2020-06-26 1115 浏览
(食店门面)(店内环境)食店老板话头醒尾,见到我哋入嚟即刻热情招呼,仲介绍几个招牌美食畀我哋,佢嘅热情同出面条街嘅清静成好大对比,条街本身系住宅区附近一到入夜较少人,尤其系星期一至四的闲日。【尖椒皮蛋】我至爱小食,啱啱食到最辣的尖椒果然够霸气,细心望望尖椒并非生奄而成,反而是经过无炸处理,唔怪得口感是特别香,虽是小食,但零舍不同。【老重庆奇味鸡煲】餐厅出名嘅鸡煲同酸菜鱼,单凭听个名已经流晒口水,鸡煲端来的时候已闻到阵阵香味,放上热炉上再煲一下将鸡肉迫返啲油出嚟,加上葱蒜洋葱啲配料想唔好食都好难啦。鸡肉确系嫩滑入味,小辣程度啱啱好,一定要送碗白饭就够Good。食过鸡煲後就放汤进行火锅,火锅料陆续送嚟,【安格斯肥牛】片片新鲜绝不欺客,雪花纹确系吸引,靓牛唔驶灼太耐,放汤看住牛肉变色後再灼几下就攞嚟品嚐,口感坚「爽嫩」,基本唔驶再点豉油已够味,掂!其他火锅料亦不错,一间食店品质好确实令人回味,宜家堂食仲有八五折,加上老板热情又客气,难怪也有不少捧场客。

(食店门面)

(店内环境)

【尖椒皮蛋】

【老重庆奇味鸡煲

食过鸡煲後就放汤进行火锅火锅料陆续送嚟,【安格斯肥牛】片片新鲜绝不欺客,雪花纹确系吸引,靓牛唔驶灼太耐,放汤看住牛肉变色後再灼几下就攞嚟品嚐,口感坚「爽嫩」,基本唔驶再点豉油已够味,掂!

2020-06-23
2020-05-28 1152 浏览
今晚拍住拖去北角汇shopping,行完街後突然鸡煲瘾发作,立即谂起附近既<金乐轩鸡煲鱼锅>,实行来个二人鸡煲之夜。<老重庆奇味鸡煲 小辣>先来一个奇味鸡煲,一上炉已经香喷喷热辣辣,见到已经超级开胃,流晒口水绝对系成晚既焦点所在。我地order左小辣,鸡煲材料同配料好多,冬菇、芹菜、洋葱、蒜头都有,系辣味同惹味之结合,老板仲畀咗一大碗味道浓郁嘅酱汁配料我地,方便我地享用完鸡煲後再打边炉。鸡煲入面有吾少鸡件,鸡件肉质够嫰滑,完全吾鞋口,不过少辣原来都几辣,如果怕辣的话,亦可以order走辣的。<猪颈肉>享用完鸡煲後,我地开始加埋额外提供的酱汁打边炉。猪颈肉入口肉质非常弹牙爽滑,亦不会过肥。<鲜鱿鱼>鲜鱿鱼够新鲜,又滑又爽口,配鸡煲既酱汁一流。<滑牛>滑牛肉非常新鲜,轻轻一灼,已经可以入口,入口非常鲜嫩美味,完全唔需要加额外酱料,已经非常够味,真系连豉油都悭番!!~<炮炒包心菜>椰菜又甜又爽口,入口亦带点微辣,很有重庆风味。我地两个人最後连个乌冬都食吾落,饱到上心口整体来讲,餐厅既鸡煲绝对系灵魂

<老重庆奇味鸡煲 小辣>

<猪颈肉>

<鲜鱿鱼>
鲜鱿鱼够新鲜,又滑又爽口,配鸡煲既酱汁一流。

<滑牛>

<炮炒包心菜>
椰菜又甜又爽口,入口亦带点微辣,很有重庆风味。

我地两个人最後连个乌冬都食吾落,饱到上心口
整体来讲,餐厅既鸡煲绝对系灵魂所在,系必食之选,其它打边炉配料亦非常新鲜,系用心制作,真材实料既餐厅小店。宜家晚市仲有85折优惠,真系抵食又好食吖!!~鸡煲迷不能错过吖!!~

