2020-03-30 734 浏览
第一次光顾这间食店,就在商场的里面,这里有一点儿像美食广场。。价钱方面,也不算太昂贵,都是亲民的平民小食。。这里的肠粉选择很多,但看餐牌也有一种花多眼乱的感觉,而且肠粉的配搭10分新颖。在我的概念里,肠粉应该是咸的,可是这里的肠粉是一种崭新的食材,从来没有想到肠粉是可以放朱古力在里面呢。不过第一次尝试,我还是选择了咸食的。所有的肠粉都是即叫即制, 10分新鲜,而且也可以随自己的喜欢加上不同的食材,选择了肥牛肠粉加鸡蛋,配上了麻辣的酱汁,真的10分惹味。肠粉皮的厚薄适中,最重要是即叫即制,那个秘制酱汁也为这个肠粉增加不少分数呢,不过肠粉的幼滑仍有待改进呢。

价钱方面,也不算太昂贵,都是亲民的平民小食。

不过第一次尝试,我还是选择了咸食的。
2020-03-22 437 浏览
同女朋友冇野好做入屯门行下,竟遇到间平靓正小店!位置系一个细商场入面,类似小型food court中的小店。坐系旁边公共地方用餐。想唔到平平无奇小店可以令我重燃食慾!1.招牌叉烧薯粉薯粉与食开的不同,较幼,亦煮得淋一点。然而味道出奇地好,亦有汤汁,非常易入口。叉烧粒甜甜地好夹。2.原条鳗鱼饭真系好大条鳗鱼。肉质不错,唔会太淋。配上甜甜的鳗鱼酱汁,非常开胃。出奇的欲罢不能!仲加左d海苔令味道绝佳。3.油菜油菜竟然好够镬气,真系好好食!完全惊喜油菜放在平面的铁器上煮。老板介绍有自制菊花茶、豆浆、酸梅汤,又有即磨肠粉,好似都几吸引。餐牌仲有好多粉面餸菜配搭,任你自由选择,加几蚊加蛋加菜又得,丰俭由人。总括今餐CP值高,之後一定再黎试下!环境:餐牌:

1.招牌叉烧薯粉
招牌叉烧薯粉

2.原条鳗鱼饭
原条鳗鱼饭

3.油菜
油菜竟然好够镬气,真系好好食!完全惊喜

油菜

油菜放在平面的铁器上煮。

总括今餐CP值高,之後一定再黎试下!

环境:

餐牌:

2020-03-22
招牌叉烧薯粉
原条鳗鱼饭
油菜
平日食热气野多,下午茶通常锺意食公仔面,又比屋企人话冇益、多味精,想搵啲健康啲嘅嘢去食,锋味屋嘅嘢食标榜冇味精,包括石磨肠粉同埋麻辣烫等等,似乎想清清地食石磨肠粉系唔错选择。最正常我谂都系食叉烧肠粉,点知原来叉烧肠粉仲有好多嘢可以加,从中拣咗好健康嘅生菜同埋冬菇,做到出嚟见到好多餸,叉烧超大粒,完全颠覆正常叉烧肠嘅概念,冬菇好滑,个豉油比较偏淡, 正好我想食清淡所以觉得几好,店员话豉油偏淡更健康,如果锺意食比较咸嘅朋友可能会觉得打折扣。缤纷乐石磨肠粉一睇觉得好特别(奇怪),肠粉系咸嘅,又点可以加缤纷乐呢?咁如果肠粉系甜嘅又点叫做肠粉?做出嚟嘅卖相确实令人好开心,原来唔使加豉油,系加朱古力酱,大胆咁样咬落去,外软内脆,最里面又软,口感好丰富,味道出奇地好食,出奇地夹。系好好嘅饭後甜品第一次饮到有少少豆渣嘅豆浆,感觉好有营养店员全程都好有礼貌咁讲解,佢哋肠粉有几十款,下次会带屋企人过嚟试吓其他,比佢哋一啲惊喜。

