2022-12-05 911 浏览
諗住好多年無幫襯,會一會你,點知再次嚟食,一個字差,食物質素差,環境差,服務差。叫個茶餐C……腸仔奄列(油浸奄列),茶走(真係走曬啲茶味),最最最離譜係個菠蘿油(個包底係濕嘅,成個發水麵包,當日天氣係涼涼地,個侍應話可能天氣凍有倒汗水無辨法,呢點我明,但我問可否換個隻餐包,佢就拒絕)算吧,無下次。
2022-12-01 814 浏览
茶餐廳午時好旺,好多附近學生幫襯。茶餐廳食物味道一般,逼逼地,要搭枱,純粹為咗充飢而嚟。點了「特價午餐」菠蘿包:韌,凍冰冰,唔熱又唔脆,質感似隔夜麵包,有點淋有點濕,伴有少少牛油,但都無助提升味道,一般。五香肉丁通粉:最穩陣的選擇,因為只係翻熱罐頭食物,不過不失。餐飲凍檸茶:正正常常,不過不失。
點了「特價午餐」

餐飲凍檸茶:正正常常,不過不失。
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2022-11-28 498 浏览
灣仔金鳳餐廳,是有點情意結的,菠蘿油好食,奶茶好飲。午餐時間,間間餐廳都要等位,唯獨金鳳有位,就梗係諗都唔諗就入去緬懷一下。沙嗲牛通,火腿奄列,菠蘿油,凍奶茶。轉頭就已經有得食。沙嗲牛依然好味,沙嗲味濃,味道不太濃,又唔會死鹹。火腿奄列足料,裡面有好多火腿絲。菠蘿油有點失望,始終唔熱的菠蘿包無法令牛油稍稍溶掉。好處係好厚實,不是空氣包。奶茶和一般茶餐廳的茶膽不同,頗有特色,但始終凍飲不能真實試到杯茶的功力。但唔夠凍係敗筆。午餐盛惠$59,只能說生活艱難。
灣仔金鳳餐廳,是有點情意結的,菠蘿油好食,奶茶好飲。

沙嗲牛通,火腿奄列,菠蘿油,凍奶茶。轉頭就已經有得食。

沙嗲牛依然好味,沙嗲味濃,味道不太濃,又唔會死鹹。

火腿奄列足料,裡面有好多火腿絲。

午餐盛惠$59,只能說生活艱難。
2022-11-17 595 浏览
灣仔人氣懷舊茶記金鳳茶餐廳 今次又試試排隊店 望封面都應該估到 今次終於中伏啦 簡單紀錄下.⭐️沙嗲牛肉麵餐 $51 跟火腿奄列 菠蘿包見到咁多人排隊 事前提高左自己期望🤤試完覺得好食呀 係我最鐘意沙嗲牛肉既口味👌🏻沙嗲牛肉 算大塊 唔會碎濕濕👌🏻麵底用左傳統 捲曲度比較高嘅公仔麵.成個出品味道喺香港可以話好常見 由細食到大但價錢就一d都唔普通啦香港唔難搵到抵過佢嘅沙嗲牛肉麵而賣得貴 都唔可以話佢伏 (因為賣得貴 其實唔係餐廳問題…..).🤮最伏係佢杯凍奶茶 又淡 又唔凍 又唔甜 又苦澀而且凍奶茶冇冰 都仲要收多$3見到佢地 水吧分開左2邊 一邊係門口 一邊係廚房而如果係門口果邊出餐 佢地出品嘅奶茶係預製明顯冇地方放冰 偷懶情況之下搞到佢地預製奶茶味道好似 放咗好耐融雪奶茶咁成功加入 以身試伏.寫文期間 見到網上有好多媒體 群組推介 同時網上都多人負評 搞到想試$2x一碗嘅沙嗲牛肉麵 平衡返心理…...#金鳳茶餐廳 (灣仔)地址:灣仔春園街41號春園大廈地舖.⭐️評分:味道:2.5/5 奶茶一分環境:1.5/5 傳統茶餐廳 feel 地方逼夾服務:2/5 澳牛feel 還好抵食:1.5/5
⭐️沙嗲牛肉麵餐 $51 跟火腿奄列 菠蘿包
成個出品味道喺香港可以話好常見 由細食到大
但價錢就一d都唔普通啦
香港唔難搵到抵過佢嘅沙嗲牛肉麵
而賣得貴 都唔可以話佢伏
(因為賣得貴 其實唔係餐廳問題…..)
🤮最伏係佢杯凍奶茶 又淡 又唔凍 又唔甜 又苦澀
而且凍奶茶冇冰 都仲要收多$3
見到佢地 水吧分開左2邊 一邊係門口 一邊係廚房
而如果係門口果邊出餐 佢地出品嘅奶茶係預製
明顯冇地方放冰 偷懶情況之下
搞到佢地預製奶茶味道好似 放咗好耐融雪奶茶咁
成功加入 以身試伏

