2022-07-22 338 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5要数回忆中的高质越南菜,老公必然首选老字号 - 金牛苑。那天他竟说要给我安排惊喜晚餐,吓得我心卜卜跳,小鹿乱撞 😂 原是是这家久违了的越式餐厅 😅比较旧式的传统装潢,翻新後感觉明亮简洁。食物方面有让人怀缅的南乳烧鸡、越式小吃、咖喱配法包,果然水准依旧 👍🏻 至於服务还真的很不错,整体而言,它仍然会占据老公心坎一席位 😆💋 拼盘(2位) 春卷、沙嗲虾丸、扎肉 ($148)越式炸春卷可算是越式前菜中的灵魂,春卷酥脆香口,馅料丰富,伴越式鱼露酸汁同吃,非常过瘾 😜 沙嗲虾丸和扎肉一直是人手自家制,味道和口感当然零舍不同,肉质非常弹牙,配搭具风味的沙嗲酱汁,简直就是一绝 👍🏻💋 南乳烧鸡 (半只 ) ($238)这只南乳烧鸡一直是老公心目中的至爱,鸡肉非常嫩滑,皮薄香脆,南乳汁更是灵魂所在,味道绝不会过咸,咸香中带微甜,配搭起来再与新鲜金针菜同吃,就是绝配 👍🏻💋 咖喱牛腩煲 ($188) 加配法包咖喱牛腩煲同样是不可不点的美食,咖喱汁酱可辣、可走辣,味道相当惹味又有
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 拼盘(2位) 春卷、沙嗲虾丸、扎肉 ($148)

💋 南乳烧鸡 (半只 ) ($238)

💋 咖喱牛腩煲 ($188) 加配法包
咖喱牛腩煲同样是不可不点的美食,咖喱汁酱可辣、可走辣,味道相当惹味又有层次,牛腩和牛筋炆煮得很软腍,容易入口;本身我不喜欢过份浓稠的酱汁,这个咖喱汁酱稀杰度刚好配上其好朋友 - 香脆法包,大满足呢!

💋 拉椰糕
超烟靭之选,甜度适中,椰香味扑鼻

💋 芒果沙冰特饮 ($52)
芒果味突出,冰凉解渴,透心凉之选~

✨ 整体:水准依旧的优质越南菜 ✨
✅ 食物水准高,越式感浓浓
✅ 服务很不错,没有老字号的优越感
❎ 地点有点隔涉
2022-05-28
  • 咖哩牛腩煲
2天前 0 浏览
食越南菜🇻🇳最锺意️就系咖喱配法包❤咖喱牛腩煲好有港式嘅味道🤣牛腩同牛筋都炆得好软腍 好入味 份量都好多🐮咖喱唔算好浓味 但都系好惹味🍛点埋香脆烟韧嘅法包 都唔错😎
2022-07-31 0 浏览
金牛苑法式越南菜餐厅系我们一直都好锺意食法式越南菜,位置尖东漆咸道南,近地铁好方便。食野质素很不错每次去都一定要叫香草烧羊扒香草烧羊扒肉嫩Juicy又唔羶简直系一流!值得推荐😋😋
每次去都一定要叫香草烧羊扒
香草烧羊扒肉嫩Juicy又唔羶
简直系一流!值得推荐😋😋
金牛苑法式越南菜📍尖沙咀怀旧既深啡色装修,灯火通明,坐得好舒服☺️仲要无收切饼费!南乳烧鸡真•皮脆肉嫩! 连鸡胸肉都系juicy gah 🤩而南乳汁系成碟菜嘅灵魂 超浓南乳嘅香味 但一啲都唔会太咸 用嚟点鸡食更加滋味无穷!Don’t Miss out 垫在下面的金针菜, 完美吸收🧽烧鸡精华😍 直头食都唔够喉呀🤭咖哩牛腩煲配 焗蒜蓉法包甜甜椰奶味既香浓咖哩,牛腩牛筋焖得非常冧身入味 佢亦保留牛腩轻轻苏苏地嘅嗰阵味 配上蒜蓉法包 perfect match !! 海龙皇汤非常香浓同有份量嘅 成碗汤都充满爽口弹牙既虾肉 虾肉既鲜味都毫无保留咁流晒入碗汤度🦐拉椰糕出色!烟烟un un,非常弹牙,为晚餐划上完美句号☺️
金牛苑法式越南菜📍尖沙咀

怀旧既深啡色装修,灯火通明,坐得好舒服☺️仲要无收切饼费!

