餐厅: 金鮨
资讯:

2023-12-15 673 浏览
🍚金鮨呢間餐廳以前成日經過 但未入過去 今日難得過來附近就試下🍚海膽三文魚帆立貝井三文魚厚切👍🏻但個飯唔凍 份量唔多海膽 帆立貝新鮮😋🍚上五色井有八爪魚 三文魚 甜蝦 帆6立貝 吞拿魚蓉八爪魚正常甜蝦就麻麻碎葱吞拿魚蓉好有口感👍🏻🍚金鮨長沙灣兼善里44號A3地舖#魚生 #魚生井 #長沙灣 #金鮨 #帆立貝 #刺身#openrice #foodie #foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚金鮨

🍚金鮨
長沙灣兼善里44號A3地舖

#魚生 #魚生井 #長沙灣 #金鮨 #帆立貝 #刺身
2023-11-28 429 浏览
估唔到醫院附近有咁好食嘅日本小店~位置唔係好多🥲開中午12點 12點15分到已經得返1張2人枱 本身叫咗普通角切魚生丼。但見到有個油甘魚三色丼勁吸引 店員仲要話係琴晚啱啱到貨 即刻轉咗🤣油甘魚三色丼 🐟🍣$138每一塊魚生都係厚切 仲食得出鮮味但略嫌壽司飯整得太濕 同埋酸度唔夠唔似靚嘅日本米🥺🍚
估唔到醫院附近有咁好食嘅日本小店~
本身叫咗普通角切魚生丼。
油甘魚三色丼 🐟🍣$138
每一塊魚生都係厚切 仲食得出鮮味
但略嫌壽司飯整得太濕 同埋酸度唔夠
唔似靚嘅日本米🥺🍚
2023-06-16 1255 浏览
【長沙灣】金鮨今日去荔枝角搵朋友,平時好日都唔會嚟,一於順便喺度搵食啦!荔枝角工業區嗰邊餐廳大多比較早收舖,沿住大馬路行咗6-7分鐘嚟到呢個小區,原來好多野食喎。😳揀咗間日式小店,舖仔細細,但menu非常豐富,有多款丼飯、壽司、特色小食 等🤩。海膽來自韓國,店員話有需要可以+$38轉日本海膽,不過我哋冇食過韓國海膽,都想試吓。韓國海膽顏色比較鮮艷,口感好creamy ,不過味道上比日本嘅淡啲。😌偷聽到店員話今日油甘魚好靚,即刻落單。🤭刺身全部都好肥美,尤其油甘魚新鮮甘甜。😍💖呢度裝修好有feel,充滿日式感覺,碗碟同杯都花咗心思。 💖店員超好服務,全程用餐體驗良好,有種好似去咗人哋屋企食飯嘅感覺🤣,都係我鍾意去小店嘅原因。👉🏻座位有限,建議先訂位。我8點半左右walk-in大概等咗15分鐘,唔算耐都幾好彩🙌🏻。✨金鮨 📍長沙灣沙灣兼善里44號A3地舖
【長沙灣】金鮨

今日去荔枝角搵朋友,平時好日都唔會嚟,一於順便喺度搵食啦!