#金鳳茶餐廳 (灣仔)
地址:灣仔春園街41號春園大廈地舖
⭐️評分:
味道:2.5/5 奶茶一分
環境:1.5/5 傳統茶餐廳 feel 地方逼夾
服務:2/5 澳牛feel 還好
抵食:1.5/5
鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔
超感謝你嘅支持🙏🏻一齊見證我脂肪成長
我本身都好少會comment食店既好or壞,但呢間茶餐廳原來真係唔係浪得虛名架,食評內有過百差評。本身諗住趕時間,同反正係食個早餐姐,姑且入去一試,點知真係中伏,個早餐真係不知所謂都一個點,奄列可以乾自到同d火腿分離咗,個牛肉通好似食隔夜咁,淋個汁上去就扮新鮮咁上枱,仲有個波蘿油,凍冰冰,仲求膽死加片牛油要比多$5...離譜到呢..好食無問題..咁難食,咁既質素仲叫人點會再幫襯!!
2022-10-27
等候时间
30 分钟 (堂食)
唔知仲有幾多間呢啲咁有味道的港式茶記,仲會有自己餅房。餐牌啲字密麻麻,但其實都係嗰啲野。午飯時間門口的人龍好長,要齊人先可以入座。座位好逼,二人枱的話,會同對面位腳掂腳。雪菜肉絲比得好慷慨,不過個碗其實偏細,送到黎都索哂水。米粉唔會好似鐵線咁硬,味道都OK!但最欣賞的係好多人冇興趣的牛油餐包!!! 好多人都會要菠蘿包,但呢到的餐包好大個而且超級重手,絕對唔係空氣包,非常有咬勁,好有彈力,甜甜的,雖然冇整返熱,但都不減吸引力。
雪菜肉絲比得好慷慨,不過個碗其實偏細,送到黎都索哂水。
米粉唔會好似鐵線咁硬,味道都OK!
2022-09-23 644 浏览
講開灣仔茶餐廳應該無人唔識金鳳茶餐廳,連朋友移民前都指定話要去呢間度回味下,食下佢個沙爹牛肉麵。我每次經過都會心思思想入去,今次係星期六中午,到既時候已經有唔少人排緊隊,等左大概十五分鐘就入到啦。今次坐一人卡位,雖然個位比較窄,但舊式茶餐廳黎講佢係幾乾淨,都坐得舒服。我今次叫左個營養快餐,五香肉丁公仔麵配菠蘿包,五香肉丁好香好Juicy, 質感唔係果種罐頭味,亦唔會話太辣,配公仔麵絕對一流。個公仔麵亦係軟硬度適中,至於菠蘿包加牛油呢個配搭亦都係無得輸,雖然無另外加錢轉新鮮菠蘿油,但個包都係好好味,好有水準。話說係我食到一半既時候有雞批出爐,果種香味係令人想即刻order 一打! 可惜個肚無位再食,希望下次可以再過黎食! 推介大家去試下!
2022-09-15 607 浏览
平時講到灣仔,就會諗起金鳳茶餐廳。佢哋個茶餐真係每次食到我都捧住個肚走,最鍾意叫佢哋嘅沙嗲牛肉米,個沙嗲牛肉整得好出色好夠沙嗲味。而佢個奄列都用咗起碼有兩隻蛋,用了非常足料。除咗有少少美中不足嘅就係佢個包唔夠熱,如果個包都熱嘅咁就一百分。仲有一樣嘢係佢嘅凍奶茶係預先整好放入雪櫃嘅,所以唔會加冰去溝淡咗佢嘅奶茶味,每次去都一定要飲。食過返尋味😍
2022-08-21 674 浏览
Kam Fung Restaurant is a popular Hong Kong style tea restaurant that serves almost all of the well-known traditional dishes. They have everything from macaroni with beef brisket and milk tea to pineapple buns and fried egg with toast. This is one of the last old school cha chan tengs left in Hong Kong where they serve cold milk tea the traditional way with no ice. This is highly recommended restaurant.Ordered1. Pineapple bun (with butter)2. Chicken pie3. Hot milk tea4. Scrambled egg and Luncheon

