2019-05-10 3989 浏览
其實真系好好食,由舊年年尾開始,我和男友差不多每個月都去一次。因為會好掛住㗎!😋😋😂🌟🌟🌟算是我們最喜愛的中菜餐廳啦。(相片只作參考,這幾張是我分別去了幾次拍的,因為我不是一個次次都記得相機食先的人哈哈😅😅😅 剛好在手機找到這幾張。😌)❤️食物❤️質素真的很好,不用刻意提醒少油少鹽,味道就是很好,小炒一流,食材新鮮,推介種類:雞、蝦、牛、就算蔬菜都好味!絕不會後悔的😇😇😇甜品更好味,有麥米粥、另外有個甜糕好好食但忘了名字😅、仲有楊枝甘露,真系好食過好多甜品店整的。🤤🤤 👍🏻👍🏻👍🏻❤️份量❤️亦很合理,有時候不是大件才抵食,份量太多也會令本身好食都變唔好食,份量太少又唔夠食亦令人覺得唔抵食,總之呢度系合理。👍🏻👍🏻👍🏻 (btw, 蔬菜份量如果可以多少少就perfect池🌟)❤️環境❤️乎合我和男友的口味,靜靜地,兩個人,傾下計,食下野,很有空間感,基本上不會聽到隔離枱講乜,除非佢地好大聲。最近換了新椅子,感覺幾好坐。👍🏻👍🏻👍🏻❤️服務❤️很到位👍🏻👍🏻👍🏻我們其實都很簡單,就是不太多,不太少。(我們覺得不用下下過來執嘢,又問食完未,因為食飯會傾計,執嘢其實有機會會打斷客人之間對話,令人感到煩厭。)
🌟🌟🌟算是我們最喜愛的中菜餐廳啦。

❤️服務❤️很到位👍🏻👍🏻👍🏻我們其實都很簡單,就是不太多,不太少。(我們覺得不用下下過來執嘢,又問食完未,因為食飯會傾計,執嘢其實有機會會打斷客人之間對話,令人感到煩厭。)但他們很知道節奏,這一點要讚!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 亦會偶爾替客人加添下熱茶/熱水。而且店員聲音很正常,不會特別大聲叫、沒有遠處大叫同事整物整乜,執拾聲音又沒有很嘈。

而且差不多食到尾,又會問你要不要吃糖水?(通常是送我們的,這一點也很謝謝他們!💞所以我們也很樂意給多點小費😊 總之大家開心就好啦!☺️)

❤️價錢❤️都算合理,一道菜大概百零二百蚊起。覺得合理是因為都代表埋味道和份量嘛。😇😇😇

坦白講,對於這餐廳,我想不到缺點。😌😌😂

如果硬要說,唯一希望可以再改善一點的是,營業時間😅 因為這裡通常8:45-9pm已經開始收工了。實在太早了,店內的氣氛是近乎關店模式,每次我們都不好意思再坐多陣,免得阻住人收工。🙊🙊🙊

但我們又不想再另找地方坐,因為我們都吃飽了,個胃根本再沒空間食其他野😂😂 而且我們不喝酒,只是喜歡喝杯茶🤗 希望可以坐到10pm就埋單走人去散步回家,可是通常也是9pm便要埋單走人嚕。🙈🙈

然後不知可以去哪兒~~~🤣

希望我推薦完,仲會book到位啦。(不是因為我是誰,而是因為佢地本身好少枱。😂)

