2024-04-08 137 浏览
睇餐牌、簡單講無骨同有骨既分別,無骨係要啖啖肉,好放心咁放入口咀嚼、唔會怕俾骨插到口。我叫左個加錢既無骨,放入口咬即有骨插!可見師傅既起骨功力!無言!最後無同餐廳投訴,無下次幫襯就足夠!「大家响呢間野食無骨都要小心!」 。………………………………………………………….………………………………………………………….………………………………………………………….………………………………………………………….
睇餐牌、簡單講
我叫左個加錢既無骨,放入口咬即有骨插!

可見師傅既起骨功力!無言!
最後無同餐廳投訴,無下次幫襯就足夠!

「大家响呢間野食無骨都要小心!」 。
2024-04-05
2024-02-24 257 浏览
💰人均$200🫕冬陰功湯鍾意食辣嘅大家可以一試,如果唔食辣嘅,奉勸大家千祈唔好嗌🙈🦐生蝦小辣,新鮮,鮮甜🐥海南雞好嫩滑🤤🫶🏻性價比高,住附近又唔想出好遠食泰國野嘅,依間真係唔錯🤤🤤推薦推薦👍🏻🫶🏻

💰人均$200

🫕冬陰功湯
鍾意食辣嘅大家可以一試,如果唔食辣嘅,奉勸大家千祈唔好嗌🙈

🦐生蝦
小辣,新鮮,鮮甜

🐥海南雞
好嫩滑🤤🫶🏻

長期爆多人嘅泰國菜有多款套餐及單點選擇👍🏽今次叫咗二人套餐嘢食$168包括🔸冬陰功大蝦頭湯(細)🔸芒果炒牛肉🔸香辣肉碎炒飯份量非常足夠二人食,炒飯多到捧住個肚走大蝦頭湯味道非常濃郁,超重冬陰功味酸酸辣辣仲有加埋三隻大蝦頭,超級足料👍🏽👍🏽👍🏽芒果炒牛肉都幾有特色芒果酸酸甜甜,配合埋牛肉,別有一番風味,味蕾啲口水即刻湧出來👍🏽👍🏽👍🏽炒飯份量足夠三至四人份量,一大碟總括,非常推介有性價比高嘅泰式餐廳。
長期爆多人嘅泰國菜
有多款套餐及單點選擇👍🏽

今次叫咗二人套餐嘢食$168
包括
🔸冬陰功大蝦頭湯(細)
🔸芒果炒牛肉
🔸香辣肉碎炒飯
份量非常足夠二人食,炒飯多到捧住個肚走

大蝦頭湯
味道非常濃郁,超重冬陰功味酸酸辣辣
仲有加埋三隻大蝦頭,超級足料👍🏽👍🏽👍🏽

芒果炒牛肉都幾有特色

炒飯份量足夠三至四人份量,一大碟

總括,非常推介有性價比高嘅泰式餐廳。

【雷門為食街 Layman's Yummy Guide】 星期二閒日早放工同朋友入粉嶺聯和墟試下泰國茶~ 7點左右去到已經見到好多人入緊去,好彩樓上仲有位! 兩個人佢都安排卡位俾我哋,值得一讚! 眼闊肚窄叫左一飯三小食加野飲...($389) 份量好足多啲人Share會更抵食!!! 👧🏻🍴金邊粉泰國菜Pad Thai @粉嶺聯和墟聯和路13號地舖先來泰式鳳尾蝦春卷 🦞🦐 🦞🦐足足有10件!!! 春卷值得一讚! 我同朋友都覺得炸得好出色, 入面蝦肉啖啖肉, 上枱時熱辣辣即刻食左兩件, 就算凍左都一樣好食!西蘭花炒鮮魷🥦🥦🥦不過不失的西蘭花炒鮮魷~鮮魷好彈牙唔會炒到老曬,同平日中菜館/茶樓食嘅差不多~泰式蠔餅🤪🤪🤪極大個蠔餅上枱! 侍應哥仔都話我哋兩個人會食唔曬...真係無諗過咁大餅!!! 欣賞佢有好多蠔仔, 不過真係要襯熱食, 一凍左就好油了~泰式蟹肉炒飯  🦞🦐 🦞🦐炒飯有啲失望, 可能天氣凍, 拎到上枱只係暖唔多熱, 而且賣相麻麻地...的確面頭有好多蟹肉, 但食落無咩蟹味, 加上飯底未乾身有啲油, 所以不太推薦!龍眼冰~偏甜~不過好多龍眼肉~整體來講都適合一大班人聚餐Share,
先來泰式鳳尾蝦春卷 🦞🦐 🦞🦐
西蘭花炒鮮魷

