餐厅: 长洲角酪
资讯:

2022-05-04 48 浏览
😋味道:8.4/10🗣服务:8/10 🏡环境:9/10🤩特色:10/10✨💵人均:$40-80💰性价比:7.5/10👍🏻推荐度:8.8/10.🐼除左大鱼蛋同炸雪糕 长洲都越嚟越多好嘢食😽呢间打卡店少女心满满 除左打卡墙 成间店都系粉蓝色🙈位置好近落船处 都几方便😙主打乳酪饮品同卷蛋 卖相都系好可爱❤️味道方面有惊喜呢~而且都几特别 唔同一般嘅废水 冇乜负担🤣推荐大家喺长洲闲逛嘅时候一路行一路饮 或者坐低食甜品都得 不过都真系几多人🥹.(👍🏻为推荐) 👍🏻🍓莓莓角酪 $38 (8.6/10)嚟到一定要叫招牌😚卖相好靓 两片士多啤梨整成心形❤️本身都好惊乳酪会好酸不过饮落觉得甜酸度平衡得好好有乳酸味又会渗透住士多啤梨嘅甜🥰而且入面仲会磅粒粒士多啤梨同紫米!增加口感 同埋感觉好fresh😋🥪角酪卷 $38 (8/10)甜同都要叫招牌!🤣呢个配色真系冇得输😍蛋糕系由蝶豆花整成蓝蓝地色 质地都好松软而最正系中间唔系平时嘅cream而系店舖自制嘅士多啤梨乳酪😍唔会话好腻好漏 而系微甜清新
😋味道:8.4/10
🗣服务:8/10
🏡环境:9/10
🤩特色:10/10✨
💵人均:$40-80
💰性价比:7.5/10
👍🏻推荐度:8.8/10

(👍🏻为推荐)
👍🏻🍓莓莓角酪 $38 (8.6/10)
嚟到一定要叫招牌😚
卖相好靓 两片士多啤梨整成心形❤️
本身都好惊乳酪会好酸
不过饮落觉得甜酸度平衡得好好
有乳酸味又会渗透住士多啤梨嘅甜🥰
而且入面仲会磅粒粒士多啤梨同紫米!
增加口感 同埋感觉好fresh😋

🥪角酪卷 $38 (8/10)
甜同都要叫招牌!🤣
呢个配色真系冇得输😍
蛋糕系由蝶豆花整成蓝蓝地色 质地都好松软
而最正系中间唔系平时嘅cream
而系店舖自制嘅士多啤梨乳酪😍
唔会话好腻好漏 而系微甜清新
  • 角酪卷
虽然依家尖沙咀都开咗间分店但难得嚟到长洲都系想去总部饮番杯乳酪做个仪式感~ 铺面唔大但都几多人排队🙈 买完後要等大概15分钟先有得攞~值得一提嘅系唔知大家有冇留意到... 张单上面印咗唔同嘅甜度例如「真心甜讲紧你」「几甜都冇你咁甜」等等嘅句子🤣成件事好可爱呀啊啊😆👍🏻味道方面三款嘅乳酪味都几浓郁唔太甜得来亦有粒粒状配搭,几有咬口!不过预咗系打卡 > 质素🤣 所以其实都冇咩expectation💩但记得要捞匀先好饮唔系嘅话有啲奇怪👻会话系一间不过不失嘅饮品店✨⭐️ CP值:🐘🐘.5⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘🐘🐘⭐️ 舒适度:🐘🐘⭐️ 再食指数:🐘🐘长洲角酪🍓 莓莓角酪 $38🌟 百香果角酪 $36🥭 芒芒角酪 $38📍 长洲新兴街78号地舖

铺面唔大但都几多人排队🙈
买完後要等大概15分钟先有得攞~
值得一提嘅系唔知大家有冇留意到...
张单上面印咗唔同嘅甜度
例如「真心甜讲紧你」
「几甜都冇你咁甜」等等嘅句子🤣
成件事好可爱呀啊啊😆👍🏻

