1K
「酒津」位於銅鑼灣澳門逸園中心,就在SOGO旁邊,位置得天獨厚,其為一家日式居酒屋。食物質素高之餘,現時優惠幾吸引,分別有星期一至四及六晚市九折、星期日全日八折,以及指定酒精飲品買一送一,優惠且可同用。自家製梅酒 ($68 - 買一送一): 優惠$34/杯再九折,梅酒均為自家釀製,並不是採用一般嘅青梅,其以大量熟梅子,即話梅釀製而成,飲落去就好似食緊話梅咁,酸酸甜甜,味道香濃,生津解渴,特別之餘,幾好飲。即使冰塊溶化,濃度都無減太多。另外,其冰塊都有唔同造型咁Chill,我呢塊係一朵大玫瑰花。甘鯛立鱗燒 ($178): 一般造法是以熱油淋於魚鱗表面,使魚鱗立起來,如蜂巢般,賣相吸引,吃的便是其酥香,甘鯛肉質緊實細嫩,唔會一夾就散,魚肉清甜美味,高質!A4和牛刺身 ($188): 牛肉刺身採用A4和牛,油脂比例較高,油香豐富,牛味香,拌勻蛋漿質感更加嫩滑。牛肉鵝肝卷 ($128): 一客共有四件,半熟灸燒牛肉裹著壽司飯及鵝肝,油香突出,層次豐富,幾好食。炸雙重芝士年糕 ($38): 係一般芝士年糕加上兩款唔同嘅半溶芝士,Actually係三重芝士先岩,奶香豐富,芝味十足,口感非常軟糯,簡

炸雙重芝士年糕 ($38): 係一般芝士年糕加上兩款唔同嘅半溶芝士,Actually係三重芝士先岩,奶香豐富,芝味十足,口感非常軟糯,簡單令平凡變得不平凡,超好食!

燒雞肝、雞心 ($28@): 串燒烤得唔錯,兩款都好好食,均帶有豐富肉汁,質感軟嫩,雞肝亦略帶顆粒感,巨香!
2025-05-27
2025-06-03 292 浏览
朋友帶我嚟食dinner,好近銅鑼灣地鐵站出口門口塊黑板寫晚市星期一至四、六有9折啱哂我地今晚我地坐bar枱,環境都幾好,乾淨舒服仲有幾塊黑板係special menu同推薦嘅嘢食蘋果汁Orion沖繩生啤好飲蘋果汁唔會太甜生啤好爽揀咗2款黑板special menu嘅嘢食黑豚荔枝串好食豚肉包住粒荔枝,再有啲黑椒調味荔枝清甜多汁,同豚肉好夾燒墨魚餅燒到金黃色,仲食到墨魚粒,好食汁煮花螺好好食,好入味,仲好易咬而且侍應有提供濕紙巾,夠哂貼心,唔驚整污糟隻手鐵板牛舌侍應會喺我地面前淋汁,出哂煙好正牛舌唔會過韌雞軟骨燒得好食配啤酒一流!免治雞肉棒 呢款都燒得好靚好味特上魚生卷一條卷包咗幾款魚生,有三文魚、蝦、仲有款唔知咩魚上面仲有海膽同三文魚籽好滿足黑松露蟹肉冷蕎麥麵呢款真係啱哂夏天食食落好清涼,而且大大舊蟹肉食完好滿足整體食物都好味,而且侍應都好nice, 會問下我地覺得啲嘢食點有機會一定會再嚟食
朋友帶我嚟食dinner,好近銅鑼灣地鐵站出口

門口塊黑板寫晚市星期一至四、六有9折

啱哂我地今晚

我地坐bar枱,環境都幾好,乾淨舒服

仲有幾塊黑板係special menu同推薦嘅嘢食

生啤好爽

揀咗2款黑板special menu嘅嘢食

黑豚荔枝串
好食
豚肉包住粒荔枝,再有啲黑椒調味

荔枝清甜多汁,同豚肉好夾

燒墨魚餅
燒到金黃色,仲食到墨魚粒,好食

汁煮花螺
好好食,好入味,仲好易咬

而且侍應有提供濕紙巾,夠哂貼心,唔驚整污糟隻手

鐵板牛舌
侍應會喺我地面前淋汁,出哂煙好正

牛舌唔會過韌

雞軟骨
燒得好食
配啤酒一流!