• 鲜滑牛
  • 老重庆奇味鸡煲
2020-05-22 156 浏览
本身一班朋友间唔中都会一齐聚会食鸡煲,但疫情关系,所以今次人少少2个人食左先。今次叫左老重庆奇味鸡煲(小)($188)、炸鱼皮($45)、鲜鱼片($88)、辣炒土豆丝($65)、干锅椰菜花($78)、尖椒炒黑豚肉($98)、竹蔗茅根(小)($33)竹蔗茅根(小):天气热,先饮返杯透心凉见到里面材料足,职员讲话系自家制,饮落滋润又唔会太甜老重庆奇味鸡煲(小):今次2个人食,所以叫个细煲嘅同埋小辣黎食。佢呢到个鸡煲唔系净系狂加川椒嗰一种麻辣,而系有辣椒之余仲有黑椒嗰一种香辣,呢种辣味特别得黎又几正至於鸡肉食落去好嫩滑,同埋D鸡皮唔会好肥,食落去入晒味够惹味,见佢MENU写话系用三黄鸡尖椒炒黑豚肉:用上尖淑黎炒黑豚肉,所以食落去都辣辣地几惹味,同埋黑豚肉质素都几靓,肥瘦适中辣炒土豆丝:土豆丝切得幼细均匀,食落几清爽口感唔错,呢道菜辣得黎有偏向有D酸辣干锅椰菜花:呢道菜加入左青椒黄椒去煮,食落系有少少辣辣地,而椰菜花煮得都几爽脆入味大合照鸡煲差唔多食晒嘅时候,职员会帮我地加汤,咁就可以当埋打边炉咁样落埋D配料食炸鱼皮:鱼皮新鲜炸起,上菜时仲听到D卜卜声就咁食都好脆身,鸡煲加左水後,轻轻浸入去几

竹蔗茅根(小)
竹蔗茅根(小):天气热,先饮返杯透心凉
见到里面材料足,职员讲话系自家制,饮落滋润又唔会太甜

尖椒炒黑豚肉

辣炒土豆丝

干锅椰菜花

大合照

炸鱼皮
炸鱼皮:鱼皮新鲜炸起,上菜时仲听到D卜卜声
就咁食都好脆身,鸡煲加左水後,轻轻浸入去几秒,染上左D鸡煲辣味黎食更加好味

鲜鱼片
鲜鱼片:呢个鱼片用冰镇住上,咁就唔会咁易变坏,鱼肉本身嫩滑,最正系重要系冇乜细骨,职员讲返话呢只鱼片通常都系用黎煮酸菜鱼用,所以肉质系非常鲜嫩

而家做紧堂食有85折优惠,折完埋单$566,虽然我唔系食到好辣嘅人,但呢一餐每道菜嘅辣法都各有特色,食完都觉得几正

补MENU
2020-05-18
竹蔗茅根(小)
尖椒炒黑豚肉
干锅椰菜花
炸鱼皮
2020-05-13 942 浏览
这天跟朋友下班後去食鸡煲,这家鸡煲在朋友家附近,是朋友经常吃的,说性价比特高,而且店内的老板及店员均充满笑容,人情味满满,就带我来试试🥰✨老重庆奇味鸡煲(BB辣) $188鸡煲一上,已经散发出浓浓的香气,待鸡煲炒热後,马上开餐!鸡件好入味!肉质保持嫩滑,而且酱汁香浓惹味!令人吃个不停。除了鸡,里面还有冬菇,豆卜;冬菇弹牙爽口,豆卜完全吸收了鸡煲的精华,非常好味!✨啫啫唐生菜煲 $78同样镬气十足!酱汁份量刚好平均挂在各片菜上,同时又不会太多汁,浸软菜身,唐生菜嫩绿,口感爽脆!内里还有虾乾,提升整体鲜味😋绝对值得一试!✨干锅田鸡(BB辣) $98难得有田鸡食,当然要点!田鸡鲜味,肉质细嫩,啖啖肉非常足料。洋葱,三色椒等配菜亦吸收了田鸡的鲜甜,味道一流。✨爆炒黑豚肉 $88有韭菜花,洋葱,什菌,肉片,清炒味道较为清爽。✨竹蔗茅根 $33味道清甜解渴,配上这夜的一枱有镬气菜式,竹蔗茅根是必点之选呀!

