2020-11-12 265 浏览
酸菜桂花鱼汤好好味,桂花鱼份量多,超值,小菜好够火喉,煎墨鱼饼好好味,蒜香椒盐猪手,椒盐鲜鱿好香脆,但坐得舒服,地方乾净,服务超好,好细心体贴,出菜速度快,态度好好
酸菜桂花鱼汤好好味,桂花鱼份量多,超值,
2020-11-12
  • 酸菜桂花鱼锅
  • 椒盐鲜鱿
  • 蒜香椒盐猪手
  • 煎墨鱼饼
2020-11-06 236 浏览
本地牛肉嚡,无味,竹蕉水好淡,如同水加少少甜味. 其他食物都一般无特别,环境好嘈. 鷄煲同其他舖头的 差不多,如果把价格加入考虑之中,就物非所值. 总括来说,只是非常普通,没办法令我再回头帮衬多一次,更不会推荐给任何人.
2020-11-06
庆祝纪念
2020-10-01 312 浏览
终於到长假期啦!想食好西放松下,但又贪心拣唔到食咩好,所以特登拣咗间可以一次过食晒鸡煲+酸菜鱼+火锅 🐔 🐟 🍲 一次过可以满足三个愿望嘅餐厅估唔到竟然样样都几好食,好suprise!鸡煲好入味又有镬气!酸菜鱼汤底好好味!酸味十足!鱼肉鲜甜味美
终於到长假期啦!

想食好西放松下,但又贪心拣唔到食咩好,
所以特登拣咗间可以一次过食晒
鸡煲+酸菜鱼+火锅 🐔 🐟 🍲
一次过可以满足三个愿望嘅餐厅

估唔到竟然样样都几好食,好suprise!

鸡煲好入味又有镬气!

酸菜鱼汤底好好味!酸味十足!鱼肉鲜甜味美

2020-09-26 280 浏览
朋友推荐,特登嚟试。结果,不负所望,真系好高水准,仲意想不到甘高添首先叫左个酸菜鱼桂花煲。个汤系由鲜鱼煲制而成,好鲜甜,好有鱼味。见到甘高质,再叫左个重庆怪味鸡煲。鸡煲就试得多,但从来未试过,鸡肉仲系嫩滑,今次就食到了。老板娘服务好好,好nice,一直系身边服侍我哋🤣姐姐都好nice每继续食同推荐比朋友。第一次清晒两个煲。估唔到香港都有甘高水准既餐厅,系疫情以来最开心既事之一。估唔到有意外收获。卫生环境都好好,厕所好乾净,有热水洗杯碗碟筷子

鸡煲就试得多,但从来未试过,鸡肉仲系嫩滑,今次就食到了。

每继续食同推荐比朋友。第一次清晒两个煲。

卫生环境都好好,厕所好乾净,有热水洗杯碗碟筷子

• 老重庆奇味鸡煲
  • 酸菜桂花鱼锅
2020-06-29 418 浏览
虽然最近天气开始变得愈来愈热,但系呢种程度既热系阻止唔到我一颗热爱鸡煲既心既!所以我专登上网搵左搵,最後拣咗呢一间唔算好远,而且望落去几有小厨feel的接地气鸡煲餐馆。首先梗系叫咗个鸡煲啦,因为我同家人都唔算话好食得辣,所以净系叫咗小辣。呢度既鸡都几惹味,调料调得几好,食落去都几香,食完晒啲鸡之後就可以加汤变成打边炉啦!边炉嘅配料要大赞既系个墨鱼滑,真系非常新鲜弹牙,煮完之後都劲有口感,弹下弹下。佢啲云吞都非常唔错,系用新鲜嘅猪肉同埋非常弹牙嘅虾用人工手包嘅,所以食落去非常新鲜,口感都非常好,非常有住家菜嘅味道。然後再要赞嘅系佢个竹蔗茅跟水,都系非常新鲜自家制嘅,而且唔会话太甜,佢嘅甜系粟米嗰只清甜,因为佢用咗粟米嚟煲,睇得出完全系真材实料佢都有好多其他小菜,今次我哋净系试咗个炒蛏子,如果大家系外卖自取嘅话会有八折呀!P.S. 呢度嘅服务真系好好,店员同埋店长都俾人一种好温馨嘅感觉,系一个好接地气嘅餐馆啊同埋都几乾净