真•皮脆肉嫩! 连鸡胸肉都系juicy gah 🤩

咖哩牛腩煲配 焗蒜蓉法包

海龙皇汤

拉椰糕
出色!烟烟un un,非常弹牙,为晚餐划上完美句号☺️
2022-05-08 892 浏览
是缘Book咗母亲节4位食晚饭,book咗7:30pm。准时入闸坐低食饭。应该系人手唔够+准备不足,见到几枱客都要坐圆櫈,心谂食几百蚊/人,唔系咁对啲客呀!睇完menu叫咗几样餸:南乳烧鸡、小食拼盘、黄梅乳鸽、蟹肉炒粉丝、南瓜羹。烧鸡&乳鸽味道还OK,其他就比较行货,但食物质素唔值果个价钱!最大获系食咗45分钟,啲野都未食晒,个楼面话有其他人等位要交枱🤨🤨🤨当场冇mood继续食落去,转头队埋张单叫你埋😡😡😡总结:冇下次
当场冇mood继续食落去,转头队埋张单叫你埋😡😡😡
总结:冇下次
2022-03-01 901 浏览
高级越南法式菜 - 金牛苑 😋呢间系一间我一直都好锺意食嘅越南法式菜,位置喺尖东漆咸道南,地理位置好方便。佢系一间越南法式fusion高级餐厅,嘢食质素有保证👍👍 每次去都一定要叫佢哋嘅蒜蓉包同埋咖喱,一齐食真系好配搭,蒜蓉包好新鲜同埋好脆,系一个好好嘅appetizer😊 佢个菠萝炒饭简直系冇得顶,菠萝超新鲜,炒饭都好香口,同埋有两只鲍鱼喺上边㗎!好特别😌 另外都会好推介佢嘅烧鳝,即场烧俾你食,啖啖肉,同埋啲皮都好脆,简直系一流!当然都要食埋佢嘅越式拼盘啦,又有虾球春卷同埋虾片,食完简直觉得系💯
高级越南法式菜 - 金牛苑 😋

烧鳝
越式拼盘
菠萝炒饭
2021-09-18 1946 浏览
知道呢间出名,响香格里拉住咗几次,每次经过都想去试,今次终於有机会。午餐menu抵过散叫,有前菜、主菜、越南粉、饮品同甜品,两份前菜叫咗鸡丝沙律,同加30元转牛油果蟹肉沙律,两者都高质,嘴刁小朋友追食,主菜咖哩蟹盖同羊扒,羊好冧但唔苏,蟹盖好似原价98元,原价都一定有客路,牛肉粉同香茅猪肉檬ok啦,甜品不过不失,滴漏咖啡好浓。总而言之,168元一位值得一试,小朋友又坐得舒服,环境都唔错,下次要试晩餐。
2021-09-18
  • 蟹肉牛油果沙律
  • 煎羊扒
2021-08-15 1697 浏览
为解越南美食思绪,早前上了这久没到过但已是今非昔比的高级法式越南菜馆,那超高等收费极低级出品和令人光火的服务,确实叫人沮丧。到达菜馆门前我还在忙於手机通话,未及扫描安心出行,女店长紧随我後到座位,忽然使劲地把没有消毒过的安心出行 QR Code 连版带风从我後脑扔在枱上,向我示意扫描。大概似是胡椒粉大跌价。笨拙厨子炮制超量胡椒粉的炸春卷,带领我的味蕾进入火辣辣世界。每瓣用作佐食炸春卷的窝形唐生菜全储了水,水量足够调理炸春卷𥚃胡椒粉的辛辣,伴食的薄荷叶有几片发黑。令人一肚子气的必下忌廉的南瓜海皇𡙡和南瓜海鲜焗饭,被糟透了的店家视食客为智障,而为节省一丁点成本竟不下忌廉。更叫人光火的是混入过量薯蓉咖喱焗蟹盖里的馅料被烹煮过度而惹上烧焦味道。不长进厨子更是味精上脑,大有不置人於喉乾舌燥之地誓不罢休。

