87
18
15
等级1
1
0
2021-10-05 0 浏览
疫情关系很久没来光顾这餐馆,今次令我和老公都很失望!我们叫了份三宝($308):蒸头腩、锅贴小棠菜、油盐水大蚬,另加一个我经常会叫的(石本)酒焗桶蚝($148),几个菜式份量之细不在话下,餐牌上没写明2人份量,蒸头腩及小棠菜可以接受,油盐水蚬细只又唔新鲜,很多只没开口及有些蚬肉劲腥!汤底淡而无味!最离谱的是桶蚝,打开锡纸竟然只得4只,($148+10%)以前的份量有6-7只蚝,心谂如果一枱5-6人,那麽如何分好?!我们没有投诉,只知疫情期间生意难做,相信不会再去了。
更多
疫情关系很久没来光顾这餐馆,今次令我和老公都很失望!我们叫了份三宝($308):蒸头腩、锅贴小棠菜、油盐水大蚬,另加一个我经常会叫的(石本)酒焗桶蚝($148),几个菜式份量之细不在话下,餐牌上没写明2人份量,蒸头腩及小棠菜可以接受,油盐水蚬细只又唔新鲜,很多只没开口及有些蚬肉劲腥!汤底淡而无味!最离谱的是桶蚝,打开锡纸竟然只得4只,($148+10%)以前的份量有6-7只蚝,心谂如果一枱5-6人,那麽如何分好?!我们没有投诉,只知疫情期间生意难做,相信不会再去了。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-10-04
用餐途径
堂食
人均消费
$300 (晚餐)
等级1
1
0
2021-06-05 2154 浏览
今朝同几位长辈饮茶,整体而言,评价只有两个字:难食。经理推介猪膶烧卖,谁知猪膶硬到咬不开,而所谓烧卖只不过是一粒肉丸其他点心,包括凤爪、蒸排骨都系一阵雪藏肉的味道,而且非常咸。烧腩仔(唯一叫做食得入口),漏单干烧伊面,再漏单唔会再帮衬
更多
今朝同几位长辈饮茶,整体而言,评价只有两个字:难食。

经理推介猪膶烧卖,谁知猪膶硬到咬不开,而
所谓烧卖只不过是一粒肉丸

其他点心,包括凤爪、蒸排骨都系一阵雪藏肉的味道,而且非常咸。

烧腩仔(唯一叫做食得入口),漏单

干烧伊面,再漏单

唔会再帮衬


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2021-06-05
用餐途径
堂食
等级2
11
0
2021-05-19 2136 浏览
呢间酒家传闻烧鹅相当有一手想试好耐,撞啱今晚同老婆落佐敦,一於去会下佢上到去已经20:30,估唔到under咁嘅疫情都可以爆场爆到咁,我都仲要等枱招牌烧鹅:新鲜烧起脆皮有肉汁,相当够味,鹅肉有咬口之余唔柴唔乾,个人认为比海港有过之而无不及酥炸鲜虾小堂菜:炸得几够乾身食晒成碟都唔觉好油,虾胶弹口小堂菜亦多,质素可与万发比美。因为本身已经系虾胶已经好弹所以显得中间啲鲜虾变得好似多旧鱼鲜茄旦牛肉反:牛肉本身有底味而且够淋少筋(无错,都系有少少筋),蕃茄洋葱就无乜好讲,芡汁够酸够甜几开胃,我平时食反都要扣底呢碟可以清晒旦散:免费送每枱都有一碟,炸得够松化亦无油,但可能一早炸起左所以已经冻晒,略嫌比起四点金差少少
更多
呢间酒家传闻烧鹅相当有一手想试好耐,撞啱今晚同老婆落佐敦,一於去会下佢
上到去已经20:30,估唔到under咁嘅疫情都可以爆场爆到咁,我都仲要等枱

