上週末去咗呢間咖啡小店,主打各款手沖咖啡,提供輕食: 𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹🥯、西式糕點🍰 當日大約𝟭𝗽𝗺去到,本身有𝟱款𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹已經賣剩𝟮款🥹𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁🍵•抹茶𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹• $𝟰𝟬𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹質感煙靭🥯 抹茶味香濃👍🏻 另外試咗兩款𝗽𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀:🍌•𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱• $𝟮𝟴🥕•𝗖𝗮𝗿𝗿𝗼𝘁 𝗰𝗮𝗸𝗲• $𝟮𝟴兩款都超有驚喜😍𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱帶天然香蕉嘅甜味,加上合桃,進一步增添香氣同口感;𝗖𝗮𝗿𝗿𝗼𝘁 𝗰𝗮𝗸𝗲嘅甜度會比𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱稍為多少少🤏🏻 但係都唔會好甜🧡 玉桂味香濃,有一絲絲嘅紅蘿蔔🥕 因為係純蛋糕,冇忌廉芝士𝗳𝗿𝗼𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴,所以整體比平時嘅𝗖𝗮𝗿𝗿𝗼𝘁 𝗰𝗮𝗸𝗲少一份膩感✨店員會將糕點翻熱,焗至外層微微香脆,出色!👏🏻🍯•𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲• $𝟱𝟮比一般嘅𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲增添一份蜜糖嘅自然甜味,飲落恰到好處,好舒服☺️咖啡店坐位唔多,但感覺溫馨舒服,推介🧡⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Overall : 8.5/10🐽 Revisit : Yes

🍵•抹茶𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹• $𝟰𝟬
𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹質感煙靭🥯 抹茶味香濃👍🏻

另外試咗兩款𝗽𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀:
🍌•𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱• $𝟮𝟴
🥕•𝗖𝗮𝗿𝗿𝗼𝘁 𝗰𝗮𝗸𝗲• $𝟮𝟴

兩款都超有驚喜😍
店員會將糕點翻熱,焗至外層微微香脆,出色!👏🏻

🍯•𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲• $𝟱𝟮

咖啡店坐位唔多,但感覺溫馨舒服,推介🧡

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8.5/10
🐽 Revisit : Yes
午餐
  • Honey  Latte
  • Carrot  cake
  • Banana  bread
2025-04-15 5 浏览
這間咖啡店於鰂魚涌內頗有名氣,主打高品質的咖啡及輕食,不設意粉及飯麵類等主食。裝潢以簡約的文青路線為主,堂食座位不多,開放式廚房能欣賞到咖啡師的沖泡過程。窗邊能觀賞海光街一帶繁囂的人來人往,與店內靜謐悠閒的環境形成鮮明比對。咖啡有兩款豆可選擇,Nutty重果仁香來自巴西,另一款則Fruity帶花果香的則來自雲南,各具特色。Matcha Bagel - $40每日供應的貝果款式及數目不固定,今日有五種選擇。貝果每日新鮮烘焙,緊實又有嚼勁充滿彈性,濃郁的麥香愈嚼愈香,加入沈穩的抹茶帶絲絲甘甜。Genmaicha with Pistachio Yoghurt Bagel - $40淡綠色的玄米茶香味清新而有深度,茶味淡雅而不澀,可蘸上幼滑細膩的開心果乳酪醬,有著濃厚的堅果香氣,又有一粒粒香酥的開心果碎。Honey Latte - $52/Large精緻的拉花圖案非常考技巧。這杯拿鐵有著較低的酸度及明顯的甜味,風味細緻且舒適溫和,伴隨著順滑的鮮牛奶及香甜的蜜糖,醇味久久不散。Espresso Tonic - $50濃縮咖啡有著酸亮但強度弱的水果香,與微苦的湯力水相當配搭,口感柔和順滑且豐富。

