2020-07-11 149 浏览
有一段时间无食过这间,今日行到这边觅食,又无其他店啱,於是食佢,快靓正,叫了佢个特价午餐,要沙嗲鲜牛肉通、火腿奄列、菠萝包、热菜蜜,好快上餐,啲沙嗲汁好浓稠、杰身的,但不会过䶢,即使未捞落啲汤度食也唔䶢,牛肉唔韧,尚算嫩滑,份量也足,个菠萝包也不错,尚算松软,如果热辣辣仲正,个火腿奄列好饱满,内里的火腿丝足料,味道刚好,个菜蜜比较甜,成个餐$49,食到好饱,服务态度也ok,但地方比较窄,出入唔太方便.
2020-06-30 213 浏览
一心欢喜谂住经开湾仔食老店好耐都无来过食,以为老字号有水准菠萝包全冻无味,伏味重奶茶无茶味,不香沙嗲牛肉乌冬乌冬碎上,沙嗲全水, 牛肉碎上老店都搞成甘,不再光顾了点解会搞成甘
一心欢喜谂住经开湾仔食老店
好耐都无来过食,以为老字号有水准

菠萝包
全冻无味,伏味重

奶茶
无茶味,不香

沙嗲牛肉乌冬
乌冬碎上,沙嗲全水, 牛肉碎上

老店都搞成甘,不再光顾了
点解会搞成甘
2020-06-25 229 浏览
成日都去湾仔 今次weekend系会展睇完野 就去食个tea星期日个条街好多野都冇开 唔多人 唔洗等位就入得 5 点几食少少野 叫左个酥皮蛋挞 唔够热 但个酥皮好厚 个蛋面好滑 如果岩岩出炉就好味 跟住叫左个公司三文治 好大份 有咸牛肉煎蛋 餐肉 火腿 同埋烘左底 个咸牛肉好正 好入味 我加左杯冻零茶 唔饮得奶冇得叫奶茶gf就叫左个纸包蛋糕加热奶茶 热奶茶好滑同埋香 个茶底好浓 平时黎都系食茶餐 今次试d新野几好 2 个人大约100 蚊 因为冇下tea set

我加左杯冻零茶 唔饮得奶冇得叫奶茶

gf就叫左个纸包蛋糕加热奶茶 热奶茶好滑同埋香 个茶底好浓

平时黎都系食茶餐 今次试d新野几好

2 个人大约100 蚊 因为冇下tea set

2020-06-14 295 浏览
好耐之前已听闻金凤嘅无冰奶茶好正,今日终於有机会去试吓喇!店里面嘅餐牌都系茶记必有嘅食品,因为唔想食得太饱所以拣咗菠萝油、火腿奄列同冻奶茶呢个餐。讲吓菠萝油先,佢地菠萝包系旧式面包店会买到嗰种,唔系脆皮嘅,但见佢地新鲜出炉都觉得好吸引!另外火腿奄列都系一般茶记水准,不过不失咁。重点系杯冻奶茶,用一个平平无奇嘅胶杯装住,但饮一啖,发觉真系好好饮呀!奶茶香浓幼滑,茶同奶比例控制得好好,入口先感受到淡奶嘅幼滑,然後阵阵茶香味渗出,呢个完美配搭唔怪得咁受欢迎啦🤤
好耐之前已听闻金凤嘅无冰奶茶好正,今日终於有机会去试吓喇!
2020-05-26 460 浏览
金凤茶餐厅 (湾仔) 📍湾仔春园街41号春园大厦地舖今日刚好系湾仔春园街行街买野,行到好累😔,老老👩🏽话要搵地方食个下午茶☕️休息下。睇到呢间老字号面门「金凤茶餐厅」决定入去一试。装饰布置非常怀旧,旧式冰室,配上数座卡位,光线充足,感觉乾净卫生。酥皮蛋挞🥧(HKD 7): 酥皮食落够晒酥脆,保温效果做得好👍🏽一啖咬落去碎屑碎到一地😂蛋浆仲保持到流质质感,但奇就奇在吾会溢出✅脆皮菠萝包🥯 (HKD 7): 外皮非常脆口,系食咁多间菠萝包包面都无做得似佢咁脆,包质感觉比较扎实,不是坊间的空气包难得黎到怀旧冰室,跟我👩🏽叫左杯莲子蛋茶(HKD 25) , 莲子自家出品,用上糖水喂饱,粒粒扎实不散开,食落几棉。生蛋搞拌匀,变出蛋花,美观又养生。#怀旧冰室#湾仔#金凤茶餐厅#蛋挞#下午茶#脆皮菠萝包#莲子蛋茶
金凤茶餐厅 (湾仔) 📍
湾仔春园街41号春园大厦地舖

2020-05-20 336 浏览
你以为系大都市入面搵到一间小店点知 同你心目中嘅小店相差甚远菠萝包嘅温度拍得上雪柜出黎嘅牛油面包质感厚实 的确系达到填饱肚皮嘅目的咬住毫无温度嘅面包 笔者顿然大悟其实 餐厅用心良苦小小一个菠萝油 就可以比年轻一代体会到数十年前香港嘅实况学识知足常乐 努力拚搏 共建美好香港富有教育意义又或者系我一厢情愿 谂多左纯粹游客生意太容易做。
你以为系大都市入面搵到一间小店