招牌烧鹅:新鲜烧起脆皮有肉汁,相当够味,鹅肉有咬口之余唔柴唔乾,个人认为比海港有过之而无不及

酥炸鲜虾小堂菜:炸得几够乾身食晒成碟都唔觉好油,虾胶弹口小堂菜亦多,质素可与万发比美。因为本身已经系虾胶已经好弹所以显得中间啲鲜虾变得好似多旧鱼

鲜茄旦牛肉反:牛肉本身有底味而且够淋少筋(无错,都系有少少筋),蕃茄洋葱就无乜好讲,芡汁够酸够甜几开胃,我平时食反
都要扣底呢碟可以清晒

旦散:免费送每枱都有一碟,炸得够松化亦无油,但可能一早炸起左所以已经冻晒,略嫌比起四点金差少少
33 浏览
0 赞好
0 留言
40 浏览
0 赞好
0 留言
30 浏览
0 赞好
0 留言
24 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-14
等候时间
60 分钟 (堂食)
人均消费
$200 (晚餐)
推介美食
  • 烧鹅
等级2
10
0
2021-04-19 2085 浏览
因家人情意结其实每年最少也会去食数次,从上年开始厨房烹调质素已经每况愈下,经过埋今次发生的事,一定唔会再去食,真系超级难食又浪费金钱,味精多口渴不突止,直头当我哋水鱼搵我哋笨。明明食材咁新鲜,厨房竟然煮得咁难食,地狱厨房,如果想失望嘅大家不妨一试!楼面似熟卖熟,利是照收,话俾佢听个厨房煮啲嘢唔好食,鱼都蒸唔熟,竟然就系一句今日好忙啊唔好意思包容下!仲推介我哋龙虾泡饭好好味,肉用嚟花雕蒸,出到嚟系无味,唔知食紧咩,成餐饭冇一样餸菜系正常架!庆幸家中长辈醒觉了,主动话以後唔去呢度食饭,真系受够了,终於唔使再受罪了!
更多
因家人情意结其实每年最少也会去食数次,从上年开始厨房烹调质素已经每况愈下,经过埋今次发生的事,一定唔会再去食,真系超级难食又浪费金钱,味精多口渴不突止,直头当我哋水鱼搵我哋笨。


明明食材咁新鲜,厨房竟然煮得咁难食,地狱厨房,如果想失望嘅大家不妨一试!楼面似熟卖熟,利是照收,话俾佢听个厨房煮啲嘢唔好食,鱼都蒸唔熟,竟然就系一句今日好忙啊唔好意思包容下!仲推介我哋龙虾泡饭好好味,肉用嚟花雕蒸,出到嚟系无味,唔知食紧咩,成餐饭冇一样餸菜系正常架!庆幸家中长辈醒觉了,主动话以後唔去呢度食饭,真系受够了,终於唔使再受罪了!

姜葱炒蟹
42 浏览
0 赞好
0 留言
避风塘炒蟹
28 浏览
0 赞好
0 留言
豉油王虾
28 浏览
0 赞好
0 留言
烧鹅
23 浏览
1 赞好
0 留言
豉汁炒蛏子
16 浏览
0 赞好
0 留言
上汤龙虾
14 浏览
0 赞好
0 留言
蒜蓉蒸龙虾
14 浏览
0 赞好
0 留言
砵酒焗蚝
18 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言
花雕蒸龙虾
14 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-04-18
用餐途径
堂食
人均消费
$700 (晚餐)
等级2
14
0
2021-04-04 1985 浏览
复活节假期,出去食个饭,未到6点,原本想去11楼,点知冇订位就冇位,咁是旦就拣了呢间,点知有意外收获。好耐冇写食评,睇返openrice睇下点解最初冇谂过食呢间,原来系因为太耐冇食评,所以一早排除了,咁就等我写个简单嘅食评啦。原本冇谂住写,所以冇影相,只有张单所有餸都几好食,孖宝系烧鹅+焗蚝,油鸡+煎虾,座位都舒适,环境亦不太嘈,服务员都亲切。讲返个意外收获,就系送嘅甜品……蛋散 超开心 其实,如果之前睇咗呢度嘅食评就会知佢一向都送的,唔知就超惊喜 卖相同之前嘅食评啲相一样,想知就睇其他食评参考下啦!最後声明一下,人数5位系分两张枱嘅,食完7点,全部枱都坐满了,应该好多熟客,唔驶靠睇食评
更多
复活节假期,出去食个饭,未到6点,原本想去11楼,点知冇订位就冇位,咁是旦就拣了呢间,点知有意外收获。好耐冇写食评,睇返openrice睇下点解最初冇谂过食呢间,原来系因为太耐冇食评,所以一早排除了,咁就等我写个简单嘅食评啦。

原本冇谂住写,所以冇影相,只有张单


所有餸都几好食,孖宝系烧鹅+焗蚝,油鸡+煎虾,座位都舒适,环境亦不太嘈,服务员都亲切。讲返个意外收获,就系送嘅甜品……蛋散
超开心
其实,如果之前睇咗呢度嘅食评就会知佢一向都送的,唔知就超惊喜
卖相同之前嘅食评啲相一样,想知就睇其他食评参考下啦!

