2025-06-13 272 浏览
今晚去咗灣仔利東街金子半之助食飯,位置非常近地鐵站,先黎個鮭魚子玉子燒,軟綿綿嘅蛋卷,配上鮭魚子,一濃一啖互相配合。帆立貝魷魚天婦羅餅天丼,滿滿的炸物鋪蓋在白飯上,汁可以分開上,咁就唔使成碗飯都係汁。炸物有鮮甜嘅帆立貝、彈口嘅魷魚、炸蔬菜,外層輕盈酥鬆,沾上天婦羅醬汁完美結合。穴子&日本產牡蠣天丼,朋友好鍾意食牡蠣,牡蠣大隻又肥美,醬汁滲入白飯,令每一口炸物加白飯口感更豐富。雖然是炸物,但不覺得油膩。

2025-06-10 293 浏览
許久沒吃到訪金子半之助,原來現在除了天丼還有多種選擇,挺有新鮮感的!店定免費提供的黑豆茶,茶身呈深棕色,散發濃郁的豆香與微微甜味,入口順滑,帶有自然的穀物風味。刺身4品盛合:赤蝦、日本產帆立貝、三文魚、日本產鰹魚赤蝦新鮮彈牙,肉質緊實;日本產帆立貝柔嫩細滑;三文魚油花豐富,口感滑潤;日本產鰹魚則帶有微妙的煙燻香,肉質結實卻不失柔嫩。迷你半生熟烤牛肉丼配稻庭冷烏冬半生熟烤牛肉帶有微微焦香配上軟糯的白飯,新鮮香蔥增添清新。稻庭冷烏冬細滑彈牙,涼拌保留煙韌口感!江戸前天丼金子半之介的招牌菜,使用了虎蝦(+$30)、小柱魷魚天婦羅餅、溏心蛋天婦羅,當中最吸精的當然是長達30公分的穴子魚!酥脆金黃的外皮包裹著彈牙的蝦肉,穴子魚超厚肉身,肥美軟滑!使用胡麻油製成的天婦羅味道芳香撲鼻。食用一半後,將溏心蛋天婦羅戳破,半熟蛋液包裏著每一粒米飯。
店定免費提供的黑豆茶,茶身呈深棕色,
散發濃郁的豆香與微微甜味,入口順滑,帶有自然的穀物風味。
刺身4品盛合
刺身4品盛合:赤蝦、日本產帆立貝、三文魚、日本產鰹魚
赤蝦新鮮彈牙,肉質緊實;日本產帆立貝柔嫩細滑;
迷你半生熟烤牛肉丼配稻庭冷烏冬
半生熟烤牛肉帶有微微焦香配上軟糯的白飯,
新鮮香蔥增添清新。
稻庭冷烏冬細滑彈牙,涼拌保留煙韌口感!
江戸前天丼
溏心蛋天婦羅,當中最吸精的當然是長達30公分的穴子魚!
酥脆金黃的外皮包裹著彈牙的蝦肉,穴子魚超厚肉身,肥美軟滑!
刺身4品盛合
江戸前天丼
如果你想食天婦羅,金子半之助絕對係首選!價錢合理,份量十足!💰🍽️🍚 江戶前天丼我最愛佢的江戶前天丼!材料包括:- 穴子(鰻魚)🐟- 海老(蝦)🍤- 小柱魷魚天婦羅餅 🦑- 溫泉蛋 🍳- 海苔 🌿- 莢豌豆 🌱穴子脆內軟,小柱魷魚香口彈牙!熱騰騰的飯加上流心的溫泉蛋,簡直係絕配!❤️ 食完飽到上心口,大滿足!🍽️ 上天丼材料同江戶前天丼一樣,但穴子改做白魚,朋友們也非常喜歡!👍🌶️ 辣味鮭魚他他拌蛋黃另外,我們重叫了辣味鮭魚他他拌蛋黃。新鮮鮭魚加滑溜的蛋黃,配上微辣的調味,口感同味道層次好豐富!😍可以成為口袋飯店!💖

