2020-05-31 2775 浏览
前排想约妈咪食母亲节饭,咁啱见到呢间嘅下午茶好似好靓咁,於是就拣咗平日嚟食~平日冇咩人好正,同妈咪早咗到,喺1881同佢影下靓相先我地系三个人嚟食,呢幅图系二人份量,仲会有另一个笼系一人份量一嚟到就即刻影相,真系好靓,本身电话讲好嘅「母亲节快乐」字牌都好靓佢个餐牌系写得好清楚有啲咩嘢食,但我唔记得咗影同埋呢间系有素食下午茶,啱哂素食嘅朋友除咗鸟笼,另外有scone食,几好食,重牛油味鸟笼最顶系甜点,中间同最底都系咸点~印象中大部分咸点都几好食,尤其系最底层嘅薯饼同鱼饼(?)而甜点我最记得旧抹茶嘢,几重抹茶味,少少苦唔太甜有旧白朱古力嘅cake真系超甜,唔系好啱我呢间嘅下午茶咸点多过甜点,我地好锺意,因为有时食得太多甜嘢会好腻同埋真系有放松到嘅感觉,环境好舒服虽然初初坐出面有啲热,但系坐坐下就冇咁热而且侍应服务好好帮我地影相影得好靓题外话:我之前都有食过晚餐,最记得心太软好好食!

平日冇咩人好正,同妈咪早咗到,喺1881同佢影下靓相先

佢个餐牌系写得好清楚有啲咩嘢食,但我唔记得咗影
同埋呢间系有素食下午茶,啱哂素食嘅朋友

除咗鸟笼,另外有scone食,几好食,重牛油味

鸟笼最顶系甜点,中间同最底都系咸点~
印象中大部分咸点都几好食,尤其系最底层嘅薯饼同鱼饼(?)
而甜点我最记得旧抹茶嘢,几重抹茶味,少少苦唔太甜
有旧白朱古力嘅cake真系超甜,唔系好啱我

同埋真系有放松到嘅感觉,环境好舒服
虽然初初坐出面有啲热,但系坐坐下就冇咁热

而且侍应服务好好
帮我地影相影得好靓

题外话:我之前都有食过晚餐,最记得心太软好好食!
母亲节
2020-05-24 1272 浏览
约朋友下午茶好去处,今次约咗好耐无见嘅几个朋友相聚所以下午茶都坐咗成3个钟🙊疫情期间坐室外长廊感觉比较安心,空气好环境优美,喜欢打卡嘅女仔最啱,影相一定靓,食物质素OK,下午茶tea set有两种选择,有class同素食可以选择价钱合理而且服务好好一定会在去帮衬👍
一定会在去帮衬👍
2020-05-07 1303 浏览
多谢朋友邀请,同我庆祝生日,朋友话之前同朋友去庆祝结婚纪念,无意间发现做紧六折,谂起我生日,所以约埋一齐去,我地要求坐室外,夜晚天气唔太热,服务同环境都好好,仲有好多影相位,我地叫咗好几个主菜,大家share,可以试多几款, 我哋叫咗肉眼扒, 煎三文鱼, 烤烧春鸡同 意大利香草饭,总括咁多款都唔差,每一个set都有汤或者沙律、主菜、之後系甜品,除咗意大利饭之外, 其他set嘅配搭系薯茸加蔬菜, 整体嚟讲,会再去,好好
2020-05-07 967 浏览
最近疫情关系,唔少食肆都出尽大大小小不同优惠,1881呢间餐厅更系做紧午市套餐六折,的确好难唔心动,尤其呢度主打置身於古蹟中用饍,早排就带屋企人前嚟一试!作为面包控,见到呢盘餐包已经被吸引,面包种类多达5款,而且毕竟系酒店餐厅,每款食落都有水准。前菜我点了沙律,沙律菜非常新鲜,再配上烟三文鱼同沙律酱。屋企人点了餐汤,当日系送上蘑菇汤,饮落系食到鲜蘑菇打成碎粒,creamy得嚟带点鲜味。主菜方面,我地分别叫了侧腹牛扒、猪扒同海鲈鱼share食。首先牛扒系配上红酒汁,其实牛扒系香味但口感实在系太靭,明明已经系切薄片上加叫了medium,但依然系靭到几乎咬唔开。跟住到猪扒系配上洋葱汁,另外有啲酸酸甜甜嘅梅汁𣺉上面,但猪扒本身嘅香味唔突出,系所谓嘅无乜猪味,只是酱汁嘅调味系不错。最後嘅海鲈鱼系最令人满意嘅一碟,鱼肉厚身却香滑,配上清新嘅芒果蓉十分夹。甜品方面倒是做得几出色,当日上嘅系红桑梅蛋糕,先系摆盘已经很别致,而且连碟都系冰冻地上,底层系层脆脆,上面再一层海棉蛋糕、一层果蓉同一层mousse,味道唔会太甜,反而酸酸地好清新,可以去刚才主菜嘅油腻,口感更加系够晒丰富。最後餐饮我当然要一嚐酒店

