2025-06-07 2293 浏览
《銀座 篝》雞🐓白湯拉麵🍜+ 炙燒叉燒🍖飯🍚📍尖沙咀河内道18號K11購物藝術館B2樓B232號舖今日終於有機會一探近來討論度甚高嘅《銀座 篝》。見之前唔少麵友分享過,睇食評似係未夠理想。我就未响日本食過佢,今次係第一次食,所以冇任何前設,只有用以往我食過其他店嘅雞白湯拉麵去量度好與壞。《雞🐓白湯拉麵🍜》碗麵未上前,見佢比左一碟薑蓉同乾蔥碎,職員就冇主動介紹,追問下,薑蓉係用黎解膩,乾蔥碎用黎增加口感。香味 (4/5)香味充足,主要都係雞香味,其他味就聞唔到。湯 (3.5/5)湯嘅部份有d出乎意料,唔知店家係咪想增加口感,質地並不順滑,反而係有少少食到湯渣嘅粗糙感。後來有請教過响日本有食過嘅朋友,原來日本店都係咁,或者係特色,不過我個人口味會鍾意幼滑d嘅口感。味道方面我收貨,雞味係幾香濃,而䶢甜度正常,油香都足,由頭到尾都唔會膩。麵條 (3/5)中細麵,正常爽口,配個湯幾夾,不過略嫌冇乜特色,個麵並冇任何記憶點可言。配料 (3.5/5)雞叉燒一如所料都係用雞胸肉,正常嫩滑,鮮甜度就唔太夠,比較啖。因為呢間店咁大名氣,我對雞叉燒自然期望較高,所以有少少失望。具材當中,較深印象就係塊筍,佢
《銀座 篝》雞🐓白湯拉麵🍜+ 炙燒叉燒🍖飯🍚
📍尖沙咀河内道18號K11購物藝術館B2樓B232號舖

《雞🐓白湯拉麵🍜》
雞🐓白湯拉麵🍜

香味 (4/5)
香味充足,主要都係雞香味,其他味就聞唔到。

湯 (3.5/5)

麵條 (3/5)

配料 (3.5/5)

具材當中,較深印象就係塊筍,佢並唔係用平時常見嘅筍乾,而係用原塊新鮮筍。口感比較腍,唔夠爽脆,亦唔算甜,未夠滿意。

另一罕見具材係心裡美蘿蔔,不過味道相當普通。

荷蘭豆佢切走左一面,賣相夠晒特別,誠意度係夠。

番茄仔同紅椒就冇乜好講,普普通通。

《炙燒叉燒🍖飯🍚》
炙燒叉燒🍖飯🍚

重點想講講個炙燒叉燒🍖飯🍚。原先見佢有更招牌嘅松露雞肉飯,不過我又貪心想試埋佢嘅豬叉燒,所以揀左佢。我從來未响拉麵店食過一塊咁硬咁鞋嘅豬叉燒,下面張相都大概可以反映到。

