2018-04-10 83 浏览
平時我食泰國野多數都諗到去九龍城啦, 不過九龍城又真係麻麻地就腳, 咁啱路過旺角先達對面呢個小鋪仔, 諗住入去食個快飯🤣下晏嘅午餐set 真係好抵食, 香辣肉醉煎蛋伴白飯,個蛋係煎到超級正嘅脆邊,流心! 肉碎夾集左豆角之類嘅類,好有口感, 個汁濃濃的但唔算辣 送白飯係一流嘅。$50 個餐真心抵食.!朋友仔減肥, 要求叫個冬陰工加菜, 咁唯有順應要求啦。 個冬陰工湯足足可以分到三碗同有三隻蝦,仲有菇及蕃茄等配料都非常豐富。 個湯偏甜, creamy 嘅 ,可惜一D 都唔辣 唔夠刺激, 嗜辣的可能可以叫佢加辣。馬拉盞炒通菜,係正宗泰國嘢嘅馬拉盞味,味道好濃,最出色嘅係啲通菜非常幼嫩一啲渣都冇!講到嫩, 一定要讚下呢個椰青汁清甜, D 肉勁滑, 輕輕一刮就可以起晒所有肉出嚟, 最好就係呢個感覺。

2018-04-10 51 浏览
又到食晚時間,搵間平靚正嘅餐廳唔係一件易事,見到呢間有人排隊去食,應該唔會差,所以決定食!生蝦刺身新鮮,肉質唔霉,係唔錯嘅頭盤。呢個咖喱軟殼蟹法包一黎到就刻心心眼,熱辣辣嘅鬆軟法包點埋啲咖喱一齊食簡直一絕,十分推介!青咖喱雞啱哂唔係太食得辣嘅我地,如果我嗰胃仲有位嘅話一定嗌多兩碗飯黎配咖喱食。飛天通菜都幾辣,但係幾惹味。肉碎生菜包嘅肉碎多到食唔哂,而且唔會好鹹,配埋生菜食完全唔會膩~泰式豬頸肉飯嘅豬頸肉服瘦適中,燒得啱啱好。冬蔭功酸酸辣辣好開胃,入面隻蝦都幾大隻。芒果糯米飯係我嘅最愛,暖笠笠,椰汁夠,芒果甜!
生蝦刺身新鮮,肉質唔霉,係唔錯嘅頭盤。
呢個咖喱軟殼蟹法包一黎到就刻心心眼
,熱辣辣嘅鬆軟法包點埋啲咖喱一齊食簡直一絕,十分推介!
飛天通菜都幾辣,但係幾惹味。
泰式豬頸肉飯嘅豬頸肉服瘦適中,燒得啱啱好。
冬蔭功酸酸辣辣好開胃,入面隻蝦都幾大隻。
芒果糯米飯係我嘅最愛,暖笠笠,椰汁夠,芒果甜!
2018-04-04
2018-04-07 77 浏览
同愛人去完先達上紅van前醫醫個肚,見間阿來好多sales去食,應該唔錯,佢哋有精選午餐連熱飮,四十八蚊,有九款選擇,我哋叫左一個椰汁青咖喱雞飯,見水汪汪好似湯,但食落味道都唔錯,有我喜歡嘅小茄子,加五蚊可轉特飮,轉左杯咸檸七,如果個咸檸可以咸返D酸返D就更抵飲;金柚子鮮蝦沙律,好多柚子,大蝦有三隻左右,配上大量炸椰絲及小紅蝦,好野味;泰式臭草炒蛋粉絲,好特別嘅菜式,炒得香口,值得再食;泰式香葉包雞蓉,用斑蘭葉包住似扎肉嘅雞蓉去炸,食落有微微斑蘭味。

泰式臭草炒蛋粉絲,好特別嘅菜式,炒得香口,值得再食;