西蘭花炒鮮魷🥦🥦🥦
泰式蠔餅

泰式蠔餅🤪🤪🤪
泰式蟹肉炒飯

泰式蟹肉炒飯  🦞🦐 🦞🦐
龍眼冰

龍眼冰~偏甜~不過好多龍眼肉~

整體來講都適合一大班人聚餐Share, 因為每樣都好大碟! 一齊食就可以叫多幾樣,見到隔離枱有人叫咖哩煲同燒魚都好正,一定會再試!
2023-12-05
泰式蠔餅
2023-11-01 290 浏览
前菜叫左泰式無骨鳳爪,味道有啲偏酸,但都可以接受,同埋太多汁🤣少啲汁可能會好食啲!泰式奶甜,飲到好似飲糖水咁😰😰青咖哩牛,咖哩偏稀,味道都還好,普通,不過啲牛肉份量驚喜地多!👍🏻蒜蓉牛油包,係必食!!!勁!好!食!好脆口!亦都冇留手咁搽牛油😋生菜包,係最出色嘅一道菜色!!!啲肉碎份量超勁多,味道岩岩好,酸辣都好適中,啲生菜都好新鮮好靚🥰🥰價錢全部都係平民價錢,會番轉頭過下泰國菜口癮嘅餐廳👍🏻👍🏻
泰式奶甜,飲到好似飲糖水咁😰😰
價錢全部都係平民價錢,會番轉頭過下泰國菜口癮嘅餐廳👍🏻👍🏻
2023-07-23 518 浏览
足料泰國菜杯奶茶超級大杯但係勁多冰嗌咗蟹肉炒飯同埋豬頸肉飯豬頸肉飯不過不失,正常味豬頸肉嘅份量都算多蟹肉炒飯一上嚟見到蟹腳鋪晒面以為全部喺晒面?抄開個飯入邊都好多蟹肉78蚊黎講算係咁炒飯偏乾身都係正常味
足料泰國菜

杯奶茶超級大杯但係勁多冰

嗌咗蟹肉炒飯同埋豬頸肉飯
豬頸肉飯不過不失,正常味
豬頸肉嘅份量都算多

蟹肉炒飯一上嚟見到蟹腳鋪晒面
以為全部喺晒面?
抄開個飯入邊都好多蟹肉
78蚊黎講算係咁
炒飯偏乾身
都係正常味
美味泰式辣椒膏炒軟殼蟹——「辣爽」!這道菜絕對是辣味控必點的一道菜!泰式辣椒膏的辣度十足,讓你吃到嘴巴都會燃燒起來,但是那種辣又十分爽口,令人欲罷不能。這道菜的軟殼蟹非常新鮮,炒得十分香脆,那種咬下去的脆感絕對是令人心醉的美味體驗。而且,軟殼蟹的鮮味與泰式辣椒膏的獨特風味融合在一起,讓人回味無窮。如果你是辣味控,那麼這道泰式辣椒膏炒軟殼蟹一定是你不能錯過的一道菜。辣爽的美味體驗,一定會讓你愛上這道菜!惹味泰式通菜炒脆肉——「酥脆香辣,口感十足」!這道菜的通菜清炒得剛好,保留了蔬菜本身的口感和風味,加上泰式香料的烘托,香氣四溢。而加入了脆肉片之後,更是讓整道菜的口感提升到了另一個層次。脆肉片的口感酥脆,咬下去的時候能夠聽到清脆的聲音,一定能夠讓你欲罷不能。而且,泰式香料的辣味和酸味非常適中,讓人一口接一口,回味無窮。如果你喜歡酥脆香辣的口感,那麼這道惹味泰式通菜炒脆肉絕對是你不能錯過的一道菜。美味泰式酸辣無骨鳳爪絕對是酸辣控必點的一道菜!鳳爪不但入口即化,而且因為是去骨的,更容易享受到鳳爪的肉質和口感。而泰式酸辣的調味料則是將辣度和酸味完美地平衡在一起,令人一口接一口,回味無窮。此外,這
美味泰式辣椒膏炒軟殼蟹——「辣爽」!

