餐厅: 金记冰室
资讯:

2019-12-29 0 浏览
好耐无试过两公婆👫撑枱脚食早餐,今日去咗黄大仙一间茶餐厅,装修有啲怀旧feel,有个餐牌几得意,好似个旧式日历📅咁挂咗系侧边,食物价钱普通啦,可以接受。我叫咗个特价粉面餐:五香肉丁米粉🍜,老公就叫咗仿鲍鱼丝火腿通心粉,配煎双蛋🍳,牛油多士,份量都几足,都唔会唔够食,味道就一般啦。最紧要系呢度有朱古力☕️饮,依家唔系间间茶餐厅都有朱古力饮㗎!老公就跟餐叫咗杯奶茶,都几滑几香,都应该会再嚟食嘅!
$40 (早餐)
2019-12-24 67 浏览
个人最喜欢食茶餐厅既早餐,食过呢间几次架啦,每次都见好多人食,侍应都好忙,好急好赶,不过港式茶餐厅都系咁既特式我系自在食雪菜米方包加个热奶茶用好味既早餐去开始我美好一天

我系自在食雪菜米方包加个热奶茶
用好味既早餐去开始我美好一天
2019-12-20 108 浏览
行开黄大仙,走去金记冰室食晚餐。点咗个黑松露虾球意粉餐。有意粉同埋中汤加热奶茶。个意粉好弹牙。黄金虾球好正。可惜个意粉份量好细。加上个虾球只得3粒。一个大男人食唔饱。个老火中汤好饮。一饮便知个汤煮咗好耐。杯热奶茶好饮。价钱$76算抵食。
题外话/补充资料: 个老火中汤好饮。一饮便知个汤煮咗好耐。杯热奶茶好饮。
2019-12-19
黑松露虾球意粉餐
中汤
热奶茶
热奶茶
2019-11-19 251 浏览
坐低等十分钟冇人执枱冇人写野,坐系收银前既枱竟然可以睇住三个阿姐一个数钱一个整乜一个整物,不知所谓终於有另一个人愿意系个柜台行返出黎,都可以直行直过,再系咁叫先愿意落单 嗌猪润冇猪润,仲要一肚子气,极差,差过太古个间9万倍

嗌猪润冇猪润,仲要一肚子气,极差,差过太古个间9万倍
2019-10-21 336 浏览
平时都会去食早餐开头觉得真心唔错而家越来越少去食因为越做越差系环境装潢比较有特色坐既环境比平时既茶记仲要逼🤷🏻‍♀️可想到系点逼法 服务更加符合一般茶记本色可以话更加出色😑😑唔俾人讲要火腿通 一定要讲甲乙丙有人见到环境好逼走人伙记大大声 讲埋粗口话人好既野都有 装潢比较有特色 好有80 年代既感觉好怀旧👍🏻另外奶茶 咖啡真系冲得几好饮👍🏻好香滑
平时都会去食早餐

好有80 年代既感觉
好怀旧👍🏻
另外奶茶 咖啡真系冲得几好饮👍🏻
好香滑

金记内部装潢主打以怀旧,60-70年代香港为主题,不过其实装潢其次,始终我唔系食装潢,食物先系最重要。早几日放假,同左男朋友去左金记都食下午茶,金记都有好几款下午茶餐拣,我见到佢有一个肉酱系列的下午茶餐,价钱比起其他下午茶更平,所以我便拣了肉酱猪扒饭,36蚊包一杯热饮。佢的肉酱的味道都ok,正常肉酱口味,但系就比较少肉酱,捞匀後唔系所有饭都沾到肉酱,同埋size唔叫太大碗,大约一碗饭左右的大小,但系佢的猪扒系好味的,都好入味,炸得唔错,同埋对我嚟讲ok。但男友叫的系肉酱鸡扒,对男友来说就不太饱,但系鸡扒味道都ok的,36蚊嚟讲,so far so good la。以下评分以5⭐️为满分推介⭐️⭐️

以下评分以5⭐️为满分
推介⭐️⭐️
2019-10-12 189 浏览
之前都有去过金嘅主要系港岛区今日早上嚟到黄大仙搵紧食早餐嘅地方见到金记ok咁就一於坐低食个靓早餐享受一下周末叫左 早餐乙仿鲍鱼丝火腿通粉配两只蛋,多士同埋饮品叫左走火腿(个人喜好only)$40都唔洗 选择都ok多 餐厅都几大不过早上已经有好多食客睇嚟好受欢迎所以有机会要等一阵位或者搭枱 喺香港地食个早餐要搭枱其实都好正常不过环境方面,唯一要改善嘅系张枱唔平,枱脚un下un下,咖啡一嚟到嘅时候差少少倒泻通粉嘅汤几好味配埋仿鲍鱼丝 好好咬口另外,多士预先已经搽咗牛油好香牛油味亦都有脆脆哋嘅口感唔错至於饮品方面,要咗热咖啡 都几香浓👍🏻👍🏻另外 建议厨房要注意卫生🤔🤔因为食通粉嘅时候,发现有条好短嘅头发😅😅

