2021-01-30 1105 浏览
今次介绍既系一间系春园街屹立不倒既金凤,有65年历史。由我中学年代食到呢家,味道10几年都冇乜点变。最出名系奶茶、鸡批同菠萝油。-🍲 特价午餐💰531️⃣ 沙嗲牛肉面(👅: 7.5/10)沙嗲牛肉同一般食到既唔同,味道偏甜,酱颜色偏深,味道偏重偏咸,加落无味既面就岩岩好,如果百花生会更好。面同平时大家食开嘅大江面唔同,佢系用顶好伊面,识落就系伊面嘅质感。-2️⃣ 火腿奄列(👅: 7.5/10)鸡蛋唔算滑,不过蛋香味重。火腿分量多,切成大量火腿丝。煎得唔错不过偏油腻。-3️⃣️⃣ 菠萝油(👅: 7.5/10)菠萝包个包身比较札实,唔系蓬松个种,较乾身,中间都系实而唔系空心,呢个好睇个人口味,有啲人锺意实有啲锺意松。菠萝包顶层皮脆,甜度适中。牛油够冻,会系雪柜罗出黎摆入包。不过要撞正岩岩出炉先食到冰火既对比口感,如果唔系牛油未必会瞬间融化。-4️⃣ 热奶茶(👅: 9.5/10)通常奶茶我都会叫热奶茶,因为觉得茶味会比较出。不过金凤嘅冻奶茶都系好出名,而且出名系唔用冰,所以唔会有奶水分离而个情况。奶茶系用金玫瑰红茶加lipton锡兰红茶,而淡奶系用荷兰黑白奶。奶茶非常之滑,色泽均匀,茶味足够而且奶都够唔会涩,奶

🍲 特价午餐💰53
特价午餐

1️⃣ 沙嗲牛肉面(👅: 7.5/10)
沙嗲牛肉面

2️⃣ 火腿奄列(👅: 7.5/10)
火腿奄列

鸡蛋唔算滑,不过蛋香味重。
火腿分量多,切成大量火腿丝。
煎得唔错不过偏油腻。
3️⃣️⃣ 菠萝油(👅: 7.5/10)
菠萝油

菠萝包顶层皮脆,甜度适中。
牛油够冻,会系雪柜罗出黎摆入包。
4️⃣ 热奶茶(👅: 9.5/10)
热奶茶

通常奶茶我都会叫热奶茶,因为觉得茶味会比较出。
奶茶非常之滑,色泽均匀,茶味足够而且奶都够唔会涩,奶茶系奶味重啲,大概系六四比例,香港好多出名嘅热奶茶都系茶味偏重,但金凤系特别啲奶味较重。因为佢奶味较重,甜度足够,系完全唔需要落糖,个人觉得好饮嘅奶茶都系唔需要落糖。

🌟总括嚟讲,如果你锺意饮热奶茶,而且锺意奶味比较重,咁呢家一定好值得去,个人觉得系香港最好饮嘅热奶茶。
但如果你冇好特别锺意奶茶,就未必需要特登嚟,嘢食算系比一般茶餐厅好食,但又未好食到要山长水远一试。
锺意奶茶可能未必需要叫一个餐,可以就咁叫一杯奶茶一个鸡批,一次过试晒两个招牌。
👅味道: 8/10
🍴环境: 6.5/10
💰消费: 53 (服务费: NA)
2021-01-17
特价午餐
热奶茶
2021-06-03 0 浏览
去湾仔做野,附近见到金凤有人排队,我未食过,但见人排队,觉得应该不错,於是我走去一齐排😆😆😆唔算等好耐,大概10分钟内就到我。茶餐厅格局,相当要试d经典野食。😋😋叫左个邪恶菠萝油,果然好正😋😋,但食完有d内疚😅😅沙爹牛肉面并炒蛋份量好大,好多牛肉,而且沙爹味好重又不至太咸,唔错👍🏻,面量比一般茶餐厅多,偏硬身,但可接受。炒蛋亦系好大碟,味道中规中矩。另外加钱点了支牛奶,玻璃樽牛奶系特别好饮d😆😆😆

