餐厅: 金记冰室 (黄大仙中心)
资讯:

2020-06-23 1079 浏览
今天在黄大仙那边放工, 顺道约朋友简单晚饭再上佢屋企探望下 老人家。唔需要太拘谨带咗我去『金记冰室』, 太好喇想食咩都有~驰名嘅海南鸡套餐, 一於要半只先~半只分量好足, 件件都啖啖肉, 鸡皮够爽,肉质嫩滑 鸡味算唔错。 姜蓉加咗少少沙姜粉提味, 甜豉油很有风味, 咸酸菜也让胃口大开。例汤 :老黄瓜黄豆汤, 清甜滋润,好下火。如果白饭转为油饭更good ~雪山菠萝冰除咗红豆冰,菠萝冰都系茶餐厅好经典嘅特饮! 透心凉正呀。杯型系靓但杯底颇窄, 匙羹都挤不进有点难搞。沙嗲牛肉面 配火腿奄列油多浓香嘅沙爹牛肉,令一个普通嘅即食面生色不少。 煑得啱啱好面质好爽。芒果冻顶乌龙冷泡茶 $28冻顶乌龙泡茶加上芒果味,有点台式feel, 茶味甘,系茶餐厅来说囗味新奇🍹金粒西多配雪糕$28西多粒炸起够乾身,配雪糕颇滋味。但比较喜欢传统内夹花生酱的厚厚西多士配糖浆牛油~😍茶餐厅也有充电位 ?

唔需要太拘谨带咗我去『金记冰室』, 太好喇想食咩都有~

海南鸡套餐(半只)

驰名嘅海南鸡套餐, 一於要半只先~

例汤 :老黄瓜黄豆汤, 清甜滋润,好下火。
如果白饭转为油饭更good ~

雪山菠萝冰
除咗红豆冰,菠萝冰都系茶餐厅好经典嘅特饮! 透心凉正呀
。杯型系靓但杯底颇窄, 匙羹都挤不进有点难搞。

芒果冻顶乌龙冷泡茶 $28

金粒西多配雪糕$28
西多粒炸起够乾身,配雪糕颇滋味
。但比较喜欢传统内夹花生酱的厚厚西多士配糖浆牛油~😍

茶餐厅也有充电位 ?

海南鸡套餐(半只)
  • 沙嗲牛肉面配火腿奄列油多
2020-09-20 251 浏览
今晚走入金记,见到餐牌上招牌肉丝炒面造形吸引,所以就叫了,加多一碗麻辣鸡肉米缐。全程用app.落单,卡座亦有胶幕遮敝,十分安全。先来炒面,卖相跟相片一样,十分兴奋,但开始启动时,就发现问题,碗面太硬了,完全唔知点砌开佢,唯有加上酱汁及醋试吓溶化,再用筷子插开,先可以慢慢分开小件入口,成碟面就好似食紧小学时候小卖部的福字乾面一样,份量很多,可惜酱汁唔多够。重有系太油腻,毕竟系两个权头加埋嘅炸面。另一碗麻辣米线份量偏小,要了中辣,都做到效果,汤比相像中清,鸡肉冇鸡味。可能系$38一碗嘅关系,价钱跟出品成正比!