叫左 早餐乙
仿鲍鱼丝火腿通粉配两只蛋,多士同埋饮品
叫左走火腿(个人喜好only)

$40都唔洗
选择都ok多
餐厅都几大
不过早上已经有好多食客
睇嚟好受欢迎
所以有机会要等一阵位或者搭枱

喺香港地食个早餐要搭枱其实都好正常
不过环境方面,唯一要改善嘅系张枱唔平,枱脚un下un下,
咖啡一嚟到嘅时候差少少倒泻

通粉嘅汤几好味
配埋仿鲍鱼丝
好好咬口

另外,多士预先已经搽咗牛油
好香牛油味
亦都有脆脆哋嘅口感
唔错

至於饮品方面,要咗热咖啡
都几香浓👍🏻👍🏻

2019-10-06 171 浏览
日期:10月6日人数:2人来到重阳时节,当然要去登高啦。呢日就约咗个朋友行狮子山,出发之前就喺黄大仙食咗个早餐。由满目疮痍嘅地铁站出口行出嚟,就会见到呢间金记冰室。由於我哋觉得佢好似几有特色,所以就入咗去试下。我哋两个人都系叫咗猪润公仔面,火腿奄列,加一块多士嘅早餐。我就饮冻柠茶,朋友就例牌饮冻鸳鸯。猪膶公仔面都几有心思,首先汤底有少许麻油味,煮得腍度啱啱好,面底都算唔错,起码唔会吸晒啲汤,或者好快就腍晒。猪膶份量好少,但都有放姜丝,唔算hea。面上边仲有几粒杞子,感觉高档左少少,但其实无乜实际。火腿奄列同样份量都唔大,味道中规中矩,落少少盐吊起味道都可以接受。多士方面,面包几新鲜。加上应该系即刻烘,所以都好热。配埋牛油味道算唔错。冻柠茶正常水准,唔够大杯。环境方面,装修系冰室风格,座位亦都够大,乾净卫生。餐厅地理位置方便。价钱方面,因为我叫咗冻饮要+$3,所以最後早餐埋单$45。个人觉得味道可以接受,但就唔太抵食。
日期:10月6日
人数:2人

$45 (早餐)
2019-09-20 219 浏览
喺黄大仙中心搵食,见呢间餐厅装修都几怀旧就入左去试!我叫左个XO酱猪扒炒乌冬,猪扒都几林,唔算辣,反而系有dd咸,饮晒成杯野都未食晒,但整体味道系ok的!平日下午茶时间去,人唔多,坐得都舒服,唔洗等
平日下午茶时间去,人唔多,坐得都舒服,唔洗等
去咗金记冰室,点咗个招牌菜,老夫子耐人寻味焗猪扒饭套餐。入到去,好似去咗屋邨茶记。个横装好亲民。用街市红A胶灯。个套餐$68。有饭同有杯冻饮。但冻朱未够冻。可惜无砂冰感觉。但算合格。个猪扒饭有好重鲜蕃茄酱汁。混入白饭就好开胃。加上个猪扒好大块同埋好鲜嫩。属上等食材。好食过美X同大家X。因为我系下午餐时段点菜,但夥计会马上焗一个新鲜猪扒饭。唔同其他茶记一早焗一大批焗猪扒饭,焗到个汁都乾哂。个人推介此套餐。依家食重有老夫子襟章送,送完即止。
可惜无砂冰感觉。但算合格。个猪扒饭有好重鲜蕃茄酱汁。
个人推介此套餐。依家食重有老夫子襟章送,送完即止。
老夫子耐人寻味焗猪扒饭套餐
题外话/补充资料: 依家食重有老夫子襟章送,送完即止。
2019-08-18
2019-08-17 216 浏览
#小秘书 已经有成个月无喺 #黄大仙 出没喇😅 见呢几日嘅新闻稍为平静,今朝先够胆过去北馆攞返张卡,顺便去对面嘅 金记冰室 - 1967 食个 #大早餐 先去 #游水🤪平时好少可咁早起身嘅我,估唔到 #早市 都会咁好生意,#金记 差唔多已经坐满人🤪 好在人流都几快,等一阵就有位喇!今日我叫咗个 #沙嗲牛肉面,将 #火腿奄列 改咗做 #太阳蛋🐣 一般嚟讲,食 #煎蛋 一定无伏嘅 ,因为稍为识煮饭嘅人都唔会失准吖嘛😅 不过碗 #沙嗲牛肉面 就认真麻麻,#牛肉 可能落得太多 #松肉粉,淋到呢... 所以我只系食咗个 #净面 捞埋啲 #蛋汁 就算🤦🏻‍♀️ 唔合格👎🏻 好在杯 #热奶茶 都煲得几香,呢餐就当食少啲算佢啦🤪