免治雞肉棒
呢款都燒得好靚
好味

特上魚生卷
一條卷包咗幾款魚生,有三文魚、蝦、仲有款唔知咩魚

上面仲有海膽同三文魚籽

好滿足

黑松露蟹肉冷蕎麥麵
呢款真係啱哂夏天食

食落好清涼,而且大大舊蟹肉

食完好滿足

有機會一定會再嚟食
2025-05-02 309 浏览
今日嚟到呢間樓上居酒屋,裝修好靚,貼滿鬼太郎嘅裝飾,真係有feel 🤌🏻白見貝 🐚✨即係象拔蚌刺身,擺盤好靚好有心思✨味道濃厚鮮甜,口感爽脆利落,輕輕點小小豉油同 wasabi已經好夠味,加埋青檸汁就更加清新 🍋 雞皮餃子 🥟 ✨新鮮炸起,雞皮表面炸得香脆,一咬開肉汁流出,加埋酸酸地嘅餃子汁,非常過癮🤪磯煮鮑魚 🍶✨$68一隻真係 CP 值好高,食落陣陣日式醬油同昆布甜味,肉質柔嫩🥰牛油果沙律 🥗✨牛油果切粒加上沙律醬,上面鋪上滿滿嘅蟹籽,下面就係淋上和風沙律汁嘅沙律菜,夠晒健康燒明太子飯團 🍙✨呢個真係非常有驚喜!✨明太子醬燒完之後好重鹹香✨飯團外圍燒得剛剛好,咬落勁香勁脆,有種食緊煲仔飯飯焦嘅感覺,入面嘅飯粒帶點軟.,口感夠晒豐富✨店員仲主動幫我哋2個人切一半方便share,真係細心!😋.串燒 🍢✨白鱔配金山寺味噌串🐟:魚肉鮮甜,魚皮燒得微微焦香香脆,上面加上小小酸薑同鹹香味噌,味道豐富✨雞軟骨🐓:燒到皮面非常香脆,但咬開質地又唔會好乾身,係我食過最好味嘅雞軟骨✨安格斯牛小排🥩:熟度剛好,肉味濃郁✨牛舌🐮:牛舌 size 都幾大塊,燒完後油脂香口,咬落肉質爽彈唔會韌,加上小小黑椒作
白見貝刺身
白見貝 🐚
✨即係象拔蚌刺身,擺盤好靚好有心思
雞皮餃子

雞皮餃子 🥟

磯煮鮑魚 🍶

牛油果沙律 🥗

燒明太子飯團 🍙
✨呢個真係非常有驚喜!✨明太子醬燒完之後好重鹹香
✨店員仲主動幫我哋2個人切一半方便share,真係細心!😋
串燒 🍢

✨安格斯牛小排🥩:熟度剛好,肉味濃郁
✨牛舌🐮:牛舌 size 都幾大塊,燒完後油脂香口,咬落肉質爽彈唔會韌,加上小小黑椒作調味,食呢一串真係享受
呢度Menu 仲有香港好少見嘅提燈串燒,可惜今次無晒,下次一定要同朋友再嚟食!
2025-04-29
白見貝刺身
雞皮餃子
同朋友食生日飯朋友介紹呢間位於銅鑼灣嘅居酒屋餐廳擺設了好多鬼太郎公仔仲有好多清酒樽同貼紙在牆上整個vibes好日式居酒屋feel好適合朋友聚會//一夜干 $198//店員介紹一定要試一夜干一夜干即係燒馬友魚肉經風乾後仍可以帶出油脂香入口肉質口感仍然新鮮以日式燒烤技術又帶出了鹹香鮮味用來佐酒邊食邊飲邊吹水 真係一流 //鐵板牛舌 $98// 用鐵板放上牛舌保持溫度牛舌口感超級軟淋 牛舌味好出加埋洋蔥一起吃 加上了一份甜 //雞頸x2 $56////雞翼x2 $56////黑豚腩 $38//幾串串燒都相當出色師傅控制火喉時間做得剛剛好入口有炭火味 雞頸肉有咬口雞翼燒至外皮金黃脆口但仍然Keep到雞肉嫩滑鎖住肉汁黑豚腩半肥瘦 燒至外層微焦灑上少少鹽 口感滿分 //松露油鯛魚薄切 $158//鯛魚以松露油及海鹽調味鯛魚切得非常薄入口魚肉鮮嫩爽口松露油香氣濃郁個魚油加松露油味真係超突出 口感好豐富食完仲聞到陣陣松露味不用再點醬料 直接食就已經係無敵 //特上魚生卷 $98//以新鮮魚生做成嘅壽司卷包住三文魚、吞拿魚同牛油果頂層鋪有海膽同三文魚子食材新鮮 入口食到晒幾種魚既鮮味 //地雞雜炊 $8
同朋友食生日飯