前菜我点了沙律,沙律菜非常新鲜,再配上烟三文鱼同沙律酱。

最後餐饮我当然要一嚐酒店级咖啡,叫了americano加鲜奶,但亦令我为之失望,因为呢杯咖啡味道苦涩,令平日饮咖啡唔加糖嘅我都忍唔住要加糖才饮到落去。

可能系我原本期望太高,只可以话有六折优惠都系可以接受嘅
2020-04-26 1238 浏览
今晚同同事黎1881呢边聚餐,哪怕有优惠都冇咩人,系呢个咁有历史价值既建筑入面食饭真系零舍不同,前身系水警总部,过百年历史,呢间餐厅除左装修风格外,食物都好有水准,当然价钱同外面餐厅比会比较贵一d,但物有所值,今晚点左个牛扒,3成熟,做得好出色
2020-03-11
咪以为疫情下的尖沙咀食市一定是水静河飞!四、五月的海港城唐人馆 All you can eat buffet 已经午晚市全满!可能要看看六月份仲有冇机会!我们结果选择了1881 公馆长廊咖啡厅 Cafe Parlour, 四、五月午市套餐、晚市套餐凭电子优惠券享有六折优惠。如果要坐外面半露天座,建议也要预先订位。在环境优雅的餐厅内,有种回到旧时的感觉,又或似去了东南亚国家旅游。没法可以外游,唯有自我幻想一番!店员没有点殷切服务的感觉,不是差,是没做好,又或是我感受不到!食物卖相不错,不过有少许将货就价的感觉,六折优惠,不像应该是这个质素的!前菜与甜品是可以的,主菜欠奉!疫情下经营困难,人人皆是,唯望各自要更加努力才可闯过此一关!大家一起加油!期待下次再访!

意粉沙律
煎三文鱼
意大利蘑菇云吞
朱古力挞
2020-04-12 1264 浏览
4月10号是我的生日,虽然在疫情下,但我与太太也一同前往晚餐,因此餐厅朋友有曾介绍,所以早前已订位,在环境及服务上完全没有问题,但食物上完全被骗,跟网上的相片完全两回事,食物质素完全是下等的质素,我们叫了肉眼,但来的只是一片牛扒,而不是应有的肉眼,而且是有根的肉眼,因对面前菜式有所疑问,我还特意再次查问服务员有没有上错菜,另一份三文鱼扒是还有腥味的,最後在心不快的情况下离开,其後朋友与我倾谈後发觉完全货不对办,所以在些贴上警告大家爱叫之人。
三文鱼扒
肉眼扒
2020-04-10
2020-04-09 1016 浏览
Was looking for an afternoon tea in Canton Road area and randomly found this place.Due to COVID-19 situation, there was’t many ppl and we got a table straight away.The service is good and the servers are polite. The presentation of tea set is good for IG. The food quality considered good and tasty.If you are looking for a quiet outdoor afternoon tea, this is the place.

2020-04-04
环境唔错同朋友倾下计,服务都唔错,虾多士唔错,但松饼还好,配上茶都match的,有机会会再黎,大家记得预先订位,到时confirm booking 都会问你坐出边定入边,我之前见个走廊位几特别就简左出边,😂又可以影下相,多谢店员热心帮我地影相都唔会觉得我地麻烦,大家有时间都可以试下呢间
high tea
2020-03-19
high tea
2020-03-29 1242 浏览
这次是庆祝朋友生日,因此早一星期打电话来book枱,可以预先跟他们说加生日牌和名😗😗此外在订位时也会问你坐外面还是里面。因为我们拍照为主,因此便选择了外面。首先来的是松饼,松软好吃😋然後,就是主角tea set😍Tea set 一共有三层,最上一层是甜品。我们先吃咸点,全都挺不错。我们本以为咸点好吃的话,甜点会逊色一点,但是,依然很好吃😋总结,味道是不错👍🏻只是相对有点小贵但是环境很不错,很适合下午和三五知己聊天。