惹味泰式通菜炒脆肉——「酥脆香辣,口感十足」!
美味泰式酸辣無骨鳳爪
絕對是酸辣控必點的一道菜!鳳爪不但入口即化,而且因為是去骨的,更容易享受到鳳爪的肉質和口感。而泰式酸辣的調味料則是將辣度和酸味完美地平衡在一起,令人一口接一口,回味無窮。此外,這道菜的色彩也非常漂亮,橙色的鳳爪配上綠色的青瓜和紅色的辣椒,讓人看了就食指大動!
如果你喜歡酸辣口味,那麼這道美味泰式酸辣無骨鳳爪一定不容錯過!
嫩滑無骨泰式海南雞。
這道泰式海南雞有著嫩滑的口感,搭配著豐富的香料和醬汁,味道非常美味。不過,與其他海南雞不同的是,這道菜的口感更加嫩滑,而且無骨設計也讓食用更加方便。此外,菜品的配菜也非常有特色,例如搭配青木瓜沙律、椰漿飯或是泰式香蕉花生醬等,都能夠提升整道菜的風味。

如果你想要嚐試一下有些不同的海南雞,那麼這道嫩滑無骨泰式海南雞絕對值得一試。不同於傳統海南雞的口感和風味,這道菜肴一定能帶給你新的驚喜和美味體驗。
2023-02-10
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-05-12 597 浏览
今日帶了美國姪仔兩公婆來到聯和墟品嚐😋趁剛開門入去👍點了幾道菜式🥰是他們喜愛的。一邊吃一邊話好食,食得好開心👍價錢合理又大碟👏尤其是串燒🤭出面都食唔到燒得軟嫩的、醬汁又好味。芒果糯米饭正价都好大份。每款都好满意
2023-05-12
用餐时段
2023-01-12 949 浏览
聯和墟泰國餐廳選擇唔多,之前試過食過呢間既lunch,價錢合理抵食,份量好多,於是決定同朋友黎試下夜晚。黃咖哩軟殼蟹面包我見好多人都會叫,果然佢咖哩真係好食,唔太辣好香,軟殼蟹都大件,唔會霉。面包就係普通餐包,個人中意食多士多啲泰式生蝦味道中規中矩,唔會腥,加上泰式汁都幾好食。蝦餅一份有三大舊,每件一開四,蝦餅彈牙炸得脆口,點埋泰式辣醬好惹味。炭燒豬頸肉燒得好香,但我同朋友都略嫌豬頸肉偏肥,但整體係好食。馬拉盞通菜正正常常,同出面餐廳差唔多。泰式炒金邊粉全晚四個人只係點左一碟粉,都食到好飽,份量好多,味道唔錯!我地四個人每人點左一杯野飲,我就叫左紅豆冰,我個人中意紅豆起沙,佢地餐廳紅豆偏硬。整體而言,餐廳性價比高,食物中上,人均$150左右,已經好飽,加上近近地唔想出咁遠食,呢間都係個唔錯選擇!

黃咖哩軟殼蟹面包

泰式生蝦
味道中規中矩,唔會腥,加上泰式汁都幾好食。

蝦餅

炭燒豬頸肉
燒得好香,但我同朋友都略嫌豬頸肉偏肥,但整體係好食。

馬拉盞通菜
正正常常,同出面餐廳差唔多。

泰式炒金邊粉
全晚四個人只係點左一碟粉,都食到好飽,份量好多,味道唔錯!