最後声明一下,人数5位系分两张枱嘅,食完7点,全部枱都坐满了,应该好多熟客,唔驶靠睇食评
278 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2021-04-04
用餐途径
堂食
人均消费
$150
等级4
141
0
2020-09-25 4032 浏览
父亲节,其实都唔知而家系唔系疫症嘅高峰,但反正就系父亲节都少咗人出街,我都系到最後先至决定真系出街食一餐饭。父亲喜欢食海鲜,然而我哋平时锺意去嘅都已经满左, 所以就第一次嚟呢间金山海鲜。唔使入到去老鼠洲、西贡就可以食到海鲜,响呢啲大家唔想走太远嘅时候,都系一个好嘅选择。真心讲,虾仁嘅质素就普普通通,但个上汤伊面就非常好食。唔知点解,除咗烧腊舖,好多海鲜酒家嘅烧鹅都做得唔错,呢间就系其中一间,虽然我哋只系叫咗一个例牌,但都已经好大只好足料。砵酒蚝好大只,好鲜味,加上port wine香香甜甜嘅味道。椒盐赖尿虾相对就比较普通,肉质唔讲得算系极度好,但都算合格。其实我哋比较喜欢先切开然後炸嘅味道,但呢度嘅赖尿虾系整只炸炸完再切开。唔使钱冇缺点,呢个送嘅蜜糖蛋散揸得好松脆,配埋蜜糖嘅香味,为晚餐画上完美总结。另外我要讲嘅系虽然今日系父亲节,但都唔使食嗰啲唔抵嘅拾九父亲节套餐,实在太好了。
更多
父亲节,其实都唔知而家系唔系疫症嘅高峰,但反正就系父亲节都少咗人出街,我都系到最後先至决定真系出街食一餐饭。父亲喜欢食海鲜,然而我哋平时锺意去嘅都已经满左, 所以就第一次嚟呢间金山海鲜。唔使入到去老鼠洲、西贡就可以食到海鲜,响呢啲大家唔想走太远嘅时候,都系一个好嘅选择。
40 浏览
0 赞好
0 留言

真心讲,虾仁嘅质素就普普通通,但个上汤伊面就非常好食。
33 浏览
0 赞好
0 留言

唔知点解,除咗烧腊舖,好多海鲜酒家嘅烧鹅都做得唔错,呢间就系其中一间,虽然我哋只系叫咗一个例牌,但都已经好大只好足料。
34 浏览
0 赞好
0 留言
砵酒蚝好大只,好鲜味,加上port wine香香甜甜嘅味道。
45 浏览
0 赞好
0 留言

椒盐赖尿虾相对就比较普通,肉质唔讲得算系极度好,但都算合格。其实我哋比较喜欢先切开然後炸嘅味道,但呢度嘅赖尿虾系整只炸炸完再切开。
29 浏览
0 赞好
0 留言

唔使钱冇缺点,呢个送嘅蜜糖蛋散揸得好松脆,配埋蜜糖嘅香味,为晚餐画上完美总结。
另外我要讲嘅系虽然今日系父亲节,但都唔使食嗰啲唔抵嘅拾九父亲节套餐,实在太好了。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-15
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
庆祝纪念
父亲节
等级2
14
0
2019-12-25 6262 浏览
今早去佐敦上课, 同友人於平安夜第一次去金山海鲜酒家晚饭,见网上推介云英鸡, 鸡蛋焗鱼肠,黄金墨鱼饼就试试菜。鸡蛋焗鱼肠又称砵仔焗鱼肠,是一道顺德菜,以鲩鱼肠、鲩鱼肝、鸡蛋焗成,通常以瓦砵盛载。鸡蛋焗鱼肠亦是不少老香港爱吃的菜式,工序繁复, 但吃起来的甘香滋味叫人难忘。金山啲鸡蛋焗鱼肠果然名不虚传,鸡蛋焗到金黄色, 充满住浓浓嘅蛋, 鱼肠又肥又唔会腥, 时间掌控得非常好, 乾湿度恰到好处, 值得赞赏。云英鸡产地广东,广东人把未下过蛋的母鸡称为“鸡项”,“鸡项”过去曾称“云英鸡”,有些高雅的餐馆还保留“云英鸡”这个菜名。此店云英鸡鸡味浓, 鸡肉嫩滑, 有水准。金光闪闪的黄金墨鱼饼, 够抢眼,一层香脆炸皮内包住了弹牙的墨鱼 , 新鲜炸起, 香脆可口, 加上墨鱼鲜味浓郁有惊喜。
更多
今早去佐敦上课, 同友人於平安夜第一次去金山海鲜酒家晚饭,见网上推介云英鸡, 鸡蛋焗鱼肠,黄金墨鱼饼就试试菜。

