2022-01-28
要係The One搵到一間$50以下有茶餐食嘅食肆係非常之難。但今日我終於搵到位於The one 1/F 的醒辰冰室。復古的英式設計,再加上餐廳樓底高,令成間茶餐廳變得好Grand 。而且喺疫情期間冇乜人幫襯,所以非常安全。可能冇人會諗到The One都會有$45以下嘅下午茶食。當你見到街邊嘅下午茶都要$40嘅時候就會覺得呢間好抵,而且最緊要坐得舒服。講返我今次叫嘅花生醬西多士,外皮炸到金黃色,麵包外脆內軟,一啲油膩感覺都無。麵包中間夾住濃濃嘅花生醬,每咬一啖口中都充滿了濃濃嘅花生醬香味,但可惜蛋味唔夠。而佢哋嘅凍檸茶同街外平時茶餐廳飲到嘅味道有啲出入,望落去嘅茶色亦比較淺色。飲落去有啲似雀巢檸檬茶嘅味道,而唔係平時茶餐廳飲開用錫蘭紅茶葉沖出來嘅凍檸茶味道,所以有d失望。反而對上一次下午茶時段,叫了乾炒牛河食,它們炒得非常出色。每條河粉都吸收了老抽生抽的色澤同味道,牛肉的口感亦唔韌,非常鮮嫩。 極力推介佢哋嘅下午茶乾炒牛河。
花生醬西多士+凍檸檬茶