2022-07-17 279 浏览
大圍站附近美食林立,今天時間比較緊迫,所以試下和港鐵站一馬路之隔的「燉奶佬」。出餐速度快,二樓雅座冷氣足,食物性價比高!喇沙雜錦湯米線材料除了有吉列炸蝦、蝦餅及叉燒外,更有滷水蛋及白蘿蔔,100分滿分,我會比75分。因為現今物價通漲,只是付出$50,便能夠享用此米線,已經合格有餘了

出餐速度快,二樓雅座冷氣足,食物性價比高!

喇沙雜錦湯米線

2022-07-09
2022-07-02 119 浏览
當日經過見外賣都幾抵食,就賣左兩個餐試吓!1. 黑椒西冷牛扒煎蛋配薯菜黑椒汁香濃,西冷牛扒一片,份量適中,肉身軟熟,但肉味會被黑椒汁蓋過。煎蛋配有兩塊,薯條則一小碗。值得一讚是薯條沒有變得很淋👍🏻2. 黑椒雞扒煎蛋飯和西冷牛扒用同一款黑椒汁,雞扒不算很滑,同樣有兩塊煎蛋,算是正常發揮。兩個套餐優惠價$88 ,包兩個正餐及餐湯或熱飲,亦都可以加錢換凍飲或甜品。整體來說cp價都算幾高,大家不妨一試。😊
當日經過見外賣都幾抵食,就賣左兩個餐試吓!

1. 黑椒西冷牛扒煎蛋配薯菜

2. 黑椒雞扒煎蛋飯

2022-06-28
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2022-07-02 55 浏览
黑椒雞扒飯可以話係我嘅最愛,基本上每一次經過我都會買。而所有碟頭飯都熱愛加煎蛋,因為我鍾意佢嘅黑椒汁,比較濃烈。雖然會被蓋過雞扒嘅味道,但係用嚟送飯一流,味道的確一絕。雞扒肉質來講,我個人認為好有口感,而且唔會太老。而且配埋老火湯,配搭都算唔錯,算是老火湯應該都係用味精溝出嚟,但係尚算來講都唔錯,如果你哋係唔鍾意味精湯嘅話咁就唔好叫。因為會越飲越頸渴。兩隻煎蛋其實都太過火,個人鍾意有蛋黃流出來,但係中間太熟蛋黃已經凝固,所以就冇呢個效果。而且店舖都係即叫即整,等待時間就比較長,應該大約用咗10分鐘左右,我嘅外賣先拎到。不過都算抵食嘅,因為如果而家買兩個餐外賣都係$88尚算係可以嘅。
外賣叫咗5個餐,返到去打開有一個香茅雞扒變左豬扒滷水蛋,呢個都算數。叫左個「港式百搭餐」,點左雞扒,打開個餐直頭連雞扒都無左!想打電話去拎個交代,電話係打唔通嘅!宜家係咩意思?!諗住叫多幾個飯可以有抗疫優惠,宜家連主食都唔比你呀,真係多謝晒喎!係想同食客一齊抗疫,定係要食客無啦啦比貴左、幫你手抗疫呀?!過分!!第 一 次 咁 嬲!第 一 次 寫 食 評!本來都好喜歡呢間餐廳,無諗過今次會搞成咁!係 唔 係 要 即 場 打 開 黎 逐 個 餐 睇 啱 唔 啱、齊 唔 齊?!呢個唔係餐廳責任黎咩?埋到櫃枱點餐,點完先同我講無呢樣無果樣。點解唔係門口寫清楚無?