学识知足常乐 努力拚搏
共建美好香港
富有教育意义

又或者系我一厢情愿 谂多左
纯粹游客生意太容易做。
沙爹牛肉面, 牛肉冻的。个一冷冰冰既菠萝包要用力至咬到开,真系唔知佢放左几多日。我仲见到个老板娘 赶食客走,话出面有人等位。疫情下仲有 d咁既食物素质同服务,看来下波经济差时,就是呢类餐厅被 淘汰,我们食客才有好日子过
我仲见到个老板娘 赶食客走,话出面有人等位。
2020-04-26 370 浏览
因为要去湾仔训练,难得出港岛!决定去食个醒神早餐叫左个沙嗲通 ,菠萝包加鲜油!好好食!!!首先上菜时间好快!落单到上齐早餐 5分钟都唔驶。岩晒食个早餐再去返工。味道高质!菠萝包加鲜油真系好好食:)好钟意依种style 既港式早餐店。

因为要去湾仔训练,难得出港岛!决定去食个醒神早餐

叫左个沙嗲通 ,菠萝包加鲜油!
好好食!!!

味道高质!菠萝包加鲜油真系好好食:)

好钟意依种style 既港式早餐店。
2020-04-06 419 浏览
【特价午餐 $49】一向对茶餐厅通粉情有独锺,就是那种没有坑纹、滑滑的通粉,不知道为什麽家里怎样都煮不出茶餐厅的味道。我喜爱到金鳯主要因为水准一直维持到,无论是沙嗲鲜牛肉或香肠、煎双蛋或火腿蛋奄列,配搭香软紥实的餐包或远近驰名的菠萝包,总是毫无违和感,喜爱地道美食的您千万别错过了😌而且更重要的是服务态度,即使金凤已经非常受欢迎,而且客似云来,侍应叔叔们态度仍旧非常好,没有半点脾气,而且非常细心,枱面面积小,总会把饮品较後才上桌
【特价午餐 $49】

特色午餐
特色午餐
2020-03-21 403 浏览
金凤茶餐厅 - 好耐之前已经久仰大名!!最近间中系呢边工作, 终於去会一会佢!一星期食左两次, 一次系早餐时段、一次系午餐时段~先讲讲早餐个一次喇! 呢个SET叫丰富早餐B!我拣左沙嗲牛肉面, 个餐包左煎蛋、菠萝包(加$3转菠萝油)佢地既沙嗲牛肉绝对OK, 系个面要扣少少分! 煎蛋就普通货仔, 冇咩特别惊喜~讲重点喇! 菠萝油~~~~~~~呢度既包食落去好实在, 唔会一阵风个只!菠萝皮有够厚有咬感!! 加埋块油系中间真系邪恶至极!!食过呢度既, 其他都唔放在眼内了~热柠茶 - 茶底OK,  柠檬足料! 比个LIKE佢!! 呢杯茶帮我好多, 帮助回魂呀!另一次食既营养快餐~ 拣左五香肉丁面+菠萝包!丁面配佢呢一只面好食喎!! 菠萝包会有一D牛油系碟边比你自己搽, 我就冇搽到(因为食个包已经好OVER了!)总结: 茶记达人的我!! 绝对推介呀! 柠茶同埋菠萝油必试!!!!!!
金凤茶餐厅 - 好耐之前已经久仰大名!!
最近间中系呢边工作, 终於去会一会佢!
一星期食左两次, 一次系早餐时段、一次系午餐时段~
沙嗲鲜牛肉面+菠萝油+煎蛋

先讲讲早餐个一次喇! 呢个SET叫丰富早餐B!
我拣左沙嗲牛肉面, 个餐包左煎蛋、菠萝包(加$3转菠萝油)
佢地既沙嗲牛肉绝对OK, 系个面要扣少少分!
煎蛋就普通货仔, 冇咩特别惊喜~
菠萝皮有够厚有咬感!! 加埋块油系中间真系邪恶至极!!
食过呢度既, 其他都唔放在眼内了~
柠茶

五香肉丁面+菠萝包

另一次食既营养快餐~ 拣左五香肉丁面+菠萝包!