2020-09-18
2020-09-14 219 浏览
今日去开黄大仙 见到呢间有少少怀旧feel嘅茶餐厅 我就入去试吓 见到Menu劲多选择 基本上一间茶餐厅有嘅嘢佢都有 仲有好多特色野 两个人食真系冇办法 肚嘅空间有限 咁我哋拣咗下面几款食物铁板美式什扒薯菜-份量超级超级大 一上枱嘅时候我同朋友都即刻哗一声 有牛扒猪扒鸡扒火腿肠仔仲有薯条杂菜 基本上嗰度争少少就高到林落嚟咁 黑椒汁另上 林落去嘅时候渣渣声 虽然价钱唔贵 但意想不到食物质素好高 猪扒牛扒鸡扒全部好淋身 吸收埋黑椒汁食完一啖又一啖 啱晒食肉兽生炸鸡脾即食面-个鸡髀炸得好香脆 薯仔沙律份量好够酸酸甜甜好好食 仲有配出前一丁份量一啲都唔小 女仔食完全饱到夜晚果餐饭都唔使食冻奶茶-茶餐厅嘅奶茶真系特别好饮 唔会太甜 奶味茶味都好足
冻奶茶-茶餐厅嘅奶茶真系特别好饮 唔会太甜 奶味茶味都好足
2020-09-06 251 浏览
今晚得我同爸爸两个人~经过黄大仙中心南馆见到金记茶餐厅!我一直都好锺意食茶餐厅因为够多选择大家有5同口味都可以照顾到!所以我地就入去食晚餐啦!!果然有好多款式!!我都拣咗好耐🤣样样都想食!🌟金牌乾炒牛河($58)超快黎到!好似落左5够10分钟就有!😂赶时间食一流!但超级够获气!热辣辣!河粉5会痴埋一patpat!条条分明!牛肉份量适中~5会太「张口」代表「崩砂」落得刚刚好!洋葱都甜!值得食!!🌟铁板美式杂扒配意粉黑椒汁($92)爸爸要左lee个~分别有肠仔/烟肉/牛扒/鸡扒同猪扒!块块都好大块啊!!!我爸仲要叫配意粉!饱到上心口!d肉都几okkkk可惜黑椒汁太咸啦!我爸要不停落茄汁去中和啲咸味😂🌟热柠水(加配半价$11)🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟都非常抵食!份量够!一定饱!质素又okk坐得都舒服!怪得知咁多街坊黎食啦!

今晚得我同爸爸两个人~
经过黄大仙中心南馆
见到金记茶餐厅!

我一直都好锺意食茶餐厅
因为够多选择
大家有5同口味都可以照顾到!
所以我地就入去食晚餐啦!!
果然有好多款式!!
我都拣咗好耐🤣

样样都想食!

🌟金牌乾炒牛河($58)
超快黎到!
好似落左5够10分钟就有!😂
赶时间食一流!
但超级够获气!
热辣辣!
河粉5会痴埋一patpat!
条条分明!
牛肉份量适中~
5会太「张口」代表「崩砂」落得刚刚好!
洋葱都甜!
值得食!!

🌟铁板美式杂扒配意粉黑椒汁($92)
爸爸要左lee个~
分别有肠仔/烟肉/牛扒/鸡扒同猪扒!
块块都好大块啊!!!
我爸仲要叫配意粉!

饱到上心口!
d肉都几okkkk
可惜黑椒汁太咸啦!
我爸要不停落茄汁去中和啲咸味😂

🌟热柠水(加配半价$11)
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
都非常抵食!
份量够!一定饱!
质素又okk坐得都舒服!
怪得知咁多街坊黎食啦!
2020-08-16 210 浏览
因为covid-19,好耐无出街食饭,放工经过黄大仙中心,去咗金记冰室,买咗两个小菜返屋企慢慢食。餐厅装修好有特色,同一般茶餐厅好唔同,好有中国传统风味,等疫情过咗,一定要黎堂食。餐牌有好多选择,最後拣咗一个晚餐黑椒牛仔骨餐,同一个菠萝生炒骨。黑椒牛仔骨晚餐都几抵,有小菜,饭,汤同餐饮。牛仔骨好大块,好入味,好香,又够软,D配菜青椒同红椒都好有味个餐汤我地拣咗红汤,好足料。热华田菠萝生炒骨个汁酸酸甜甜好好味,餸饭真系一流,而且食落去仲系好香口。

个餐汤我地拣咗红汤,好足料。

热华田

外卖自取
2020-07-22 144 浏览
疫情下禁止夜晚堂食约了朋友便选择了买外卖去她家吃刚好经过这一间 — 金记冰室简单方便 选择又多 便决定买这里的外卖精选晚餐榄菜肉崧四季豆鲜嫩四季豆配肉崧炒味道鲜香再加上榄菜 吃下去更香开胃之选 整碗饭都能吃下梅菜扣肉扣肉肥而不腻 带着梅菜的清甜 入口软香梅菜色泽金黄 散发阵阵香气扑 更吸收了五花肉的油和汤汁 味道丰富两者十分夹 也是配饭一流呀加$15转套餐则配有白饭、汤和饮品南瓜鸡脚汤加了南瓜、鸡脚、眉豆和红萝卜够足料 清甜滋润热柠檬利宾纳另加$5 酸酸甜甜 解腻又好喝
疫情下禁止夜晚堂食

