2022-08-29 470 浏览
又到糧尾時間,呢間小店一定係必食之選。最平$40一個常餐,一碗上海麵,2隻鍋貼, 一杯豆漿。😋😋😋又平又抵食。今日試左雙拼麵$49, 叫左炸豬扒同雞翼,咁上海麵分開上。估唔到佢麵好夠味, 入面都好多雪菜, 而炸豬扒亦好稔、好好食。鍋貼同平時一樣,都足料。飲埋豆漿,簡直大滿足。

2022-01-27 595 浏览
荃灣四周都有疫情,再加上還有6點後禁堂食令,只好一直買外賣回家。路經荃豐的一列商場,選擇今天晚餐,由於不太餓,想住食麵就好了。發現這裡的常餐不用$50有麵,有2隻鍋貼+1杯豆漿就決定試下。雙拼麵(擔擔肉醬+水餃)+鍋貼2隻+豆漿 $49(外賣+$1)湯和麵可以分開上是很令人開心的,如果放一起就會把麵泡得太軟了。肉醬太鹹了。重口人如我也有點受不了把湯全放進去才感覺好一點。水餃正常,下次可再叫。雙拼麵(,豬扒+雞翼)+鍋貼2隻+豆漿 $49(外賣+$1)豬扒和雞翼用紙袋另上,這點要加分。一來用紙袋可以透氣,就不怕倒汗水把豬扒雞翼弄得太濕,二來也比較環保(好啦,我知食外賣本身就不環保...)明明都是一樣雙拼麵,老公叫的豬拼雞翼菜比我多!重有雪菜!我當下決定下次一定不會再叫擔擔肉醬!豬扒和雞翼食時還是暖暖的,加上皮還很干脆,味道也足,不錯。鍋貼本來見到鍋貼有二包醬料是開心的,但咬下去發現它的料和食開的鍋貼不太同,也不特別好味...我和老公二人都不太喜歡。豆漿就是很常見的豆漿。不過不失。

水餃擔擔麵

肉醬太鹹了。重口人如我也有點受不了
把湯全放進去才感覺好一點。
水餃正常,下次可再叫。

豬扒雞翼麵

豬扒雞翼

豬扒和雞翼食時還是暖暖的,加上皮還很干脆,味道也足,不錯。

豆漿
就是很常見的豆漿。不過不失。
2022-01-26
等候时间
8 分钟 (堂食)
2021-12-15 343 浏览
垃圾服務態度,未食野,先受氣,想見識香港人既服務態度貼錢買難受必入,點解咁多年都未執,應該係以低價做招來,呃得1蚊得1蚊,疫情期間仲係唔識既人逼住4人搭枱,如果你未入去建議路過而不入,入左去建議行返出黎,幫襯呢度助長佢呢種態度,你必定後悔
2021-02-25 889 浏览
最近路經呢個商場,見到有間鍋貼餃子小店,就入去試一下,座位唔係好多,但都找到位,坐下後看餐牌,入面有好多套餐選擇,價錢都好抵😍常餐有9款, 最熱門係3或4號餐,今次試下紅燒牛肉餐,配有上海麵,可以揀粗或幼麵,我就揀左粗麵,另外還有兩隻鍋貼,還有豆漿,豆漿可以揀熱或者凍, 我最後都揀咗熱原來要豆漿好正喎, 佢係自家煲嘅豆漿,好重豆味紅燒牛肉麵都好大碗,湯底有少少辣,入面仲有生菜同埋蔥,牛肉比較瘦又大舊,所以食落普通