Ordered
2. Chicken pie
3. Hot milk tea
4. Scrambled egg and Luncheon meat sandwich
2022-04-21
2022-08-14 826 浏览
經過灣仔當然要去金鳳茶餐廳食午餐🤩🥢, 一間老字號的港式茶餐廳,位於灣仔春園街41號春園大廈地舖。 記得小時候媽咪經常帶我到這裏用餐, 自從搬離港島區之後已經很少來了。特價午餐兩份📌 ~ 沙爹牛肉公仔麵$51、沙爹牛肉通粉$51、 火腿奄列、煎雙蛋、 菠蘿包加鮮油$4、 凍咖啡$3、凍奶茶$3 沙爹牛肉公仔麵和通粉🍜, 雖然碟子少少,份量依然多, 沙嗲味香濃, 牛肉軟腍。 火腿奄列和煎雙蛋🍳味道正常, 最喜歡金鳳的新鮮出爐麵包🍞🥖, 菠蘿包香脆的外皮加上鮮油, 很好味的呢😋! 更欣賞凍咖啡和凍奶茶沒有冰粒🧊, 原汁原味,香濃順滑。 一邊在餐廳用餐一邊看見有新鮮出爐的包點🤤, 香噴噴真是特別吸引, 見到很多街坊朋友都來這裏買麵包, 加上店員們的親切友善態度, 食出一份香港人情味的感覺🥰。

煎雙蛋

凍咖啡$3、凍奶茶$3

2022-08-13
凍咖啡$3、凍奶茶$3
  • 沙爹牛肉公仔麵$51、沙爹牛肉通粉$51、火腿奄列、煎雙蛋、菠蘿包加鮮油$4、凍咖啡$3、凍奶茶$3
2022-07-31 700 浏览
Piggy食菠蘿油就一要雙飛🤣🤣🤣 灣仔金鳳個菠蘿包不嬲都好出名嘅,比較實淨有咬口,有食到嘢落肚嘅感覺🤪 個菠蘿皮都做得好好,鬆脆得嚟唔會跌到成枱都係👻 杯檸檬茶仲要超多檸檬,真係下午茶嘅好選擇😋
2022-07-30 583 浏览
一人之境老餐廳系列波蘿油面包上枱係暖皮都重做到脆牛油略為少雞批不是剛出爐都個心係係熱辣辣🤨😯皮鬆脆雞肉黎濃原裝凍奶茶真心做到不加冰🧊所以味道濃而本人茶同奶味都剛好👍🏻不會是旦一邊搶味👌🏻👍🏻蛋撻皮做到香脆👏🏻聞起黎有牛油味👍🏻蛋心甜度剛好結: 所有飲品食品都係 及格之上所有都推介👍🏻😲🤩簡單黎講係 及格之尺🤝#波蘿油#雞批#原裝凍奶茶#蛋撻#金鳳茶餐廳
一人之境