2022-10-31 932 浏览
今日放假約埋成班朋友去上水踩單車🚴‍♀️,踩完單車之後去咗聯和墟一間泰國菜食飯🍚 呢間餐廳係一個朋友介紹,去嘅時候還早六點幾唔係太多人,我哋坐低食嘢點咗好幾個菜,諗住食泰國嘢都唔會有咩特別驚喜,點不知食落大部份嘢都好好食😋,蝦餅🦐好脆到嘅時候仍然係熱辣辣, 軟殼蟹🦀 咖哩整得好入味咖哩唔會太辣好滑好香 ,隻雞🐔最正肉嫩皮滑, 點埋個泰式汁仲更加好味, 仲炒咗個金邊粉炒得相當乾身唔會太鹹唔會太油,蒜蓉包🥖乾身好脆好香口,咸魚炒芥蘭🥬入味唔會太鹹, 芥蘭爽口好味😋,最後我哋叫咗芒果糯米飯個芒果好甜 👍食完之後真係有種想去泰國✈️旅行✈️嘅衝動🤣呢間餐廳可以再嚟,下次一定會約埋另一班朋友👨‍👩‍👧‍👧嚟試下😊
2022-10-15
2022-10-28 481 浏览
夜晚同朋友去聯和墟食個晚飯,想搵個地方可以坐耐D, 就揀左金邊粉泰國菜餐廳。成間餐廳好早就已經接近滿座,我地坐樓上。睇過佢地個套餐,就知星期六日都幾抵食。我地點左個三人餐,因為個餐星期六日係冇得叫蠔餅既,所以我地就散叫青咖哩雞正常,配白飯一流,但我地冇白飯,淋左落炒飯度。炭燒豬頸肉份量唔細,夠晒我地4個人食泰式炸蝦餅好新鮮,即叫即炸泰式炒通菜正常鑊氣小炒泰式火車炒飯都係好夠鑊氣之作散叫,泰式蠔餅都幾大塊下,蠔既份量就一般,唔係爆多散叫,泰式芒果糯米飯都幾地道嫁整體成個套餐份量唔少,星期六日亦冇特別加價,價錢親民最後我地邊食邊坐左一段時間傾計,亦冇趕我地走

青咖哩雞

正常,配白飯一流,但我地冇白飯,淋左落炒飯度。

炭燒豬頸肉

正常鑊氣小炒

泰式火車炒飯

都係好夠鑊氣之作

散叫,泰式蠔餅

都幾大塊下,蠔既份量就一般,唔係爆多

散叫,泰式芒果糯米飯

都幾地道嫁

整體成個套餐份量唔少,星期六日亦冇特別加價,價錢親民

最後我地邊食邊坐左一段時間傾計,亦冇趕我地走
2022-10-11 416 浏览
🍚金邊粉泰國菜-今天要來介紹一間在粉嶺聯和墟聯和路13號地舖的一間泰式風格餐廳。內用空間以泰國的風格去打造,一走進去彷彿來到了泰國,喜歡吃泰式料理的你別錯過了!-清蒸檸檬鱸魚咖哩軟殼蟹辣炒打拋豬泰式高麗菜摩摩喳喳泰式鴛鴦-【泰式鴛鴦】冬蔭功王者.... 孖上 👑👑🌶️「冬蔭功海鮮炒飯」配「冬蔭功海鮮湯」🌶️ 泰式冬蔭功一向深受大家歡迎👏🏻,海鮮湯🥘加炒飯🍛一齊食,當然仲正!所以,今次泰椰風「泰式鴛鴦」系列,特別搵嚟兩個冬蔭功王者👑 合作,超優惠 ,有食趁手👈🏻啦!
🍚金邊粉泰國菜
泰式鴛鴦

【泰式鴛鴦】冬蔭功王者.... 孖上 👑👑

🌶️「冬蔭功海鮮炒飯」配「冬蔭功海鮮湯」🌶️

2022-10-10 311 浏览
朋友介紹呢間泰菜吾錯 但平時經過見到好迫所以冇幫襯 今晚買外賣試下味道先 香辣肉碎蛋飯 - 甜甜地又有少少辣 肉碎炒得好香好乾身夠鑊氣 襯埋隻煎蛋真係好好送飯泰式炒金邊粉 - 稍為失色少少 性價比不高豆乾好乾好硬 食材款式少 份量不多 但收呢個價錢有啲貴普普通通 不過不失下次試埋主菜 咖哩 明爐魚 串燒 再來加評!