食完仲聞到陣陣松露味
不用再點醬料 直接食就已經係無敵

//特上魚生卷 $98//
以新鮮魚生做成嘅壽司
包住三文魚、吞拿魚同牛油果
頂層鋪有海膽同三文魚子

• 特上魚生卷
  • 地雞雜炊
  • 即燒一夜干
2025-04-11 279 浏览
銅鑼灣食飯好多時都貴,但今次真係搵到寶啦 呢間出名性價比極高嘅居酒屋,早有耳聞,今日終於嚟試。用親民價錢享受到高質料理,確實難得,是鬧市中的一股清泉。😊 入到去感覺好舒服,有日本居酒屋嘅氛圍。餐牌選擇多,有刺身、壽司、卷物、串燒、炸物等,價錢喺銅鑼灣嚟講都算吸引,令人選擇困難。 鵝肝多士 $78 鵝肝煎得外微脆內軟滑,油脂感十足,配上甜醬汁同香脆多士,油潤甘香滲落多士,口感味道平衡得好好。 甘鯛立鱗燒 $198呢個必試嘅焦點菜式,連魚鱗一齊炸,魚鱗炸到香脆卜卜聲,而魚肉依然保持鮮甜嫩滑。雙重口感加埋魚鮮味,值得一試! 海膽醬玉子燒 $88 玉子燒夠厚實,滑溜濕潤,上枱時熱辣辣。面頭鹹香嘅海膽醬提升咗蛋嘅甜味,吊味功力一流,食落舒服滿足。 燒牛舌(兩串) $58 串燒必嗌燒牛舌,呢個價錢食到咁高質素嘅牛舌,真係驚喜。牛舌厚度足,燒到外焦脆內嫩滑,牛味濃郁,黑椒調味啱啱好。😋 明太子長芋 $38 日本淮山燒過後微脆帶粉糯,口感得意,鋪滿鹹香明太子醬,清爽又鹹鮮,味道層次豐富,性價比高。 生蠔(兩隻) $48 生蠔夠新鮮,肉質爽滑帶鮮甜,滴少少檸檬汁已經好開胃。作為頭盤或過場菜式都相當適合。

入到去感覺好舒服,有日本居酒屋嘅氛圍。餐牌選擇多,有刺身壽司、卷物、串燒、炸物等,
價錢喺銅鑼灣嚟講都算吸引,令人選擇困難。

鵝肝多士 $78

甘鯛立鱗燒 $198

呢個必試嘅焦點菜式,連魚鱗一齊炸,魚鱗炸到香脆卜卜聲,
而魚肉依然保持鮮甜嫩滑。雙重口感加埋魚鮮味,值得一試!

海膽醬玉子燒 $88

吊味功力一流,食落舒服滿足。

燒牛舌(兩串) $58

串燒必嗌燒牛舌,呢個價錢食到咁高質素嘅牛舌,真係驚喜。
牛舌厚度足,燒到外焦脆內嫩滑,牛味濃郁,黑椒調味啱啱好。😋

明太子長芋 $38

日本淮山燒過後微脆帶粉糯,口感得意,鋪滿鹹香明太子醬,
清爽又鹹鮮,味道層次豐富,性價比高。

生蠔(兩隻) $48

生蠔夠新鮮,肉質爽滑帶鮮甜,滴少少檸檬汁已經好開胃。
作為頭盤或過場菜式都相當適合。🦪

牛油果軟殼蟹卷(六件) $138

餡料豐富,包括軟殼蟹、牛油果同蟹柳。牛油果香濃Creamy,
軟殼蟹炸得脆口唔油膩,口感豐富,味道非常夾。

星期日至四啤酒激賞 $19一杯

呢段時間期間生啤只需$19一杯,喺銅鑼灣呢個價錢好吸引。
食串燒配冰凍啤酒,真係一大享受。🍺

呢間銅鑼灣居酒屋嘅體驗超出預期,由頭盤到卷物都保持高水準,
有啲菜式甚至驚艷。最重要係價錢親民,性價比非常高。
喺銅鑼灣想食到高質料理又唔想大出血,呢間真係值得推薦。下次一定會再嚟!👍
2025-04-08
2025-06-17 0 浏览
酒津 (銅鑼灣)牛油果沙律 ($68)清新開胃,牛油果熟度剛好,配搭爽口蔬菜好有層次。油甘魚刺身 ($56) 帆立貝刺身 ($56) 非常新鮮,入口即化,鮮味十足。特上魚生卷 ($98) 用料豐富,各種魚生配飯比例恰到好處。兵庫縣黃武士蠔 ($98) 鮮味濃郁,蠔迷必試。白鱔配金山寺味噌串 ($136) 味道獨特,鱔肉油香十足,味噌提升整體風味。雜錦天婦羅 ($126) 炸得酥脆不油膩連子錭 ($158) 肉質細嫩,值得一試。當日訂位仲有 全單9折優惠,性價比更高,整體用餐體驗非常滿意!
酒津 (銅鑼灣)