原來要豆漿好正喎, 佢係自家煲嘅豆漿,好重豆味

2020-07-08 992 浏览
叫得做厚裝甲小籠包啲皮就梗係厚到一個點啊,有啲似食坦克車,呢啲小籠包真係會食到你好飽㗎。擔擔面唔捨得落麻醬水汪汪不知所謂雪菜肉絲麵又係水汪汪,即食嗰啲都好味過佢。不過食到一肚氣都係因為老細態度差呼呼喝喝,仲要扮有戴口罩,兩位老細都一樣不過第二個影唔到,扮戴口罩都唔緊要不過唔好自己喺門口寫住一定要帶,有風險的乘客買外賣減少感染機會。
叫得做厚裝甲小籠包啲皮就梗係厚到一個點啊,
2020-07-05
等候时间
3 分钟 (堂食)
2019-03-11 1408 浏览
平時行過都無留意到呢間鍋貼小店,但有次做完運動後,只想食粉麵類既野,果下先知原來有佢既存在。是日晚上8點幾黎到小店,已經爆場!! 加上店舖細小,座位比較迫。餐廳有提供全日常餐,套餐中包括一款麵同凍/熱豆漿,中意豆製品既我,一早已經揀定佢。紅燒牛肉麵$44落單果陣,職員細心地提示牛肉有D辣,其實入口只屬微辣,唔食得辣既朋友都唔駛太擔心。牛肉份量好多,唔會好痴牙,不過就切得細粒得制,比較似牛肉粒。上海粗麵條煮既時間岩岩好,無煮到D麵粉糊左,麵中心都仲有少許韌度,個人覺得唔錯。鍋貼套餐包兩隻鍋貼,餃皮同平時D上海店差唔多厚,但餡料肉汁無咁油膩。熱豆漿微暖既豆漿,入口幾順滑,有豆味,而且甜度可以接受。炸豬扒拼雞翼麵 $46炸豬扒切得薄,而且應該係翻炸,所以食落較為乾身,但呢個價錢,可以接受。餐廳職員幾有禮貌,而且好細心,用餐期間聽到同D熟客傾計,幾親切。係一間值得去既小店。

紅燒牛肉麵$44

套餐鍋貼

熱豆漿

微暖既豆漿,入口幾順滑,有豆味,而且甜度可以接受。

炸豬扒拼雞翼麵 $46

2019-03-07
2018-10-15 1005 浏览
現在百物騰貴,小市民都想慳得就慳。我平時食晏都會搵平價抵食嘅嘢醫肚。這間小店我經常幫襯,因為抵食而且好味道。舗頭叫煱貼大王,當然有煱貼啦!煱貼即煎即賣,所以外皮香脆,餡料多汁,佩上少許浙醋,很有風味這裏嘅豆漿,有熱有凍,任君選擇。好有豆香,我就喜歡飲熱嘅,因為唔傷胃。最後當然係主食啦,我就喜歡食雲吞麵啦,大大碗,滿滿的。湯底清而不濃,沒有味精,現在出面食肆好少唔用味精,所以我差不多一星期幫襯一次。還有最重要係這裹的套餐非常抵食,以上套餐只係35蚊咋,邊度搵吖?
2018-10-09 672 浏览
好多次都過門不入,今次終於入黎試一試。點左水餃麵套餐,有鍋貼有豆漿,感覺唔錯。鍋貼唔錯,餡料係白菜豬肉,比例肉算多,皮厚度亦適中,只煎脆一面,食落都幾香口,7/10。水餃係韭菜豬肉餃,韭菜味濃郁,餡料比例菜肉8:2,稍嫌肉太少,但都算味鮮鮮,6.5/10。到麵同湯,麵彈牙,就算我食得好慢邊食邊打食評,佢都唔會浸到太林,非常適合食得慢又愛食彈牙麵既人。而湯都係香,加埋麵真係唔錯,感覺就算無配菜都可以食哂成碗麵!豆漿稍微偏甜,但都有豆味,中等正正常常。總結而言,35蚊一個套餐幾抵,食物味道都唔差,途經想食下上海麵都可以黎食下!但睇返menu,下午茶好抵,有時間既不仿可以係2點後先黎食

豆漿稍微偏甜,但都有豆味,中等正正常常。

水餃麵常餐
2018-10-09
水餃麵常餐
2018-09-26 427 浏览
朋友原本想回家前買點小食吃,後來她看到金雋的下午茶頗便宜,30元就可以吃到兩隻鍋貼,一碗水餃麵及一杯豆漿,不過她覺得這些都是現場趁熱吃會較原汁原味,所以變了堂食。朋友的套餐我沒拍照,只拍了我的,她太肚餓了。我就點了小籠包六個加熱豆漿一碗,同樣是30元。由於小籠包需蒸十至十五分鐘,最好馬上下單,那就不用多等。等待小籠包期間,熱喝碗熱騰騰的豆漿,豆漿甜度剛好,相當順口。小籠包圓股股的,夾起來蠻有重量的,內裡湯汁豐腴,我生怕浪費肉汁,故小心翼翼的咬破小籠包皮。小籠包皮不厚也不薄,湯汁挺滋味,肉餡柔嫩,若豬肉味道鮮甜一點會更好。