完全明白點解呢度長期都有人排,同坐無虛席!因為啲泰菜真係抵食到你唔信全日免收加一已經好正,啲菜式碟碟都好抵我同朋友今日叫咗泰式海南雞飯同泰式滷豬脾飯,兩碟各自都係$45,差啲以為睇錯價錢!重點係味道都唔錯,份量又大,完全係價廉物美之後我地叫咗柚子蝦沙律,柚肉勁多,同樣係抵食之選最後亦都係我嘅最愛,就係冬蔭功啦!雖然我地只係叫咗細size, 但係勁足料,好多菇同海鮮!辣度適中同椰汁味濃,好正最後埋單只不過係$246就食到咁多野,仲要係晚餐,真係抵到爛絕對會一去再去
全日免收加一已經好正,啲菜式碟碟都好抵

之後我地叫咗柚子蝦沙律,柚肉勁多,同樣係抵食之選

絕對會一去再去
2018-04-04
2018-04-05 302 浏览
好耐冇見班朋友 終於約到食飯😭朋友提議食泰國野 梗係即刻say yes 好耐冇食泰國野🤤🤤食泰國菜必食既其中之一 一定係生蝦 生蝦又新鮮又大隻 真係啖啖肉啊唔係講笑 而且又爽口彈牙喎重點 一定要加埋個汁一齊食又係必食系列 豬肉碎份量非常多 而且啲肉碎唔會太肥或者太瘦 岩岩好 不過生菜份量就略嫌較少 可能因為我地太多人食😂冬蔭功都係必食的嗌咗細碗既都夠我地飲仲要好足料 大滿足最最最令我驚喜既就係呢道菜 軟殼蟹炸得岩岩好非常香口 最中意既係啲咖喱 連埋個法包一齊食 又或者用黎撈飯食都勁正啊非常推薦越係簡單嘅菜 越難整得好食但呢碟炒通菜真係炒得岩岩好 好爽脆燒豬頸肉飯記得要加埋個汁 夠晒惹味青咖喱既香味比想像中濃 唔錯唔錯🤤最後梗係唔少得芒果糯米飯!好滿意個糯米飯 甜甜地咁但食得多都唔會覺得漏 之後再食返舊芒果 酸酸甜甜咁 勁正係一餐勁滿足既泰國菜啊

生蝦

燒豬頸肉飯記得要加埋個汁 夠晒惹味

青咖哩雞

青咖喱既香味比想像中濃 唔錯唔錯🤤
芒果糯米飯

最後梗係唔少得芒果糯米飯!

椰青
芒果糯米飯
椰青
  • 咖哩火山軟殻蟹法包
2018-04-04 122 浏览
一行四人,良久不見,特意不搭台免阻暢言,候時不久,門口侍應有禮,抵讚!-炸蝦餅油油膩,一般!-飛天炒通菜,夠辣,尚可!-生菜包,冇泰色香料味,一堆豬肉炒埋就算。-青咖哩雞,份量少,好寒酸,雞肉係急凍雞排切片。-炒金邊粉,不過不失,全晚唯一夠熱出煙嘅食物。價錢唔貴,food court質素,各取所需!重點提提侍應問題,全店侍應都好後生有活力、有笑容,好抵讚!但唯一一位矮肥女侍應令我們有點難受,落單冇笑容,態度差,芒果糯米飯食剩一半時,她負責收碟清台,她差點想收起糯米飯,我們特意提點不要收走,但她卻收起所有餐具,試問什麼意思!?算了,她又借意來抺台,拋下一句:「埋左張單先啦!夠哂鐘嫁喇!」我與友人你眼望我眼,也不知有限時,結賬走出餐廳,看看門口張貼了限時九十分鐘,知道了,我們大意!當時約九時,店內有空位,亦無客人等位,點解趕客走?來用餐要受氣,飽了,沒回頭!永遠blacklist!

-炸蝦餅油油膩,一般!

-飛天炒通菜,夠辣,尚可!

-生菜包,冇泰色香料味,一堆豬肉炒埋就算。

-青咖哩雞,份量少,好寒酸,雞肉係急凍雞排切片。

-炒金邊粉,不過不失,全晚唯一夠熱出煙嘅食物。

價錢唔貴,food court質素,各取所需!

