2020-05-10 1636 浏览
朋友们特地来吃烧鹅,我却被他家的叉烧彻底征服了。这家的叉烧肥瘦相间,第一口到嘴里,叉烧的肥肉部分软糯香甜,我是第一次吃到这种肥肉是软糯的叉烧,好吃得连吃三块。烧鹅也很不错,因为是炭烧所以有独特的味道,再沾上秘制的酸梅汁,配上皮脆肉嫩的烧鹅,非常美味!!
2020-05-09
2020-05-05 1089 浏览
镛记是一家名气很大的老店了,所以毫不犹豫的选择了他。烧鹅绝对是招牌,皮脆肉嫩,配上蘸料一点也不油腻,鹅的肥瘦正合适,不肥不柴,据说是专门饲养的,配上独特的烤制方法,和百年老炉还有果木碳,鹅的美味完美的呈现出来。酸姜皮蛋是一个开胃解腻的菜,有点像寿司配的姜,配合烧鹅吃正好,还有晶莹剔透的皮蛋。下次一定还会再来的。
2020-05-04
2020-05-02 1093 浏览
爸爸生日,决定去镛记试吓,见旅游网站有优惠,1000 现金卷只需850就有交易,这些知名店通常好少有信用卡优惠,当然唔会错过这机会,去前上openrice睇有咩食,见到有个鹅煲,评价不错,於是打去book枱时顺便问吓,个职员话鹅煲要订,同先俾按金$300,由於在附近工作,所以收工去俾按金,我话因为我系用现金卷,可否到时攞返按金再俾现金卷,个职员好好,帮我谂方法👍🏻没有俾面色我睇,觉得我麻烦🙈讲返食物,叫了鹅煲、松花皮蛋配酸姜、鹧鸪汤、仙鹤怀中藏珍宝、银湖翠岸千万缕最後叫了糖水,个皮蛋配酸姜好夹,好味👍🏻,鹅煲好足料,有鹅的不同部位,个汁送饭一流,我们四个人,全部食晒,个职员也赞我们劲👍🏻个鹧鸪汤好清润,清肺,好适合e个抗疫时间饮用,仙鹤怀中宝其实系乳鸽包咗四只鲍鱼,银湖千万缕其实系指冬瓜,总体而言,全部食物也不错,服务也好好,值得一试👍🏻
2020-04-26 840 浏览
最近多数喺屋企食饭,偶尔都系想食餐好嘅等自己开心下。今日就去左镛记食饭,例牌叫左碟烧鹅,一如以往咁好食,鹅烧得好香,再加上佢地自家嘅酸甜酱,简直绝配。再叫左碟XO酱炒萝卜糕,萝卜糕嘅粉同萝卜比例好岩,唔会太腍或者太实,外面煎到金黄脆卜卜,加埋XO酱,好惹味。另外加多个豆干毛豆炒虾仁,虾仁好大粒好爽口,调味相当好。呢度食饭最岩慢慢叹,非常满足!
2020-04-22
2020-04-19 624 浏览
今日太迟收工,冇咩胃口,跟住同事去镛记食饭。他们叫咗菜远碧绿生鱼片,鱼片口感好扎实,唔会一夹就散,食落好新鲜。脆脆我不理呢道菜一上嚟,胃口都返晒嚟。类似薄饼,外皮酥脆,入面系韭菜、肉碎同马蹄,好好食。最後叫个烚菜,长年喺出面食饭嘅我地,都系要叫碟青菜食下。呢度环境好好,服务又周到,的确系唔错!
2020-04-11 425 浏览
对这家店早就有所耳闻,去过的朋友都说生意太好,下午开市就会有人排队,排个半个小时一个小时很正常。因此我们选择逛好了铜锣湾再去,虽然已经没人排队了,但是招牌的挂炉烧鹅也卖完了,所以在此提醒要去的朋友还是赶早吧。不过既然来了就进去试试朋友推荐的别的菜吧:醋姜皮蛋酸酸甜甜的还不错;蜜汁叉烧有点老感觉一般;琵琶虾量不多只有六个,但是相当好吃,全都是用大明虾做的,在虾和面粉包裹的外皮之间居然还有菜和咸蛋黄,吃上去很香很鲜。名店的价格当然也是很贵的,人均几百hkd,不过推荐要去的朋友可以试试看套餐,还是挺合算的。
2020-04-03
2020-04-05 507 浏览
一家3口难得出门食下饭,就拣左去镛记。镛记烧鹅出名唔使讲,叫左个例牌烧鹅,上嚟仲热嘅,仲好香,忍唔住即刻食,相都唔记得影。另外仲叫左2个小菜,黑松露酱滑蛋炒带子同枝竹斑腩煲。我本身好锺意黑松露嘅香味,呢味简直为我而设。个带子炒得岩岩好唔会过熟,滑蛋炒到好香,入口滑过喉咙,但仲有股黑松露香味留喺个口入面,好好食!支竹斑腩煲就梗系叫俾屋企人,斑腩好新鲜,处理得好好,唔会一夹就散,炆嘅火候都够,支竹入晒味。下次可以试下同屋企人黎饮茶。
2020-04-02
2020-03-28 451 浏览
每次落中环都会去镛记,今次点左两个小炒试下。正秀素炒配料有白果、洋葱、木耳、胡萝卜,全部都系我中意嘅,睇落好清淡但其实调味岩岩好。滑蛋炒虾仁都好有水准,滑蛋同虾仁都唔老,虾仁爽口弹牙而且鲜味十足。另外一人叫左一碗云吞面,份量岩岩好,下次叫多D人黎食一齐试多几味。
2020-03-18
2020-03-14 481 浏览
前几日带埋小朋友去镛记饮茶,小朋友见到镛记ge传统装修觉得好新奇,周围望。坐低叫左艇仔粥、牛栢叶、虾饺、烧卖同蛋挞。艇仔粥好足料,竟然有虾球同鲜鱼片,而且粥底好绵,小朋友平时唔锺意食粥都食左碗仔,份量好足。牛栢叶好爽,唔会太咸。饮茶当然点虾饺、烧卖系指定动作。虾饺皮薄馅靓,虾好大粒好弹牙;烧卖口感丰富,好紮实好好食。蛋挞好香,好滑,小朋友见到争住食。贵少少不过唔洗同人逼,服务又好好,抵返啦!
2020-03-07 420 浏览
喺门口见到挂喺烧味部嘅乳猪好似好靓,今次就决定舍弃烧鹅,再叫多个乾炒牛河同上汤时蔬。乳猪块皮烧得好脆,d肉又唔会好肥,而且唔会太咸。我个人好锺意点砂糖食,正过点海鲜酱,强烈推介!乾炒牛河唔会太油,d河粉都唔会痴埋一旧旧,牛肉本身好嫩好香牛味,唔系用松肉粉夹硬整腍d肉。加埋个上汤时蔬,清清地,唔系味精汤。镛记烧乳猪绝对值得去试呀!
2020-03-07
2020-02-29 392 浏览
阿妈话惊烧鹅肥唔食,於是叫左小菜。百花酿海参,海参好大条,食落冇怪味。炆嘅时间岩岩好,爽得来唔会好韧,冬菇好厚肉,好入味,嘴刁嘅阿妈都话好食。另外就叫咗个樱花虾鱼汤竹笙浸胜瓜,汤底系鱼汤所以好鲜甜唔会腥,上面仲放咗好多虾毛仔,好香。从来无见过咁厚咁大块竹笙,食落仲好爽,而且吸晒鱼汤嘅鲜味,加埋清甜嘅胜瓜更加好味。加多个云吞面,两个人食得好满足!
2020-02-18 1068 浏览
约了好友饭局,约在镛记。以前都有试过,但唔识人,傻傻的walk in。今次有老师傅带队,汤经理热情招待推介,终於食到镛记的真正实力。开局半只皮蛋,众多食评已经讨论过,不用多言。配 Chablis Grand Cru 都好夹。鹅颈/鹅头 - 吮吓过口瘾,送住酒等齐人。虾子扎蹄 - 清清地,好鲜味。鹅煲 - 要预订。冇得食烧鹅原本有点觉得差啲嘢,但呢个鹅煲好掂。完全不觉得後悔。个汁好正,鹅肉唔韧,鹅肾鹅肠冇雪味,证明系新鲜(或处理得好)。带队的彭老板连汁都饮埋。配一支好complex 的 vintage cava,好野!另外点了「洛神花骨腩」、「上汤浸豆苗」- 唔记得影。配上 Paulliac 产区的 Pontet Canet,零舍顺滑。太子捞面 - 即鹅脾油捞面。没有花巧。在吃过浓味餸菜後,较清淡的捞面,特别舒服。网上搜寻了一下,「太子」即是甘健成先生。甘先生还在跟爸爸後面做学徒时,经常忙到冇时间食饭,就匆忙只吃一碗面,煮熟後在刚出炉的烧鹅脾上划一刀,放一些鹅肉汁和鹅油滴在面里,再加头抽酱油捞一捞,就成为了今天的 「太子捞面」。亦可为上一代香港人勤奋拼搏精神的写照。愉快的一餐,人均消费

