2024-05-30 233 浏览
⭐️評分:4/5-湯+叉燒煎蛋飯,收費$200感覺很貴?隱藏舊樓二樓,竟有高質私房菜-✳️叉燒煎蛋飯 👍👍Barbecued Miyazaki Marumi 21 Day Dry-aged Pork & Sunny side up Kyushu Egg w Steamed Rice日本宮崎豚肉以21天熟成制法,據說只吃有營養飼料,飲用高氧和有益生菌的潔淨水,十分富貴,肉質彈牙,厚實均勻;非必是吃過最好吃的叉燒,但的確是質素有保證-九州刺身級太陽蛋,蛋黃呈深橙色,蛋香較濃郁,流入醬汁飯更綿密濃郁-✳️煎蛋串茄焗豬扒飯 👍👍👍Oven-baked Miyazaki Marumi 21 Day Dry-aged Pork Chop Rice w Dutch vine 豬扒比叉燒薄身,軟熟幼嫩,保留肉汁,調味入味-茄醬濃郁,荷蘭串茄新鮮酸香,混合洋蔥、蘑菇、茄醬、茄汁制成,有別常見的醬汁,沒有加入芝士,反而焗出鮮茄果酸香氣,帶點焦香-炒飯底有要求!9份金鳳泰國香米+ 1份日本珍珠米,炒香,炒飯底部乾爽有鍋氣-✳️爵士湯 👍👍👍 Soup of LordCantaloupe, 50 year Tange
⭐️評分:4/5
湯+叉燒煎蛋飯,收費$200感覺很貴?
隱藏舊樓二樓,竟有高質私房菜
✳️叉燒煎蛋飯 👍👍

✳️煎蛋串茄焗豬扒飯 👍👍👍
豬扒比叉燒薄身,軟熟幼嫩,保留肉汁,調味入味

✳️爵士湯 👍👍👍 Soup of Lord
Cantaloupe, 50 year Tangerine Peel, Icelandic Fish Maw, Dried Conch, Pork Shank
哈密瓜、陳皮、螺頭、花膠、豬展
高質湯品,湯底色質清晰,橘子偏黃色,入口清甜,有骨膠原漿口,清心潤肺
當茶餐廳一個午餐也收費$70-80,西餐中午也收費$200時,一個讓人驚喜的叉燒煎蛋飯,收費$200其實也非常合理!GoGoGo
⚠️記得必須預早訂座,不然可沒位置!

⭐味道 4.5/5
  • 爵士湯
  • 叉燒煎雙蛋飯
  • 串茄焗豬扒飯
2024-05-31 0 浏览
$220 嘅焗豬扒飯(lunch set 連加一),整體賣相以及配套,無論色香味或服務水平都係水準以上。以為入口必定好味冇得輸,但點知全塊豬扒都係筋,仲要𡁻極都唔斷(見圖)。由滿心期待至到失望,忍唔住向店員反映之後,店員感覺唔好意思, 就送左件店內出名既出爐宮崎豬叉燒我試。但結果係都係平平無奇, 冇香氣冇咬口冇𡁻頭,更豬肉味道欠奉, 汁料得個甜字。徹底死心。大約同級既餐廳,我情願揀「明閣」嘅叉燒;或者價錢平一半去「太平館」食焗豬扒飯好過。