重點提提侍應問題,全店侍應都好後生有活力、有笑容,好抵讚!

2018-04-03
2018-03-29 94 浏览
早排喪食放題,今次食個泰國野黎調適下😂😂呢間泰國野係長沙彎都有一間,之前去過😆依然人頭湧湧!上菜速度極快!鮮蝦冬蔭功湯嘅湯酸度適中,我嗜酸仲嫌佢唔夠tim ah😆😆有原粒車莉茄!我最愛😆有唔同嘅菇菌,仲有大大隻,好爽口嘅鮮蝦。成個配搭勁有口感。蒜蓉包一睇就知充滿住蒜蓉,未食都問到陣陣嘅香味。外脆內軟帶點煙韌,正呀!飛天通菜,雖然睇落外表係普通嘅菜,但越普通越難整得好味。呢碟鹹淡適中,唔會炒得好老,仲有啲炸蒜係面,食落有多重口感。炸蝦餅,外皮粉得脆卜卜,內裹非常彈牙。能夠食到一粒粒蝦肉,好有口感,配搭酸辣醬,非常適合。而且雖然炸物,但應該已給索左啲油。上碟時沒有油淋淋嘅感覺。泰式海南雞,雞肉好滑,我極中意食雞胸,但一樣好滑,完全冇嚡嘅感覺。而且醬汁非常入味,好香,配合雞一齊食,超正。椰青同龍眼肉都好推介。椰青係原個新鮮椰青,入面嘅椰青水好鮮甜,好香。仲有得整啲椰肉岀黎食。龍眼冰亦非常鮮甜。牛肉青咖喱,牛肉即使浸住好耐,亦好滑,更能吸左咖哩嘅味道,更入味。而且牛肉份量亦好多。咖哩嘅椰香味好重,唔太辣,適合唔食得辣但想食咖哩嘅朋友。仲有唔同蔬菜配搭。能夠吸引咁多人黎食,總有佢原因。我只能肯定

能夠吸引咁多人黎食,總有佢原因。我只能肯定,下次一定會再黎。做得好岀色,猶豫身在泰國般。
2018-03-27 70 浏览
叫左生菜包 冬陰公炒飯 蝦餅同一杯三色冰 三色冰一飲 已經飲到d 冰好水喉水味 之後食食下 生茶包 見到有手指尾咁大隻既昆蟲附左係生菜上面) 之後已經唔敢再食了 雖然員工已經換過一碟生菜過黎 但最後都冇要到
叫左生菜包 冬陰公炒飯 蝦餅同一杯三色冰
三色冰一飲 已經飲到d 冰好水喉水味
雖然員工已經換過一碟生菜過黎 但最後都冇要到
2018-03-24 135 浏览
Weekend係旺角行完街,口淡淡想食翻D開胃菜。第一時間就諗起泰國野,之前都好似食過旺角呢間泰國野,印象中係幾平既,所以就去左食。🤤餐廳係旺角通菜街,都幾方便,入到去雖然唔係好大但都幾多位下。 由於人數唔多,我地是但叫左兩飯兩餸兩個椰青就算。睇下餐牌,D野真係幾平,但估唔到係唔洗加一。當中我地食左香芒蟹肉炒飯($68),燒豬頸肉飯($52),香葉包雞蓉($58),蠔仔蛋($78)同埋椰青($35)。香芒蟹肉炒飯外表睇上去一般,👏但係芒果比我想像之中多,十分不錯。👇🏻燒豬頸肉飯就比較一般,因為飯比較乾而且冇咩汁🙈 不過好彩個到有自助泰式醬汁比我任加。 👇🏻香葉包雞蓉就不過不失,勝在用葉包住令人覺得額外有風味👇🏻蠔仔蛋D蠔幾多,不過美中不足既係有少少沙石係入面😫。👇🏻椰青就幾甜幾多水,以35蚊黎講都算抵飲。👇🏻總括黎講呢間野性價比都幾高。😆