更吸收了五花肉的油和汤汁 味道丰富
两者十分夹 也是配饭一流呀

加$15转套餐则配有白饭、汤和饮品

南瓜鸡脚汤
加了南瓜、鸡脚、眉豆和红萝卜
够足料 清甜滋润

热柠檬利宾纳
另加$5 酸酸甜甜 解腻又好喝
2020-07-11 111 浏览
「金记冰室」近年扩展迅速, 之前主要集中於港岛区发展, 而家九龙区都有好多分店啦! 九龙人有口福啦! 「金记冰室」屹立於香港🇭🇰已经有50多年, 餐厅贯彻怀旧冰室嘅装潢, 保留着七十年代旧香港嘅味道~ 连食物款式都「港式港味」, 「荷兰唂咕」、「保衞尔牛肉汁」、「滚水蛋」等。 而家茶餐厅仲可以用scan code落单,真系好先进, 仲有好多custom嘅选择, 面淋面硬冇难道! 食健康啲少盐少油都得!👍🏻 唔想煮饭或出街食? 而家晚市外卖自取仲有88折优惠~ 🌟推荐❗️招牌鲜猪润通粉 配香滑炒蛋、牛油多士($52) 要求左爽啲通粉真系爽啲!😂👍🏻 汤底出乎意料之外地好!😯 完全唔系普通嘅清汤或鸡汤, 而系有杞子、姜丝嘅补身汤,可以饮埋都冇问题! 鲜猪润虽然唔系话真系好鲜嫩个种, 不过都叫做鲜香味美, 炒蛋炒得几香滑,不错吃! 跟餐加$13可以试埋怀旧特饮—绵滑蛋白杏仁茶 真系有一整个蛋白系里面! 杏仁茶杏仁香十足!妈咪好满意lol😂 好少茶餐厅咁好可以少盐少油! 梗系要试下健康版金牌干炒牛河($58)「金记
「金记冰室」近年扩展迅速,
之前主要集中於港岛区发展,
而家九龙区都有好多分店啦!
九龙人有口福啦!

「金记冰室」屹立於香港🇭🇰已经有50多年,
餐厅贯彻怀旧冰室嘅装潢,
保留着七十年代旧香港嘅味道~
连食物款式都「港式港味」,
「荷兰唂咕」、「保衞尔牛肉汁」、「滚水蛋」等。

而家茶餐厅仲可以用scan code落单,真系好先进,
仲有好多custom嘅选择,
面淋面硬冇难道!
食健康啲少盐少油都得!👍🏻
唔想煮饭或出街食?
而家晚市外卖自取仲有88折优惠~
🌟推荐❗️招牌鲜猪润通粉
配香滑炒蛋、牛油多士($52)
要求左爽啲通粉真系爽啲!😂👍🏻
汤底出乎意料之外地好!😯
完全唔系普通嘅清汤或鸡汤,
而系有杞子、姜丝嘅补身汤,可以饮埋都冇问题!
鲜猪润虽然唔系话真系好鲜嫩个种,
不过都叫做鲜香味美,
炒蛋炒得几香滑,不错吃!
跟餐加$13可以试埋怀旧特饮—绵滑蛋白杏仁茶
真系有一整个蛋白系里面!
杏仁茶杏仁香十足!妈咪好满意lol😂
杏仁茶
好少茶餐厅咁好可以少盐少油!
梗系要试下健康版金牌干炒牛河($58)

「金记冰室」就做得到啦!
河粉炒得都算几均匀几乾身,
牛肉大大块,够晒足料!
整体炒得几有镬气🌟推荐❗️
金牌干炒牛河
🌟推荐❗️金砖风沙炸豆腐($65)
外皮超薄又炸脆,
一咬落去,超软滑嘅豆腐就要滑出嚟!
真系要赞一赞师傅嘅功架!

