一心想食碗正正常常既酸辣红薯粉,全场好似得佢一间卖红薯粉,谂住试吓佢。点知我想叫既配菜大部分都冇,买枝水又冇,心谂算啦,可能岩岩开铺,未补货。最後我就叫左鱼腐、腐皮、百叶豆腐同红薯粉。去拎食物个阵,见到有只BB曱甴系枱边行过,我当睇吾到🥲。然後,我见到个外表不太吸引,之後食落先知大伏!鱼腐系厚身鱼片;腐皮系爽而偏硬(厉害🙃);百叶豆腐都系偏硬身;红薯粉系粉丝咁幼,完全吾系普通街边嗰啲有口感既薯粉,超失望。汤底系一般,麻酸辣但冇麻。**平时冇打食评既习惯,都忍唔到上黎写负评**

2021-08-15
-锋味屋 主打系石磨肠粉我拣咗肥牛鸡蛋 价钱 $27 本身谂住食叉烧但系又觉得成日都可以食到所以就拣咗肥牛鸡蛋 店员话大概等3分钟 份量唔算太多(我哋两个人超快食晒)每人都净系食咗少少咁😂😂望落去好似好淡茂茂 肠粉比较乾身 入面嘅肥牛同埋鸡蛋两样都唔算多 觉得呢个价钱黎讲真系唔系几抵食 肥牛又有啲难咬 如果多啲汁会好啲 味道比较淡 肠粉皮 好啊系几正嘅但系材料方面就争咁啲啦。。而麻辣汁店员推介必试 因为我怕啦所以就冇叫咗咁多 真系超级推介要试吓 虽然同肥牛肠粉唔系好夹但系只汁好吸引 够麻但系又唔算好辣(≧▽≦)
-锋味屋 主打系石磨肠粉

但系材料方面就争咁啲啦。。

2020-11-18 361 浏览
石磨肠粉愈开愈多~今次就突登黎食个早餐~平时去饮茶好锺意食叉烧肠,太耐无饮茶,所以都要食下叉烧肠hahaa~ 今次叫左石磨叉烧肠粉,有得加麻辣烫汁,好正~!!!佢唔会好辣,但系就好香~劲正~!有无勇士要挑战下甜品?? Hahaa
石磨肠粉愈开愈多~今次就突登黎食个早餐~

有无勇士要挑战下甜品?? Hahaa
2020-10-28 551 浏览
我跟睇戏好友,间中会走到屯门睇戏!我们也会走到戏院附近的雅都商场 Go Go Mall 医肚!这里的美食各有特色,咸甜点、小食...,基乎应有尽有!我们发现有间供应石磨肠粉的 <锋味屋>!店内真的有个石磨,即制石磨肠粉!等上大约5分钟!一客石磨肠粉是满满的,做午餐或晚餐都够饱!火腩肠粉 $25 加鸡蛋 +$3 加葱 +$1火腩本身已有一定咸度,薄切火腩配鸡蛋及葱,相信是夹得来的组合!石磨肠粉即叫即蒸,热辣辣,质感柔软,却不能说很滑呢!加了豉油的肠粉,已经提味不少!老板娘另给我麻辣汁,的确更惹味啊!鳗鱼肠粉 $28 加粟米 +$3 甜美的鳗鱼跟石磨肠粉一样夹得来,我觉得加上粟米会好啱口味呢! 鳗鱼及粟米的配搭,也变得日式口味呀! 配合店方的豉油,有画龙点睛之效!虾肠 (无影相)$25就算店子选用雪藏虾,依然食到鲜味及爽口!白汁吞拿鱼肠粉 $25 加粟米 +$3吞拿鱼咸味突出,跟本身淡味的肠粉很夹!加入粟米,增添口感及清甜!配上店方的豉油,简单美味!店方的花生油是自家炸制而成,相当有诚意!店方用心诚意之作,加上贴地价,就算疫情下,亦都依然屹立不倒!可见其实力所在! 值得支持

这里的美食各有特色,咸甜点、小食...,基乎应有尽有!