同埋都几乾净
2020-06-27 284 浏览
当进一步解封後🤓,朋友急不及待约大家聚餐🍚,朋友更提议到佢楼下附近间食店👈,对我嚟讲就冇乜所谓😎,反正在港岛区返工🌈,放工搭车过去几个站就到❤️。食店布置简约😉,传统得嚟冇乜大卖时髦外观装潢✨,名副其实系一间大众化食店🎉。咁样反而令我冇咁拘谨,食嘢更加不用顾及礼仪可以豪迈得多💕。椒盐金砖豆腐:酥脆内嫩,送酒一流🍶。酸菜鲩鱼煲🐟🥗:🌟鲩鱼脆腍极致,鱼肉吸收了咸菜的酸甜味道层次口感更加丰富🕺,虽然我哋叫嘅size系细煲😋,但已足够六个人食嘅份量,我更加呷了几啖酸菜汤底,呢种独特嘅酸菜汤味道令我爱不释手🤜🤛,再加上微辣程度绝对想一食再食👅。泡椒鸡脚🐔:另一个菜前小食,又系啱送酒来吃的。烧汁羊排🐐:好少见到烧汁去煮羊扒,你带酸酸甜甜☘️,羊排畀酸甜汁掩盖了所以唔骚,如果唔系特别讲,我还以为是猪,这种食法确系冲击我嘅一贯印象🤪。大热天时整揸竹蔗茅根,清热补肺消暑。小菜有镬气又够味道,整体感觉绝不欺场。

椒盐金砖豆腐:酥脆内嫩,送酒一流🍶。

泡椒鸡脚🐔:另一个菜前小食,又系啱送酒来吃的。

大热天时整揸竹蔗茅根,清热补肺消暑。

小菜有镬气又够味道,整体感觉绝不欺场。

2020-06-26 1830 浏览
(食店门面)(店内环境)食店老板话头醒尾,见到我哋入嚟即刻热情招呼,仲介绍几个招牌美食畀我哋,佢嘅热情同出面条街嘅清静成好大对比,条街本身系住宅区附近一到入夜较少人,尤其系星期一至四的闲日。【尖椒皮蛋】我至爱小食,啱啱食到最辣的尖椒果然够霸气,细心望望尖椒并非生奄而成,反而是经过无炸处理,唔怪得口感是特别香,虽是小食,但零舍不同。【老重庆奇味鸡煲】餐厅出名嘅鸡煲同酸菜鱼,单凭听个名已经流晒口水,鸡煲端来的时候已闻到阵阵香味,放上热炉上再煲一下将鸡肉迫返啲油出嚟,加上葱蒜洋葱啲配料想唔好食都好难啦。鸡肉确系嫩滑入味,小辣程度啱啱好,一定要送碗白饭就够Good。食过鸡煲後就放汤进行火锅,火锅料陆续送嚟,【安格斯肥牛】片片新鲜绝不欺客,雪花纹确系吸引,靓牛唔驶灼太耐,放汤看住牛肉变色後再灼几下就攞嚟品嚐,口感坚「爽嫩」,基本唔驶再点豉油已够味,掂!其他火锅料亦不错,一间食店品质好确实令人回味,宜家堂食仲有八五折,加上老板热情又客气,难怪也有不少捧场客。

(食店门面)

(店内环境)

【尖椒皮蛋】

【老重庆奇味鸡煲

食过鸡煲後就放汤进行火锅火锅料陆续送嚟,【安格斯肥牛】片片新鲜绝不欺客,雪花纹确系吸引,靓牛唔驶灼太耐,放汤看住牛肉变色後再灼几下就攞嚟品嚐,口感坚「爽嫩」,基本唔驶再点豉油已够味,掂!