🍚 江戶前天丼
- 溫泉蛋 🍳
- 海苔 🌿
- 莢豌豆 🌱

🍽️ 上天丼
材料同江戶前天丼一樣,但穴子改做白魚,朋友們也非常喜歡!👍

🌶️ 辣味鮭魚他他拌蛋黃

可以成為口袋飯店!💖
2025-06-05 199 浏览
中午一般人流較多,我見當時平日無人排隊就決定試一試佢。由我落單到上菜都算快,我叫咗最普通嘅天丼,佢個餐有包前菜、湯同埋飯。我對哩類日本過江龍都有少少偏見,我覺得佢地係本店嘅低配版。事實上個炸物比我想像嘅好,個炸粉幾輕身,脆而不賦,個菇都幾Juicy,小柱魷魚幾彈牙,個雞係炸嘅但個黃係流心,所以香口得嚟又嘗心悅目,但蝦嘅鮮味就好似日本出色啲。個湯偏濃,不過不失。食物嚟講收哂貨。服務方面排隊比較混亂,店外無畫線排隊,侍應剩係叫你出去等,所以其實侍應知唔知邊個嚟先邊個嚟後,同埋木門有大塊掛簾,我等位等到懷疑自己有無被侍應遺忘。我數過先後四個人走但都無人叫我入去,侍應話「唔係我唔俾位你,但個位都係剛剛執好」,我估佢地都真係好忙包容下啦。
中午一般人流較多,我見當時平日無人排隊就決定試一試佢。

我對哩類日本過江龍都有少少偏見,我覺得佢地係本店嘅低配版。

個湯偏濃,不過不失。

食物嚟講收哂貨。
午餐
2025-04-27 230 浏览
跟好友太掛念日本美食,尤其特別喜愛日式天婦羅,今晚一於相約好友好好回味一下。鮭魚子玉子燒
玉子燒入口軟嫩,帶著濃濃的蛋香,搭配鮭魚子的鮮鹹與爆汁口感,簡單卻充滿層次,開胃一流!帆立貝魷魚天婦羅餅
這款天婦羅餅外脆內軟,帆立貝的鮮甜與魷魚的嚼勁完美融合,沾點鹽或天婦羅醬汁都超對味。迷你天丼
迷你天丼小份量卻精緻,酥脆的天婦羅配上微甜的特製醬汁,主角海老天婦羅外皮金黃酥脆,蝦肉鮮嫩彈牙。菇菌和南瓜增添了甜香,海苔脆口,溫泉蛋輕輕一戳,蛋液融入米飯,濃郁又不膩,莢碗豆清新解膩,平衡感十足,米飯吸收了醬汁的香味,每一口都滿足,適合小鳥胃的我。冷稻庭烏冬
烏冬條爽滑Q彈,冰涼的湯汁清爽不膩,帶點柚子清香,天氣悶熱時吃這道絕對舒爽!穴子&日本產牡蠣天丼
穴子天婦羅軟嫩多汁,帶點天然甜味;日本牡蠣則鮮美肥厚,外脆內嫩,兩者搭配濃郁的醬汁,令人回味無窮。
天婦羅炸得輕盈不油膩,食材新鮮,搭配得宜,無論是冷烏冬的清爽還是天丼的豐富,都讓人感受到日式料理的用心。

