2024-01-28 676 浏览
好多年無食阿一啦😌早排唔知戚起邊條孖筋好鬼掛住酸辣湯底呢排都搵緊仲有邊間好食歡迎話我知😂😂🫶🏻⍥ 阿一豬扒酸辣烏冬+韭菜餃 ❙ $46+$7⍥ 阿一豬扒酸辣米線+魚片頭 ❙ $46+$7湯底有酸辣、麻辣、上湯、+$3蕃茄湯選擇我地揀左酸辣 最低層次既微辣下次食小辣我相信都handle到本身我唔係太好酸 所以湯底覺得OK🤭鍾意食酸辣既應該會覺得唔夠過癮另外好多酸菜!!仲有好好食既脆花生令成件事惹味左唔少🤩有芫荽應該更加分粉麵可以揀米線、烏冬、拉麵或者+$2紅薯粉我叫左烏冬😝真係超~~好~~食~~明顯佢唔係用稻庭烏冬 唔會煙煙韌韌🤣🤣但其實我更愛呢個無口感既質感米線我本身麻麻地 因為比譚仔影響左不過佢地幾滑幾稔 易入口當然啦 我始終最愛最愛係烏冬!!豬扒一早已炸好 有order先放落去三小件 比較薄身 😅😅炸得乾左少少柴左少少我覺得以前好食啲既🫠三粒韭菜餃 多菜少肉粒粒都飽滿 韭菜又香 好味道魚片頭有三小舊 炸得香口有魚味
好多年無食阿一啦

另外好多酸菜!!仲有好好食既脆花生
令成件事惹味左唔少🤩
有芫荽應該更加分

粉麵可以揀米線、烏冬、拉麵或者+$2紅薯粉
我叫左烏冬😝真係超~~好~~食~~
明顯佢唔係用稻庭烏冬 唔會煙煙韌韌
🤣🤣但其實我更愛呢個無口感既質感
米線我本身麻麻地 因為比譚仔影響左
不過佢地幾滑幾稔 易入口
當然啦 我始終最愛最愛係烏冬!!

豬扒一早已炸好 有order先放落去
三小件 比較薄身 😅😅
炸得乾左少少柴左少少
我覺得以前好食啲既🫠
三粒韭菜餃 多菜少肉
粒粒都飽滿 韭菜又香 好味道
魚片頭有三小舊 炸得香口有魚味

2024-01-05 525 浏览
今日踩點嚟到一家米線店,講真,竟然有啲令我眼前一亮!🍲 嘅豬扒酸辣米線,鍾意食辣嘅我真係一食愛上。嗜辣宜家,但呢個辣度就算係辣得啱啱好,唔會蚀到你添,豬扒炸得外脆內嫩,咬落去肉汁四溢,真係好夾米線嘅彈性剛剛好,唔會太硬又唔會爛,啃得出嗰份優質小麥嘅香氣。隊友個泡飯都唔差,飯粒分明,每一粒都飽滿得嚟又唔膩口,滿滿嘅配料,好夾味道滋潤嘅湯汁,真係湯飯界嘅一股清流。😌至於小食部分,我諗手拍青瓜會係好多人嘅新寵兒。口感清脆,帶有一絲絲開胃嘅酸香味,食咗一大碗熱辣辣嘅米線,再嚟點涼拌青瓜,頓時覺得成個人清爽哂!😉總括嚟講,呢到嘅美食又平又靚又正。小店嘅氣氛雖然簡單,但食物質素同細節處理都貼心得黎,每一啖都食得出用心同誠意,啱晒我哋呢啲尋常食客嘅口味!👍🏼

2023-10-22 679 浏览
豬扒非常鬆化 豬肚入味 韮菜餃多菜少肉😍小辣湯底好正 辣度啱啱好今次揀咗上海麵 下次試米線 這𥚃的食物質素 比譚x真的好很多很多 還有伙記非常友善和有禮貌👍一定再回來幫襯
豬扒非常鬆化 豬肚入味 韮菜餃多菜少肉😍
酸麻辣豬扒米線
酸麻辣豬扒米線
  • 豬扒麵
2023-06-01 1698 浏览
成日經過呢間店,見到佢用豬扒酸辣米線做店名,咁應該會係招牌菜好好食啦…我估。但今日試完又唔覺得係,而且比「一般」嘅米線鋪水平低。1) 噚晚第一次去,叫咗凍奶茶和阿一豬扒酸辣米線,話說啲米線係已經好淋和發脹👎🏻2) 湯底係得個辣字,唔夠酸(只靠酸菜嘅酸係唔夠),不符合酸辣嘅野味條件👎🏻3) 奶茶嘅茶底唔夠味好奇怪,喺依家已經周街都有米線鋪嘅環境底下,呢一間店都依然屹立不倒🤔 可能西環欠缺高質素嘅米線舖吧,無比較,無競爭,無進步…
3) 奶茶嘅茶底唔夠味

