時限到八點半,但未到八點已經要求我哋埋單。結果我哋亦都埋單即走。因為冇嘢值得留戀。!
太子地鐵【推介】和牛 | 海鮮 | 安格斯牛 | 入味火鍋 | 四川麻辣打邊爐牛肉刺身 | 自制放題 | 鮑魚 | 父親節食品質素:好好食, 食材好新鮮餐廳環境: 地點一流架啦太子地鐵上過條馬路就到坐位舒適: 我地坐房都真係幾多位, 仲有埋洗手間唔洗出去咁價錢低食: 每人食咗三百幾, 放題咁飽同食咗好多款嘢成班黎食低個人感覺: 好小何打邊爐食咁新鮮食材詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解
牛肉刺身 | 自制放題 | 鮑魚 | 父親節

食品質素:好好食, 食材好新鮮
餐廳環境: 地點一流架啦太子地鐵上過條馬路就到
坐位舒適: 我地坐房都真係幾多位, 仲有埋洗手間唔洗出去咁
個人感覺: 好小何打邊爐食咁新鮮食材

詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^
如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地

不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解
2019-08-20 1290 浏览
火鍋係香港,係無分時節架就算只有兩個人都可以去打邊爐一個花雕藥膳湯鍋黎做湯底鍋入面有足料既藥材,北祈黨芯紅棗杞子上枱之後一直都蓋住鍋蓋,滾起一刻藥材既氣味,逐漸散發出黎,香味飄揚先試啖湯,香而味清,飲左啖湯先再打邊爐,有啲滿足於此未有得食,食住自家制酒糟鴨舌先帶有爽脆軟骨既鴨舌,酒味香濃醇厚,咸咸既味道,配著一口一啲既啤酒,多多都唔夠食一碟極上鮮黑毛肚,排到一座山咁大大塊毛肚,只需灼十幾秒就好,爽脆既口感,愈咬愈有味道,新鮮既牛味充滿口中黃喉主要食既就係食口感,爽脆彈牙無比既口感,會上癮的,雖則味道偏淡,但係只憑口感就係我心中佔一席位火鍋既主角,點可以少得鮮牛肉冰鎮極上鮮牛,牛肉帶有嚼勁,每一口都有肉味滲透出黎只需灼過2-3秒,就已經足夠熟一咬有種散開既錯覺,但係又會一直留係口中繼續咀嚼,等肉味充分係口腔釋放
火鍋係香港,係無分時節架

就算只有兩個人都可以去打邊爐

花雕藥膳湯鍋

一個花雕藥膳湯鍋黎做湯底
鍋入面有足料既藥材,北祈黨芯紅棗杞子
先試啖湯,香而味清,飲左啖湯先再打邊爐,有啲滿足於此

自家制酒糟鴨舌

未有得食,食住自家制酒糟鴨舌先

極上鮮黑毛肚

一碟極上鮮黑毛肚,排到一座山咁

黃喉

冰鎮極上鮮牛

火鍋既主角,點可以少得鮮牛肉
冰鎮極上鮮牛,牛肉帶有嚼勁,每一口都有肉味滲透出黎
只需灼過2-3秒,就已經足夠熟
2019-06-18
花雕藥膳湯鍋
自家制酒糟鴨舌
極上鮮黑毛肚
冰鎮極上鮮牛
今晚朋友擇呢間散叫打邊爐,環境有點似室內大排檔feel,較為港式,價錢一d都唔貴,而且好岩鐘意食牛的人,最驚喜是竟然有一個玩game boy 活動,我地仲贏埋大獎,真是又玩又食! 一坐低員工就問我地有無興趣玩呢個遊戲,就是用game boy 玩俄羅斯方塊,贏到指定分數有獎品,我地當然有興趣啊,博下都好嘛~我地將呢個重任交俾朋友,佢成程勁緊張,好大壓力XD.... 轉眼間已經夠鐘,望望分數...OMG 竟然中大獎!!! 😱😱 大獎是『澳洲和牛拼盤+龍蝦刺身拼盤』!!!! 哇!👀無眼花啊,即使是獎品但一d都唔馬虎,超有誠意拎獎前員工叫我地影一影相,搞到其他枱都望實我地! 『澳洲和牛拼盤』有保樂肩肉(姐係牛肩肉)、牛腱、牛板腱、大米龍、牛丸,一共五款。旁邊會有紙仔印住屬於邊一個級別和部位,一目了然。第一次食用M9澳洲和牛製造的牛丸,牛味特別香濃,是我食過最好食的牛丸至於『龍蝦刺身拼盤』一樣高質,材料新鮮,有龍蝦、竹串蝦、蟶子,仲有手掌🖐️咁大的帶子,超級豐盛☺️雖然有大獎,但我地都有叫其他食物自製炸魚皮$45自家製果然唔同d,相比一般的炸魚皮大塊好多!肥牛生鍋$198點單紙上見到懷舊大排檔生鍋

我地將呢個重任交俾朋友,佢成程勁緊張,好大壓力XD....