2019-08-15
$38 (早餐)
本身午餐只系食咗个麦当劳包,之後从九龙城行去黄大仙,留咗好多汗,感觉个包已经消化完。於是转战到金记冰室充饥,睇到午市套餐一D都唔吸引,作为一间茶餐厅,价钱都几贵下。於是问隔离枱攞咗个主餐牌,主餐牌嘅嘢食选择就多D,只系唔包饮品。我就叫咗黑椒三丝炒意粉。上台都几大碟,但睇个样都唔多对路。每条意粉都差不多沾满晒黑胡椒!食落去就仲唔掂……好辣啊!辣到人都燥底!之後勉强食咗几啖便唔想再食,真系太辣啦。我怀疑系厨师唔小心倒咗一樽胡椒粉落去……同埋我问佢地攞杯水,问咗五六次先攞过嚟,仲要系超热嘅水……於是就无饮到,出去买杯清凉饮品,拯救我被虐待的味蕾。

我就叫咗黑椒三丝炒意粉。

上台都几大碟,但睇个样都唔多对路。

每条意粉都差不多沾满晒黑胡椒!

食落去就仲唔掂……好辣啊!

辣到人都燥底!

之後勉强食咗几啖便唔想再食,真系太辣啦。

我怀疑系厨师唔小心倒咗一樽胡椒粉落去……

同埋我问佢地攞杯水,问咗五六次先攞过嚟,仲要系超热嘅水……

於是就无饮到,出去买杯清凉饮品,拯救我被虐待的味蕾。
2019-06-18
2019-06-09 376 浏览
当日晚上八时三十分,本人到位於黄大仙南馆分店享用晚餐,入座时转换了三次座位,第一次转位主要因为台不稳,第二次转位因为风口位吹正头,所以唯有转第三次期间该位侍应,发出不满的声音,当时我们还未点餐,而且还没有客人等位,我们这样做有何不妥!到我们要求落单,你同事态度严重有问题,我话要呢个餐,佢叫等等啦,到我可以点餐我已用手指指要呢个餐,佢就故意指另一个餐,咁我话要中汤, 侍应态度好差讲我问你饮乜呀!饮乜呀!连续说了几次,因唔知除了餐汤之外还有送其它饮品,我已经讲话饮中汤,但你同事可以讲多句仲有餐饮,咁我会更清楚,唔需要重覆用这样态度问饮乜呀!最後一句道歉都没有,重要讲多句我唔同你拗就发脾气转头离开。没有理会客人,亦没有叫其它同事来落单,如他不想落单或招呼客人可以叫其它同事帮手,客人不是出气袋。本人已即时向贵店主任作出投诉,及离开去另一餐厅光顾。员工的态度会直接影响餐厅质素,我自己本身从事服务行业,明白敬业乐业重要性。

2019-06-09 304 浏览
黄大仙呢间比moko嗰间易等位喎,第左几分钟就可以入位,不过餐厅冷气唔多够,坐角落位要靠坐地风机送风,但之後都俾调位,坐番中间就凉d la~叫左两个常餐:鲜牛肉米粉VS沙嗲牛肉面鲜牛肉米个汤有好多姜丝(俾我拣晒出黎),个汤好清但好味,醒鲜牛肉系清啖又美味,只是个米粉质地唔系我喜欢的,推介俾爱清啖的。沙嗲牛面,见几枱都有叫喎,亦是一向的心水茶餐厅美食。金记又系整得几好味喎,牛肉和汤都good, 会encore的
叫左两个常餐:鲜牛肉米粉VS沙嗲牛肉面
  • 沙嗲牛肉
连续游咗两日水,#小秘书 真系骨头都散,仲谂住可以keep住琴日度气,今日加多一堂跟 #教练 多啲练习🏊🏻‍♀️ 但系 #小秘书 似乎真系中咗 #GHS 嘅 #魔咒,每次返到去望到个水底,都完全集中唔到... 枉 #教练 仲不断亲身示范😪 幸好我已经比以去去水,每一口气游到嘅距离都拉长咗啲啲㗎喇😚 👉🏻👈🏻 不过仲有大把进步空间罗😉星期日5:15就落堂,快快趣趣冲个凉仲赶到去食个 #下午茶餐😉 呢日再嚟 #金记冰室 食佢驰名嘅 #鲜茄浓汁焗猪扒饭,虽然等嘅时间就耐咗啲,不过质素真系相当唔错。一定系即叫即焗嗰种,热辣辣嘅炒饭底,配埋件大大 #猪扒🐷 大满足❤️

2019-04-28