2011-12-14 52 浏览
約咗舊同事開飯,梗係想搵個坐得舒服,嘢食又ok既地方!! 中環選擇多,但係比較貴! 睇到最近Suzuki出咗個冬日二人晚餐,餐湯小食、主菜加甜品,當然唔少得佢哋自家烘焙既咖啡!! 我哋兩個女仔最緊要甜品加咖啡! 我哋好隱陣,打咗去訂位! 佢哋好窩心,預留咗窗邊檯俾我哋,感覺好好! Order咗個餐就開始是非時間~~先上健康之選南瓜湯,天氣凍飲湯做頭盤真係very nice。之後到小食,雞翼入味,日式餃子都好味道! 菜式一個一個上,唔會凍晒!! 四選二既主菜揀咗沖繩溫泉蛋蒜香豚肉飯鍋同松露野菌櫻花蝦比薩,比薩夠脆,配埋松露野菌櫻花做toppings,好特別~~溫泉蛋又滑又可以為鍋飯添汁! 囡囡們致愛—北海道3.6牧場牛乳焦糖燉蛋配上招牌自家烘焙咖啡,為我們呢餐晝上完美句號!! 順帶一提,店內聖誕裝飾都配合餐廳主調自然同木色,用上蜜瓜柔和綠色既佈置彩帶。加上特色的紙鶴,別具心思!! 開開心心傾計食飽飽仲有甜品,加埋一每人都係$140,正!!

2011-12-13
  • 沖繩溫泉蛋蒜香豚肉飯鍋,松露野菌櫻花蝦比薩,北海道3.6牧場牛乳焦糖燉蛋
Sunday lunch with the family. No waiting time. Ordered the pan-fried rice set for each of us. Curry dish are ok but the beef pan-fried taste just like ox-tail canned soup with small pieces of beef. The food came with no sequence. First came with hot drink, then main dish, and then soup: huffy:. The taste of the food more like fast food chain store quality but cost each of us about HK$180!! Coffee also not taste too good. Serve at warm temperature instead of hot. Quite disappointed, alth
The food came with no sequence. First came with hot drink, then main dish, and then soup: huffy:. The taste of the food more like fast food chain store quality but cost each of us about HK$180!! Coffee also not taste too good. Serve at warm temperature instead of hot. Quite disappointed, although the environment and view are not bad.
2011-10-23
2011-05-18 22 浏览
我係上環做野都有一段幾長既時間喇~LUNCH time經常都係去上環既餐廳~ 幾乎所有上環大大小小既餐廳都去過晒喇最近上環開左唔少餐廳, 我都有去試過,但我始終都係鍾情於上環無限極廣場(以前叫維德廣場架^^) 呢間Suzuki Cafe~因為佢既 set lunch 選擇比較多,而且經常推出一d新既菜式, 佢既set lunch包埋湯同埋飲品,湯就日日都唔同架, 可惜跟餐果杯高纖果汁...雖然每隔一段時間就會轉另一款高纖果汁,而且幾健康但係始終都係果幾款,如果可以轉做其他飲品就好喇 ^^大家不妨一試 ~
我係上環做野都有一段幾長既時間喇~
最近上環開左唔少餐廳, 我都有去試過,
佢既set lunch包埋湯同埋飲品,
湯就日日都唔同架,
但係始終都係果幾款,如果可以轉做其他飲品就好喇 ^^
大家不妨一試 ~
2011-05-18
  • Set Lunch
2011-05-17 4 浏览
前幾天到了這間餐廳用饍, 味道比我想像中好, 我們三個人分別點了龍蝦汁海鮮焗飯, 西京味嗔牛舌飯和銀鱈魚湯飯龍蝦汁海鮮焗飯的味道不錯, 龍蝦汁配海鮮真的十分讚!西京味嗔牛舌飯的味道是甜甜的, 挺特別, 而且牛舌比街外的軟, 對於我這個愛吃牛舌的人真的是十分驚喜!而銀鱈魚湯飯都是味道不錯的, 不過可能遲了一點吃, 所以飯都發漲了!有點美中不足我們每人都加了$42轉套餐, 有甜點加一杯凍飲料, 還不賴啊!三個人埋單都是$400左右員工亦很友善, 不厭其煩解答我的問題, 這間餐廳我一定會再去光顧的!
前幾天到了這間餐廳用饍, 味道比我想像中好,

龍蝦汁海鮮焗飯的味道不錯, 龍蝦汁配海鮮真的十分讚!