哇!👀無眼花啊,即使是獎品但一d都唔馬虎,超有誠意
拎獎前員工叫我地影一影相,搞到其他枱都望實我地!

雖然有大獎,但我地都有叫其他食物

自製炸魚皮$45
自家製果然唔同d,相比一般的炸魚皮大塊好多!

肥牛生鍋$198
點單紙上見到懷舊大排檔生鍋,我地叫左其中一款『肥牛生鍋』,是昔日大排檔打邊爐的特色,店主每日將新鮮的食材拼成雜錦拼盤形式,有肉類、海鮮、魚類、丸類、蔬菜,總之就係大雜燴,鋪底的菜🥬更加多到誇張,你見搭到咁高就知底下有幾多菜

鴨血$35
以為台式火鍋店先有鴨血,估唔到呢度又有,即刻要一份!

蟹籽墨魚丸
唔係講笑,好勁墨魚味,個個大讚呢度d 丸類好出色,一咬落去個下就知不是一般的貨色

除此之外,仲有呢張廚師發辦的牛牛餐牌,當日廚師會擇出5款牛做時令食材,用每位來計算,當日見到枱枱都有叫,賣相吸引,我地都忍不住叫左兩人份量

當日5款分別是西班牙黑毛豬、紐西蘭羊肉片、美國安格斯牛板腱、美國安格斯牛小排、M4-M5澳洲和牛牛腱,我自己挺喜歡牛小排,油脂分布均勻,肉質口感鮮嫩☺️

員工話個個月活動都不同,叫我地下次再黎過,不知道下次活動係咩呢?
2019-07-20
庆祝纪念
生日
2019-07-31 377 浏览
好友出來覓食,朋友建議吃火鍋,見這裡開張不久,膽粗粗決定過來試試湯底選左沙嗲+清湯豆腐手打墨魚滑+蝦滑、雲吞+水餃、竹笙、豬皮、萵筍、粟米、芋絲盛肉拼盤試哂五款指定靚肉牛豬羊樣樣齊,一次過滿足食肉獸既胃口除了肉類之外,還有阿牛發辨既海鮮拼盤🦞🐟🦐,阿牛挑選當日海鮮👉🏻龍蝦、桶蠔、海蝦、白鱔、鱆魚刺身魚頭生鍋👍🏻👍🏻呢個魚頭生鍋,很有懷舊味道,用料多元化粉腸好好食打邊爐必點飲品,竹蔗茅根水,可以解解熱氣總結呢餐火鍋用料新鮮,價錢貼地,自然吸引到食客光顧,而且我喜歡地方坐得舒適寬敞,下次再來幫襯不難,回頭率高

湯底選左沙嗲+清湯豆腐
手打墨魚滑+蝦滑、雲吞+水餃、竹笙、豬皮、萵筍、粟米、芋絲

盛肉拼盤
試哂五款指定靚肉
牛豬羊
樣樣齊,一次過滿足食肉獸既胃口

魚頭生鍋👍🏻👍🏻
呢個魚頭生鍋,很有懷舊味道,用料多元化粉腸好好食

打邊爐必點飲品,竹蔗茅根水,可以解解熱氣

總結呢餐火鍋

2019-07-05
  • 盛肉拼盤
  • 海鮮拼盤
  • 粉腸
  • 手打墨魚滑
  • 手打蝦滑
2019-07-21 239 浏览
朋友話想打邊爐,咁就試下呢間阿牛啦,睇落感覺似係「小肥牛」d 朋友,所以就試試新野啦!環境真算幾闊落~因為我同朋友都鐘意食辣野,所以試左呢個「正宗四川麻辣鍋」啦~一黎到個湯底既時候都幾驚會好辣點知食落都ok!!!唔算辣得好誇張叫左d手打丸試下「法國鵝肝丸」第一次聽,點知又幾好食,因為包住左d鵝肝,烚熟左之後入面會變左半溶狀態唔錯,幾特別!再叫埋「雪花肥牛」試試佢,呢種肥牛有別於平時出面打邊爐既薄身肥牛係比較厚身既,係幾好食!!如果想食下港式火鍋不妨試試阿牛