牛油果沙律 ($68)
清新開胃,牛油果熟度剛好,配搭爽口蔬菜好有層次。

油甘魚刺身 ($56) 帆立貝刺身 ($56)
非常新鮮,入口即化,鮮味十足。

特上魚生卷 ($98)
用料豐富,各種魚生配飯比例恰到好處。

兵庫縣黃武士蠔 ($98)
鮮味濃郁,蠔迷必試。

白鱔配金山寺味噌串 ($136)
味道獨特,鱔肉油香十足,味噌提升整體風味。

雜錦天婦羅 ($126)
炸得酥脆不油膩

連子錭 ($158)
肉質細嫩,值得一試。

2025-06-14 0 浏览
如果鍾意高質日式燒肉,銅鑼灣呢間日本燒絕對值得一試!主打「即叫即燒」,由專人即場炭火燒製,鎖住肉汁同鮮味,而且食材好新鮮,由和牛、海鮮到野菜都極具水準,入口就知分別! 🥰🟣冷蕃茄酸酸甜甜嘅開胃前菜,蕃茄好fresh! 🟢黑豚荔枝串豚肉焦香 + 荔枝,呢個組合真係神級配搭,食完仲想再食! ⚪️紐西蘭羊扒嫩到一啲都唔羶,肉汁鎖得啱啱好🟤燒墨魚餅好彈牙,隻甜辣醬幾惹味🔵目光魚成條燒到金黃香脆,送酒一流! 🔴牛肉鵝肝卷邪惡度爆燈!鵝肝入口即溶,牛肉香濃,食完舔舔脷! 🟠松葉蟹肉蟹膏壽司蟹膏甘香 + 蟹肉鮮甜,估唔到壽司都咁高質!

🟣冷蕃茄
酸酸甜甜嘅開胃前菜,蕃茄好fresh!

🟢黑豚荔枝串
豚肉焦香 + 荔枝,呢個組合真係神級配搭,食完仲想再食!

⚪️紐西蘭羊扒
嫩到一啲都唔羶,肉汁鎖得啱啱好

🟤燒墨魚餅
好彈牙,隻甜辣醬幾惹味

🔵目光魚
成條燒到金黃香脆,送酒一流!

🔴牛肉鵝肝卷
邪惡度爆燈!鵝肝入口即溶,牛肉香濃,食完舔舔脷!

🟠松葉蟹肉蟹膏壽司
蟹膏甘香 + 蟹肉鮮甜,估唔到壽司都咁高質!
2025-06-12 0 浏览
放工同朋友食飯傾計chill一晚,酒津係朋友食過好多次,極力推薦呢間居酒屋裝修好特別,每個角落都充滿鬼太朗裝飾,好有日本感覺~佢地仲有好多自家製釀酒,話梅味,仲有意想不到嘅咖啡味😍門口仲有心意牌可以俾客人寫仲有掛上去,好有心思!講返食物先:🔶時令鮮魚刺身:超高質,三款刺身都好鮮甜,生蠔超新鮮飽滿加埋三文魚子,超正👍🔶牛油果沙律:牛油果加上面鋪滿咗好鮮甜嘅蟹籽,加上獨特嘅醬汁好好味好清爽🔶特盛碎蔥吞拿魚腩卷:呢個吞拿魚腩卷,性價比超高,滿滿嘅吞拿魚蓉鋪咗喺上面,加埋三文魚子,口感超豐富好鮮甜好🔶燒明太子飯團:好推薦,飯團外表燒得好脆,咬落去好香口,加埋明太子鹹香味好重好正👍🔶燒牛舌加黑豚腩:燒物可以睇得出師傅嘅功力,兩款厚度好適中,燒得完全唔過火,咬落去淡淡肉汁🔶石頭魚:呢個真係必點,唔係間間都有嘅菜式,拎出嚟都已經‘嘩’一聲,魚肉口感真係好滑好正呀🔶白布烏冬:食完呢個烏冬返唔到轉頭,烏冬好滑,而且滑得來好有口感,配埋自製湯底👍一碗真係唔夠食😆

裝修好特別,每個角落都充滿鬼太朗裝飾,好有日本感覺~
佢地仲有好多自家製釀酒,話梅味,仲有意想不到嘅咖啡味😍

門口仲有心意牌可以俾客人寫仲有掛上去,好有心思!