飯本身真󠄉係相普通,飯香麻麻,口感太軟,可能因為水份太多。

個醬汁呢,似係平時食天婦羅會跟嘅醬汁加蘿蔔蓉,再加意大利醋汁嘅混合體。因為個豬叉燒太差,個飯普通,個汁幾好都冇用。

結果個飯我只食左一半。

整體 - 不推薦。不過如果你係拉麵迷,就點都應該去試一試,碗麵並唔係差,只係,如果以一間咁出名嘅人氣過江龍店來話,食客期望高就一定,所以同期望有落差係好正常。
2025-06-05
2025-06-05 3610 浏览
去日本食拉麵銀座篝大家都不會陌生,特別是去到成田機場通常都會碰到。銀座篝終於在香港開分店,選舖位置很有眼光,位置在尖沙咀河內道K11地庫,前往非常方便,人流亦極旺,毗鄰一蘭拉麵及三田製麵所。在日本成田機場吃銀座篝,往往又多人節奏又快,感覺像吃快餐。香港新店雖然多人,但節奏比較慢了一點,可以舒緩一下。香港店座位約有三十個,有四人座及二人座,亦有吧檯位,吧檯座位可以透過玻璃看到廚房。麵店設計舒適,空間感隨和而不侷促,麵店是開放式的設計,冷氣不強,吃完熱燙的拉麵會冒汗,亦偶有虫子飛過,外面嘈雜的人聲亦可聽到。我在平日下午5:30入店,座位未滿可以直接進入,不用排隊,被安排坐在吧檯的座位,我點選了雞白湯Soba及煎餃子,銀座篝最揚名的是擺盤,拉麵上檯時給吸引客人眼球,配菜鮮艷的顏色在奶白色的雞白湯及Soba的襯托下顯得份外美艷。雞白湯温度很熱燙,湯的濃稠度雖然與罐頭雞蓉忌廉湯相若,味道頭段不搶口不濃郁,雞味只有一點,中段滑溜,尾段没有後續沒有餘韻,舌頭雖然不留香,但似乎讓人留意到麵條質地的順滑。調味醬有特設的炸洋葱蒜片及薑蓉,而檯頭上有黑七味粉、洋葱油、黑胡椒粒及美濃有機玄米酢,各位吃拉麵到中

調味醬有特設的炸洋葱蒜片及薑蓉,而檯頭上有黑七味粉、洋葱油、黑胡椒粒及美濃有機玄米酢,各位吃拉麵到中途時,本人建議可以加入一點配醬試試,玄米酢我的建議是用來點配菜蔬果;薑蓉是用在低温慢煮雞叉燒,炸洋葱蒜片灑在拉麵上,感覺似吃越南湯河或印尼撈麵;黑七味粉及洋葱油建議多加一点在湯內,口感很新奇亦特别。

副菜煎餃子一碟五隻,外形微漲似金元寶,煎餃子餃皮咬口感不俗,咀嚼時感到有嚼勁,餃肉的份量剛好夠兩口,味道平凡有點缺乏鮮味,只是一般可口。

銀座篝要收加一服務費,我這份餐結帳埋單剛好$150,我用八達通支付,沒有任何優惠或免費招待。尖沙咀銀座篝我認為可以一試,銀座篝除了拉麵,亦有沾麵。副食除了煎餃子,亦有唐揚炸雞及叉燒丼。
煎餃子
2025-06-03
煎餃子
  • 雞白湯Soba
2025-07-15 0 浏览
麻辣雞白湯拉麵,麵質適中,擺盤鮮艷精美。可以配上炸蔥頭增加風味。可惜雞白湯味道非濃郁雞味,當中嘅鮮味不足。雖然理解麻辣湯會有機會搶去雞味,但係呢個味道上,辣同雞味好分割,並非將兩者融和。而雞肉唔算好嫩,肉味唔出。分開啲餃子時,餃與餃之間啲皮易穿,中間啲皮熟度爭啲,令肉汁流走。朝日超爽啤酒$42,嚟到只係1罐細罐裝嘅啤酒,價錢定位好爽好進取。店舖冷氣較弱,只有小風扇仔撐場。食辣野熱啲正常,但係店裡溫度令到我食完想急急腳離開。
而雞肉唔算好嫩,肉味唔出。

2025-07-14 0 浏览
聽朋友仔介紹話好食,所以就決定去試吓,但食完有啲失望。雞白湯Soba 🍜:我覺得雞味太濃,食落去有啲腥嘅感覺,但如果好鍾意有雞味嘅食客,可能你會好鍾意。湯好濃郁,所以食到一半已經覺得好膩,而且偏鹹。但Soba口感不錯,軟硬適中,唔會太硬,亦唔會太腍,有啲咬勁。整體嚟講,如果你好怕雞肉嘅腥味,唔建議你食呢個拉麵,可以試試佢其他菜品,盡量避開雞肉。但如果你好鍾意好濃嘅雞味,咁你一定要叫啦建議大家提早排隊,因為都頗多人食。
聽朋友仔介紹話好食,所以就決定去試吓,但食完有啲失望。