一黎到個湯底既時候都幾驚會好辣
點知食落都ok!!!唔算辣得好誇張
係比較厚身既,係幾好食!!如果想食下港式火鍋不妨試試阿牛
2019-07-20 170 浏览
此店前身為小肥牛火鍋店,店鋪裝修簡約,枱與枱之間有寬闊空間,毫無擠迫感。此店現正推廣遊戲阿牛方塊大作戰,可惜我們都沒有興趣參與,我們只志在食。推介必叫極級安格斯牛頸肉,好有氣勢,長方形大碟整整齊齊排滿了, 雪花肥瘦均勻, 切記不可以,放在湯內唔使一分鐘就食得,肉質鮮嫩甜美,無介紹錯,是必食首選。肥美鵝腸真係好肥味,爽口既鵝腸帶底住少少既肥膏,好好味呀。最重要係洗得好乾淨,咁大碟我都食得晒呀。味道唔錯下次都會來。
2019-07-17
2019-07-19 115 浏览
花雕藥膳湯鍋,岩哂養身人士!d料好足,個湯好飲又健康!桂花蚌好驚喜,好爽口又大舊。有多款不同醬料可以選擇,不用另外加錢👍🏼芝士牛丸好特別飲品方面,我地點左竹庶茅根,解渴清熱👍🏼👍🏼推介等野食其間,有電視睇,環境唔錯,適合一大班人亦都適合小聚。多特式食物,特別係湯底,我同朋友今次就揀左花雕藥膳湯,可以打邊爐之餘又可以飲湯!我地2個人點左美國雪花肥牛,雲吞,珊瑚蚌,意式芝士牛丸,法國鵝肝墨丸,栗米同萵筍,每份份量都多! 雪花肥牛很有肉味,貴妃蚌有驚喜的,一般也是一隻手指左右大小,但這次食到的大大舊,有鮮味!特別的係芝士牛丸同鵝肝墨丸,很過癮,味道都好,平時無咩機會食到。
花雕藥膳湯鍋,岩哂養身人士!d料好足,個湯好飲又健康!
桂花蚌好驚喜,好爽口又大舊。
有多款不同醬料可以選擇,不用另外加錢👍🏼
芝士牛丸好特別
飲品方面,我地點左竹庶茅根,解渴清熱👍🏼👍🏼推介
等野食其間,有電視睇,環境唔錯,適合一大班人亦都適合小聚。

多特式食物
  • 火鍋
  • 芝士牛肉丸
2019-07-15 136 浏览
今日約左朋友一齊去打邊爐慶祝生日,兩個女仔食任食又唔係咁抵,所以就揀左太子一間開左唔係好耐但又好多客人嘅阿牛火鍋。餐廳裝修貼地,所以價格都好相宜,我地得兩個女仔都叫左4個肉同幾個菜。正宗四川麻辣鍋。豆腐清湯鍋。我地一個食辣一個唔食辣,所以分別叫左一個麻辣鍋同一個清湯。兩個湯底上枱一紅一白,但都係好足料。麻辣鍋有花椒八角同啲蓮子等,入口唔係死辣,而係好香口。清湯有豆腐同菜,湯底唔會太淡,啱啱好。重慶大刀腰片。老闆同我地介紹e到嘅腰片同出面食到嘅唔同,出面多數切到一條條,細細塊。e到嘅腰片係靚貨,大大片咁食更容易食到佢嘅爽。美國雪花肥牛。肥牛大大片,油脂分佈平均,放入鍋淥十幾秒就食得。淥完之後唔會縮水,都仲係大大塊,入口有好香嘅牛味,唔會比辣味遮左。鮮魷。打邊爐好小叫鮮魷,但朋友想食就叫左一份試下。鮮魷都係掉落去淥一陣就食得,我覺得鮮魷比乾魷更加啱打邊爐,入口更加好咬,唔係好硬。脆鯇片。脆鯇片係我打邊爐一定會叫嘅菜,脆鯇片唔似一般嘅魚片咁好易散開,咬落有口感。墨魚滑。係墨魚滑同魚蛋之間我地揀左墨魚滑,無諗過佢會咁大份,好似個雪糕咁。墨魚滑落去滾左陣浮面就食得,入口爽口彈牙,好好味。