2020-06-23
2020-06-23 138 浏览
最近天气好热。。系一个冷气地方食鸡煲真系好正,特别之处系可以满足哂两种口味,食鸡又得,叫小菜食又得,两种食法一齐叫又得😂尼间鸡煲店,我由柴湾帮衬到北角。记得以前住港岛区成日去帮衬,到佢搬左去北角,老食客街当然一定要去为小店打打气!老重庆奇味鸡煲(小份)朋友唔食得太辣,所以拣左小辣。上枱後鸡煲很足料,个酱汁好浓又惹味,充满住花椒辣椒同麻香味,又唔会太咸,岩岩好,D鸡整得好嫩滑,鸡无雪味,煲入面仲有冬菇、豆卜配料!食完鸡加入浓汤再打边炉是非常啦!我地叫左薯粉,枝竹,土豆片,脆鲩片,芝士肠,蟹捧加左汤都唔会变淡既鸡煲先系王道!火锅料索晒汤汁,不得了!除左鸡煲之外,口痕仲叫左豉椒炒蛏子,热辣辣上枱,有镬气之余份量仲好多,蛏子啖啖肉同新鲜送酒一流!可惜,我地唔饮酒,所以叫左竹蓆茅根,系老板娘每日自己煲嫁!唔甜仲非常下火,好味之余仲有几份人情味!

尼间鸡煲店,我由柴湾帮衬到北角。

老重庆奇味鸡煲(小份)

食完鸡加入浓汤再打边炉是非常啦!
我地叫左薯粉,枝竹,土豆片,脆鲩片,芝士肠,蟹捧
加左汤都唔会变淡既鸡煲先系王道!火锅料索晒汤汁,不得了!

2020-06-22
2020-06-20 164 浏览
之前听同事讲话北角有间鸡煲都唔错,於是今晚放工二话不说就同朋友走去试吓,估唔到又真系几有惊喜,平靓正!好抵食,饱到上心口👍🏻👍🏻👍🏻今晚都几多住附近嘅街坊嚟帮衬,因为依家做紧85 折,都几抵食!老重庆奇妙鸡煲(小辣)$168,鸡煲入面已有豆卜,冬菇等配料,大大件鸡件,送来嗰阵已经闻到好香,食落好惹味!豉椒炒蛏子$98,呢碟真系好有惊喜!呢个价钱真系好抵食,劲多只蛏子,每只都肥嘟嘟,鲜味十足,听老板讲呢期系蛏子当造!脆鲩鱼片,新鲜肉质爽脆👍🏻👍🏻猪肠,洗得好乾净,加落鸡煲一齐食,吸晒啲汁好入味啊!猪皮,爽脆好味😋😋😋总结:呢间鸡煲真系令人惊喜万分!两个人食咗咁多嘢$600都唔使!真系一定要推荐朋友嚟食👏🏻👏🏻👏🏻

脆鲩鱼片,新鲜肉质爽脆👍🏻👍🏻

猪肠,洗得好乾净,加落鸡煲一齐食,吸晒啲汁好入味啊!

猪皮,爽脆好味😋😋😋

2020-06-19 167 浏览
📍North Point📍 金乐轩鸡煲鱼锅...一向都知港岛东有好多传统小店同埋地道美食,但因为地点实在太远啦,所以真系好少过去果边😂😂😂 今日难得约左个超级超级耐无见既frd,佢就带左我去北角一间好出名食鸡煲同鱼锅既舖头。间舖虽然唔系系正大街,不过佢劲近北角地铁站,A1出口行5分钟左右就到。...📍竹蔗茅根(小)💰HKD 33.00 果日既天气实在太热啦🔥🔥我地一坐低就叫左壶竹蔗茅根黎解解渴。佢饮落去味道唔会太甜,但系有阵淡淡既萝卜同竹蔗既清香,饮完成个人都透心凉,舒服晒!..📍酸菜鲩鱼鱼锅(小)💰HKD 208.00 因为我朋友唔系好食得辣野,所以我地嗌左BB辣,废事佢食到变孖润肠😂😂😂 个鱼煲一上枱已经劲吸睛👀 👀佢个汤底系奶白色,上面放左几块柠檬同埋红绿色既辣椒。重点系入面有劲多鱼肉同埋酸菜,超级足料😧😧😧个鱼汤底实在太吸引啦,忍唔住饮左一碗仔,味道酸酸甜甜唔会太辣但好有鱼既鲜味!最好味就系个鲩鱼,食落去肉质好嫩滑,而且吸晒个汤底既味道,重点系佢完全无鱼骨!大大啖咁食都唔怕会啃到🥳🥳🥳..打边炉紧系要叫啲配菜一齐食先开心架啦🤩🤩🤩所以我食最後叫左猪颈肉、蟹柳、鲜鱿鱼、知竹、薯仔
📍North Point📍 金乐轩鸡煲鱼锅
📍竹蔗茅根(小)
💰HKD 33.00
📍酸菜鲩鱼鱼锅(小)
💰HKD 208.00
打边炉紧系要叫啲配菜一齐食先开心架啦🤩🤩🤩所以我食最後叫左猪颈肉、蟹柳、鲜鱿鱼、知竹、薯仔片同埋肉丸双拼👻👻👻
📍猪颈肉
💰HKD 58.00
猪颈肉望落去色泽、肉质都好靓,食落去好嫩好爽口一啲都唔鞋👏🏻👏🏻👏🏻默默地一旧又一旧咁比我地两个清晒🤫🤫🤫
📍肉丸双拼
💰HKD 58.00
平时贡丸食得多,芥茉味既贡丸真系第一次试😱😱佢食落口果阵wasabi 味其实都几明显,但唔会太攻鼻,系市面真系未见过,未食过既人不妨一试,味道都几得意😆😆😆

