2024-04-13 50 浏览
🥧384層酥皮蛋撻 $13酥妃皇后嘅大名就聽咗好耐 不過一路都未食過 咁啱嚟到九龍城就買個蛋撻填下肚😋 作為土生土長香港人 講真唔係大時大節13蚊買個蛋撻真係有啲嚇親🙈 不過都係想試試佢Size嚟講大概手板咁大 比一般街坊餅店嘅大少少 雖然係買完即場食 不過食落都唔係暖 有少少失望但係‼️酥皮真係好好食😍 超級鬆化又唔會油 不愧係酥妃皇后👍🏻 蛋漿味道正正常常 質地都幾滑溜最後想講一攞上手蛋撻紙係濕嘅 唔知係咪display到有倒汗水評分 (🌕🌕🌗:正常)性價比:🌕🌗🌑🌑🌑味道:🌕🌕🌕🌗🌑服務:🌕🌕🌗🌑🌑賣相:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑結論: 久唔久都可以食下⛺ 酥妃皇后 (侯王道)📍九龍城侯王道24號地舖🔖#fml_kowlooncity#fml_hongkongese#fml_snacks🧲#九龍城 #宋皇臺 #九龍城美食 #九龍城食乜好#hongkongfood #hongkongfoodie#hongkongfoodblogger #hongkongfoods#hongkongfoodguide #hkfoodie #hkfoodies #hkfood#hkfoodblogger
🥧384層酥皮蛋撻 $13

酥皮蛋撻

評分 (🌕🌕🌗:正常)
性價比:🌕🌗🌑🌑🌑
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
服務:🌕🌕🌗🌑🌑
賣相:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
結論: 久唔久都可以食下

⛺ 酥妃皇后 (侯王道)
📍九龍城侯王道24號地舖

🔖
#fml_kowlooncity
#fml_hongkongese
#fml_snacks

🧲
#九龍城 #宋皇臺 #九龍城美食 #九龍城食乜好
#hongkongfood #hongkongfoodie
#hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram
2024-03-24 165 浏览
朋友介紹話佢食過呢間蛋撻好好食,所以我嗰日就去試吓!我買咗蛋撻,葡撻同鮮奶撻,雖然唔係特別平,但真係幾好食😋個酥皮無得輸👍🏻👍🏻依個價錢都物有所值⋯⋯可以一試👍🏻
2024-03-09 185 浏览
平時一直都食葡撻同蛋撻,今次就試下芝士撻佢有唔同既口味,當中我覺得原味軟心芝士撻同朱古力軟心芝士撻最為好食。佢既芝士唔會令人覺得油膩或者覺得滯,食到好重芝士味,咬落去之後芝士好似流心咁,會慢慢流出嚟,撻皮酥脆之餘,仲有層次分明,唔會落左好多牛油,但一定要係坐定定食,唔係會跌到一地都係,好邪惡啊😈 但食完再算
平時一直都食葡撻同蛋撻,今次就試下芝士撻

2024-01-24 375 浏览
主要賣蛋撻嘅一間餅店一開始係因為佢賣榴槤芝士撻先知道呢間舖頭後尾發覺好多款唔同口味蛋撻賣相超靚!!買左個鮮奶撻試下就算隔左半個鐘先食見到入面仲有少少流心暖暖地撻皮真係超級酥脆真係難怪佢叫酥妃皇后葡撻仲係每日限量添下次黎一定再試!
主要賣蛋撻嘅一間餅店