雞白湯Soba 🍜:

建議大家提早排隊,因為都頗多人食。
雞白湯Soba
2025-04-26
2025-07-12 0 浏览
《銀座 篝》雞🐓白湯抹茶🍵拉麵🍜📍尖沙咀河内道18號K11購物藝術館B2樓B232號舖雞🐓同抹茶🍵配搭嘅拉麵🍜都唔係咩新鮮事,不過我就係第一次食。之前一直冇刻意去試,主要因為怕佢味道會古怪。之前响呢間店已食過招牌麵款,今次可以試下其他口味,面對松露同抹茶之間,把心一橫,一於試試個挑戰性大d嘅抹茶口味。碗麵一上枱,第一反應係,個湯嘅色水比想像中要深色好多。另一d有做抹茶口味嘅拉麵店,通常個湯都係粉綠色至正常綠色,呢碗麵個湯係深綠色,所以未食都有少少介心,怕會苦。一聞,發覺抹茶嘅香味並冇話好濃烈,亦唔會蓋過左個雞香味。一飲啖湯,發覺抹茶同雞嘅味道相當平衡,而且一體感好夠,完全冇違和感。原來,之前一路擔心佢會苦呢個想法不成立了,抹茶並冇明顯嘅苦味,就算有都係微甘。湯嘅溫度夠高,由頭熱到尾。因為個湯相對算濃稠,款麵輕鬆掛湯,質感口感都滑順。另外一提,看似只要點任何一款拉麵佢都會跟一碟炸蔥碎同薑蓉,職員表示,炸蔥碎用黎增加口感,薑蓉係用黎解膩,我就認為呢個點子麻麻地。第一,隻碟摸上手好油,似係冇洗乾淨。第二,炸蔥無論對口感或味道上冇乜大幫助,效果麻麻。第三,我尤其唔鍾意個薑蓉,味道太過中式,似廣
《銀座 篝》雞🐓白湯抹茶🍵拉麵🍜
📍尖沙咀河内道18號K11購物藝術館B2樓B232號舖

雞🐓白湯抹茶🍵拉麵🍜

一聞,發覺抹茶嘅香味並冇話好濃烈,亦唔會蓋過左個雞香味。

因為個湯相對算濃稠,款麵輕鬆掛湯,質感口感都滑順。

另外一提,看似只要點任何一款拉麵佢都會跟一碟炸蔥碎同薑蓉,職員表示,炸蔥碎用黎增加口感,薑蓉係用黎解膩,我就認為呢個點子麻麻地。第一,隻碟摸上手好油,似係冇洗乾淨。第二,炸蔥無論對口感或味道上冇乜大幫助,效果麻麻。第三,我尤其唔鍾意個薑蓉,味道太過中式,似廣東燒味式嘅薑油味,味道雖正常但風味唔夾。

整體來講,呢款麵係幾好食,抹茶同雞味意外地融為一體。

呢間店一共食過兩次,我覺得佢嘅湯確係好味,款麵配個湯幾夾。反之,具材有少少得個樣,擺得係靚但大部分味道都係普通,對碗麵嘅貢獻並冇很大,最重點嘅雞叉燒亦唔係特別好,美中不足。
2025-07-10
雞🐓白湯抹茶🍵拉麵🍜
2025-07-06 0 浏览
東京銀座拉麵店終於落戶香港、銀座篝(かがり,Kagari)」招牌餐點就是雞白湯拉麵,湯頭濃香醇又不油膩,入口超香濃雞湯味、有點似忌廉雞湯、味道基本上同銀座店一樣沒有分別。雞肉是慢煮而成,厚實卻十分柔嫩。麵條十分彈牙好吃的細麵,雞湯吸附在麵條真的好好味!拉麵中的其他配料以當季食材為主,當天吃到的都是遍健康的蔬食原料!包括南瓜、玉米及鮮筍。日式煎餃子冇乜特別驚喜,但係佢同拉面係最佳拍檔,一定要食!不愧是曾榮獲米其林指南推薦的銀座美食啊!