✨老重庆奇味鸡煲(BB辣) $188
鸡煲一上,已经散发出浓浓的香气,待鸡煲炒热後,马上开餐!

✨啫啫唐生菜煲 $78

✨干锅田鸡(BB辣) $98
难得有田鸡食,当然要点!

✨爆炒黑豚肉 $88
有韭菜花,洋葱,什菌,肉片,清炒味道较为清爽。

✨竹蔗茅根 $33
2020-10-01 61 浏览
终於到长假期啦!想食好西放松下,但又贪心拣唔到食咩好,所以特登拣咗间可以一次过食晒鸡煲+酸菜鱼+火锅 🐔 🐟 🍲 一次过可以满足三个愿望嘅餐厅估唔到竟然样样都几好食,好suprise!鸡煲好入味又有镬气!酸菜鱼汤底好好味!酸味十足!鱼肉鲜甜味美
终於到长假期啦!

想食好西放松下,但又贪心拣唔到食咩好,
所以特登拣咗间可以一次过食晒
鸡煲+酸菜鱼+火锅 🐔 🐟 🍲
一次过可以满足三个愿望嘅餐厅

估唔到竟然样样都几好食,好suprise!

鸡煲好入味又有镬气!

酸菜鱼汤底好好味!酸味十足!鱼肉鲜甜味美

2020-09-26 76 浏览
朋友推荐,特登嚟试。结果,不负所望,真系好高水准,仲意想不到甘高添首先叫左个酸菜鱼桂花煲。个汤系由鲜鱼煲制而成,好鲜甜,好有鱼味。见到甘高质,再叫左个重庆怪味鸡煲。鸡煲就试得多,但从来未试过,鸡肉仲系嫩滑,今次就食到了。老板娘服务好好,好nice,一直系身边服侍我哋🤣姐姐都好nice每继续食同推荐比朋友。第一次清晒两个煲。估唔到香港都有甘高水准既餐厅,系疫情以来最开心既事之一。估唔到有意外收获。卫生环境都好好,厕所好乾净,有热水洗杯碗碟筷子

鸡煲就试得多,但从来未试过,鸡肉仲系嫩滑,今次就食到了。

每继续食同推荐比朋友。第一次清晒两个煲。

卫生环境都好好,厕所好乾净,有热水洗杯碗碟筷子

• 老重庆奇味鸡煲
  • 酸菜桂花鱼锅
2020-06-29 274 浏览
虽然最近天气开始变得愈来愈热,但系呢种程度既热系阻止唔到我一颗热爱鸡煲既心既!所以我专登上网搵左搵,最後拣咗呢一间唔算好远,而且望落去几有小厨feel的接地气鸡煲餐馆。首先梗系叫咗个鸡煲啦,因为我同家人都唔算话好食得辣,所以净系叫咗小辣。呢度既鸡都几惹味,调料调得几好,食落去都几香,食完晒啲鸡之後就可以加汤变成打边炉啦!边炉嘅配料要大赞既系个墨鱼滑,真系非常新鲜弹牙,煮完之後都劲有口感,弹下弹下。佢啲云吞都非常唔错,系用新鲜嘅猪肉同埋非常弹牙嘅虾用人工手包嘅,所以食落去非常新鲜,口感都非常好,非常有住家菜嘅味道。然後再要赞嘅系佢个竹蔗茅跟水,都系非常新鲜自家制嘅,而且唔会话太甜,佢嘅甜系粟米嗰只清甜,因为佢用咗粟米嚟煲,睇得出完全系真材实料佢都有好多其他小菜,今次我哋净系试咗个炒蛏子,如果大家系外卖自取嘅话会有八折呀!P.S. 呢度嘅服务真系好好,店员同埋店长都俾人一种好温馨嘅感觉,系一个好接地气嘅餐馆啊同埋都几乾净