鸡蛋焗鱼肠又称砵仔焗鱼肠,是一道顺德菜,以鲩鱼肠、鲩鱼肝、鸡蛋焗成,通常以瓦砵盛载。鸡蛋焗鱼肠亦是不少老香港爱吃的菜式,工序繁复, 但吃起来的甘香滋味叫人难忘。金山啲鸡蛋焗鱼肠果然名不虚传,鸡蛋焗到金黄色, 充满住浓浓嘅蛋, 鱼肠又肥又唔会腥, 时间掌控得非常好, 乾湿度恰到好处, 值得赞赏。

云英鸡产地广东,广东人把未下过蛋的母鸡称为“鸡项”,“鸡项”过去曾称“云英鸡”,有些高雅的餐馆还保留“云英鸡”这个菜名。此店云英鸡鸡味浓, 鸡肉嫩滑, 有水准。

金光闪闪的黄金墨鱼饼, 够抢眼,一层香脆炸皮内包住了弹牙的墨鱼 , 新鲜炸起, 香脆可口, 加上墨鱼鲜味浓郁有惊喜。
236 浏览
2 赞好
0 留言
139 浏览
0 赞好
0 留言
96 浏览
0 赞好
0 留言
88 浏览
0 赞好
0 留言
77 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-12-24
用餐途径
堂食
人均消费
$100 (晚餐)
庆祝纪念
平安夜
推介美食
  • 黄金墨鱼饼
  • 鸡蛋焗鱼肠
  • 云英鸡
等级4
168
0
2019-10-23 4985 浏览
收工想近近地食海鲜,想起久违的金山海鲜酒家,打电话预约7:30的位子。到达後跟以往人山人海的景况不同了,坐位随意挑选,或许跟最近的交通控制所影响友人立马点了蒜蓉粉丝蒸蛏子皇及椒盐赖尿虾,剩下由我决定。先来的是君度香橙骨,虽然热辣辣,但仍有点失望,味道偏甜,香橙味微弱,还有点油。是唯一吃不完的一道菜。椒盐白饭鱼,正。佐酒一流。炸得酥脆,一点酒腻感也没有。椒盐比例做得好,没有太咸或太辣。蒜蓉粉丝蒸圣子,蒸得刚好,圣子也鲜甜,蒜香浓,唯独豉油重手了,粉丝吸收了大部分,所以很咸。赖尿虾大大只,外殻炸得脆脆,虾肉富弹性,而且有膏的。砵酒焗蚝一般般,蚝是很大但就是不够惹味整体而言食物:蒸及炸的火喉控制得不错,海鲜也新鲜,价钱相宜服务:以往侍应们都忙得没时间招呼,现在不爆满,服务快速又细心环境:传统酒家格局
更多
收工想近近地食海鲜,想起久违的金山海鲜酒家,打电话预约7:30的位子。到达後跟以往人山人海的景况不同了,坐位随意挑选,或许跟最近的交通控制所影响