2024-04-11 937 浏览
一班同事食鋒膳,平時成日爆,難得平日有位,坐埋邊大枱。午餐🥣送爵士湯冇得輸,有哈密瓜🍈同螺頭,好清甜。其他飯share,叫咗黯然銷魂飯,叉燒有肥正,蛋有蛋味。焗豬扒飯,豬🐽扒滑,但個人唔好👎茄汁🥫。牛肉粒飯,牛肉粒嫩滑。麻婆豆腐龍蝦🦞飯,少少🤏辣,豆腐滑,豆腐同龍蝦🦞夾。龍蝦🦞海參炒飯,龍蝦🦞正,海參一般
麻婆豆腐龍蝦🦞飯
牛肉粒飯
黯然銷魂飯
  • 龍蝦🦞海參飯
2024-03-02 1386 浏览
鋒膳個鋪位好唔顯眼,一不留神就會錯過左個大廈入口,搭𨋢二字樓,環境幾清靜,裝修都帶有中國風格。每份午市套餐都會附贈一碗爵士湯,湯頭清澈鮮甜,仲會有一小塊既蜜瓜同嚮螺片,飲完覺得好滋潤暖身!🐖叉燒煎蛋飯用料優質,叉燒用上二十一天朝熟成宮崎快樂豬既梅頭位,雞蛋則選用左九州太陽卵。叉燒同蛋既養殖方法分別都不約而同地標榜健康,天然同有營養!先不論價錢,賣相靚仔🫶🏻叉燒極之厚切,入口鬆化軟淋,肉味頗為突出,食得出焦香味,火候恰到好處。脹卜卜既太陽蛋🍳好重蛋味,蛋黃色澤鮮艷呈橙紅色,蛋漿好濃稠,將白飯變得好黏口,送飯一流!米飯都飽滿有光澤,略嫌甜豉油掛唔到飯。整體黎講係一碟高水準既叉蛋飯,但呢個價錢我會期望食完會有一種令人驚艷既質素!🐖煎蛋串茄焗豬扒飯 同樣地用上快樂豬既豬扒同九州蛋🥚分別用上金鳳米同珍珠米作炒飯底,再加上以荷蘭串茄,洋蔥,蘑菇,茄膏同茄汁熬煮成番茄醬汁。醬汁傳黎陣陣香氣,入口有濃濃既茄味,仲有番茄獨特既酸甜,配米飯食一流!豬扒都係一貫咁大份,肉質嫩滑,入口唔需太多咀嚼,再加上芝士同日本蛋,都係一個高質但又有少少定價過高既焗豬扒飯🫣🥢生拆蟹粉蝦球伴手做風乾麵生拆蟹粉🦀分量好慷慨大方

🐖叉燒煎蛋飯

🐖煎蛋串茄焗豬扒飯

🥢生拆蟹粉蝦球伴手做風乾麵
生拆蟹粉🦀分量好慷慨大方,肉眼都可以望到有大量蟹膏同蟹黃,單食好有蟹味又唔會過鹹。鋒膳自家製既手工麵,麵質一流,彈牙又爽身,再以雞湯浸泡住,食既時候撈埋蟹粉同芽菜一齊食,層次好豐富!雞湯有四隻大蝦球,雖然係冰鮮貨,但蝦身都有少少蝦味,當作為點綴都唔錯!

🥢快樂豬鬆梅菜蒸菜芯
本來諗住嗌三個主菜同一個炒菜,驚太多食唔晒會浪費,點知原來係梅菜肉飯蒸菜芯😹肉鬆同樣係用快樂豬,肉味濃郁,半肥瘦既肉飯再加上大量既梅菜,令成碟餸都清中帶甜,好岩撈白飯食!

🥄腐竹銀杏鴿蛋糖水

📍鋒膳
2024-02-07 1247 浏览
無book位諗住walk in,上到去門口個經理一開口就係咁話無位,擺到明趕客咁款,咁我話唔介意等,佢就話「通常啲人都會book檯」🙃咁我企埋一邊等,之後有個walk in客又想等位,個經理同佢講有檯埋左單但唔知幾時走,過一陣我同事到咗,我再問佢係咪有檯埋咗單,佢又話無🤷🏽全程呢個經理望住個mon,零眼神交流,無尾音,絕對係餐飲界人才。食餐飯啫,搞到要乞食咁😇如果有興趣感受吓,可以一試。

食餐飯啫,搞到要乞食咁😇

如果有興趣感受吓,可以一試。
2024-02-04 1100 浏览
生日飯系列~不過係人地嘅🎂~生日快快樂樂❤️餐廳一向好評,我都係第一次食呢間,我預先寫好菜單~由於兩個人,叫餸都有啲限制,其實我好想叫芝麻雞🥹呢晚食得開心,真係幾好食,服務勁好要encore ~最喜歡係聖子/生拆蟹粉/叉燒😍鎮店之寶嘅叉燒好好食!《是日餐單》檸檬咸柑桔蒸聖子蜜汁叉燒 爵士湯 生拆蟹粉扒大虎蝦鍋巴上湯杞子豆苗胚琵琶乳鴿鴛鴦腸糯米飯 夀桃包牛油果益力多凍乾蘋果冰淇淋伴寶美加X.O萍果拔蘭地
生日飯系列~不過係人地嘅🎂~生日快快樂樂❤️