豬扒酸辣米線配凍奶茶
2023-05-30
用餐时段
2023-05-29 906 浏览
💙 阿一豬扒酸辣米綫📍西環西營盤皇后大道西248號地舖------------------------------1️⃣ 阿一豬扒大滿貫酸辣米線 $62推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豬扒大大件 肉厚多汁😍酸辣可選辣度 米線滑捋捋 湯底正常2️⃣ 鮮味蠔仔酸辣米線 $42推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻蠔仔新鮮 份量多😍鮮甜 沒有滑潺潺的感覺 不錯💕3️⃣ 酥炸蝦球 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好好食🤩爽口彈牙 炸得很好食😋蝦球用料新鮮 食到蝦肉 外皮炸得酥脆4️⃣ 麻辣墨魚鬚 $50推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不算太辣 只有表面的辣油較辣😆墨魚鬚新鮮 口感不錯😍5️⃣ 香麻海蜇絲 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻海蜇清爽 有很多配料 搭配起來口感豐富🥰------------------------------座位較小 而且較逼 需要等位😆食物水平高 價錢合理大眾化 可以一試🤩總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
💙 阿一豬扒酸辣米綫

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
上星期同老婆食完堅尼地城分店,堅好食。諗住今日禮拜五,再食餐好味既米線。點知呢間真係伏中之伏。叫豬扒雞翼雙拼,豬扒份量即時減半,加得兩隻雞翼,總共份量仲少過老婆果碗單叫豬扒米線。但雙拼仲要貴$7!花生無堅尼地城果間做到咁脆、湯底都明顯差過堅尼地城分店,滿滿的味精味。同一品牌質素差咁遠,唔怪之得堅尼地城果間要排隊,正街呢一間繁忙時間都坐唔滿啦!差評!下次我都係去返堅尼地城間分店算了。大家唔好中伏喔!
上星期同老婆食完堅尼地城分店,堅好食。
諗住今日禮拜五,再食餐好味既米線。
2023-02-15 898 浏览
等緊西環間世一cheesecake其間,黎食過快飯。今次叫左個豬扒米線,米線比較粗,但又唔會太淋,但就唔係有咬口個種。酸辣小辣湯底唔算太辣,但好惹味。豬扒都又淋又入味,好正。
豬扒米線
豬扒米線
2023-02-14 671 浏览
又黎到西營盤覆診 今日仲肚餓添經過見到 酸辣米線 冇諗d咩 就你啦正值中午放飯既時間 都幾多人 岩岩好有2個位 唔洗等 阿一豬扒酸辣米線佢個豬扒果然係招牌 帶d 麻辣味上枱熱辣辣 好惹味d 酸辣係黎自酸菜 切到一粒粒 好咬口我叫咗小辣 食到👍 喜歡重口味 香口野 呢個啱哂你阿一豬扒大滿貫酸辣米線豬扒份量相對小啲 不過大滿貫既意思 姐係嘜都有肥牛 鮑片 菇 肉丸 ⋯勁多料份量多到 男仔都食唔哂手拍青瓜跟餐小食 一啲都唔Hea 調味值得一讚 酸酸辣辣 又係好惹味睇得出真係手拍 炸雲吞炸韭菜餃 即炸上枱 熱辣辣 不過相對味道唔突出 而且2碗米線都已經好飽 唔係好食得落😅整體來講 最推薦 豬扒
又黎到西營盤覆診 今日仲肚餓添

即炸上枱 熱辣辣
不過相對味道唔突出
而且2碗米線都已經好飽 唔係好食得落😅

整體來講 最推薦 豬扒

📍 西營盤 阿一豬排酸辣米線非也,呢間完全對得住個朵同價錢💰話說我以前其實唔係好食得辣🤷🏻‍♀️但係上一份工嘅同事們好鍾意,又成日lunch time拉埋我去食四姐川菜🌶️ 食吓食吓,就開始覺得幾過癮喇😌明白咗食辣嘅樂趣之後,我就開始連自己出去食飯嗰時都搵辣嘢嚟食🧐 話說有日我同朋友隨便叫咗呢間餐廳嘅外賣,當時食完感覺良好😎 所以今次就特登登門拜訪喇🤣 午餐時段差唔多12點半,一個人係有位嘅 (不過我坐低15分鐘就開始full)叫咗個阿一豬排酸辣米線轉紅薯粉🍠 介紹米線我覺得應該由麵底開始🤓 雖然我本身好鍾意食紅薯粉,但市面上好多餐廳嘅紅薯粉都太韌咬唔開🔗 所以我食完往往會消化唔到然後胃痛,咁就幾好食都無用啦😫 呢度嘅紅薯粉韌得嚟只係點到即止,攞個口感但係咬得開🤩 大加分❤️豬排疑似用美極醃過特別入味,質地腍身🥰 份量連骨足三塊,唔會有你食完曬啲豬排眼光光望住啲粉感嘆嘅尷尬畫面🤣 酸辣湯底分微辣、小辣、中辣同大辣🥵 我揀咗小辣,大約好似譚仔三哥十小辣多啲啲嘅感覺,可以參考吓😉 講得俾你知係好食嘅米線,湯底都當然有咁上吓😆 抵食嘅,加埋凍飲先 50幾,gogogo🏃🏻‍♀️#馳名豬排酸辣米線係咪
📍 西營盤 阿一豬排酸辣米線
非也,呢間完全對得住個朵同價錢💰