講返食物先:

🔶牛油果沙律:
牛油果加上面鋪滿咗好鮮甜嘅蟹籽,加上獨特嘅醬汁好好味好清爽

🔶特盛碎蔥吞拿魚腩卷:

🔶燒明太子飯團:

🔶燒牛舌加黑豚腩:

🔶石頭魚:

🔶白布烏冬:

2025-06-11 0 浏览
位於銅鑼灣嘅酒津,店內以木系裝潢為主,營造出自然溫暖嘅氣氛,加上牆上掛滿咗 鬼太郎 主題壁畫,配合店員嘅特色制服,整體感覺輕鬆又有趣,令人未坐低已經感受到一份親切~雞皮餃子 ($68)香脆嘅雞皮入口嘅瞬間會感受到肉汁喺口腔爆發,呢道菜真係完美嘅開場小食,既帶驚喜,亦令味蕾完全打開怒炒王 ($88)帶子粒同蝦仁鮮甜爽口,翠玉瓜同多款菇類嘅加入提升咗整體層次感。炒功更係一絕,火候掌握得啱啱好,令所有食材既保持鮮味,又帶有少少鍋氣香,真係非常抵讚安格斯牛小排 ($58)牛肉外層烤至金黃酥脆,內裡保持多汁,肉質鮮嫩得嚟帶有濃郁肉香。配上店家精心調配嘅醬汁,口感層次明顯燒烤雞軟骨 ($28)燒烤後嘅雞軟骨外脆內嫩,帶有微微焦香,配上少許鹽同檸檬汁,簡約但絕對唔簡單~壽司方面,左口魚邊壽司 ($48) 同 吞拿魚壽司 ($28) 都係新鮮食材嘅極佳展現。魚生切得厚實,入口即溶!而 牛油果軟殼蟹卷 ($138) 更係驚喜之作,牛油果嘅滑順同軟殼蟹嘅酥脆互相融合,口感層次豐富~鐵板牛舌 ($98)牛舌經過鐵板煎香,外層帶有微焦嘅香氣,內裡依然保持嫩滑,配上濃郁嘅特製醬汁,好出色牛肉肉湯烏冬 ($88)
雞皮餃子 ($68)
怒炒王 ($88)
安格斯牛小排 ($58)
燒烤雞軟骨 ($28)
鐵板牛舌 ($98)
牛肉肉湯烏冬 ($88)
暖胃之選~湯底濃郁香醇,烏冬麵條吸收咗肉湯嘅鮮香,每一啖都充滿滿足感!
2025-06-09 3 浏览
在這家日本居酒屋,獨特的鬼太郎展示為用餐環境增添了幾分趣味,吧枱前仲有幾塊黑板寫左special menu 。餐廳氛圍輕鬆宜人,讓人不禁期待接下來的美食體驗。首先,穴子天婦羅的外皮酥脆,魚肉鮮嫩,讓人一口接一口。蜜柑鯛則散發著清新的香氣,魚肉質地細膩,帶著淡淡的甜味,十分適合搭配一杯清酒。系撚鯛的鮮度更是無可挑剔,肉質彈牙,令人驚艷。特盛碎葱吞拿魚腩卷是這次用餐的亮點,肥美的吞拿魚與香脆的葱花相互交融,口感層次分明。鐵板牛舌的烹調恰到好處,肉質鮮嫩多汁,搭配軟淋淋的洋蔥,簡單卻令人驚喜。免治雞肉棒(自家製)同樣出色,香氣四溢,口感滑嫩,帶來滿滿的幸福感。芝士松葉蟹膏飯團是另一道不可不試的創意料理,濃郁的芝士與蟹膏相得益彰,卜卜脆嘅蒜片,口感好豐富,讓人垂涎欲滴。最後,鵝肝飯的搭配令人驚豔,鵝肝的滑順與米飯的香氣完美結合,是一道值得細細品味的佳餚。總體而言,這家居酒屋不僅食物美味,環境也讓人感到愉悅,絕對是值得重返的好地方。

首先,穴子天婦羅的外皮酥脆,魚肉鮮嫩,讓人一口接一口。

2025-05-26
  • 芝士松葉蟹膏飯團
今日喺銅鑼灣行完街朋友帶我上嚟佢幾鍾意嘅居酒屋傾計食嘢😆-佢個環境除咗裝修好日式風格之外,仲有好多鬼太郎嘅擺設,睇得出店主應該好鍾意鬼太郎,真係有去咗日本嘅感覺🥰服務員都好親切,尤其係幫我哋落單嗰個,雖然佢都好忙但係間中都會望吓我哋有咩需要,因為我哋坐吧枱,連啲廚師有時都會同我哋傾吓偈幾幽默😆-一夜干 $158 、Orion 330ML $19一夜干必叫!烤得皮脆肉嫩,少少焦香配上酸酸地嘅醬汁同魚肉味道好夾!再叫埋啤酒🍻超爽旁邊嘅蓮藕片同蘿蔔都幾清爽,解膩一流整體份量啱啱好,食落唔會太油膩,值得試下!-松露油鯛魚薄切 $158薄切岩岩好魚生新鮮松露油帶出淡淡香味完全可以帶出魚肉本身嘅鮮味海帶脆脆的口感好豐富-松葉蟹膏甲羅燒 $98蟹膏濃郁帶出天然嘅鮮味配上魚子同半熟蛋黃,味道層次好豐富店員幫手燒燒得幾香放上烤麵包上食仲好食兩人食份量岩岩好夠晒滿足食落唔會太油膩👍🏻-雞皮餃子 $58雞皮餃子真係好好食!雞皮好有彈性外皮脆脆的內裏好多肉汁配埋醬汁酸酸地好開胃仲有隻青椒仔可以食😋-牛油果松葉蟹肉軟殼蟹卷 $138牛油果入口滑嫩帶點清新裡面嘅軟殼蟹炸得脆口咬落有啲微甜嘅蟹肉味松葉蟹肉又鮮又嫩又
今日喺銅鑼灣行完街朋友帶我上嚟佢幾鍾意嘅居酒屋傾計食嘢😆
一夜干 $158 、Orion 330ML $19
一夜干必叫!
烤得皮脆肉嫩,少少焦香
配上酸酸地嘅醬汁同魚肉味道好夾!
再叫埋啤酒🍻超爽
旁邊嘅蓮藕片同蘿蔔都幾清爽,解膩一流
整體份量啱啱好,食落唔會太油膩,值得試下!