三個人埋單都是$400左右

• 西京味嗔牛舌飯
2011-03-03 14 浏览
  今天和姑姐來吃下午茶,我要了一個草莓香蕉拿破崙夾餅,她則要了芒果汁配心太軟,餐飲是甘筍汁。  香蕉拿破崙夾餅原來是兩層酥皮之間夾雜著香蕉及鮮乳酪,最頂的一層草莓還特別多,但是那些孔酪實在很胞膩,吃了不多便已感到悶悶的,再也吃不下去了,我還是懷念傳統的拿破崙夾餅。  芒果汁配心太軟方面,卻是叫人忘懷,心太軟一切,所有朱古力便流了出來,整個盤子都是芒果汁,朱古力加上了芒果汁的味道也很特別,再配上配襯的菠蘿、桃和芒果,非常特別。  至於甘笱汁,汁很濃稠,實在很真材實料。  餐廳的環境也很好,我們坐的是落地玻璃窗,夠光猛,顧客也不太多,我們可以好好地聊天。以及,侍應的服務也很週到。

至於甘笱汁,汁很濃稠,實在很真材實料。

2011-03-03
估唔到第一次寫食評係要咁原因!!! $6X 個set lunch 得果兩條可能幼過手指尾既所謂北海道蟹柳,仲有另一個所謂吞拿魚腩蟹子飯, 吞拿魚腩砌返埋唔知有冇兩塊薄切魚生呢?!?!特飲果汁同事醒目走冰, 我果杯冇走冰就變左半杯大大舊既冰, 果汁計落少過同事果杯好多下, 仲要被冰水溝淡哂冇哂味,成本唔係真係貴到咁下話!! 企業良心何在??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
估唔到第一次寫食評係要咁原因!!!

特飲果汁同事醒目走冰, 我果杯冇走冰就變左半杯大大舊既冰,
果汁計落少過同事果杯好多下, 仲要被冰水溝淡哂冇哂味,
2010-12-30
自從 Suzuki Cafe 搬往 Delifrance 原址之後,我一直都未幫襯過!同一個地方,換上不一樣的裝潢,前者為日式格調咖啡館,後者為法式簡約快餐店。感覺截然不同! 大家不要期望 Suzuki 店員會為食客先遞上一杯水,呢一點係唯一欠奉! 店員只會遞上一張早餐 Menu 而已!早餐由 $28 ~ $32 不等 ( 不用加一 ),雖然貴少少,但係坐得舒服!就算早餐時段不收服務費,店員亦會為食客送上食物,食客不必操心!可能係價錢問題或者唔就腳嘅關係,比較對面近扶手電梯嘅 Oliver's Super Sandwiches 明顯少食客!只有大約兩成食客,反之,Oliver's 有 7 成食客;大家樂更要大排長龍購票買早餐。 Suzukiss breakfast $32 早餐主要分為兩款:豐富早餐或三文治早餐。 我選擇豐富早餐, 展開這個疲倦嘅星期一! 早餐份量不少!包括斑蘭包一件、番茄濃湯螺絲粉、奄列、沙律、雞扒一塊及咖啡一杯。沙律 - 日本菜多數色彩繽紛,早餐亦唔例外;只是用上簡單材料:粟米、車厘茄及生菜。未食已經令雙眼醒神!既新鮮又鮮紅嘅車厘茄酸酸地,一咬開,即咇出茄汁!朝早

Suzuki Cafe已搬往 Delifrance 原址

紙鶴掛飾充滿東洋風味!

店員只會遞上一張早餐 Menu 而已!

Suzukiss breakfast $32

豐富早餐包括斑蘭包一件、番茄濃湯螺絲粉、奄列、沙律、雞扒一塊

番茄濃湯螺絲粉

沙律 - 日本菜多數色彩繽紛,早餐亦唔例外;只是用上簡單材料:粟米、車厘茄及生菜。未食已經令雙眼醒神!既新鮮又鮮紅嘅車厘茄酸酸地,一咬開,即咇出茄汁!朝早食確實醒胃!粟米唔算大粒,夠爽甜!份量一般!生菜勝在新鮮翠綠!

沙律:粟米、車厘茄及生菜。

斑蘭包 - 主要成分係斑蘭葉,又稱香葉,近年來廣泛用在食材之上,例如:斑蘭蛋糕、斑蘭雞蛋仔等;那股獨特的芳香及青綠色,教人印象難忘!
呢度將斑蘭包烘一烘,外脆內軟!另配上牛油,十分滋味!

番茄濃湯螺絲粉 - 比較 Oliver's Super Sandwiches 螺絲粉早餐,可謂小巫見大巫!螺絲粉份量甚多,夠哂飽肚!
煮得軟硬適中,像意式煮法!帶有嚼感!配合番茄濃湯係 perfect match! 番茄濃湯混合茄膏,顏色奪目!令賣相更吸引!加入番茄粒、洋蔥粒、芹菜粒及香草粒,十分惹味!不過,只是預期中稀薄!
可參看 Oliver's Super Sandwiches 的螺絲粉早餐食評:

螺絲粉份量甚多,夠哂飽肚!

