2020-03-21 0 浏览
之前有两个同区朋友介绍过呢间小店,话个牛丸系食神级(不过唔系酱爆 lol)今次亲身试下系咪传说中讲到咁神因为好饿,叫左个和牛丸鸡软骨乌冬,$58一个餐有埋野饮CLS劲好食!和牛丸真心系重点,食落口感同个味够真材实料,4粒真系唔够喉,但食完个乌冬又非常饱XDDD(个份量我觉得男仔都饱肚嘅)唯有下次净系叫牛丸(20蚊4粒,大大粒,下午茶啱哂)是次黎系平日下午时段,冇咩人完全唔驶排队咁嘅价钱、咁嘅高质素,咩人仲会去排家俬舖啲hea肉丸而唔黎呢度食?!
今次亲身试下系咪传说中讲到咁神

因为好饿,叫左个和牛丸鸡软骨乌冬,$58一个餐有埋野饮

CLS劲好食!

(个份量我觉得男仔都饱肚嘅)
唯有下次净系叫牛丸
(20蚊4粒,大大粒,下午茶啱哂)

是次黎系平日下午时段,冇咩人完全唔驶排队

鸡软骨牛丸乌冬
2020-01-23
鸡软骨牛丸乌冬
  • 和牛丸
2020-03-21 0 浏览
深水埗食肆好多,  估唔到俾我搵到呢间小店. 港铁A2出口一出, 近汝州街   招牌有条龙就系佢.  佢地的饮品都几特别, 我叫咗杯薄荷脆脆朱古力,  哗, 好好饮 !  我个朋友就叫了黑糖寒天珍珠奶茶.  佢都赞不绝口喎.  因为肚饿, 我地各自叫了一份餐. 芝士栗米鸡翼年糕,  啲芝士好香.  唔知用咗边只芝士.  因为新鲜整的原固.   鸡翼个皮脆脆地,  而且啲鸡肉又够入味. 正 ! 年糕又软又有咬口. 好快食晒成个餐.  我个朋友就叫咗和牛丸鸡软骨乌冬.  和牛丸呀, 好特别 ! 当然叫我朋友俾粒我啦! 果然系和牛, 有一阵牛肉香, 而且个汁几好味, 唔会太咸. 因为实在太好食, 所以额外叫多一客和牛丸. 终於满足晒 ! 唯一唔系太理想既系,  佢地无咩位做堂食.  如果可以座低慢慢食, 应该会更加好.

2020-03-19
  • 芝士栗米鸡翼年糕
  • 和牛丸
2020-03-12 411 浏览
突然好想食韩式菜但附近都唔觉有竟然俾我搵到呢间外卖店本身谂住呢个价钱,份量应该会偏少但估唔到价钱抵之余,份量系正常size味道方面都系抵赞,东京饭味道适中韩式拉面加年糕就略嫌个面偏硬同乾(不过以外卖黎讲都正常,所以都可接受)建议加泡菜炒会更韩式同更配合年糕餐饮有冬瓜柠檬,唔似平时街度d糖水味都饮得出轻微既冬瓜味希望大家继续支持呢d小店
突然好想食韩式菜但附近都唔觉有
竟然俾我搵到呢间外卖店
本身谂住呢个价钱,份量应该会偏少
但估唔到价钱抵之余,份量系正常size
味道方面都系抵赞,东京饭味道适中
建议加泡菜炒会更韩式同更配合年糕
餐饮有冬瓜柠檬,唔似平时街度d糖水
都饮得出轻微既冬瓜味
希望大家继续支持呢d小店
2020-02-12 434 浏览
#支持良心餐厅和牛丸鸡软骨乌冬 $58配饮品 (冬瓜柠檬茶)呢间小店主打外卖 堂食位置比较少最近如果经过开可以去帮衬下买外卖反屋企食😚呢度嘅和牛丸好正🤩🤩 有4粒 真系好juicy 咬落实身 似牛筋丸质地 仲要咬完个口即刻充满浓郁嘅牛味😍 正!鸡软骨份量都唔少 虽然一开始食觉得有啲偏咸 但食食下 捞埋乌冬又几好送😛乌冬系捞乌冬黎 入面仲会有好多肉碎 食落一啲都唔会觉得寡🥰 总括来讲觉得个配搭好新奇有趣 但系又几好食喎😚最後个饮品就偏甜左啲 不过食物质素真心唔差🤘🏿
#支持良心餐厅