2021-08-15 1034 浏览
好多必食菜式,服务态度真系好好。不会点菜可以叫Mandy 或者Ray 哥哥推介。本人最锺意梅子乳鸽。还有新菜式鸽吞翅。这2 样必须早一二天订才有得食。若果要私人空间可以订房间。
2021-07-26 1124 浏览
金牛苑嘅「南乳烧鸡」系必食推介🤩我哋每一次去都会嗌!今次见到午市套餐已经有南乳烧鸡,所以就叫个套餐。不过实在太好食喇,我哋於是再嗌多半只!南乳烧鸡外皮烧得「令立立」,一啖咬落去仲「脆卜卜」,真系做到皮脆肉嫩。其实唔沾个南乳汁已经好好食,不过沾埋就更加滋味无穷😋重点介绍完个烧鸡之後,讲返个套餐。个四人餐仲有拼盘(春卷、牛肉虾饼、扎肉)、南瓜海皇羹、马拉盏炒芥兰、虾仁扎肉乾炒檬同甜品。拼盘嘅春卷同埋牛肉虾饼都炸得好脆,放咗一阵先食都唔会淋晒。个扎肉嘅胡椒粉就多咗少少,小朋友食唔到。南瓜海皇羮好足料,有虾肉、蟹肉同带子。味道香甜浓郁,饮完都饱咗一半。马拉盏炒芥兰炒得好惹味,唔会太咸,不过啲菜梗就好似多咗啲😆虾仁扎肉炒乾檬炒得乾身有镬气,虾仁亦都好大只而扎肉都系同拼盘嗰一款,好重胡椒味。甜品就系糖水或椰汁拉糕,我哋拣咗拉糕。细细块,烟烟靭靭都做得唔错。环境方面,我特别锺意金牛苑有独立洗手间而且非常乾净!(哈哈,呢一方面都好重要😆)餐厅分开三层,如果推BB车就唔系好方便。一系泊喺门口,一系就要拎架车上楼梯。

马拉盏炒芥兰炒得好惹味,唔会太咸,不过啲菜梗就好似多咗啲😆

2021-07-25
  • 南乳烧鸡
<关口>一入门口,我以为自己经过海关搜身,个类似经理的深蓝色恤衫object,问我系唔系攞着蛋糕,当时我搵紧我屋企坐边,位都唔L带就挂着想收我切饼费,我盒系月饼呀PK。<服务差,无卫生常识>人都未坐底,安心出行张A4过胶片就掉系我只碟上面。佢张胶片咁多人摸过放系我只碟上面CLS。茶都无杯就问我要不要酒水,真系好L好人。<味精高级餐厅>春卷 - 变咗 “软春卷”海龙皇汤-变咗 ”味精南瓜蟹肉汤”粉卷 - 变咗 ”味精肉碎粉皮乾”咖哩焗蟹盖 - 变咗 ”炒窿味精葡汁焗蟹盖”焗南瓜海鲜饭 - 正常茶餐厅焗饭,重手味精。食剩半碟。
<关口>

<服务差,无卫生常识>
茶都无杯就问我要不要酒水,真系好L好人。

<味精高级餐厅>
春卷 - 变咗 “软春卷”
海龙皇汤-变咗 ”味精南瓜蟹肉汤”
粉卷 - 变咗 ”味精肉碎粉皮乾”
咖哩焗蟹盖 - 变咗 ”炒窿味精葡汁焗蟹盖”
焗南瓜海鲜饭 - 正常茶餐厅焗饭,重手味精。食剩半碟。