松露油鯛魚薄切 $158
薄切岩岩好
魚生新鮮
松露油帶出淡淡香味
完全可以帶出魚肉本身嘅鮮味
海帶脆脆的口感好豐富

松葉蟹膏甲羅燒 $98
蟹膏濃郁帶出天然嘅鮮味
配上魚子同半熟蛋黃,味道層次好豐富
店員幫手燒燒得幾香
放上烤麵包上食仲好食
兩人食份量岩岩好夠晒滿足
食落唔會太油膩👍🏻

雞皮餃子 $58
雞皮餃子真係好好食!
雞皮好有彈性外皮脆脆的

勁Juicy又軟腍
好重牛味
燒得剛剛好

鵝肝飯 $88
鵝肝煎得外脆內嫩,入口即化
有濃郁嘅油香同奶香,
仲有幾片脆卜卜嘅蒜片,口感豐富咗
份量唔算多啱啱好唔會太膩
好滿足!

門口仲有公仔機可以夾公仔🧸
基本上餐廳日日都有做折/優惠🥰

朋友介紹咗銅鑼灣有一間以鬼太郎為主題的居酒屋,小妹見到店內好多鬼太郎爸爸擺設、鬼太郎掛畫已經好興奮😍😍,因為小妹細個好喜歡睇鬼太郎,而家周不時都會聽返鬼太郎嗰首主題曲《ゲゲゲの鬼太郎》,連有關鬼太郎出世嗰套電影《鬼太郎誕生 ゲゲゲの謎》都睇左兩次🤭🤭,證明小妹一入到酒津見到咁多鬼太郎元素就非常開心🥳除咗咁多靚靚擺設之外,佢哋仲有自家製釀酒添,平時見人浸梅酒又整得多啫,呢度居然仲話梅、咖啡、檸檬、蜜瓜(燒酌會濃味啲啲),認真特別🫢!小妹同朋友各自點了一杯🥃~分別是咖啡及話梅:咖啡釀酒非常之似Americano,飲緊嘅時候先後悔🫠「死啦咁夜飲酒,仲要係咖啡酒,今晚瞓唔瞓得着㗎」好彩當晚瞓得好熟睡🤣🤣;話梅釀酒味道咸咸甜甜,冰粒更是熊仔造型,型格得來帶點可愛😚既然嚟到居酒屋除咗叫酒飲之外,又點少得下酒菜呢😳小妹二人共點了七款不同美食,其中三款是餐牌上沒有的,而是使用當天食材製作的,分別是⭐️兵庫縣黃金武士生蠔🦪新鮮肥美脹卜卜⭐️系撚鯛(刺身)「系撚鯛」又名金線魚,其實和香港的紅衫魚同科,只是產地不同。 這條日本紅衫魚,坊間甚少供應,難得酒津有當然唔可以錯過🫶🏻⭐️辛口牛腸小鍋小妹初嚐牛腸鍋,味道微