同埋都几乾净
2020-06-27 216 浏览
当进一步解封後🤓,朋友急不及待约大家聚餐🍚,朋友更提议到佢楼下附近间食店👈,对我嚟讲就冇乜所谓😎,反正在港岛区返工🌈,放工搭车过去几个站就到❤️。食店布置简约😉,传统得嚟冇乜大卖时髦外观装潢✨,名副其实系一间大众化食店🎉。咁样反而令我冇咁拘谨,食嘢更加不用顾及礼仪可以豪迈得多💕。椒盐金砖豆腐:酥脆内嫩,送酒一流🍶。酸菜鲩鱼煲🐟🥗:🌟鲩鱼脆腍极致,鱼肉吸收了咸菜的酸甜味道层次口感更加丰富🕺,虽然我哋叫嘅size系细煲😋,但已足够六个人食嘅份量,我更加呷了几啖酸菜汤底,呢种独特嘅酸菜汤味道令我爱不释手🤜🤛,再加上微辣程度绝对想一食再食👅。泡椒鸡脚🐔:另一个菜前小食,又系啱送酒来吃的。烧汁羊排🐐:好少见到烧汁去煮羊扒,你带酸酸甜甜☘️,羊排畀酸甜汁掩盖了所以唔骚,如果唔系特别讲,我还以为是猪,这种食法确系冲击我嘅一贯印象🤪。大热天时整揸竹蔗茅根,清热补肺消暑。小菜有镬气又够味道,整体感觉绝不欺场。

椒盐金砖豆腐:酥脆内嫩,送酒一流🍶。

泡椒鸡脚🐔:另一个菜前小食,又系啱送酒来吃的。

大热天时整揸竹蔗茅根,清热补肺消暑。

小菜有镬气又够味道,整体感觉绝不欺场。

2020-06-23 87 浏览
最近天气好热。。系一个冷气地方食鸡煲真系好正,特别之处系可以满足哂两种口味,食鸡又得,叫小菜食又得,两种食法一齐叫又得😂尼间鸡煲店,我由柴湾帮衬到北角。记得以前住港岛区成日去帮衬,到佢搬左去北角,老食客街当然一定要去为小店打打气!老重庆奇味鸡煲(小份)朋友唔食得太辣,所以拣左小辣。上枱後鸡煲很足料,个酱汁好浓又惹味,充满住花椒辣椒同麻香味,又唔会太咸,岩岩好,D鸡整得好嫩滑,鸡无雪味,煲入面仲有冬菇、豆卜配料!食完鸡加入浓汤再打边炉是非常啦!我地叫左薯粉,枝竹,土豆片,脆鲩片,芝士肠,蟹捧加左汤都唔会变淡既鸡煲先系王道!火锅料索晒汤汁,不得了!除左鸡煲之外,口痕仲叫左豉椒炒蛏子,热辣辣上枱,有镬气之余份量仲好多,蛏子啖啖肉同新鲜送酒一流!可惜,我地唔饮酒,所以叫左竹蓆茅根,系老板娘每日自己煲嫁!唔甜仲非常下火,好味之余仲有几份人情味!