迷你天丼

冷稻庭烏冬

用餐优惠
試食活動
2025-04-23 243 浏览
真的很久没去日本,每次來金子,都令我有回到日本的感覺。想不到今次新推出了我最喜愛的穴子天丼!!!!!當然要點吧~穴子日本牡蠣天丼上台時份量很有睇頭,堆滿天婦羅,似一座小山。穴子即是星鰻,油脂較少,肉質細嫩結實,有別於一般鰻魚,星鰻做天婦羅真的一絕!!!而且這裏的招牌穴子天婦羅,接近30cm,超厚肉身,肥美軟滑。再淋上古早秘傳醬汁,真係令人欲罷不能!!!雖然一旁的牡蠣、海老都好出色,但都被比下去了,這個穴子太好食!!!上天丼有白身魚、海老、小柱魷魚天婦羅餅、温泉蛋、海苔和夾豌豆。白身魚炸得嫩滑,連骨都可一齊食。海老啖啖肉又彈牙,而小柱魷魚是依然的出色,煙韌又彈牙,百吃不厭。再加上蛋漿和秘製醬汁,每一口都是美味。而且丼碗碗底部份特意做成空心設計,更能保持天婦羅的溫度有別於傳統做法金子半之助天丼追求的是每件天婦羅都能適量沾有醬汁,所以天婦羅炸起後便淋上醬汁,並不像一般天婦羅脆口。 但特製高級胡麻油,胡麻已令天婦羅色澤會較深和芳香撲鼻。明太子玉子燒額外點的,滿滿的明太子和嫩滑的玉子十分合襯,細細件做得出色。一邊食炸物一邊飲可樂,真係好爽,感覺完全是回到了日本!!!
穴子天婦羅
白身魚
2025-04-16
穴子天婦羅
白身魚
2025-04-21 163 浏览
突然想食天婦羅🍤一直想試吓呢間日本天婦羅丼飯専門店 @hannosuke.hk 餐廳主打各款天婦羅丼飯,材料由日本新鮮直送🇯🇵全部丼飯都好吸引,想試吓天婦羅丼飯朋友不妨嚟試吓天井 $98菇菌,海老,小柱魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,萊碗豆天婦羅外脆內嫩,唔算好油膩,加埋秘製天婦羅醬汁,味道微甜,令鮮味更突出。穴子&日本產牡蠣天丼長達30cm超大條原條穴子‼️肉質肥美軟滑,配埋天丼令味道更提升;牡蠣天婦羅炸得外層酥脆,保留咗鮮味;飯底帶有少少甜鹹嘅天丼汁,味道唔算太重,整體食落幾滿足。辣味鮭魚他他拌蛋黃 $48味道帶點微辣鮭魚他他,配上蛋黃更添順滑還附上四片炸海苔,配搭鮭魚他他一起吃,增添香脆口感👍🏻

天井 $98
菇菌,海老,小柱魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,萊碗豆

辣味鮭魚他他拌蛋黃 $48
味道帶點微辣鮭魚他他,配上蛋黃更添順滑
還附上四片炸海苔,配搭鮭魚他他一起吃,增添香脆口感👍🏻
2025-04-09
2025-04-10 159 浏览
📍金子半之助😍非常高質素的日本餐廳👍~餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍~江戶前天丼😍真心未食過咁正嘅天婦羅😍天婦羅種類包含穴子,海老,小柱魷魚,溫泉蛋,海苔,莢豌豆😍當中用星鰻整出30cm長既穴子🥰魚肉非常鮮嫩👍外皮炸得非常鬆脆😘其他天婦羅都勁高質🥰丼飯仲採用日本特製高級胡麻油😍胡麻油製成的天婦羅芳香撲鼻及色澤會較深👍~上天丼😍天婦羅種類包括有白身魚,海老,小柱魷魚,溫泉蛋,海苔,莢豌豆😍一樣非常豐富🥰另外加咗$38升級做虎蝦😘虎蝦非常大隻多肉同新鮮❤️🥰~雲呢拿雪糕配伯爵茶布甸❤️雲呢拿雪糕非常高質🥰懷疑係用M字頭雪糕😗伯爵茶布甸香濃柔滑👍📍金子半之助 (利東街) (灣仔)灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖
📍金子半之助😍非常高質素的日本餐廳👍

~餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍

~江戶前天丼😍

~上天丼😍

~雲呢拿雪糕配伯爵茶布甸❤️

📍金子半之助 (利東街) (灣仔)

灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖
2025-04-09 127 浏览
今晚去咗利東街行街,見到呢間主打江戶前天丼好吸引,同朋友揀咗呢間餐廳食晚飯。環境舒服,日式風格裝修,原來這𥚃丼碗是運用了源自江戶時代的陶瓷工藝,佐賀有田燒來製作,碗底部份特意做成空心設計,為更能保持碗中食物的溫度,由外觀賣相到實用性,都是一絕的江戶前味道,好有特色‼️江戶前天丼 $138超大條原條穴子(鰻魚)長達30cm,超厚肉身,肥美軟滑。仲有海老、海苔、溫泉蛋、鹹香嘅小柱魷魚天婦羅餅,份量十足!!! 天婦羅外脆內嫩又不油膩,蘸少許秘製天婦羅醬汁,味道微甜,鮮味更突出。迷你軟殼蟹天丼及蕎麥麵$138𨍭 牛肉蕎麥麵(咖哩)+$20一個套餐有齊迷你丼飯,烏冬或蕎麥麵套餐𨍭咗軟殼蟹,仲有菇菌、南瓜、海苔、溫泉蛋,莢碗豆。蕎麥麵口感彈牙,配料好豐富,大滿足❤️