味道方面三款嘅乳酪味都几浓郁
唔太甜得来亦有粒粒状配搭,几有咬口!
不过预咗系打卡 > 质素🤣

🌟 百香果角酪 $36
🥭 芒芒角酪 $38

📍 长洲新兴街78号地舖
2022-05-08 0 浏览
老实讲句,见到好多人嚟呢度打卡,我初初都以为大家都系为影张长洲必影嘅相😂但今日一试,果然名不虚传🥰 打卡之余,仲好好饮😋 我自己本身都好中意乳酪,佢呢到系自家制嘅,饮落去嗰感觉好厚实,无俾行货你‼️ 我叫芒芒角酪(mango yoghurt),啲芒果唔系沟嘢,全部都系真嘅原材料,啖啖都好好饮🤤 其实饮呢啲饮品店,最惊系觉得自己饮紧糖水,宁愿俾多啲钱俾啲真材实料我🫣我已经唔系公众假期入嚟玩🫣 但呢度所有嘢都要等,真系真系要等起码10分钟,所以要预好时间‼️‼️‼️#长洲 #长洲角酪 #新兴街 #行仔嚟 #乳酪 #芒果 #打卡 #景点 #谂到呢嗰wall #好聪明#product好 #都要靠marketing加持 #长洲必去 #饮咗先讲

外卖自取
讲起长洲饮品店,近年一定少不了呢个主打乳酪饮品嘅「长洲角酪」啦🤪佢啲靓靓饮品打卡一流就梗架啦,店内个幅「长洲港铁站」纸皮石墙都唔可以错过啊!角酪标榜自家制作乳酪配新鲜水果,除咗乳酪饮品外,仲有水果梳打同果花茶!🔹莓莓角酪🍓($38) 呢杯少女心爆棚嘅莓莓角酪应该系角酪嘅招牌之一啦! 杯身放咗两块士多啤梨,淡粉红色嘅乳酪够哂靓😍 平时饮水果饮品最怕就系饮到「水果味」饮品(即系话用水果整但其实系用果浆🙃) 角酪嘅饮品就唔系呢,饮得出真系用纯水果👍有啖啖果肉同水果香味 🍓味好够,味道唔假又唔太甜,饮完个口仲keep住有阵🍓味🤣 除咗有🍓嘅果肉口感外,仲有紫米系底,烟烟韧韧咁 正!🔹樱花角酪🌸($45) 呢杯饮品系期间限定,见到店外幅图好吸引就毫不犹豫拣咗😂 攞到手之後虽然同幅图有啲出入但味道都无令我失望 因为用咗盐渍樱花同天桃,所以饮个阵会有咸甜交杂但又唔会互抢味 好清爽〜 总结:今次饮嘅两款饮品都唔会太甜,饮哂都唔会觉得腻/喉咙好辛苦。如果想叫少甜,舖头都有呢个选择嘅(btw樱花角酪已经调好咗味所以就无得叫少甜

🔹莓莓角酪🍓($38)
呢杯少女心爆棚嘅莓莓角酪应该系角酪嘅招牌之一啦!
杯身放咗两块士多啤梨,淡粉红色嘅乳酪够哂靓😍
🍓味好够,味道唔假又唔太甜,饮完个口仲keep住有阵🍓味🤣
除咗有🍓嘅果肉口感外,仲有紫米系底,烟烟韧韧咁 正!

🔹樱花角酪🌸($45)
呢杯饮品系期间限定,见到店外幅图好吸引就毫不犹豫拣咗😂
攞到手之後虽然同幅图有啲出入但味道都无令我失望

总结:
今次饮嘅两款饮品都唔会太甜,饮哂都唔会觉得腻/喉咙好辛苦。如果想叫少甜,舖头都有呢个选择嘅(btw樱花角酪已经调好咗味所以就无得叫少甜啦〜),几搞笑嘅系收据上面写饮品嘅甜度唔系平时嗰啲全糖啊半糖,而系「同你一样甜」、「几甜都无你咁甜」、「真心甜 讲紧你」etc🤣连收据都咁口甜舌滑得唔得架〜🤫
以为佢只有饮品?NONONO 角酪仲有卷蛋(名为「角酪卷」)好似好吸引咁,不过我地食都好饱就无试喇,下次再试!