尼间鸡煲店,我由柴湾帮衬到北角。

老重庆奇味鸡煲(小份)

食完鸡加入浓汤再打边炉是非常啦!
我地叫左薯粉,枝竹,土豆片,脆鲩片,芝士肠,蟹捧
加左汤都唔会变淡既鸡煲先系王道!火锅料索晒汤汁,不得了!

2020-06-22
  • 老重庆奇味鸡煲(小)
2020-06-20 118 浏览
之前听同事讲话北角有间鸡煲都唔错,於是今晚放工二话不说就同朋友走去试吓,估唔到又真系几有惊喜,平靓正!好抵食,饱到上心口👍🏻👍🏻👍🏻今晚都几多住附近嘅街坊嚟帮衬,因为依家做紧85 折,都几抵食!老重庆奇妙鸡煲(小辣)$168,鸡煲入面已有豆卜,冬菇等配料,大大件鸡件,送来嗰阵已经闻到好香,食落好惹味!豉椒炒蛏子$98,呢碟真系好有惊喜!呢个价钱真系好抵食,劲多只蛏子,每只都肥嘟嘟,鲜味十足,听老板讲呢期系蛏子当造!脆鲩鱼片,新鲜肉质爽脆👍🏻👍🏻猪肠,洗得好乾净,加落鸡煲一齐食,吸晒啲汁好入味啊!猪皮,爽脆好味😋😋😋总结:呢间鸡煲真系令人惊喜万分!两个人食咗咁多嘢$600都唔使!真系一定要推荐朋友嚟食👏🏻👏🏻👏🏻

脆鲩鱼片,新鲜肉质爽脆👍🏻👍🏻

猪肠,洗得好乾净,加落鸡煲一齐食,吸晒啲汁好入味啊!

猪皮,爽脆好味😋😋😋

2020-06-19 109 浏览
📍North Point📍 金乐轩鸡煲鱼锅...一向都知港岛东有好多传统小店同埋地道美食,但因为地点实在太远啦,所以真系好少过去果边😂😂😂 今日难得约左个超级超级耐无见既frd,佢就带左我去北角一间好出名食鸡煲同鱼锅既舖头。间舖虽然唔系系正大街,不过佢劲近北角地铁站,A1出口行5分钟左右就到。...📍竹蔗茅根(小)💰HKD 33.00 果日既天气实在太热啦🔥🔥我地一坐低就叫左壶竹蔗茅根黎解解渴。佢饮落去味道唔会太甜,但系有阵淡淡既萝卜同竹蔗既清香,饮完成个人都透心凉,舒服晒!..📍酸菜鲩鱼鱼锅(小)💰HKD 208.00 因为我朋友唔系好食得辣野,所以我地嗌左BB辣,废事佢食到变孖润肠😂😂😂 个鱼煲一上枱已经劲吸睛👀 👀佢个汤底系奶白色,上面放左几块柠檬同埋红绿色既辣椒。重点系入面有劲多鱼肉同埋酸菜,超级足料😧😧😧个鱼汤底实在太吸引啦,忍唔住饮左一碗仔,味道酸酸甜甜唔会太辣但好有鱼既鲜味!最好味就系个鲩鱼,食落去肉质好嫩滑,而且吸晒个汤底既味道,重点系佢完全无鱼骨!大大啖咁食都唔怕会啃到🥳🥳🥳..打边炉紧系要叫啲配菜一齐食先开心架啦🤩🤩🤩所以我食最後叫左猪颈肉、蟹柳、鲜鱿鱼、知竹、薯仔
📍North Point📍 金乐轩鸡煲鱼锅
📍竹蔗茅根(小)
💰HKD 33.00
📍酸菜鲩鱼鱼锅(小)
💰HKD 208.00
打边炉紧系要叫啲配菜一齐食先开心架啦🤩🤩🤩所以我食最後叫左猪颈肉、蟹柳、鲜鱿鱼、知竹、薯仔片同埋肉丸双拼👻👻👻
📍猪颈肉
💰HKD 58.00
猪颈肉望落去色泽、肉质都好靓,食落去好嫩好爽口一啲都唔鞋👏🏻👏🏻👏🏻默默地一旧又一旧咁比我地两个清晒🤫🤫🤫
📍肉丸双拼
💰HKD 58.00
平时贡丸食得多,芥茉味既贡丸真系第一次试😱😱佢食落口果阵wasabi 味其实都几明显,但唔会太攻鼻,系市面真系未见过,未食过既人不妨一试,味道都几得意😆😆😆