正宗四川麻辣鍋。豆腐清湯鍋。

重慶大刀腰片。

美國雪花肥牛。

鮮魷。

脆鯇片。

墨魚滑。
2019-07-15 155 浏览
停了一段時間無食火鍋,但香港人熱愛火鍋的程度其實沒有分季節,一年四季都適合,夏天去食可能還有優惠。今天去的阿牛火鍋則惠顧了兩項優惠,性值比超高,$28/位就有由廚師按當日選出的5款時令盛肉,其中最好吃的我認為是牛小排美國安格斯、M4-M5澳洲和牛、西班牙黑毛豬。另外亦有$98/位的5款時令海鮮,海鮮冰鎮上枱,而今天的海鮮全都超巨型,其中鮑魚及蟶子都是又大又鮮甜,鮑魚有迷你紙巾般大、蟶子的長度足有指尖至手腕般長。單點的牛舌則是薄切款,入口爽口。菜也只是$28,份量已足夠2-3人。原來這裡有比較稀有的火鍋配料,雞子($68)、黃喉($45),我也未試過,另外鵝腸($68)、鴨血($35) 也是經典懷舊配料款式。
2019-07-14 156 浏览
太子站附件又新開張一間火鍋店,此店前身為小肥牛火鍋店,現在搖身一變同樣以牛肉作招牌。店鋪裝修簡約,枱與枱之間有寬闊空間,毫無擠迫感。此店現正推廣Gameboy遊戲阿牛方塊大作戰,可惜我們都沒有興趣參與,我們只志在食。此店有一特色,就是98元一位海鮮餐有5款海鮮、28元一位盛肉餐有5款肉類,顧客毋須選擇,全由大廚發辦。湯底加5元可配鴛鴦底,我們選了藥膳及麻辣湯底,同樣惹味再加上點了鴨血和蜂巢豆腐這些吸味食品,更添味美;更點了黑松露餃子,非常爽甜有淡淡松露香氣,四寶丸更彈牙美味,值得推介。菜類點了萵苣和油麥菜,都是鮮嫩無比。自家製炸魚皮更是不容錯過。盛肉餐每人均有一塊肉,頗重牛味,當中亦有紐西蘭羊肉片,但絲毫不覺羶味。至於重頭戲海鮮餐,今晚竟然有龍蝦,非常鮮味爽滑,元貝亦新鮮可口,鱆紅魚刺身亦鮮甜味美,真是值回票價。有餚又豈能無酒,終於有生啤供應,百威更是88元兩公升,真的不醉無歸。

自家製炸魚皮更是不容錯過。

2019-07-13
  • 盛肉餐
  • 海鮮餐
  • 自家製魚皮
2019-07-12 91 浏览
朋友之前跟她的同事們去過阿牛火鍋海鮮大排檔吃火鍋,她說這裡平靚正,而且又鄰近地鐵站和巴士站,基本上吃完火鍋後,大家可以直接各自回家,非常方便。昨晚朋友得知我完成畫圖大業,於是就約我來阿牛輕輕鬆鬆涮火鍋。為何朋友說阿牛價廉物美? 原來這裡不用收取醬油費,已節省了些許,還有一些優惠配料可選,沒有將價就貨,全都是優質食材,難怪朋友一再光顧。吃火鍋第一要事當然是火鍋湯底,而我們選了蕃茄薯仔牛腩鍋,說真的滿驚喜。這跟我們想像的紅噹噹湯頭有所不同,原來它是以牛骨湯為主調,再加入蕃茄,薯仔,蘿蔔,牛腩等熬煮,既喝到蔬菜的鮮甜,又嚐到牛肉的香氣,牛腩煮得軟腍,我們都愛透。我們先來每人一份精選盛肉,只需28元就吃到五款當日廚師精選時令盛肉,今晚的精選包括西班牙黑毛豬,澳洲和牛大米龍,紐西蘭羊肉片,美國安格斯牛小排和美國安格斯牛板腱。西班牙黑毛豬滾鍋燙熟即可食用,黑毛豬口感扎實帶點微微油脂不乾柴,愛吃豬肉的絕不能錯過它。澳洲和牛大米龍油花較多,吃來滿有油香的,涮至五分熟品味就可,不用沾點醬料吃已很味美。紐西蘭羊肉片值得一讚,丁點羊羶味也沒有,超級嫩,就連不是羊的愛好者亦覺得它不錯。美國安格斯牛小排油脂分佈
蕃茄薯仔牛腩鍋,法國鵝肝墨丸,精選盛肉,環球海鮮,鮮蝦雲吞,蜂巢豆腐,唐生菜