🔖角酪 𝗖𝗵𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗖𝗵𝗮𝘂 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿
📍长洲新兴街78号地舖
2022-05-04
2022-05-06 0 浏览
好耐冇入过长洲,喺网上见到呢一间好吸睛嘅长洲角酪,专卖一啲特色饮品同埋有一幅好靓嘅长洲地铁站样嘅打卡墙,所以就特登入去搵佢打卡。佢哋都好易搵喺长洲码头後一条街嘅新兴街呢条街都有好多唔同嘅色店,专登拣平日过嚟所以人流都唔算太多。呢度有好多特色饮品我哋一行三人点咗唔同嘅饮品包括而家太平清醮嘅太平梳打饮品,有啲话梅同埋陈皮嘅清新梳打饮落唔算甜都几好味,另外有叫百香果梳打加埋花雪角酪,呢杯每日只系得20杯,有柠肉柠皮 ,香浓芝士再加上脆脆饼 好似食紧芝士蛋糕值得大力推荐!不过呢度嘅饮品大部份都系要$40起跳所以个价钱比较贵,不过特登入嚟饮吓又有一番风味嘅!

2022-05-04 0 浏览
去到长洲食咁多嘢肯定会觉得肚涨涨又口渴,正打算搵野饮之制,无意中穿过条小巷居然发现离岛都有野大排长龙?!即刻唔执输排埋一份🤣🤣🤣(反正有时间~)望一望店舖里面即刻认得出,原来就系人人都黎朝圣打卡个幅「长洲」站嘅墙。咁啱呢日天气有点热,最适合饮啲酸甜冰凉饮品,二话不说就简左人气草莓味。一啖饮落,果然酸甜度适中,有新鲜士多啤梨味👍🏻(最怕遇到糖浆或者假精油味),质地浓稠,种yogurt味道好讨人喜欢,咬落除左有啲好碎好碎嘅冰粒之外,仲有唔少紫米粒同微量士多啤梨核,增加享用嘅口感,整体黎讲都好易入口😋😋👍🏻绝对会再encore!如果可以系市区开多几间分店就好🤣❤️

如果可以系市区开多几间分店就好🤣❤️

2022-05-01 0 浏览
今次系第二次嚟角落依度饮嘢😋都几好饮嘅仲记得上次饮排队排咗半个钟,可能有落雨,等咗5分钟咋,好快手😛推荐士多啤梨奶酪,两个小心心嘅图案好适合打卡,又几好饮喎😋
今次系第二次嚟角落依度饮嘢😋

推荐士多啤梨奶酪,两个小心心嘅图案好适合打卡,又几好饮喎😋

2022-05-01
5 分钟 (外卖自取)
2022-04-18 128 浏览
💛 @cheungchaucorner 唔知大家复活节假期去咗边度玩呢😆 我同家人就去咗长洲行吓,虽然人多但可以一家人去玩吓都好开心🥰我哋仲帮衬咗「长洲角酪」添💓 我哋一行三人一人一杯啱啱好😆🍓 莓莓角酪 ($38)🥭 芒芒角酪 ($38)🍑 桃桃梳打 ($36)两个yogurt都好好味😋 入口嗰时锺意芒芒角酪多啲,又甜又香💛 饮到後面就锺意莓莓多啲,除咗好靓,佢酸酸甜甜好滋味💝 桃桃梳打就好清爽,夏天饮最啱😆!
💛 @cheungchaucorner

🍓 莓莓角酪 ($38)
🥭 芒芒角酪 ($38)
🍑 桃桃梳打 ($36)
  • 芒芒角酪
  • 桃桃梳打
2022-04-17 77 浏览
作为全日第一位客人,虽然第一个入去买嘢,但等出件卷蛋都等左15分钟😅卷蛋味道同口感都很好,酸酸甜甜,好想食多件。唯独系间店太多人买,食野都比人望住。有啲尴尬🫣