海膽三文魚帆立貝

油甘魚三文魚帆立貝

甜蝦刺身

💖呢度裝修好有feel,充滿日式感覺,碗碟同杯都花咗心思。

✨金鮨
📍長沙灣沙灣兼善里44號A3地舖
2023-04-14 1040 浏览
金鮨價錢💲: ~$170/ $42/ $26/ $13好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.5/5性價比🥢: 4.5/5回頭率😚: 4.3/5-呢間好食到好想私心收藏,事隔幾個月終於拎出來一齊share🤣 只係一間位於長沙灣細細的店,斜對面就係contrast,但呢個位置都比較清靜。入到去大概只有10個位置,好大機會要等位。由一個師傅同店員經營,會同食客吹下水,好有人情味。佢地主打的丼飯同魚生性價比超高,其他地方好難用呢個價錢食到呢個質素❤️-✅深海池魚王五色丼。有池魚、三文魚、呑拿魚、拖羅蓉、帶子。每樣都有2-3片,份量好足。底下的醋飯有D黏,但醋味足夠。三文魚正常,唔係特別肥美🤔帶子厚肉鮮甜!拖羅蓉軟綿綿好好撈飯😬 赤身同中拖都唔腥,又冇筋🤤最特別的池魚王魚味較淡,但口感爽彈👍🏻-✅✅炙燒碟魚壽司(隱藏菜單,要問店員)。為左呢舊而去!店員好心提醒我地2個人叫1舊都夠,真係已經好滿足!超過20cm場的碟魚足以比美出面3舊壽司的長度😱燒過的碟魚好似左口魚咁有滿滿的油脂,入口即溶😍口感超級軟,魚油味齒頰留香🥹-✅✅蒲燒鰻魚壽司。鰻魚肥美厚肉,係有厚度的一舊,而唔係薄薄的一片
金鮨
價錢💲: ~$170/ $42/ $26/ $13
好味程度😋: 4.5/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.5/5
性價比🥢: 4.5/5
回頭率😚: 4.3/5

✅✅蒲燒鰻魚壽司。鰻魚肥美厚肉,係有厚度的一舊,而唔係薄薄的一片🤩鰻魚無骨通唔腥,唔係好平個d cheap cheap鰻魚。小小鰻魚汁帶出鮮味,加埋紫菜同芝麻,香口得來連飯食都唔鹹🤓

✅炙燒三文魚腩壽司。三文魚塗上薄薄一層的醬汁,燒到小小焦香,香味出晒來☺️

估唔到除左刺身丼,壽司一樣出色,因為大舊得來,面頭的刺身係長的‼️丼飯由八十至二百幾都有,豐儉由人,質素新鮮,一定一定會再來!個就碟魚到而家都幾得有幾驚喜😚😚
2023-03-26 682 浏览
我同朋友因進入上一間已選擇既壽司店服務感到不滿而離開搵其他鋪頭食。咁岩就發現左呢個寶藏,魚生新鮮,侍應有禮貌熱情。不過因為細鋪頭即叫即整,等侯食物要耐小小。但因為上一間經歷過態度差既鋪頭,呢間反差大到我個日食得好開心。細鋪頭雖然裝修吾豪華,但好有人情味,而且衛生做到到位。而且價錢正常,二人消費600-700,因為我比較大食但食到好飽。有間吾記得左名,個裝修好靚但服務超差,隔住一條街喳,大家小心中伏。反而呢間值得推薦去試下

咁岩就發現左呢個寶藏,魚生新鮮,侍應有禮貌熱情。

不過因為細鋪頭即叫即整,等侯食物要耐小小。

細鋪頭雖然裝修吾豪華,但好有人情味,而且衛生做到到位。

而且價錢正常,二人消費600-700,因為我比較大食
但食到好飽。

2023-01-26
  • 魚生拼盤
2023-01-14 989 浏览
呢間日式魚生小店喺長沙灣,我最少幫襯咗5年,以前喺呢頭返工,lunch每星期最少食一次😀而家轉咗工,都會耐唔耐帶埋個仔去食呢間魚生小店,店面係細細地 但勝在食到人情味,師父同店員小姐都好親切,每次嚟都會傾下計咁🥰但推介佢重點原因當然係食品質素相當高,而且性價比高,出面差唔多價錢或比佢貴嘅,都冇佢地d 魚生嘅份量同質素,佢地仲可以加$16 配成set, 會埋一碗足料面豉湯及前菜呢個湯 味道濃郁,同出面其他湯唔同,湯入面勁多料,有三文魚 豆腐等等,絕不欺場,而且熱騰騰,真係正到不得了燒牛舌 $68 份量足 味道好以上分別價錢$88-$119,性價比高魚生鮮甜,而且唔係出面果d 切到薄chichi, 夠哂份量仔仔食量大,貼心店員加大飯量用大碗裝比我地♥️鋪內裝橫 也有日式感非常推介呢間小店,大家可以去試下🤗