友人立马点了蒜蓉粉丝蒸蛏子皇及椒盐赖尿虾,剩下由我决定。


先来的是君度香橙骨,虽然热辣辣,但仍有点失望,味道偏甜,香橙味微弱,还有点油。是唯一吃不完的一道菜。

君度橙骨
$88
62 浏览
1 赞好
0 留言



椒盐白饭鱼,正。佐酒一流。炸得酥脆,一点酒腻感也没有。椒盐比例做得好,没有太咸或太辣。
椒盐白饭鱼
$88
69 浏览
0 赞好
0 留言



蒜蓉粉丝蒸圣子,蒸得刚好,圣子也鲜甜,蒜香浓,唯独豉油重手了,粉丝吸收了大部分,所以很咸。
蒜蓉粉丝蒸蛏子皇
$128
82 浏览
0 赞好
0 留言



赖尿虾大大只,外殻炸得脆脆,虾肉富弹性,而且有膏的。
椒盐赖尿虾
$196
109 浏览
0 赞好
0 留言



砵酒焗蚝一般般,蚝是很大但就是不够惹味
砵酒焗蚝
$138
110 浏览
0 赞好
0 留言


197 浏览
1 赞好
0 留言



整体而言
食物:蒸及炸的火喉控制得不错,海鲜也新鲜,价钱相宜
服务:以往侍应们都忙得没时间招呼,现在不爆满,服务快速又细心
环境:传统酒家格局

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-10-18
用餐途径
堂食
人均消费
$350 (晚餐)
等级4
150
1
2019-10-04 4170 浏览
家人想出外食饭聚ㄧ聚,所以找来老字号「金山海鲜酒家」跟他们ㄧ起食过够。酒家地点很方便,地铁站出5分钟便到。到了店内时间还早未满座,待应殷勤的奉上热茶和餐牌给我们慢慢看。其後我们决定㸃六个菜式慢慢食。红烧脆皮乳鸽外皮烧得好脆,鸽肉又嫩滑,味道刚好,不会过咸。家人食到舐舐脷。瑶柱琵琶豆腐豆腐混入金华火腿和香茜,经油炸後,外层香脆,内层软绵绵,再淋上瑶柱汁,碟底还垫了几棵白菜,真系拌饭ㄧ流。韭菜花虾乾吊片大量爽脆芽菜和韭菜花,配而大大只虾乾,吊出咸香鲜甜味道,再加上新鲜吊片ㄧ齐快炒,食得出这道菜镬气十足,口感清爽。招牌云英鸡(半只)$128 不得了!好久没食过这麽好食的鸡,外皮不油腻,肉质好嫰滑,好有鸡味,碟旁还有鸡肾。我们食完半只鸡後,真系有冲动再叫多半只来食。银山砵酒焗鳝球$108 又ㄧ佳作,新鲜鳝球经油泡後,用乾葱和砵酒煎炒,再用锡纸包好焗ㄧ焗,令酱汁香甜味透入鳝球中,咬落肥美,令人食慾大增。鸡蛋焗鱼肠$78每次见到都会点,因家人甚喜欢。上台时热腾腾,割开後飘出阵阵鸡蛋香,砵内有好多鱼肠,还有鱼肝,甘香可口。但ㄧ定要热食。我们食到尾声,侍应还送上ㄧ道蛋散作为饭後甜品。家人和我都十分满意
更多
家人想出外食饭聚ㄧ聚,所以找来老字号「金山海鲜酒家」跟他们ㄧ起食过够。酒家地点很方便,地铁站出5分钟便到。到了店内时间还早未满座,待应殷勤的奉上热茶和餐牌给我们慢慢看。其後我们决定㸃六个菜式慢慢食。
880 浏览
0 赞好
0 留言

1006 浏览
1 赞好
0 留言

红烧脆皮乳鸽
外皮烧得好脆,鸽肉又嫩滑,味道刚好,不会过咸。家人食到舐舐脷。
红烧脆皮乳鸽$62 x 2
172 浏览
0 赞好
0 留言

瑶柱琵琶豆腐
豆腐混入金华火腿和香茜,经油炸後,外层香脆,内层软绵绵,再淋上瑶柱汁,碟底还垫了几棵白菜,真系拌饭ㄧ流。
瑶柱琵琶豆腐
$88
114 浏览
0 赞好
0 留言

韭菜花虾乾吊片
大量爽脆芽菜和韭菜花,配而大大只虾乾,吊出咸香鲜甜味道,再加上新鲜吊片ㄧ齐快炒,食得出这道菜镬气十足,口感清爽。
韭菜花虾乾吊片
$88
100 浏览
0 赞好
0 留言

招牌云英鸡(半只)$128
不得了!好久没食过这麽好食的鸡,外皮不油腻,肉质好嫰滑,好有鸡味,碟旁还有鸡肾。我们食完半只鸡後,真系有冲动再叫多半只来食。
招牌云英鸡(半只)
$128
82 浏览
0 赞好
0 留言

银山砵酒焗鳝球$108
又ㄧ佳作,新鲜鳝球经油泡後,用乾葱和砵酒煎炒,再用锡纸包好焗ㄧ焗,令酱汁香甜味透入鳝球中,咬落肥美,令人食慾大增。
银山砵酒焗鳝球
$108
75 浏览
0 赞好
0 留言

银山砵酒焗鳝球
$108
77 浏览
0 赞好
0 留言

鸡蛋焗鱼肠$78
每次见到都会点,因家人甚喜欢。上台时热腾腾,割开後飘出阵阵鸡蛋香,砵内有好多鱼肠,还有鱼肝,甘香可口。但ㄧ定要热食。
鸡蛋焗鱼肠
$78
73 浏览
0 赞好
0 留言