香葉包雞蓉就不過不失,勝在用葉包住令人覺得額外有風味
👇🏻

蠔仔蛋D蠔幾多,不過美中不足既係有少少沙石係入面😫。👇🏻

椰青就幾甜幾多水,以35蚊黎講都算抵飲。👇🏻

總括黎講呢間野性價比都幾高。😆
2018-03-24 95 浏览
呢間餐廳之前都黎過 個印象係味道不過不失 但價錢唔貴 而且唔洗加一💁🏻♀️ 所以基於巧合就再次黎食😆 舖頭有上下兩層 foodpigss🐷🐷喺6點左右黎到下層已經滿座 然而上左二樓通常去大多數嘅餐廳都係一枱俾一至兩本menu 未必大家可以同時睇 所以呢個時候可以望下牆身😁 十分方便☺️入正題 今次就食啲之前無食過嘅野😝 當中包括呢碟泰皇咖喱火山軟殼蟹法包($138)可能因為無點期待過 然而都算幾有驚喜🤗 咬落充滿咖哩汁嘅麵包道 口感係軟綿綿😁 而軟殼蟹都炸得唔錯 份量仲幾多下😇 夾埋一齊食好match👍🏻 性價比挺高的喔💕 仲有呢個泰式香芒蟹肉炒飯($68)芒果份量都幾多下🤗 又唔會酸😇 個飯都炒得幾好 蟹肉再加多啲就更佳雖則話想試新野 但都忍唔住食呢個之前都食過嘅泰式燒豬頸肉飯($52)事關覺得食泰國野 豬頸肉係必食💃🏻 而呢碟都燒得唔錯 脆脆地送飯一流最後就緊係唔少得椰青($35)喇!好新鮮又清甜💕正呀!下次會再黎

送飯一流

2018-03-18
  • 泰皇咖喱火山軟殼蟹法包
2018-03-24 110 浏览
今日放工約左朋友食呢間泰菜,但佢遲放工,我就去攞位先,但店員話入座起計90分鐘,所以都係等埋朋友先入去,可能係平日嘅關係,好快就入得。佢有啲set可以揀,但我地最後都係散叫自己想食的,分別叫左冬蔭公湯、飛天通菜、金邊粉同埋生菜包,野飲我就要左青檸梳打!上菜速度快,讚!冬蔭公湯好足料,尤其係啲蝦,好肥大唔會係死蝦,酸辣適中好開胃!我覺得最好味係呢個生菜包,豬肉碎唔會太辣太鹹,又夠香!配合爽脆嘅生菜,好食到停唔到!金邊粉就中規中矩,配料好足,味道都好正宗,但略嫌個粉有啲過濕!飛天通菜就最普通,好夠味但啲菜有少少‘鞋’!青檸梳打味道酸酸甜甜,每次食泰菜都會飲!下次要再黎試埋其他菜式!!

飛天通菜就最普通,好夠味但啲菜有少少‘鞋’!

青檸梳打味道酸酸甜甜,每次食泰菜都會飲!

下次要再黎試埋其他菜式!!
  • 生菜包
2018-03-22 89 浏览
回頭率幾高既泰國🇹🇭餐廳 👋🏻小編百吃不厭坦白講 燒魷魚🦑呢個攞滿分 好正既燒烤味 配上酸甜醬汁 令人唔多覺又整返幾舊 講得燒,點少得嗌豬頸肉蝦餅呢!☺️豬頸肉雖然偏瘦 小編就係鐘意佢少咁d肥膏既油膩口感 十分爽口!蝦餅平時食開食層皮多過食餡 呢個真材實料呀 外脆內軟 食到有厚厚既蝦肉 果然係唔錯既炸物選擇!比較對呢碟炒貴习有d保留 炒得未免太濕 搞到一pat pat其實佢個蝦醬係幾香口 不過口感有d奇怪 所以有d sad囉坦白講,小編今次偏心比9分完全係豬脾飯 首先佢d汁係超有滷水汁 夠濃 而且仲有層好肥好正既肥肉 一般要正宗豬脾飯先會有 所以見到係超感動😹海南雞飯相比就差好多 海南雞老身 口感硬硬地 雞皮唔夠肥 希望有黄油飯會更好
回頭率幾高既泰國🇹🇭餐廳 👋🏻小編百吃不厭
  • 豬脾飯
2018-03-20 101 浏览
難得閒日放假,午餐緊係去下旺角啦~唔經唔覺行到先達,搵食晏既地方就搵到阿來泰😉午市幫襯,青咖哩雞飯永遠係我首選💕因爲實在獨愛椰汁味重既咖哩,而且雞柳感覺上成件事冇咁邪惡😉不過其實我最愛既係佢既九層塔,吸晒汁真係超正炒金邊粉,夠晒鑊氣得黎又唔會油淋淋,最後食唔晒打包返屋企叮返熱都仲咁乾身鮮蝦冬蔭公湯,有別於其他餐廳,呢度冬蔭公齋用鮮蝦,冇其他海鮮,有四隻蝦,超爽口,夠味得黎飲完唔會好口渴串燒牛雞,香茅味好足,比較乾身好似係泰式咖啡,本身唔跟奶,味濃且偏甜
難得閒日放假,午餐緊係去下旺角啦~