首先来的是松饼,松软好吃😋

然後,就是主角tea set😍

Tea set 一共有三层,最上一层是甜品

我们先吃咸点,全都挺不错。
我们本以为咸点好吃的话,甜点会逊色一点,但是,依然很好吃😋

总结,味道是不错👍🏻只是相对有点小贵
但是环境很不错,很适合下午和三五知己聊天。
2020-03-29
2020-03-25 2759 浏览
一向爱在尖沙咀出没的我,日常经过1881总被它华丽的建筑及装饰吸引,一直想到此进餐,於是今天便相约好友於此晚餐。这里其实是前英国港英水警警察局,现在改建成餐厅,所以富有旧英式风味,环境亦优雅舒适,餐厅有户外及室内可供选择,室内是有酒吧的,柜上放满了众多种类的美酒,最後我们选择了坐於室内享用晚餐。烟燻鳗鱼配龙虾冻批龙虾冻批是使用龙虾血及汤制成啫喱状而成,口感像啫喱果冻,软绵弹牙,带淡淡鲜甜的龙虾味,不会过於浓郁,烟燻鳗鱼味道浓郁,烟燻味道突出,同时剔除腥味,味道香甜鲜美。48个月黑毛猪火腿配时令甜瓜选用薄切方式的黑毛猪火腿油脂润滑,肉味浓郁,味道咸咸的,配上哈密瓜及蜜瓜,两款水果均清甜爽口,缓和了火腿的咸味。法式牛清汤牛清汤是炖汤,味道浓郁独特,清幽芳香,与一般的牛汤味不一样,反而更像菇菌类的味道,十分出色好喝。牛肝菌忌廉汤忌廉汤口感浓稠香滑,而且每口都带有菇菌碎粒,味道鲜美浓郁,切得幼细的菇菌使忌廉汤更有口感。烤焗智利海鲈配热情芒果莎莎主菜选择了鲈鱼,厨师烤至半生熟便上桌,鱼皮煎得香脆可口,外脆内软,鱼肉外层轻微煎一煎带过,内里是带点生的,入口新鲜嫩滑,配上香甜浓郁的芒果莎莎酱,味道更
烟燻鳗鱼配龙虾冻批
48个月黑毛猪火腿配时令甜瓜
法式牛清汤
牛肝菌忌廉汤
烤焗智利海鲈配热情芒果莎莎
主菜选择了鲈鱼,厨师烤至半生熟便上桌,鱼皮煎得香脆可口,外脆内软,鱼肉外层轻微煎一煎带过,内里是带点生的,入口新鲜嫩滑,配上香甜浓郁的芒果莎莎酱,味道更有层次。
香柠覆盆子蛋糕
蛋糕既带有柠檬的清爽鲜甜,又有覆盆子的清香酸涩,味道酸酸甜甜的,蛋糕顶更放有新鲜的覆盆子,口味清新美味。
花生慕丝挞
花生慕丝挞挞底酥脆可口,慕丝顺滑浓郁,味道不像花生酱,反而犹如新鲜原味的花生香气,甜而不腻,口感独特。
最後叫了两杯酒,但没有拍照,就不多描述了。