金砖风沙炸豆腐
梅菜扣肉($68)
梅菜够多,吸晒扣肉汁嘅精华,咸香味美,拌饭一流!
唯扣肉偏瘦,小编略嫌唔够肥唔够软熟,
不过就够健康!所以两睇啦~睇你追求咩?
梅菜扣肉
最後仲要左个金粒西多配雪糕($38)
🌟推荐❗️
一口西多,遵循传统,里面有一层花生酱,
仲要配埋朱古力雪糕,会唔会系太邪恶?
金牌干炒牛河
2020-07-02 111 浏览
晏就去黄大仙中心南馆劲多人,是但搵间无咁多人嘅餐厅。食得茶记已经唔要求太多。但食物真系好一般,朋友食鸡脾沙津,话只鸡脾劲咸 ,自己食午餐梅菜蒸肉饼饭,个肉饼好似白烚猪肉咁无味。重点系几时先维修D冷气?!坏咁耐都唔愿整。去旁边食大排档仲好。
重点系几时先维修D冷气?!坏咁耐都唔愿整。
去旁边食大排档仲好。
2020-07-02
2020-06-24 99 浏览
放工後不想周围走便在 家附近的餐厅医肚, 已经很久没来过金记冰室, 老公话茶记快靓正,二话不说就冲了进去。门口收银姨姨很热情,招呼我们入座後便主动递上两杯热水。我们点了两份晚餐,汤连饮品,另外一份金砖风沙豆腐。 是日靓汤 西洋菜汤,西洋菜清心润肺,能提高免疫力,而且味道不错,我们俩都大口大口喝下去 黑松露炒蛋配秋葵我点了一个素晚餐,黑松露炒蛋加秋葵,我觉得秋葵和丝瓜味道相似, 口感爽脆,油腻腻的,略带一点苦味, 但黑松露就刚好盖过了那种苦涩味, 加上炒蛋口感软嫩,黑松露炒蛋加秋葵的配搭,非常不错。蜜椒薯仔牛柳粒蜜椒汁惹味香浓,既香又甜,开胃美味。而且薯仔外脆,内松化,炸得刚好。牛柳粒腌得入味,口感软腍,几片三色椒,增添颜色美感, 色香味俱全。金砖风沙炸豆腐卖相不错, 整整齐齐的排列着。豆腐炸得外酥内嫩,颜色金黄脆薄而不松散,豆腐口感细腻,滑溜溜的,美味可口,令人一口接一口。 趁热食,味道和口感更佳。蛋白杏仁茶值得一赞这杯杏仁茶,杏仁茶香浓美味,蛋白 白滑细致,是一道不错的滋润甜品。最後我们外卖了六只炸鸡翼给家人,一打开餐盒,已经香味扑鼻,依然热辣辣,鸡肉炸得外脆肉嫩,香口惹味,堂食应该