2021-06-17 1095 浏览
今晚同好朋友庆生,当然去间高质的餐厅叹下,食品质素好,唔使讲,南乳脆皮鸡,块皮脆乐乐,咖哩牛腩,牛肋冧,牛肉松软,味道调得很好,墨鱼丸弹到似乒乓球,服务员服务态度好,人生苦短及时行乐,待自己好些。
这家餐厅主打精致矜贵路线的法式越南菜,一直是不少名人明星的饭堂。金牛苑创立自1980年,在新世界中心起家,有着40年的传统。📰 现址位於尖东漆咸道南,楼高三层,占地10,000尺,装修比一般越南菜馆高级,而且气派奢华,甚有法国气息。✨✨✨上层是庭院式的宴会厅,天花的水晶灯chandelier 光芒投射在木饰餐桌上,散发着瑰丽典雅的氛围。🪄拾级而下,地牢却是欧陆式的用餐区,白砖墙挂上不同风格的油画🖼,宁静中予人舒适悠闲之感。🪞-🤍南乳吊烧鸡 $238南乳吊烧鸡是一道糅合了越、中、法三地的烹调风格创制而成的Fusion特色越南菜。🥳🥳🥳 烧鸡(半只)皮脆肉嫩,南乳汁调校得很好,鸡胸肉十分juicy咬落啖啖肉汁,绝对是水准之作。惊喜的是,垫在下面的金针菜非常「索汁」,完美吸收了鸡油的精华!!!🤤🤤🤤-🤍咖哩牛腩煲 配 焗蒜蓉法包 $188 牛腩和牛筋焖得非常冧身入味,咖哩汁调校得很香浓惹味,略嫌有点太稀,如果咖喱汁杰身一点会比较挂在牛腩上。👍🏻 不过蒜蓉法包真的外脆内软,蘸咖喱汁一块吃真的很好吃耶~🥰🥰🥰-🤍香草烧羊扒 $128羊扒烧得刚刚好,锁有丰富的肉汁,骚香十足。🐑 个人认为不用点任何

🤍南乳吊烧鸡 $238

🤍咖哩牛腩煲 配 焗蒜蓉法包 $188
咖哩牛腩煲
🤍香草烧羊扒 $128
香草烧羊扒
羊扒烧得刚刚好,锁有丰富的肉汁,骚香十足。🐑 个人认为不用点任何酱汁,单单品尝香草及原味都已经能够享受滋味。😉
🤍烧鸭胸虾片 $68
烧鸭胸虾片
虾片香脆,鸭胸厚薄适中,酱汁微微酸辣,十分醒胃。🦆
🤍越南春卷 $88
越南春卷是经典菜式,米纸内包裹着鲜猪肉、鲜虾粒、木耳、沙葛等馅料,包得均匀,炸衣薄身香脆。
🤍蟹肉牛油果沙律 $98
蟹肉牛油果沙律口感丰富,有蟹肉、蟹籽、牛油果、薯仔、青瓜,口感非常清爽。🦀🥑🥒🥔🥗

2021-04-15
香草烧羊扒
  • 南乳烧鸡
  • 南乳烧鸡(半只)
  • 蟹肉牛油果沙律
  • 咖哩牛腩煲
2020-11-28 1757 浏览
ฅ≧∀≦ฅ 金牛苑~ 喵🐱⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐ 前几日同屋企人系尖沙咀想食越南野,系尖东呢边搵到间几有新意嘅越南餐厅!个南乳吊烧鸡真系做得比平时啲中餐厅更加出色,烧到皮脆肉嫩,只鸡食落唔觉好油,味道送饭一流!我个人更加中意个蜜糖烤鳝炒饭!呢个烤鳝真系食完仲想食,配埋炒饭,完美配搭!之後屋企人都点左两样送都系水准之上!值得一试!⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐
ฅ≧∀≦ฅ 金牛苑~ 喵🐱
⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐

个南乳吊烧鸡真系做得比平时啲中餐厅更加出色,
烧到皮脆肉嫩,只鸡食落唔觉好油,味道送饭一流!

我个人更加中意个蜜糖烤鳝炒饭!
呢个烤鳝真系食完仲想食,配埋炒饭,完美配搭!

之後屋企人都点左两样送都系水准之上!值得一试!

⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐⤐
2020-11-07 1492 浏览
午餐 每位158, 感觉好似好贵但系质素唔系一般舖头可以比较。可以选择焗蟹盖或烧鳝。食材用了好。我同太太叫咗一个蟹盖一个鳝,两样都做得好出色午餐包沙律包一杯冻饮一碗牛肉粉。 沙律普普通通, 牛肉粉做得好好,唔系一般越南舖头嘅汤。环境唔错,楼底高清静,如果有时间食长啲嘅午餐值得一去。佢唔系一般越南舖头可以比较,已呢个午餐价钱久不久去一次都值得。见到附近嗰几台都系一啲去咗几十年啲熟客。虽然我哋系散客但系服务都OK

2020-11-07
用餐优惠