暖暖地
撻皮真係超級酥脆
真係難怪佢叫酥妃皇后

葡撻仲係每日限量添

下次黎一定再試!
2023-10-10 908 浏览
酥皮皇后嘅蛋撻係做得幾出色嘅蛋撻嚟講,其實好多人都會選擇食曲奇皮的確係少咗好多人食酥皮但係以我本身鍾意食曲奇皮嘅人嚟講我都幾喜歡食佢呢個酥皮原因係佢酥皮做得好薄食落去覺得好鬆脆而且佢蛋撻做得大件變相蛋漿用得比較多就會令到個酥皮嘅範圍都細咗我自己就覺得幾好食嘅蛋撻💰$12/件價錢我覺得可以接受當然唔可以講話平好多蛋撻,出邊都仲賣緊$7 但係酥皮皇后做得比較大件啲咁我覺得$12一件係可以接受唯一要大家留意嘅位置係酥皮皇后冇以前咁多人買變相好多時去買嘅時候個蛋撻已經凍晒然後個蛋漿嘅位置已經凹咗落去都好難捕捉到新鮮出爐個時間
酥皮皇后嘅蛋撻係做得幾出色嘅
蛋撻嚟講,其實好多人都會選擇食曲奇皮
的確係少咗好多人食酥皮

變相好多時去買嘅時候個蛋撻已經凍晒
然後個蛋漿嘅位置已經凹咗落去
都好難捕捉到新鮮出爐個時間
2023-08-26 976 浏览
今次試咗酥皮皇后嘅原味酥皮蛋撻,酥皮好鬆化,無油膉味👍🏻蛋層幾厚,蛋漿部分我覺得略為淡咗少少,如果可以加強返蛋味會更好☺️不過總括嚟講口感都好好!現食蛋撻暖上,有自助菊花茶供應,唔錯~
酥皮蛋撻
今次試咗酥皮皇后嘅原味酥皮蛋撻,酥皮好鬆化,無油膉味👍🏻

原味酥皮蛋撻
現食蛋撻暖上,有自助菊花茶供應,唔錯~

2023-08-22
  • 原味蛋撻
酥紀皇后是一家專注於酥皮蛋撻的高級西餅店,位於九龍城的一條安靜街道上。即使在店門口,你也能聞到誘人的酥皮香氣,讓人垂涎欲滴。這家店的賣點就在於酥皮,這裡的蛋撻皮酥脆,多層次的口感讓人回味無窮。每一口咬下去,都能感受到酥皮在嘴裡破碎的聲音,配上蛋液滑順的口感,讓人愛不釋手。除了傳統的蛋撻,這裡還有多款水果撻,每種撻都有不同的水果口味和酥皮層次,讓人想一次嚐遍所有口味。酥紀皇后只設外賣,店內裝潢簡約,但卻不失雅緻,每一個包裝盒都是精美的禮盒,送禮自用都非常適合。店員的服務也非常親切,讓人感受到溫暖的待遇。然而,酥紀皇后的價格卻相對較高,一盒12隻的蛋撻要價不菲,但是店家也給出了合理的解釋:將民間美食升級為高級西餅,必須使用高品質的食材和精湛的技術,因此價格也相對提高。但對於追求品質和口感的人來說,這種價格也是值得的。總的來說,酥紀皇后的酥皮蛋撻是一種非常特別的西餅,它將傳統蛋撻變成高級西餅,讓人能夠享受到更高品質的美食。如果你是一個喜愛美食的人,那麼不妨來酥紀皇后一試,感受這種升級版的蛋撻帶來的美妙體驗。