📍蟹柳
💰HKD 40.00

📍薯仔片
💰HKD 35.00

📍鲜鱿鱼

📍知竹
💰HKD 38.00

打边炉都唔可以斋食肉,如果唔系好快会劲济⋯所以嗌左哩几份野一齐烚下烚下烚下🤭🤭🤭
- 蟹柳唔系平时成日见到系街见到果款长方型既,感觉都几有诚意😂😂
- 薯仔片佢切到好薄,掉落煲烚两下好快就熟,方便我地哩啲心急一掉落去就想即食既人😹😹 唔错唔错!
- 鱿鱼一啲都唔腥,望落去好新鲜,完全唔系果啲系雪柜直接拎出黎直接比客人打边炉既食材。肉质都唔错,食落去几弹牙。
- 知竹反而好有惊喜,佢食落去好重豆香味,而且好有咬口。就算烚耐左再食都唔会变到软林林,一pat野咁👏🏻👏🏻

———————————————————————
📌环境:6 /10分
📌Outdoor area is not available
📌不可带宠物黎餐厅🐶
📌要加1
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平✔️
- 正常和中上水平之间
- 正常水平, 路过可试
- 我好争扎 LOL
- 唔使试
2020-06-19 78 浏览
地点便利,北角地铁站徒步就到,舖位唔算大,有点简陋,小店果然有惊喜呢。这裹有大台,我们二人坐卡位都阔落,老板很亲切,会教我们怎样吃鸡煲,这里有很多小菜吃,最後我们点了奇味鸡煲,点了小辣,就算唔食辣的都会食得到,附上的豆卜吸了鸡煲的汁,极之惹味;之後再叫了碟滑牛,抵食,而且很淋,食得过;还有惊喜的炒包心菜,包心菜用辣椒和花椒炒,这种配搭竟然十分好味,配上一支青岛啤酒,二人吃份量刚好,加上经open rice 订有八五折,这餐好满意。
2020-06-18
$160 (宵夜)
  • 老重庆奇味鸡煲(小)
2020-06-15 79 浏览
胡椒猪肚鸡煲 - $188我哋叫咗半只鸡,啲鸡嘅份量都几多, 有好多鸡都好多肉,胡椒汤底胡椒味浓郁, 啲鸡点少少辣椒豉油来食,仲正呀鲜墨鱼滑 - $68墨鱼滑应该系手打, 爽口弹牙,大家真系要来试下猪皮 - $38啲猪皮吸收咗胡椒汤底,别有一番风味油麦菜 - $33估唔到油麦菜,配胡椒汤底,又几夹㗎喎椒盐鱿鱼须 - $98小炒王 - $98 小揸竹蔗茅根 - $33呢间餐厅啲鸡煲都几受欢迎,见到隔离枱5个人,叫咗两个鸡煲,一个系奇味鸡煲,另外系猪骨汤鸡煲。
胡椒猪肚鸡煲 - $188

鲜墨鱼滑 - $68
墨鱼滑应该系手打, 爽口弹牙,大家真系要来试下

猪皮 - $38
啲猪皮吸收咗胡椒汤底,别有一番风味

油麦菜 - $33
估唔到油麦菜,配胡椒汤底,又几夹㗎喎

椒盐鱿鱼须 - $98

小炒王 - $98