和牛丸鸡软骨乌冬 $58
配饮品 (冬瓜柠檬茶)

呢间小店主打外卖 堂食位置比较少
最近如果经过开可以去帮衬下买外卖反屋企食😚

最後个饮品就偏甜左啲 不过食物质素真心唔差🤘🏿

2020-01-22 271 浏览
嗌咗S3 芝士粟米鸡翼年糕即嗌即煮 所以要等一阵但食嗰阵热辣辣 职员都好贴心叫我小心热同埋重点系好好食😋鸡翼入面系芝士(?)年糕好好咬 好烟韧食完会好满足会再帮衬☺️☺️
嗌咗S3 芝士粟米鸡翼年糕
即嗌即煮 所以要等一阵
但食嗰阵热辣辣 职员都好贴心叫我小心热
同埋重点系好好食😋鸡翼入面系芝士(?)
年糕好好咬 好烟韧
食完会好满足
会再帮衬☺️☺️
2020-01-06 268 浏览
估唔到第一次试有惊喜, 价钱好优惠, 叫咗五样嘢都系$129连野饮, 食物质素媲美度大型韩店 👍 职员又有善🤩!外买咗个糯米鸡翼,汉堡芝士扒, 稻庭乌冬同韩式微辣年糕仲有东京热丼饭,食物浓度啱啱好,唔太浓, 唔太淡!汉堡芝士扒唔会好漏👍,糯米鸡翼好大只又好食,热丼饭D饭软度啱啱好😋 年糕辣度好适中😁 值得继续支持🤩🤩挂住食唔记得影相🙄
2020-01-06
用餐优惠
信用卡优惠
2020年元旦第一餐,决定以黄店打头阵。一早来到深水埗,本来想帮衬「加藤屋」吃牛屋饭,怎料门外已排了20多人。最後,我唯有移玉步分散投资,支持其他黄店。沿着北河街走,转角处就找到「金芝龙」。外墙黄色的外卖店,收银机旁贴有反送中文宣,若跟职员讲「香港人加油」更可享5元折扣优惠,身体力行与香港人同行。经职员推介後,我点了「芝士鱼鏄汉堡面」配「奶茶」,套餐价58元。收据印有「香港人加油!!!」,劲黄!芝士鱼鏄汉堡面套餐($58)职员推介,悭钱之选!由於是即点即造,所以等了大概10分钟才可开餐。韩国捞面面质爽口,汉堡扒大大块,最大亮点是那几块鱼鏄,一咬,流心芝士爆流,很creamy!奶茶方面,味道淡,有待改善。

收据印有「香港人加油!!!」,劲黄!