足料面豉湯

燒牛舌 $68 份量足 味道好

三文魚杋立貝

以上分別價錢$88-$119,性價比高
魚生鮮甜,而且唔係出面果d 切到薄chichi, 夠哂份量
仔仔食量大,貼心店員加大飯量用大碗裝比我地♥️

鋪內裝橫 也有日式感

非常推介呢間小店,大家可以去試下🤗
2023-01-14
足料面豉湯
U1 海膽三文魚三文魚籽丼$129 🤤(外賣自取仲有9折)三文魚可叫佢幫你燒到半熟或全熟,都係加幾蚊。👍🏻幫襯左呢間店好多年,我唸8年都有,應該由佢剛開無耐到佢由一間店幫襯到兩間連舖,通常一星期最少幫襯一次。😋好味指數🤤:味道:9/10 😋( 比起好多貴價日本店仲好食,海膽&三文魚籽鮮甜,火炙三文魚燒到剛剛好,唔會太生又唔會太熟)性價比:10/10 🤑( 咁平價錢,份量都唔少,我都試過好多間日本餐廳,無咩邊一間夠佢性價比高)#刺身 #長沙灣美食 #長沙灣好去處#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #食好西 #美食推介 #美食推薦 #hkfoodblogger #平價美食#港美食 #hkeat #foodhk #香港好去處
U1 海膽三文魚三文魚籽丼$129 🤤
(外賣自取仲有9折)
三文魚可叫佢幫你燒到半熟或全熟,都係加幾蚊。👍🏻

好味指數🤤:
味道:9/10 😋

性價比:10/10 🤑

#刺身 #長沙灣美食 #長沙灣好去處
#港美食 #hkeat #foodhk #香港好去處
外卖自取
2022-09-08 1092 浏览
🧡特上拖羅丼有拖羅,牡丹蝦,海膽,三文魚腩全部都好新鮮隻蝦又大隻🤩🤩🧡拖羅帆立貝三文魚腩丼三文魚腩啖啖肉仲有兩塊鮮味拖羅🤤🤤🧡雞泡魚干係MENU無嘅隱藏小食LUCKY🤞🏻🤞🏻

🧡特上拖羅丼
有拖羅,牡丹蝦,海膽,三文魚腩
全部都好新鮮

🧡雞泡魚干
係MENU無嘅隱藏小食
LUCKY🤞🏻🤞🏻
2022-09-04 693 浏览
讚1 嘢食做得幾有驚喜 本來以為係普通港式日本菜 不過刺身切得厚薄均勻 壽司飯煙韌幾黏身 有次叫左鰻魚飯 醬汁都調得開胃 配既湯係魚骨湯 唔係就咁一碗鹽水 足料2 環境雖然細 但執得幾骨子 服務都有心彈1 上菜係慢左啲

2 環境雖然細 但執得幾骨子 服務都有心

1 上菜係慢左啲
2022-07-01 1327 浏览
再黎長沙灣食丼,平時打算試下壽司,但覺得冇甘底,所以今次都係簡丼。食左三文魚配帶子,加多一個三文魚配吞拿魚蓉丼,三文魚舊舊都勁厚,好有咬口,唔同平時細細件薄薄地果d 😇😇,又新鮮,大滿足😘如果帶子就同平時食開既一樣,都係有水準,不過不失,三文魚蓉都新鮮好味🤤,價錢唔貴,份量都多,性價比高🤗

2022-06-21 979 浏览
長沙灣和荔枝角交界 店面充斥著不同的海報 都有日本的風味內裡的座位並不多 簡單的幾個桌子大約只有一位待應去服務大家野生油甘魚王上五色丼用個淺粉色的平碗去盛裝魚生丼另外還加了牡丹蝦 蝦肉很清甜軟綿綿的口感 蝦質感很贊 已經愛上 北寄貝不夠清甜 肉質方面可以在實在點三文魚正常水準 角切的厚度很厚給得份量好誇張 有點甜甜的嚐時不會有太多的油膩感油甘魚部分比較多筋 整體還好中間有腩蓉 可以把米飯混合起吃油甘魚三色丼其實和"野生油甘魚王上五色丼"差不多的內面有豐富的魚生 女生的份量剛剛好不過略厭米飯的質量可以改善沒有日本米的飽滿度 胖嘟嘟的感覺整體用餐很適合兩口子來吃有種在日本的大街小巷的溫暖度成為我的口袋料理店
長沙灣和荔枝角交界