鴛鴦腸糯米飯
夀桃包
牛油果益力多凍乾蘋果冰淇淋伴寶美加X.O萍果拔蘭地
2023-12-16 1404 浏览
第一次和朋友們去吃這家新式粵菜,印象非常深刻!菜式非常精美,服務態度非常好,環境也非常讚好!地點在灣仔藍屋對面。有包房有大堂、洗手間也非常乾淨!第一次看到餐廳洗手間有漱口水配備今天點了醉鮑魚、紅燒乳鴿、叉燒、炸蛋黃牛油果、雞油飯,豆苗、還有甜品陳皮糕、紅棗糕和冰淇凌,全部做得都很有特色,色香味俱全,非常出色,非常推薦!和朋友們吃的很開心!XO醬更加是一流,打開後香氣撲鼻,吃完晚餐都忍不住買回兩瓶回家享用和送人朋友!
第一次和朋友們去吃這家新式粵菜,印象非常深刻!

2023-12-15
用餐时段
  • 爵士湯
  • 蛋黃牛油果
  • 叉燒
2023-12-09 1017 浏览
.[🇭🇰香港- 灣仔 @flowerdrumhk ].再訪 - 個人覺得全香港Top3嘅叉燒飯❣️ 午餐仲跟好足料又清甜嘅爵士湯! 雖然價錢係偏貴 但個人覺得值嘅👍🏻📸1️⃣ 叉燒煎蛋飯超厚切嘅21天乾熟成宮崎快樂豬叉燒, 仲要超軟腍同燶邊有炭香味! 伴碟嘅係九州太陽卵😍2️⃣ XO醬辣椒海參快樂豬肉片炒河濕炒河嘅芡汁夠入味 加埋鋪滿靚料 正! .🔻🍽 鋒膳📌 地址: 灣仔石水渠街69-71號年威閣2樓B號舗.#tummysreadyatwanchai #tummysreadyforchinese

[🇭🇰香港- 灣仔 @flowerdrumhk ]

📸
1️⃣ 叉燒煎蛋飯
2️⃣ XO醬辣椒海參快樂豬肉片炒河
濕炒河嘅芡汁夠入味 加埋鋪滿靚料 正!
🔻
🍽 鋒膳
📌 地址: 灣仔石水渠街69-71號年威閣2樓B號舗
2023-08-02 2047 浏览
一早就book定枱,放假去食黯然銷魂飯😂究竟有咩咁巴閉要一早book定枱?間餐廳叫「鋒膳」。爵士湯 - 所有午餐都會跟爵士湯(只有午餐),爵士湯既材料有哈蜜瓜、陳皮、螺頭、花膠、豬𦟌煲製而成。望落去個湯非常清澈,味道濃而不鹹,少少甜,少少海味,雖然我唔係廚師,不過我飲落去覺得個湯唔似煲嘅,似燉多啲,我估。叉燒煎蛋飯 - 叉燒非常入味而且夠淋,蜜味濃,不過切得比較大件,據說係用上日本宮崎豬既梅頭肉再以21天乾熟成,令肉味更濃郁來製作叉燒。而煎太陽蛋用上刺身級九州太陽卵,蛋香濃,而且佢哋會煎蛋底部煎到有少少脆👍🏻。最後就係整碟飯我最鍾意嘅汁(還是叫醬油?),鹹甜適中,淨係個汁我就已經夠餸幾碗飯😂。煎蛋串茄焗豬扒飯 - 又係個汁攞滿分😂酸甜對比剛剛好,炒飯亦都夠乾身,再撈埋啲汁都唔會覺得過份濕潤,豬扒都係以21天乾熟成才煎香。真正菠蘿冰 - 用上新鮮菠蘿製成,酸酸甜甜,啱晒夏天飲,仲好開胃!