第一次饮到有少少豆渣嘅豆浆,感觉好有营养

缤纷乐石磨肠粉
叉烧冬菇菜石磨肠粉
2020-01-21
8 分钟 (外卖自取)
缤纷乐石磨肠粉
叉烧冬菇菜石磨肠粉
2019-12-18 372 浏览
朋友讲屯门有间肠粉几特别,今日途经就过来食个下午茶,这间锋味馆都几特别,原来除肠粉仲有油卖,一路都见有个石磨磨紧,感觉好新鲜又几特别,款式以净肠加配菜为主,我就买了最普通的鸡丝肠粉,加菜莆配了豆浆,约二十三元,等了十分钟可取,肠粉即时加油同豉油,豆浆收银都窝心记得摇先好饮。肠粉都大份,食时觉得肠粉不够滑身,鸡粒不多,没有味道,豉油都是偏淡味,一夹肠粉烂所以不可夹到鸡肉一起食,一试就够,另外的豆浆口感比较杰身不太甜,味道都可以,最底饮完仲有豆浆浓液,下次可能叫净肠粉先。
2019-12-13 301 浏览
-🦄-葱花虾米肠+生菜金菇Hkd22Rating🌕🌕🌗🌑🌑-近排真系迷上左食皱皮肠粉🤭虽然已经兴左好耐咁岩屯门GOGO MALL都有间石磨肠粉😂咁近唔系唔食呀 平日既晏就系冇人既👍🏻所以落左单好快有得食 佢系即叫即整既🤤保证新鲜热辣 唔洗惊摆耐左会变硬变冻😮-🔥份量方面🔥大家见到都系一盒既一半左右🤯其实唔系好多叫左虾米肠但啲虾米真系好细粒 几乎睇唔到所以食落都冇咩口感 加左生菜同金菇但份量都好少相信如果唔加生菜金菇阵系得虾米😅就会同普通一条咩都冇既肠粉一样😅🔥滑溜程度🔥唔系好滑好顺喉 但都味去到硬既🤣滑溜程度一般 毕竟系即叫即制 差极有限😌🔥其他/总结🔥总结系个肠粉冇咩特别 唔会话特别有米香🙂而且份量比较细 不过佢个Menu都有好多款可以简好似系有好多唔同既海鲜 可能呢个系唯一优胜之处-下次会介绍同区更加吸引更加正既石磨肠粉锺意食肠粉既你记住留意喇Haha🤪🤪如果大家有咩好食又好推介既皱皮肠粉店都可以cm禁下个Hastag睇下其他肠粉既介绍啦🤩🤩-
🦄

如果大家有咩好食又好推介既皱皮肠粉店都可以cm
禁下个Hastag睇下其他肠粉既介绍啦🤩🤩
2019-12-02
2019-10-12 217 浏览
宵夜,宵夜!weekend 就要食个烧宵夜吾愿瞓先至系周末😂😂go go mall 话星期五、六、日会开到凌晨,就去搵嘢食先,大概10:00基本上都上晒,大概仲有四五间啦!我就试吓呢间锋味屋,石磨肠粉唔错!有个只石磨系门口度,价钱都算合理,份量都够多👍有下次

2019-10-04 209 浏览
开头都几好食,甚至开头个後生仔主力做肠粉既时候都烟银同够晒巢皮,但换左第个,拉得无咁巢同好软。最重要系我多数叫叉烧肠,开头系条状或者系薄片,推肠粉嘅时候咁嘅形状会好融入条肠粉度。中间都会有叉烧黐住系啲肠粉度,系会互相交融嘅。但近呢两次食都系正方形粒状,叉烧还叉烧肠粉还肠粉,甚至好似系蒸完之後淋啲叉烧上去咁。对上一次食啲叉烧粒仲好大粒,细粒过嗰啲骰仔少少,最近一次就碎到不得了但系都算系粒状,肠粉劲软,过晒火。仲少少益益地味,唔系好新鲜。最近见佢选择多咗,餐牌同招牌都冇咁大陆味,但都系个类感觉,同埋质素下降左,可惜。