芝士鱼鏄汉堡面套餐

芝士鱼鏄汉堡面

奶茶方面,味道淡,有待改善。
奶茶

2020-01-01
芝士鱼鏄汉堡面套餐
芝士鱼鏄汉堡面
2019-11-13 950 浏览
以良心小店来说,此处真的很少客人。第一次光顾,门可罗雀,本身对韩国食物也不感兴趣,老实说是抱着破地狱的心态,不过店员是笑容可掬的帅哥,顶硬上。堂食等候10多分钟。和朋友分享一个捞乌冬,不得了,那个牛丸、那杯柠檬冬瓜茶,全都让人欲罢不能,只好多买一份。第二次是买外卖,没有帅哥,有同样亲切的姐姐。这次还有另外两位客人等外卖。等了近20分钟,回家吃⋯⋯可是回家後有点情况,食物放了近30分钟才吃,冷掉了,但牛丸依然是那个牛丸,乌冬因为是捞乌冬所以没有发大,好吃。今日第三次帮衬,又再门可罗雀,我还是吃那个捞乌冬,内有一份炒杂菜、一点肉末、口感担当鸡软骨、烟韧入味的乌冬、还有那个牛丸——浓郁的牛肉味和随着每一下咀嚼喷发的肉汁真让人欲罢不能⋯⋯什麽米线店、越南汤河店的牛丸,都绝对比不上。这就是和牛丸和牛丸的分别吗?
以良心小店来说,此处真的很少客人。

这就是和牛丸和牛丸的分别吗?
和牛丸鸡软骨捞乌冬餐
和牛丸
2019-11-13
20 分钟 (外卖自取)
和牛丸鸡软骨捞乌冬餐
2019-11-03 445 浏览
本身都bookmarked点知去ssp买文宣材料经过偶遇😎💜脏脏紫薯香芋奶$29 加油价$24💜Ermmm 香芋奶系调出黎嘅🙈紫薯泥都应该系现货买嘅🙈唔算好好饮 但ssp唔多黄店😢系众多蓝店中 仍坚持表态💛所以之後都会继续支持👍
本身都bookmarked
唔算好好饮 但ssp唔多黄店😢
系众多蓝店中 仍坚持表态💛
所以之後都会继续支持👍
2019-10-21 421 浏览
因为怕太甜同怕冻,所以又问咗好多甜度同冰量有关嘅问题,店员姐姐都好有耐性咁解释我听,最後叫咗少甜少冰。点完野食仲叫我入舖头等,好体贴!紫薯含量极高,有啲林糯嘅感觉,同个底嘅芋泥好夹味,甜度啱啱好!建议可以开盖前摇多啲,或者用饮管撩下啲挂杯嘅紫薯,咁就可以饮到尽~ 饮完好饱肚~ 一杯已经够晒做下午茶~店员姐姐介绍北海道稻庭乌冬,同埋东京热丼饭都系正餐嘅热门,本身会送普通柠檬茶之类常见餐饮,跟餐亦有好多小食,或者价钱就可以同特饮配搭~

邪恶脏脏紫薯香芋
2019-10-20
邪恶脏脏紫薯香芋
2019-10-03 485 浏览
他们新推出既东京热丼饭内里有猪肉碎、有赵口既芝士鱼金砖碎及菜配上简单酱汁,味道都唔错啖啖食又有咬口。配埋他们既气炸鸡翼类,就更啱我呢D懒又锺意食鸡翼,但又唔想拣骨既人这店小食多数已气炸食物多,香口得黎又冇咁肥腻,对我又想食炸物但又唔想太油多左个选择
他们新推出既东京热丼饭

内里有猪肉碎、有赵口既芝士鱼金砖碎及菜配上简单酱汁
,味道都唔错啖啖食又有咬口。

多左个选择
东京热丼饭 (唔同小食既配搭)
2019-09-27
20 分钟 (外卖自取)
东京热丼饭 (唔同小食既配搭)
  • 芝士蘑菇酿鸡翼
为外游做足准备,黎深水埗买返张上网卡去旅行用。买完外游上网电话卡,就睇下附近有咩好食。以我所知,深水埗都有好多又便宜又抵食的食店,一时之间真系唔知食边间好。经过这间小店,见到舖面贴满美食推介,又标示为2018-2019得奖小店。作为得奖小店,食物质素应该唔错,即使价钱偏高,也决定试试有什麽过人之处。我点了A1.首尔捞面($29)和C6.冬瓜柠檬($16)。在得奖小店用餐,真的满心期待食物有无比惊喜令人喜出望外。食物好快就端到我的面前,送来的是一碗卖相平平无奇的捞面。心想:得奖小店总有它的原因吧!可能食物味道有它的过人之处有惊喜呢!先别管首尔捞面的平凡外表,满心期盼吃下一口面,哗!系惊吓呀!恐怖的惊呀!不但之外表平凡,味道都非常之一般,凭什麽卖$29?物非所值,完全唔值!同便利店的捞面比较只是多了几块椰菜,几片萝卜,几块丁点儿咁细的肉,同埋变左韩式风味,面质滑少少,就卖$29。我宁愿食返便利店捞面$11,捞面加配料都系$17,起埋仲有几粒烧卖鱼蛋食下。便利店捞面唔系特别好食,但至少价钱相附。得奖小店捞面真系又贵又普通,如此平凡卖咁贵,究竟系咩因由?点解咁嬲?就系见到门口大大只字标榜得奖小
,又标示为2018-2019得奖小店