鹅颈/鹅头 - 吮吓过口瘾,送住酒等齐人。

虾子扎蹄 - 清清地,好鲜味。

愉快的一餐,人均消费 300多,超值。经常听到人话镛记唔得,今日试过,就知道最重要识叫餸!

2020-02-17
2020-02-09 367 浏览
夜妈妈喺中环想搵comfort food食下,於是就走左入镛记。点咗份皮蛋酸姜同烧鹅拼烧肉双拼饭。呢度嘅皮蛋酸姜真系百吃不厌,溏心皮蛋食落好滑,绝对唔会有奇怪嘅味道,配埋块酸姜一齐食更加开胃,食完想再encore多份。
2020-02-09 289 浏览
这里真的是是吃货的福利啊。真心觉得去了香港旅行有机会的话,都应该去镛记吃吃烧鹅。这里服务非常好,进了门之后就有服务员过来招待,带领我们去桌上,给我们端茶倒水的。上菜也非常快,非常满意。我们点了酸浆皮蛋,烧鹅,琵琶虾,捞面,都很好吃,特别是招牌烧鹅,真的堪称一绝。礼云子炒饭是第一次吃,礼云子像蟹黄一样,吃起来味道很浓郁,很鲜但不会腥。饭炒出来都金黄的,远远就闻得那种鲜味,非常惹味。饭炒得很干爽,粒粒分明,不会油。分量很足,不错不错。
2020-02-08
庆祝纪念
纪念日
  • 酸浆皮蛋,烧鹅,琵琶虾,捞面
终於有得去镛记食烧鹅了,讲左好耐但一直无时间来,今日早早落班叫屋企人过来攞好位,来到就有得食。皮蛋酸姜做前菜,好特别好开胃。一食完前菜啱好上烧鹅,斋睇就觉得好正啊!原来点咗烧鹅拼叉烧,烧鹅烧得好靓,皮好脆好多汁,肉厚得来唔会好柴,好啱送饭。蜜汁叉烧都几好,好香,入口即化,好爽口,好好味。 仲有金镶脆皮嫩豆腐,好够味,外脆内软。主食点咗蟹肉片面,啲面好弹牙,而且有蟹肉嘅鲜味,好唔错。个人挚爱都系烧鹅,食过最好食嘅,下次仲要来试下烧肉。

2020-02-06