精選盛肉

紐西蘭羊肉片值得一讚,丁點羊羶味也沒有,超級嫩,就連不是羊的愛好者亦覺得它不錯。美國安格斯牛小排油脂分佈均勻,在湯鍋中涮一涮,入口瞬間化開的快感,一吃上癮。美國安格斯牛板腱細緻柔軟,吸收湯頭後更是滋味。
法國鵝肝墨丸

法國鵝肝墨丸十二顆只賣68元,若是其他火鍋店吃的話,必定要雙倍價錢。鵝肝墨丸都是阿牛自家製,在墨丸上點綴的蟹籽格外奪目,咬下彈牙的墨丸,肝油豐腴,味道爆濃香。
環球海鮮

另一不可忽視的是98元一位的環球海鮮優惠,同樣由廚師挑選五款時令海鮮,今晚分別挑了竹串海蝦,大連鮮鮑,帆立貝,美國桶蠔與英格蘭蟶子。
環球海鮮

朋友說竹串海蝦絕對是新鮮海蝦,未下鍋前色澤晶瑩剔透,涮後蝦殼輕易剝掉,蝦肉爽彈極致,最重要的是海蝦鮮甜度破表,所以蝦肉新鮮與否,只要經嘴巴檢測過,一定無所遁形。
環球海鮮

美國桶蠔名不虛傳,未涮鍋肥美碩大,即使涮畢後仍保持飽滿,沒有怎樣收縮。桶蠔滑溜溜的,滿嘴天然的鮮甜,我們吃得十分盡興。
環球海鮮

給大家看看熟前熟後的大連鮑魚,基本上沒太大分別,依然渾然厚實,那彈勁的口感相當討喜,其海鮮滋味洋溢口腹之中,給人置身海洋的感覺。
環球海鮮

肉質細緻的英格蘭蟶子大受我們好評,朋友說這蟶子滑彈非常,令她回味無窮。帆立貝下鍋不用煮太久,輕涮幾下,把握最佳時機打撈上來,千萬別丟進湯裡就不管它,煮得過熟而錯過它的嫩度。
鮮蝦雲吞

皮薄的鮮蝦雲吞裡面包裹的鮮蝦彈性十足,豬肉肉餡味濃,完全是皮薄餡靚,是我們近期吃過最好吃的鮮蝦雲吞,絕不誇張,而且一碟只是48元,就有十顆,多便宜。
蜂巢豆腐

豆腐可謂是火鍋的好拍檔,尤其是蜂巢豆腐,蜂巢豆腐比普通豆腐更容易吸收湯精華,越久煮蜂巢豆腐,裡面的小孔越吸得多湯汁,吃起來非常入味。
唐生菜

大魚大肉後,該要攝取些蔬菜,今次我們不吃娃娃菜,轉吃唐生菜。翠綠的唐生菜嫩得很,清脆爽甜,讓飲食均衡起來,火鍋不光是吃肉,亦吃些蔬菜。

吃完火鍋,店員貼心地奉上冰涼的西瓜和梅粉,西瓜灑上梅粉,有助提升它的清甜。吃完西瓜,火鍋的熱氣消退不少,真是透心涼。
鮮蝦雲吞
蜂巢豆腐
唐生菜
2019-07-10 107 浏览
聽聞開左間新店,牛肉非常好食,當然要試。連個店名都🐂 氣沖天沒有什麼豪華裝飾,似普通茶餐廳,但地方寛敞唔包飲品,叫了個蘆薈蜜,口感清新涼快不太甜,還可以食到粒粒蘆薈小食炸黃豆, 入口鬆脆叫了個普通鴛鴦鍋底,清湯+ 沙嗲推介必叫極級安格斯牛頸肉,好有氣勢😍😍, 長方形大碟整整齊齊排滿了, 雪花肥瘦均勻, 切記不可以 over cook, 放在湯內唔使一分鐘就食得, 肉質鮮嫩甜美,無介紹錯,是必食首選每人98元叫了個海鮮拼盤, 冇得揀由廚師安排五款海鮮海蝦、蟶子、 鮑魚、 扇貝、 廣島蠔全都非常新鮮仲好大隻,價錢算合理自家製水餃,份量夠多,放了一半入湯,仍有5隻,抵食又好食手打鮮蝦滑有意外驚喜,買相特別,用個大雪糕杯盛載, 除了蝦膠還可以清晰見到粒粒鮮蝦, 入口又彈又爽蔬菜當然少不了今餐水準超標,非常滿意

