2025-07-03
已經很久沒有在北角附近吃東西,難得今天在北角有事處理,完成事情後準備找吃,見到金樂軒,二話不說就即刻入去這裏的麻辣湯底,是很出名的,所以先選擇了,然後再選火鍋配料,湯底有洋蔥蘿蔔芫荽辣椒,起初好似唔係好夠麻喎個湯底,然而不到三分鐘後,麻辣的感覺完全出晒嚟,正到不得了火鍋配料原來做緊六折優惠,一碟$238的特級安格斯肥牛只需要$143,超值啦,果然係肉質酸軟,紋理均勻肥瘦適中,每片都幾厚切刂喎,我就覺得烚十秒約七成熟就最好呢個時候湯底越食越出味,麻辣嘅感覺真係好正,所以點了牛丸墨魚丸雙拼,都係新鮮彈牙,另外我哋都喜愛食菜的,點選了鮮淮山,皇帝菜,響鈴,皇帝菜選材新鮮,已經相當不錯,而鮮淮山特別好吃,個人覺得淮山不需要煮到太粉狀,三四分鐘爽爽地索左麻辣湯底就完美晒其實都已經九成飽,但係見到隔籬枱叫咗鮑魚$38一隻變咗唔使$23,抵到爛啦!煮四分鐘,爽口至極,煙煙韌韌,彈牙咬口佳,一隻濃湯麻辣鮑魚就咁完成咗,叫埋支啤酒飲都唔使$500人均二百四十幾食咁多有質素嘅嘢,像樣吧!