江戶前天丼 $138

迷你軟殼蟹天丼及蕎麥麵$138
𨍭 牛肉蕎麥麵(咖哩)+$20
一個套餐有齊迷你丼飯,烏冬或蕎麥麵
  • 江戶前天丼
2025-04-06 83 浏览
呢個係期間限定嘅炸蠔海老天丼之前去東京嘅時候都已經食過金子半之助但由於嗰次實在係太多人排長龍等唔切所以轉咗外賣今次可以食到熱辣辣即炸既食嘅效果不得不說即食嘅好味程度又level up作為過江龍佢保持到粉漿薄但海老肉厚彈牙嘅感覺同埋天婦羅嗰個沾汁冧滿晒個飯勁好食冧完先擺天婦羅上去唔會影響到佢脆嘅口感天丼對於咁大食嘅我嚟講都有啲大份雖然話佢唔會炸到好油膩但咁大份食到尾係真係有嚟膩同濟所以定食有配埋醃蘿蔔呢啲小食食到一半解吓膩就十分好啦最後再飲埋個麵鼓湯完美收尾滿足嘅一餐!
呢個係期間限定嘅炸蠔海老天丼
所以定食有配埋醃蘿蔔呢啲小食
食到一半解吓膩就十分好啦
最後再飲埋個麵鼓湯完美收尾
滿足嘅一餐!
😌好耐冇黎依間餐廳,之前黎既時侯都冇咁多款式😍既野食簡😙依家竟然有刺身同好多小食,例如刺身拼盤🤓同巻物都有🥰岩曬怕悶既我,唔洗一路食天婦羅,一路怕熱氣🤣一黎到店員仲會比杯黑豆茶~超好味值得一讚🤩天婦羅丼飯都依舊保持水準好味,最鍾意佢個汁係少少甜味,唔會好膩,亦保持到天婦羅少少脆身既感覺😋🤭三文魚他他帶少少辣,鍾意濃味既人要試🤗最最最~出色竟然係個甜品🤩伯爵茶布甸配雪糕🤩本身食唔到好甜既我但又鍾意食甜品🤭既係必食啊!!!!!😍😍😍因為伯爵茶布甸有茶味,😚雲呢拿雪糕仲要有雲呢拿籽😋睇得出係用心去調配,價錢仲要唔貴同出面$100杯冇咩分別,但只係40幾蚊去到一定要叫😍😍😍🥳做一個完美既Ending
一黎到店員仲會比杯黑豆茶
~超好味值得一讚🤩
身既感覺😋
🤭三文魚他他帶少少辣,鍾意濃味既人要試🤗
最最最~出色竟然係個甜品🤩伯爵茶布甸配雪糕
  • 伯爵茶布甸配雪糕
  • 江戶前天丼
  • 黑豆茶
2025-03-31 167 浏览
間唔中都會想食啲香口野呢個時候我就會去食天丼日本過江龍金子半之助係我嘅必然之選利東街嘅金子半之助有兩層下層係開放式廚房但餐廳唔會有油煙感覺有多個單人吧枱位一人獨享都無尷尬我特別喜歡金子家嘅古早秘傳醬汁醬汁著重重現江戶時代風味入口唔會過鹹但又有提鮮作用而金子家嘅天婦羅香脆得黎感覺唔會太熱氣用上日本特製高級胡麻油製成嘅天婦羅脆衣色澤會較深麻香撲鼻今次都係食我最愛嘅天丼入面每款天婦羅我都鐘意食😍食材同白飯比例剛好添上醬汁每一啖天婦羅都可以配上香軟日本米飯轉眼間就可以清空飯碗!跟餐仲有味噌湯同日式漬物非常滿足男朋友就揀江户前天丼個招牌穴子天婦羅長達30cm!!勁厚肉超肥美🤤差啲一條穴子已經塞飽佢絕對可以兩個人share!我地仲加點左鮮果汁放題有幾款鮮果汁我試左芒果鮮果綠茶鮮甜夠味相當抵飲!
間唔中都會想食啲香口野

入面每款天婦羅我都鐘意食😍
食材同白飯比例剛好
添上醬汁
每一啖天婦羅都可以配上香軟日本米飯
轉眼間就可以清空飯碗!
跟餐仲有味噌湯同日式漬物
非常滿足

男朋友就揀江户前天丼
個招牌穴子天婦羅長達30cm!!
勁厚肉
超肥美
🤤
差啲一條穴子已經塞飽佢
絕對可以兩個人share!