2022-04-01
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
  • 無雞扒嘅雞扒飯
這是一次非常糟糕的用餐體驗,也是唯一一家讓我回家後立刻給予差評的餐廳,我絕對不會再來第二次。具體情況如下:本人手機因沒電關機,但進店時已明確與服務員說明無法掃描安全出行二維碼。但服務員只是讓我填一張到訪纸即可,於是我填齊自己真實的資料才到座位點餐。大約過了5-10分鐘,我用餐用到一半時,突然一個服務員到我面前,用店內所有人都可以聽到的音量怒吼:「你沒有掃安全出行不可以進入店內,你現在必須離開或者想辦法充電後掃描完才可以進來,否則要罰款5000元!」之後我用不到三分鐘的時間收拾完離開。首先,為什麼在我表明無法掃描安心出行二維碼的時候店員沒有阻止我入內?況且店家應當是有義務告知且有權利阻止我進入。其次,上餐前有幾分鐘的等待時間,所以服務員完全可以在上餐前告知我這件事,為什麼等上餐后才驅逐我?最後,我不明白為什麼服務員語氣和態度如此差勁?並且我在她表明用意后,是沒有任何反抗的行為,只是疑惑為什麼有服務員告訴我填一張紙就可進入,她沒有解釋,單是用極大的音量催促我離開。
具體情況如下:
2021-12-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-12-14 118 浏览
下星期日同朋友踩單車去大圍食嘢,結果嗰間已冇開到,朋友就推薦我食呢一間,當時我唔係幾肚餓,就叫咗個薯條+雞中翼($39),我個朋友就叫咗個羅宋湯通粉,都幾好食,呢度我會俾5分。服務都周到!有上下層,當時我坐上層,都會有員工喺上面休息或者睇吓有冇嘢需要幫手!呢度俾10分!雞中翼炸到好靚,但係茄汁要自己拎!羅宋湯通粉既蘿蔔都會俾多過出面餐廳

雞中翼炸到好靚,但係茄汁要自己拎!
羅宋湯通粉既蘿蔔都會俾多過出面餐廳
2021-12-12
  • 羅宋湯通粉
2021-11-06 140 浏览
約朋友大圍踩單車一出大圍站見到有幾間茶記入左比較少人既燉奶佬牛尾羅宋湯雞扒米線($40)個湯好港式羅宋湯甜甜酸酸·配料好足煮到就快變蓉既西芹洋蔥蘿蔔證明個湯煮到幾夠火喉加少少辣油成個湯更惹味雞扒份量都唔少而幾厚肉但略嫌米線淋左少少一夾就斷🥲飲飲下湯意外發現湯底有桂圓肉係意外掉落定係佢地secret menu😂😂😂香煎農場雞扒餐($39)火腿雞蛋基本野雞扒外皮煎得香脆黑椒汁·好濃味而辣辣地有花心思煮過見到有蒜粒洋蔥絲唔似係現成醬汁配嘉頓餐包仔用左個餐包仔配羅宋湯食😎✌🏻唯獨係呢間既坐位太擠迫坐得好唔舒服打對坐會膝頭撞膝頭
約朋友大圍踩單車
一出大圍站
見到有幾間茶記
入左比較少人既燉奶佬

牛尾羅宋湯雞扒米線($40)
個湯好港式羅宋湯
一夾就斷🥲
飲飲下湯
意外發現湯底有桂圓肉
係意外掉落定係佢地secret menu😂😂😂

香煎農場雞扒餐($39)
火腿雞蛋基本野

唯獨係呢間既坐位太擠迫
坐得好唔舒服
打對坐會膝頭撞膝頭
2021-10-10 107 浏览
起身好肚餓,去食下午茶,點個豬扒滑蛋麵諗住呢間野個朵好似算有名,算係一間比較精緻嘅茶餐廳,加上自己點呢啲咁大路嘅嘢應該冇死,真係勢估唔到咁都可以中伏食完真係⋯算啦,屋邨茶記都不如豬扒完全無味,「滑蛋」老過呀婆,湯底淡似水,係杯奶茶叫做正常少少最後太難食到決定放棄左半個餐,搞唔掂究竟有幾無心做先可以將咁簡單大路既野都可以整到咁難食⋯服務方面,入去坐低,係咁舉手,等咗10分鐘,呀姐中間應左幾次都係無過嚟寫單,無言
起身好肚餓,去食下午茶,點個豬扒滑蛋麵
食完真係⋯算啦,屋邨茶記都不如
最後太難食到決定放棄左半個餐,搞唔掂
究竟有幾無心做先可以將咁簡單大路既野都可以整到咁難食⋯
2021-10-06
等候时间
15 分钟 (堂食)
時值中午,在大圍站附近想找個有冷氣和不用等位的地方,燉奶佬確係不二之選!羅宋湯煎餃炸蝦通粉 $48湯底濃厚,係用真材實料餚製,但係餸菜就太小了,只有煎餃和炸蝦各1條,不要抱著太大期望點這款菜式。清湯蝦餅米線 $47一碗65分的米線,蝦餅沒有雪藏味,份量也算合理。點了3個餐,均附送1杯飲品,結算要$150,以茶餐廳水準來評分,中規中舉吧🤐🤐