Matcha Bagel

Espresso Tonic

Espresso Tonic - $50
2025-04-15
午餐
星期六番學前帶姑姐去鰂魚涌,嘆杯靚咖啡食件cake chill下先A出口一出行幾分鐘就見到呢間阿啡,鋪頭唔算大,有3-4個座位入到去就聞到濃郁既咖啡香,左邊仲有飾物可以買,幾特別隔離櫃有書本、燕麥植物奶、草本湯力水、冷萃咖啡包、掛耳咖啡包、唔同國家既咖啡豆、咖啡渣隨行杯、咖啡渣露營杯 & 斜揹袋賣,係一間幾有特色既咖啡店。我地當日就叫左兩杯咖啡兩件蛋糕☕️Latte regular size $42拉花好靚,咖啡味香濃,入口醇滑。Yuzu Earl Grey Blackaccino $55呢杯只係得凍飲,口感十分豐富,香甜柚子蜜中和左咖啡既苦,仲有淡淡既伯爵茶味,面頭仲有桂花點綴,外貌同內涵並重。老闆會預先為大家加熱~🍫Brownie $24外脆內軟心,口感綿密,朱古力味濃郁,唔會太甜。🥕Carrot Cake $28呢間既carrot cake係我食過最驚艷,滿滿既紅蘿蔔絲,睇得出既真材實料,唔鍾意食紅蘿蔔既小朋友,可以試下呢款,大推。期間見到好多人幫襯,快快趣食完讓個位比人,下次會想再黎試下Bagel

入到去就聞到濃郁既咖啡香,左邊仲有飾物可以買,幾特別

我地當日就叫左兩杯咖啡兩件蛋糕
☕️Latte regular size $42
拉花好靚,咖啡味香濃,入口醇滑。

老闆會預先為大家加熱~
🍫Brownie $24
外脆內軟心,口感綿密,朱古力味濃郁,唔會太甜。

🥕Carrot Cake $28

2025-04-05
  • YuzuEarlGreyBlackaccino
  • CarrotCake
  • Brownie
2025-04-27 0 浏览
呢間咖啡店去咗幾次決定介紹俾大家🖤喺地鐵站隔離超方便,但入到去好似同繁囂嘅城市隔絕,感覺寧靜舒服🖤咖啡可以揀fruity or nutty👍🏼佢嘅黑咖啡飲Fruity好夠酸度,夏天飲返杯ice americano 真係好爽!Milk coffee我例牌揀nutty,奶香同豆香都有🫶🏻最推薦佢嘅chocolate mochi bagel 🥯 真係好好食bagel煙靭!裏面嘅朱古力醬香甜,再加埋Mochi嘅質感,真係會買返幾個返屋企😙男朋友次次就係會食banana cake🤭香蕉味濃郁又唔會太甜,店員仲要好有心機整熱,令到外表有少少焦脆!今次試埋佢嘅Brownie😀真心本身唔太鍾意食,因為覺得好甜好膩~但呢個真係可以,我諗係因為佢焗返熱嘅時候令到外表脆脆地,個質感就唔會太膩😍真係記憶裏面食過最好食👍🏼

客人臨時改了開會時間,唯有和同事到附近的cafe坐坐吧。「阿啡」的意思就是”Affair with Coffee”,證明咖啡是用心製作。店舖走簡潔路線,座位亦不多;另外,全店以Bagel及蛋糕等輕食為主,避免咖啡被喧賓奪主。Latte 店內有兩款咖啡豆選擇,我點的是重果仁香味的巴西豆;拉花非常精緻,是獨角獸圖案,咖啡口順喉細滑,咖啡的醇厚與牛奶完美交織,喝後口腔帶點果仁香。Flat White另一杯就選了來自雲南fruity的咖啡豆沖製;同樣有美美的心心圖案,而Flat White 奶泡綿密細緻,入口先是咖啡的苦韻味道,慢慢滲出又果香及果酸味,總括來說,兩款咖啡都各有特色。Carrots Cake蛋糕挺有水準,帶裏有點點紅蘿蔔絲,味道香甜,配咖啡一絕。Banana Cake香蕉蛋糕內有果仁粒粒,口感豐富,香甜度較Carrots Cake低,但香蕉味濃郁。

客人臨時改了開會時間,唯有和同事到附近的cafe坐坐吧。

Latte

Flat White

Carrots Cake
蛋糕挺有水準,帶裏有點點紅蘿蔔絲,味道香甜,配咖啡一絕。

Banana Cake

1K
今日經過鰂魚涌嘅街角發現咗間幾有特色既Cafe🥹店舖唔大但係外型好有設計感🎨 播放音樂嘅風格好Chill🎵 咖啡質素唔錯特別欣賞佢既設計好有心思💛 比較繁忙既時候可以選擇外賣呢⭐️ Yuzu Earl Grey Blackaccino 🍊首先試咗佢嘅招牌😋 黑咖啡濃郁酸度適中🖤混合上Earl Grey既茶香好有層次🫖另外再加上柚子酸甜嘅感覺加添了一份清新感⭐️ Caramel Latte 🍭咖啡入口比較Nutty溫和容易接受🥜 Caramel既口味唔會太甜唔會搶了咖啡的風頭⭐️ Banana Bread 🍌口感鬆軟帶有香蕉嘅微微甜度☺️作為輕食配上咖啡一流🥰