多謝收看❣️❣️❣️❣️❣️❣️

2018-12-02 6668 浏览
昔日「采蝶軒」在金鐘太古廣場結束了20年的歷史之後,老闆的女兒曾經以「小䗋」名字令餐廳重生;但只是短短兩年光景,「小䗋」又結業了。估唔到再兩年後的今日,「采蝶軒」以原名在灣仔重生。雖然廚房班底應該已經面目全非,但憑藉往昔名氣(並不代表味道特別出色),仍然有值得捧場的理由,今晚與舊同學飯聚,就選址重生後的「采蝶軒」。餐廳面積比金鐘舊店細了很多,裝修也變得簡樸,整體感覺及不上金鐘舊店的級數。雖然餐廳細間了,仍然設有兩間小包廂,迎合不同客人的要求。【江南四小碟】雲耳拍青瓜味道一般,只有醋酸、欠缺蒜香。雲耳爽口、但未夠脆;青瓜仔的瓜囊處理得未夠徹底;整體質素與普通餐館出品差不多。蒜香牛柳粒煎得表面焦香,肉質亦鬆軟,不過牛味一般。酥炸蠔仔粒表面的脆漿太厚,唔夠鬆脆;味道亦唔夠香口;幸好蠔味鮮甜。虎皮椒皮蛋所選用食材雖然並非適合每一個人的口味,但在四道前菜之中卻比較為出色;虎皮椒夠香辣爽甜,皮蛋亦相當不錯,只可惜不適合採用溏心皮蛋。【淮山杞子螺頭燉雞湯】一人一盅,清澈唔肥膩,足料原味。今晚的最佳菜式之一。【牛肝菌醬爆星斑球】翠玉瓜爽甜,星班球爽滑味鮮。不過完全唔覺得加了牛肝菌醬,菌香太淡薄;如果可