黑松露炒蛋配秋葵

蜜椒薯仔牛柳粒

蛋白杏仁茶

最後我们外卖了六只炸鸡翼给家人,一打开餐盒,已经香味扑鼻,依然热辣辣,鸡肉炸得外脆肉嫩,香口惹味,堂食应该更滋味。

2020-06-24 56 浏览
呢排返工都OT收左工去左黄大仙中心买外卖,见到有间金记冰室就去买外卖返屋企食。呢间餐厅食物种类又多,又有晚餐餐牌价钱又大众化,食物质素又好。点了一个E餐甜面墙蒸海鲈鱼,另外散点了XO酱虾球炒西兰花和新鲜菠萝生炒骨,有一个加$15转套餐。甜面酱蒸海鲈鱼,鱼火喉蒸到刚刚好,鱼肉好嫩滑又肥美又鲜甜。XO酱虾球炒西兰花,虾球大大只又爽口弹牙,西兰花又够入味,加埋XO酱炒更加香又美味。新鲜菠萝生炒骨,生炒骨肉是瘦肉酸酸甜甜好开胃,又非常之入味超正。老火汤鱼肉嫩滑又肥美。虾大大只又弹牙。
甜面酱蒸海鲈鱼
甜面酱蒸海鲈鱼,鱼火喉蒸到刚刚好,鱼肉好嫩滑又肥美又鲜甜。
XO酱虾球炒西兰花
新鲜菠萝生炒骨
例汤
老火汤
鱼肉嫩滑又肥美。
虾大大只又弹牙。
白饭
2020-06-10
甜面酱蒸海鲈鱼
XO酱虾球炒西兰花
新鲜菠萝生炒骨
例汤
2020-06-17 78 浏览
呢一晚想返妈咪屋企探下两只猫咪,既然阿妈又唔想煮我哋又因为疫情唔系好想出街食嘢就一於拣外卖啦,喺黄大仙转车就顺路喺嗰度搵吓有啲咩好嘅餐厅可以外卖,见到呢一间禁忌冰室门口装修得几有味道,见餐牌价钱有几抵食就一於试吓罗,我哋叫咗三个小菜,有叉烧炒蛋,菜心炒牛肉,仲叫咗只霸王鸡,鸡嘅肉质都几滑份量有几多,妈妈爸爸都话几好味,叉烧炒蛋啱晒我食我细佬食啦送饭一流,至於菜心炒牛肉唔知点解我自己永远都差唔到出边咁有镬气,整体来讲都系一间推介嘅餐厅呀!
2020-06-16 65 浏览
今晚同妈咪去黄大仙嘅金记冰室食晚餐,虽然系茶餐厅,但系装修设计别致,冠冕堂皇得来又融合咗香港嘅特色。而且,金记冰室系用手提电话落单,真系非一般嘅茶餐厅。今晚妈咪就叫咗一个无骨海南鸡饭套餐,海南鸡非常之嫩滑, 再配埋老火汤,又开胃,又健康。 我今晚就放纵少少,叫咗个铁板西冷扒餐,配意粉同埋蒜蓉汁。西冷扒七成熟,口感适中,份量充足,我最锺意西冷扒嘅筋,最入味,入口即溶。我哋嗌左两杯水果茶,芒果冻顶乌龙冷泡茶, 同埋柠檬四季春冷泡茶,水果味清新,加上淡淡泡茶香,啱晒夏天。
2020-06-10 87 浏览
早两日好肚饿,一早上网search定,决定食金记,满心期待。见到大家话啲炒野好够镬气,所以放弃左set lunch,叫左个干炒牛河。虽则叫得牛河都预左会偏油,但用app落单见到可拣少盐、少油,咁就紧系想唔健康得来都健康番少少,叫左「少油」。点知,碟牛河来到吓亲我,我以为自己唔小心禁左「多油」😂睇真啲张单明明无禁错🤔啲油好似唔洗钱咁,浸住啲河粉。仲话系金牌😡好失望⋯⋯唔会想食第二次。最後,油浸果啲真系食唔落。盛惠$58但食左唔饱

最後,油浸果啲真系食唔落。盛惠$58但食左唔饱

2020-06-06 76 浏览
金记是老牌冰室,但现经营者,已不是老东主,所以只是老招牌,但崭新管理,所以环境整齐,乾净衞生。在香港近年,非常流行冰室,所以不同名字的冰室,如雨後春笋般,总有一家在附近。金记冰室,在云云众多冰室,属於中上品质,所以不乏棒场客支持。今天到黄大仙工作,顺道在这里享用早餐,特色怀旧装修,多年不见的红色塑胶蛋罩及瓦仔瓷砖,在此也能见到。鸡蛋奄列,时间刚好,有蛋汁,不会太老多士,已经软了,失之交臂奶茶,奶味香浓猪润通粉,在坊间冰室,已经少见,因此今天见到,立即点餐。煮猪润讲究时间的配合,他们掌握不错,如果厚身一点,更为满意,但汤底及通粉则很一般。

鸡蛋奄列,时间刚好,有蛋汁,不会太老

多士,已经软了,失之交臂

奶茶,奶味香浓