香辣肉碎蛋飯 -

下次試埋主菜 咖哩 明爐魚 串燒
再來加評!
外卖自取
2022-08-14 521 浏览
📍金邊粉泰國菜 (粉嶺)粉嶺聯和墟聯和路13號地舖喺粉嶺都食倒好好味嘅泰國餐廳🇹🇭 🥰啱晒一家大細去食💕啲嘢好大碟味道好正宗😋服務員態度都好好㗎👍🏻當然要飲椰青啦!超級大個🤣😋同埋好夠甜啊!(不過其實佢屬於「涼」女仔唔好飲咁多!🥹)泰式刺身蝦🦐我哋嗌咗大份有8隻(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)隻隻都好大隻好新鮮💕👍🏻處理得好乾淨🥰口感軟綿綿😋佢仲會有啲生嘅蒜片同埋泰式秘製醬汁俾你夾埋一齊食🥰(唔食蒜的波享受唔到食蒜嘅快樂呀😖)酸辣椰汁雞湯🍲酸酸地不過就食唔到辣味,好香椰子味🥥配料仲有雞同埋好多菇類🥰鍾意椰香嘅其實都可以試吓😌無骨海南雞(半隻)老闆話雞翼嗰啲位有骨🥹不過其實一咬啲骨都甩出嚟煮得好嫩好滑🥰縮到啱啱好唔會柴💕馬拉盞炒通菜🥬個人鍾意馬拉盞係因為我覺得佢有啲鹹香鹹香😋同埋覺得佢同通菜好夾😌(小小推介椰菜苗其實都好食😆)炒得好有鑊氣🔥泰式乾炒河粉(雞🐔)佢有得揀豬牛雞或者海鮮🥰睇大家鍾意食乜嘢肉類😋因為我全家都好鍾意食雞所以都叫埋雞肉😆炒得超級乾爽唔會濕粒粒😆一樣好夠鑊氣🔥💕同埋佢啲河粉係大大片好特別😆椰青小知識🥥打開個椰青如果啲嘢肉係硬啲即係代表老啲😌,咁啲嘢青水就會好甜啦👍🏻如果椰青肉係軟綿綿的

📍金邊粉泰國菜 (粉嶺)
粉嶺聯和墟聯和路13號地舖

泰式刺身蝦🦐

酸辣椰汁雞湯🍲

無骨海南雞(半隻)

馬拉盞炒通菜🥬

泰式乾炒河粉(雞🐔)

椰青小知識🥥
打開個椰青如果啲嘢肉係硬啲即係代表老啲😌,咁啲嘢青水就會好甜啦👍🏻如果椰青肉係軟綿綿的話即係後生啲🤣相比之下啲嘢青水就會冇咁甜😆

報告完畢🫡
2022-05-24 777 浏览
呢間店喺聯和墟屹立咗好耐,而且成日都有人等位,所以味道一定係唔錯~不過我通常嚟呢度都係食晏,一係食海南雞飯,一係食燒豬頸肉飯,兩款都覺得唔錯~佢嘅海南雞飯有分有骨無骨,個人覺得有骨都OK,無骨嘅感覺份量偏少~而佢嘅海南雞做得幾滑,雞唔會太肥,而且佢個汁都幾香~今次無叫到燒豬頸肉飯,佢嘅豬頸肉飯燒得好香~不過一時時可能會燒得有點乾~今次叫嘅係香芋炒飯,估唔到又幾夠鑊氣幾香口~炒飯食到入面粒粒芋頭,雞肉粒等等~上面仲有啲炸脆嘅香芋條,味道唔錯~呢度加凍飲嘅錢同轉特飲其實差不多,所以我覺得轉特飲都幾抵~除咗最穩陣嘅青檸冰,大話冰之外,佢嘅珍多冰亦唔錯~

而佢嘅海南雞做得幾滑,雞唔會太肥,而且佢個汁都幾香~
海南雞飯

今次無叫到燒豬頸肉飯,佢嘅豬頸肉飯燒得好香~
不過一時時可能會燒得有點乾~
今次叫嘅係香芋炒飯,估唔到又幾夠鑊氣幾香口~
炒飯食到入面粒粒芋頭,雞肉粒等等~
上面仲有啲炸脆嘅香芋條,味道唔錯~
香芋炒飯

呢度加凍飲嘅錢同轉特飲其實差不多,所以我覺得轉特飲都幾抵~
除咗最穩陣嘅青檸冰,大話冰之外,佢嘅珍多冰亦唔錯~
2022-04-09
海南雞飯