羅宋湯煎餃炸蝦通粉 $48

清湯蝦餅米線 $47

一碗65分的米線,蝦餅沒有雪藏味,份量也算合理。

2021-06-04
當日收咗工好攰, 於是就入咗去金裝燉奶佬度,諗住食個便飯,跟住就返屋企🤔 去到嘅時候其實已經係九點幾,個場都冇乜人,sfaff都係懶洋洋, 咁我都明白嘅,就嚟收工喇!正常嘅🙄 但唔代表員工做錯嘢,就屈係啲客人身上😶Staff=S Me=MS:食乜啊?M: 唔該,要個蔥油雞呀! 就咁多,唔該曬!跟住等到咁上下,見到佢攞咗我個點菜單泥, 果時有啲無聊,跟住望一望佢寫咗咩, 之後就望到佢落錯單 ,我同佢講返:唔該,我唔係要蔥油豬㗎喎, 我係要蔥油雞嘅之後同我落單個阿姐就大大聲同廚房講話,頭先係佢話要蔥油豬㗎喎!! 聽到呢度真係火都嚟, 自己都係做餐飲嘅, 其實做錯嘢咪認囉, 最嬲嘅就係聽到佢將啲責任推卸係個客喺個客身上🤬🤬🤬🤬🤬🤬

Staff=S Me=M
S:食乜啊?
M: 唔該,要個蔥油雞呀! 就咁多,唔該曬!

2021-01-23 435 浏览
早期係呢到附近報咗兩個課程讀,嗰時都未有晚飯禁堂食,所以好多時上堂前都會係呢到食個下午茶配甜品,下午茶都幾抵食,而且甜品都幾好味。因為之前食過覺得味道唔錯,咁而家夜晚無堂食,又試吓佢D外賣晚餐😊—————————-🟫馬來喇沙什錦米線:好足料的什錦炒米線:..炸🦐蝦、叉燒、白蘿蔔、豆腐乾、菜心、蛋、木耳、魚餅......等等👏👏👏👏👏👏好多料呀米缐滑溜、炸吓夠大隻、又有叉燒,白蘿蔔夠甜,豆腐乾健康、菜心爽甜,蛋滑溜,木耳爽脆、魚餅味道不差⋯⋯不過應該似港式喇沙多D,其實最梗要係好唔好食,話知佢係乜弍😂味道就一般,不過就好足料好大碗好多餸—————————-🟩無骨海南雞飯:配例湯:舞茸煲竹絲雞:真係好足料嘅湯,清甜👍———————-無骨海南雞飯:雞肉滑溜,配上木耳,薑蔥,味道一般,不過不失。全部食物都好足料好大碟一般茶餐廳嘅食物質素簡單大眾化價錢、大眾化口味—————開心🥳簡單又一餐

—————————-
🟫馬來喇沙什錦米線:
味道就一般,不過就好足料好大碗好多餸

—————————-
🟩無骨海南雞飯:
配例湯:舞茸煲竹絲雞:
真係好足料嘅湯,清甜👍

———————-
無骨海南雞飯:
雞肉滑溜,配上木耳,薑蔥,味道一般,不過不失。

全部食物都好足料好大碟
一般茶餐廳嘅食物質素
簡單大眾化價錢、大眾化口味
—————
開心🥳簡單又一餐
2020-04-24 878 浏览
週末踩單車之前食個lunch先出發,以前食過其他燉奶佬其他分店覺得性價比高,所以又再食😋叫咗個麻辣豬軟骨肉操米線配埋熱柚子蜜($48)。味道比想像中惹味,唔鍾意太辣可以叫小辣,配埋肉操令到米線冇咁單調,豬軟骨都有好多舊,仲有埋蘿蔔消膩,性價比高!