2023-04-13 1159 浏览
.酥妃皇后 (九龍城)@legendofsophie24 .呢間大幫手以前就聽我講好出名 係九龍城名物 評價好似幾兩極 所以除咗計kcal 順便睇下究竟佢味道如何.三款最classic嘅就係 原味 / 葡撻/ 鮮奶撻 認真嘅 幾fit我口味因為佢唔算太甜 which is 可能有人會覺得偏淡 但我ok wor..三款都係點到即止嘅蛋奶香 酥皮嘅texture鬆化 口感好好 又唔膩.. 對於健人黎講其實食得相當舒服..我係真係推薦㗎wor🥹🫶🏻唔好睇佢咁.. 佢實際一個有差唔多100g(坊間多一倍).原味 & 葡式差唔多 所以我無額外標示.其他新奇口味我都係發現 佢真係唔算太甜.. 🤣 圖三嘅百香果朱古力脆脆賣相吸睛但味道「蛋撻主體真係佔據好少」鍾意酸meimei嘅你可能會鍾意榴槤口味幾過癮 但都係點到即止嘅甜&衝擊食完負擔不大但滿足感卻不少.特色撻平均卡路里base on 圖三 增減50kcal左右平均一個50-60g.總括而言 唔係太食得好甜 但想食 口感 & 製作依然出色嘅蛋撻嘅你 可以試試呢間!.#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食
酥妃皇后 (九龍城)
@legendofsophie24
三款最classic嘅就係 原味 / 葡撻/ 鮮奶撻
認真嘅 幾fit我口味
三款都係點到即止嘅蛋奶香
我係真係推薦㗎wor🥹🫶🏻
唔好睇佢咁.. 佢實際一個有差唔多100g(坊間多一倍)
原味 & 葡式差唔多 所以我無額外標示
榴槤口味幾過癮 但都係點到即止嘅甜&衝擊
食完負擔不大
但滿足感卻不少
特色撻平均卡路里base on 圖三 增減50kcal左右
平均一個50-60g
#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic甜品 #calorieswithmic九龍城
2023-02-26 939 浏览
📍酥妃皇后九龍城侯王道24號地舖好random咁經過呢間舖其實係行過見到一堆人手上攞住一盒盒透明盒出黎入面係大大個蛋撻作為蛋撻/葡撻lover嘅我 實在覺得好吸引所以就入去買個先本身諗緊買葡撻定蛋撻但見佢show出黎啲葡撻表面冇好多焦糖位所以都係冇買😋 酥皮蛋撻 $12佢都幾大個 手掌咁大但勁普通 酥皮麻麻地 又唔熱 唔係新鮮出爐 勁淋不過重蛋味嘅總結 未必會再幫襯😂 可能會試其他野我見佢有好多其他pastry 但蛋撻就不了
📍酥妃皇后

不過重蛋味嘅

原味蛋撻
2023-02-26
2022-11-27 749 浏览
經過見到買左個葡撻🥧酥皮係做得唔錯👍🏻有層次同燶邊嘅香味😋蛋夠多夠滑,不過偏稀同唔夠蛋香🙅🏻‍♀️同埋面頭無葡撻嘅甜味😅$17一個 再食嘅機會比較低🤣*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*😋#kellydiscovery_food 🫶🏻#kd_food_klncity🫶🏻#kd_food_九龍城#九龍城美食 #九龍城打卡 #九龍城餐廳#香港美食 #hongkongfood #蛋撻 #酥皮蛋撻 #蛋撻關注組
經過見到買左個葡撻🥧
酥皮係做得唔錯👍🏻有層次同燶邊嘅香味😋

😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_klncity
🫶🏻#kd_food_九龍城
#九龍城美食 #九龍城打卡 #九龍城餐廳
2022-11-11 680 浏览
去開九龍城食飯 順便黎買想試好耐嘅酥妃皇后 6:15左右去到已經得返好少款 冇左想試嘅鮮奶撻 朱古力軟心芝士撻等等最後買左呢4款葡撻 呢個係4款入面最好食 仲keep到個溫度 暖暖地 酥皮香口鬆化 內餡細滑有蛋香朱古力脆米酥撻 啲脆米林晒 叫脆米撻但啲脆米唔脆 我寧願你唔好擺脆米🥲 林左嘅脆米下面係生朱古力口感咁嘅朱古力漿 質感唔錯但係甜左啲 而再下面就係朱古力蛋糕 口感上多左變化但冇令個撻加分 最底就係酥皮 個酥皮好實 同葡撻個個完全唔同泡芙(九龍城店限定) 通常見到啲乜乜限定我就會忍唔住買 今次都唔例外 同埋見佢淨返最後一個 一於買埋黎試下 入面非常少餡 個餡亦都唔好食🫠 除左嘥錢 仲嘥左quota去食佢軟心芝士撻 芝士餡食落唔膩 但撻皮唔夠酥 店名叫酥妃皇后 自然會令人對佢個酥皮好大期望 今次真係期望越高失望越大

