终於有得去镛记食烧鹅了,讲左好耐但一直无时间来,今日早早落班叫屋企人过来攞好位,来到就有得食。皮蛋酸姜做前菜,好特别好开胃。一食完前菜啱好上烧鹅,斋睇就觉得好正啊!原来点咗烧鹅拼叉烧,烧鹅烧得好靓,皮好脆好多汁,肉厚得来唔会好柴,好啱送饭。蜜汁叉烧都几好,好香,入口即化,好爽口,好好味。 仲有金镶脆皮嫩豆腐,好够味,外脆内软。主食点咗蟹肉片面,啲面好弹牙,而且有蟹肉嘅鲜味,好唔错。个人挚爱都系烧鹅,食过最好食嘅,下次仲要来试下烧肉。

2020-02-06
2020-01-18 275 浏览
收炉lunch,去左镛记食烧鹅,当然要多谢老板先~唔少得一定系烧鹅半只,唔算好肥,脆皮,的确系我食咁多既烧鹅最好食之一。另外重叫左几个小菜XO酱炒牛肉,正常水准,无特别~餐牌推介之一(唔记得咩名)其实都系蟹肉炒粉丝,炒得好干身,好食😋上汤竹笙豆苗其实重叫左个脆豆腐,正常,连埋配菜,类似大豆芽泡菜,开胃~其实同事重一人叫左个皮蛋姜,不过我个人唔识食,无要到😆佢地话好出名,话我唔识食🤔但我反而成餐饭,最欣赏佢个普洱茶,食咁多油腻野,配杯靓茶,啱晒~
收炉lunch,去左镛记食烧鹅,当然要多谢老板先~

另外重叫左几个小菜
XO酱炒牛肉,正常水准,无特别~

上汤竹笙豆苗

其实重叫左个脆豆腐,正常,连埋配菜,类似大豆芽泡菜,开胃~

2020-01-09 295 浏览
镛记已今非昔比 ,昨晚光顾前 看见门前烧鹅叉烧,其实卖相不吸引,不过每次嚟都想试下,今次的起心肝入内,价钱顶呱呱超贵,叫了烧鹅碟头饭,叉烧碟头饭 ,鱼汤杂菜浸鲜腐竹 ($160) 但品质一般货, 环境ok ,服务也可, 其实所有小菜都成二三百蚊一个 , 超不值,高尚食府 国金轩 价钱也差不多,但人哋好味好多 ,今次应该系我去镛记食嘅最後一次🤣🤣
2020-01-08
2019-12-25 623 浏览
好耐好耐都冇嚟过呢度啦今次,系経朋友大力推荐,才再来光顾!我们订的枱在3楼,环境依然颇阔落舒适!先上的皮蛋酸姜,酸姜爽夹甜多汁,兼醒胃!皮蛋流黄,糖心,食落吾腻口!两样夹埋一齐食,好正。姜汁炒芥兰,姜汁够香浓,芥兰青嫩,掂!鹅肝莲藕饼,精彩之作,鹅肝好有鲜鹅肝香味,混合煎香的莲藕饼,味道互相配合,下饭或送酒最一流!叉烧,略嫌瘦,不过,本身肉质地好,有咬口!全晚最精彩的菜式,是腊味糯米饭,招牌之作,外观已经好靓,糯米粒粒软绵绵,松软可口,腊肠鸭润肠切成细细粒,有腊味香味又吾油油腻,加埋啲芫荽,旦丝,好味到食凊光!奉送甜品,红黑,唔甜,红豆煲透够林,芝麻糊香很不错的一餐
好耐好耐都冇嚟过呢度啦

今次,系経朋友大力推荐,才再来光顾!

我们订的枱在3楼,环境依然颇阔落舒适!

姜汁炒芥兰,姜汁够香浓,芥兰青嫩,掂!

叉烧,略嫌瘦,不过,本身肉质地好,有咬口!

奉送甜品,红黑,唔甜,红豆煲透够林,芝麻糊香

很不错的一餐

2019-11-14 1306 浏览
分家之後的镛记, 再加上最近的社会活动, 星期天的人流, 和以前的假期天比少了不少, 待应服务也热情了不少, 而且可以直接上二楼用餐, 常説镛记的传说是愈高层愈美味, 价钱相等的情况下, 其实是很不公平的. (笑)来到这里就是吃烧鹅吧! 味道和口感其实不如其他老饕所说的江河日下, 当然镛记的烧鹅, 不是追求香脆的外皮, 淋上鹅汁之後外皮软化了, 但依然保持挺身. 肉质颇松化, 入口依然烫口, 起码是新鲜烧成的. 鹅汁甘香也为提升了味道的层次, 实在比我想像中好. 对比起其他镛记的分家, 有些已经消失在洪流之中, 她依然是最有代表性的一家.