雲耳拍青瓜
蒜香牛柳粒
酥炸蠔仔粒
虎皮椒皮蛋
淮山杞子螺頭燉雞湯
【牛肝菌醬爆星斑球】翠玉瓜爽甜,星班球爽滑味鮮。不過完全唔覺得加了牛肝菌醬,菌香太淡薄;如果可以改為直接用牛肝菌爆炒,肯定會更加好味。
牛肝菌醬爆星斑球
【鹹蛋黃大蝦球】膽固醇超高的菜式,雖然非常邪惡,但同時又可以非常可口惹味;如果烹調技巧夠好,可以用天使與魔鬼的混合體去形容。蝦球夠大隻,肉質亦爽甜彈牙;不過菜式的重點鹹蛋黃就處理得唔夠好。先講味道,唔夠鹹香;口感方面亦未算最好,鹹蛋黃差不多全部結成硬塊,未能做到起沙漏油及鹹蛋黃粒相互混和的效果。
鹹蛋黃大蝦球
【招牌糯米雞】名稱嚴重誤導,其實只不過係炸子雞生炒糯米飯墊底。炸子雞雖然雞皮香脆,但雞肉比較粗鞋,即使是雞髀也不夠嫰滑;肉質亦偏乾、欠缺豐膄肉汁;雞味一般、味道亦偏淡。整體來說,只不過是一個非常普通、剛剛合格的炸子雞。生炒糯米飯同樣失望,同煲糯米飯不同,炒糯米飯可以較為硬身一點,但這一份生炒糯米飯實在過分偏硬,缺少了糯米應有的一些綿糯。另一方面,配料只有蔥花及蛋絲,唔覺得有膶腸及臘肉粒;莫非份量少得可憐,所以完全食唔出?沒有臘味粒的糯米飯就會缺少了一份油香,失去了糯米飯美味的重要元素。
招牌糯米雞
【XO 醬爆南美海參】配料有西芹、大葱、洋蔥、秀珍菇等,南美海參切粗條。海參本身味淡,主要靠醬汁提升味道,用XO醬爆炒是相當聰明的做法。南美海參質感腍滑,不過水份似乎太多,膠質唔夠綿密,口感一般而已;及不上澳洲婆參,同日本關東遼參就更加差得遠,勝在抵食
XO 醬爆南美海參
【支竹羊腩煲】廚師推介時令菜式本來係雙冬羊腩煲,可能冬筍仲未到季節,所以雙冬缺少其一,配料只有支竹及冬菇。上菜時沒有氣體火爐,唔夠熱辣辣,缺少了燙口羊腩的美味;幸好羊腩炆得夠鬆軟、羊肉香而不羶,加上腍滑的羊皮,彌補不足之處。食到差不多一半,侍應才送上氣體火爐及一籃唐生菜。原因係羊腩煲太大(12人份),唔想太早奉上火爐,將羊腩煲內的湯汁滾得太乾。只不過,始終認為一邊用火爐滾着、一邊食羊腩煲,才是最美味。
支竹羊腩煲
【姜汁炒芥蘭】夠青綠;薑汁香味亦夠濃郁,辟走芥蘭特有的微微苦澀。不過芥蘭本身質素一般,唔夠爽脆,有少少菜渣。
姜汁炒芥蘭
【蜜汁脆麻花】有蛋香,亦夠鬆化;如果可以加多一點糖漿就會更加美味。
蜜汁脆麻花
今晚這一頓飯連加一茶芥每人大約 $400,還有獨立包房;講真唔算貴,但菜式質素只是一般而已,昔日金鐘舊舖時期的出品應該會較佳。
2018-11-07
蜜汁脆麻花
2018-10-13 4277 浏览
好友預祝生日。。。推介呢間食肆。。。屬於小店形式。。走中檔路綫四人叫了燉椰孓湯。。。夠火喉。。。用料足。。。味道略濃但不油。。好味黑胡椒炒蝦球。。。。蝦球爽口但胡椒好似重手左。。有D辣。。都ok好味花膠排骨煲。。又係重口味之選。。。但花膠薄咗D。。冇咬口。。排骨入味。。ok啫啫生菜煲。。。。 煲夠大又夠熱 但生菜太少。。。ok la脆皮糯米雞。。。 菜名有啲取巧。。只係 脆皮炸雞鋪面。。 臘味糯米飯墊底。。但好好味欖菜肉碎豆腐。。。 味道唔算濃。。。 但豆腐非常之滑。。好味中銀銀聯咭有85折。。記得點菜時講咗先
四人叫了
中銀銀聯咭有85折。。記得點菜時講咗先
2018-10-12
2018-04-13 5148 浏览
釆蝶軒廿幾年前係一間好出名嘅餐廳,可惜太古廣場經營不善大概十年前將佢趕走,舊址就變咗兩間味道同服務非常麻麻嘅日本餐同泰國餐。之後佢搬咗去金朝陽中心,亦都以為佢從此消聲匿跡。近排發現釆蝶軒復活,當然要去試一試佢哋嘅味道入面好細間,真係似私房菜多過似酒樓。以前嘅招牌菜好似炸豆腐粒,注意都唔見晒,換來嘅係價格便宜嘅小菜。當晚就點左一個魚肚排骨,麻婆豆腐同惠州炒飯。麻婆豆腐啲豆腐係滑嘅,但肉粒太細,麻的感覺比辣更加強,味道分布得有少少不平均。排骨煲幾好食,但太鹹。魚肚唔會話脆得太犀利,索左啲排骨汁入去原來幾好食。炒飯亦都太鹹。本座鍾意食好鹹好油嘅食物都覺得有少少過咗,而好多食慣清淡嘅人來講就真係有啲惡頂。食完之後唔覺又口渴,冇肚痾,咁就知道啲食物冇落味精同埋材料尚算新鮮。之後部長竟然請咗我哋去食木瓜糖水,二入面嘅侍應都訓練有素,就知道佢哋嘅準備功夫係十分充足。最驚嚇就係呢間餐廳嘅價錢竟然平過屋村啲大排檔,當然服務,衛生同環境會好過嗰啲地方十萬九千倍。如果係咁我駛乜去大排檔都受氣?可能個位置太衰,所以人流不多。如果大家想記番起以前釆蝶軒嘅味道都可以試吓。

2018-04-12
  • 排骨魚肚
2018-03-17 3440 浏览
老細請食開年飯,附近既中式酒樓都去過晒,冇新意!知道從前在金鐘的采碟軒在garden east重開,就覺得一定要去捧場!格調沒有從前的高雅,地方很細,與鄰檯椅貼椅幸好食物質素比從前更提升了!一行十二人食得飽飽又滿足!