• 菠蘿油
  • 凍奶茶
  • 蛋撻
2022-07-26 574 浏览
朋友喺灣仔長大,佢話我應該要試下呢間茶餐廳,不過佢都強調左幾次,覺得近年嘅質素係差咗。餐廳保留舊式嘅茶餐廳風味,一睇就知有返咁上下歷史,店舖地方唔算大,我地兩個人係門口都排左一陣先入到去,坐得都算逼夾,不過都好正常,始終佢賣點唔係坐得舒服。朋友叫左個特價午餐,有沙嗲鮮牛肉配通粉,火腿奄列,再加菠蘿油,配凍檸茶 $51+$4+$3佢話沙嗲汁個味夠濃,牛肉都夠嫩,都惹味嘅!奄列個蛋都炒得滑而我就叫左營養快餐D,有火腿通粉,菠蘿油,配原裝凍奶茶 $47+$4+$3火腿份量多,但湯少無味,有啲失望!菠蘿油做唔到鬆軟嘅感覺,好厚實,最後就係原裝凍奶茶,其實好飲嘅,奶滑香濃本身比好高分,但因為佢賣點係無用冰,只用雪櫃雪完就上,喺咁熱嘅天氣下,真係唔夠凍,不過呢個不是佢本身嘅問題,只係近來真係太熱!懷舊嘅餐廳,有時未必係食佢嘅味道,可能係好似我朋友咁,食嘅係一份回憶。

佢話沙嗲汁個味夠濃,牛肉都夠嫩,都惹味嘅!
奄列個蛋都炒得滑

火腿份量多,但湯少無味,有啲失望!
菠蘿油做唔到鬆軟嘅感覺,好厚實,
最後就係原裝凍奶茶,其實好飲嘅,奶滑香濃

上網見到遊客必食,專登嚟朝下聖,點知真係好失望!首先,佢個餐包係凍嘅,硬到好似舊磚頭咁🥵想搣開到滅唔到😫其次,明明佢最出名就係個沙嗲牛,點知收到嗰陣變左沙嗲撈麵🥲又凍又冇湯,鹹到黐線!然後,個菠蘿包又凍又黐牙,唔知點做到!明明加咗鮮牛油,點知到頭來得啲溶咗嘅牛油🥵 $4雞,早知唔加🙄嘢飲都好一般,甜到漏,啲茶飲冇茶味🙄唯一正常啲就係個奄列⋯但整體來講都唔抵食,千祈唔好幫襯,可一不可再🥵🥵
上網見到遊客必食,專登嚟朝下聖,點知真係好失望!
首先,佢個餐包係凍嘅,硬到好似舊磚頭咁🥵想搣開到滅唔到😫

2022-04-17 1094 浏览
openrice 睇到好多食評都係話呢間金鳳唔好食, 所以我都係抱住一試的心態試下. 今日去到2 點左右, 等左幾分鐘就入座..望到餐牌, d set 其實都係差唔多, 特價午餐就多左奄列 , 而只係貴過其他set 幾蚊, 所以就一試吧.睇之前的食評都係話粉麵和奄列的份量大.食物來到時見碗沙爹米個碗都幾細下, 初頭都擔心會唔夠食, 但食落份量又真係幾ok, 而且味道都好, 好過平時茶餐廳食的.另外奄列都幾好, 好似好食過以前荃灣的嘉樂.菠蘿包可惜係凍的, 味道都好好, 而家好實, 但如果係熱的話應該更加好味.整體黎講, 今時今日 $51 食得咁豐富 已經好難得.我認真覺得值得一試. 大家可以放心一試, 唔好介意 d 差評.

睇之前的食評都係話粉麵和奄列的份量大.

另外奄列都幾好, 好似好食過以前荃灣的嘉樂.

整體黎講, 今時今日 $51 食得咁豐富 已經好難得.

沙爹牛米
沙爹牛米