我们食到尾声,侍应还送上ㄧ道蛋散作为饭後甜品
蛋散
57 浏览
0 赞好
0 留言

家人和我都十分满意满足,应该好快又会再来光顾。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-09-08
用餐途径
堂食
人均消费
$148 (晚餐)
推介美食
红烧脆皮乳鸽$62 x 2
瑶柱琵琶豆腐
$ 88
韭菜花虾乾吊片
$ 88
招牌云英鸡(半只)
$ 128
银山砵酒焗鳝球
$ 108
银山砵酒焗鳝球
$ 108
鸡蛋焗鱼肠
$ 78
等级4
256
0
2019-08-31 3548 浏览
话说庆祝朋友生日,大家又想食海鲜又想食中餐,所以选择了这家酒家而且地点非常方便,我们一早订了位子所以到了就可以入座,朋友介绍豉椒炒蛏子皇、猪肺汤两样都卖晒😆太厉害啦!那我们就即刻叫咗其他美食,砵酒焗桶蚝、蚬(有冬阴公味道)、避风塘煎酿三宝、锅贴饟鱼肉、螺头汤、煎肉饼、仲送蛋散俾我们食!有啲食物名已经忘记了,但每一样都好好味,而且服务亦都非常好👍🏻
更多
话说庆祝朋友生日,大家又想食海鲜又想食中餐,所以选择了这家酒家而且地点非常方便,我们一早订了位子所以到了就可以入座,朋友介绍豉椒炒蛏子皇、猪肺汤两样都卖晒😆太厉害啦!那我们就即刻叫咗其他美食,砵酒焗桶蚝、蚬(有冬阴公味道)、避风塘煎酿三宝、锅贴饟鱼肉、螺头汤、煎肉饼、仲送蛋散俾我们食!
有啲食物名已经忘记了,但每一样都好好味,而且服务亦都非常好👍🏻
51 浏览
1 赞好
0 留言
66 浏览
0 赞好
0 留言
47 浏览
0 赞好
0 留言
56 浏览
0 赞好
0 留言
60 浏览
0 赞好
0 留言
86 浏览
0 赞好
0 留言
38 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$150 (晚餐)
等级4
437
1
2019-07-05 3836 浏览
自从金山海鲜酒家装修後,便没有光顾过。为庆祝Honey忙碌的六月过去,今晚和Honey重临。我们叫了「晚饭套餐」($228):有豉油鸡半只和香煎虾王一份。豉油鸡不错,皮薄肉滑,入味,而不太咸。但,香煎虾皇,就麻麻地!虾的size太细,而且,所谓香煎,是炸得太乾!乾到连虾肉应有的水份都没有!有点「乾争争」的感觉。另外,又叫了豉椒炒蛏子皇($158):价钱不便宜的,但所谓「圣子皇」……只有幼幼得几条……再看看相片……就知道那个比例……而烹煮的手法,也……圣子本来已经不大条,烹制得过熟,蛏子肉又硬又实!今晚旧地重临,确实有点失望!两个人三个餸的晚饭,接近$500,实在……怪不得从前座无虚席,要在外面等位。今晚是星期五,仍然有不少座位……我明白原因了!
更多
自从金山海鲜酒家装修後,便没有光顾过。
为庆祝Honey忙碌的六月过去,今晚和Honey重临。

我们叫了「晚饭套餐」($228):
有豉油鸡半只和香煎虾王一份。
豉油鸡不错,皮薄肉滑,入味,而不太咸。
48 浏览
1 赞好
0 留言



但,香煎虾皇,就麻麻地!
虾的size太细,而且,所谓香煎,是炸得太乾!
乾到连虾肉应有的水份都没有!
有点「乾争争」的感觉。
35 浏览
0 赞好
0 留言




另外,又叫了豉椒炒蛏子皇($158):
价钱不便宜的,但所谓「圣子皇」……只有幼幼得几条……
再看看相片……就知道那个比例……
而烹煮的手法,也……
圣子本来已经不大条,烹制得过熟,蛏子肉又硬又实!
26 浏览
0 赞好
0 留言



20 浏览
0 赞好
0 留言



今晚旧地重临,确实有点失望!
两个人三个餸的晚饭,接近$500,实在……
怪不得从前座无虚席,要在外面等位。
今晚是星期五,仍然有不少座位……我明白原因了!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-07-05
用餐途径
堂食
人均消费
$490 (晚餐)
等级4
113
0
2019-06-15 2905 浏览
又系放假时,决定怀念那些年,依家要搵一啲传统嘅酒楼,真系好难搵,终於上网见到呢间金山酒楼,之前食过晚饭都几好食,原来中午时间都有茶饮、点心食,一於嚟试吓先原本谂住有早茶饮,原来都系开11点,一开门上到嚟都已经好多人等,今日已经系星期六,都好多人嚟呢度饮茶,应该都唔差呢度都要写点心纸,首先叫咗个鱼蓉粥,配油炸鬼,见差唔多每一枱都叫,触感真系充满好多鱼肉,十分足料叫咗碟虾肠,佢哋啲虾都好大只,好有鲜味,果然同夜晚啲海鲜出品一样咁好,唯独啲肠粉皮比较厚其他点心都好怀旧,好耐都未食过呢啲真心好味不过呢度啲服务就唔好要求咁高,大部份侍应生都系上咗年纪比较有性格
更多
又系放假时,决定怀念那些年,依家要搵一啲传统嘅酒楼,真系好难搵,终於上网见到呢间金山酒楼,之前食过晚饭都几好食,原来中午时间都有茶饮、点心食,一於嚟试吓先