真的满心期待食物有无比惊喜令人喜出望外。
A1.首尔捞面($29)和C6.冬瓜柠檬($16)

A1.首尔捞面

食物好快就端到我的面前,送来的是一碗卖相平平无奇的捞面。
完全唔值!

A1.首尔捞面

?就系见到门口大大只字标榜得奖小店先入黎试下,点知期望愈大,失望更加大
。心情由满心期待直接跌落谷底,感觉被欺骗了。深水埗食店出名平靓正,这间小店完全不附合。
C6.冬瓜柠檬

C6.冬瓜柠檬

至於饮品冬瓜柠檬,亦不敢抱任何期望了,普普通通,不过不失。平常小店套餐跟餐饮品加几蚊至十蚊,这间加$16,不太超值。第一次食完野,想拆左人地个招牌
。如果可以,我想俾负分。

题外话/补充资料: 店铺职员态度好,很nice,可惜食物质素差,价钱却偏高,性比价超低。
2019-07-27
2019-07-31 325 浏览
黎到深水埗唔知食咩好☹点知比我见到间特色小食店,店面设计同食品都各具创意阿❣店主推荐的新小食 忌廉蘑菇酿鸡翼香浓既忌廉味一试难忘,而且唔热气唔系用油炸❤图中系小妹食完觉得好食外卖既宵夜❣而朋友试左龙汁和牛丸即系浓汁又好弹牙重牛味仲有杯红茶送下次要试埋饮品 , 同埋其他小食先❣

店主推荐的新小食
忌廉蘑菇酿鸡翼

香浓既忌廉味一试难忘,而且唔热气唔系用油炸❤
图中系小妹食完觉得好食外卖既宵夜❣

而朋友试左龙汁和牛丸
即系浓汁又好弹牙重牛味
仲有杯红茶送

下次要试埋饮品 , 同埋其他小食先❣
2019-07-13 279 浏览
深水埗卖甘贵,人地卖20元一杯,佢卖三十几元,小食又贵,煮野食时间又慢,煮少少野,十五分钟都唔得。唔怪得成日拍乌蝇。成日请些网红系门口介绍,其实就冇生意,迟早执笠。
深水埗卖甘贵,

人地卖20元一杯,

佢卖三十几元,

小食又贵,煮野食时间又慢,煮少少野,

十五分钟都唔得。

唔怪得成日拍乌蝇。

成日请些网红系门口介绍,

其实就冇生意,迟早执笠。

2019-04-26 481 浏览
Spotted this joint because of its bright yellow decor and the name Cheese dragon.When I got closer, the name read Golden Cheese Dragon.On the menu, there was Korean snacks and Taiwanese drinks.As it was hot that day, I only got some drinks.I got the taro and sweet purple potato drink but unfortunately it was too sweet even though I asked for the least sweetness.It was evidently made with taro powder and quite instaworthy.As  it was too sweet I got a hot sugar free assam tea to balance the sweetn

As  it was too sweet I got a hot sugar free assam tea to balance the sweetness.
The tea turned out ok.
I doubt I will be back but glad I tried it anyway.