Caramel Latte

⭐️ Caramel Latte 🍭
Banana Bread

⭐️ Banana Bread 🍌
口感鬆軟帶有香蕉嘅微微甜度☺️作為輕食配上咖啡一流🥰
Caramel Latte
Banana Bread
一間位於鰂魚涌嘅咖啡小店 氛圍舒服得來又輕鬆☕✨ 手沖咖啡嘅味道真係非常獨特!當你啖啖飲落去 可以感受到佢嘅醇厚感🫰🏻帶有濃郁嘅香氣☕。每一口都有層次感,初入口時,微酸的果香先襲來,隨之而來係柔和嘅巧克力味,最後留下淡淡嘅堅果香氣,令人回味無窮👍🏻質感方面,手沖咖啡通常比較滑順,口感細膩,唔會過於苦澀。每一口都好似喺嘴裡慢慢散開,讓你享受每一個細節。加上新鮮磨豆、精準水溫同沖泡時間,真係可以帶出咖啡豆本身嘅特色,令你每次品嚐都有唔同嘅感受,絕對係一種享受!✨佢哋嘅Banana Cake🍌🍰,外脆內軟,香蕉味濃郁,真係一口咬落去就好幸福😍!同咖啡一齊食,簡直係絕配!•••••••••••••••••••••••••••••🍽️ 阿啡 📍 鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖•••••••••••••••••••••••••••••#主題餐廳 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #慢活 #主题餐厅 #香港美食推荐 #香港打卡 #香港好去處 #食好西 #香港打卡餐廳 #香港美食 #香港西餐廳 #西餐廳 #美食店 #香港必食餐廳

•••••••••••••••••••••••••••••
🍽️ 阿啡
📍 鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖
•••••••••••••••••••••••••••••

2025-04-01 60 浏览
✨ Lunch Time 同朋友一齊嚟咗這家咖啡館,放慢腳步,享受一下這裡的咖啡及甜品!☕️這裡不僅有香濃的咖啡,更有驚艷的拉花藝術,每一杯都是獨一無二的作品!💖 無論是拿鐵、卡布奇諾,拉花師傅的巧手都能讓人驚喜連連!🌸🍯 別忘了試試他們的 Honey Latte!這杯飲品結合了香濃的咖啡與天然的蜂蜜,帶來獨特的甜蜜風味。每一口都散發著淡淡的花香,讓人感受到自然的純粹。蜂蜜的甜味與咖啡的苦味完美結合,讓人回味無窮❣️🍫 還有他們的招牌 Brownie!外脆內軟,加上濃郁的巧克力味道,絕對是甜品愛好者的夢幻之選!🍌 以及他們的香蕉蛋糕,香甜可口,搭配咖啡簡直是完美組合!每一口都讓人感受到家的溫暖。

2025-04-01
今日特意嚟到海光街一間咖啡店。店內雖小,但很有風格,播着柔和的音樂。店內有兩張凳可供堂飲,而且採用了玻璃採光度高,下午有輕微的陽光曬入感到非常舒服😌。摩卡咖啡☕️ & Hong Kong Fog(普洱+桂花蜜+煉奶)兩杯熱咖啡都有靚靚拉花,而且表層有層豐滿奶泡,飲落口感綿滑。經典朱古力咖啡必定好飲,佢唔算太甜,亦帶有濃濃嘅朱古力味。後者款式特別,甜味相對較重味,普洱味相會較淡適合女士飲用。Matcha Strawberry Yogurt Bagel貝果🥯整熱後口感更鬆軟,內餡甜甜的幾好味,送咖啡一流。

貝果🥯整熱後口感更鬆軟,內餡甜甜的幾好味,送咖啡一流。
  • 摩卡咖啡
  • hong  kong  fog
2025-03-01 144 浏览
時間嚟到330嚟到鰂魚涌第二時間諗起阿啡(第一時間no doubt 係先買個酸種)手沖 + bagel 咖啡一貫係水準發揮Costa rica 酸感愈放涼愈突出好鍾意after taste嘅berry 風味朋友叫dirty喜歡重奶香嘅佢表示喜歡至於bagel 好似每次晚來都食唔到想試嘅口味今次亦一樣,menu上一半都sold out最後就揀咗芋泥紫米食晒一個確係幾full 好彩咖啡酸稍稍解膩莓果香好畀力但都係埋沒喺霸道嘅柴米米香之中
時間嚟到330
嚟到鰂魚涌第二時間諗起阿啡
(第一時間no doubt 係先買個酸種)
手沖 + bagel
咖啡一貫係水準發揮
Costa rica 酸感愈放涼愈突出
好鍾意after taste嘅berry 風味