📍蟹柳
💰HKD 40.00

📍薯仔片
💰HKD 35.00

📍鲜鱿鱼

📍知竹
💰HKD 38.00

打边炉都唔可以斋食肉,如果唔系好快会劲济⋯所以嗌左哩几份野一齐烚下烚下烚下🤭🤭🤭
- 蟹柳唔系平时成日见到系街见到果款长方型既,感觉都几有诚意😂😂
- 薯仔片佢切到好薄,掉落煲烚两下好快就熟,方便我地哩啲心急一掉落去就想即食既人😹😹 唔错唔错!
- 鱿鱼一啲都唔腥,望落去好新鲜,完全唔系果啲系雪柜直接拎出黎直接比客人打边炉既食材。肉质都唔错,食落去几弹牙。
- 知竹反而好有惊喜,佢食落去好重豆香味,而且好有咬口。就算烚耐左再食都唔会变到软林林,一pat野咁👏🏻👏🏻

———————————————————————
📌环境:6 /10分
📌Outdoor area is not available
📌不可带宠物黎餐厅🐶
📌要加1
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平✔️
- 正常和中上水平之间
- 正常水平, 路过可试
- 我好争扎 LOL
- 唔使试
2020-06-19 108 浏览
地点便利,北角地铁站徒步就到,舖位唔算大,有点简陋,小店果然有惊喜呢。这裹有大台,我们二人坐卡位都阔落,老板很亲切,会教我们怎样吃鸡煲,这里有很多小菜吃,最後我们点了奇味鸡煲,点了小辣,就算唔食辣的都会食得到,附上的豆卜吸了鸡煲的汁,极之惹味;之後再叫了碟滑牛,抵食,而且很淋,食得过;还有惊喜的炒包心菜,包心菜用辣椒和花椒炒,这种配搭竟然十分好味,配上一支青岛啤酒,二人吃份量刚好,加上经open rice 订有八五折,这餐好满意。
2020-06-18
$160 (宵夜)
2020-06-15 113 浏览
胡椒猪肚鸡煲 - $188我哋叫咗半只鸡,啲鸡嘅份量都几多, 有好多鸡都好多肉,胡椒汤底胡椒味浓郁, 啲鸡点少少辣椒豉油来食,仲正呀鲜墨鱼滑 - $68墨鱼滑应该系手打, 爽口弹牙,大家真系要来试下猪皮 - $38啲猪皮吸收咗胡椒汤底,别有一番风味油麦菜 - $33估唔到油麦菜,配胡椒汤底,又几夹㗎喎椒盐鱿鱼须 - $98小炒王 - $98 小揸竹蔗茅根 - $33呢间餐厅啲鸡煲都几受欢迎,见到隔离枱5个人,叫咗两个鸡煲,一个系奇味鸡煲,另外系猪骨汤鸡煲。
胡椒猪肚鸡煲 - $188