我们发现有间供应石磨肠粉的 <锋味屋>!

店内真的有个石磨,
即制石磨肠粉!等上大约5分钟!

一客石磨肠粉是满满的,做午餐或晚餐都够饱!

火腩肠粉 $25 加鸡蛋 +$3 加葱 +$1

石磨肠粉即叫即蒸,热辣辣,质感柔软,却不能说很滑呢!
加了豉油的肠粉,已经提味不少!

老板娘另给我麻辣汁,的确更惹味啊!

火腩肠粉 加鸡蛋 加葱

火腩肠粉 加鸡蛋加葱

鳗鱼肠粉 $28 加粟米 +$3
鳗鱼及粟米的配搭,也变得日式口味呀!
配合店方的豉油,有画龙点睛之效!

虾肠 (无影相)$25
就算店子选用雪藏虾,依然食到鲜味及爽口!

白汁吞拿鱼肠粉 $25 加粟米 +$3
配上店方的豉油,简单美味!

白汁吞拿鱼肠粉 加粟米

店方的花生油是自家炸制而成,相当有诚意!

值得支持!
2020-03-26
火腩肠粉 加鸡蛋 加葱
火腩肠粉 加鸡蛋加葱
白汁吞拿鱼肠粉 加粟米
2020-03-30 1083 浏览
第一次光顾这间食店,就在商场的里面,这里有一点儿像美食广场。。价钱方面,也不算太昂贵,都是亲民的平民小食。。这里的肠粉选择很多,但看餐牌也有一种花多眼乱的感觉,而且肠粉的配搭10分新颖。在我的概念里,肠粉应该是咸的,可是这里的肠粉是一种崭新的食材,从来没有想到肠粉是可以放朱古力在里面呢。不过第一次尝试,我还是选择了咸食的。所有的肠粉都是即叫即制, 10分新鲜,而且也可以随自己的喜欢加上不同的食材,选择了肥牛肠粉加鸡蛋,配上了麻辣的酱汁,真的10分惹味。肠粉皮的厚薄适中,最重要是即叫即制,那个秘制酱汁也为这个肠粉增加不少分数呢,不过肠粉的幼滑仍有待改进呢。

价钱方面,也不算太昂贵,都是亲民的平民小食。

不过第一次尝试,我还是选择了咸食的。
2020-03-22 675 浏览
同女朋友冇野好做入屯门行下,竟遇到间平靓正小店!位置系一个细商场入面,类似小型food court中的小店。坐系旁边公共地方用餐。想唔到平平无奇小店可以令我重燃食慾!1.招牌叉烧薯粉薯粉与食开的不同,较幼,亦煮得淋一点。然而味道出奇地好,亦有汤汁,非常易入口。叉烧粒甜甜地好夹。2.原条鳗鱼饭真系好大条鳗鱼。肉质不错,唔会太淋。配上甜甜的鳗鱼酱汁,非常开胃。出奇的欲罢不能!仲加左d海苔令味道绝佳。3.油菜油菜竟然好够镬气,真系好好食!完全惊喜油菜放在平面的铁器上煮。老板介绍有自制菊花茶、豆浆、酸梅汤,又有即磨肠粉,好似都几吸引。餐牌仲有好多粉面餸菜配搭,任你自由选择,加几蚊加蛋加菜又得,丰俭由人。总括今餐CP值高,之後一定再黎试下!环境:餐牌:

1.招牌叉烧薯粉
招牌叉烧薯粉

2.原条鳗鱼饭
原条鳗鱼饭

3.油菜
油菜竟然好够镬气,真系好好食!完全惊喜

油菜

油菜放在平面的铁器上煮。

总括今餐CP值高,之後一定再黎试下!