朋友叫dirty
喜歡重奶香嘅佢表示喜歡

至於bagel 好似每次晚來都食唔到想試嘅口味
今次亦一樣,menu上一半都sold out
最後就揀咗芋泥紫米
食晒一個確係幾full
好彩咖啡酸稍稍解膩
莓果香好畀力但都係埋沒喺霸道嘅柴米米香之中

2025-02-10 131 浏览
鰂魚涌寫意cafe😉中午日光透入,令人感覺舒暢😚呢度好多小店,上面太古坊應該都好多人下午要嚟買杯咖啡提下神😉Matcha Latte (L) $55呢個拉花都幾複雜下,我唔識呢方面嘅,但感覺好有氣勢,應該都要下唔少苦功。抹茶味濃,好正。Earl Grey Fig Yogurt Bagel $40Yogurt好正,酸酸地但有cream cheese嘅口感好滿足。上面有啲無花果嘅醬,有少少籽,又夾得唔錯喎。Korean Kimchi with Chicken and Cheese Bagel $40味道恰到好處,泡菜係鹹味為主調唔會好辣,勁啱我口味。

Matcha Latte (L) $55

味道恰到好處,泡菜係鹹味為主調唔會好辣,勁啱我口味。

2025-01-21 293 浏览
支持本土咖啡時間又到啦☕🩷呢間coffee shop位於鰂魚涌陽光透過落地窗灑落喺咖啡店溫暖的木質地板上空氣中瀰漫著咖啡豆的香氣和輕柔的背景音樂,內裏仲有黑膠唱片機,別有一番風味☕🍵今次叫咗焙茶Latte入口先喺好濃郁嘅焙茶香氣帶著微微的苦澀和烘焙後的堅果香香氣層次豐富😋奶泡綿密細緻,與焙茶的苦澀完美融合,口感順滑,甜度適中,不會過於甜膩。整體上,呢杯焙茶Latte 既保留咗焙茶的獨特風味,又兼顧了Latte 的順滑口感, 而且回甘持久,即使飲完後,淡淡的焙茶香氣仍然縈繞喺口中🥰享受著難得的悠閒時光❤️
支持本土咖啡時間又到啦☕🩷

呢間coffee shop位於鰂魚涌
陽光透過落地窗灑落喺咖啡店溫暖的木質地板上

今次叫咗焙茶Latte
入口先喺好濃郁嘅焙茶香氣
帶著微微的苦澀和烘焙後的堅果香
香氣層次豐富😋

「阿啡Affee☕ @affeehk」係一間位於鰂魚涌既特色咖啡店💫呢間餐廳嘅裝修風格簡約,令人感覺舒適放鬆,入到去仲會聽到chill既音樂,成個環境好relax。而且,店內仲擺咗支木結他,有興趣嘅客人仲可以拎上手玩,真係好啱鐘意一路聽音樂一路飲咖啡既朋友仔🥰講到咖啡,真係要推介佢地嘅sesame oat latte,芝麻既香氣同燕麥奶既順滑完美融合,一試難忘😌另外,佢地嘅honey latte亦唔錯,蜂蜜嘅甜味同咖啡嘅苦味互相平衡,好適合喜歡少少甜嘢嘅朋友😍當然唔少得佢地嘅banana bread,口感鬆軟,香蕉味濃郁,食完真係令人回味無窮😋靚仔店主仲拉左隻Unicorn咖啡俾我打卡,真係好驚喜!🥰呢度真係一個適合忙碌中想靜靜休息嘅地方,無論係一個人定一班朋友黎,都可以喺呢度享受一段悠閒嘅時光。總括嚟講,阿啡Affee係一間值得一試既咖啡店,下次經過鰂魚涌,記得入去坐下,享受一下呢度既美食同環境👍🏻佢地嘅地址係鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖,距離港鐵鰂魚涌站A出口只需步行約三分鐘就到,非常方便🤙🏻 #鰂魚涌 #餐廳 #cafe #香港 #探店 #食評 #美食之旅 #美食推介

