2025-08-07
食完飯,點可以冇甜品作結?剛巧嚟到大圍「金玉滿堂」,選擇眾多,老闆娘又細心地問我哋嘅口味,最後揀咗以下五款甜品:🌌 綠圓小宇宙開心果控必試之選!以滑滑開心果雪糕為主角,香濃幼滑,入口即化;配上香脆開心果脆脆,微鹹中帶堅果香,再加粒粒果仁,咬感十足。碗底鋪上紫米,煙韌微甜,為整體味道添上溫潤底蘊。每一口都係開心果宇宙嘅探索之旅,香氣持久,令人回味無窮。👑 金箔龍眼沙冰選用新鮮龍眼果肉,清甜爽口,果香自然。冰底以椰青水混合鮮奶打成,質感綿密似椰漿,入口即化,唔易溶,清爽得嚟又富層次。面層鋪滿晶瑩水晶珠與龍眼果肉,再點綴日本玫瑰金箔,華麗奪目,味道亦毫不遜色。每一啖都係果香與奶香交融,係夏日消暑嘅極致享受。🍵 綠小甜充滿創意嘅甜品組合,自家製綿綿冰綿密細滑,入口即化,帶淡淡麵茶香,唔會太甜,好有層次。配上一球滑滑開心果雪糕,堅果香濃郁,口感幼滑,同冰底完美融合。兩者味道互補,既有傳統風味,又有西式雪糕嘅新鮮感,清爽又滿足。🥭 榴槤飄香用上頂級貓山王榴槤製作,果肉香濃馥郁,一開蓋已經榴槤味撲鼻而來。綿綿冰底細滑如雪,完美承托榴槤嘅濃厚口感,入口即化,齒頰留香。每一啖都食到真材實料,冇半點人工味
食完飯,點可以冇甜品作結?剛巧嚟到大圍「金玉滿堂」,
🌌 綠圓小宇宙
👑 金箔龍眼沙冰
🍵 綠小甜
🥭 榴槤飄香
用上頂級貓山王榴槤製作,果肉香濃馥郁,一開蓋已經榴槤味撲鼻而來。綿綿冰底細滑如雪,完美承托榴槤嘅濃厚口感,入口即化,齒頰留香。每一啖都食到真材實料,冇半點人工味,榴槤迷一定會愛上。香氣、口感、甜度都恰到好處,係一款令人沉醉嘅極致甜品。
🍮 黑糖芋圓紅豆蓉窩夫
外型吸睛,味道更令人驚喜!窩夫香脆微焦,帶淡淡牛油香,盛載著綿滑紅豆蓉同煙韌芋圓,黑糖味濃郁,甜而不膩。再加一球雲呢拿雪糕,冰凍香滑,配上焦糖醬,甜香層層遞進。每一口都係溫熱與冰涼交錯,口感豐富,香氣四溢,集日式和台式元素於一身,食完心情都變甜。
店內仲擺滿咗人氣公仔,我哋成班人好貪玩,每一款甜品都配上我哋認為最匹配嘅公仔,又有得食,又有得玩,真係十分大滿足!