格調沒有從前的高雅,地方很細,與鄰檯椅貼椅
幸好食物質素比從前更提升了!一行十二人食得飽飽又滿足!

我們剛在皇后大道東新開業的 慶祝第一個情人節。 情人節食中餐是第一次,不過都無乜所謂, 最重要是他為我打點一切。由專用電梯到酒家, 電梯門一開已經是即踏進大廳,大廳內約有十張枱,地方不大,設計Modern  雅緻, 頗適合和家人食飯。我們被安排到細房, 細房內都可以放四張枱。實在太好, 我地可以靜靜地又保留點私穩食晩飯。冬天一定要飲湯,由其是滋補養生的 杏汁燉白肺用上新鮮豬肺、花膠、雞腳、瘦肉, 大龍杏燉湯,材料十足。一看就愛上奶白色燉湯,味道鮮甜 、杏但味未夠濃郁,可能因為太鮮的關係。真在太好飲, 好想飲多幾電碗。再吃一口豬肺,  鬆化有口感,   感覺好完美。    他知道我喜歡吃魚,  但又食得論盡唔識吐骨, 所以特別點了 。 炒野鑊氣最緊要, 斑球炮油後再炒, 片片大而爽口, 味道調較得唔錯,醬汁襯托出魚鮮味。 以幾款不同野菌入饌, 口感變得更加豐富。 海鮮控的他, 指定要吃  噢~好高贍固醇的菜式。 我不敢多吃呀 。味道咸香有回甘,每件龍蝦球也沾上濃郁蛋黃香, 肉質彈牙無得輸。 無飯到肚好似無食野過一樣, 於是從餐牌中揀 對過百元一碟炒飯,當然有點期望。 炒飯用上了高級材
我們剛在皇后大道東新開業的 [ZEN彩碟軒] 慶祝第一個情人節。

我們被安排到細房, 細房內都可以放四張枱。

實在太好, 我地可以靜靜地又保留點私穩食晩飯。

冬天一定要飲湯,由其是滋補養生的 [花膠杏汁燉白肺燉湯]

再吃一口豬肺,  鬆化有口感,   感覺好完美。

他知道我喜歡吃魚,  但又食得論盡唔識吐骨, 所以特別點了[野菌炒斑球] 。

海鮮控的他, 指定要吃 [黃金龍蝦球 ]
噢~好高贍固醇的菜式。 我不敢多吃呀 。

無飯到肚好似無食野過一樣, 於是從餐牌中揀 [楊州炒飯]
對過百元一碟炒飯,當然有點期望。

炒飯用上了高級材料, 分別有蛋絲、义燒粒、帶子粒、 蝦仁、蔥花等。

果然不負眾望, 炒飯粒粒分明入口干爽無比、不油。

蛋絲幼細得過份, 而且又黃又香,真是堅正。而且份量十足, 我們每人可以分得三碗炒飯。

非常滿意昨晚的食物、服務 。

[ZEN彩碟軒] 再度回歸,非常惜得支持。
  • 楊州炒飯
  • 花膠杏汁燉白肺燉湯
2017-12-10 4802 浏览
Pleasant environment, large windows with a view, bright and airy, comfortable velvet chairs.  Egg tarts with birds nest filling is an interesting menu option for those who love wrinkle free skin.I like their yummy bbq pork buns, and the saang jin bao for dimsum.Oh, also love their roast chicken with glutinous rice.   Hard to forget the unique combination.Lastly, the private lift with direct access to the ground floor is especially welcome after a full and delicious meal.Very good dining experien

Very good dining experience for a reasonable cost.

2017-12-10