#馳名豬排酸辣米線係咪名過其實#阿一豬排酸辣米線 #SaiYingPun #西營盤 #øhhejfoodie
2022-12-12 615 浏览
今次介紹嘅係一間只係港島區有分店嘅米線舖,感受到店主好用心咁整好每一碗米線😋第一次去食梗係要試下招牌豬扒米線,無論主菜定配菜都好好味,係好滿足嘅一餐!🤩🍜 $46 1️⃣ 阿一豬扒酸辣米線碗米線好足料,有三大舊豬扒,豬扒軟硬適中,厚實多汁,唔會有陣雪藏味😋😋米線麵質粗身,略嫌比較碎,同想像有啲出入🥲🥲湯底都尚算出色,幾開胃,唔係好食得辣嘅我叫咗小辣,辣度岩岩好唔會食得辛苦👍🏻👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕.𝟓/𝟏𝟎2️⃣ 酥炸雲吞雲吞新鮮炸起脆卜卜,要讚下冇油膉味👍🏻👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕/𝟏𝟎————————————————————𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈: 🤤: 𝟕.𝟓/𝟏𝟎💸: 𝟵/𝟏𝟎𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝟴.𝟱/𝟏𝟎📍Address📍阿一豬扒酸辣米綫🐷北角七姊妹道3號筲箕灣筲箕灣東大街30號地下西環西營盤皇后大道西248號地舖西環卑路乍街7-11號海都樓地下C1號舖柴灣小西灣道18號富景商場地下47號舖粉嶺聯和墟和豐街59B號地舖

[套餐] $46
1️⃣ 阿一豬扒酸辣米線
米線麵質粗身,略嫌比較碎,同想像有啲出入🥲🥲
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕.𝟓/𝟏𝟎

2️⃣ 酥炸雲吞
雲吞新鮮炸起脆卜卜,要讚下冇油膉味👍🏻
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕/𝟏𝟎

粉嶺聯和墟和豐街59B號地舖
2022-12-12
酥炸雲吞
2022-12-01 407 浏览
好耐冇食過米線,即刻搵吓附近有冇米線餐廳(其實都係兩個禮拜冇食😂😂)搵到呢一間之前見到有其他傳媒介紹過就試吓啦入到去坐低 除咗有招牌豬扒之外 仲有好多唔同嘅餸選擇不過既然未試過依家餐廳 當然要試吓佢個招牌豬扒先啦🤣叫咗個有一份小食嘅餐下午茶嘅時候加$3多杯嘢飲小食有拍青瓜 木耳 海蜇等等選擇今次試個香麻海蜇先除咗海蜇之外 原來仲有酸菜同花生撈埋一齊不過同想像中嘅味道有出入以為香麻係等如麻辣香因為佢冇咩辣味 所以我就諗佢嘅香麻係麻油香味🤣過多一陣個豬扒米線就到啦有4塊炸香嘅豬扒 雖然係炸嘅但都仲有保持肉汁 唔會太乾太靭米線就比較粗 唔係我哋食開嗰種幼身小小嘅米線口感係比較爽 一咬就斷果種 唔係帶煙韌食完晒之後先醒起 原來唔記得幫碗米線影相下次有機會嘅話就補返啦🤣🤣
好耐冇食過米線,即刻搵吓附近有冇米線餐廳
(其實都係兩個禮拜冇食😂😂)
搵到呢一間之前見到有其他傳媒介紹過就試吓啦