2023-07-05 3242 浏览
呢間餐廳環境都幾舒服,燈光有少少昏暗感,由於係樓上鋪相對比較寧靜,幾適合幾個朋友上黎食飯傾下計,唔會太嘈,我地坐既位置都只係見到隔離枱,私隱度都唔錯👍🏻呢度最岀名既就係佢地既21日乾熟成宮崎快樂豬,用黎整叉燒煎蛋飯同焗豬扒飯,而個雞蛋就用左九州太陽卵,好有蛋香味😍《爵士湯》Lunch都有跟個湯,呢個湯真係好好飲!!佢係加左哈密瓜,陳皮,螺頭,花膠同豬展落去煲,一睇個湯見到咁清澈已經知道不得了😂好清勁好飲!!!《叉燒煎蛋飯 $185》可以話係一個完美既叉燒煎蛋飯😍真係好好食,煎蛋煎到脆脆地,蛋黃保持住流心既狀態,主角叉燒真係整得好好,超級厚切,份量都幾多,好大舊!!叉燒既味道唔會太甜,肥瘦適中,肉質幾彈牙,叉燒愛好者必試!!👍🏻《煎蛋串茄焗豬扒飯 $190》平時食唔到太多飯既我居然食晒呢個飯😂個飯係炒飯底,炒得幾香口,蕃茄醬個調味調較得啱啱好,醬汁唔會太濃稠,唔會有蕃茄既酸味,煎蛋都係一樣有微微既焦脆👍🏻至於豬扒既份量都幾多,食晒都好飽肚,豬扒既肉質彈牙,全部都冇骨,比較淋身但又帶少少咬口,好食!!呢兩款菜式都好值得一試,個人覺得叉燒煎蛋飯比較驚艷😎另外佢地既服務都好好,好細心,服務員有

《爵士湯》

《叉燒煎蛋飯 $185》
叉燒煎蛋飯

《煎蛋串茄焗豬扒飯 $190》
煎蛋串茄焗豬扒飯

呢兩款菜式都好值得一試,個人覺得叉燒煎蛋飯比較驚艷😎另外佢地既服務都好好,好細心,服務員有主動加茶,收碗碟個啲都好快手,有留意每枱客既需要,非常之推薦!!!

鋒膳

叉燒煎蛋飯
煎蛋串茄焗豬扒飯
  • 串茄焗豬扒飯
2023-06-12 1888 浏览
第一次在鋒膳吃晚飯, 就是之前和慶祝老婆生日, 價格不便宜, 但如果不是山珍海味, 又或是些複雜手工菜, 價錢還是負擔得起的. 說到這家最出名的, 一定是由宮崎快樂豬製成的豬肉料理, 午市吃過其叉燒煎蛋飯及焗豬扒飯, 今次單點其叉燒, 由梅頭製成, 肉質夠腍, 肉味也夠甜, 和伊比利亞豬帶的橡果香味不同, 其肉甜帶點粟米的甘甜, 相對和叉燒醬比起來, 要更花心思才能分別出來, 因較為柔和. 燶邊不太明顯, 炭香味不太突出, 配合快樂豬本身的味道.煎三黃雞及孜然羊腩比叉燒更有驚喜, 前者肉腍, 皮脆而不分離, 雞油香加上舞茸及蔥香, 淳而不臊, 送飯一流. 羊腩皮腩肉三層層次分明, 孜然辛香但不死麻, 肉腍皮脆之餘, 肉汁和脂油結合, 品嚐到複雜的平衡. 其貌不揚, 但連我腌尖的老婆也給它一個讚. 相比起來, 最貴的花膠牛腩煲就顯得失色了, 味道濃香但牛腩肉質較柴, 花膠略嫌切得細碎, 可以再大方一點呢!My first time to have dinner at Flower Drum is for the celebration of my wife’s birthday. The

My first time to have dinner at Flower Drum is for the celebration of my wife’s birthday. The pork from Miyazaki is soft and sweet, the sweet taste is similar to corn that is quite special. The Cha siu is good and not that heavy. The pan fried chicken with wild mushroom is excellent with the soft texture and chicken oil rich taste. The lamb with spices is nasty but not that spicy. The beef brisket with fish maw can be improved by the portion of fish maw and texture of beef brisket.
2023-05-19 1773 浏览
⭕️ 短評:午市$2xx一客的焗豬/ 叉蛋飯,值唔值?叉蛋飯絕對值— 叉燒用熟成日本宮崎梅頭去做,半肥瘦又爽又彈,即使偏瘦的部分也毫不嚡口,個人認為起碼有米芝蓮二星中菜水準。不少人晚市來到都會散叫一碟招牌叉燒,餐廳個$1600 omakase頭盤亦都係同一個叉燒。焗豬就見人見智。用料係好,整體比一般焗豬好食多>50%,但沒有叉燒的驚艶,而且焗得有少少燶。💵Budget: $250 pp 📍 鋒膳 (灣仔)灣仔石水渠街69-71號年威閣2樓B號舖
⭕️ 短評:午市$2xx一客的焗豬/ 叉蛋飯,值唔值?