沒有日本米的飽滿度 胖嘟嘟的感覺

整體用餐很適合兩口子來吃
有種在日本的大街小巷的溫暖度
成為我的口袋料理店
久違了既荔枝角遊,今次番反去以前做野既地方搵食🥸, 哩間好多年前逢Happy Friday 都會黎食,事隔多年,今次係假日,試下質素有冇變😋哩間出名食丼,仲除左丼之外,仲有sushi set , 可以比中意食sushi 既朋友多個選擇,2個人叫左2個丼🤩一個係海膽吞那魚三文魚丼,另一個係牡丹蝦三文魚腩帶子丼,食材新鮮,價錢唔貴,性價比高,不過就座位少,以小店形式經營,有興趣試既朋友就要早啲拎位啦,平時lunch 既幾full 嫁🥳🥳下次再試其他先😋,期待ing

下次再試其他先😋,期待ing
2022-05-16 869 浏览
日本嘢一直都係我嘅最愛 感覺只要食物新鮮唔使太多調味已經可以好好食😋 所以感覺亦都比較健康 今日嚟到長沙灣嘅一間日本小店 外觀已經好有日本嘅感覺 好似去咗日本嘅居酒屋一樣🏮 店舖位置唔算太大 分咗兩間小舖 但係絕對感覺到老闆好有愛 除咗主要餐牌上面嘅食物 喺長嘅兩側都有唔少嘅推介 今次就食咗兩款丼飯 一個壽司盛合 同埋原條嘅真鯛刺身🐟 全部都係魚諗emoji都有排諗🤣紅鯛上五色丼賣相已經令人好開心🥰 有海膽 吞拿魚蓉 帆立貝 三文魚 紅鯛 每樣食材都好新鮮 帆立貝亦都好大片 完全睇得出老闆係幾用心調製 比較特別嘅係五色丼其中一樣配料係紅鯛👍🏻 肉質比較實淨野生油甘魚王上五色丼又係賞心悅目嘅一個丼飯😊 材料有海膽 油甘魚 帆立貝 三文魚 三文魚籽 個人好鍾意食油甘魚 因為咬落口好有油香 呢個野生油甘魚王真係好新鮮😎 絕對係下次會再嗌嘅丼飯壽司盛合Set C吞拿魚 帆立貝 三文魚 三文魚腩 墨魚 北寄貝 甜蝦 八爪魚各一件 所以同屋企人各有所愛嘅我哋一啲都唔使爭 我就最鍾意肥美嘅三文魚腩啦😗原條真鯛刺身真係連個魚頭魚尾魚骨都上碟俾我哋睇 好有去日本食刺身嘅感覺😌 而且好啱我呢啲鍾意打卡嘅人