⭐️兵庫縣黃金武士生蠔🦪
新鮮肥美脹卜卜

⭐️系撚鯛(刺身

⭐️辛口牛腸小鍋
小妹初嚐牛腸鍋,味道微辣,又有蒟蒻、娃娃菜、白蘿蔔,材料豐富,暖笠笠

餘下四款則是:
🔹串燒~提燈
嘩😳好大串提燈,好多「盞」燈仔🤭

🔹串燒~白鱔配金山寺味噌串
燒得好味,肉質彈牙,不過會有少少骨,要咬得小心😚

🔹鐵板牛舌
洋蔥絲鋪底,配上六件厚切牛舌、蘿蔔茸及燒汁,鐵板仲要熱辣辣,牛舌口感及味道都非常好👍🏻

🔹穴子天婦羅(星鰻)
星鰻天婦羅都係第一次食咋,估唔到又幾好食喎,薄新的炸衣,魚肉juicy 啖啖肉🤤,再加上天婦羅配淮鹽,簡直一流❣️

自家製釀酒:話梅(淺色)、咖啡(深色)
兵庫縣  黃金武士蠔
辛口牛腸小鍋
穴子天婦羅(星鰻)
系撚鯛刺身
串燒~提燈、白鱔配金山寺味噌串
2025-05-28
自家製釀酒:話梅(淺色)、咖啡(深色)
兵庫縣  黃金武士蠔
辛口牛腸小鍋
穴子天婦羅(星鰻)
系撚鯛刺身
串燒~提燈、白鱔配金山寺味噌串
  • 兵庫縣黃金武士生蠔
  • 提燈
  • 白鱔配金山寺味噌串
  • 自家製釀酒
2025-05-22 97 浏览
餐廳位於銅鑼灣SOGO隔離位置,非常方便,最啱約朋友放咗工過嚟食飯,飲酒,傾偈餐廳裝修以日系風格為主,加上日本漫畫鬼太郎嘅裝飾,特別覺得自己置身於日本一樣✨刺身雜錦 $488呢間餐廳另外一個吸引人嘅地方,就係每日都會引入日本最新鮮嘅刺身食材,保證顧客食到嘅係最新鮮嘅日本貨職員介紹之下,我哋就叫咗呢個刺身拼盤,刺身分別有,左邊的平政魚,鷹羽鯛,中間嘅大拖羅,深海池魚,右邊梭子魚,全部都係平日出邊比較少食到嘅刺身款式,拖羅極度肥美,入口柔潤鮮甜,深海池魚🐟油脂最豐富,入口即溶,梭子魚火炙後油香盡情發揮,味道份外鮮甜,平政魚油脂含量適中,入口味道帶有香滑魚鮮味,鷹羽鯛口感帶點爽口鮮甜✨板燒牛脷 $98師傅火候控制得非常好,燒得好香口,而且充滿肉汁,牛舌顏色仲好粉嫩,非常厚切,爽口✨安格斯牛小排 $55牛小排油花旺盛,肉質肥美,口感肥嫩而具彈性,牛油脂超香✨免治雞肉串 $48雞肉串燒到每邊金黃色,配合埋橙黃色嘅蛋黃一齊食,好creamy✨黑豚秋葵$28超特別有驚喜,豚肉肥瘦均勻,同秋葵出奇咁夾✨鵝肝飯 $88鵝肝大大嚿,煎到兩面金黃,一啖咬落去鵝肝油爆發,配合白飯炸蒜,完全吸收晒鵝肝嘅精華

刺身雜錦 $488

✨板燒牛脷 $98

✨安格斯牛小排 $55
牛小排油花旺盛,肉質肥美,口感肥嫩而具彈性,牛油脂超香

✨免治雞肉串 $48

✨黑豚秋葵$28
超特別有驚喜,豚肉肥瘦均勻,同秋葵出奇咁夾

✨鵝肝飯 $88

2025-05-22 85 浏览
今餐試咗間做得幾精緻嘅日本料理,頭盤就已經好有睇頭。松露油鯛魚薄切配淡雪鹽,擺盤好靚,鯛魚薄切到透光,加上微微松露香,同淡雪鹽嘅鹹香混埋一齊,味道層次即刻升級。食落魚肉滑嫩,松露味唔會搶晒戲,反而令成件事更高級,好開胃。🐟跟住食到香魚,真係幾有驚喜。香魚燒得皮脆肉嫩,表皮輕輕帶焦香,一咬落去啲魚脂慢慢滲出,完全無腥味。最正係中間嘅魚卵位,啖啖香濃,咬落爆汁,配啲檸檬汁一齊食,清新得嚟又有風味。🍋牛油果松葉蟹肉軟殼蟹卷就係fusion路線,蟹肉鮮甜又唔腥,牛油果滑溜溜,軟殼蟹炸到香脆,咬落一啖有晒香、酥、滑幾種口感。壽司飯調得好啱酸度,包埋晒成卷,一啖落肚,好滿足。🦀鐵板牛舌一上枱就香氣撲鼻,牛舌切得夠厚身,有啲咬口但唔會鞋,燒得啱啱好,唔會太乾。口感爽中帶啲嫩,醬汁鹹香味濃又唔掩蓋牛味,配埋蒜片食更加提味。🥩之後就係黑松露蟹肉冷蕎麥麵,蕎麥麵滑溜有咬感,凍食更突出佢本身嘅清香;黑松露油加得啱啱好,唔會太膩,蟹肉鮮味啱啱中和蕎麥味,清爽中帶奢華感,夏天食一流。🍜雜錦天婦羅炸得乾爽唔油膩,外皮薄脆,蝦天婦羅彈牙,茄子、南瓜、蓮藕全部炸得啱啱好,保留到食材原本嘅味道。啲炸粉薄得黎脆口,點埋天