口感係比較爽 一咬就斷果種 唔係帶煙韌
食完晒之後先醒起 原來唔記得幫碗米線影相
下次有機會嘅話就補返啦🤣🤣

2022-11-23 312 浏览
最近好鍾意食米線,尤其係酸辣🫢聽過好多朋友大力推介呢間豬扒米線,早排過海睇醫生就順便試下佢~.📍阿一豬扒酸辣米線.🥢豬扒韮菜餃酸辣米線 ($49) - 豬扒貴為鎮店名物就一定要試試佢😂份量夠哂多,仲好細心咁剪到一塊塊容易食~味道醃得啱啱好😋韮菜餃大大粒好正~今次我叫左小辣都唔算好辣,食得辣可以試下中辣~🥢豬扒墨魚鬚米線 ($49) - 老公唔食辣就叫左個清湯,墨魚鬚爽脆👍🏻清湯唔油膩,湯底都清甜,配埋葱粒都幾香嫁~
📍阿一豬扒酸辣米線

午餐時一個人去門口等位,後面特然有一男一女就衝入去,西亞姐就叫佢等陣,咁我先來,我照做安心出行,有位準備行入去,亞姐好L惡話執埋枱先,我等佢執完入去坐底,佢就係咁問係咪佢2個先,我話我响出面等先,佢又話佢2個先,叫我起身,我話明明我排先,佢哋衝入嚟又當佢先,我起身走,佢就叫嗰2個人入去,我話你咁樣都有,呢個亞姐,無禮貌,永遠都唔會去食,又惡又無禮貌,食個午餐都要受氣

2022-06-09 1385 浏览
好食到食完第二日又去食過。以前淨係識去源記飲桑寄生蓮子蛋茶,無意中發現咗阿一豬扒米線,第一日食完,好啱自己口味,好難得仲有呢種炸豬扒,無沾厚粉,豬扒亦唔會薄切切,配埋個酸酸辣辣米線,好惹味,好滋味,套餐揀咗炸雲吞,乾爽唔油淋淋,咬落脆仆仆,嗦嗦聲,落單後先炸嘅,套餐好抵食,一碗粉仲有小食,份量好多好夠,店舖又乾淨,當日四點幾食,店內唔多人,同佢哋傾下計,順便問下附近有咩好嘢食,交流下,可惜只有港島區有店舖,如果九龍新界又有就好啦。
好食到食完第二日又去食過。
豬扒酸辣米線  炸雲吞
2022-04-25
用餐时段
下午茶
豬扒酸辣米線  炸雲吞
  • 阿一豬扒酸辣米線
  • 炸雲吞
之前介紹咗咁多高質精緻餐廳✨今日想介紹返下平日食開嘅貼地餐廳🤣平時Lunch hour 想快靚正解決🏃🏻‍♀️呢一間米線舖一定係首選!出餐快得來 味道都唔錯😋仲有好多餸菜同埋面嘅種類揀份量亦好充足 男仔食都夠飽😚不過餐廳就比較細 坐落會好逼😵‍💫所以平時午餐時間都好多人排隊買外賣㗎🏃🏻‍♀️🌶麻辣爽撈嘢🐖阿一真味豬扒公仔麵 ($53)呢間餐廳最出名就係佢哋嘅豬扒不過豬扒好唔好食真係要睇彩數有時就會比較薄同硬🥶不過大部份時間都非常鬆軟入味嘅👍🏻撈公仔麵亦都好惹味濃郁🤤🐓海蜇雞絲撈烏冬($48)海蜇雞絲份量俾得非常慷慨上面嘅酸菜亦都好多 食到最尾都唔會冇餸食😙雞絲唔會太鞋 配埋爽口嘅海蜇頭好有口感不過我哋叫BB辣都夠晒辣🥵唔食得辣嘅朋友要注意啦!可以叫返普通嘅湯麵😋
之前介紹咗咁多高質精緻餐廳✨
今日想介紹返下平日食開嘅貼地餐廳🤣
平時Lunch hour 想快靚正解決🏃🏻‍♀️
呢一間米線舖一定係首選!
出餐快得來 味道都唔錯😋
仲有好多餸菜同埋面嘅種類揀
份量亦好充足 男仔食都夠飽😚
不過餐廳就比較細 坐落會好逼😵‍💫
所以平時午餐時間都好多人排隊買外賣㗎🏃🏻‍♀️

🌶麻辣爽撈嘢
🐖阿一真味豬扒公仔麵 ($53)
呢間餐廳最出名就係佢哋嘅豬扒
不過豬扒好唔好食真係要睇彩數
有時就會比較薄同硬🥶
不過大部份時間都非常鬆軟入味嘅👍🏻
撈公仔麵亦都好惹味濃郁🤤

🐓海蜇雞絲撈烏冬($48)
海蜇雞絲份量俾得非常慷慨
上面嘅酸菜亦都好多 食到最尾都唔會冇餸食😙
雞絲唔會太鞋 配埋爽口嘅海蜇頭好有口感
不過我哋叫BB辣都夠晒辣🥵
唔食得辣嘅朋友要注意啦!
可以叫返普通嘅湯麵😋