唔算等好耐,大概10分钟内就到我。
茶餐厅格局,相当要试d经典野食。😋😋

叫左个邪恶菠萝油,果然好正😋😋,但食完有d内疚😅😅

沙爹牛肉面并炒蛋

炒蛋亦系好大碟,味道中规中矩。

另外加钱点了支牛奶,玻璃樽牛奶系特别好饮d😆😆😆
喺湾仔一间老字号当旺茶记,希望朝早同晏昼都好多人,虽然要排队不过5分钟内就入得,人流去得好快。环境有啲挤迫,食客都系食完就走,员工都系快手快脚,格局似澳牛。佢嘅招牌系菠萝包椰挞蛋挞鸡批,同埋金凤奶茶😳👓酥皮蛋挞 $7食落唔够油香酥脆松化,个皮不是太厚,明显唔系好多层。蛋反而正常,滑亦吾太甜,欠缺蛋香,可惜个酥皮麻麻。整体质素比较普通,唔算好好食好突出。评分:6/10👓鲜牛油菠萝包 $10个包软熟,但包顶层脆皮好散,一吉就碎晒唔够紮实,而且个皮好薄吾够厚。平时面包舖菠萝包仲好食😂牛油唔够冰冻,其实好大块嘅不过一上枱就溶咗唔见咗😂佢嘅菠萝油十蚊经济明白唔可以太高要求,因为出面真系好好食嗰啲例如金华double价成廿几蚊个~评分:6/10👓火腿焗鸡批 $12批皮松化唔油腻,简简单单鸡肉火腿洋葱,但唔够香脆有少少淋,唔算特别重牛油香,咸甜味足够但馅料偏少,唔算好丰富火腿鸡粒馅料。评分:6/10👓冻奶茶$23 热奶茶$21有最低消费每人一杯饮品😗传统制法冇冰冻奶茶,冰块唔会溶沟淡。奶茶滑,但茶味吾够浓。评分:6/10整体系间不过不失嘅茶记,不过就未正到要特登去湾仔试,大多数食客应该都系附近工作嘅
佢嘅招牌系菠萝包椰挞蛋挞鸡批,同埋金凤奶茶😳

👓酥皮蛋挞 $7
👓鲜牛油菠萝包 $10
👓火腿焗鸡批 $12
👓冻奶茶$23 热奶茶$21
评分:6/10
整体系间不过不失嘅茶记,不过就未正到要特登去湾仔试,大多数食客应该都系附近工作嘅人士🤣相比下觉得平时其他茶记仲好食😶
因为几年前食过金凤茶餐厅,当时好好食,所以今日经过见有位就入去再缅怀一下。我叫咗一个特价午餐,其实成个餐牌得一个午餐选择,价钱方面系$51。菠萝包同火腿奄列味道OK,火腿份量好足。不过好可惜,雪菜肉丝米粉我会俾唔合格,因为个米粉同个汤底都系冇味,系冇味,放喺表面嘅雪菜肉丝系冻的,所以食咗几啖就冇食。最後叫咗一个热奶茶,仍然保持到水准,好香好滑,好有茶味。因为怀着当年好好味嘅心情去,去嘅时候满怀希望,所以今次嘅食後感系有啲失望。
2021-05-28
  • 火腿奄列
  • 热奶茶
2021-05-27 68 浏览
邪恶指数:🐽🐽好食指数:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️呢间咁旧式嘅茶餐厅,喺湾仔都几出名所以今次终於黎试试佢。只可惜冇我想像中咁好:⭕️沙嗲牛通粉系几好食嘅,如果我下次仲会来嘅话我会再叫呢一个。个沙嗲味几香,都算多牛肉,夹埋通粉系唔错嘅。⭕️冻奶茶同柠檬茶两个都唔错❌菠萝包系一个大失望,个包好厚身但系菠萝皮比较少同薄,又冇整返热佢,所以我都冇食晒❌五香肉丁米粉就真系食唔落去🤦🏻‍♀️本身个汤已经少而又冇味,又得嗰几旧五香肉丁,完全唔掂。所以话都系试过就算😐
邪恶指数:🐽🐽
好食指数:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