原本谂住有早茶饮,原来都系开11点,一开门上到嚟都已经好多人等,今日已经系星期六,都好多人嚟呢度饮茶,应该都唔差

呢度都要写点心纸,首先叫咗个鱼蓉粥,配油炸鬼,见差唔多每一枱都叫,触感真系充满好多鱼肉,十分足料

鱼蓉粥
175 浏览
0 赞好
0 留言

叫咗碟虾肠,
佢哋啲虾都好大只,好有鲜味,果然同夜晚啲海鲜出品一样咁好,唯独啲肠粉皮比较厚
虾肠
84 浏览
1 赞好
0 留言

其他点心都好怀旧,好耐都未食过呢啲
真心好味


不过呢度啲服务就唔好要求咁高,
莲藕饼
70 浏览
0 赞好
0 留言
猪润烧卖
74 浏览
0 赞好
0 留言



大部份侍应生都系上咗年纪比较有性格
棉花鸡
54 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
鱼蓉粥
莲藕饼
猪润烧卖
棉花鸡
  • 怀旧点心
等级2
26
0
2019-06-04 2316 浏览
金山一向都是与同事们午餐的好去处。虽然环境不是很华丽,但食物质素是不容置疑的。椒盐茄子豆腐:一向很好吃,不过今次炸得有点乾菜苗虾饺清清哋,几好味。馅料亦不会过油牛柏叶很香姜葱味,亦十分爽口烧买诚意之作,不会很油腻干蒸牛肉每次必点之选。香港酒楼已经很少见到干蒸牛肉。喜欢牛肉带着阵阵香茅味叉烧包热腾腾,不过略嫌太细个蛋散松脆,加上蜜糖,十分香口豉汁味菜凉瓜排骨煎米粉凉瓜味甘,分量充足。米粉略嫌煎得未够乾身。茶楼内大多是上了年纪的老夥记,也有一批相熟的茶客,这样的邻舍关系在香港买少见少。
更多
金山一向都是与同事们午餐的好去处。虽然环境不是很华丽,但食物质素是不容置疑的。


椒盐茄子豆腐:
一向很好吃,不过今次炸得有点乾
$48
33 浏览
0 赞好
0 留言


菜苗虾饺
清清哋,几好味。馅料亦不会过油
21 浏览
0 赞好
0 留言


牛柏叶
很香姜葱味,亦十分爽口
28 浏览
0 赞好
0 留言


烧买
诚意之作,不会很油腻
25 浏览
0 赞好
0 留言


干蒸牛肉
每次必点之选。香港酒楼已经很少见到干蒸牛肉。喜欢牛肉带着阵阵香茅味
28 浏览
0 赞好
0 留言


叉烧包
热腾腾,不过略嫌太细个
26 浏览
0 赞好
0 留言


蛋散松脆,加上蜜糖,十分香口
33 浏览
0 赞好
0 留言


豉汁味菜凉瓜排骨煎米粉
凉瓜味甘,分量充足。米粉略嫌煎得未够乾身。
40 浏览
0 赞好
0 留言


1051 浏览
1 赞好
0 留言
1209 浏览
0 赞好
0 留言


茶楼内大多是上了年纪的老夥记,也有一批相熟的茶客,这样的邻舍关系在香港买少见少。
1472 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$65 (午餐)
推介美食
  • 干蒸牛肉
  • 凉瓜炒蛋
等级4
210
0
2019-04-22 3360 浏览
再次到佐敦庄士伦敦广场的金山海鲜酒家吃晚饭, 味道虽然好,但是其中食物有点不乾净。家人吃完胃痛。这碟沙拉骨仍然保持水准,抄得入味。看来胃痛疑凶不是它。这碟金银蛋时菜也中规中矩,可以接受,也应该不是它引起胃痛。烧乳鸽其实也不差,大家都吃得很滋味,算不上是上顶的乳鸽,烧得也不错,肉的咸味适中。因为是招牌菜的缘故,叫了这一碟英国蛏子皇。预期般,份量很少。炒得非常辣,圣子肉吃完留下一点点甘味,不过有一些沙,应该洗得不够彻底乾净,可能是胃痛疑凶之一。这一碟用锡纸包着的砵酒焗桶蚝,肉质肥厚和甘甜,不过是否每只都全熟就难说了。也可能是胃痛疑凶之一。这一碟福建炒饭炒得很有镬气,不过吃到尾饭有点燶。最後以免费蛋散为结束。价钱不算太贵也不便宜,味道其实不错,很可惜食物看来不乾净。作为一间食店若不能保持食物乾净,反而让客人食後感不适,是不良的先号。
更多
再次到佐敦庄士伦敦广场的金山海鲜酒家吃晚饭, 味道虽然好,但是其中食物有点不乾净。家人吃完胃痛。