唔經唔覺行到先達,搵食晏既地方就搵到阿來泰😉

串燒牛雞,香茅味好足,比較乾身

好似係泰式咖啡,本身唔跟奶,味濃且偏甜

2018-03-20 80 浏览
聽人講旺角有間平靚正既泰國餐廳,同朋友一齊黎試下。朋友叫的菠蘿炒飯,有很多材料係入面呢,入面有蝦,魷魚粒、蟹柳、提子乾、不可少的菠蘿、肉松、粟米等,很豐富。味道不錯,又夠煱氣。燒豬頸肉外表都好吸引,但點知食落就有點失望,因為燒得過乾😥,搞到有肉質點鞋,唔知係今次失左水準,定平時都係咁呢?!🤔一人要左個椰青椰青永不會中伏,除非壞左啦,哈哈哈。😇再叫左個生蝦😍,生蝦很新鮮,咬落彈彈牙,好中意佢個青色的汁,點咩都好「野」味呢。
聽人講旺角有間平靚正既泰國餐廳,同朋友一齊黎試下。

燒豬頸肉外表都好吸引

一人要左個椰青
椰青永不會中伏,除非壞左啦,哈哈哈。😇

2018-03-01
  • 生蝦刺身
2018-03-20 1346 浏览
我自從泰國番妮就已經好掛住泰國菜,好想日日都食,所以琴晚就叫左爸佢地去食,我地見開飯俾哂奬阿來,又話係最人氣食店就去試下。我地好彩早去唔洗等位咋,我入座之後,好多人等呀。佢傢價錢非常相宜,40、50就有得食,係旺角妮講真係好平。我要左一打串燒,熱辣辣送上,有豬有雞,好惹味!我地又叫左好耐無食傢馬拉盞炒通菜,我覺得佢吵得非常之好,好夠味,勁香!我哋又叫咗兩個飯,一個係海南雞飯,另外一個係豬手飯。海南雞飯嘅飯佢係用油飯,可能因為唔係用好多豬油,所以呢就唔係食到成口都係油,冇我想像中咁唔健康,雞肉都非常之鮮嫩,佢哋俾咗無骨嘅海南雞飯俾我哋,勁好呀我哋食得勁放心。我覺得個豬手飯啲肉都幾入味,如果比多幾舊肉就好啦,嘻嘻,因為我哋幾個人不停喺度爭食,哈哈。我地又叫咗一個菠蘿炒飯,我就覺得味道啱啱好,我爸就覺得有啲淡,如果有整個菠蘿載着味道會更加濃,但而家咁樣食都好好食。爸爸叫咗個椰青嚟飲,好夠凍好冰涼正!我妹就叫咗椰汁三色冰,椰汁味好濃,值得一試。
我地又叫左好耐無食傢馬拉盞炒通菜

爸爸叫咗個椰青嚟飲,好夠凍好冰涼正!
我妹就叫咗椰汁三色冰,椰汁味好濃,值得一試。