最後買左呢4款
2022-10-31 581 浏览
食完飯見到啲撻好靚好吸引,所以就買咗黎試吓,點知……食完表示有外貌都要有內涵先得🥲✨朱古力脆米酥撻個朱古力唔似平時食個啲,同埋都偏甜,冇咩好香濃嘅朱古力味。啲脆米都唔係好脆🥲冧咗!我哋已經係買完即食㗎😭✨抹茶軟心芝士撻作為一個抹茶控,食完表示失望🙍‍♀️唔知係肥米問題定點,食唔出有抹茶味🙁只係食到少少嘅芝士味咋#酥妃皇后📍九龍城侯王道24號地舖

✨朱古力脆米酥撻

✨抹茶軟心芝士撻

#酥妃皇后
📍九龍城侯王道24號地舖
2022-10-01 691 浏览
.今次要介紹九龍城都幾出名嘅酥妃皇后👸🏻 今次試左兩隻撻😗 我個人認為整體來講就不過不失啦😆.黑糖麻薯軟心芝士撻 $22👅6/10個人認為無論係黑糖/芝士/麻糬…😂Sorry我唔係好感受到佢地嘅存在🥲🥲口感係ok嘅但味道真係唔太夠🥺不過整體唔油膩 👍🏻味道👅:6/10賣相👀:7.5/10扺食💰:7/10.朱古力百香果酥撻$22 👅7/10呢個撻就好啲啦🤣朱古力味有 唔會太甜/ 太膩而且百香果亦都唔會太甜 岩岩好撻下面似係蛋糕底 如果可以嘅話我希望可以轉成慕絲蛋糕/ 奶凍底 相信會好食啲?😂 (我唔係專業嘅)(所以唔知點擺先perfect)味道👅:7/10賣相👀:7/10扺食💰:7.5/10
黑糖麻薯軟心芝士撻 $22👅6/10
味道👅:7/10
賣相👀:7/10
扺食💰:7.5/10
2022-09-27 437 浏览
琴日經過買咗抹茶撻同鮮奶撻,返到屋企先發現比錯咗蛋撻我,但收錢係收我鮮奶撻嘅價錢,收貴咗我$2😅 本來想影相追返,但諗諗吓都係費時,當豪俾佢啦😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫抹茶撻$16 鮮奶撻$14 蛋撻$12本身唔鍾意食佢哋啲蛋撻,因為冇乜蛋味。抹茶撻又係可以冇抹茶味,唔知啲比例係點分,水同抹茶粉係1:50?😅定色素嚟?唔知係咪轉咗手所以唔同咗,以前就算凍食都好正,而家確實係麻麻哋。冇下次😵‍💫

抹茶撻$16 鮮奶撻$14 蛋撻$12

冇下次😵‍💫
2022-09-26
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-09-09 471 浏览
名就聽得多今次經過就會一會佢啦😉原味酥皮蛋撻蛋黃偏橙色蛋味濃既👌🏻偏甜酥皮夠酥(即係 多碎碎既感覺)未算到好脆口(1-10,有8.5脆)原味軟心芝士撻個酥皮蛋撻相對 呢個就無咁鬆化可能cream cheese水份多D🤔😅要整厚D不過食落滿滿既凍香芝士味既cream➕撻底既乾啦脆啦正👍🏻結: 推薦 原味軟心芝士撻👍🏻#酥皮蛋撻#原味軟心芝士撻#酥妃皇后
名就聽得多
今次經過就會一會佢啦😉

蛋黃偏橙色
蛋味濃既👌🏻偏甜
酥皮夠酥(即係 多碎碎既感覺)
未算到好脆口(1-10,有8.5脆)

原味軟心芝士撻
個酥皮蛋撻相對 呢個就無咁鬆化