💵Budget: $250 pp

📍 鋒膳 (灣仔)
  • 叉燒煎蛋飯
2023-05-10 1592 浏览
我係一個香港年輕人,最近去咗試咗一間叫做「锋膳」嘅餐廳,真係係食物上發現咗好多創新嘅元素!第一樣嘢就係佢哋嘅招牌菜「魚子醬蛋撻」,唔止係味道鮮美,而且佢哋用嘅魚子醬真係好新鮮,令到味道更加突出,令人食得好過癮。不過最令我驚喜嘅係佢哋嘅「芝士炸猪腩腸粉」,簡直係絕配!猪腩肉煎得恰到好處,加上軟綿綿嘅腸粉同香濃嘅芝士,一口咬落去真係鮮味十足,好出色!除咗咁啱啱好食嘅菜式,佢哋嘅飲品同埋甜品都非常有創意。我最鍾意嘅係佢哋嘅「芒果糯米糍配鹹蛋黃奶醬」,原本以為兩樣野唔會太搭,但係食落去就覺得好似天作之合咁。總括而言,「锋膳」係一間非常有創意嘅餐廳,食物好味又有驚喜,好適合香港年輕人嚟放鬆心情同埋發掘新味道!

Nice restaurant! Highlights: 麥蘆卡蜂蜜魚叉燒使用深海龍躉脊背配上麥蘆卡蜂蜜叉燒汁,魚肉厚實,特別的菜式御製鷓鴣羹 使用五十年陳皮跟英國野生鷓鴣煮製的湯羹。相傳是唐玄宗李隆基為了討好楊貴妃而製作的一碗湯羹,適合女士補身飲用。超級足料,口感有點像蛇羹。千絲香辣白子 少一點見中菜使用北海道鱈魚白子,十分有驚喜的菜式。外脆內creamy,香辣可口牙揀翅 紅燒蟹黃肉翅 這蟹黃肉翅又是另一道驚喜菜式,每口充滿肉翅,蟹黃在口中回味,讓人安捺不住一口接一口。西班牙黑醋咕嚕肉使用西班牙黑醋跟21天乾熟成宮崎快樂豬烹煮而成的咕嚕肉。十分脆口,而且每一口用不是肥豬肉串茄焗豬扒蛋飯使用21天乾熟成宮崎快樂豬肉跟九州太陽卵豬扒厚實,爽滑有嚼勁。蕃茄醬汁濃厚,甜度剛好,配搭金鳳絲苗米跟日本珍珠米的焗飯是perfect太陽卵煎得不錯,蛋白脆口蛋黃流心,拌飯一流。自家製山楂柚子冰淇淋伴花雕酒這個雪糕不會太甜,作為不愛吃甜的我飯後甜品十分出色Conclusion: 🤤 一定會再來試其他菜式

Nice restaurant!

Highlights:
麥蘆卡蜂蜜魚叉燒
使用深海龍躉脊背配上麥蘆卡蜂蜜叉燒汁,魚肉厚實,特別的菜式

御製鷓鴣羹

千絲香辣白子

牙揀翅 紅燒蟹黃肉翅

西班牙黑醋咕嚕肉

串茄焗豬扒蛋飯
使用21天乾熟成宮崎快樂豬肉跟九州太陽卵
太陽卵煎得不錯,蛋白脆口蛋黃流心,拌飯一流。

自家製山楂柚子冰淇淋伴花雕酒
這個雪糕不會太甜,作為不愛吃甜的我飯後甜品十分出色

Conclusion: 🤤 一定會再來試其他菜式
食物的质量确实不错,分量足,味道正。但今天所遭遇的服务质素之差于香港非常少见。我们在点完餐之后已经5分钟,旁边来了另外一桌客人,刚刚同我们点餐的女服务员告知我们不好意思,另外一桌客人已经电话点了最后一份叉烧,所以要求我们换成另外的菜品,尽管吸引我们去的就是这份叉烧饭,但鉴于先来后到的原则,我们也无奈的换成了其他菜品。但在接下来用餐的过程当中,我们却发现,旁边的台是在我们已经点完餐之后才打的电话,该女服务员因为照顾旧客而强行让已经点好菜的客人换单,此种行为非常令人之气愤。新客也是客,也是冲同一个菜去的餐厅。虽然厨房不知为何还有两份叉烧饭,导致女服务员的脸色极为难看,我们因此吃上了想吃的,但这种不好的经验,在香港这种遍地美食的地方,也没有了再去的理由。