⭕️冻奶茶同柠檬茶两个都唔错

所以话都系试过就算😐

2021-05-21 80 浏览
好耐冇食个菠萝油,特登走来金凤食一个,点知劲难食。个菠萝油冻冰冰,个包底出晒水,又唔松软,劲似食紧泥胶,都唔知个菠萝油放咗几多个晚上。个蛋挞仲夸张,我叫酥皮蛋挞,仲要7蚊个,点知嚟到冻冰冰之余,仲要完全唔酥皮,曲奇皮都好食过佢。
2021-05-16 67 浏览
记得几年前专登去食过,结论系唔会再去,但今次又系专登去食,可能因为上次印象淡忘左,又想再试真啲,明明啲人话好好饮嘅奶茶无理由自己觉得唔好饮架嘛,所以呢日见未食lunch,就趁下午茶时间又去refresh一下😂。 叫左个餐,茶记嚟讲,佢个火腿奄列好大份,里面好多火腿丝,好足料,正!可惜块奄列个面系乾而个底系劲油嘅😅,同埋个人唔太喜欢佢整到太熟,啲蛋唔够滑。唔计状态,味道系正常,唔会偏咸或偏啖。 奄列上面有个大菠萝包,份量又系好够,可惜质素同我自己业余新手整嘅隔夜菠萝包效果系一样嘅,就系唔热又乾又硬,个菠萝包同块奄列咁嘅状态,仲要大份量,真系对我消化能力一大考验😅。赞嘅呢,除左火腿丝份量够之外,仲有就系佢个碟边系会high旧仔牛油比你,团牛油溶化嘅状态系刚刚好,份量又配合得宜,唔会好似有啲餐厅咁未够溶,成旧硬野叫做比左你但搽唔到落面包嘅。 食完呢两样野都饱饱地,因为个包系放喺块奄列上面,技术上你个胃系要接收个大包先到奄列嘅,跟住仲有枱上面等左你好耐嘅沙爹牛肉通粉(不敢想像如果叫左沙牛面点算🙈)。可能茶记关系,碟通粉系唔会扣起等你差唔多食完个菠萝包同奄列先热辣辣笔比你嘅。不过讲到味道,呢个沙

食完呢两样野都饱饱地,因为个包系放喺块奄列上面,技术上你个胃系要接收个大包先到奄列嘅,跟住仲有枱上面等左你好耐嘅沙爹牛肉通粉(不敢想像如果叫左沙牛面点算🙈)。可能茶记关系,碟通粉系唔会扣起等你差唔多食完个菠萝包同奄列先热辣辣笔比你嘅。不过讲到味道,呢个沙牛做得唔错,牛肉有牛肉酥味,个酱食得出有落花生嗰啲,唔会好似普通茶记咁偷工减料,有啲仲要牛肉劲多渣。

跟住到主角冻奶茶,可能因为无冰的关系,佢用嘅杯嘅容量比其他茶记嘅冻饮杯系细啲架,即系份量唔算多。杯奶茶饮落够浓味,应该系茶够浓同落奶偏多嘅效果,但个人感觉杯奶茶太黏稠,同埋如果饮唔惯浓茶会胃部不适的人,或者多饮淡奶会肚痛的人未必适合。

总结,金凤本身肯比足料顾客,但制作流程唔系好掂,比90分材料得出60分效果。另外,唔计冲茶技巧,杯奶茶足料我估应该系大家觉得好饮嘅原因,我觉得一般茶餐厅的奶茶系金凤嘅一杯份量沟稀变杯半再减少少奶嘅效果。可惜本人唔钟意质地过份浓,加上食呢个大餐同埋仲要喺大热天时下午茶时间食,解渴变得重要好多,因此早知(可惜无😂)会叫返冻柠茶,唔使出现口渴但饮唔晒杯奶茶嘅结果。

最後重点嚟嘞,虽然金凤足料,但唔好忘记啲羊毛系出自你身上,金凤一个茶记常餐配冻饮要成$54,性价比甚低。本人觉得菠萝包同火腿份量可稍减至同其他茶记一样(沙爹牛肉同饮品份量唔使减),定价$45喺呢区先叫做合理,减左嘅份量,成本肯定无十蚊,即系掉转嚟讲,其他茶记比多啲料你做到金凤份量,多比你嘅材料人工肯定无十蚊咁多。仲有金凤个菠萝包咁唔好食,换片热辣辣烘牛油多士好过,唔好夹硬放落个餐度去合理化过份mark up左嘅餐价。我真系见到隔离枱有人成个包只系咬左一细啖,然後比伙记执枱一齐倒左落桶,可能系份量offer过多焗你比贵啲价钱去买一个餐,又可能系客人想减肥或者失预算唔够饿叫左食唔晒卦。