2020-03-10
$45 (早餐)
沙嗲鲜牛肉面+菠萝油+煎蛋
柠茶
五香肉丁面+菠萝包
2020-03-15 347 浏览
谂住老店会有好食既保证🤣加上见到成日坐满人⋯点知都系不外如是T_T鸡丝米,极淡味,好似医院啲病人餐咁⋯沙嗲牛肉面,望落个汁好深色谂住会够味啦,点知都系无味⋯奶茶不过不失,可接受😗菠萝油,包身偏乾⋯不推荐😰唔会再黎啦应该😭

鸡丝米,极淡味,好似医院啲病人餐咁⋯

沙嗲牛肉面,望落个汁好深色谂住会够味啦,点知都系无味⋯

奶茶不过不失,可接受😗

菠萝油,包身偏乾⋯不推荐😰

唔会再黎啦应该😭
2020-02-29 367 浏览
听闻金凤在湾仔好出名,咁岩闻上经常,决定去试下。唔试都冇期待,一试真系唔会再去😢😢😢首先系:火腿通粉。汤底冇味,通粉超腍,火腿劲咸😨😨😨一定自己整 都会整得好食过呢度。食左2啖已经唔想再放入口。再黎:炒蛋加火腿大家见唔见到个碟既油!!!!虽然炒蛋要落油就人所共知,但会唔会系浸到出晒黎!!!!! 仲要蛋唔香,过老,唔滑!如果要keep fit,为左呢碟野而破戒真系喊三世!😰😰😰😰第三:佢最出名嘅菠萝包疑似隔夜?因为又实、又冻、最顶果层系腍的!完全唔系松化既皮!🤯🤯🤯🤯🤯唯一叫可取既系杯奶茶,叫做正常一点。如果你好肚饿,想果腹,冇所谓。如果你系本住试好西既谂法,唔洗黎喇。
听闻金凤在湾仔好出名,咁岩闻上经常,决定去试下。
唔试都冇期待,一试真系唔会再去😢😢😢

首先系:火腿通粉。
汤底冇味,通粉超腍,火腿劲咸😨😨😨
一定自己整 都会整得好食过呢度。
食左2啖已经唔想再放入口。

再黎:炒蛋加火腿

第三:佢最出名嘅菠萝包

唯一叫可取既系杯奶茶,叫做正常一点。
如果你好肚饿,想果腹,冇所谓。
如果你系本住试好西既谂法,唔洗黎喇。
2020-02-24 382 浏览
金鳯茶餐厅 Kam Fung Restaurant📍湾仔 Wan Chai.⭐️ 金鳯茶餐厅最岀名系佢哋新鲜岀炉嘅菠萝油、蛋挞、鸡批、冻奶茶❤️⭐️ 佢哋嘅菠萝油皮酥内软 牛油融化咗之後更加滋味 菠萝包金黄色酥皮够厚又脆 最值得赞嘅系面包唔似岀面嘅连锁面包店卖空心面包 所以绝对系真材实料👍🏻⭐️ 金鳯嘅香滑奶茶系有自己独特嘅味道 用上玫瑰牌+立顿两个品牌嘅红茶叶冲成 奶茶入口顺滑😋.⭐️ 丰富早餐B $40🍜 沙嗲鲜牛肉公仔面🍳 奉送煎蛋一只 🍞 菠萝包 (加鲜油加$3)
金鳯茶餐厅 Kam Fung Restaurant
📍湾仔 Wan Chai
⭐️ 丰富早餐B $40
🍜 沙嗲鲜牛肉公仔面
🍳 奉送煎蛋一只
🍞 菠萝包 (加鲜油加$3)
菠萝油
沙嗲牛肉面
  • 冻奶茶
  • 沙嗲牛肉面
2019-11-08 1514 浏览
金鳯一向出名食菠萝油, 以前食过两次都好惊喜, 今日同朋友行完山当然要放肆一返! 加上朋友未食过金凤, 咁就更加要试啦~一坐底当然即刻叫个常餐, 加几蚊转菠萝油。一个餐有碗沙爹牛肉米粉、煎双蛋、菠萝油及一杯饮品, 约$52。菠萝油好正!!! 包面果层糖皮好松脆、包身软又够香、加上中间一层厚厚的牛油, 食起来好香滑, 口感非常丰富。同朋友一路咬一路齐齐赞「正啊」!!其他就不过不失。碗沙爹牛肉米粉, 味道唔系差, 牛肉算整得几香, 但卖相就唔多友善; 煎双蛋我以为系茶餐厅式的荷包蛋, 但实情煎得过乾又冻哂,相信系一早煎定, 呢样有待改善。

2019-11-03 752 浏览
又到下午茶要进补嘅时间 口痕就零舍想食啲冇乜益嘅嘢, 仲口淡淡想饮啲甜嘢㖭.. 行吓行吓就嚟到湾仔, 谂起呢间已经好耐都冇帮衬嘅茶餐厅, 记起佢啲挞同奶茶都唔错嘅, 外卖整件先!! 蛋挞, 真心觉得味道只属普普通通, 可能鸡批好食啲?? 要等下次有机会再试..食挞梗系要饮返杯茶, 热热地就整返杯无冰冻奶茶, 成$21 都唔平㗎! 饮完真心觉得系抵赞嘅, 茶味香浓, 饮冻奶茶最唔锺意有咁多冰, 冲淡晒啲茶味, 呢杯系啱啱好 唔错唔错!!
又到下午茶要进补嘅时间
口痕就零舍想食啲冇乜益嘅嘢, 仲口淡淡想饮啲甜嘢㖭..

蛋挞

唔错唔错!!