2018-02-16 992 浏览
下午大約四時左右, 去到金雋鍋貼大王食客不多, 座位有少少逼夾.下午茶食品種類不多, 我們揀選了雪菜肉絲麵餐和韭菜餃子麵餐, 每個餐都配上兩隻煎餃子, 飲品可以選擇豆漿, 汽水咖啡或茶, 我們揀了一杯豆漿, 另外加了10元轉飲酸辣湯.最快上檯的是四隻煎鍋貼, 溫度只是微暖, 即是代表了不是即煎的, 相信已經煎了一段時間, 所以有少少失望. 雖然外皮不算脆, 但也很香, 內裏的餡料是淡淡的, 如果加一些豆瓣醬會好味些.另外湯麵的麵質不錯,不會太腍, 有麵粉味, 雪菜肉絲的肉絲意外地很入味, 很少我會讚肉絲的味道, 不過今次真的是忍不住口不停吃.韭菜餃子很香口, 外皮少少厚, 味道尚算可以. 熱豆漿的豆味不算濃郁. 酸辣湯味道頗酸, 不算辣, 材料也算足料, 有木耳、薑絲, 香菇、紅蘿蔔、竹荀和肉絲, 配料都很爽口.總的來說29蚊一個下午茶 算是便宜, 味道也算不錯, 可以再試!

2018-02-11
2018-02-10 422 浏览
If you like egg rolls, then you must like Chinese food. Have you ever eaten at a Chinese restaurant? It can be a delicious experience as you sample foods that you may have never seen before.i hv tried this pig cartilage with noodles nd i was soo daring experience for me as its so suzhou style with special flavour..😘😚😚the menu was written in.chinese nd space is small too...
2018-01-23 424 浏览
本身想食荃昌某間餃子店,點知冇開><所以揀左呢間食鍋貼嘅想要韮菜餃麵,冇,變左叫膽膽麵,見佢好似好水汪汪咁,都唔濃郁又唔杰,之後撈埋左上面堆野,見碗湯開始變色,又幾香喎!食一啖,咦,比想像中好味喎,啲麵係幼麵,唔硬,幾吸湯,少少辣味,我鐘意呢啲質地呀!反而雞翼麵個種麵係又粗又硬個種,好彩佢冇晒韮菜餃麵姐哈哈跟餐有兩隻餃子,唔夠喉叫多六隻,都幾大隻..唔係煎到勁乾個種..跟餐仲有杯豆漿,如果飲熱豆漿係一大碗咁,第一次見🤣.整體唔錯~夠平民價~質數又唔差又食得飽飽☺️
本身想食荃昌某間餃子店,點知冇開><所以揀左呢間食鍋貼嘅

膽膽麵

反而雞翼麵個種麵係又粗又硬個種,好彩佢冇晒韮菜餃麵姐哈哈

整體唔錯~夠平民價~質數又唔差又食得飽飽☺️
2018-01-23
2017-09-19 688 浏览
好耐冇食過狗仔粉, 雖然同以前小販檔仔的味道有所不同, 但亦算好味, 分量不多, 但加埋一碗豆漿,都只係$24, 經過此處不妨一試, 呢間店舖仲有好多其他下午茶餐選擇,都好抵食.

2017-08-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 狗仔粉
2017-04-19 980 浏览
一個人要食個快靚正嘅午餐,就係荃豐中心搵嘢食!🤤🤤😋😋而家嗰一帶真係開咗好多小食店,包括壽司店,餃子店,齋鋪,日式拉麵,西餐廳,應有盡有!基本上你講得出都有!👍🏻👍🏻💃🏻💃🏻真係方便好多!今次因為趕時間,就求其入左呢間上海麵店!貪佢平!見到個餐牌$34包一碗上海麵,兩隻鍋貼,豆漿!睇到都飽啊!仲唔那那林坐低食!叫咗個雲吞上海麵,雲吞唔錯,但湯底就有啲唔夠味。但個鍋貼就好好味,肉汁豐富,皮脆餡靚!再配埋豆漿真係飽到震!夠晒抵食!🤣👍🏻💃🏻
一個人要食個快靚正嘅午餐,就係荃豐中心搵嘢食!🤤🤤😋😋
香煎鍋貼
雲吞上海麵
2017-04-10
香煎鍋貼
雲吞上海麵
2017-01-16 904 浏览
同男朋友最鐘意食鍋貼同餃子行行下街見到 當然狗衝入去食個下午茶先尼個坐位較逼 設有最低消費每人25元或者叫一個下午茶 我覺得都合理既入到黎 緊系要叫鍋貼 一定要點醋同辣椒醬尼個配搭簡直系絕配呀😬😬不過熱d會更加好男朋友就叫左個水餃麵 無咩特別驚喜 不及從前呀真系我就叫左酸辣湯加豆漿 好正多料有咬口 不得不叫好食既鍋貼真系愈黎愈少了
同男朋友最鐘意食鍋貼同餃子
行行下街見到 當然狗衝入去食個下午茶先