2019-10-28 794 浏览
上次食过真系翻寻味,今次来又多咗唔少新菜。点咗凤眼果虾球,樱花虾鱼汤竹浸胜瓜,当然仲有烧鹅。味道仲系好唔错嘅,凤眼果好特别,第一次食,原本无咩味不过口感唔错,虾仁好新鲜好爽口。个汤好鲜鱼味,好正,竹笙好爽口,胜瓜好甜。烧鹅系好味嘅,完全系一级水准,皮脆肉嫩,绝对系米芝莲级别嘅。
2019-10-04 967 浏览
说起来也是不经意去的,刚好在街上走的时候隔着橱窗看到了烧鹅,抵挡不住烧鹅的诱惑。没有预定,等了一会才进去的,顺便用手机查了下餐厅的信息,才知道“镛记”是香港有名的烧鹅餐厅,进去之後开始用餐,味道不要太好,果然名不虚传。烧鹅很香,浇了酱汁,吃起来口感很好,鹅肉香嫩,吃起来不油腻。另外的皮蛋,琵琶虾,叉烧也很不错,特别是皮蛋,味道奇特,但是好吃哈哈。
2019-10-03 924 浏览
作为一名传统美食嘅爱好者,品尝老字号餐厅几乎系我每到一个目的地旅行必须要做的事情。镛记作为香港老字号当然唔少得,1942年就创立了,据说当时是做烧味大牌档,後来先做烧鹅,很多香港知名人士都很推荐的店子,有“飞天烧鹅”的称呼,这次来到镛记,果然没失望,酸姜皮蛋很开胃,烧鹅壹级棒,很香很好吃,强力推荐。餐厅里服务也很好,有不少外国人,朋友介绍说镛记的名号海外闻名,几乎每天都会有很多外国人慕名而来,来试试这里的烧鹅。
2019-09-13 991 浏览
试咗个叉烧濑,真系唔错,濑粉爽口得来又烟韧,口感好好。叉烧唔会太肥,蜜汁好入味,就算浸系汤度咁耐都食得出佢嘅味,认真唔错。啖汤都几好饮,成碗粉连埋汤全部食晒,因为真系好好味。
2019-08-31 973 浏览
都系慕名而来,不过最近生意冷清咗好多所以都唔洗点排队。要点嘅肯定系烧鹅啦,又香又嫩,皮又脆又多汁,食完仲想食,至於叉烧烧肉就唔机会试啦,因为惊食唔晒会浪费,留翻下次带埋屋企人来食。环境好舒服,坐落唔会觉得好逼,比普通茶餐厅舒服得多。
2019-08-30 723 浏览
无意中路过见到入边环境好似几好,同埋橱窗啲烧鹅好靓所以想入去试下。一份例牌烧鹅份量虽然唔算好多,但系足够两个人食,摆碟好讲究,每一旧都摆得好整齐,伴碟系豆类,酸酸甜甜都几好味。不过梗系好味唔过啲烧鹅啦!皮脆肉嫩,仲好juicy,肥而不腻,新鲜烧出来就系唔一样,点啲酸梅酱更好味更开胃。估唔到真系会咁好食,下次要再来试下其他嘢先。
2019-08-20 776 浏览
落单嘅时候已经说明要给小朋友吃不要太硬,回家後打开才发现港币$200嘅例牌叉烧全部烧焦,冇想过咁贵价钱的餸菜会被这样差劣质素的食物给客人,吃了真的无益,好失望,再次证明现在的镛记不及当年已故老板这麽严谨控制质素,真的不会再去。
例牌义烧
2019-08-20
2019-08-20 726 浏览
镛记酒家有几层楼,去到楼上得我地一张枱。先来一个酸姜皮蛋,本身有啲抗拒皮蛋,但系试咗之後发觉质感都唔系太差,酸姜好好味又好爽,但系单吃会好抢喉。之後嚟一个冬瓜盅,10分足料,够12个人食。第一次食椒盐海参扣,好爽口,炸得又好脆,食到停唔到口再嚟个烧鹅例牌,比想像中冇咁好食,肉质比较实。之後再嚟一个清汤腩,每日限定十份,十分推介。肥瘦适中,又爽口。斑块肉质比较嫩荷叶饭湿度适中,唔会太乾或太湿最後上甜品: 有芝麻糊同蛋挞芝麻糊唔会太水,亦唔会太甜。蛋挞就比较普通,又甜左少少。
镛记酒家有几层楼,去到楼上得我地一张枱。
酸姜皮蛋

冬瓜盅

之後嚟一个冬瓜盅,10分足料,够12个人食。
海参扣

第一次食椒盐海参扣,好爽口,炸得又好脆,食到停唔到口

烧鹅例牌

再嚟个烧鹅例牌,比想像中冇咁好食,肉质比较实。
清汤腩

斑块

斑块肉质比较嫩
荷叶饭

荷叶饭湿度适中,唔会太乾或太湿

最後上甜品: 有芝麻糊同蛋挞
芝麻糊

芝麻糊唔会太水,亦唔会太甜。
蛋挞

蛋挞就比较普通,又甜左少少。
2019-08-20
2019-07-30 797 浏览
喺香港住咗几十年,从来无食过镛记,一路以来都认为呢类餐厅不是本地人去的,是游客去的,而且经常听到的评语系熟客先好食,serve 生客的食物无咁好,所以一直都无谂过帮衬。今日老板请个日本客食饭,个客话睇过好多日本旅游 guidebook 介绍香港的美食都话一定要食烧鹅,好想试下,我老板有洁癖,顶唔顺茶餐厅格局,所以拣咗可以坐得舒舒服服的镛记。叫咗个例牌烧鹅、溏心皮蛋、冬瓜盅、脆皮豆腐、几个点心。豆腐好滑,炸得乾身香口,真系外脆内软。冬瓜盅七百几蚊一个都几贵,不过好足料,汤清得黎味道好浓郁,份量多到可以分十几碗。溏心皮蛋真系流心的,姜片好甜。至於个主角 signature dish 镛记烧鹅就麻麻地,肉好实,皮又乾,真系有啲失望。

2019-07-23 550 浏览
镛记做咗咁多年,成日听老一辈嘅人提起,今次终於有机会来食啦。烧鹅真系好正,皮香肉嫩,食咗半只都未够最後又叫多半只。仲叫咗生炒糯米饭,有嚼头,好依韧得来唔会痴牙,老人家都可以食。而且入边有好多料,鸡蛋,腊肠,腊肉,冬菇都有,不过唔适宜食太多,一份大概四五个人食就最啱了。不过可惜无食到叉烧,听讲都好唔错,下次一定要来试!