紅鯛上五色丼
紅鯛上五色丼
壽司盛合Set C
壽司盛合Set C
原條真鯛刺身
真係連個魚頭魚尾魚骨都上碟俾我哋睇 好有去日本食刺身嘅感覺😌 而且好啱我呢啲鍾意打卡嘅人 三個人食呢餐飯都好開心
原條真鯛刺身
難怪呢間餐廳呼聲咁高 因為絕對係一間用心小店😺 五色丼真係有好多款式 好難逐一介紹 而且餐牌有咁多選擇大家快啲嚟睇吓有咩鍾意食啦💛
用餐时段
2021-09-11 1683 浏览
平時經過長沙灣,見到呢間餐廳都排晒隊咁,於是今日經過想試吓!星期五walkin入去,要等40mins,個staff叫我留電話號碼話有位就通知我,點知25mins就有位啦!嗌左三文魚飛魚籽丼($72),塊面都好厚肉,大大塊咁,新鮮程度都ok,而飛魚籽份量反而好多!用飛魚籽撈飯食真係一流!跟住另外加左$16有三文魚麵豉湯+中華沙律or螺肉,沙律🥗就正正常常啦~但個湯反而有驚喜!因為佢真係落左好多三文魚粒落去!而且好香三文魚油嘅香味!非常足料!而女朋友就嗌左珍寶牡丹蝦三色丼($119),佢話帶子都大大粒好新鮮!而且啲三文魚仲要係腩位!所以食落去非常肥美!而個蝦頭佢都話幾鮮甜!蝦肉亦都彈牙!都新鮮嘅!另外仲嗌左個自家製燒三文魚鮫(廚師推介),成場覺得最好食呢個!燒得非常香!而且啲鮫位非常嫩滑!完全唔覺得鞋恰恰!So far, 呢間長沙灣隱世壽司店都性格比都算高~啲飯嘅份量起碼有兩碗!兩個人埋都係$28x! 晚餐算抵食啦!
2021-09-10
等候时间
25 分钟 (堂食)
2021-07-15 2787 浏览
朋友新婚幾日,約食飯訴苦,話一結左婚,個男人就醜態畢現,婚前對佢好好,婚後待如奴隸,好想離婚,我話,不如食d 好味野tum返自己啦,一早就比定msg金鮨老細留枱,去到影曬menu 比朋友,諗住落定單,點知佢都冇反應,黎到先話個男人又打黎鬧交,唉.飲返罐啤酒順下條氣先啦,男人又飲士多啤梨波子汽水,唔等佢啦,照舊叫左一個壽司d set,同壽司e set,加$16 要佢地自家既製既魚湯同前菜,一樣係一個蒜香螺肉,一個中華沙律,脆卜卜既三文魚子,鮮甜海膽,大大粒帆立貝,樣樣都新鮮好味,壽司飯調味得宜,飯糰握得恰到好處,鮮蘑山葵辛中帶甜,,牡丹蝦肉爽味甜,蝦膏濃鮮鹹香,朋殺友再叫左一個壽司set,我唔記得係邊set 啦,有toro 既,toro夠曬肥美,又不失魚香,當然有我地最愛既油甘魚薄切啦.油脂豐富,薄切就唔會過份油膩,男人突然胃洞開,話要食鰻魚烏冬,我地一人偷食左一啖,佢自己啪曬,正呀,朋友食完哩餐,心情好左,佢話返去再好好思考下同哩個男人既關係.
朋友新婚幾日,
約食飯訴苦,
話一結左婚,
個男人就醜態畢現,
婚前對佢好好,婚後待如奴隸,
好想離婚,
我話,不如食d 好味野tum返自己啦,
一早就比定msg金鮨老細留枱,
去到影曬menu 比朋友,諗住落定單,
點知佢都冇反應,
黎到先話個男人又打黎鬧交,唉.
飲返罐啤酒順下條氣先啦,
asahi

男人又飲士多啤梨波子汽水,
士多啤梨波子汽水

唔等佢啦,照舊叫左一個壽司d set,
壽司e set,
加$16 要佢地自家既製既魚湯同前菜,
一樣係一個蒜香螺肉,一個中華沙律,
中華沙律,螺肉,三文魚麵豉湯

脆卜卜既三文魚子,鮮甜海膽,大大粒帆立貝,
樣樣都新鮮好味,
壽司飯調味得宜,飯糰握得恰到好處,
鮮蘑山葵辛中帶甜,,
壽司set d

牡丹蝦肉爽味甜,蝦膏濃鮮鹹香,
壽司set e

朋殺友再叫左一個壽司set,
我唔記得係邊set 啦,
有toro 既,toro夠曬肥美,又不失魚香,
壽司set a

當然有我地最愛既油甘魚薄切啦.
油脂豐富,薄切就唔會過份油膩,
油甘魚薄切

男人突然胃洞開,話要食鰻魚烏冬,
我地一人偷食左一啖,佢自己啪曬,
正呀,朋友食完哩餐,心情好左,
佢話返去再好好思考下同哩個男人既關係.

鰻魚烏冬之鰻魚

鰻魚烏冬之烏冬