记住,食落你觉得足料系已经反映左喺价钱度,佢系无赚少你嘅。
  • 沙爹牛肉通粉
2021-04-22 314 浏览
啲人话嚟湾仔一定要试吓金凤就好似去旺角一定要食义顺牛奶公司一样今日就专程嚟咗试下叫咗一个午餐同一杯饮品有沙嗲牛肉面 火腿奄列 菠萝油 跟餐奶茶同埋单独嗌左一杯荷兰谷古沙嗲牛肉面个沙嗲味好香 唔会过咸公仔面食到最尾都唔会林晒火腿奄列就好失色煎得好乾 唯独系火腿丝好够 要浸汤先至食得落菠萝油系涷嘅 唔系新鲜出炉 如果加热先上会更加好味 奶茶好滑 你就算嗌涷奶茶佢都系冇冰 呢个几好 最怕有阵时太多冰令到成杯野好淡 荷兰谷古就唔甜嘅 但胜在朱古力味够浓 整体来讲都麻麻哋最後$78买单 其实唔系好抵希望食物质素可以更加改善啦
啲人话嚟湾仔一定要试吓金凤
最後$78买单 其实唔系好抵
希望食物质素可以更加改善啦

荷兰谷古
沙嗲牛肉面
朋友话一嚟湾仔好想食金凤,因为特别锺意佢嘅菠萝包,我哋就下午茶时段咪嗌左个常餐,招牌沙嗲牛肉面配菠萝包,加埋嘢饮都系50零蚊。嘢食好快到,份量超级大,一个女仔绝对食唔晒,细食男仔都可能有啲困难,抱着期待嘅心食咗一啖菠萝包,唔脆唔热,个包有少少发酵过度,带啲酒精味,非常之失望,个包系超级紮实的,唔系空气包,但平时唔浪费食物的我,食咗一啖都系摆低咗。沙嗲牛肉公仔面正常发挥,蛋挞最好食,之後嗌咗一个鲜牛肉蛋三文治也不错,但系最出名嘅菠萝包真系不了。环境5/10食物5/10服务 5/10人均 $50会否再次探访? 否

环境5/10
食物5/10
服务 5/10

人均 $50
会否再次探访? 否
2020-04-14
  • 沙嗲牛肉公仔面
2021-04-04 308 浏览
廿几年前附近男校读书时经常帮衬o既金凤,间唔中行过亦都会帮衬,今日衬假期专登搭个几钟头车再去搵当年o既味道,招牌依旧,人面全非,食物的质素亦退步。先唔讲招呼,同澳牛一样,从黎帮衬金凤系唔会讲究招呼。同伙计落单後,午餐沙嗲牛面、丁面、菠萝包,同冻热奶茶各一後。不消2分钟,沙嗲牛面同丁面就黎到,食第一啖就觉得好伏,两个面完全唔热,仿似用低温水浸熟,再咬个菠萝包,亦都系冻架。。。好伤心,20多年前读书o既味道完全消失,我唔系要求有几好食,只系想系自己未食早餐,又肚饿o既情况下,黎到呢到食晏昼时食返一d有温度o既食物。唯一可以赞系佢o既奶茶咁多年仍然保持到好味道o既水准呢个奄列,系全餐唯一有热度o既食物,但系全个餐 $50,又系唔系值得呢? 真系见仁见智,起码我下次只会买外卖奶茶。
沙嗲牛面、肉丁冷面、昨日的菠萝包
菠萝包+牛油

唯一可以赞系佢o既奶茶咁多年仍然保持到好味道o既水准

2021-04-04
  • 奶茶
2021-03-05 745 浏览
原来金凤既沙嗲牛肉面堪称「全港Top11」「七间最好味」「四大必食」,不过食完真系有啲失望。餐厅店面唔大,枱凳较细,较为狭窄,唔系坐得几舒服。营养快餐 D $45 (1100-1900供应)🔸沙嗲鲜牛肉 配公仔面 🔸餐包/菠萝包🔸冻鲜奶/咖啡/茶 冻饮加$3沙嗲牛肉份量都几多!沙嗲味道浓郁,唔会过咸,略嫌食落无咩花生味,牛肉亦偏韧。由於沙嗲质地较为浓稠,清汤量少,搅匀左都几够味。公仔面亦唔会过软。营养快餐C $40 (全日供应)🔸餐肉煎蛋 🔸菠萝包🔸冻鲜奶/咖啡/茶 冻饮加$3呢到既菠萝包 有别於一般松软富空气感既质地。包体较为紮实,而且有啲黏,食落相当饱肚,但个人就唔太锺意呢个口感。而且菠萝包好似无经翻热,全靠餐肉煎蛋嚟提升温度,唯独菠萝皮依然香脆。整体而言,沙嗲牛肉正常发挥,无咩惊喜。毫无温度、紮实既菠萝包就更加唔系我杯茶。