鲜墨鱼滑 - $68
墨鱼滑应该系手打, 爽口弹牙,大家真系要来试下

猪皮 - $38
啲猪皮吸收咗胡椒汤底,别有一番风味

油麦菜 - $33
估唔到油麦菜,配胡椒汤底,又几夹㗎喎

椒盐鱿鱼须 - $98

小炒王 - $98

小揸竹蔗茅根 - $33

2020-06-12 158 浏览
北角尼条街都几多野食呀,行到尼一间见到鸡煲,好耐好耐无食喇,今晚决定同男朋友食下😜好热啊今日- 所以第一样叫左竹蔗茅根!!!好好饮呀救命,唔会好甜,系萝卜煲出尼嘅甜味,好正!鸡煲嘅份量都唔少,同埋佢好嘅位系可以要唔辣,小小辣,同埋麻辣,好好,岩哂我尼啲都唔食到🌶🌶嘅人呀啲豆卜同冬菇煲到好入味,鸡都系又唔会煲过龙,仍然好滑跟住当然系转做火锅喇,佢汤底唔会好咸好油,食到你成口油或者要疯狂饮水嘅状态呀,非常难得!(就算我返到屋企都无想要系咁饮水解渴咁,同平时系街打完边炉嘅情况好唔同呀、正呀!!豚肉都好靓,好新鲜,唔会岩岩攞出尼解冻个种架d脆鱼腩😍😍正呀!好爽无平时河鲜嘅鯹味啲牛肉都系好新鲜同埋完全无冰鲜味

啲豆卜同冬菇煲到好入味,鸡都系又唔会煲过龙,仍然好滑

豚肉都好靓,好新鲜,唔会岩岩攞出尼解冻个种架
d脆鱼腩😍😍正呀!好爽无平时河鲜嘅鯹味
啲牛肉都系好新鲜同埋完全无冰鲜味
2020-06-11
平时讲开鸡煲,大家多数都系谂起一品呀重庆呀个d大型连锁店,但好似好少听到有人提北角都有鸡煲食。今次经朋友介绍,去到呢间金乐轩,有意想不到嘅惊喜。一点完菜,鸡褒好快就黎到,老板仲问我哋食唔食得辣,几细心,我哋叫咗小辣,都几够味。有别於出边嘅鸡煲,呢度嘅麻辣味都冇特别重,更加食到嘅系鸡嘅咸香,而且入边会有冬菇同豆卜,豆卜炆到入晒味,系我食过咁多间鸡煲最好食嘅一间!更重要嘅系我打呢篇食评已经系第二日,起身都唔会话有口乾口渴嘅感觉,都证明咗呢度嘅鸡煲系真材实料冇落味精。十分抵赞!食完鸡煲就开始打边炉,最令我惊喜嘅系炸芋头,芋头煮完之後吸晒汤汁嘅精华,口感软绵细滑。炸鱼皮十分脆,唔会放到淋晒。不过都有啲虾碌位,我将啲菜煮耐左,缩到好细,影响左口感,系一个小小嘅遗憾。整体来讲,用餐体验非常唔错,老板好亲切,店内充满着人情味。唯一美中不足嘅系,个炉啲制比较难禁,食得慢嘅朋友仔,记得唔好开咁大火。

• 炸鱼皮
2020-06-08 158 浏览
呢日约左朋友系北角搵餐厅食个晚饭聚旧,我朋友口痕想食啲酸辣野,原本谂住食米线之类嘅野,点知行行下就闻到浸酸辣香味,於是我地就被个香味吸引,入去呢间餐厅食。原来呢个香味系由酸菜鲩鱼煲度发出来,咁我地当然叫返一煲黎过下口瘾啦。好得意有几块柠檬摆左系上面,增加个酸味都唔错,咁样反而个味自然啲,同清新啲。鲩鱼肉食落都脆身够嫩,问过店员得知原来啲鱼系食左半年绿豆先令到肉质有呢种效果。而汤我都饮左几碗,因为个酸辣度岩岩好。竹蔗茅根水系自制嘅,饮落都系足料先咁出味,都几好饮。呢个更加不在话下,用左新鲜牛肉炒,而且肉嘅份量都好多。干锅椰菜花都系唔错嘅选择,猪肉同椰菜花都整得好香口。临尾仲整多份乌冬放入个鱼煲度煮,汤连乌冬咁样食真系可以划上完美嘅句号。

竹蔗茅根水系自制嘅,饮落都系足料先咁出味,都几好饮。

呢个更加不在话下,用左新鲜牛肉炒,而且肉嘅份量都好多。

干锅椰菜花都系唔错嘅选择,猪肉同椰菜花都整得好香口。

2020-06-04