日式煎餃子冇乜特別驚喜,但係佢同拉面係最佳拍檔,一定要食!

不愧是曾榮獲米其林指南推薦的銀座美食啊!
2025-07-03
  • 雞白湯拉麵
2025-07-04 0 浏览
最近試咗東京好紅嘅雞白湯拉麵,簡直係味蕾嘅享受!🍜 湯底濃郁奶白,雞骨熬製數小時,入口滑順,帶有濃濃嘅雞香,唔會太膩,完美平衡!😋 麵條彈牙有嚼勁,有嫩滑雞肉同爽脆蔬菜,層次豐富。🌟 唯一小遺憾係湯底稍為鹹咗啲,但整體依然令人回味無窮!推介給鍾意濃湯拉麵嘅朋友,絕對值得一試!😍 餐廳環境充滿日式風情,木質裝潢溫暖簡約,燈光柔和,營造輕鬆舒適嘅用餐氣氛。🌲 店內乾淨企理,座位安排寬敞,無論係同朋友小聚定獨自品嚐都好適合。店員態度親切,服務效率高,上菜快又貼心。下次一定要試佢哋嘅麻辣雞白湯湯底,期待更多驚喜!
最近試咗東京好紅嘅雞白湯拉麵,簡直係味蕾嘅享受!🍜

店員態度親切,服務效率高,上菜快又貼心。

下次一定要試佢哋嘅麻辣雞白湯湯底,期待更多驚喜!

2025-06-25 668 浏览
拉麵OK,份量足夠,但係聽到店員講嘅嘢真係令人感覺好差,我坐喺入面食咗半個鐘,佢地就講足半個鐘,不能想像佢哋有機會全日都在品評女性。我坐喺吧枱,吧枱前就係製作拉麵嘅地方。在內有一個店員係負責擺盤,係咁同出面負責樓面嘅男店員品評女性。擺盤店員見到有一位着住吊帶熱褲女性排隊,佢即刻同出面負責分配座位嘅店員講:「吧枱,你識做啦」。那位店員回應:「冇問題,做俾你」 最後我唔知因為咩原因個女仔係冇坐到吧枱嘅,然後擺盤店員就開玩笑咁講:「你點做嘢㗎?」之後又有問其他店員某枱號嗰個女仔近睇點樣? 嗰位店員答完佢之後,擺盤店員又話:「你真係hehe嚟」 之後又再講某一位女店員最近點樣,又指「店裏面有個花瓶都好嘅」等等,仲有更多。佢哋所有嘅對話都係圍繞女性,品評女性。其實咁清楚喺客人面前評論客人講到咁大聲,佢哋完全係冇理過客人嘅感受,我作為食客,聽到晒佢哋嘅對話,我係覺得十分困擾,亦覺得說話好難聽,難保佢喺客人走咗之後都會評論剛剛坐喺佢面前嘅客人。穿着性感嘅女性/任何女性,我都不建議你在此餐廳進食,除非你好喜歡被人評論,大聲講大聲笑