餐厅店面唔大,枱凳较细,较为狭窄,唔系坐得几舒服。

营养快餐 D $45 (1100-1900供应)
🔸沙嗲鲜牛肉 配公仔面
🔸餐包/菠萝包
🔸冻鲜奶/咖啡/茶 冻饮加$3

营养快餐C $40 (全日供应)
🔸餐肉煎蛋
🔸菠萝包
🔸冻鲜奶/咖啡/茶 冻饮加$3

2021-02-22 580 浏览
湾仔有一间老字号嘅冰室系街市入面,经过闻到淡淡嘅面包香味,今次返工食晏见到冇乜人排队,决定入去试吓。不过餐厅舖面唔大,枱都比较细,一个人去食都明白要搭枱,但同对面陌生人嘅距离真系几近下,疫情期间,如果真系想试建议约埋朋友两个嚟食。第一次光顾为咗可以试多啲嘢食,於是拣咗佢嘅特价午餐,叫左沙嗲牛肉乌冬,菠萝包,同埋火腿奄列。一上枱望到份量,加埋大大个菠萝包,已经觉得食唔晒。首先试咗佢嘅沙嗲牛肉,咬落去好嫩,完全冇筋,仲要煮得好浓嘅沙嗲汁,好入味。菠萝包微热,一咬落去个菠萝皮碎到跌晒落嚟,而且大大个,净系食个包都饱。

2021-01-14
2021-02-11 593 浏览
🇭🇰金凤茶餐厅·呢间我好耐之前试过返工前嚟呢度食早餐我个次系食火腿通粉嘅觉得冇乜特别 所以一路都冇食过🙊😂但系我前几日系explore见到有人话呢度嘅沙嗲牛一试难忘 我就决定俾多次机会佢😈·营养快餐D$45其实呢一个比多$4系可以有埋个奄列架 不过因为我知自己一定食唔晒 所以我就咁嗌左呢个😌佢个沙嗲牛真系几出色 个牛肉好嫩 仲有啲咬口 唔会碎湿湿 之後个沙嗲汁都系好浓 不过就偏咸少少😉😉佢个菠萝包都ok既 不过同上次一样系冻既 所以一定冇热辣辣出炉咁好食 而且佢呢度个菠萝包系比较实心嘅 我自己觉得唔够松软🤔之後佢呢度跟餐系有冻鲜奶既 开心🍼·#rbyeat#rby港式#rby湾仔·📍湾仔春园街41号春园大厦地舖
🇭🇰金凤茶餐厅

#rby湾仔
📍湾仔春园街41号春园大厦地舖
营养快餐D
2021-02-09 386 浏览
湾仔番工必试系列😎以前食过嘅都知呢度张枱有几细🙄而家二人限聚2个人可以坐4人枱好爽皮😌😌😌必试招牌鸡批☀️皮够脆 馅料够香好好味☺️沙爹牛啱哂重口味朋友米粉捞埋啲沙爹汁食就正😏
湾仔番工必试系列😎

好好味☺️

沙爹牛啱哂重口味朋友
米粉捞埋啲沙爹汁食就正😏
2021-02-03 452 浏览
沙嗲牛肉面。菠萝包。港式奶茶。从来都系香港出名嘅食物。好多外国嚟嘅游客。都会特登去港式茶餐厅,食呢几种食物。今日经开湾仔。住港岛嘅朋友一直都推荐呢间金凤茶餐厅。话佢啲沙嗲牛肉面系非常之好食。既然今日行过,咁就试吓啦。餐厅嘅环境唔算太大。但系每一台都坐满食客。一坐低急不及待就叫沙嗲牛肉面,菠萝包同一杯热奶茶。沙嗲牛肉面。面质弹牙。而且沙嗲牛肉亦非常足料。至於个菠萝包更加系非常之好食,菠萝包嘅外层非常松软。而且佢嘅份量亦都非常之大。最後系食唔晒。