雜錦天婦羅炸得乾爽唔油膩,外皮薄脆,蝦天婦羅彈牙,茄子、南瓜、蓮藕全部炸得啱啱好,保留到食材原本嘅味道。啲炸粉薄得黎脆口,點埋天婦羅汁食,有誠意。🍤

最後試埋雞翼,簡單燒烤做法,但火候控制得好,皮脆肉嫩,雞翼本身已經有醃過,唔使點醬都夠晒味,帶少少焦香更惹味。🍗
2025-05-21 33 浏览
餐廳有好多鬼太郎嘅裝飾 一問才知原來酒津就係鬼太郎的故鄉今日就好似同鬼太郎一齊共進晚餐咁樣餐牌選擇好多唔同類型嘅居酒屋食物都好齊我自己一眼見得最開心就係甲羅燒最出奇竟然見到有 一個叫沢蟹嘅食物沢蟹喺日本就食過沢蟹,香港係第一次見仲可以見到佢喺個玻璃器皿裏面行緊然後就炸咗成為一個前菜冇諗過係可以新鮮到咁嘅程度,同埋係咁脆身然後叫咗一係列的串燒燒雞腎 彈牙爽口燒冬菇配咗一啲薑蓉感覺係一個健康嘅配搭冬菇非常多汁, 覺得係想一食再食安格斯小牛扒重牛味,嫩滑另外因為佢夠厚身所以食落係有滿足咁燒菠蘿菠蘿香甜冇渣, 想一食再食喺餐牌上見到有這個牛肉鵝肝卷厲害將兩樣最鍾意食嘅嘢都拼埋一齊牛肉輕輕燒過,熟鵝肝又好夠香口我個人覺得呢個一定要叫嚟試下特盛碎葱吞拿魚腩卷實物同相片一樣係咁精美吞拿魚蓉份量多,整整每啖都食到大量吞拿魚腩肉三文魚燒飯團幾好喎,餐廳將一個飯團切開兩個人share食又可以食多啲其他嘅嘢飯糰上面嗰啲三文魚撈咗少少沙律醬,所以食落覺得好夠味飯團燒得好香脆最期待的甲羅燒甲羅燒的香味係非一般能說的濃濃的蟹膏, 配埋香脆的多士如果唔使理會膽固醇的話真係可以一口氣食十個餐廳門口仲有一個繪馬牆, 可
餐廳有好多鬼太郎嘅裝飾
一問才知原來酒津就係鬼太郎的故鄉
今日就好似同鬼太郎一齊共進晚餐咁樣

餐牌選擇好多
唔同類型嘅居酒屋食物都好齊
我自己一眼見得最開心就係甲羅燒
最出奇竟然見到有 一個叫沢蟹嘅食物

沢蟹
喺日本就食過沢蟹,香港係第一次見
仲可以見到佢喺個玻璃器皿裏面行緊然後就炸咗成為一個前菜
冇諗過係可以新鮮到咁嘅程度,同埋係咁脆身

然後叫咗一係列的串燒
燒雞腎
彈牙爽口

燒冬菇配咗一啲薑蓉感覺係一個健康嘅配搭
冬菇非常多汁, 覺得係想一食再食

安格斯小牛扒
重牛味,嫩滑
另外因為佢夠厚身所以食落係有滿足咁

燒菠蘿
菠蘿香甜冇渣, 想一食再食

喺餐牌上見到有這個牛肉鵝肝卷
厲害將兩樣最鍾意食嘅嘢都拼埋一齊
牛肉輕輕燒過,熟鵝肝又好夠香口
我個人覺得呢個一定要叫嚟試下

特盛碎葱吞拿魚腩卷
實物同相片一樣係咁精美
吞拿魚蓉份量多,整整每啖都食到大量吞拿魚腩肉

三文魚燒飯團
幾好喎,餐廳將一個飯團切開
兩個人share食又可以食多啲其他嘅嘢
飯糰上面嗰啲三文魚撈咗少少沙律醬,所以食落覺得好夠味
飯團燒得好香脆

最期待的甲羅燒
甲羅燒的香味係非一般能說的

濃濃的蟹膏, 配埋香脆的多士
如果唔使理會膽固醇的話真係可以一口氣食十個

餐廳門口仲有一個繪馬牆, 可以寫低願望祝福同埋支持, 覺得餐廳真係好值得推介

2025-05-13
  • 三文魚飯團