2025-06-20 996 浏览
一直都好想試銀座篝,未有機會去銀座食,就喺K11 art mall試下先啦!平日大約11:55直入(✌︎˙˘˙✌︎)🍜松露雞白湯拉麵 $133 + 味玉 $15拉麵一到,便散發香噴噴的松露香(∩ˊ꒳​ˋ∩)面層有一層厚厚的雞油,很保溫湯也夠熱👍🏻未將黑松露撈勻前,先喝一口純雞湯,味道濃郁香甜,質感濃稠(不過未至於杰身),非常黏口,是骨膠原啊( ♥︎ᴗ♥︎ )麵條是黃色那種鹼水麵,入口軟滑,鹼水味不重,冇咩特別配料有健康清爽的南瓜片、粟米芯、青豆和筍一件最喜歡那三片慢煮雞胸😍真希望平時食既雞胸都係咁軟嫩滑溜,肉質細嫩,味道鮮香,絲毫沒有腥味ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)由於雞湯非常濃厚,愈食會愈漏,什至覺得有少少咸🙈將薑蓉加入麵條中會開胃一點糖心蛋醬油味較淡,蛋香一般,不過流心程度不錯👌🏻/未食過日本店嘅我覺得整體都唔錯,比金寶雞湯好飲吧(*/ω\*)/加一後$163,的確性價比唔高,不過夏天日曬雨淋,室內排隊有瓦遮頭又有冷氣涼,都算加番啲分🤌🏻如果大家會飛日本,就留番去日本先食啦,朋友話日本食最貴都唔洗一百蚊呢☺️
🍜松露雞白湯拉麵 $133 + 味玉 $15
麵條是黃色那種鹼水麵,入口軟滑,鹼水味不重,冇咩特別
配料有健康清爽的南瓜片、粟米芯、青豆和筍一件
糖心蛋醬油味較淡,蛋香一般,不過流心程度不錯👌🏻
2025-06-17 1484 浏览
中大伏🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁以為日本開過黎就一定好食?太天真了,早兩日去試一下攻港不久的篝,地理位置係出色嘅係k11 Art mall IKEA嗰一層。抱住巨大期望同空空如也嘅胃,7點左右直入餐廳冇隊要排。黎到第一件事當然係order返個雞白湯拉麵,我仲要左高級版嗰一款有埋黑松露,朋友係抹茶控所以要左抹茶湯。兩碗上齊,未食都感受到懸浮於面的油層,當下我都安慰自己:無事無事,雞油就梗有。食入口就知大獲,真係可以稱得上又油又無味,擺盤精美都無用,我無勇氣食晒碗嘢,正常唔會咁掛?唔講油過多呢個問題,湯底無味係更離譜嘅問題,似罐頭湯多過自家煲🤦🏽‍♀️麵又唔好食,一蘭好食過佢多多聲。朋友個抹茶湯同樣唔OK,好古怪,又係淡口到爆,入口苦苦地又無雞湯味,似食緊暗黑料理,我地係極失望,又唔係平,好彩唔洗排,否則我會發癲!😤😩
2025-06-16 1295 浏览
銀座篝人氣雞白湯進駐香港🇭🇰之前喺日本一路都冇試過期望好高!香港開分店梗係要去試吓未開門就已經大排長龍真係好誇張🫠試咗最基本嘅雞白湯拉麵湯底超級油膩,一黎到見到成層油已經覺得好恐怖…..油到我返屋企屙咗幾次🤢湯底雖然好濃稠,但係奶油味比雞味重,味道唔驚艷… 拉麵份量超多,湯底又太濃稠,令到麵條唔算好彈牙🥴雖然幾欣賞佢有好多唔同種類嘅蔬菜,係食拉麵比較少有嘅配搭,但係雞胸同埋叉燒都好乾唔係好推介大家去試…
銀座篝人氣雞白湯進駐香港🇭🇰