#鰂魚涌 #餐廳 #cafe #香港 #探店 #食評 #美食之旅 #美食推介 #Foodie #Food #Yummy #Trend #Trending #KOL #coffee #咖啡 #affee
用餐优惠
試食活動
2025-01-19 137 浏览
阿啡 Affee📍地址: 香港鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖飲厭咗大牌子的咖啡點算好?食吓香港小店的香濃咖啡 ☕️抹茶拿鐵 ($50/$55) 這款抹茶拿鐵是抹茶愛好者必飲的選擇!🍵🥛 濃郁的抹茶香氣與順滑的奶泡完美結合,讓人每一口都充滿幸福感!💚拿鐵 ($42/$47) 我點了熱的拿鐵,拉花真是好靚!☕️❤️ 香濃的咖啡搭配滑順的奶泡,口感極佳,喝了讓人心情愉快!✨泡沫咖啡 ($42/$47) 這款泡沫咖啡也非常棒!☕️✨ 鮮豔的泡沫和濃郁的咖啡味道相得益彰,讓每一口都充滿驚喜,絕對是咖啡愛好者的理想選擇!🤤#香港好去處 #香港旅行 #香港打卡 #香港小店 #香港製造 #香港生活 #香港🇭🇰 #香港品牌 #香港店 #香港景點 #香港電影 #香港街拍 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食推薦 #香港美食攻略 #香港美食天堂 #hongkong #hongkongfood #hongkongtrip #hongkongtravel #food #foodie #foodporn #instafood #foodies #fo
阿啡 Affee
📍地址: 香港鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖

飲厭咗大牌子的咖啡點算好?
食吓香港小店的香濃咖啡 ☕️

抹茶拿鐵 ($50/$55)

拿鐵 ($42/$47)

泡沫咖啡 ($42/$47)

#香港好去處 #香港旅行 #香港打卡 #香港小店 #香港製造 #香港生活 #香港🇭🇰 #香港品牌 #香港店 #香港景點 #香港電影 #香港街拍 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食推薦 #香港美食攻略 #香港美食天堂 #hongkong #hongkongfood #hongkongtrip #hongkongtravel #food #foodie #foodporn #instafood #foodies #foodpics

Tired of Big Brand Coffee?
Try the rich coffee from local Hong Kong shops! ☕️

抹茶拿鐵 ($50/$55)
This matcha latte is a must-try for matcha lovers! 🍵🥛 The rich matcha aroma perfectly combines with the smooth milk foam, making every sip a delightful experience! 💚

拿鐵 ($42/$47)
I ordered a hot latte, and the latte art is beautiful! ☕️❤️ The rich coffee pairs wonderfully with the creamy milk foam, creating an excellent texture that lifts your spirits! ✨

泡沫咖啡 ($42/$47)
This cappuccino is also fantastic! ☕️✨ The vibrant foam complements the rich coffee flavor, making every sip full of surprises. It's definitely an ideal choice for coffee enthusiasts! All above remarks stem from a trial dining experience at the restaurant, reflecting the author's genuine feelings. This serves as a disclaimer, all comments for informational purposes only, and may not reflect all patrons' experiences.🤤
抹茶拿鐵
拿鐵
抹茶拿鐵
拿鐵
  • Latte
  • Cappuccino
  • Matcha latte
2025-01-13 120 浏览
鰂魚涌嘅外賣咖啡店 店舖細細 但都有兩個位置 一路望風景一路飲咖啡☕️都幾寫意啊🎑Caramel Iced Coffee🤎☕️ 啲咖啡味幾順滑 唔酸 好易入口Match Latte💚☕️ 飲咖啡最好其實係飲熱既,因為可以欣賞到靚靚既拉花🌸呢個抹茶味好濃 一飲既時候成個嘴唇都綠哂🤣証明真係好creamy 呀另外仲叫左個Sausages with Black Pepper & Cheese 🍕🥯熱辣辣焗出黎 啲黑椒味好正入面仲有juicy 既香腸
鰂魚涌嘅外賣咖啡店 店舖細細
但都有兩個位置 一路望風景一路飲咖啡☕️
都幾寫意啊🎑

Caramel Iced Coffee🤎☕️
啲咖啡味幾順滑 唔酸 好易入口

Match Latte💚☕️
飲咖啡最好其實係飲熱既,因為可以欣賞到靚靚既拉花🌸

另外仲叫左個
熱辣辣焗出黎 啲黑椒味好正