这碟沙拉骨仍然保持水准,抄得入味。看来胃痛疑凶不是它。

32 浏览
0 赞好
0 留言



这碟金银蛋时菜也中规中矩,可以接受,也应该不是它引起胃痛。

15 浏览
0 赞好
0 留言



烧乳鸽其实也不差,大家都吃得很滋味,算不上是上顶的乳鸽,烧得也不错,肉的咸味适中。

12 浏览
0 赞好
0 留言



因为是招牌菜的缘故,叫了这一碟英国蛏子皇。预期般,份量很少。炒得非常辣,圣子肉吃完留下一点点甘味,不过有一些沙,应该洗得不够彻底乾净,可能是胃痛疑凶之一。

14 浏览
0 赞好
0 留言


22 浏览
0 赞好
0 留言



这一碟用锡纸包着的砵酒焗桶蚝,肉质肥厚和甘甜,不过是否每只都全熟就难说了。也可能是胃痛疑凶之一。

18 浏览
0 赞好
0 留言

13 浏览
0 赞好
0 留言



这一碟福建炒饭炒得很有镬气,不过吃到尾饭有点燶。

18 浏览
0 赞好
0 留言



最後以免费蛋散为结束。

21 浏览
0 赞好
0 留言


价钱不算太贵也不便宜,味道其实不错,很可惜食物看来不乾净。作为一间食店若不能保持食物乾净,反而让客人食後感不适,是不良的先号。


44 浏览
0 赞好
0 留言


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
267
0
2019-03-16 3138 浏览
今次三月之星嚟呢度庆祝,之前本人都试过喺呢度食饭,服务态度果然可以保持一贯咁差 🤣🤣我哋呢班惯常都有 10 至 12 个轮流庆生,通常有啲早到,有啲迟。 。 。系迟半个至一个钟,所以早到嗰批会叫啲小食食住等。今次叫咗猪手仔,沙姜鸡脚,皮蛋菜莆,前菜都美味,系个皮蛋菜莆怪咗啲,先系为主配子姜夹啲 😁人齐上菜,叫咗烧鹅,生炒骨,金银蛋苋菜,芥兰炒牛肉,墨鱼饼,炸大肠,泰式炒蚬,大头虾,蒸班腩,窝贴鲜虾小棠菜同龙虾伊面。烧鹅有点惊喜,话晒呢间系海鲜餐厅,估唔到烧鹅咁好味,反而炒蚬有啲沙唔系好得,锅贴鲜虾小棠菜好得。咁大班人要揾地方食饭都唔易,又要好味又要可以坐得耐,所以服务唔好都要忍一忍,但唔知系咪加大张台加咗块皮,台面比较高,夹餸要抬到只手好高唔太舒服。晚饭送蜜糖蛋散,带蛋糕又唔收费 👍
更多
今次三月之星嚟呢度庆祝,之前本人都试过喺呢度食饭,服务态度果然可以保持一贯咁差 🤣🤣

我哋呢班惯常都有 10 至 12 个轮流庆生,通常有啲早到,有啲迟。 。 。系迟半个至一个钟,所以早到嗰批会叫啲小食食住等。

今次叫咗猪手仔,沙姜鸡脚,皮蛋菜莆,前菜都美味,系个皮蛋菜莆怪咗啲,先系为主配子姜夹啲 😁

人齐上菜,叫咗烧鹅,生炒骨,金银蛋苋菜,芥兰炒牛肉,墨鱼饼,炸大肠,泰式炒蚬,大头虾,蒸班腩,窝贴鲜虾小棠菜同龙虾伊面。

烧鹅有点惊喜,话晒呢间系海鲜餐厅,估唔到烧鹅咁好味,反而炒蚬有啲沙唔系好得,锅贴鲜虾小棠菜好得。

咁大班人要揾地方食饭都唔易,又要好味又要可以坐得耐,所以服务唔好都要忍一忍,但唔知系咪加大张台加咗块皮,台面比较高,夹餸要抬到只手好高唔太舒服。

晚饭送蜜糖蛋散,带蛋糕又唔收费 👍
57 浏览
0 赞好
0 留言
17 浏览
1 赞好
0 留言
33 浏览
0 赞好
0 留言
42 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
0 赞好
0 留言
20 浏览
0 赞好
0 留言
28 浏览
0 赞好
0 留言
19 浏览
0 赞好
0 留言
20 浏览
0 赞好
0 留言
19 浏览
0 赞好
0 留言
30 浏览
0 赞好
0 留言
20 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 烧鹅
  • 窝贴小棠菜