环境:

餐牌:

2020-03-22
招牌叉烧薯粉
原条鳗鱼饭
油菜
平日食热气野多,下午茶通常锺意食公仔面,又比屋企人话冇益、多味精,想搵啲健康啲嘅嘢去食,锋味屋嘅嘢食标榜冇味精,包括石磨肠粉同埋麻辣烫等等,似乎想清清地食石磨肠粉系唔错选择。最正常我谂都系食叉烧肠粉,点知原来叉烧肠粉仲有好多嘢可以加,从中拣咗好健康嘅生菜同埋冬菇,做到出嚟见到好多餸,叉烧超大粒,完全颠覆正常叉烧肠嘅概念,冬菇好滑,个豉油比较偏淡, 正好我想食清淡所以觉得几好,店员话豉油偏淡更健康,如果锺意食比较咸嘅朋友可能会觉得打折扣。缤纷乐石磨肠粉一睇觉得好特别(奇怪),肠粉系咸嘅,又点可以加缤纷乐呢?咁如果肠粉系甜嘅又点叫做肠粉?做出嚟嘅卖相确实令人好开心,原来唔使加豉油,系加朱古力酱,大胆咁样咬落去,外软内脆,最里面又软,口感好丰富,味道出奇地好食,出奇地夹。系好好嘅饭後甜品第一次饮到有少少豆渣嘅豆浆,感觉好有营养店员全程都好有礼貌咁讲解,佢哋肠粉有几十款,下次会带屋企人过嚟试吓其他,比佢哋一啲惊喜。

第一次饮到有少少豆渣嘅豆浆,感觉好有营养

缤纷乐石磨肠粉
叉烧冬菇菜石磨肠粉
2020-01-21
8 分钟 (外卖自取)
缤纷乐石磨肠粉
叉烧冬菇菜石磨肠粉
2019-12-18 450 浏览
朋友讲屯门有间肠粉几特别,今日途经就过来食个下午茶,这间锋味馆都几特别,原来除肠粉仲有油卖,一路都见有个石磨磨紧,感觉好新鲜又几特别,款式以净肠加配菜为主,我就买了最普通的鸡丝肠粉,加菜莆配了豆浆,约二十三元,等了十分钟可取,肠粉即时加油同豉油,豆浆收银都窝心记得摇先好饮。肠粉都大份,食时觉得肠粉不够滑身,鸡粒不多,没有味道,豉油都是偏淡味,一夹肠粉烂所以不可夹到鸡肉一起食,一试就够,另外的豆浆口感比较杰身不太甜,味道都可以,最底饮完仲有豆浆浓液,下次可能叫净肠粉先。
2019-12-13 355 浏览
-🦄-葱花虾米肠+生菜金菇Hkd22Rating🌕🌕🌗🌑🌑-近排真系迷上左食皱皮肠粉🤭虽然已经兴左好耐咁岩屯门GOGO MALL都有间石磨肠粉😂咁近唔系唔食呀 平日既晏就系冇人既👍🏻所以落左单好快有得食 佢系即叫即整既🤤保证新鲜热辣 唔洗惊摆耐左会变硬变冻😮-🔥份量方面🔥大家见到都系一盒既一半左右🤯其实唔系好多叫左虾米肠但啲虾米真系好细粒 几乎睇唔到所以食落都冇咩口感 加左生菜同金菇但份量都好少相信如果唔加生菜金菇阵系得虾米😅就会同普通一条咩都冇既肠粉一样😅🔥滑溜程度🔥唔系好滑好顺喉 但都味去到硬既🤣滑溜程度一般 毕竟系即叫即制 差极有限😌🔥其他/总结🔥总结系个肠粉冇咩特别 唔会话特别有米香🙂而且份量比较细 不过佢个Menu都有好多款可以简好似系有好多唔同既海鲜 可能呢个系唯一优胜之处-下次会介绍同区更加吸引更加正既石磨肠粉锺意食肠粉既你记住留意喇Haha🤪🤪如果大家有咩好食又好推介既皱皮肠粉店都可以cm禁下个Hastag睇下其他肠粉既介绍啦🤩🤩-
🦄