2020-03-22 538 浏览
由於大圍實在太多餐廳,已經好耐冇再幫襯燉奶佬,因為覺得性價比唔高…今日見下午茶餐牌幾吸引,先至同屋企人再去食下午茶以前跟醣水唔需要加錢,而家餐飲轉糖水就要加八蚊經典茶餐 T23, 牛尾羅宋湯湯通粉配蜂蜜一口西多 蜂蜜一口西多賣相都幾吸 而且西多新鮮炸起都算鬆化, 但食落冇乜味道…冇乜蜂蜜味冇乜牛油味… 咬開入面花生醬都唔多…個人覺得不過不失啦……牛尾羅宋湯通粉啲油多到不得了 請羅宋湯的味道不夠濃…不走了啲油之後就好似撈通粉咁唔夠湯……T24 南瓜螺片小米粥, 味道ok只是粥有點太杰T22 香茅雞中翼配農場煎蛋 明明店員自己問我們要太陽蛋還是熟蛋,我們要了熟蛋,但還是來了太陽蛋…雞翼味道ok,但太乾…蓮子薏米腐竹雞蛋糖水, 蓮子十分硬,未煲夠時間…薏米多得離奇… 味道有點淡又是超多油……
今日見下午茶餐牌幾吸引,先至同屋企人再去食

下午茶

以前跟醣水唔需要加錢,而家餐飲轉糖水就要加八蚊

經典茶餐 T23, 牛尾羅宋湯湯通粉配蜂蜜一口西多

牛尾羅宋湯通粉
啲油多到不得了

T24 南瓜螺片小米粥, 味道ok只是粥有點太杰

T22 香茅雞中翼配農場煎蛋
雞翼味道ok,但太乾…

又是超多油……

2020-03-17 309 浏览
一個人的夜宵!去完睇演唱會。回家路上,去左燉奶佬到食宵夜套餐,我簡左邪惡既懷舊西多士!配練奶~是我最喜歡的甜奶 之後追加多一碗小型沙爹牛肉米線🍜沙爹味好香濃而且湯底好好味,令我忍路住飲多兩啖🤣。加多杯香滑既熱港式奶茶。
一個人的夜宵!去完睇演唱會。回家路上,去左燉奶佬到食宵夜套餐,我簡左邪惡既懷舊西多士!配練奶~是我最喜歡的甜奶[色] 之後追加多一碗小型沙爹牛肉米線🍜沙爹味好香濃而且湯底好好味,令我忍路住飲多兩啖🤣。加多杯香滑既熱港式奶茶。
2020-01-31 291 浏览
大年初四到車公廟拜神, 順便食下午茶才回家, 到金裝燉奶佬餐廳點了兩份下午茶餐,瑞士汁雞髀配沙律$38 + 凍啡少甜(+3), 吉列魚柳配沙律$36+ 熱奶茶, 新年加一服務費。 瑞士汁雞髀肉質嫩滑, 吉列魚柳份量大塊肉質鮮嫩, 雜果沙律甜甜酸酸很好吃, 咖啡和奶茶味道也不錯, 新年期間只需要加一服務費, 真是幾抵的。因為每年都會到車公廟拜神, 附近幾間茶餐廳都試過了, 反而今次覺得金裝燉奶佬餐廳食物質素 最好, 價錢經濟實惠, 座位舒適。 其實以前都到過燉奶佬其他分店, 還記得有晚餐加糖水的套餐, 質素也不錯啊!

吉列魚柳配沙律

瑞士汁雞髀配沙律