之前喺日本一路都冇試過期望好高!
香港開分店梗係要去試吓
未開門就已經大排長龍真係好誇張🫠

試咗最基本嘅雞白湯拉麵

唔係好推介大家去試…
2025-06-15 1257 浏览
餐廳環境中規中矩,但冷氣很弱,天氣熱避免去食。 預早左時間,所以唔使排長龍。帶位侍應感覺好新手,講嘢都細細聲。點了雞白湯拉麵,上菜速度合理。麵到前會有一碟醬料先到,但介紹嘅侍應都感覺怪怪的,放低細細聲講又無請點配搭,其實不如唔好特登安排呢個環節,連埋碗麵一齊到算啦。 湯底係濃嘅雞湯味,中上濃度,個人偏重口味,未算好咸但偏油,要讚佢個湯keep到溫度,麵質偏向有咬口至硬嘅程度,不是個人口味,不討好,而且唔太掛湯,所以麵係偏淡亦無麵粉香味。 雞肉煮得軟滑,但好多店都做到一樣水平。 成碗麵無特色無記憶點無驚喜,越食越悶,$98仲收加一,無蛋真係太過份,香港都多雞白湯拉麵做得出色,呢間唔建議啦。仲要排長龍同行朋友點雞白湯醬油,表示非常之咸。整體感覺麵麻麻地。

同行朋友點雞白湯醬油,表示非常之咸。整體感覺麵麻麻地。
2025-06-15
2025-06-14 1081 浏览
拉麵店登錄香港啦🇯🇵今日無咩節目就即興決定去睇下排幾耐先~星期三嘅夜晚,730後係越來越多人排隊嘅,我720開始排,大概排左10-15分鐘就入到去啦(好多人都係一個人來,而呢度大部分都係卡位,所以要搭檯)/雞白湯soba$98/今次諗住試下原味版本先,encore再翻來先試佢嘅抹茶雞白湯🍜呢個雞白湯係好濃好濃嘅,會有少少漿口嘅。Soba我唔太識欣賞。配菜我覺得少許太凍👀/味玉$15/合格嘅口感,唔會好鹹🥚
拉麵店登錄香港啦🇯🇵今日無咩節目就即興決定去睇下排幾耐先~

/雞白湯soba$98/

/味玉$15/
合格嘅口感,唔會好鹹🥚
2025-06-12 1299 浏览
今日lunch 同事帶我去K11新開的日本拉面店,她說在日本好出名雞白湯拉麵。因為本人對拉麵程度一般,所以直到現在才試什麼叫雞白湯拉麵我們等了一陣便有位了,舖面不大,所以要人齊才可以入座。另有加一收費。我們同樣叫了:雞白湯拉麵$98 ~ 賣相吸引湯頭好濃郁,口感好滑,好好飲配料有3片雞肉,一片南瓜,一條鮮筍,一粒車厘茄等。雞肉肉質嫰,但略嫌味道比較清淡。拉麵質地比較淋,本人喜歡食爽口的煎餃(5隻)$38 ~ 味道中規中矩,勝在夠熱有汁。

我們同樣叫了:
雞白湯拉麵$98 ~ 賣相吸引
湯頭好濃郁,口感好滑,好好飲

煎餃(5隻)$38 ~ 味道中規中矩,勝在夠熱有汁。
2081 浏览
2025-06-12
一直好留意過江龍品牌銀座 篝 早幾月登港今日終於有機會去試試7點前入座居然無人排隊店入面員工好多見到一位日本師傅在場打點明明店內有大量位置但在收銀/接待位的員工完全沒有打算招呼我我想行入去座員工又要我在外等等當時店內員工都好清閑呢個入座安排的確會令食客覺得有點失當順利入座後都隔左3-4分鐘先有QR CODE比我希望將來整個流程會有改善第一次食一定想試下招牌款⏺️雞白湯soba $98此店招牌我以為湯會是奶白色實際是黃色雞湯目測已見到相當多油可以講湯的面層鋪滿油食慾立刻下降湯頭味道欠鮮味皆欠奉只能加調料調味雞肉口感不錯野菜都好甜但個湯實在過油腸胃差一點都應該handle唔到麵條口感硬身好"粉"沒有彈牙感整碗口感體驗都頗差⏺️餃子 $38皮厚而且有雪藏味總結不太合我心意而且湯太油的問題真係好影響食慾油得濟仲要無鮮味實在敗筆希望香港店可以改善
一直好留意過江龍品牌

雞肉口感不錯
野菜都好甜
但個湯實在過油
腸胃差一點都應該handle唔到
麵條口感硬身好"粉"
沒有彈牙感
整碗口感體驗都頗差