沒有什麼豪華裝飾,似普通茶餐廳,但地方寛敞

小食炸黃豆, 入口鬆脆

叫了個普通鴛鴦鍋底,清湯+ 沙嗲

每人98元叫了個海鮮拼盤, 冇得揀由廚師安排五款海鮮

自家製水餃,份量夠多,放了一半入湯,仍有5隻,抵食又好食

蔬菜當然少不了

今餐水準超標,非常滿意

• 手打滑蝦膠, 極級安格斯牛頸肉, 海鮮拼盤
2019-07-07 77 浏览
想同姊妹慢慢食,慢慢傾,所以搵左間係太子既打邊爐,地點方便,又唔洗趕住食,開到一點半架。估唔到平日都咁熱鬧,好彩有得訂枱,雖然叫大排檔,但就好似酒家咁,係室內有冷氣,環境舒適,一d都唔迫架。食材選擇都好多,價錢非常大眾化呀,精選盛肉好抵食,一定要叫呀。今次叫左鴛鴦鍋,沙嗲湯底夠晒濃郁惹味。食物份量十足,款款都大大碟架,其實雞子都好大粒,只係放係巨型響鈴隔離,所以顯得比較細小。雞子好鮮唔蘇,響鈴質素都好好,食到最後都保持到脆卜卜。肥美鵝腸真係好肥味,爽口既鵝腸帶底住少少既肥膏,好好味呀。最重要係洗得好乾淨,咁大碟我都食得晒呀。鯪魚豆卜,豆卜用鯪魚肉釀到脹卜卜咁,魚肉鮮甜冇碎骨,煮好都冇分開架,豆卜索左清湯又甜又鮮,用沙嗲湯底煮就又香又辣好惹味。鮮冬菇好新鮮,大大隻肥嘟嘟架。最愛鮮魚頭,脆鯇魚腩,魚只要夠新鮮就一定好食,所以各位可以放心叫,魚頭仲要大大個架。食到最後得返我地,店員都冇黑面或者表演得趕收工咁,值得一讚。

今次叫左鴛鴦鍋,沙嗲湯底夠晒濃郁惹味。

雞子好鮮唔蘇,響鈴質素都好好,食到最後都保持到脆卜卜。

鮮冬菇好新鮮,大大隻肥嘟嘟架。

2019-07-07 1109 浏览
這間是新開張,樓下見到優惠好抵,上到去發現其他優惠更吸引~😂😂店員解說3大優惠,不過只能3選1,最開始見到樓下個折扣好吸引,上到去發現另一個優惠是半價啤酒,但計計數,覺得叫優惠牛/海鮮好似最吸引😂每位28元,就可以試到精選牛肉,有美國安格斯,又有澳洲和牛,雖然每款每人只有一片,不過每片肉都幾大塊,所以28元都算超值~湯底選了火焰醉蟹牛皇鍋!一隻大大的蟹,上桌時店員會在酒上點上火,在客人面前表演大火炒蟹,過程非常令人驚喜!!炒完會加入雞湯,等滾起就可開始火鍋~蟹的份量十足,多肉又有一點蟹膏。鍋內的牛肉都不錯,還有幾隻蜆。另外,點了老公最愛的炸魚皮,好大一塊!!點了一個懷舊大排檔生鍋,這個都幾推薦,因此份量真的很多,如果想火鍋配菜豐富,每種都有一點,好建議點這個,有粟米、菜、麵、菇、丸、腸、柏葉、魷魚、枝竹、粉腸、牛肉,多到不得了!!火鍋配刺身,一直是我非常喜歡的組合,所以點了例牌份量的鱆紅魚刺身,以為例牌會很少,但原來份量都幾多,而且好鮮甜,味道好好~飲品點了店家自製的竹蔗水,好清甜,可以消暑、消飽滯感~最後有西瓜送~~好正~配梅粉一流~~!!!

湯底選了火焰醉蟹牛皇鍋!一隻大大的蟹,
炒完會加入雞湯,等滾起就可開始火鍋~

另外,點了老公最愛的炸魚皮,好大一塊!!

點了一個懷舊大排檔生鍋,這個都幾推薦,

火鍋刺身,一直是我非常喜歡的組合,
所以點了例牌份量的鱆紅魚刺身
以為例牌會很少,但原來份量都幾多,而且好鮮甜,味道好好~

飲品點了店家自製的竹蔗水,好清甜,可以消暑、消飽滯感~

最後有西瓜送~~好正~配梅粉一流~~!!!