除咗奄列之外,亦可以揀炒蛋!奄列起碼用上兩隻雞蛋,質感幾滑!少油!切開後,中間浸出蛋汁,淡而無味!食出原汁原味!塗上一點牛油,帶些咸香味,更易入口!

奄列起碼用上兩隻雞蛋,質感幾滑!切開後,中間浸出蛋汁。

雞扒 - 煎得金黃,尚且夠熱,而且配上日式烤汁好惹味!
烤汁甜甜地,略嫌唔太夠汁;雞扒夠入味,肉質未算嚡口,可惜食落有點硬!

雞扒配上日式烤汁好入味!

早餐時段,包括咖啡一杯,可以添飲。如果想轉其他飲品,另加 $15,以早餐價錢嚟講,並不合理!
假設,轉其他飲品的話,這個早餐便要 $47。
真是嚇一跳!Suzuki 係一間咖啡館,咖啡以蒸餾方式!精挑細選世界級咖啡豆,自家培煎。未飲已經嗅到香濃味道,飲起嚟沒有酸澀感覺!牛奶分開送上,讓食客自行調教;加入一包黃糖,已經足夠甜味。拿走咖啡杯,發現杯碟上印了 Quality without compromise .... since 1980 ,為其咖啡大師嘅助右銘。

咖啡

拿走咖啡杯,發現杯碟上印了其咖啡大師嘅助右銘。

當時未到聖誕節,每枱均有聖誕大餐 Menu,令食客十分期待!

聖誕大餐 Menu

2010-12-13
$32 (早餐)
咖啡
番茄濃湯螺絲粉
聖誕大餐 Menu
奄列起碼用上兩隻雞蛋,質感幾滑!切開後,中間浸出蛋汁。
螺絲粉份量甚多,夠哂飽肚!
雞扒配上日式烤汁好入味!
沙律:粟米、車厘茄及生菜。
拿走咖啡杯,發現杯碟上印了其咖啡大師嘅助右銘。
紙鶴掛飾充滿東洋風味!
Suzuki Cafe已搬往 Delifrance 原址
  • 斑蘭包
今日Lunch at 上環維德廣場 with my friend to celebrate Christmas with her, because she will travel in Christmas need to collect some stuff from me, and she work at 維德廣場 so I meet her there. I ordered 飯 but-份量少 & 價錢貴 ! since I am not too hungry so no order the set. Serive ok but the taste of the food is not too good. I think I won't prefer to go to this cafe if there is no discount, I do think they are over priced, Surely I can have better choice for what I paid this time.

2010-12-19
庆祝纪念
圣诞节
2010-11-27 21 浏览
4個月沒有踏足上環今天才發現維德裡的店不同了, 鈴木也改了位置因新張期免加一, 又不用等位便與朋友一試 廣島蠔炒烏冬 軟殼蟹明太子意粉一貫量少價錢貴的鈴木風格~幸好味道還不錯不然就真的太不值得了其實食物定價已經不便宜連水也都這麼的矜貴我們問侍應有沒有水, 他說只有樽裝水, 要收錢的在我"吓"了一聲之後他才說可以倒杯熱水給我們然後, 他端來的, 是一小杯熱水, 而且燙得能泡杯麵的水而到最後也沒有給我們添水 我只能說, 用這種方式來迫顧客order飲料太差勁
4個月沒有踏足上環
今天才發現維德裡的店不同了, 鈴木也改了位置
因新張期免加一, 又不用等位
便與朋友一試
廣島蠔炒烏冬
軟殼蟹明太子意粉
一貫量少價錢貴的鈴木風格~
幸好味道還不錯
不然就真的太不值得了
其實食物定價已經不便宜
連水也都這麼的矜貴
我們問侍應有沒有水, 他說只有樽裝水, 要收錢的
在我"吓"了一聲之後
他才說可以倒杯熱水給我們
然後, 他端來的, 是一小杯熱水, 而且燙得能泡杯麵的水
而到最後也沒有給我們添水

用這種方式來迫顧客order飲料
太差勁
2010-11-27
2010-11-26 16 浏览
路過上環, 原來此店原址的delifrance已經結業, 換上了由樓下搬上來的Suzuki 本來就想飲咖啡, 也好, 試試此店新開水準如何order了一客焦糖咖啡, 很夠熱, 甜味剛好, 對我來說挺滿意的, 地方也清潔, 坐得舒服新開期內全店免加一, 只是不知此優惠做到何時維德近月開了不少新食店, 下一站會到pret a manger一試

本來就想飲咖啡, 也好, 試試此店新開水準如何

新開期內全店免加一, 只是不知此優惠做到何時