中间都会有叉烧黐住系啲肠粉度,

系会互相交融嘅。

2019-10-03 115 浏览
我身为屯门友,收工经常黎帮衬,肠粉真系超好食,值得推介!味道一流,肠粉好香米味,就算就咁叫斋肠得豉油都觉得好好食!员工态度良好!必食推介!石磨肠粉超有诚意~~~
我身为屯门友,收工经常黎帮衬,肠粉真系超好食,值得推介!
2019-09-17 103 浏览
而家喺香港好少食到又白、又滑、又薄皮嘅肠粉,而且佢嘅馅嘅选择有好多款有菜、有肉,虽然喺美食广场入边嘅一间细舖但系食物质素却相当唔错,可以邀请更多朋友过嚟一齐食!
2019-08-11 157 浏览
质感幼滑的肠粉,粉浆系用米磨出,带着花生油的香味,健康用心出品,大人细路都岩吃啊!仲有自制豆浆,最佳拍档,会挂住的味道,小朋友个个礼拜都要吃。麻辣串都系好正宗,又香又辣,正。
2019-07-28 203 浏览
最近系屋企附近有一间商场翻新咗,讲到入面有好多种类嘅餐厅开咗。有日系附近睇完戏就过咗去睇睇。果然商场入面光亮咗好多,而我要介绍嘅餐厅就系依个商场嘅美食区入面,位置都好近入口,要搵到佢都应该唔难。佢嘅肠粉种类其实唔多,食过其他餐厅都知道,但大路嘅都会有,同可以因自己需要加配料。价钱黎讲都好低,加上以我所知,系屯门都无乜皱皮肠粉,所以特然想食,佢都可以系你的选择。今次就食了净肠粉加蛋和生菜。肠粉黎讲,都算滑身,加咗蛋就简直为肠粉赋予新嘅灵魂,而菜就咗啲口感。我觉得肠粉好食,但他们提供的酱油系好差,啲味好啖,可能佢地无再重新调配过,所以真系比啲调味料搞砸晒。我地有自备餐具过去食,佢地都唔会拒入,都系抵赞嘅

净肠粉加蛋和菜

,而菜就咗啲口感。

我地有自备餐具过去食,佢地都唔会拒入,都系抵赞嘅
2019-07-07
净肠粉加蛋和菜
2019-07-25 128 浏览
呢间餐厅开左系最近屯门开左新既food court里面,今日咁岩黎搵朋友就顺便入去食下野~我其实几中意食肠粉既,对肠粉都有要求,要又滑又弹牙,而呢间既石磨肠粉就唔系咁达到我要求啦。佢里而既料还可以,不过肠粉就唔滑,真系试一次就算啦。
佢里而既料还可以,不过肠粉就唔滑,真系试一次就算啦。
2019-07-19 111 浏览
作为屯门人,对Go Go Mall的开业可谓异常兴奋。事关Mall内有不少食店进驻,有如一个小扫街商场,今天经过便上来留下脚毛,也顺道试试新口味。甫走进Go Go Mall内,已被第一家食店所吸引。全因它是主打近期的热潮小食:石磨肠粉,店内果真放了石磨和肠粉柜,看来是新鲜即制。肠粉定价可谓,最便宜的要需16元便可交易。店内还有出售麻辣串串等其他小食。因为是外卖,店员额外给了一小盒豉油,回到家食用时才倒下去。一盒肠粉份量是可以的,亦吃到有丝微米香味。但略嫌肠粉有点厚,滑溜度亦有所不足。鲜虾有4-5只,颇弹牙有咬口。若想加菜、鸡蛋、菜甫等则再逐样收费。
作为屯门人,对Go Go Mall的开业可谓异常兴奋
。事关Mall内有不少食店进驻,有如一个小扫街商场
,今天经过便上来留下脚毛,也顺道试试新口味。