整体而言,环境幽雅,舒适卫生,食物精致出色,价钱合理,人头收费只是五百多元,是与朋友或情侣聚餐的好地方。
2020-03-10 1007 浏览
Afternoon tea set 既内容都几丰富, 首先可以拣一杯咖啡或茶, 茶系可以refill 既, 跟住会有一个传统松饼同埋传统提子乾松饼, 松饼配有浓厚忌廉, 橙味果jam同埋莓子果jam🍊 两款松饼暖笠笠, 够松软, 再搽埋忌廉同埋果jam 简直系一流🤤 黎到重头戏既三层架喇😏 总共有6款咸点同埋5款甜点🍮 我自己就觉得咸点比甜点出色🥳咸点系上面既两层, 分别系蓝芝士巴拿马火腿卷🧀 盐花蟹酱脆米通🦀 巴力三文鱼伴黑鱼子配芥辣忌廉, 传统虾多士🦐 腊肠叉烧葱油卷🐖 黑松露和牛鹌鹑蛋奶油酥盒🐄 呢6款咸点当中我最钟意松脆香浓既虾多士同埋超级无敌夹而且唔会觉得腻既蓝芝士火腰卷, 其他都好好食, 只不过呢两样系印象最深刻甜点方面就有红豆椰子慕丝杯🍨 杏桃牛油忌廉合桃蛋糕🍰 金箔燕窝蛋挞🥧 桂花青苹果慕丝蛋糕🍏 桔子忌廉配法式曲奇🍪 呢5款入面我觉得最有惊喜系口感丰富既慕丝杯同埋咬落爆晒酱又唔会过甜既桔子忌廉配法式曲奇, 其他可能因为我地摆冻左所以就觉得比较普通🤔 总括黎讲我觉得呢个tea 比我预期中好, 而且加埋个环境我觉得十分唔错, 绝对适合约埋三五知己去吹水打卡👭🏽 另外我建议

总括黎讲我觉得呢个tea 比我预期中好, 而且加埋个环境我觉得十分唔错, 绝对适合约埋三五知己去吹水打卡👭🏽 另外我建议大家去之前可以经电话或电邮预约☎️ 想坐出既话可以预订时讲埋, 另外如果庆祝生日既话可要求餐厅为你预备生日朱古力牌🍫 餐厅亦有提供素食tea set, 所以食素既朋友都可以黎嫁😌
2020-03-07
2020-02-10 1343 浏览
同老婆第一次约会(未系女朋友嘅时候)就系黎1881行下影吓相,时隔8年不知不觉今年已经系用2公婆既身份再黎1881🙈咁值得纪念嘅地方就决定等老婆生日用唔同嘅身份再黎1881回味下咁啱打去问1881晚餐有做紧6折优惠同任食自助甜品😂所以唔谂 立即订座,仲要求埋坐室外同甜品写埋生日同名(2样都唔洗另外收费)当日去到老实讲环境装修同景都唔错,慢慢食坐2,3个钟都几舒服,可惜系个主菜真系麻麻地,甜品就多款 味道都可以整体黎讲我觉得有6折先好黎😂
整体黎讲我觉得有6折先好黎😂
2020-01-19 1276 浏览
选了室外位置,环境优雅,英式松饼热滋滋,配上牛油和果酱,那有不好吃的理由,咸食水准都不错,有脆身香口,猪肉丝汉堡包更有肉汁,甜品就朱古力挞较为优胜,香浓美味,食物装饰看得出有心思,员工服务挺好,三层层架下午茶送来时,都会一一为我们介绍食物,中途也为我们的茶加热水。
2020-01-09 1374 浏览
🇭🇰Café Parlour·我男朋友搵餐厅真系超犀利 佢成日都搵到一啲系OpenRice唔系好多ratings但系又好特别嘅餐厅 呢间就系其中一间啦😈佢系喺1881入边 个气氛超正 坐系个outdoor balcony真系超chill超舒服 而且佢啲service好好 食得超开心😍·parlour classic soufflé (for two) $218呢一个真系超好食 大家一定要嗌😍😍我依家谂返都觉得好好食 好想食多次😋我地嗌左朱古力味 佢系超浓厚嘅朱古力味 上面个朱古力酱超浓超rich又唔会太甜 之後入边系超级松软既梳乎厘🤤🤤🤤有个搞笑野系个Staff应该搞错咗 以为系我生日 所以写左Happy birthday同埋同我讲生日快乐 但系完全唔影响佢个味道同埋成个experience😏·tomato basil fettucine with seared scallops $238呢个都超好食 佢个酱超香 超浓蕃茄味 同埋佢个带子烧得好好食 大满足🤤🤤·pan-fried canadian organic pork chop $248我哋另外嗌左呢一个猪扒 佢都系好好食🐷佢个猪
🇭🇰Café Parlour
我哋另外嗌左呢一个猪扒 佢都系好好食🐷佢个猪扒煎得岩岩好 唔会太un得黎仲系非常之juicy🤤而且佢个肉质都唔错 几好食 呢度嘅所有嘢食都唔错 值得一战啊😍😍😍
#rbyeat
#rby西餐