卷蛋味道同口感都很好,酸酸甜甜,好想食多件。
唯独系间店太多人买,食野都比人望住。有啲尴尬🫣
  • 角酪卷
2022-04-12 133 浏览
今日去了长洲 见到好多人排呢间长洲角酪😋又确系几好饮👍🤣我拣左 莓莓角酪🍓 饮到甜甜草莓味 唔系药水味!唔会好甜好多冰 夏天饮yoghurt 真系几解暑🤭仲有啲紫米 好有咬口!朋友则拣了 经典角酪跟甘露角酪我个人比较推甘露角酪 柚子加芒果几清新🪴⚠️本来朋友唔想咁甜 所以叫左少甜 但後来发现跟番佢本身甜度先最好饮
今日去了长洲 见到好多人排呢间长洲角酪😋
又确系几好饮👍🤣
我拣左 莓莓角酪🍓
饮到甜甜草莓味 唔系药水味!
唔会好甜好多冰 夏天饮yoghurt 真系几解暑🤭
仲有啲紫米 好有咬口!
朋友则拣了 经典角酪跟甘露角酪
我个人比较推甘露角酪 柚子加芒果几清新🪴
2022-04-09 209 浏览
每次我都系赶船前冲黎买走饮😜好彩黄昏过後佢都未闩舖 好啱系长洲玩完成日珍惜机会买番杯止下渴支持下 认真不错!近柜台仲寄卖唔少精品🤩有啲几得意好有心思 我仲买咗个水樽。。。🦔👉芒芒角酪 $38原本以为佢有紫米底所以先拣佢😢点知夜了无货了 但佢个芒果味唔会死甜咁假又几正 好锺意佢地原本就做微糖🤤👍醒目!啱哂我呢啲想饮废水但又惊月巴嘅人kekee 再用埋yogurt做base 入口顺滑但又唔会过份浓稠 又唔会太酸 捞埋芒果味个甜度刚好😋下次又可以试其他味了
近柜台仲寄卖唔少精品🤩有啲几得意好有心思 我仲买咗个水樽

。。。🦔

👉芒芒角酪 $38
2022-04-08 121 浏览
跟住经过一间任何人到过长洲大部份都会打卡嘅一间小店,「长洲角酪」,真心,一杯收你$30-$40,我相信绝大部份人就系为咗同佢入边嘅装修布局写住长洲两只字影幅相,睇得出创办人十分之聪明,但系始终出品最紧要,杯嘢饮真系好难饮,好地地一杯草莓乳酪,点解加啲硬身嘅紫米呢?
天气开始热,见到呢个颜色清凉的蛋卷立即要买来吃💙湖水蓝的海棉卷是因为碟豆花的颜色做成,海棉卷的中间是士多啤梨乳酪忌廉,味道清新好味。甘露角酪:扬枝甘露+乳酪,酸酸甜甜消暑啱哂

甘露角酪:扬枝甘露+乳酪,酸酸甜甜消暑啱哂
我哋嗌左一杯桃桃角酪同埋舖头signature嘅甘酪角酪,本身我以为桃味果一杯会食到一粒粒嘅桃肉,点知饮落去系比较稀嘅乳酪,唔系话难饮,但有少少唔值咁...不过另一杯甘露角酪好饮好多有唔同果肉 口感即刻丰富好多另外仲叫咗个角酪卷配埋舖头嘅地铁墙影相的雅好打卡able味道就不过不失 未去到话好好食但乳酪味唔出 同普通蛋糕差唔多我哋去嗰日虽然唔使排队嘢食嘢饮等候嘅时间都比较长好彩舖头里便仲有好多寄卖嘅物品咁大家等嘅时候都可以行吓街
我哋嗌左一杯桃桃角酪
同埋舖头signature嘅甘酪角酪,
本身我以为桃味果一杯会食到一粒粒嘅桃肉,
点知饮落去系比较稀嘅乳酪,
唔系话难饮,但有少少唔值咁...

不过另一杯甘露角酪好饮好多

嘢食嘢饮等候嘅时间都比较长
好彩舖头里便仲有好多寄卖嘅物品
咁大家等嘅时候都可以行吓街

2022-04-03 17 浏览
呢间野劲多人买,咁入得黎长洲紧系要潮下圣。一入到去就买呢间野先。入面劲多人。。。到排到我啦,咁个店员就系咁吹水,之後又抹下杯咁。。但又抹十世都未抹完。。。都唔同我落单。我都知你间野多人。。唔怕冇生意。但都唔好咁。。佢直头系令转身吹水🥲同埋杯野都成38蚊,其实都唔平,系咪应该有返d礼貌?之後饮完一阵。。就黎料。成个人有种说不出既唔舒服。之後都冇乜点食过野。到夜晚。证实系肠胃炎☹️因为都冇食过其他野。所以都几肯定系佢🥲