甫走进Go Go Mall内,已被第一家食店所吸引

肠粉定价可谓,最便宜的要需16元便可交易
。店内还有出售麻辣串串等其他小食。
鲜虾肠粉

因为是外卖,店员额外给了一小盒豉油,回到家食用时才倒下去

2019-07-18
外卖自取
2019-07-12 114 浏览
🔺锋味屋GoGoMall 觅食round 3🤘🏻.锋味屋🏠呢间系GoGoMall嘅人气小店 主要卖皱皮肠粉 见到小店真系有个石磨即场磨米浆 够晒真材实料😳.当日试左肉碎蛋石磨肠粉🙌🏻即叫即制👍🏻 Order完等左10几分钟左右食落系好原始嘅味道 如果加埋葱花就更加香👅$19大大份 一个人食真系会好饱😂
🔺锋味屋
当日试左肉碎蛋石磨肠粉🙌🏻
即叫即制👍🏻 Order完等左10几分钟左右
食落系好原始嘅味道 如果加埋葱花就更加香👅
$19大大份 一个人食真系会好饱😂
屯门的雅都商场翻新工程已有一段日子,万料不到这老牌商场摇身一变,成了占地50000尺的扫食新场,还改了个洋气的名字:Go Go Mall。作为中途出家的半个屯门人,一时三刻仍洗不去「雅都」给我的印象,只是人类从来是善忘的地球生物,加上新商场、新屋苑带来的新气象,雅都的蜕变也是早晚的事吧。作为屯门区的扫食新场,Go Go Mall能否成为「明日葵广」是言之过早了吧!廿多间小食店当中只有少数是屯门人熟悉的品牌,综观全场食店大都是创业者,小试牛刀技艺生手在所难免,小店们似乎都欠缺了些卖点,要有持续性发展可要加把劲了。新场的另一卖点是营业至凌晨二时,其实凌晨营业只限星期五至日而已,平日营业时间为朝十一晚十一,作为区内的宵夜场Go Go Mall只能说是「假日限定」吧!星期六是Go Go Mall正式开幕日,中午时段食场人头涌涌的,食桌位置严重不足,不少食客只能「立食」。食场以白色为主调,走食场少见的文青小清新路线,不过食店主题五花八门,粉面饭小食甜品甚麽都有,与其说是扫食新场,感觉更像美食广场吧!***第一站:锋味屋走匀整个食场,锋味屋是最吸引眼球的一家,店前一个大石磨甚为瞩目,未知米浆是否即

***

第一站:锋味屋

走匀整个食场,锋味屋是最吸引眼球的一家,店前一个大石磨甚为瞩目,未知米浆是否即场磨制,但已成功招徕好奇的食客。

这种古法蒸肠粉近年由内地红到香港,因此石磨肠粉未算是新事了。很久以前已在内地见识过这种柜桶肠粉,在我的认知里那是农工的早餐恩物,才不过数元人仔便宜得不行。虽跟港式肠粉分别大抵是作法不同,但作为体验内地饮食文化仍可一嚐。

以石磨肠粉作招徕的关系,好奇而光顾的食客不少,但店内师傅手势纯熟利落,令等候的时间也不致大久。

招牌叉烧肠粉(加鸡蛋)($23),成品完全就是「大陆肠粉」的模样,份量不少算是相当抵食。肠粉偏向厚身,尚算滑溜但米香一般,加入鸡蛋会令肠粉口感更丰富。
招牌叉烧肠粉(加鸡蛋)

叉烧有腌味甜甜的不嚡口,只是叉烧份量不多,肠粉豉油加入「师傅」是常态,可幸并不重手。能满足对「大陆肠粉」的好奇心,但未至非试不可的程度,但这家的石磨肠粉算是价钱公道,加上店子位置占尽地利优势,相信会成为Go Go Mall人气热店之一。
2019-06-22
招牌叉烧肠粉(加鸡蛋)