如果大家有咩好食又好推介既皱皮肠粉店都可以cm
禁下个Hastag睇下其他肠粉既介绍啦🤩🤩
2019-12-02
2019-10-12 281 浏览
宵夜,宵夜!weekend 就要食个烧宵夜吾愿瞓先至系周末😂😂go go mall 话星期五、六、日会开到凌晨,就去搵嘢食先,大概10:00基本上都上晒,大概仲有四五间啦!我就试吓呢间锋味屋,石磨肠粉唔错!有个只石磨系门口度,价钱都算合理,份量都够多👍有下次

2019-10-04 274 浏览
开头都几好食,甚至开头个後生仔主力做肠粉既时候都烟银同够晒巢皮,但换左第个,拉得无咁巢同好软。最重要系我多数叫叉烧肠,开头系条状或者系薄片,推肠粉嘅时候咁嘅形状会好融入条肠粉度。中间都会有叉烧黐住系啲肠粉度,系会互相交融嘅。但近呢两次食都系正方形粒状,叉烧还叉烧肠粉还肠粉,甚至好似系蒸完之後淋啲叉烧上去咁。对上一次食啲叉烧粒仲好大粒,细粒过嗰啲骰仔少少,最近一次就碎到不得了但系都算系粒状,肠粉劲软,过晒火。仲少少益益地味,唔系好新鲜。最近见佢选择多咗,餐牌同招牌都冇咁大陆味,但都系个类感觉,同埋质素下降左,可惜。

中间都会有叉烧黐住系啲肠粉度,

系会互相交融嘅。

2019-10-03 145 浏览
我身为屯门友,收工经常黎帮衬,肠粉真系超好食,值得推介!味道一流,肠粉好香米味,就算就咁叫斋肠得豉油都觉得好好食!员工态度良好!必食推介!石磨肠粉超有诚意~~~
我身为屯门友,收工经常黎帮衬,肠粉真系超好食,值得推介!
2019-09-17 132 浏览
而家喺香港好少食到又白、又滑、又薄皮嘅肠粉,而且佢嘅馅嘅选择有好多款有菜、有肉,虽然喺美食广场入边嘅一间细舖但系食物质素却相当唔错,可以邀请更多朋友过嚟一齐食!
2019-08-11 195 浏览
质感幼滑的肠粉,粉浆系用米磨出,带着花生油的香味,健康用心出品,大人细路都岩吃啊!仲有自制豆浆,最佳拍档,会挂住的味道,小朋友个个礼拜都要吃。麻辣串都系好正宗,又香又辣,正。
2019-07-28 243 浏览
最近系屋企附近有一间商场翻新咗,讲到入面有好多种类嘅餐厅开咗。有日系附近睇完戏就过咗去睇睇。果然商场入面光亮咗好多,而我要介绍嘅餐厅就系依个商场嘅美食区入面,位置都好近入口,要搵到佢都应该唔难。佢嘅肠粉种类其实唔多,食过其他餐厅都知道,但大路嘅都会有,同可以因自己需要加配料。价钱黎讲都好低,加上以我所知,系屯门都无乜皱皮肠粉,所以特然想食,佢都可以系你的选择。今次就食了净肠粉加蛋和生菜。肠粉黎讲,都算滑身,加咗蛋就简直为肠粉赋予新嘅灵魂,而菜就咗啲口感。我觉得肠粉好食,但他们提供的酱油系好差,啲味好啖,可能佢地无再重新调配过,所以真系比啲调味料搞砸晒。我地有自备餐具过去食,佢地都唔会拒入,都系抵赞嘅

净肠粉加蛋和菜

,而菜就咗啲口感。

我地有自备餐具过去食,佢地都唔会拒入,都系抵赞嘅
2019-07-07
净肠粉加蛋和菜