我地仲加點左鮮果汁放題
有幾款鮮果汁
我試左芒果鮮果綠茶
鮮甜夠味
相當抵飲!
2025-03-26
  • 天丼
2025-03-30 229 浏览
排左約15分鐘,有位中年女店員帶位,我地一行3人,入到去先話得返吧枱(唔明點解唔係出面問聲介唔介意坐吧台),而我地入到去見仲有兩張吉嘅3至4人枱,但女店員話要留俾員工(而當時係無員工係度食野),叫我地出去再等。出到去,店員又唔同後面啲顧客講聲,搞到後面d人以為我地插隊。跟住等多15分鐘,果名女店員又出黎叫位,完全無視我地,直接帶後面班顧客入去(連一句唔好意思,暫時未有吧枱都無講,感覺完全唔想做你生意)。等左半個鐘心情已經好差唔想食,後黎去左街頭間日本餐廳,一開始又係無3至4人枱,因為人地真係有員工食緊飯,但都主動讓出座位。同樣係日本餐廳,態度真係一天一地。

2025-03-26 164 浏览
🤩稻庭烏冬+炙燒鮭魚迷你丼烏冬湯底清甜,帶有淡淡嘅昆布香,飲落舒服又滿足。稻庭烏冬嘅質感真係夠滑,咬落有少少彈牙,口感唔錯。炙燒鮭魚迷你丼嘅鮭魚薄薄一層焦香,但內裏保持嫩滑,味道唔會太重,配埋飯一齊食,簡單但唔失美味。🤩伯爵茶布丁布丁夠滑,茶香濃郁但唔會過頭,甜度啱啱好,食落去幾清新。底層嘅焦糖帶少少苦味,提升咗整體層次感,唔會膩口。呢個甜品份量適中,食完之後唔會覺得太 heavy,算係一個幾平衡嘅收尾。🤩穴子&日本產牡蠣天丼天丼整體炸得幾香脆,唔會覺得太油膩。穴子嘅肉質算係鮮嫩,配埋天丼汁食味道幾豐富。至於牡蠣,炸得外層夠脆,而內裏仲保留咗鮮味,咬落去啲汁仲有少少海水嘅味道,幾特別。飯底帶有少少甜鹹嘅天丼汁,味道唔算太重,整體食落幾滿足。
🤩稻庭烏冬+炙燒鮭魚迷你丼

🤩伯爵茶布丁

🤩穴子&日本產牡蠣天丼
2025-03-25 149 浏览
今日天氣很熱,突然很想吃冷烏冬!所以醒起去囍帖街食天婦羅🍤1️⃣江戶前天丼(穴子・海老・小柱魷魚天婦羅餅・溫泉蛋・海苔・莢豌豆🫛)完全係俾30cm穴子吸引🤩穴子其實是「星鰻」,肉質鮮嫩甘口,且脂肪較少、口感緊實!還有炸蝦🍤口感爽口彈牙!套餐還附上附上漬物及味噌湯👍🏻2️⃣迷你海老天丼·冷稻庭烏冬(菇菌•海老•南瓜•海苔•溫泉蛋•莢豌豆🫛)今日想輕食所以食迷你丼!點估到有一碗飯及冷烏冬😂😂還有幾款蔬菜天婦羅!好彩仲有一隻炸蝦🍤冷烏冬還可以出去拎配料!可以冇咁單調!3️⃣牡丹蝦刺身新鮮大大隻的牡丹蝦,味道鮮甜😋
今日天氣很熱,突然很想吃冷烏冬!所以醒起去囍帖街食天婦羅🍤

1️⃣江戶前天丼
(穴子・海老・小柱魷魚天婦羅餅・溫泉蛋・海苔・莢豌豆🫛)

2️⃣迷你海老天丼·冷稻庭烏冬
(菇菌•海老•南瓜•海苔•溫泉蛋•莢豌豆🫛)

3️⃣牡丹蝦刺身
新鮮大大隻的牡丹蝦,味道鮮甜😋